Nieuwsbrief 19 december 2017

Header-news

DRN NIEUWS

DRN wenst iedereen een Prettige Kerst en feestelijke jaarwisseling toe

Deze nieuwsbrief is de laatste van het jaar 2017 want voor veel ondernemers is het een drukke tijd, maar tegelijkertijd om van de Kerstpauze te genieten en als we ons niet vergissen weer voorzichtig hoopvol gestemd voor 2018. En als we elkaar een goede gezondheid en goede zaken toewensen komt het helemaal goed. Het verleden (2017) kunnen we niet meer veranderen, maar in de toekomst (2018) zijn er kansen genoeg, dus weer met een schone lei beginnen en nieuwe uitdagingen aangaan.

DRN verwelkomt Heisterkamp Transportation Solutions

Met plezier heeft de DRN Heisterkamp Transportation Solutions uit Almelo als nieuw lid mogen begroeten. Sedert 2015 heeft men een vestiging in de Roemeense stad Cluj Napoca, maar heeft daarnaast ook vestigingen in Letland, Polen,  Belgiëen Duitsland. Zij bieden een totaalconcept aan voor de transportsector en bewegen zich onder andere op het gebied van  Truck en Trailer Rental & Leasing, Trailer & Truck Service, Breakdown Service, Used Trucks.

Voor nadere informaties verwijzen wij u naar hun website: www.heisterkamp.eu

DRN verwelkomt Te Baerts Logistic

TBT Logistic International S.R.L. heeft zijn hoofdkantoor in Venlo en organiseert dagelijks koeltransport en ADR vanuit Nederland, Duitsland, België (Benelux), Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije tot Roemenië en Bulgarije. Onlangs hebben wij ook de volgende locaties op onze map toegevoegd: Spanje, Slowakije, Ierland, Polen, Schotland, Zwitserland. In Roemenië is men gevestigd in de stad Brasov.

Voor nadere informatie zie: www.tbtlogistic.ro/nl/

DRN Taskforce Agri&Food Romania-Focus op scholing

De leden van deze Task Force tonen zich, ieder van uit haar of zijn invalshoek, zeer actief en betrokken bij de Roemeense agrarische sector.

Er is in Roemenië grote behoefte aan praktisch geschoolde medewerkers; dit is een van de conclusies van het  Agri&Food Positionpaper van de DNR.

Dit is mede gebaseerd op de ervaringen uit PIB s (Partnerships International Business) die zich thans richten op de deelsectoren fruitteelt, zuivel en tuinbouw en het topsector PPS (Publiek Private Samenwerking) project zuivel onder leiding van Wageningen Universiteit & Research.

Naast wetenschappelijk onderwijs  (landbouw universiteiten) is er vrijwel geen praktijk  gericht hoger beroeps onderwijs. Na de “wende” is het HBO onderwijs defacto verdwenen.

De Roemeense Universiteiten is wel gevraagd dit onderwijs nieuw leven in te blazen maar tot nu toe heeft dit niets opgeleverd. Naar verluidt heeft het Roemeense Ministerie van Landbouw en Rurale Ontwikkeling ( MADR) momenteel plannen om deze vorm van onderwijs te “ reanimeren”.

In genoemde PIB s en het PPS is in de module kennis overdracht ( K2K) ervaring opgedaan met dit soort onderwijs en zij hebben alle vier een kennis component en hebben een “train de trainer” actie uitgevoerd.  Daarnaast heeft de kennis/onderwijs samenwerking tussen Noord Nederland  met Noord-Oost Roemenië onder leiding van Van Hall-Larenstein) recent relevante ervaring opgedaan.

In de bijeenkomst van de DRN Task Force Agri & Food van 12 oktober j.l. is besloten tot de oprichting van een landentafel Groen Onderwijs Roemenië.In deze tafel participeren HBO en MBO onderwijs instellingen, praktijkonderwijsinstelingen  alsmede de landbouwuniversiteit Wageningen.

Kort daarna is een voorstel ingediend voor het verkrijgen van een “voucher” om de groene onderwijsactiviteiten in Roemenië een “boost” te geven; eind november is deze voucher toegekend.

