Nieuwsbrief 9 juni 2016

Header-news

DRN NIEUWS

Fiscale Roundtable uitgesteld
tot september

Op voornoemde datum organiseren de DRN en KPMG Meijburg & Co een roundtable waarbij vooral de gevolgen van het in werking stellen van het nieuwe EU Handboek voor de douane een belangrijke rol speelt.

DRN-KPMG-Roundtablemeeting

Dus het event is sterk gericht op (internationale) logistieke bedrijven en bedrijven waarbij import en export een belangrijke rol spelen. Omdat deze nieuwe regeling reeds per 1 mei jl.van kracht is geworden in geheel Europa zal vooral de implementatie daarvan een rol spelen en uiteraard de fiscale en financiële gevolgen. Uiteraard zal dan ook opnieuw worden gekeken naar zaken zoals bijvoorbeeld transfer pricing. Zo mogelijk zal worden onderling informatie worden uitgewisseld over de stand van zaken in Roemenië en hoe daarop te anticiperen. Er is gekozen voor de kleinschalige opzet van een roundtable omdat deze een betere mogelijkheid biedt voor het geven en ontvangen van gerichte feedback, een meer diepgaande discussie waardoor het beter voldoet aan collega’s met dezelfde interesses. Het impliceert echter een gelimiteerde deelname! Voor een korte samenvatting van de wijzigingen van het nieuwe handboek verwijzen wij u naar de DRN Nieuwsbrief van 9 mei jl. die u kunt vinden op de website www.dutchromaniannetwork.nl .KPMG Meijburg & Co heeft een krachtige positie in Roemenië en is daardoor goed op de hoogte van de Roemeense fiscale en financiële wetgeving.

Aanmelden >>>>

Succesvolle Expertmeeting Roemeense agrosector krijgt vervolg

Op de goed bezochte expertmeeting die onlangs op het landgoed Mariënwaerdt heeft plaatsgevonden gaven de deelnemers nadrukkelijk aan dat deze eerste aanzet tal van aanknopingspunten heeft geboden om de daad ook bij het woord te voegen en aangedragen suggesties te concretiseren.

Expertmeeting Roemeense agrisector

Aan deze vraag van de ondernemers wil de DRN daarbij primair ondersteunt door de ING, maar ook de RVO, Agricover, The Friesian graag voldoen en daar na de zomerperiode op terugkomen. Immers het rendement wordt bepaald door de daden die op het woord moeten volgen. Thans wordt dan ook druk gewerkt aan de grote hoeveelheid van aangedragen suggesties te transformeren in een activiteitenplan. De presemtaties kunt u vinden op de DRN Websites onder Publicaties.

Netherlands Romanian Chamber of Commerce kiest nieuw bestuur

Op 11 mei jl. koos de Roemeense partner van de DRN tijdens haar jaarlijkse vergadering haar nieuw bestuur.

Netherlands Romanian Chamber of Commerce kiest nieuw bestuur

Er waren maar liefst 14 kandidaten voor een zevental vacante posten en dat mag als een opmerkelijke en positieve ontwikkeling worden bestempeld. Herkozen werden Irina Zugravu, Ronald Oort en Herman Wierenga. De nieuwe bestuursleden zijn Philip Aarsman, Ilinca Paun, Alexandru Popescu en Edwin Warmerdam. Het bestuur van de DRN wensen hun veel succes toe en een continuering van de samenwerking met de DRN.

