De regering gezeteld in Boekarest verwelkomt het besluit van de Raad van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling met betrekking tot de start van toetredingsonderhandelingen met Roemenië, en benadrukt in een persbericht dat het land door dit besluit aanzienlijk dichter bij het bereiken van een van zijn strategische buitenlands beleid is. Doelstellingen gedeeld worden en voortdurend aangenomen op het hoogste niveau van de staat: het verkrijgen van het OESO-lidmaatschap.

Lidmaatschap van de OESO(OECD) zal het internationale profiel van Roemenië versterken en toegang verschaffen tot de expertise van een internationaal orgaan dat wordt gewaardeerd om de kwaliteit van economische studies en evaluaties van het overheidsbeleid. Het biedt ook de mogelijkheid om samen met andere leden rechtstreeks deel te nemen aan de totstandkoming van internationale regelgeving op het gebied van goed economisch bestuur.

De opening van de toetredingsonderhandelingen is het hoogtepunt van de consistente inspanningen van de Roemeense diplomatie en het hele institutionele spectrum van de afgelopen decennia om Roemenië dichter bij de OESO-normen en -praktijken te brengen, die wereldwijd worden erkend als een norm voor goed bestuur in ontwikkelde economieën.

Het grootste voordeel van het Oeso-lidmaatschap is dat er geen leger van deskundigen nodig is om bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting te hervormen. Het zit voortaan mee aan tafel met de landen die samen goed zijn voor 64 procent van de wereldwijde toegevoegde waarde. Het nationale investeringsbureau Cinde hoopt dat het lidmaatschap het vertrouwen van de buitenlandse investeerders nog zal vergroten, want de besluiten van de OESO hebben een bindend karakter


De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), of Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), is een intergouvernementele organisatie die zich inzet voor de bevordering van economische ontwikkeling en wereldhandel. Het samenwerkingsverband bestaat uit 38 landen en biedt een platform om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen een gezamenlijk beleid te voeren om zo duurzame economische groei te stimuleren, werkgelegenheid te bevorderen, financiële stabiliteit te waarborgen en economische ontwikkelingen in andere landen te ondersteunen. De OESO telt nu 38 landen die de beginselen onderschrijven van de markteconomie, de rechtsstaat en de eerbieding van de mensenrechten