Fragmenten van een nieuwe soort vliegend reptiel, een pterosaurus die leefde in de late krijtperiode(Het krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar  geleden). in het huidige gebied van Transsylvanië, werden deze ontdekkingen gedaan  door een team van Roemeense en Amerikaanse onderzoekers. Zij ontdekten de fossielen van een nieuw vliegend reptiel, een grote pterosaurus, die op een eiland woonde dat bevolkt was met soorten dwergdinosaurussen uit het huidige Transsylvanië.
“De ontdekking van Albadraco tharmisensis, een nieuw geslacht en soort azhdarchid pterosaur uit de Maastrichtian  Formation, in het zuidwesten van het Transylvanian Basin (district Alba, Roemenië), is van opmerkelijk belang voor de wetenschappelijke gemeenschap omdat het de eerste grote azhdarchid vertegenwoordigt beschreven van Haţeg Island ”, zoals  getoond in een persbericht van de UBB(Babes-Bolyai University) te Cluj-Napoca.

De Maastrichtian  Formation is een duiding op de geologische tijdschaal van de late krijtperiode en het  overspande het interval van 72,1 tot 66 miljoen jaar geleden . Aan het einde van deze periode was er een massale uitsterving bekend als de Krijt-Paleogene uitstervingsgebeurtenis (voorheen bekend als de Krijt- Tertiaire uitstervingsgebeurtenis). Bij dit uitsterven stierven veel algemeen erkende groepen, zoals niet-aviaire dinosaurussen , plesiosauriërs en mosasaurus , evenals vele andere minder bekende groepen uit. De oorzaak van het uitsterven is  verbonden met een asteroïde van ongeveer 10 tot 15 kilometer (6,2 tot 9,3 mi) breed  die met de aarde botste aan het einde van het Krijt . De Maastrichtiaan werd in 1849 door de Belgische geoloog André Hubert Dumont in de wetenschappelijke literatuur geïntroduceerd, na het bestuderen van rotslagen van de Chalk Group in de buurt van de Nederlandse stad Maastricht . Deze lagen zijn nu geclassificeerd als de Maastricht-formatie – zowel de formatie als het podium ontlenen hun naam aan de stad. De Maastricht-formatie staat bekend om zijn fossielen uit deze tijd, met name die van het gigantische zee-reptiel Mosasaurus , die op zijn beurt ook zijn naam ontleent aan deze Nederlandse stad ( Mosa is Latijn voor de rivier de Maas ).

De omvang van de nieuwe pterosaurs valt tussen die van pterosaurs eurazhdarcho langendorfensis (gemiddelde grootte), ontdekt na meer dan zes jaar in de buurt van Sebes en vormen reusachtige hatzegopteryx thambema, genaamd “angstaanjagende vliegen van Hateg” , werd ontdekt in 1978 door professor Dan Grigorescu in het Hateg-gebied.

De nieuwe ontdekking bevestigt aldus het naast elkaar bestaan ​​van de middelgrote, grote en gigantische maastricthian azhdarchidae in Roemenië. Bovendien is A. tharmisensis, naast Mistralazhdarcho maggii, de tweede beschrijving van een grote azhdarchid pterosaur uit het late Krijt Europa. Ten slotte bewijst dit nieuwe taxon(groep organism) een uiterst divers ecosysteem in het Krijt van het eiland Haţeg ‘, aldus de bron.De fossielen werden ontdekt in Oarda de Jos, een deel van de stad Alba Iulia, dus de generieke naam is afgeleid van de naam Alba County en van het Latijnse “draco”, wat draak betekent. De naam van de soort is vastgesteld na “Tharmis”, de Dacische naam van de huidige Alba Iulia.

Albadraco tharmisensis (geel) vergeleken met de andere twee azhdarchid pterosauriërs bekend uit Roemenië (Eurazhdarcho langendorfensis en Hatzegopteryx thambema) / Fotocredit: UBB

In de context waarin veel van de pterosauruskeletten, met uitzondering van die met afzettingen van uitzonderlijk behoud (type “lagerstätte”), slecht bewaard en grotendeels onvolledig zijn, is de nieuwe ontdekking zeer belangrijk, ondanks het kleine aantal botten, omdat het nieuwe gegevens oplevert met betrekking tot de anatomie, het gedrag en de paleobiogeografische verdeling van deze vliegende reptielen.
(Compilatie van persbericht en foto UBB via Consulaat Generaal Roemenië)