Gelukkig hebben wij de laatste maand kunnen vaststellen dat er in drie landen nieuwe meerderheidscoalities zijn gevormd, dus  Roemenië, Duitsland en Nederland. Gelet op de sterke economische banden die genoemde drie landen met elkaar hebben en berichten in de Nederlandse media schaars zijn, geven wij u onderstaand een beknopt overzicht van de Roemeense krachtsverhoudingen en hun staatsinrichting.

Roemenië is een semi-presidentiële republiek met als staatshoofd een president (momenteel president Klaus Johannis).  Aan het hoofd van de regering staat een premier (momenteel: Nicolae Ciuca – PNL), benoemd door de president.

De huidige gevormde coalitie ( beëdigd op 25 november 2021) telt 20 ministers exclusief de premier. De coalitie bestaat uit  de liberale (christendemocratische signatuur) PNL(8 ministers + premier), PSD (socialisten, 9 ministers) en 3 van de UDMR/RMDSZ(partij van de Hongaarse minderheid).

Voorzitter van de kamer van Afgevaardigden is Marcel Ciolacu(PSD) en voorzitter van de Senaat Florin Citu (PNL)
De vice premiers zijn Sorin Grindeanu(PSD) en Kelemen Hunor(UDMR/RMDSZ). De twee oppositiepartijen zijn de USRPLUS(liberalen) en de  AUR(ultra conservatief, nationalistisch).

Conform de Roemeense Grondwet zijn er 18 zetels gereserveerd voor etnische minderheden in Roemenië. De Roemeense grondwet (artikel 62), onder de voorwaarden opgelegd door de kieswet, voorziet in zetels in de Kamer van Afgevaardigden voor de partij en culturele vereniging van etnische minderheden in Roemenië (met de beperking dat elke nationale minderheid moet worden vertegenwoordigd door één organisatie alleen). Minderheidspartijen en -verenigingen zijn vrijgesteld van de kiesdrempel(5%) en hebben gegarandeerd een zetel zolang ze ten minste 10% van de stemmen behalen die nodig waren voor de laatste partij die in aanmerking kwam om een ​​zetel over de drempel te halen. Traditioneel steunen deze groepen de regering die aan de macht is.

Roemenië kent evenals in Nederland  een tweekamerstelsel . De Tweede Kamer wordt in Roemenië de Kamer van Afgevaardigden(Camera Deputaţilor) genoemd en kent 332 zetels. De Eerste Kamer wordt Senaat(Senat) en telt 137 zetels.
Voor een uitgebreide informatie zie de Engels- en Roemeens talige website www.gov.ro