De activiteiten zullen zich in eerste instantie focussen op de haalbaarheid van:

  • Een praktijkgerichte fruitteelt opleiding bij het fruitteelt onderzoeks centrum ( ICDP) in Pitesti onder leiding van de Landbouwuniversiteit Wageningen en in samenwerking met Helicon Opleingscentrum in de Betuwe en deelnemers uit het Holland Fruit House.
  • Een Dairy Training Centre gekoppeld aan de landbouwuniversiteit USAMV in Iasi onder leiding van Van Hall Larenstein en in samenwerking met het Nordwin College in Leeuwarden en deelnemers uit het Holland Dairy House.

Vanuit de  EU fondsen (landbouw en regionale ontwikkeling) is in principe financiering beschikbaar voor (praktijkgericht) agro onderwijs. De regio Noord Oost Roemenië heeft belangstelling getoond voor een eventueel vervolg van dit initiatief, gebruikmakend van deze EU fondsen.

In de dairy sector zal het onderzoek zich vooral richten op:

  • Wat bieden de kennisinstellingen aan op het gebied van MBO/MAS onderwijs?
  • Wat is de behoefte vanuit de markt (in (het faciliteren van) de keten, dus niet alleen de melkveehouders: zowel de leveranciers als de afnemers van de ‘producten’ van de melkveehouderij als dienstverlenende bedrijven) als de klanten (lees studenten) die een opleiding willen volgen.
  • Welke toegevoegde waarde kunnen wij vanuit Nederland bieden?

Ambassade Nieuws

Voor Roemenië wordt 2018 een bijzonder jaar

Het is uiteraard bekend dat ieder jaar op 1 december de National Day van Roemenië wordt gevierd en in 1918 vond de grote hereniging plaats waardoor het land zijn huidige vorm kreeg op een aantal uitzonderingen na omdat daarna nog een tweede wereldoorlog plaatsvond. Hoewel de plannen nog niet uitgewerkt zijn, zullen er gedurende het komende jaar over het hele land feestelijk activiteiten plaatsvinden onder de naam Romanian’s Great Union Centennial. Op 25 januari a.s. zal de Roemeense ambassade hiervan reeds een voorproefje organiseren.

Water Sector

Roemeens Nederlands Water Partnerschap – ExpoApa 2018

Het Nederlandse Partners for Water-programma heeft tot doel de impact van de Nederlandse watersector in het buitenland te vergroten. Binnen dit programma is aan Roemenië een ‘focusbenadering’ toegekend. De activiteiten onder het Partners for Water-programma met focus op de Roemeense markt worden georganiseerd door het Roemeense Netherlands Water Partnership (RNWP). Besprekingen zijn gaande met de DRN  om een Task Force samen te stellen die deze extra acitiviteiten zal ondersteunen en onder de aandacht zal brengen.
Thans wordt de aandacht gevestigd op ExpoApa wat de belangrijkste tentoonstelling is van de Roemeense watertechnologiesector die jaarlijks in Boekarest plaatsvindt. De tentoonstelling, samen met de bijbehorende conferentie en aanverwante seminars en workshops, maakt deel uit van het Regionale Waterforum Oost-Europa van de Donau. Het forum is een platform voor Roemenië en omringende landen om samen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van watertechnologie-apparatuur, -werken en -services bij elkaar te brengen, te presenteren en te delen.
ExpoApa vindt plaats in het Paleis van het Parlement in Boekarest, tussen 14 en 16 mei 2018.
NWP overweegt samen met de Nederlandse ambassade in Boekarest een Nederlands paviljoen op ExpoApa. Het RNWP heeft nu een optie voor een ruimte van 36m2 op een middenpositie in de Bratianu-hal. Als er voldoende belangstelling is, wordt de deelname aan het collectieve Nederlandse paviljoen georganiseerd tegen een vergoeding (nog vast te stellen).

Deelname aan ExpoApa met een Nederlands paviljoen geeft u de volgende voordelen:
• Collectieve Nederlandse zichtbaarheid via Holland Branding
• Een prominente plek op de beursvloer in een groot paviljoen dat in het oog springt
• Een op maat gemaakt matchmaking-programma met potentiële zakelijke partners
• Een aantrekkelijke vergoeding voor exposeren in vergelijking met individuele deelname
• De volledige organisatorische aspecten worden voor u geregeld
• Extra profilering via promotiemateriaal NWP en Nederlandse Ambassade
• Netwerkontvangst voor u en uw gasten
• Mogelijkheid om tot 5 gedrukte uitnodigingen te sturen naar gasten van uw keuze via de ambassade in Boekarest
• Ondersteuning van de Nederlandse ambassade en onze lokale experts bij het tot stand brengen van verbindingen

Voor vragen of om u aan te melden voor deelname, neem dan contact op met Ioana Dobrescu via i.dobrescu@nwp.nl

Energiesector

Gasvelden in Noord-Oost Roemenië ontdekt

De Britse onderneming Prospex Oil & Gas heeft in Noord-Oosten van Roemenië een omvangrijk gasveld ontdekt. De komende weken zullen twee boorputten worden geslagen en zal de economische waarde kunnen worden vastgesteld.

