In Roemenië dreigt met name de watersector en het kennisinstuut Universiteit Wageningen zijn vooraanstaande positie te verliezen. Ook elders is deze trend waarneembaar. Weliswaar is er sprake van initiatieven vanuit het bedrijfsleven en lagere overheden die deels worden gefinancierd door de overheid, maar deze inspanningen zijn onvoldoende om de focus te houden op knowhow die in Nederland aanwezig is.

Een concreet voorbeeld daarvan is het contact van het Roemeense Ministerie van Landbouw met Argentinië dat met name op terreinen van genetisch landbouwonderzoek, bedrijfsvoering, waterbeheer en coöperatievorming contacten heeft gelegd met dit Zuid-Amerikaans land.land. Het moet tot nadenken stemmen dat men zijn focus heeft gericht op een niet Europese lidstaat als Argentinië.  Als voorbeeld noemde de Roemeense minister van landbouw Irimescu ten overstaan van zijn Argentijnse collega Ricardo Buryaile het toepassen van een bepaalde technologie waardoor Argentinië erin slaagt om diesel verbruik op 2,8 te houden per hectare, vergeleken met Frankrijk, waar dezelfde verbruik 70 l.is.  Ze direct zaaien, omdat door ploegen, veel water wordt verspild en bodemsamenstelling wordt beschadigd.
Hij voegde toe dat Roemenië ook geïnteresseerd is in het beheer van kleine en middelgrote landbouwbedrijven en duurzaam waterbeheer. Argentinië heeft een ervaring van meer dan 150 jaar met boerderij coöperaties en verenigingen evenals boerderij micromanagement. Het lijkt ons een wake-up call voor het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Minister van Buitenlandse Handel die immers een sterke internationale concurrentiepositie nastreven.