Nieuwsbrief 20 januari 2020

Header-news

DRN NIEUWS

Uitnodiging voor Romanian Business Day

In de bijzondere ambiance  van het Louwman  Museum in Wassenaar biedt de Romanian Business Day u een sterk inhoudelijk programma en volop netwerkmogelijkheden.

Wij bieden u een boeiend programma met een aantal vooraanstaande sprekers rondom actuele onderwerpen in Roemenië. Keynote spreker deze dag is de mevrouw Mariana Gheorghe, lid van de Raad van Commissarissen van ING.

Ook dit jaar organiseren wij zogenoemde ronde tafel gesprekken waar u in gesprek kunt met experts én met uw collega ondernemers over onderwerpen die voor u relevant zijn.

En ook de informatiemarkt wordt weer georganiseerd waar bedrijven  zich zullen presenteren aan bezoekers van de Romanian Business Day.

De dag wordt  afgesloten met een netwerkborrel, onder muzikale begeleiding en voor wie wil, is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het museum waar de meest schitterende bolides zijn te bewonderen.

Meld u nu, kosteloos, aan voor deze dag, het is de uitgelezen kans om uw (toekomstige) relaties te ontmoeten! De voertaal is Engels, afhankelijk van uw gesprekspartners.

Voor het programma en aanmeldingsformulier klikt u hieronder

Agrarische Sector

Green cities – Geen luxe maar noodzaak

Voor de eerste keer in de geschiedenis leeft meer dan 50 procent van de wereldbevolking in steden. Tegen 2050 zal dit verder stijgen tot 66 procent. De verandering van rurale naar stedelijke gebieden, vooral in Afrika en Azië, wordt veroorzaakt door armoede en socio-economische factoren.
De snelle uitbreiding van steden vindt grotendeels plaats zonder een strategie voor landgebruiksplanning en de menselijke druk die er het gevolg van is, heeft schadelijke gevolgen voor bossen, landschappen en groene gebieden in en rond steden. De milieu impact van verstedelijking wordt vaak nog versterkt door klimaatverandering en bestaat onder meer uit toegenomen vervuiling, een verminderde beschikbaarheid van voedsel en hulpbronnen, toegenomen armoede en meer frequente extreme klimaatevents.

Ook in Nederland hebben we het kunnen ervaren, maar in Roemenië met zijn landklimaat is dat nog veel malen erger!
Daarom heeft zich in 2019 een nieuw consortium van Nederlandse bedrijven zich gevormd dat zich toelegt op de omvorming van stedelijk Roemenië tot een weelderige groene oase (Green Cities) en bestaat uit de bedrijven Ebben Boomkwekerijen, Molter BV, JUB Holland, Seuren Roses, Nophadrain, Vic Landscapes, Van Den Berk Boomkwekerijen. Het project zal gecoördineerd worden door  Agriprogress(Pieter Helfferich) is lid van de DRN Task Force Agri. Het vindt plaats onder de vlag van de belangenorganisatie Royal Anthos. “Stedenbouw in Roemenië Het beheer van stedelijke groene ruimten vereist producten en expertise die onze consortiumleden kunnen bieden”, zegt Leon Smet, secretaris van Anthos. Smet zegt dat de Roemeense markt lange termijn mogelijkheden biedt voor Nederlandse exporteurs van boomkwekerijproducten en bloembollen.
In Roemenië hebben inmiddels naast Boekarest ook andere grote steden zoals Cluj-Napoca en Timisoara belangstelling getoond voor deze aanpak.

Tijdens de Romanian Business Day zullen vertegenwoordigers van het bedrijvencluster zich op de informatiemarkt presenteren, alsmede hun ervaringen met u delen in de Ronde Tafel sessie.

