Het “restaurant” op de begane grond van het gebouw verhoogt zijn omzet. Kant-en-klare producten, een markt die de afgelopen tien jaar verdrievoudigd is, blijven consumenten aantrekken. “De groeikansen van dit segment zijn groot.”
Kant-en-klare maaltijden of maaltijden die alleen opgewarmd en geconsumeerd kunnen worden, zagen vorig jaar een volumestijging van 5%, na een stagnatie in 2023, volgens retail auditgegevens van NielsenIQ. Tegelijkertijd stegen producten zoals salades, gehaktballen, sandwiches en hummus in 2024 slechts met 8% in prijs, vergeleken met de 15% prijsstijging van deze producten het jaar ervoor, aldus dezelfde bron.
Hoe de Roemeense voedingsindustrie kan groeien. Voedselverspilling en -verlies, een zakelijke kans, vooral voor kleine ondernemers. Hoe kunnen voedselresten efficiënt worden gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van compost, snacks of thermische isolatiepanelen?
Volgens de meest recente gegevens van Eurostat wordt in Roemenië jaarlijks ongeveer 166 kilogram per hoofd van de bevolking verspild, wat hoger is dan het gemiddelde van de Europese Unie van 132 kilogram per hoofd van de bevolking.
Het product dat in Roemenië furore maakt; steeds meer Roemenen kopen het om tijd te besparen en het voedselprobleem snel op te lossen.
Vorig jaar kocht elke Roemeen gemiddeld 6 kilogram aan diepvriesproducten, of het nu gaat om vlees, groenten, fruit of halffabricaten. Dit marktsegment heeft de laatste jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt, in lijn met de algemene consumptie van voedingsmiddelen.
Hoe kunnen we de Roemeense voedingsindustrie laten groeien? Een röntgenfoto van de vismarkt, een categorie die op zoek is naar meer consumptie: Roemenië staat onderaan de ranglijst van grootste visproducenten in Europa, wat ons een jaarlijks tekort van 300 miljoen euro oplevert.
De visconsumptie in Roemenië ligt bijna drie keer lager dan het Europees gemiddelde. Hierdoor is de sector minder aantrekkelijk dan vlees of halffabricaten. Dit, gecombineerd met een gebrek aan organisatie in de sector, leidt ertoe dat je op de markt vis uit Bulgarije vindt in plaats van uit Roemenië.
Hoe de Roemeense voedingsindustrie kan groeien. De voedingsindustrie drijft zonder duidelijke strategie. In het land van “steun” en “we zullen investeren”, gaat een sector met minstens twee keer zoveel potentieel nergens heen. Hoe zou een echt plan eruit moeten zien?”
Roemenië zal zijn voedselzekerheid waarborgen en een belangrijke speler worden in de Europese en internationale handel in landbouwproducten en -voedingsmiddelen.” Dit is een van de doelstellingen van een strategie voor de periode 2020-2030 die het ministerie van Landbouw heeft ontwikkeld en die te vinden is op de website van de instelling.
Hoe de Roemeense voedingsindustrie kan groeien. Duitsland, Nederland en Frankrijk domineren de voedselexport naar de EU. Is het Midden-Oosten een kans voor Roemenië? “Vanaf 2020 hebben we geen exportstrategie meer.”
Roemenië behoort niet tot de ‘elite’ van voedselexporteurs in de Europese Unie, maar het land slaagt er wel in om de handelsbalans in de agrovoedingssector via de export van graan op peil te houden.
Hoe we de Roemeense voedingsindustrie laten groeien. De realiteit achter de cijfers in een jaar met recordtemperaturen: bijna de helft van de provincies beschikt niet over irrigatie-infrastructuur, en in andere dekt deze nog niet eens een kwart van de behoeften. “Zonder irrigatie komt de landbouw in gevaar.”
Het jaar 2024 bracht droogte, maar ook langdurige recordtemperaturen, waardoor de Roemeense productie van granen, groenten, aardappelen, maar ook veevoer opnieuw afhankelijk is van het weer en veel boeren opnieuw wachten op compensatie van de staat. Dit komt doordat er in bijna 20 districten van het land geen irrigatie-infrastructuur aanwezig is en in veel gebieden waar deze wel functioneert, deze niet voldoende is om alle landbouwbedrijven te bestrijken.
Hoe we kunnen we de Roemeense voedingsindustrie laten groeien ofwel wanneer kunnen we Roemenië eindelijk als een drijvende kracht in de Europese voedingsindustrie beschouwen? We zien al wel holdings, maar we moeten geïntegreerde bedrijven opbouwen om de grenzen te verleggen.
De Roemeense voedingsindustrie zet voorzichtige stappen richting nieuwe horizonnen, zoals blijkt uit verschillende lokale bedrijven die holdings hebben opgericht en nieuwe markten willen veroveren. Het beste voorbeeld in de regio is Polen, dat vandaag de dag een voedingsindustrie heeft die vier keer zo veel omzet genereert als de Roemeense, met twee keer zoveel werknemers.