Eerder seismisch onderzoek heeft uitgewezen dat bij de put genoemd het Bainet Prospekt op een redelijk ondiep niveau een zich een biogeen gasveld bevindt met een hoogcalorisch aardgas met een methaangehalte van meer dan 98%. De kosten van deze explotatie mogen laag worden genoemd. Het is nog prematuur om teveel op zaken vooruit te lopen, maar bij positieve ontwikkelingen kunnen deze acitiviteiten, mits met daarop afgestemde wetgeving, een belangrijke economische impuls zijn voor deze regio die tot de armste van het land behoort.

Roemenië, ooit de graanschuur van Europa

Als men naar de huidige situatie kijkt dan betekent het dat er een enorme uitdaging ligt om een omvangrijke inhaalslag te realiseren. Het heeft even geduurd voordat men in Roemenië inzag dat de agrarische sector de potentie heeft om uit te groeien tot de belangrijkste economische sector van het land.Het land bevond zich in 1989 in een desastreuze situatie en moet van heel ver komen om het welvaartspeil van West-Europese landen te bereiken, maar het tempo waarin thans verbeteringen worden doorgevoerd is hoopvol.
Uit de economische berekeningen voor de landbouw blijkt dat de totale landbouwoutput in de Europese Unie (EU) in 2016 405 miljard EUR bedroeg tegen basisprijzen en dat is 2,8% minder dan in 2015.
Volgens Eurostat, het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie, had Frankrijk met EUR 70,3 miljard (oftewel 17 procent van het EU-totaal) in 2016 de hoogste totale landbouwoutput in de lidstaten. Waarbij moet worden opgemerkt dat zij verreweg het grootste deel van de EU landbouwsubsidie ontvingen. Het werd gevolgd door Italië (EUR 53,4 miljard, of 13 procent), Duitsland (EUR 52,9 miljard, of 13 procent), Spanje (EUR 46,8 miljard, of 12 procent), het Verenigd Koninkrijk (EUR 27,9 miljard, of 7 procent), Nederland (EUR 27 miljard, of 7 procent), Polen (EUR 22,4 miljard, of 6 procent) en Roemenië (EUR 15,4 miljard, of 4 procent). Diverse EU lidstaten hebben deze enorme groeimarkt al lang ontdekt, maar om een nog onbekende reden staat het land in Nederland nog maar beperkt op het netvlies.

Sector Toerisme

Roemenië is een toeristische topbestemming

Roemenië heeft veel te bieden aan elke soort reiziger. Natuur en dieren in het wild, rijke geschiedenis en tradities, prachtige steden vol geschiedenis, eten en wijn, door mensen gemaakte bezienswaardigheden, spectaculaire wegen, om er maar een paar te noemen. Sommigen van hen zijn beter bekend, anderen, ver van de gebaande paden.
Onderstaand een aantal links die  een selectie vormen van 100 van dergelijke plaatsen,onderverdeeld in verschillende categorieën in verschillende artikelen. In Nederland is Roemenië nog steeds een relatief onbekende vakantiebestemming en om die reden bepleit de DRN al jaren de vestiging van een toeristisch verkeersbureau in Nederland dat het land eens goed op de kaart zet. Hoewel er online al voldoende mogelijkheden zijn om een goede indruk te krijgen en daarom verwijzen we naar onderstaande links:

100 places to see in Romania: Nature & Wildlife
100 places to see in Romania: Beautiful cities full of history
100 places to see in Romania: Man-made landmarks
100 places to see in Romania: Rich history & traditions
100 places to see in Romania: Food & wine
100 places to see in Romania: Seasonal destinations
100 places to see in Romania: Spectacular roads
100 places to see in Romania: In the footsteps of…
100 places to see in Romania: Well-known & less-known