DRN verwelkomt twee nieuwe leden

De gestage groei van het ledental van 2019 lijkt zich door te zetten, want in de maand januari van dit jaar zijn onderstaande bedrijven toegetreden.
Het internationaal opererende Buitink Technology uit Duiven richt zich op twee marktsegmenten: de bouw/ architectuur en de industrie. De veel omvattende productenrange van het innoverend bedrijf mag zeker een niche in de markt worden genoemd. Omdat de ruimte in deze nieuwsbrief beperkt is, raden wij u aan om hun website eens te raadplegen www.buitink-technology.com   Zij zullen ook aanwezig zijn op de komende Romanian Business Day in Wassenaar.

Het andere nieuwe lid dat eveneens aan de Romanian Business Day zal deelnemen is Regazz B.V.uit Moergestel. Het bedrijf is in beginsel gevestigd in Buzau met een kantoor in Arad. Afhankelijk van de beschikbare grond zal men een productielocatie in de districten Arad of Timis gaan bouwen. Hoofddoel is om het biogas om te zetten in Bio LNG (vloeibaar gemaakt bio methaan) welke dan beschikbaar komt voor vrachtwagens. Hun activiteiten zijn afhankelijk van beschikbaarheid organische agrarische en industriële reststromen. Tevens komt uit ons proces nog een reststroom vrij die zij als organische meststof willen afzetten in Roemenië.
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot frans.geerts@regazz.eu

Ambassade nieuws

Bijzonder jaar voor Nederlandse en Roemeense diplomatieke betrekkingen

Dit jaar wordt er aandacht geschonken aan het feit dat er sprake is van 140 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Roemenië en Nederland.
In de periode 1856-1881 kwam de onafhankelijkheid van Roemenië   geleidelijk tot stand, in een proces dat uit verschillende fasen bestond. In januari 1880 werd het Nederlandse consulaat-generaal te Boekarest verheven tot diplomatiek agentschap en consulaat-generaal. Na Roemeense kritiek op de te laag geachte titel van  “diplomatiek agent”, bevorderde de Nederlandse regering haar vertegenwoordiger in Boekarest, J.A.Keun, die daar al sinds 1842 vice-consul, en sinds 1856 consul-generaal der Nederlanden was, in februari 1880 eerst tot zaakgelastigde, en in 1882 tot minister-resident. Tegelijkertijd werd de Nederlandse consulaire in Roemenië gereorganiseerd. Onder het Nederlandse gezantschap te Boekarest ressorteerden voortaan twee consulaten(in  Boekarest en Galați), vier vice-consulaten(in Brăila, Sulina, Tulcea en Giurgiu) en één consulair agentschap(in Focsani). Omgekeerd vestigde Roemenië al in september 1880 een minister-resident(een rang hoger dan zaakgelastigde) als diplomatieke vertegenwoordiger in Nederland, M.Mitilinco.Voorts vonden er nog diverse ophogingen van diplomatieke rangen plaats die we kort omschrijven als: een Minister-resident is een van de rangen die diplomaten kunnen bekleden. De minister-resident,  soms eenvoudig “minister” genoemd, mag niet worden verward met de gevolmachtigde minister en de leden van de Ministerraad. De rang is niet hoog, ze komt na die van ambassadeur, gezant en buitengewoon gezant en vóór die van chargé d’affaires of zaakgelastigde. Toch is de minister-resident hoofd van een zelfstandige diplomatieke vertegenwoordiging die dan niet een ambassade of gezantschap maar simpelweg “missie” moet worden genoemd. Omdat de minister-resident een persoonlijk vertegenwoordiger van zijn staatshoofd is genieten hij, zijn missiegebouw, zijn gezin en huishouden, en zijn residentie diplomatieke onschendbaarheid. De gevolmachtigd minister mag zich Excellentie laten noemen. Nederland verhief zijn diplomatieke vertegenwoordiger in Boekarest tot het niveau van buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister.
Roemenië had al direct na zijn onafhankelijkheid bij Nederland  aangedrongen op het aanknopen van diplomatieke betrekkingen. Van Roemeense zijde werd daarbij onder andere gewezen op de banden tussen beide vorstenhuizen: in 1879 trad Koning Willem III in het huwelijk met Prinses van Waldeck-Pyrmont, een nicht van moederszijde van Elisabeth von Wied(de dichteres “Carmen Sylva”), de echtgenote van de Roemeense koning Carol I, die afkomstig was uit het huis Hohenzollern-Sigmaringen.  Na het aangaan van de wederzijdse diplomatieke betrekkingen in 1880, bleven Nederland en Roemenië tot de Tweede Wereldoorlog, sinds 1907 in elkaars hoofdsteden door gezanten vertegenwoordigd. In februari 1941 werden de diplomatieke betrekkingen met  Roemenië verbroken, waarna de Zweedse delegatie te Boekarest de Nederlandse belangen waarnam. Na de Tweede Wereldoorlog werden de betrekkingen weer hervat.
(Bron: 2000 Years of Inter-European East-West Relations. Case Study: Romania-The Netherlands, Bucharest 2004).

