Als we naar  oordelen naar de financiële resultaten van de bedrijven in deze landbouwsector kan deze conclusie worden getrokken. De totale omzet in deze agrarische deelsector  is echter lager dan de omzet van autofabrikant Dacia – het grootste bedrijf in Roemenië,  dat Romania-Insider.com, heeft vastgesteld na analyse van de geaggregeerde financiële resultaten voor 2019.

Er zijn meer dan 12.300 bedrijven in Roemenië met als hoofdactiviteit de productie van gewassen, die werk bieden aan bijna 52.000 mensen. Deze bedrijven genereerden in 2019 een totale omzet van ongeveer 4,8 miljard euro, volgens gegevens verzameld door Romania-Insider.com van de lokale portal TopFirme.com, die financiële gegevens van het ministerie van Financiën verzamelt. Ter vergelijking: autoproducent Dacia – het grootste bedrijf in Roemenië – had in 2019 een omzet van 5,2 miljard euro.
De gegevens tonen echter ook aan dat de productie van gewassen winstgevender is dan de autoproductie. De lokale bedrijven in de sector van de plantaardige productie rapporteerden een gezamenlijke winst van meer dan 650 miljoen euro in 2019, tegenover een nettowinst van 140 miljoen euro voor Dacia. De winstmarge in de productie van gewassen was dus 13,6%, vergeleken met slechts 2,7% in het geval van Dacia.

Een vergelijkbare winstmarge als die in de productie van gewassen is te vinden in de IT-sector – 13,64%. De bedrijven die software produceren en IT-adviesdiensten aanbieden in Roemenië (NACE-CAEN-codes 6201 en 6202), boekten in 2019 een totale winst van 765 miljoen euro bij een omzet van ongeveer 5,6 miljard euro.

Roemenië, de graanschuur van Europa? Volgens de statistieken niet
De totale winstmarge voor alle bedrijven in Roemenië bedroeg ongeveer 7,9% in 2019 (totale winst van 29 miljard euro voor een totale omzet van ongeveer 367 miljard euro).
De sector gewasproductie omvat verschillende sub-sectoren (NACE-CAEN-codes) op basis van het soort geproduceerde gewassen. Verreweg de grootste deelsector is de productie van granen, peulvruchten en oliehoudende zaden, die goed is voor ongeveer 90% van de totale omzet en de totale winst in deze sector. De drie grootste bedrijven in deze sector zijn Agro-Chirnoghi, eigendom van de Libanese investeerder El Khalil, Plantagro-Com, gecontroleerd door Roemeense investeerders, en Agricost, dat in 2018 werd overgenomen door investeerders uit Emirati. Agricost exploiteert de grootste graanboerderij in Roemenië, gelegen in Insula Mare a Brailei, een vruchtbaar eiland midden in de Donau. Agricost is ook een van de meest winstgevende bedrijven in deze sector,  met een nettowinst van EUR 20,8 mln bij een omzet van EUR 86,7 mln in 2019 (24% winstmarge).
Er zijn echter subsectoren waar de totale winstmarges nog hoger zijn. Lokale bedrijven die bessen en noten produceren, hebben bijvoorbeeld een totale winstmarge van 28,7%. De bedrijven in deze subsector zijn echter klein, aangezien bijna 1.000 bedrijven een omzet genereren van iets meer dan  40 miljoen euro. De productie van fruit van fruitbomen is nog kleiner, aangezien bedrijven met deze hoofdactiviteit een omzet genereren van minder dan 30 miljoen euro.
Een belangrijke opmerking: de geaggregeerde gegevens die hier worden gepresenteerd, zijn gebaseerd op de hoofdactiviteit die door lokale bedrijven is opgegeven (hoofd-NACE-CAEN-code), en weerspiegelen dus mogelijk niet volledig de omvang en de reële winstgevendheid van elke sector of sub-sector. Er kunnen bijvoorbeeld bedrijven zijn die andere belangrijke NACE-CAEN-codes hebben, maar het grootste deel van hun inkomsten halen uit de productie van gewassen, en hun resultaten worden hier niet weergegeven. Tegelijkertijd kunnen er bedrijven zijn die de productie van gewassen als hun belangrijkste -NACE-CAEN hebben, maar ook een aanzienlijk deel van hun bedrijf en winst maken uit andere activiteiten.

Bedrijven die hun internationale activiteiten willen vergroten, kunnen daar steun voor krijgen in de vorm van Seed Money Projecten. In deze projecten staat het opbouwen van nieuwe internationale netwerken centraal. Ook de haalbaarheid van nieuwe internationale productieketens kunnen in een Seed Money Project verkend worden. Sinds kort is de oproep voor nieuwe projecten geopend. Bij de indiening van een projectvoorstel wordt de indiener gevraagd een kort filmpje maken waarin de aanvrager ingaat op het belang van het onderwerp van het project, het beoogde vervolg op het project en de samenstelling van het consortium. Sluitingsdatum 18 december a.s. Nadere informatie: info@tki-agrifood.nl