Financiële Sector

ING wordt broker op de Roemeense kapitaalmarkt

ING Bank wordt deelnemer aan het handelssysteem van de Bucharest Stock Exchange (BVB).
“Na het besluit van de Raad van Bestuur van de Bucharest Stock Exchange (BVB) vanaf 11 december 2017, werd de toekenning van de deelnemer aan het handelssysteem van de BVB op de gereguleerde spotmarkt en de registratie bij het deelnemersregister goedgekeurd. ING Bank NV Amsterdam Branch Boekarest, “leest een persbericht.
De beurs bereikte eind vorige maand 88 emittenten, nadat vijf bedrijven in de afgelopen twaalf maanden op de hoofdmarkt hadden genoteerd, wat de beste prestaties in zijn geschiedenis vertegenwoordigt, president van de raad van bestuur van de beurs van Boekarest (BVB) ) Lucian Anghel vermeld.

Logistieke sector

KLG Europe schrijft Open Brief aan Minister Grapperhaus

Wanneer krijgt de politie eindelijk voldoende mankracht om iets tegen  ladingdiefstal te doen. Het kan zo niet langer, zegt transportondernemer Kees Kuijken van KLG Europe. Zijn chauffeurs zijn niet veilig, zolang criminelen hun gang kunnen gaan. En dus schreef hij Ferdinand Grapperhaus deze indringende brief die werd gepubliceerd in het blad Forum van VNO NCW.

Zie ook video op https://www.vno-ncw.nl/forum/beste-ferdinand-grapperhaus-maakt-u-een-einde-aan-ladingdiefstal. Ongetwijfeld zullen vele logistieke ondernemers dit herkennen. En lees de opmerkelijke verwijzing naar Roemenië.

 

Beste minister Grapperhaus,

Mijn naam is Kees Kuijken en samen met mijn broer ben ik eigenaar van KLG Europe, een logistiek dienstverlener met vestigingen in Venlo, Eersel en Rotterdam. Misschien heeft u onze blauwe vrachtwagens weleens zien rijden op de snelwegen. Dankzij logistieke bedrijven zoals de mijne kan de economie draaien, want Nederland is een handelsland. Niet voor niks is logistiek 1 van de 9 topsectoren.

Professionele bendes bezig met ladingdiefstal

De afgelopen tijd hebben vrachtwagens vaak het nieuws gehaald. Denk maar aan de vluchtelingen die bij Calais proberen mee te ‘liften’, maar ook vanwege verschillende aanslagen. U zult begrijpen dat veiligheid bij ons hoog op de agenda staat. Toch worden wij regelmatig slachtoffer van criminaliteit. Denk maar aan ladingdiefstal. Wat is er makkelijker dan de auto open te maken en de spullen te stelen als de chauffeur ligt te slapen onderweg? De laatste jaren maken onze chauffeurs steeds vaker gebruik van bewaakte parkeerplaatsen. Best een geplan en gedoe, want zoveel van die parkeerplaatsen zijn er niet.

Maar het komt weleens voor dat een chauffeur even weg is bij de auto. Even een kopje koffie drinken of een uitsmijtertje eten. Moet kunnen toch? Alleen zijn criminele bendes inmiddels zo ‘geprofessionaliseerd’ dat ze kans zien in een uur alle waardevolle goederen uit een vrachtwagen te stelen.

‘Ik ben opgehouden te tellen hoe vaak de politie geen tijd voor me had’

En wat doe je dan? Naar de politie natuurlijk. Ik ben opgehouden te tellen hoe vaak de politie bij ladingdiefstal geen tijd heeft gehad voor ons. En dan ben je als ondernemer verloren, want binnen twee dagen zijn de spullen het land uit om doorverkocht te worden. Veel van mijn collega-ondernemers zeggen dan ook dat ze niet eens meer aangifte doen van ladingdiefstal, omdat het teveel tijd kost en te weinig oplevert. Dat is natuurlijk dom, want zo kun je ook geen patronen ontdekken. Dus aangifte doe ik altijd.

Spullen ladingdiefstal op Marktplaats

Zo ook die ene keer, toen een geheel nieuw product uit onze wagen was gestolen. Nog niet op de markt, dus makkelijk herkenbaar. Wat denk je? De politie stuurde me zo weg, geen tijd. Ik ben echt uit mijn vel gesprongen. Wat wel een proces-verbaal opleverde, maar actie: ho maar. Mijn mensen zijn toen maar zelf op zoek gegaan op Marktplaats naar de gestolen spullen. En ja hoor: in Heerlen werden ze aangeboden. Zij erheen, vergeleken de serienummers en het klopte. Het waren dus mijn goederen die bij de ladingdiefstal waren buitgemaakt. Kregen we vervolgens ruzie met de politie en werden wíj beticht van heling omdat we de goederen kochten van de dief. Hoe kun je nou van heling beschuldigd worden als het om je eigen spullen gaat?