Financiele Sector

Mazars Roemenië heeft een unique selling point

Mazars, een wereldwijde boekhoud- en adviesorganisatie die gespecialiseerd is in audit, accountancy, fiscaliteit, juridische en adviesdiensten, is sinds 1995 actief in Roemenië. Mazars Roemenië heeft 160 werknemers en 9 partners en de organisatie staat op nummer vijf in de Roemeense audit, belastingadvies- en adviesmarkt.

Waarin zij zich onderscheiden van andere  branchegenoten is dat zij een Dutch Desk kennen, waar Nederlanders in hun eigen taal kunnen worden geholpen.  De unit zal Nederlandse bedrijven ondersteunen die al actief zijn in Roemenië en investeerders die willen investeren in Roemenië, hetzij rechtstreeks, hetzij via Nederland. De Dutch Desk wordt geleid door native speaker Edwin Warmerdam, Tax Partner Mazars Romania. Hij heeft bijna 25 jaar ervaring in de fiscale en financiële sector en woont sinds 1998 in Roemenië en kan met recht een pionier worden genoemd. Hij zal ook deelnemen aan de Romanian Business Day in Wassenaar.

Voor nadere informatie verwijzen wij u naar https://www.mazars.ro/Home/Our-expertise/International-Services/Dutch-Desk   

Roemeense regering pakt BTW problematiek aan

De sinds kort geleden aangetreden interim-regering is door voorgangers opgezadeld met een begrotingstekort van ruim 4%. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zoals de inning van BTW gelden waardoor deze de grootste belastingontduiking in de EU is.

Het normale tarief is 19%(in Nederland 21%) wat derhalve een redelijk tarief is. Als eerste maatregel zal de douane worden aangepakt en als tweede maatregel zal de Roemeense belastingdienst (ANAF) worden gereorganiseerd. In dit kader ligt er al een programma van de Wereldbank klaar, maar het werd tot dusverre niet geïmplementeerd. De nieuwe premier Ludovic Orban gaf aan: ”Het is voldoende dat deze regering heeft toegezegd de belastingen niet te verhogen, rekening houdend met de onevenwichtigheden die werden gecreëerd door het fiscale beleid van eerdere regeringen. Ik sprak met het bedrijfsleven. Zeer weinig ondernemers zeggen dat ze meer kortingen willen. Het enige verzoek heeft betrekking op de belasting op arbeid, dus de som van de bijdragen die moeten worden betaald”

Economische ontwikkelingen

Nederland, Oostenrijk en Duitsland 40% van de investeringen in Roemenië

De economische ontwikkeling van een land hangt in grote mate af van het kapitaal dat het bezit. Aangezien openbare kapitaalbronnen vaak beperkt zijn, zijn directe buitenlandse investeringen (DBI) een noodzaak voor de groei en het welzijn van de economie van een land. BDI is een stroom van kapitaal, technologie en knowhow die banen genereert en aldus de economie stimuleert en ontwikkelt.


Met een bevoorrechte geografische positie, rijke natuurlijke hulpbronnen en een grote markt, heeft Roemenië naast een competente en goedkope beroepsbevolking veel strategische voordelen om buitenlandse investeringen aan te trekken. Helaas heeft Roemenië door het politieke en wetgevende kader, gekenmerkt door het ontbreken van duidelijke maatregelen om buitenlandse investeerders aan te trekken, niet ten volle geprofiteerd.

