header-nieuwsbrief-new

Nieuwsbrief 18 maart 2015

DRN bestuur heeft zeer ambitieus activiteitenplan voor 2015

Op de onlangs gehouden bestuursvergadering is een zeer ambiteus plan vastgesteld wat tevens een vernieuwing van de aanpak behelst. Om vast een tipje van de sluier op te lichten, willen wij u de informatie niet onthouden:

  • De leden zullen een enquete ontvangen waar zij op kunnen aangeven wat zij van de DRN verwachten.
  • De focus zal sterk worden gericht op de nieuwe generatie ondernemers, zoals een young executive membership, startende ondernemers,studenten en de Y generatie met op doelgroepen gerichte activiteiten.
  • Het programma Vice Versa is in de steigers gezet en beoogt aandacht te schenken aan Roemeense bedrijven die internationaal zaken willen doen. Dus bilateraal en daarmee het accent leggen op tweerichtingverkeer.
  • Uitgestelde handelsmissie nearshoring opnieuw bezien alsmede een gezamelijke handelsmissie(DRN en DMBC) naar Roemenië en Moldavië gericht op de agrarische sector.
  • Meer expertmeetings over specifieke thema’s die voor alle sectoren belangrijk zijn zoals de ontwikkelingen van E-business en E-commerce
  • Effectiever gebruik van de sociale media.
  • Aandacht(op verzoek van leden) voor adverteren voor speciale doelen(personeel, stageplaatsen,import/export, etc.)
  • De kennis en kunde van Raad van Advies en de Sector Deskundigen beter benutten en daarmee de advieskracht van DRN voor de ondernemers verhogen.
  • Upgrade van het tijdschrift Roemenie Magazine
  • Aandacht voor cultuur en ondernemerschap
  • Reisindustrie als volwaardige economische sector beschouwen

Het is een greep uit de ambitieuze plannen die uiteindelijk tot doel hebben om u beter van dienst te kunnen zijn, want daaraan ontleent de DRN zijn bestaansrecht.

DRN leden krijgen 50% korting in Radisson Blu hotel

Een van de voordelen van het DRN lidmaatschap is dat men in het meest bekende businesshotel in Boekarest een korting van maar liefst 50% krijgt op de kamerprijs, waardoor een kamer per nacht inclusief ontbijt € 125 kost. Omdat het Radisson Blu hotel midden in het centrum ligt, worden er ook veel congressen gehouden. Online boekingen kunnen alleen via de website www.dutchromaniannetwork.nl worden gedaan wil men voor deze korting in aanmerking komen. De bevestiging van de reservering ontvangt u rechtstreeks van het hotel.

Lid van Adviesraad DRN ontvangt hoogste Franse onderscheiding

De voormaligLID van Adviesraad DRN ontvangt hoogste Franse onderscheidinge premier van Roemenië(2004-2008) en huidige voorzitter van de Roemeense senaat Călin Popescu Tăriceanu heeft onlangs de onderscheiding van de Nationale Orde van Legioen van Eer in de rang van Ridder ontvangen van de Franse regering. Hij ontving de onderscheiding voor zijn verdiensten die hij in de hoedangheden van ondernemer en ook als politicus heeft verricht. Voordat hij premier was hij in 1996 minister van handel en bracht de overname door Renault van Dacia tot stand. Călin Popescu Tăriceanu heeft zich ook altijd ingespannen om de bilaterale economische relaties tussen Nederland en Roemenië te bevorderen mede vanuit zijn hoedanigheid als lid van de Raad van Advies van de DRN.

Sector Toerisme

Expertmeeting toerisme op vrijdag 27 maart a.s. in Den Haag.