‘Zelf achter mijn gestolen spullen aan: word ik beschuldigd van heling!?’

Zelfs Roemenië pakt ladingdiefstal beter aan

Hoe anders is dat in Roemenië, waar wij ook vestigingen hebben. Daar wordt elke ladingdiefstal binnen twee à drie dagen opgelost. Ik hoor weleens grapjes in mijn omgeving over Roemenië. Dat het niet het meest betrouwbare land is en zo. Maar ik kan u vertellen: de politie doet heel erg goed werk. En ladingdiefstal wordt razendsnel opgelost en zwaar bestraft.

Wat vraag ik van u? Heel simpel: meer geld en meer mankracht voor de politie om met ladingdiefstal aan de gang te gaan. Meer investeren in preventie, zodat criminele bendes geen kans krijgen. En meer camera’s langs de snelwegen, zodat overvallers makkelijk gepakt kunnen worden.

Wat als chemische lading in verkeerde handen valt?

Ik maak me steeds vaker zorgen over ladingdiefstal. Ik moet er niet aan denken dat chemische stoffen – gestolen uit vrachtwagens – in verkeerde handen vallen, of dat een gestolen vrachtwagen grote schade aanricht.

Wij kunnen het niet alleen, beste minister: wij hebben u en de politie hard nodig.

Met vriendelijke groet,

Kees Kuijken

Sector Cultuur

Wat ons verbindt: Sinterklaas een Europese traditie

Het kinderfeest van Sinterklaas wordt maar liefst in 12 Europese landen gevierd, te weten: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië,Oekraine, luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Bulgarije en Roemenië.

Wat zijn de traditionele gewoonten en overtuigingen in Roemenië? 

Een van de belangrijkste Roemeense feestdagen, Saint Nicholas, wordt gevierd op 6 december en vertegenwoordigt het begin van het winterseizoen. Voor Roemenen is Sinterklaasdag de boodschapper van alle vreugde en geluk die de kerstvakantie zal brengen.
De legende zegt dat Sinterklaas (Mos Nicolae in het Roemeens) door de vensters van de huisbewoners komt en cadeautjes in de kinderlaarzen of zilveren twijgen voor de anderen achterlaat, als straf voor hen die stout geweest zijn of hun ouders ongehoorzaam zijn geweest. In sommige gebieden blijft een walnoottak of dunne takken met goud, zilver of brons vergulde walnoten over als een waarschuwing dat gedrag moet worden verbeterd. De staven worden meestal samen met snoep in schoenen geplaatst om te erkennen dat het kind het hele jaar door stoute dingen heeft gedaan.
Veel legendes en verhalen zijn door de eeuwen heen verteld over de heilige Nicolaas-aktes. De echte Sf. Nicholas werd opgevoed door een vrome christen om de behoeftigen, de zieken en het lijden te helpen. Hij werd geboren in Patara, Turkije (in die tijd was het Grieks grondgebied) en werd bisschop Nicholas van Myra Lycia in de vierde eeuw, bekend om zijn vrijgevigheid, liefde voor kinderen en zorg voor zeelieden en schepen. Hij stierf op 6 december 343 in Myra en werd begraven in de kerk van zijn kathedraal en de verjaardag van zijn dood werd de dag van Sint-Nicolaas, dag wijd gevierd in de wereld en vooral in Europa, door katholieken en orthodoxen. De verhalen over zijn goedheid en vrijgevigheid worden nog steeds verteld als een grote wonderdoener (het redden van vermoorde kinderen, het geven van bruidsschatgoud of het brengen van geschenken, het redden van onschuldigen en zeelieden).
De volkstraditie zegt dat Sint Nicolaas de tweede geheiligde man is. Hij zit aan Gods linkerkant (St. Michael is rechts) en bewaakt de zon. De legende gaat dat de zon, verveeld van het wandelen altijd op dezelfde weg en walgend van de menselijke zonden, voortdurend probeert te ontsnappen. Sinterklaas bewaakt de zon niet alleen. Hij wordt geholpen door St. Toader. St. Toader vangt de zon in de lente (wanneer het zijn feest is) en St. Nicholas vangt het in de winter. De zon probeert altijd te ontsnappen omdat hij weet dat Sinterklaas oud is en hij geen paard heeft.
Andere overtuigingen plaatsen St. Nicholas als beschermheer van degenen die op water reizen. Hij was een zeeman, de enige die tijdens een krachtige storm niet verdronk. Zijn gebeden tot God brachten de anderen weer tot leven. St. Nicolaas stopte ook de stortvloed uit de tijd van Noach. Sinterklaas is ook degene die de arme meisjes helpt.
In het leven van de Roemeense boer speelt Sint Nicolaas een zeer belangrijke rol. Een legende gaat dat St. Casian (gevierd op 29 februari) bij God klaagde dat hij niet zo belangrijk was. Ondertussen arriveerde St. Nicholas, helemaal nat en moe, nadat hij de hele nacht had geholpen om sommige mensen te redden. Toen zei God tegen St. Casian dat de belangrijke heiligen hard werken en ook zeiden te vertrekken en na nog eens 4 jaar terug te komen. Volgens de Roemeense traditionele opvattingen, als het sneeuwt op zes december, betekent dit dat St. Nicholas zijn baard heeft geschud zodat de winter kan beginnen.
Meer dan 1000 kerken hebben St. Nicholas als beschermheilige in Roemenië, minstens 23 in Boekarest.
Meer dan 800.000 Roemenen vieren dan hun naamdag. Volgens de officiële statistieken zijn 809.233 genoemd naar Sinterklaas in Roemenië, met 290.205 vrouwen en 519.028 mannen. De meest voorkomende Roemeense namen afgeleid voor de heilige zijn Nicolae en Nicoleta.