In september 2019 was Nederland de eerste plaats in de ranglijst van de landen met de grootste investeringen in ons land, met ongeveer 9,2 miljard euro geplaatst aandelenkapitaal. Nederland werd gevolgd in de ranglijst door Oostenrijk en Duitsland, elk met ongeveer 4,8 miljard euro. De drie landen bezitten samen ongeveer 40% van het totale geplaatste kapitaal in Roemenië (48,6 miljard euro).

Voor het jaar 2019 waren er tussen januari en september 2019 4.166 nieuwe bedrijven met buitenlandse participatie in het geplaatste aandelenkapitaal, een waarde met 0,69% minder dan in dezelfde periode van 2018. In september 2019 389 nieuwe bedrijven geregistreerd, de laagste waarde dit jaar.

Toeristische sector

Roemenië – Beren, bisons en biodiversiteit

In het kader van de relatieve onbekendheid van Roemenië als volwaardige toeristische bestemming attenderen wij op de Britse publicatie in The Guardian, die tot de meest serieuze en gerespecteerde kranten in het Verenigd Koninkrijk gerekend. Zij hebben zich gericht op 20 aanbevolen bestemmingen die een verschil maken tussen mens en planeet.
Deze door The Guardian aanbevolen vakantiebestemmingen zijn: Slovenië (“Ecologische fiets- en avontuurlijke beklimmingen”), Göteborg (“de eco-gecertificeerde stad Zweden”), Val di Vara (“De groenste vallei van Italië”), Flims Laax Falera (“Zwitserse wintersecosporten”), Rotterdam (“Een visie op de stedelijke toekomst”), Menorca – Spanje (“Bescherming van de zee en duurzaamheid voor plezier”), Kopenhagen (“Eco-neutrale hoofdstad”), Wenen (” fietsen – en handig openbaar vervoer”), Roemenië (“Beren, bizons en biodiversiteit”) , Finland (“Local culture), Portugal (“Toerisme voorgoed veranderen”), Verenigd Koninkrijk met Salford (“Europa’s grootste tuinbouwproject”), Nationaal park Cairngorms in Schotland (“Project voor ambitieuze habitatherstel”) , Davagh Natural Astronomical Observatory (“starende blik in het Sperrin-gebergte, Tyrone Land” in Noord-Ierland), Isle of Wight (“Retro Futurist”) – het zevende natuurreservaat van Unesco in het Verenigd Koninkrijk – allemaal in Europa. Van de rest van de wereld, Fukushima (“Japan Recovery Olympics”), Montana uit de VS (“Het creëren van een enorm natuurreservaat” in de Amerikaanse prairie), Vancouver (“Greenpeace’s kas wordt nog groener”), Sri Lanka (“Recovery” duurzaam na het terroristische offensief ”) en Patagonië uit Chili (“ Gemeenschapstoerisme begint op de nieuwe parkenroute ”).

Waarom Roemenië bezoeken?
Wat Roemenië betreft, schrijft The Guardian dat het “Beren, bizons en biodiversiteit” biedt. ” Het is niet nodig om naar Zuid-Afrika te reizen voor safari. Roemenië is een van de beste locaties in Europa waar je grote zoogdieren in het wild kunt zien. Het land heeft zeven miljoen hectare bossen – een aanzienlijk deel vertegenwoordigt oude maagdelijke beboste landen – en is de thuisbasis van de grootste populaties bruine beren, evenals wolven en rassen, op het continent, “zegt de landbeschrijving.

Tegelijkertijd laat de publicatie zien dat er organisaties die werken aan de bescherming van wilde gebieden zoals de  Carpathia Conservation Foundation (FCC)  die ambitieuze plannen heeft om het grootste bosrijke nationale park van Europa te creëren. “De FCC richt zich onlangs op het herstel van aangetaste bossen en het bredere ecosysteem en heeft onlangs een ecotoerisme-programma gelanceerd met berenpaden “, schrijft The Guardian, waarin staat dat de NGO vier natuurreservaten en gespecialiseerde spoorgidsen heeft geselecteerd voor enkele of meerdere reizen.

