Nieuwsbrief 18 januari 2016

Header-news

DRN verwelkomt HZ Tranport B.V. uit De Lier

DRN verwelkomt HZ TranportVanuit de vestigingen in Nederland, Polen , Oostenrijk, UK en sinds kort in Roemenië(Medias) is H.Z. Transport al sinds jaar en dag actief in transport door geheel Europa, met als specialiteit Centraal – en Zuid Europa. In de genoemde landen wordt H.Z. Transport veelvuldig ingezet voor de nationale distributie. Deze combinatie van internationaal transport en nationale distributie is een weloverwogen strategische keuze, waarmee zij hun clientèle ook lokaal goed van dienst zijn. De nauwe samenwerking tussen alle vestigingen, en hun lokale aanwezigheid en eigen service organisatie garanderen dat zij dat internationale opdrachten met de hoogste betrouwbaarheid worden uitgevoerd.

Voor nadere informatie: www.hztransport.nl

Roemenië Magazine verschijnt deze maand

Roemenie Magazine verschijnt deze maandDoor een kleine vertraging wegens drukte in de decembermaand zal het tijdschrift Roemenië Magazine omstreeks het einde van deze maand verschijnen. Het tijdschrift dat voor de leden van de DRN gratis is,biedt achtergrondinformatie over de uitlopende facetten van de Roemeense maatschappij.Zonder het een overdrijving te noemen, is het een must om kennis te nemen van de inhoud. Immers meer kennis over een land waarmee men zaken doet of wil doen, geeft een voorsprong op de concurrenten. Het behoort simpelweg tot de cultuur van het zakendoen en ervaren internationaal opererende ondernemers zullen beamen dat zonder achtergrondinformatie veel (kostbare) tijd verloren gaat.

Overigens kunnen niet leden zich abonneren op het tijdschrift.

Voor nadere informatie: www.roemeniemagazine.nl    

Nieuwe DRN deskundige juridische sector

Nieuwe DRN deskundige juridische sectorOnlangs is overeengekomen met het internationale advocatenkantoor Simmons&Simmons uit Amsterdam dat zij bereid zijn om voor de leden van de DRN een aantrekkelijke facilteit te bieden door het intakegesprek kosteloos aan te bieden, alsmede een korting van 10% te verlenen op hun gebruikelijke tarieven. Het kantoor heeft een uitstekend track record en is actief op de Roemeense markt vanuit Nederland. De Roemeense associate en advocaat Andrada Tiru zal het aanspreekpunt zijn.

Voor nadere informatie verwijzen wij u naar website: www.dutchromaniannetwork.nl

Reactivering sociale media

Reactivering sociale mediaIn de loop van januari zullen via de website www.dutchromaniannetwork.nl de sociale media worden gereactiveerd zodat communiceren via deze media ook weer mogelijk wordt.

Luchtvaartsector

Wizzair breidt Roemeense bestemmingen Nederland uit v.v.

Wizzair breidt Roemeense bestemmingen Nederland uit v.v.Deze succesvolle lowcost carrier opereert al jaren vanuit Eindhoven Airport en vloog tot op heden naar de steden Boekarest en Cluj Napoca. Met ingang van 29 maart a.s.zal driemaal per week een verbinding worden onderhouden met de stad Timisoara. De belangrijkste Roemeense economische centra worden hiermee tegen lage kosten goed bereikbaar. Wizzair maakt tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om de stad Eindhoven te promoten zodat er goede wisselwerking ontstaat. Voorts verzorgt Wizzair vanuit Eindhoven verbindingen met andere bestemmingen in Centraal- en Oost-Europa. Voor meer informatie zie:https://wizzair.com

Roemeense luchtvaartindustrie maakt sterke ontwikkeling door

Roemeense luchtvaartindustrie maakt sterke ontwikkeling doorRoemenië heeft vanouds een grote expertise op het gebied van de luchtvaartindustrie en trekt daardoor buitenlandse investeerders aan. Thans heeft de Belgische vliegtuigbouwer Sonaca met behulp van een lening van de European Bank for Research and Development(EBRD) besloten hun productie te verplaatsen naar het noordwesten van Roemenië waar het een fabriek zal bouwen. Het bedrijf is betrokken bij de ontwikkeling, productie en assemblage van geavanceerde structuren voor grote vliegtuigen en heeft gediend toonaangevende bedrijven zoals Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier en Gulfstream, volgens EBRD. Het hoofdkantoor is gevestigd in België, Sonaca heeft productievestigingen in België, Canada, China, Brazilië en Roemenië, met meer dan 2500 werknemers wereldwijd.