Sociaal Economische ontwikkelingen

Lage koopkracht en materieel welzijn in Roemenië

Volgens Eurostat staan Bulgarije, Kroatië en Roemenië op de laatste plaatsen in de EU in termen van consumptie en bbp per hoofd van de bevolking in 2016
Het verbruik per hoofd van de bevolking in de EU varieerde van 53% tot 132% van het EU-gemiddelde. Werkelijke individuele consumptie (AIC) is een maatstaf voor het materiële welzijn van huishoudens, informeert Eurostat.
In de lidstaten in 2016 varieerde de AIC per capita, uitgedrukt in koopkrachtstandaarden (KKS), van 53% van het EU-gemiddelde in Bulgarije tot 132% in Luxemburg.
Tien lidstaten noteerden AIC per hoofd van de bevolking boven het EU-gemiddelde in 2016. Het hoogste niveau in de EU werd genoteerd in Luxemburg, 32% boven het EU-gemiddelde, vóór Duitsland (meer dan 20% boven)
Ze werden gevolgd door Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Denemarken, België, Frankrijk, Nederland en Zweden, die allemaal een niveau tussen 10% en 20% boven het EU-gemiddelde noteerden.

AIC per hoofd van de bevolking ligt voor dertien lidstaten tussen het EU-gemiddelde en 30% lager. In Italië, Ierland en Cyprus lagen de niveaus 10% of minder onder het EU-gemiddelde, terwijl Spanje, Litouwen, Portugal en Malta tussen 10% en 20% lager lagen. De Tsjechische Republiek, Griekenland, Slovenië, Slowakije, Polen en Estland lagen tussen 20% en 30% onder het gemiddelde.
Vijf lidstaten noteerden AIC per hoofd van de bevolking meer dan 30% onder het EU-gemiddelde.
Letland, Hongarije en Roemenië lagen tussen 30% en 40% lager, terwijl Kroatië en Bulgarije een AIC hadden per hoofd van de bevolking die meer dan 40% onder het EU-gemiddelde lag.
In de afgelopen drie jaar bleef de AIC per hoofd van de bevolking ten opzichte van het EU-gemiddelde relatief stabiel in de meeste lidstaten.
Er zijn echter duidelijke verhogingen geregistreerd in Roemenië (61% van het EU-gemiddelde in 2016 vergeleken met 56% in 2014), Litouwen (85% versus 81%) en Estland (72% versus 69%).
Daarentegen werd de meest opvallende daling opgetekend in Luxemburg (132% in 2016 versus 138% in 2014), gevolgd door Oostenrijk (119% vs. 122%), België (112% vs. 115%) en Griekenland (77%). versus 80%).