“De FCC heeft ook een vierjarig programma voor de re-integratie van bizons in het Fagaras-gebergte, in samenwerking met ProPark Foundation for Protected Areas and Conservation Capital. Op een drietal locaties zijn deze al aanwezig.. Naast de voordelen voor de lokale gemeenschappen die ze door natuurtoerisme brengen, zal de re-integratie van de bizon – die 200 jaar geleden uit Roemenië verdween – ook de biodiversiteit vergroten, ” zoals de aangehaalde de bron aangeeft.De paden op de bizonsporen in het gebied worden aangeboden door de European Safari Company (binnen Rewilding Europe), en een pakket van twee nachten kost 299 euro, inclusief gids,  zegt The Guardian. “De Bison Hillock Association , ook betrokken bij het project, biedt verschillende reizen aan, met de mogelijkheid van klimmen, fietsen en accommodatie in de huizen van de lokale bevolking,” toont het materiaal.

“Er zijn uitdagingen, maar ecotoerisme groeit hier organisch en zo veel kleine bedrijven worden geopend met behulp van gidsen en lokale producten, en het geld blijft in het land”, zegt Andrei Blumer, voorzitter van de Roemeense Vereniging voor ecotoerisme.


Het materiaal Guardian brengt ook de beroemde Donau-delta onder de aandacht, waar de nieuwe conserveringsprojecten de her-invoeging van de waterbuffel op het eiland Ermakov omvatten. “We hebben een geweldige natuur en dieren in het wild en we bieden iets unieks in Europa,” zegt Blumer in de geciteerde bron.
(Bronnen inclusief foto’s): The Guardian, Romania-Insider)

World Ski Awards benoemt beste ski resort 2019

World Ski Awards is een wereldwijd initiatief om excellentie in de ski  gebieden te erkennen en te belonen. Het is de zusterorganisatie van  World Travel Awards, die momenteel haar 26e verjaardag viert. World Ski Awards zijn geïntroduceerd in 2013 en zijn bedoeld om de normen binnen de skitoerisme-industrie te verhogen door organisaties die toonaangevend zijn in hun vakgebied te belonen.

In Roemenië is de eer toegevallen aan Sinaia, een bergresort ongeveer 140 km ten noorden van Boekarest dat, werd uitgeroepen tot het beste skigebied van Roemenië 2019 tijdens de World Ski Awards, een recent evenement dat in het Oostenrijkse Kitzbühel Oostenrijk werd gehouden.

Het is het derde opeenvolgende jaar dat Sinaia de prijs wint, legde Maria Floricică, manager van Sinaia Urban Transport, het gemeentebestuur dat het skigebied van het resort beheert, uit.


De andere genomineerden uit Roemenië voor de 2019-titel waren Arena Platos Paltinis, Azuga, Poiana Brașov, Predeal, Ranca, Straja, Vatra Dornei en Vidra Transalpina.

Politieke ontwikkelingen

Nieuwe Europese Commissie en Parlement bevestigen Roemeense toetreding tot de Schengenzone

Tijdens het bezoek van de Roemeense premier Ludovic Orban aan Brussel waar hij verschillende Europese leiders ontmoette, bevestigde de Commissievoorzitter Ursula von der Leyen evenals haar voorganger Jean Claude Juncker dat Roemenië reeds lang aan alle voorwaarden van toetreding tot de Schengenzone heeft voldaan. Ook het Europees Parlement heeft reeds lang hiermee ingestemd.


Dergelijke besluiten moeten echter ook nog de Europese Raad(regeringsleiders) passeren en daar is nog steeds het ondemocratisch vetorecht van toepassing wat veelal tot besluiteloosheid leidt.

