Op dinsdag 5 december jl.overleed Koning Mihai(Michael) I van Hohenzollern-Sigmaringen op 96 jarige leeftijd  als niet regerende vorst in de Zwitserse plaats Aubonne. Hij leidde door de gevolgen van de ziekte kanker al een langere tijd een teruggetrokken bestaan en door het overlijden van zijn echtgenote Anne van Bourbon-Parma op 1 augustus 2016. Koning Mihai I werd geboren op 25 oktober 1921 in Sinaia en zijn ouders waren Kroonprins Carol II en Prinses Helena van Griekenland. Zijn grootouders waren Koning Ferdinand I en Koningin Sofia van Griekenland. Sinds 1925 woonde zijn vader Carol II echter met zijn maîtresse Magda Lupescu in het buitenland en had hij afstand van de troon gedaan ten gunste van zijn minderjarige zoon Mihai.Na het overlijden van Koning Ferdinand(vader van Carol II) in 1927 werd kroonprins Mihai tot Koning benoemd,waardoor een regentschapsraad het land regeerde. Na 1930 keerde Carol II terug naar zijn land waar hij tot koning werd benoemd en vestigde hij een koninklijke dictatuur onder andere gesteund door de extreem-rechtse en facistische organisatie die de “IJzeren Garde” werd genoemd.Door de buitenlandse ontwikkelingen en binnenlandse pressie trad Koning Carol in september 1940 af ten gunste van de inmiddels 19 jarige Mihai die tot Koning werd benoemd. De werkelijke regeringsmacht was twee dagen voor de kroning van Mihai I door zijn vader aan een nieuwe minister-president generaal Ion Antonescu gegeven die vervolgens een miltaire dictatuur vestigde en een verbond sloot met Hitler waartegen de nog onervaren Koning Mihai zich verzette. Uiteindelijk pleegde Koning Mihai een “staatsgreep” ofwel een koninklijke coupe in 1944 en sloot Ioan Antonescu op in zijn paleis. Daarna sloot Roemenië zich aan bij de geallieerden. Volgens historici is daarmee de Tweede Wereldoorlog een halfjaar ingekort, waardoor honderdduizenden levens gered werden. In 1947 kwam vervolgens een communistische machtsovername waarin Koning Mihai werd gedwongen af te treden en zich in ballingschap te begeven. De geallieerden die hij had geholpen lieten hem in de steek. Kort gezegd heeft Koning Mihai I geregeerd in periodes 1927-1930 en 1940-1947.
Drie jaar na de val van het communistische regime, met Pasen 1992, werd het de ex-koning weer toegestaan zijn vaderland te bezoeken. Hij werd door miljoenen Roemenen toegejuicht. De neo-communistische President Ion Iliescu die dit niet beviel, gaf Michaël hierop te verstaan voortaan weg te blijven. In 1997 kreeg hij echter het Roemeens staatsburgerschap terug van president Constantinescu, die hem weer had binnengehaald en gebruikte als ambassadeur naar andere koninkrijken in Europa en daarmee veel  goede wil had verworven in en voor Roemenië. In 2001 nodigde Iliescu de 79-jarige Michaël officieel uit voor een bezoek. Hij wilde laten zien dat het land zijn communistische verleden definitief van zich had afgeschud. Op 23 mei 2001 zette de ex-koning weer voet in het paleis in Boekarest. Tijdens zijn ballingschap zorgde Koning Mihai I voor het inkomen en was werkzaam als piloot, werktuigbouwkundige(automotive) en makelaar in New York.
Het Koninklijk Huis van Roemenië heeft momenteel slechts een symbolische status aangezien het land een republiek is die wordt geleid door de president en het parlement. Hoewel vrij recent een wetsontwerp door de President van de Senaat Calin Popescu Tariceanu is ingediend waardoor de koning of de koningin een ongeveer gelijkwaardige status krijgt als de president. Ondanks de Salische Wet die vrouwelijke troonopvolging niet toestaat(verouderde wetgeving die overal in Europa is afgeschaft) heeft Koning Mihai I zijn dochter prinses Margareta als troonopvolger benoemd dan wel als de vertegenwoordigster van het Roemeense koningshuis. Koning Michael, de laatste vorst van Roemenië, is op 16 december jl. begraven bij Curtea de Arges in Roemenië, naast zijn geliefde vrouw, koningin Anne die 68 jaar naast koning Michael I stond.
De Nederlandse koninklijke familie was zaterdag jl. niet vertegenwoordigd bij de uitvaart van de vorige week overleden koning Mihai van Roemenië. Dat heeft de RVD dinsdag desgevraagd bevestigd. Ook prins Carlos gaat dit keer niet naar Boekarest, waar hij als hoofd van het huis Bourbon-Parma en mede namens koning Willem-Alexander wel aanwezig was bij de begrafenis van Mihai’s echtgenote koningin Anne. De meeste regerende en niet regerende vorsten waren wel aanwezig. Via de vroegere Koningin Elizabeth van Roemenië(von Wied) en Koningin Anne(Bourbon Parma) is er sprake van een indirecte relatie met het Nederlandse koningshuis.