Agrisector

Anthos met ambassade op handelsmissie in Roemenië

Anthos met ambassade op handelsmissie in RoemenieDe Nederlandse boomkwekerij- en bloembollenexporteurs nemen van 13 tot en met 16 juni deel aan een handelsmissie naar Roemenië. De Nederlandse ambassade te Boekarest organiseert deze in samenwerking met Anthos. De handelsmissie volgt op een eerder bezoek. In 2014 nam een aantal Nederlandse bedrijven deel aan een handelsmissie naar Roemenië. In vervolg daarop is eind 2015 een marktverkenning afgerond naar de huidige situatie rond teelt en afzetmogelijkheden van sierteeltproducten en uitgangsmaterialen in dat land. Het rapport geeft onder meer inzage in productiegebieden, afzetkanalen en import/exportstromen. Roemenië telt 20 miljoen inwoners en maakt volop gebruik van EU-financiering voor infrastructuurprojecten, hetgeen kansen biedt voor investeringen in groen. Het gedachtegoed ‘De Groene Stad’ wordt bovendien in toenemende mate omarmd door diverse (overheid)instellingen.
Belang
De ambassade grijpt deze handelsmissie aan om de Nederlandse bomen-, planten- en bollensector als toeleverancier in Roemenië te positioneren. De Nederlandse ambassadeur, Stella Ronner-Grubačić, en de Nederlandse landschapsarchitect Niek Roozen brengen het belang van groen in de stad en de Nederlandse sector onder de aandacht. Beiden zijn key-note speakers op de New Cities Inspirational International Conference  en de LAUD conferentie (Landscape Architecture and Urban Design). De boodschap kan dankzij lokale mediapartners een breed publiek bereiken. Daarnaast is er een specifiek handelsprogramma voor zeven Nederlandse exportbedrijven, waarbij de focus met name ligt op matchmaking in de landscapingmarkt.

Portal Agroberichten buitenland

Portal Agroberichten buitenlandWij attenderen u erop dat het portal inmiddels is uitgebouwd en informatie bevat over 67 landen, waaronder Roemenië.

Voor ondernemers die dit portal nog niet kennen verwijzen wij u graag naar www.agroberichtenbuitenland.nl

Roemenië is voor groente en fruit sterk aangewezen op import

Onlangs (voor de verkiezingen) probeerde een aantal parlementariërs  het niet al te snuggere voorstel te doen (zie onze nieuwsbrief van 9 mei jl) om de grote retailbedrijven te dwingen om minstens 51% van hun versproducten van de nationale markt te betrekken.

Roemenie is voor groente en fruit sterk aangewezen op import

Nog los van het feit dat deze protectionistische maatregel niet door de beugel kan, wijzen de recente cijfers uit dat met name voor groenten en fruit  de gestegen vraag de afhankelijkheid van dure import heeft vergroot en de vrijwel ongewijzigde binnenlandse productie te kort schiet. Circa 40% van de groenten worden geimporteerd en nog hogere percentages gelden voor fruit, aldus het Roemeense Bureau voor Statistiek. Echte conclusies worden niet getrokken en het alleen wijten aan klimatologische omstandigheden is slechts een fractioneel deel van de werkelijkheid. Het geeft wel aan dat hier volop kansen liggen voor de Nederlandse tuinbouw, zowel ten aanzien van productieverhogende ondersteuning zoals bijvoorbeeld kassenbouw, alsmede de reeds plaatsvindende export. Het mag dan ook niet verwonderlijk heten dat de Nederlandse tuinbouw zich thans sterk focust op Roemenië.

Sector biotechnologie

Roemenië biedt kansen om biotechnolgische hub te worden

Roemenie biedt kansen om biotechnolgische hub te wordenOp een recente bijeenkomst waaraan de ambassades van Ierland en de  VS deelnamen alsmede het Amerikaanse multinational biofarmaceutisch bedrijf Amgen werd vastgesteld dat Roemenië alle kansen heeft om uit te groeien tot een biotechnologische hub vooral wegens het feit dat het al jarenlang een IT hub is. Om investeerders te trekken is natuurlijk een voorspelbaar, coherent en transparant ondernemingsklimaat noodzakelijk en gaf men aan dat Roemenië de laatste vijf jaren grote vorderingen heeft gemaakt. Stabiele regelgeving en fondsentoewijzing(EU) maken daar zeker ook deel van uit.

