Nieuwsbrief 19 mei 2016

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt nieuwe leden

DRN verwelkomt nieuwe leden Sitra Group is een nationaal en internationaal transportbedrijf met verregaande specialisatie in het vervoer van levensmiddelen. Ze laden, vervoeren en lossen met plezier uw goederen naar en vanuit heel Europa. Naast hun hoofdzetel in Ieper hebben ze bedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland, Polen, Litouwen en Rusland. Hun 10e vestiging is recent operationeel geworden in Roemenië in de plaats Ṣtefăneşti(district Arges) nabij Pitesti.Zie website www.sitra-group.com

DRN verwelkomt nieuwe leden-2DCypher Media is gericht op het wereldwijd analyseren van (mobiel) dataverkeer, alsmede het gericht aanbieden van geadresseerde advertentieruimte op (mobiel) dataverkeer. DCypher Media is een internationaal media marketing bedrijf actief in de reclamemarkt, gevestigd in Eindhoven en Boekarest. Het bedrijf is onderdeel van een Nederlands bedrijf en omvat verschillende bedrijven gerelateerd aan de IT sector. Zie website www.dcyphermedia.com

Tot ziens op de Mariënwaerdt in Beesd!

Gelet op het aantal aanmeldingen, zowel kwalitatief als kwantitatief, beloofd de Expertmeeting Roemeense Agrisector op 27 mei a.s. een boeiende bijkomst te worden waar het nuttige met het aangename wordt verenigd.

Expertmeeting Roemeense agrisector

Wel blijkt het noodzakelijk u er nogmaals op te attenderen dat het weliswaar vrij toegankelijk is, echter onder de nadrukkelijke voorwaarde dat u zich vooraf online heeft aangemeld! Dus ga even naar de website www.dutchromaniannetwork.nl en meldt u aan om teleurstellingen te voorkomen.

Expertmeeting Roemeense Agarische sector op 27 mei a.s.4

Wij attenderen u er ook nog op dat vertegenwoordigers van clusters Holland Dairy House, Holland Fruit House en Holland Horticulture House aanwezig zijn. Dus wij hopen u te mogen verwelkomen en zullen zorgdragen dat uw bezoek een toegevoegde waarde heeft voor uw bedrijfsactiviteiten.

Vooraankondiging: Roundtable meeting fiscale thema’s

Vooraankondiging Roundtable meeting fiscale themaOm bij het inplannen van uw agenda behulpzaam te zijn attenderen wij u erop dat de DRN samen met KPMG Meijburg & Co op donderdagmiddag 30 juni a.s. in Eindhoven een zogenoemde roundtable zal organiseren waar onder andere de volgende zaken centraal staan, behoudens zaken die de ondernemers zelf aandragen. Deze thema’s zijn: het nieuwe EU-douanewetboek dat in Roemenië van kracht is geworden per 1 mei 2016, transfer pricing en de regels met betrekking tot de VAR voor ZZP-ers die per 1 mei jl. totaal is veranderd. Het programma en aanmeldingsformulier 1 juni a.s.op website www.dutchromaniannetwork.nl worden gepubliceerd.

