De leden van deze Task Force tonen zich, ieder van uit haar of zijn invalshoek, zeer actief en betrokken bij de Roemeense agrarische sector.

Er is in Roemenië grote behoefte aan praktisch geschoolde medewerkers; dit is een van de conclusies van het  Agri&Food Positionpaper van de DNR.

Dit is mede gebaseerd op de ervaringen uit PIB s (Partnerships International Business) die zich thans richten op de deelsectoren fruitteelt, zuivel en tuinbouw en het topsector PPS (Publiek Private Samenwerking) project zuivel onder leiding van Wageningen Universiteit & Research.

Naast wetenschappelijk onderwijs  (landbouw universiteiten) is er vrijwel geen praktijk  gericht hoger beroeps onderwijs. Na de “wende” is het HBO onderwijs defacto verdwenen.

De Roemeense Universiteiten is wel gevraagd dit onderwijs nieuw leven in te blazen maar tot nu toe heeft dit niets opgeleverd. Naar verluidt heeft het Roemeense Ministerie van Landbouw en Rurale Ontwikkeling ( MADR) momenteel plannen om deze vorm van onderwijs te “ reanimeren”.

In genoemde PIB s en het PPS is in de module kennis overdracht ( K2K) ervaring opgedaan met dit soort onderwijs en zij hebben alle vier een kennis component en hebben een “train de trainer” actie uitgevoerd.  Daarnaast heeft de kennis/onderwijs samenwerking tussen Noord Nederland  met Noord-Oost Roemenië onder leiding van Van Hall-Larenstein) recent relevante ervaring opgedaan.

In de bijeenkomst van de DRN Task Force Agri & Food van 12 oktober j.l. is besloten tot de oprichting van een landentafel Groen Onderwijs Roemenië.In deze tafel participeren HBO en MBO onderwijs instellingen, praktijkonderwijsinstelingen  alsmede de landbouwuniversiteit Wageningen.

Kort daarna is een voorstel ingediend voor het verkrijgen van een “voucher” om de groene onderwijsactiviteiten in Roemenië een “boost” te geven; eind november is deze voucher toegekend.

De activiteiten zullen zich in eerste instantie focussen op de haalbaarheid van:

  • Een praktijkgerichte fruitteelt opleiding bij het fruitteelt onderzoeks centrum ( ICDP) in Pitesti onder leiding van de Landbouwuniversiteit Wageningen en in samenwerking met Helicon Opleingscentrum in de Betuwe en deelnemers uit het Holland Fruit House.
  • Een Dairy Training Centre gekoppeld aan de landbouwuniversiteit USAMV in Iasi onder leiding van Van Hall Larenstein en in samenwerking met het Nordwin College in Leeuwarden en deelnemers uit het Holland Dairy House.

Vanuit de  EU fondsen (landbouw en regionale ontwikkeling) is in principe financiering beschikbaar voor (praktijkgericht) agro onderwijs. De regio Noord Oost Roemenië heeft belangstelling getoond voor een eventueel vervolg van dit initiatief, gebruikmakend van deze EU fondsen.

In de dairy sector zal het onderzoek zich vooral richten op:

  • Wat bieden de kennisinstellingen aan op het gebied van MBO/MAS onderwijs?
  • Wat is de behoefte vanuit de markt (in (het faciliteren van) de keten, dus niet alleen de melkveehouders: zowel de leveranciers als de afnemers van de ‘producten’ van de melkveehouderij als dienstverlenende bedrijven) als de klanten (lees studenten) die een opleiding willen volgen.
  • Welke toegevoegde waarde kunnen wij vanuit Nederland bieden?