De Roemeense ambassade organiseert een expertmeeting toerisme op voernoemde datum die plaatsvindt tussen 15.00 en 17.00 uur en waarna u een cocktail krijgt aangeboden. Op deze expertmeeting zullen vertExpertmeeting toerisme op vrijdag 27 maart a.s. in Den Haag.egenwoordigers van de Nederlandse en Roemeense reiswereld aanwezig zijn. Het is voor mensen die een vakantie naar het nog relatief onbekende Roemenië overwegen een unieke gelegenheid om eens kennis te maken. De DRN ondersteunt dit initiatief van harte omdat zij de reisindustrie als een volwaardige economische sector zien. Het is te verwachten dat ook de media aanwezig zijn, zodat zij eens iets nieuws kunnen brengen in hun bijlagen over vakantiebestemmingen en van het geijkte patroon van het massatoerisme afwijken. Dus iedereen is welkom, maar alleen dan als men zich van te voren via email heeft aangemeld, omdat de ruimte beperkt is. Dat kan via ecs.nl@dce.gov.ro ,dus doen!

Premier Ponta bepleit publiek-private samenwerking toerisme

TijdenPremier Ponta bepleit publiek-private samenwerking toerismes de recent gehouden beurs voor toerisme bepleitte de premier om het bedrijfsleven te betrekken bij de promotie van het toerisme. De marketingactiviteiten worden thans gedaan door ambtenaren van het ministerie en dat leek hem niet de juiste weg om promotionele activiteiten te voeren en de ambtelijke bureaucratie is niet passend bij een commercieel product. Deze belangrijke beleidswijziging biedt de reisindustrie nieuwe kansen die in het recente verleden werden geconfronteerd met het gebrek aan inzicht bij de overheid dat grote weerstanden opriep om tot zaken te komen. Daarnaast gaf hij aan dat er 1 miljard euro beschikbaar is gesteld voor toeristische projecten, waarbij de Donaudelta een belangrijke plaats inneemt.

Sector Transport & Infrastructuur

Roemenië maakt aanspraak op 1,23 miljard op EU fondsen voor transport

Roemenie aanspraak op 1.23 miljard op EU fondsen voor transportRoemenië heeft sedert zijn toetreding tot de EU te weinig aanspraak gemaakt op de beschikbare EU fondsen en in het tweede halfjaar van 2014 is daaraan prioriteit gegeven. Binnen het EU programma “Connecting Europe Facility”zijn thans voor 1,23 miljard voor 14 projecten aanvragen ingediend. Voor de verbetering van de spoorwegverbinding tussen Brasov en Sighisoara is 890 miljoen bestemd. Voor de bouw van een multimodaal platform bij de haven van Galati 136 miljoen, voor de aanleg van een kunstmatig eiland met een multimodale terminal voor olieproducten in de haven van Constanta 92 miljoen, voor een intermodale terminal in de binnenhaven van Giurgiu 15,5 miljoen en 6 miljoen komt beschikbaar voor uitvoering van studies naar Intelligent Transport Systeem. Kansen genoeg voor Nederlandse bedrijven om op allerlei onderdelen te participeren na toewijzing van de fondsen.

DB Schenker gaat extra investeringen doen in Roemenië

DB Schenker gaat extra investeringen doen in RoemenieDB Schenker is thans een dochteronderneming van de Duitse Bundesbahn en is ontstaan uit een samengaan de goederendivisies van de Duitse en Nederlandse spoorwegen. Vanuit het reeds bestaande administratief centrum in Boekarest gaat men acht landen aansturen, wat een belangrijke personele uitbreiding betreft. Binnen twee jaar zullen 35 landen vanuit Boekarest worden aangestuurd. Over de hoogte van de extra investeringen is geen bedrag bekend gemaakt. DB Schenker is niet geinteresseerd in de overname van CFR Marfa, het goederenbedrijf van de Roemeense (staats)spoorwegen. De privatisering maakt geen vorderingen, want vrijwel geen partij is geinteresseerd in de overname.