Agrisector

EU investeert miljoenen in fruitteelt Roemenië

Tot 2020 steken de EU en Roemenië €282 miljoen in modernisering van de Roemeense fruitteelt. Doel is om bestaande boomgaarden te verjongen met nieuwe aanplant, moderne irrigatie- en schermtechnieken te gebruiken, en de verwerkings- en opslagcapaciteit van de Roemeense fruitteelt te ontwikkelen.
Soms tot 90% subsidie
Met behulp van subsidies worden er naar schatting 35.000 ha beplant. Roemeense fruittelers kunnen in principe 50% van de kosten vergoed krijgen via EU investeert miljoenen in fruitteelt Roemeniehet programma. “In sommige gevallen kan dit percentage oplopen tot 90%”, zegt Emar Gemmeke, Landbouwraad in Boekarest. “Als het bijvoorbeeld jonge telers zijn in minder gunstige gebieden.”
De investeringen in de Roemeense fruitteelt nemen niet alleen toe door subsidies, aldus Gemmeke. De vraag naar lokaal fruit is ook toegenomen, zowel op lokale markten als vanuit moderne retailers. En de Roemeense btw op voedsel is van 24% naar 9% gezakt.
Vanwege een gunstig klimaat produceert Roemenië van oudsher divers fruit, waarbij de nadruk ligt op pruimen en appels. Maar de huidige lokale productie is niet in staat om de verwachte vraag te bedienen. Na de val van communistisch leider Ceausescu in 1989 is de fruitteelt in verval geraakt, aldus Gemmeke. “Het huidige areaal van 145.000 ha is klein, de opbrengsten zijn laag en fluctueren aanzienlijk door oude boomgaarden en weinige investeringen.”
Exportkansen
Het land heeft dus import nodig. De Landbouwraad denkt dat Nederland een groot deel van de extra Roemeense vraag naar zich toe kan trekken. “De exportkansen zijn goed, want de Nederlandse tuinbouw heeft in Roemenië een sterk imago en wordt gezien als een serieuze en betrouwbare partner die producten van hoge kwaliteit levert.”
Lokaal onderstammen
Via het PIB-programma (Partners for International Business) manifesteren Nederlandse bedrijven zich al op de Roemeense markt. Niet alleen met bomen, maar met het aanbieden van complete oplossingen voor Roemeense fruit-telers. “Dit is een duidelijk voordeel van Nederland ten opzichte van andere landen.” Roemenen vragen met name naar bomen en teeltsystemen die aangepast zijn aan lokale omstandigheden. “Daarom zijn testprojecten belangrijk. Roemenen willen de garantie dat bomen het lokaal goed doen.”
Roemeense telers hebben het liefst lokale onderstammen. Willen ze in aanmerking komen voor subsidies vanuit het nationale plattelandsontwikkelings-programma, dan moeten ze bepaald fruit als eerste kiezen. Dat programma geeft namelijk prioriteit aan deze volgorde van soorten: perzik, nectarine, abrikoos, bosvruchten, kersen en appels.
Subsidies
Er zijn ook subsidies voor buitenlandse boomkwekers die in Roemenië willen produceren. Dat heeft zeker voordelen, aldus de Landbouwraad, gezien de voorkeur naar lokale productie. Roemenen kopen ook het liefst bij bedrijven met een lokale vertegenwoordiger. “Die dus Roemeens spreekt”, zegt Gemmeke. “Maar een samenwerking met een Roemeense partner is geen must.”
De concurrentie van Roemeense kwekers is beperkt. De belangrijkste leveranciers van gecertificeerde vruchtbomen zijn ICDP Maracineni, onderzoeks-instituut voor de fruitteelt, en lokale proefstations. Een paar zijn gekoppeld aan universiteiten en die leveren ook gecertificeerde bomen. Momenteel zijn er veertien particuliere kwekers die basismateriaal leveren. Twee produceren virusvrij. Buitenlandse concurrentie komt uit Italië, Duitsland en Polen. Samen met Nederland zijn dat de belangrijkste bomenleveranciers, aldus Gemmeke.

Minister van Landbouw plaatst vraagtekens bij melkprijzen

Minister van Landbouw plaatst vraagtekens bij melkprijzenSinds 2015 de Europese melkmarkt volledig geliberaliseerd is, constateert de Roemeense Minister van Landbouw een signifante invoer van melk uit Hongarije en Polen en waar de prijzen neerwaarts afwijken van dan zij hebben aangeven bij de Europese Commissie. De geproduceerde melk in Roemenië behoort tot de laagste in de EU met € 0,24 per liter. De gemiddelde prijs in de EU is € 0,30 per liter. Omdat de reguliere prijzen in Hongarije en Polen normaliter hoger liggen dan in Roemenië laat hij een onderzoek in stellen naar vermeend verkeerd gebruik van EU subsidies.
Roemenië heeft ongeveer 1,7 miljoen melkkoeien, maar slechts 200.000 van hen bevinden zich in zogenoemde high-output boerderijen, terwijl de rest in handen is van kleine boeren die lage productiekosten kennen.Het leveren tegen dumpprijzen tast de Roemeense concurrentiepositie op de Europese zuivelmarkt aan.

Roemenië verwacht een top jaar voor de agrarische sector

Roemenie verwacht een top jaar voor de agrarische sectorDe Europese Commissie verwacht dat Roemenië in 2016 de hoogste resultaten van het afgelopen decennium zal bereiken. Redenen voor dit optimistisch geluid zijn de gunstige weersomstandigheden, toenemende investeringen, stijgende binnenlandse consumptie en de prijsontwikkeling.Volgens een onderzoek van Dekalb(Monsanto-USA)) zijn de resultaten sinds 2010 met ruim 12 miljard RON(1€=4,4856 RON)gestegen. Het aantal bedrijven in agrarische sector steeg van 8067 in 2010 tot 10.000 in 2016. Het aantal werknemers in de landbouw steeg over dezelfde periode van 37.656 tot 50.000. Volgens een rapport van de Europese Commissie verwacht men dat het de vierde opeenvolgende tarweoogst is die de drempel van ongeveer 7 miljoen ton overschrijdt, waardoor Roemenië  de belangrijkste producent in de regio van de Zwarte Zee zal worden.

Wizz Air vliegt vanaf Eindhoven naar het Roemeense Timisoara

Zowel vanaf Eindhoven Airport als van Maastricht Aachen Airport is er thans een driewekelijkse verbinding met de Roemeense stad Timisoara opgestart. De vluchten vanaf beide luchthavens vinden plaats op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen. Omdat deze Hongaarse low cost carrier ook al op Boekarest vliegt, biedt het een goedkoop alternatief voor vliegen vanaf Schiphol, zij het dat er vanaf Schiphol (duurdere)dagelijkse vluchten naar Boekarest zijn.

Wizz Air vliegt vanaf Eindhoven naar het Roemeense Timisoara

Eindhoven Airport is vooral een goede uitvalsbasis voor vluchten naar Centraal- en Oost-Europa.
In september start men met vluchten  naar Kaunas  in Litouwen en is daarmee de negentiende bestemming die Wizz Air vanaf Eindhoven Airport aanbiedt, naast de steden Lublin in Polen en Timisoara in Roemenië. Wizz Air vliegt al vanaf Eindhoven Airport naar de Centraal- en Oost-Europese landen Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Hongarije, Servië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Roemenië en Bulgarije.