Logistieke sector

Hotel Rembrandt in Boekarest is te koop

Hotel Rembrandt in Boekarest is te koopNederlandse bezoekers kennen ongetwijfeld het stijlvolle hotel Rembrandt. Gelegen in uitgaanswijk Lipscani tegenover het gebouw van de Roemeense Nationale Bank. Het naast gelegen Grand Cafe Van Gogh stond reeds in 2015 te koop en al eerder (2014) werd de wijnbar Beros&Van Schaik verkocht, waarvan Jerry van Schaik deels de eigenaar was. Hotel Rembrandt heeft 16 kamers met een eigen café. Het hotel kende in 2015 een bezettingsgraad van 86,7% en de omzet bedroeg 450.000 euro in dat jaar. Uit niet bevestigde bronnen wordt aangegeven dat een prijs wordt gevraagd van 350.000 euro.
De eigenaar Jerry van Schayk wil na 11 jaar in de horecasector zich gaan focussen op het bevorderen van toerisme naar Roemenië.

De beste stranden in Roemenië

Het Roemeense Ministrie van Volksgezondheid heeft alle stranden gecontroleerd op basis van waterkwaliteit en het management wat dus tot een vrij nuchtere beschrijving leidde.

De beste stranden in Roemenie

De uitslag daarvan dat 15 stranden uitmuntend werden bevonden, 22 stranden goed en 11 voldoende en slechts een paar scoorden onvoldoende. Deze lijst kan men raadplegen op de website van het ministerie. De badplaatsen met de beste stranden zijn  Navori, Mamaia, Olimp, Venus, Eforie Nord, Eforie Sud en Jupiter. Voor toeristen zou het interessanter zijn om ook de kwaliteit van hotels te kennen en de uitgaansmogelijkheden. De belangrijkste en meest drukke plaats is Mamaia, ten noorden van de havenstad Constanta waar de hotels zich bevinden op een smalle landtong die de scheiding vormt tussen de Zwarte Zee en het zoetwatermeer Siutghiol. Er is daar ook grootscheeps geinvesteerd in een goede toeristische infrastructuur. Het Roemeense deel van de Zwarte Zee rivièra is te bereiken met chartervluchten uit de meeste Europese hoofdsteden die vliegen naar Airport Constanta.

Energiesector

Roemenië heeft laagste prijs van aardgas in de EU

Roemenië noteerde de laagste gemiddelde prijs van aardgas voor huishoudens in de Europese Unie in de tweede helft van vorig jaar, namelijk EUR 3,4 per 100 kWh.Het tarief is minder dan de helft van het EU-gemiddelde prijs van EUR 7,1 per 100 kWh, volgens statistisch bureau Eurostat EU.
Echter wanneer deze prijs wordt gerelateerd aan de koopkracht(PPS) neemt Roemenië een middenpositie met 6,8 PPS per 100kWh.

Roemenie heeft laagste prijs van aardgas in de EU

Bij de electriciteitsprijzen is de situatie geheel anders. De gemiddelde electriciteitsprijs 12,3 euro per 100 kWh. Wanneer dit gegeven vervolgens wordt gerelateerd aan de koopkracht dan behoort de Roemeense electriciteitsprijs met 26,5 PPS per 100 kWh tot de hoogste in EU, alleen Portugal en Duitsland scoren in dit opzicht hoger.
De prijs van energie in de EU is afhankelijk van een aantal verschillende  vraag en aanbod voorwaarden, met inbegrip van de geopolitieke situatie, diversificatie van de invoer, netwerkkosten, bescherming van het milieu kosten, barre weersomstandigheden of niveaus van accijnzen en belastingen. Merk op dat de prijzen gepresenteerd in dit artikel zijn inclusief belastingen, heffingen en BTW voor huishoudelijke consumenten. Bij industriële verbruikers liggen de verhoudingen anders.

Politieke ontwikkelingen

Voorlopige uitslagen van de Roemeense verkiezingen

Voorlopige uitslagen van de Roemeense verkiezingenOp het moment van het schrijven zijn 99,59% van de uitgebrachte stemmen geteld en moeten de uitslagen nog definitief worden vastgesteld. Het waren dus de regionale en lokale verkiezingen waarvoor de kiezer een stem kon uitbrengen. Kort de belangrijkste zaken samengevat die beeldbepalend zijn, waarbij vanzelfsprekend in dit stadium een zeker voorbehoud gemaakt moet worden.

·         Zowel bij de regionale als de lokale verkiezingen is de socialistische PSD de winnaar en vooral de grote overwinning in Boekarest springt in het oog.