Met name Nederland is daar altijd de dwarsligger geweest die de regels tijdens het spel veranderde. Zij koppelden  daaraan ook het voldoen aan het Coöperatie- en Verificatie Mechanisme (CVM) en derhalve gebruikmaakten van het ondemocratisch vetorecht. Deze handelswijze is sterk bekritiseerd door het bedrijfsleven en om die reden hebben de  DRN, het VNO-NCW en de NRCC daartegen middels een gepubliceerd statement bezwaar aangetekend, wat door de Nederlandse regering werd genegeerd. Voor de goede orde: het CVM is een vorm van een monitoring gericht op de landen Roemenië en Bulgarije om vast te stellen in hoeverre zij vorderingen maakten met de aanpak van corruptie en gewenste justitiële hervormingen. Kortom, twee verschillende verdragen. Deze handelswijze heeft destijds diepe sporen getrokken in de Roemeense maatschappij en men beleefde dat als een behandeling van een tweederangs natie en zij niet als een volwaardig lid van de Europese Unie wordt gezien. Gevolg was dat Nederlandse ondernemers bij overheidsopdrachten aan het bedrijfsleven regelmatig werden genegeerd. De in 2019 gehouden Europese verkiezingen hebben aangegeven dat er thans in Nederland een pro-Europese koers wordt voorgestaan. En om de nieuwe ECB president Christina Lagarde te parafraseren vertrouwen wij erop dat premier Rutte geen havik wil zijn en ook geen duif, maar een uil.  Hij kan dan eventueel tégen voorstel stemmen en tevens te berusten in het besluit van de meerderheid en het vetorecht niet uit te oefenen. Maar geloofwaardiger zal een stem voor de toetreding zijn. Tenslotte is het geen gunst die aan Roemenië wordt verleend, het is hun goed recht!

(Bron Foto:Guvernul Romaniei)

Regering en President onderzoeken mogelijkheid vervroegde verkiezingen

In het afgelopen jaar trok de liberale coalitiepartij ALDE onder leiding van de President van de Senaat Calin Popescu Tariceanu de stekker uit de samenwerking. De oppositiepartijen ondersteunden genoemd initiatief en onder leiding de grootste oppositiepartij PNL werd de socialistische partij PSD tot aftreden gedwongen.

De PNL onder leiding van de huidige premier Orban vormen de huidige interim regering. Thans blijkt dat dezelfde oppositiepartijen geen stabiele eenheid vormen en is er de PSD die nog steeds de grootste aantal zetels(bijna 50%) bezet en regelmatig relevante besluiten blokkeert. Kortom, een situatie die niet echt bevorderlijk is voor de politieke stabiliteit van het land.  Daarnaast moet de begroting van ruim 4% worden teruggebracht onder EU norm van 3%.
Weliswaar wordt in de Roemeense Grondwet verschillende keuzemogelijkheden aangegeven voor vervroegde verkiezingen, maar deze zijn erg gecompliceerd.
De huidige premier zal vooralsnog alles in het werk gaan stellen om een vereiste aantal stemmen te verzamelen van partijen die voor vervroegde verkiezingen zijn. De nationale verkiezingen zullen anders normaliter in november van dit jaar plaatsvinden.
(Fotobron:presidency.ro)

Bijzonder bericht

Leestip: 20 jaar ondernemen in Roemenië

Karel Boersma vertelt in geheel eigen(wijze) stijl over zijn 20 jaar durende ondernemerschap in Roemenië. Het begint met een samenwerking wat al snel uitmondt in een eigen jachtwerf, nog later een nozzle(straalbuis voor schepen) fabriek als toeleverancier voor de beroepsvaart.
De lezer krijgt inzicht in het land Roemenië alsmede een stukje van de Roemeense cultuur. Maar bovenal vertelt Karel over de spannende uitdagingen welke het ondernemen in Roemenië met zich meebrengt. Soms leuk en succesvol maar ook vol tegenslagen en uitdagingen.

Corruptie, op kleine en grote schaal, schadeclaims, scheepsbrand, zeereizen, en onder andere een staatsbanket komen aan bod.

Kortom een unieke verhaal wat leest als een spannend boek.

Verschenen in juni 2019, ISBN Nr. 9789463457224

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.