Bijzondere berichten

Koning Mihai I – In Memoriam

   Op dinsdag 5 december jl.overleed Koning Mihai(Michael) I van Hohenzollern-Sigmaringen op 96 jarige leeftijd  als niet regerende vorst in de Zwitserse plaats Aubonne. Hij leidde door de gevolgen van de ziekte kanker al een langere tijd een teruggetrokken bestaan en door het overlijden van zijn echtgenote Anne van Bourbon-Parma op 1 augustus 2016. Koning Mihai I werd geboren op 25 oktober 1921 in Sinaia en zijn ouders waren Kroonprins Carol II en Prinses Helena van Griekenland. Zijn grootouders waren Koning Ferdinand I en Koningin Sofia van Griekenland. Sinds 1925 woonde zijn vader Carol II echter met zijn maîtresse Magda Lupescu in het buitenland en had hij afstand van de troon gedaan ten gunste van zijn minderjarige zoon Mihai.Na het overlijden van Koning Ferdinand(vader van Carol II) in 1927 werd kroonprins Mihai tot Koning benoemd,waardoor een regentschapsraad het land regeerde. Na 1930 keerde Carol II terug naar zijn land waar hij tot koning werd benoemd en vestigde hij een koninklijke dictatuur onder andere gesteund door de extreem-rechtse en facistische organisatie die de “IJzeren Garde” werd genoemd.Door de buitenlandse ontwikkelingen en binnenlandse pressie trad Koning Carol in september 1940 af ten gunste van de inmiddels 19 jarige Mihai die tot Koning werd benoemd. De werkelijke regeringsmacht was twee dagen voor de kroning van Mihai I door zijn vader aan een nieuwe minister-president generaal Ion Antonescu gegeven die vervolgens een miltaire dictatuur vestigde en een verbond sloot met Hitler waartegen de nog onervaren Koning Mihai zich verzette. Uiteindelijk pleegde Koning Mihai een “staatsgreep” ofwel een koninklijke coupe in 1944 en sloot Ioan Antonescu op in zijn paleis. Daarna sloot Roemenië zich aan bij de geallieerden. Volgens historici is daarmee de Tweede Wereldoorlog een halfjaar ingekort, waardoor honderdduizenden levens gered werden. In 1947 kwam vervolgens een communistische machtsovername waarin Koning Mihai werd gedwongen af te treden en zich in ballingschap te begeven. De geallieerden die hij had geholpen lieten hem in de steek. Kort gezegd heeft Koning Mihai I geregeerd in periodes 1927-1930 en 1940-1947.
Drie jaar na de val van het communistische regime, met Pasen 1992, werd het de ex-koning weer toegestaan zijn vaderland te bezoeken. Hij werd door miljoenen Roemenen toegejuicht. De neo-communistische President Ion Iliescu die dit niet beviel, gaf Michaël hierop te verstaan voortaan weg te blijven. In 1997 kreeg hij echter het Roemeens staatsburgerschap terug van president Constantinescu, die hem weer had binnengehaald en gebruikte als ambassadeur naar andere koninkrijken in Europa en daarmee veel  goede wil had verworven in en voor Roemenië. In 2001 nodigde Iliescu de 79-jarige Michaël officieel uit voor een bezoek. Hij wilde laten zien dat het land zijn communistische verleden definitief van zich had afgeschud. Op 23 mei 2001 zette de ex-koning weer voet in het paleis in Boekarest. Tijdens zijn ballingschap zorgde Koning Mihai I voor het inkomen en was werkzaam als piloot, werktuigbouwkundige(automotive) en makelaar in New York.
Het Koninklijk Huis van Roemenië heeft momenteel slechts een symbolische status aangezien het land een republiek is die wordt geleid door de president en het parlement. Hoewel vrij recent een wetsontwerp door de President van de Senaat Calin Popescu Tariceanu is ingediend waardoor de koning of de koningin een ongeveer gelijkwaardige status krijgt als de president. Ondanks de Salische Wet die vrouwelijke troonopvolging niet toestaat(verouderde wetgeving die overal in Europa is afgeschaft) heeft Koning Mihai I zijn dochter prinses Margareta als troonopvolger benoemd dan wel als de vertegenwoordigster van het Roemeense koningshuis. Koning Michael, de laatste vorst van Roemenië, is op 16 december jl. begraven bij Curtea de Arges in Roemenië, naast zijn geliefde vrouw, koningin Anne die 68 jaar naast koning Michael I stond.
De Nederlandse koninklijke familie was zaterdag jl. niet vertegenwoordigd bij de uitvaart van de vorige week overleden koning Mihai van Roemenië. Dat heeft de RVD dinsdag desgevraagd bevestigd. Ook prins Carlos gaat dit keer niet naar Boekarest, waar hij als hoofd van het huis Bourbon-Parma en mede namens koning Willem-Alexander wel aanwezig was bij de begrafenis van Mihai’s echtgenote koningin Anne. De meeste regerende en niet regerende vorsten waren wel aanwezig. Via de vroegere Koningin Elizabeth van Roemenië(von Wied) en Koningin Anne(Bourbon Parma) is er sprake van een indirecte relatie met het Nederlandse koningshuis.