·         Als tweede qua uitgebrachte stemmen is de christendemocratische partij PNL geeindigd.

·         De slechts 10 maanden geleden ontstane liberale partij ALDE staat op de derde plaats.

·         Er wordt tussen de PSD, ALDE en UNPR al gesproken over een coalitievorming, waardoor men meer dan 50% van de uitgebrachte stemmen vertegenwoorigd. Uiteraard zijn deze verkiezingen een belangrijke opmaat naar de landelijke verkiezingen die omstreeks ultimo november plaatsvinden, maar het zou te speculatief zijn om daarover al uitspraken over te doen. Wel zal door participatie van ALDE aan de coalitie PSD-UNPR meerderheidcoalities in 27 van de 41 districten kunnen worden gevormd.

De huidige technocratische interimregering heeft niet weten te voorkomen dan wel geen rekening gehouden met het feit dat er burgemeesters en regionale bestuurders tegen wie strafzaken lopen zich kandidaat konden stellen en thans gekozen zijn. Maar wellicht zijn er door een rechtbank nog geen vonnissen gewezen en kan dat als oorzaak worden aangewezen. Voor het aanzien van Roemenië is het wel belangrijk dat een en ander nader wordt toegelicht, waarbij een verklaring waarom burgers hun stem op dergelijke personen hebben uitgebracht eens nader geanalyseerd zou moeten worden.

Bijzondere berichten

Roemenië klaar voor Frankrijk na ruime oefenzege

Roemenie klaar voor Frankrijk na ruime oefenzege

Exact een week voor de openingswedstrijd van het EK heeft Roemenië een goede generale repetitie beleefd. Georgië ging hard onderuit tegen de ploeg van bondscoach Anghel Iordanescu: 5-1.

Afgelopen zondag kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van Roemenië, die bijna twee jaar behelsde. Oekraïne won in Turijn met 4-3, maar vijf dagen later volgde het herstel van de Tricolorii. En snel ook, want al na drie minuten leidde Roemenië met 2-0 tegen Georgië. Adrian Popa en Aleksandr Amisulashvili (eigen doelpunt) zorgden in Boekarest voor de bliksemstart van het thuisland.

Na een enorme fout van Giorgi Aburjania maakte Nicolae Stanciu er vier minuten na rust 3-0 van, waarna Cosmin Moti in de 68ste minuut de bal achter zijn eigen doelman kopte en daarmee de eer namens de bezoekers redde. In de slotfase liep Roemenië nog verder uit. Door doelpunten van Gabriel Torje (foto) en Claudiu Keseru eindigde de wedstrijd in een ruime overwinning voor de EK-ganger.

Roemenië treedt vrijdag 10 juni aan tegen gastland Frankrijk in de openingswedstrijd van het EK. Daarna speelt het in Groep A nog tegen Zwitserland en Albanië.

Liga van Roemeense studenten in Nederland

Liga van Roemeense studenten in Nederland

Date: 10th June 2016
Location:
Embassy of Romania in the Kingdom of the Netherlands –
Catsheuvel 55,
2517 KA, Den Haag.

                   14:00 – 14:30
Participants Welcoming
14:30 – 14:40
LSRS presentation
14:40 – 14:50
Romanian Embassy speech
14:50 – 15:10
Speaker Sander Schroevers (HvA)
15:10 – 16:10
Business discussion panel
16:10 – 16:30
Break
16:30 – 16:50
Speaker prof. Alexandru Iosup (TU Delft)
16:50 – 17:10
Speaker Gerard Kuijs (DCypher Media, DRN)
17:10 – 17:30
The Deep Sound of Maramures
17:30 – 20:00
Networking session

 

The Business discussion panel will consist of:

  • Moderator: Isfahan Doekhie (Management Services Bliss, NRCC)
  • Speakers: Johan Schoeman (E. van Wijk Logistics), Peter Crul (Kilpatrick Group), Stefan Porojan (Embassy of Romania), Sander Schroevers (Hogeschool van Amsterdam)

League of Romanian Students Abroad – The Netherlands

Voor nadere informaties zie website www.dutchromaniannetwork.nl 
Het event is een coproductie tussen DRN en LSRS.