Hoewel de drinkwater- en waterzuiveringssector in Nederland verantwoordelijkheid van de overheid is, is de uitvoering in handen van particuliere bedrijven. Dit werkt bijzonder efficiënt. Nederland staat op de 5e plaats in de wereld in termen van het aantal octrooien per hoofd van de bevolking op het gebied van waterzuivering en 97% van het Nederlands afvalwater wordt behandeld (99,9% van de huishoudens en 93% van de industrie).
Dus de recente goedkeuring van de Europese Commissie om 17 miljoen euro vrij te maken is om de toegang voor drinkwater te verbeteren. De Infrastructuurprojecten voor het beheer en de levering van drinkwater zullen worden uitgevoerd in de Roemeense districten Constanta, Gorj, Ialomita, Ilfov en Suceava, volgens een persverklaring van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Roemenië.
Van de in totaal 17 miljoen euro die is goedgekeurd, gaat 2,5 miljoen euro naar de districten Constanta en Ialomita voor de afronding van de rehabilitatie en uitbreiding van de waterbeheer- en leveringsinfrastructuur in 19 gemeenten, wat zou moeten resulteren in een toename met 24.000 inwoners die van de verbeteringswerken zullen profiteren.
Tezelfdertijd zal 7 miljoen euro de voltooiing van werken op het watervoorzienings- en verzamelnetwerk in het zuidwesten van de provincie Gorj financieren, inclusief de hoofdstad Targu-Jiu, en 2,8 miljoen euro zal worden gebruikt om de renovatie en uitbreiding van het waterleidings- en rioleringsnetwerk in acht stedelijke gebieden in het district Ilfov, in de buurt van de stad Boekarest.
Er wordt wel 5 miljoen euro geïnvesteerd in het noorden van Roemenië, in het district Suceava, in de uitbreiding van het waterbeheer- en behandelingssysteem, waarbij het aantal inwoners dat toegang krijgt tot schoon water naar verwachting zal toenemen met 7.766 mensen aan het einde van de werken.