Sector Transport en logistiek

Riwo Transport uit Waalwijk failliet

Riwo Transport uit Waalwijk faillietHelaas werd op 22 december jl. Riwo Transport met 133 personen op de salarislijst failliet verklaard. De reden voor onderhavig faillissement is onbekend. In 2014 werd nog een deel van het failliete Waalwijkse transportbedrijf De Rooy XL overgenomen. Een gehele doorstart bleek niet mogelijk te zijn. Van der Werff Logistics uit Heerenveen neemt het bedrijfsonderdeel De Rooy XL over. Het Roemeense bedrijf in Cluj Napoca wordt overgenomen door Vos Transport uit Deventer. Voorts zal K&H Forwarding uit Waalwijk de internationale groupagediensten overnemen onder de naam Cargo Logistics en de opslagcapaciteiten gaan naar Kivits in Drunen. Slechts een beperkt aantal werknemers van Riwo Transport konden worden overgenomen.

Agrarische sector

Boekarest is een toeristische attractie rijker

Het is alom bekend dat de grootste concentratie geneeskrachtige bronnen van mineraal water van Europa zich bevinden in Roemenië, maar pas het laatste decennium besteedt de Roemeense regering meer aandacht aan het medisch toerisme. En het is de regelmatige bezoekers bekend dat Roemenen als geen ander de kunst verstaan om het nuttige met het aangename te verenigen en bij voorkeur pakt dat men dan ook meteen groots aan. Zo is onlangs 23 km ten noorden van Boekarest(Balotesti) het grootste thermale complex van Europa geopend. Het totale complex beslaat ca.250.000m2 met bebouwde(overdekte) oppervlakte van 30.000m2 en een capaciteit van 4000 personen. De zwembaden zijn gevuld met thermaal water dat zich op 3100 meter diepte bevindt. De temperatuur van het water wordt is 33 graden Celsius, terwijl de luchttemperatuur zal oplopen tot 29, 30 graden Celsius. Tevens bevinden er zich zes aangepaste sauna’s en een stoombad.
Bijzonder is ook de aanwezige flora van 80.000 planten waarvan sommige zeldzaam zijn. De palmen zijn afkomstig Florida, Maleisië en Thailand. Hierdoor is de grootse Roemeense botanische tuin ontstaan, zowel binnen als buiten het bebouwde gedeelte. Ook is aandacht aan het entertainment geschonken met een spectaculair glijbaansysteem met een totale lengte van 1,5 kilometer en platforms 14 meter hoog. Het glijbaansysteem bestaat uit 16 glijbanen, waarvan zeven voor kinderen en twee glijbanen die het dak van het gebouw “doorbreken”. Een bijzondere sfeer wordt geschapen interactieve dia’s met dynamische verlichting dat de naam van “Racer” heeft gekregen bestaande uit een spelelement waarin deelnemers met elkaar en tenslotte “Crazy River ” met een waterverplaating van meer dan 2500 kubieke meter per uur. In gure weersomstandigheden is een bezoek zeker een bijzondere attractie, waarbij men zeker niet de positieve invloed op de gezondheid niet mag vergeten!

Culturele sector

Bijzondere boekpresentatie op Roemeense ambassade

Bijzondere boekpresentatie op Roemeense ambassadeOp 22 januari a.s. vindt op de Roemeense ambassade een presentatie van een bijzonder boek plaats dat de titel draagt Het boek der fluisteringen. Vooral bijzonder omdat de schrijver Varujan Vosganian een liberale politicus was en als zwaar gewicht de ministeries economie en financiën heeft aangestuurd.Hoewel hij geboren is in de Roemeense stad Craiova is hij van Armeense afkomst. Het boek is dan ook een schilderachtige kroniek van het leven in de Armeense wijk van een Roemeense stad in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, is tegelijkertijd een aangrijpende historie van een familie en gemeenschap waar de geschiedenis niet zachtzinnig mee is omgegaan.
De schrijver is zelf aanwezig en ook zijn vertaler Jan Willem Bos en Susan van Oostveen van de uitgever Pegasus.

