Het is bekend dat de economische bedrijvigheid verreweg de belangrijkste factor is waarop de bilaterale relaties tussen de twee landen steunen.
De DRN heeft eerder al een statement gepubliceerd waar zij het Nederlandse beleid afkeurden en wisten zich daarbij gesteund door de VNO-NCW en Nederlands Roemeense Kamer van Koophandel in Boekarest. In feite heeft de Nederlandse regering contractbreuk gepleegd nadat Roemenië aan de voorwaarden voldeed hun niet tot de Schengenzone toe te laten en het te koppelen aan een andere overeenkomst het Coöperatie en Verificatie Mechanisme(CVM). Iedereen weet dat Roemenië gedurende de laatste jaren zich enorme inspanningen getroost om de corruptie te bestrijden die hun weerga in de Europese Unie niet kennen. Het laatste jaar is gebleken dat de voorwaarden van het CVM worden opgerekt en er sprake van een open einde is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de “gunfactor” in Roemenië ten opzichte van ons land het nulpunt nadert. Andere landen zoals Duitsland, Oostenrijk en China zitten op het vinkentouw om de positie van Nederland over te nemen. Het is een sluipend proces maar voor de ondernemers die regelmatig het Roemeense nieuws volgen of daar gevestigd zijn wel waarneembaar.
Weliswaar is Nederland nog de grootste investeerder in Roemenië, maar als handelspartner(import/export) staan we op een tiende plaats. Recent gaf premier Ponta aan dat hij niet verwacht dat Roemenië in 2016 zal toetreden omdat ons land dat blokkeert. Naar zijn zeggen zou er nog een ander land zijn waarvan hij de naam niet wilde noemen omdat President Johannis daar goede banden mee heeft en dan kan iedereen weten dat hiermee Duitsland bedoeld wordt en het derhalve de verwachting is dat zij waarschijnlijk voor toetreding zullen gaan stemmen, zoals Finland dat ook heeft aangegeven die de twee fases variant hebben aangegeven.
Ons land lijkt zichzelf hiermee in een geisoleerde positie te begeven en dat zal een boomerang effect kunnen veroorzaken.