Economische ontwikkelingen

Roemeense overheid lanceert platform voor buitenlandse investeerders

Een dezer dagen is het besluit genomen om een platform te creëren voor buitenlandse investeerder. De betreffende website is reeds te raadplegen, maar schetst de contouren en opzet van het platform dat nog moet worden voorzien van relevante en bruikbare informatie.  Zie de website www.investromania.gov.ro . Roemeense overheid lanceert platform voor buitenlandse investeerdersWellicht kunnen zij daarbij een voorbeeld nemen aan de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO) ofwel de beter klinkende naam Netherlands Enterprise Agency hoewel deze teveel gericht is op de Nederlandse ondernemers. Voor beiden geldt dat men wel “de taal van de ondernemers” moet bezigen. Roemenië zal zich vooral richten op de prioritaire sectoren ICT, de automobielsector, ruimtevaart, de biotech-sector, landbouw en creatieve activiteiten dat in zekere mate aansluit bij het Nederlandse topsectorenbeleid. Opvallend is dat zij de watersector niet noemen, terwijl deze ook in Roemenië van belang is. Dat rekenen we dan maar tot de kinderziektes van dit lovenswaardig initiatief en bovendien geven zij ook aan niet genoemde sectoren alle aandacht te willen geven.

Fiscaal en financieel nieuws

Roemenië behoort tot landen met de laagste inkomstenbelasting.

Volgens een onderzoek van de Britse UHY Accountantsgroup is Roemenië van de 31 belangrijkste wereldeconomiën waar het inkomen het laagste wordt belast; in de ranglijst(zie hieronder) staat zij op de 29ste plaats.Wereldwijd is het gemiddelde tarief van de

Inkomstenbelasting c.q.vennootschapsbelasting 27%(in Europa gemiddeld 25,3%) en in voor Roemenië 16% van toepassing.
Ladder aandeel in de wereldwijde inkomstenbelasting (de hoogste in rekening gebracht)

Knipsel

ING Romania laat verhoogde winstcijfers zien

Over het eerste kwartaal boekte ING Roemenië een nettowinst van € 18,7 miljoen, wat een stijging van 3% impliceert ten opzichte van dezelfde periode in ING Romania laat verhoogde winstcijfers zien2015. De inkomsten van de kredietverlening groeiden met 13,7% tot € 60,4 miljoen en de operationele kosten groeiden met 15,7% tot € 34,3 miljoen. De gerealiseerde omzetstijging kwam voort uit rente inkomsten en transacties in vreemde valuta. De kredietportefeuille steeg het afgelopen jaar tot bijna 3,2 miljard euro. De non-performing loans(noodlijdende kredieten) zijn gedaald tot 4,9% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015(5,9%).

Politieke ontwikkelingen

Minister van Volksgezondheid ontslagen wegens Hexi schandaal

IMinister van Volksgezondheid ontslagen wegens Hexi schandaalnmiddels is de vierde minister ontslagen in een relatief korte periode en vooral ten gevolge van het Hexi schandaal. Uit het oogpunt van politieke eindverantwoordelijkheid wellicht een correcte gang van zaken, maar bij zijn aantreden was het niet bekend dat dergelijke lijken in de kast lagen. De ontoelaatbare toestanden met de falende ontsmettingsmiddelen van de Roemeense producent Hexi Farma in de Roemeense ziekenhuizen zijn reeds over een langer bekend en men kan zich afvragen hoe de Inspectie van Volksgezondheid functioneert. Het bedrijf probeert de gevolgen van het debacle te ontlopen door faillissement aan te vragen wat echter terecht is geweigerd.Of het zich tot Hexi Farma beperkt zal uit onderzoek moeten blijken gelet op de (offshore)connectie met Cyprus en de vermeende betrokkenheid van het Britse bedrijf CPS Chemical & Pharma Solutions Ltd en de Duitse producenten Evonik en BASF.

Bijzondere berichten

Meesterwerken uit Roemenië in Noordbrabants museum

Vele cultuurbarbaren hebben hun schroom overwonnen door de befaamde expositie van Jeroen Bosch te bezoeken. Dus de stap om de aansluitende tentoonstelling te bezoeken is kleiner geworden en vooral al omdat het kunstwerken zijn die nog nooit in Nederland zijn geexposeerd en waarschijnlijk zal ook nooit meer het geval zijn.

Meesterwerken uit Roemenie in Noordbrabants museum

Het zijn meesterwerken van onder andere Van Eyck, Brueghel en Jordaens, dus tijdgenoten van Jeroen Bosch die gezamenlijk de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau brachten. Deze befaamde collectie is in welwillende bruikleen afgestaan door het Brukenthal Museum in Sibiu. Dus bezoek Bois Le Duc samen met uw Zoete Lieve Gerritje. De expositie vindt plaats tussen 18 juni tot en met 9 oktober a.s.