Luchthaven Iasi krijgt nieuwe terminal ter waarde van EUR 11 mln

De bouw van de nieuwe terminal Iasi Airport is gestartop maandag 2 maart jl. Deze bouw betreft een nieuwe terminal (T3)van meer danLuchthaven Iasi krijgt nieuwe terminal ter waarde van EUR 11 mln 3.600 vierkante meter 320 passagiers per uur kan hosten.
Daarnaast komen er zes nieuwe check-in terminals. De nieuwe terminal T3 is drie keer groter dan de bestaande terminal T2. Beide terminals verwachten twee miljoen passagiers per jaar, aldus Marius Bodea, voorzitter van de raad van Iasi Airport, Het project wordt uitgevoerd met Europese fondsen.
De luchthaven Iasi zal profiteren van andere investeringen ter waarde van 100 miljoen euro in de komende jaren volgens de algemene Transport Masterplan.

Onrust in haven van Constanta

Onrust in haven van ConstantaCirca 400 medewerkers van het Havenbedrijf hebben de toegangen tot de havens geblokkeerd omdat zij zich verzetten tegen het nieuwe masterplan van de haven dat kortweg zou behelzen dat de havenactiviteiten minder ruimte krijgen en plaats moeten maken voor een woonwijk en uitgaanscentrum. Men verwacht dat het economisch potentieel sterk zal verminderen en daarbij speelt ook een huurverhoging van maar liefst 380% voor de havenoperators mede een belangrijke rol. Faillisementen worden gevreesd en in het verlengde daarvan de werkgelegenheid. Al jarenlang blijft een structurele aanpak voor verbetering van de haven van Constanta uit en verliest men vracht aan andere havens.Onderzoek naar de privebelangen van een groep mensen c.q.bedrijven die de verbeteringen traineren, vindt niet plaats. Omdat Roemenië over een periode van drie jaar maar liefst zeven ministers van transport heeft gekend en plaatselijke belanghebbende autoriteiten tegenwerken, is er sprake van een patstelling.De haven van Constanta is van groot belang voor de Roemeense economie. Een groot aantal buitenlandse investeerders dreigt zijn belangstelling te verliezen.

De partijleiFusiegesprekken partijen PRL en PCder van de regeringspartij PC Daniel Constantin heeft gesprekken gevoerd met de leider van de liberale partij PLR Calin Popescu Tariceanu om een fusie te overwegen. Hij gaf daarbij in bedekte termen aan dat zijn partij wilde opgaan in de PLR en hij derhalve de partijnaam wilde aanpassen zoals ook het partijprogramma. De machtsconcentraties zoals PLRen PDL noodzaken andere partijen ook tot fusie en/of samenwerking. De streefdatum is 2017 omdat binnen de partijen nog een discussie moet plaatsvinden. Praktisch gezien werken deze partijen reeds langer samen en vormen samen een senaatsfractie.

Gemeenteraden betalen geld voor een positief imago in de mediaOp grote schaal betalen lagere en ook regionale overheden de media om op een positieve wijze in het nieuws te komen. Deze strategie blijkt lonend te zijn, maar dan wel tegen hoge kosten die ten laste van gemeenschapsgeld komen. De voormalige minister van jeugdzaken Monica Iacob Ridzi maakte zich daar ook schuldig aan en zit nu in de gevangenis haar straf uit. In het verkiezingsjaar gaven de gemeente- en provinciebesturen een bedrag van 20 miljoen RON uit. Meer dan 10 miljoen RON werd uitgegeven door het district Constanta door de leider van socialistische PSD Nicusor Constantinescu die tevens het TV station Neptun bezit. De besturen van de districten Constanta, Gorj, Dolj, Mures, Valcea, Covasna en Harghita zitten allen in de verdachtenbank. Ook gelden van door de EU gefinancierde projecten vloeiden naar lokale bedrijven waarmee politici goede banden onderhielden. Het is goed dat deze laakbare praktijken aan het licht komen en waarbij niet alleen de geldverstrekkers aan de tand worden gevoeld, maar ook de media die grote sommen incasseerden. Dat het district Constanta de kroon spant mag niet verwonderlijk zijn gelet op het feit dat de beruchte burgemeester Mazare eveneens van de PSD lid is.