Indien u de presentatie(aanvangstijd 17.30 uur) wilt bezoeken dan kunt u dat aangeven bij: roemb.protocol.ro@xs4all.nl

Sportsector

Roemenië speelt openingsmatch EK 2016 tegen gastheer Frankrijk

Roemenie speelt openingsmatch EK 2016 tegen gastheer FrankrijkDe openingsmatch zal op 10 juni a.s.in het grootste Franse stadion plaatsvinden: het Stade de France gelegen in Saint-Denis een voorstad van Parijs. Naast Frankrijk en Roemenië maken Zwitserland en Albanië deel uit van Groep A. De laatste directe wedstrijd tussen de twee teams was op 6 september 2011, in de Euro 2012 kwalificatie. De wedstrijd, die ook de officiële opening was van de National Arena in Boekarest, eindigde 0-0. De EK 2016 is het eerste Europese kampioenschap, waarin 24 teams zullen strijden om de titel. Ze zijn opgesteld in zes groepen van vier teams tegen elkaar. De eerste twee teams in elke groep en de vier beste derde gerangschikte teams zullen verhuizen naar de uitschakelingsfase van de EK. Moeilijkste groep(inschatting) van het toernooi is groep E, bestaande uit België, Italië, Ierland en Zweden. De sponsor van het Roemeense nationale team is Telekom.

Medische sector

Roemeense Artsen Alliantie opgericht

Roemeense Artsen Alliantie opgerichtAlle regeringen van uiteenlopende samenstellingen, waaronder ook de huidige, zijn sinds 1989 niet in staat geweest om de Roemeense gezondheidszorg te moderniseren. In 1997 waren het Nederlanders geweest(waaronder een bestuurslid van de DRN) die de financiering van de gezondheidszorg al aan de orde hebben gesteld, wat leidde tot het grotendeels overnemen van de Nederlandse ziekenfondswet en het creëren van een huisartsenopleiding.De implementatie van de wet vond pas ruim een decenium later plaats. De nog steeds extreme lage beloning van de artsen werkte corruptie in de hand en daar wil de Artsen Alliantie een eind aan maken door de honorering van de artsen op een gemiddeld niveau van de Europese Unie te brengen. Ook wil men de chronische onderfinanciering van de Roemeense gezondheidszorg verbeteren, alsook het management in deze belangrijke sector.Men verwijt de regering(en) dat zij te weinig aandacht besteden aan het onterecht geringe aantal belastingplichtigen, waardoor er budgettaire problemen ontstaan en de medische sector in de meeste gevallen het hardst wordt getroffen. Het is lovenswaardig dat een dergelijk particulier initiatief tot stand komt, waar de overheid nalatig is gebleven. De voorzitter van deze alliantie Bogdan Tanase geeft aan dat artsen niet voor de weg van demonstraties of stakingen kiezen maar voor de dialoog met het Roemeense Ministerie van Volksgezondheid.

Onderwijssector

Online studentenplatform opgericht voor tijdelijke banen

Online studentenplatform opgericht voor tijdelijke banenIn Boekarest hebben een drietal ondernemers het initiatief genomen om het online platform genoemd Junio op te richten. Het richt zich vooral op studenten die op zoek zijn naar een tijdelijke baan, enerzijds om werkervaring op te doen en anderzijds als een aanvulling op hun beperkte financiële middelen. Een en ander zal in overleg gaan met de universiteiten zodat studie- en werktijden op elkaar kunnen worden afgestemd. De eerste afspraken zijn thans in Boekarest en Iasi gemaakt, maar men verwacht het op korte termijn te kunnen uitbreiden naar Cluj en Timisoara. Studentenverenigingen en ondernemers zijn in het platform vertegenwoordigd, zodat er een mogelijkheid ontstaat voor een directe matchmaking van belangen.

Milieusector

Goudwinning Rosia Montana eindelijk van de baan

Goudwinning Rosia Montana eindelijk van de baanBinnenkort wordt in de Roemeense Staatscourant de wet gepubliceerd waarmee het dorp Rosia Montana en de omgeving binnen een straal van twee kilometer tot een gebied van nationaal cultuur historisch belang wordt verklaard. Hiermee komt dan een einde aan een twintigjarige strijd tegen de zeer omstreden goudwinning die het Canadese Gabriel Resources heeft gevoerd, waarachter de controversiële Roemeens-Australische zaken man Frank Timiş schuilgaat.

Economische ontwikkelingen

Roemeense economische outlook voor 2016

Roemeense economische outlook voor 2016Hoe zijn de verwachtingen voor 2016 bezien door het grote Amerikaanse Templeton Emerging Markets Group en daarbij gesteund door The Economist? Volgens de vice president van onderhavig investeringsfonds Greg Konieczny gaat hij uit van economische groei van 4% tot 5% vooral veroorzaakt door de binnenlandse consumptie en aantrekkende investeringen, waarbij de belangstelling vooral uitgaat naar de agrisector en de IT sector. Hij ziet Roemenië als één van de best presterende economiën van de Europese Unie.