Post Craiova december 2017: hardnekkig..

Al jaren hebben veel Nederlandse gasten die voor het eerst in Craiova op bezoek komen dezelfde ervaring.
Tot hun aankomst leven ze in de vooronderstelling dat Roemenië een derdewereldland is. Als ze uit het vliegtuig stappen vallen ze van de ene verbazing in de andere: Roemenië blijkt volop in ontwikkeling en de resultaten staan in schril contrast met de verwachtingen. De economie groeit sterk en nieuwe generaties zorgen voor radicale vernieuwingen op alle mogelijke terreinen.
Discrepantie
Al evenveel jaren stellen wij ons de vraag wat we kunnen doen tegen deze discrepantie tussen perceptie-op-afstand en de werkelijkheid. We begonnen in 2010 met deze rubriek: Post Craiova. Het idee was en is dat we het beeld van het leven en werken in Roemenië zouden kunnen verhelderen door er vanuit een persoonlijk perspectief over te schrijven en door allerlei overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Roemenië in brede zin nader te beschouwen. Hoewel Post Craiova het best gelezen item van onze nieuwsbrief is, hebben we dat doel niet bereikt. De verbazing van gasten die voor het eerst in Craiova komen, is onverminderd groot.
Vooroordelen
Onlangs sprak ik hierover met Ben Jager en andere drijvende krachten op het 10-jarig jubileum van het snel groeiende Dutch Romanian Network (DNR). DNR is een ondernemersplatform voor Nederlandse ondernemers met handelscontacten in Roemenië en Roemeense ondernemers met een zakelijke belangstelling voor Nederland. Men herkende de problematiek van de hardnekkige vooroordelen van Nederlanders over Roemenië. Op zoek naar de oorzaken kwamen we niet verder dan de usual suspects: goed nieuws legt het af tegen slecht nieuws en onbekend maakt onbemind. Daar komt bij dat het verleden van Roemenië als voormalige communistische dictatuur nog steeds diep in het collectieve geheugen is gegrift – inclusief de Ceaușescu’s, de Securitate en de Trabant.
Experiment
Dat het land in 2017 met 5,7% de sterkste groeier van de hele EU is of dat de beroepsbevolking in kwalificaties zeker niet onderdoet voor West-Europa mag dan waar zijn, de vooroordelen lijken er niet minder hardnekkig om. Ik vond het dan ook interessant om te zien dat men op het DRN-feest experimenteerde met nieuwe manieren om die vooroordelen te bestrijden. Voorafgaand aan een indrukwekkend benefietconcert door topmusici uit Roemenië en Oekraïne, was er een reeks workshops voor genodigden. Ik begeleidde een workshop over nearshoring.
Passie
In deze workshop deelden Nederlandse deelnemers ervaringen over zaken doen in Roemenië. Wat mij opviel was dat ze stuk voor stuk vol passie spraken over het ondernemen in een land dat zichzelf door ingrijpende en voortdurende ontwikkelingen stuurt. Beurtelings legden ze de nadruk op de snelle ontwikkelingen, de enorme vrijheid, de rigoreuze afbouw van beperkende regelgeving en het enorme potentieel van de beroepsbevolking: enthousiast, betrokken, gemotiveerd, goed opgeleid en tot het uiterste gedreven om de dingen goed te doen. Ik herkende het sterk. En er was maar één conclusie mogelijk: we gaan gewoon door. Met vooroordelen bestrijden en met ondernemen.

Han in ’t Veld (1966) blogt sinds 2010 in Post Craiova over het bestaan als Nederlandse ondernemer in Roemenië.Han is managing director van NetRom Software BV. Zijn Roemeense vrouw en hun zoon en dochter wonen in Breda. Han pendelt tussen Craiova en Nederland.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.