“Het hoge tempo van de economische groei, samen met de sterke fundamentals en de positieve perspectieven zou moeten leiden tot een verbetering van de directe buitenlandse investeringen, waarbij ook de verhuizing van de productie activiteiten uit West-Europa naar Roemenië een rol spelen. Beleggers en investeerders worden gestimuleerd door fiscale verbeteringen, zoals de verlaging van de BTW van 24% naar 20%, dat aan het begin van dit jaar in werking is getreden, en de verdere verlaging tot 19% vanaf 2017, de reductie van dividendbelasting van 16% naar 5% en de afschaffing van de speciale ficale constructies “aldus Konieczny. De huidige technocratische regering kan niet meer doen dan op de winkel passen, omdat dit jaar de lokale en nationale verkiezingen plaatsvinden.Deze verkiezingen kunnen wel invloed hebben op de voorspellingen. Hij benadrukt dat ingezette aanpak van corruptie zeker zijn vruchten zal afwerpen enkan leiden tot een verbetering van het landsbestuur en efficiencyverhoging bij de instellingen van de overheid want zij vormen de ruggegraat van de economische activiteiten. Sectoren met het grootste groeipotentieel zijn energie, vervoer(transport en logistiek),IT, bouwsector, de agrarische sector en zeker ook de gezondheidszorg. Vooral bij de landbouwsector zal een grotere absorptie van de EU fondsen van belang zijn.

Roemeense Rekenkamer uit kritiek op haalbaarheidsstudies

Roemeense Rekenkamer uit kritiek op haalbaarheidsstudiesVolgens Nicolae Vacaroiu voorzitter van de Rekenkamer wordt jaarlijks bijna 60 miljoen euro besteed zonder dat er concrete projecten uit voortvloeien. Als hoofdschuldige wordt het Roemeense Ministerie van Regionale Ontwikkeling genoemd waar het ontbrak aan overleg met de credit coördinatoren en de administratieve territoriale eenheden. De hierdoor ontstane schade betekent een aanslag op de schatkist van circa 1,2 miljard euro.

Politieke ontwikkelingen

Merkel doet duidelijke uitspraak over Roemeense toetreding tot Schengen

Merkel doet duidelijke uitspraak over Roemeense toetreding tot SchengenDe Duitse bondskanselier heeft aangegeven dat de Roemeense toetreding tot Schengen op de agenda van de Europese Commissie zal staan en derhalve ook een uitspraak zal worden gedaan aan de hand van het CVM rapport. Zij erkende dat thans een aantal landen in relatie met de vluchtelingenstroom Schengen ter discussie zal stellen, maar zij en haar regering echter uitgaan van de verworvenheden die Schengen de Europese burgers en hun economiën hun biedt en de grensproblemen van tijdelijke aard zijn. Ze waardeerde de inspanningen van Roemeense zijde die zich ook als niet Schengenland zich zeer cooperatief heeft opgesteld en met name aan de grensbewaking Frontex een enorme bijdrage heeft geleverd en nog levert.
Volgens de Roemeense media verwacht de Nederlandse ambassadeur in Roemenië Stella Ronner-Grubacic dat het niet tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap aan de orde zou komen. Het is echter aan de Europese Commissie om haar eigen agenda te bepalen en daarbij refereeerde hij aan het onderhoud met EU commissaris Frans Timmermans. In tegenstelling tot Angela Merkel gaf de ambassadeur aan dat het Schengenmechanisme wel ter discussie zal worden gesteld. Echter het mag niet als realistisch worden geacht dat Nederland zal afwijken van de lijn die door Merkel is aangegeven. Na zijn onderhoud met Merkel zal Dacian Ciolos zal hij ook nog een bezoek brengen aan Frankrijk en aan Nederland om met premier Mark Rutte de agenda voor het Nederlandse voorzitterschap te bespreken.

Bijzonder bericht

Roemeense App voor blinden an slechtzienden

Roemeense App voor blinden an slechtziendenDe Roemeense stichting Colegiul Pro Foundation heeft met financiële steun van Orange en de Blind Association een mobiele app ontwikkeld waardoor blinden en slechtzienden toegang krijgen tot het nieuws. Deze gratis app wordt ook ondersteund door nationale media. De gebruikers kunnen het nieuws en artikelen horen met de hulp van een stemsynthesizer horen. Iedere stap wordt begeleid door een spraakcommando die hem of haar door het menu leidt. De app Hear News is beschikbaar voor alle smartphones en tablets die het Android en IOS sytemen toepassen en kan worden gedownload van Playstore en App Store. Op dit moment hebben zijn al vier Roemeense websites in de app, te weten: gandul.info, mediafax.ro, historia.ro en divihair.ro. Uiteraard is dit pas het begin en zal de app zich gaan uitbreiden.