header-nieuwsbrief-new

Nieuwsbrief 2 maart 2015

DRN begroet De Greef Group als nieuwe sponsor

DEGREEF-SMALLHet logistieke bedrijf De Greef Group is bereid om de DRN te ondersteunen inzake de belangenbehartiging in Roemenië, waar De Greef Group is gevestigd in Medias en opereert onder de naam Ro-Holland Trans SRL. Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor in Veenendaal is, vierde vorig jaar zijn 40 jarig bestaan en is gespecialiseerd op koeltransporten en bezitten uiteraard over temperatuur gecontroleerde warehousing.

meerinfo

Automotive sector

Dacia presenteert jubileum modellen

Tien jaar geleden werd Dacia onderdeel van de Renault Groep en maakte met de Logan zijn entree op de Europese markt. In het afgelopen decennium veroverde het merk een sterke positie. Het aantal verkochte auto’s passeerde zelfs de drie miljoen.
De jubileumuitvoeringen zijn direct te herkennen aan de kleur Bleu Cosmos, die exclusief is voorbehouden aan deze versies. Lichtmetalen wielen en spiegelkappen in de kleur Dark MeDacia presenteert jubileum modellental zijn standaard.
De jubileumuitvoeringen zijn gebaseerd op het uitrustingsniveau Lauréate. Dat betekent dat de auto’s standaard voorzien zijn van airconditioning, radio, Cruise Control, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare zijruiten vóór en een met leder bekleed stuurwiel.
Nieuw in de optielijst is Dacia MEDIA NAV Evolution, dat exclusief verkrijgbaar is op de jubileum modellen. Dit nieuwe navigatiesysteem omvat een 7” touch screen met een overzichtelijke interface.
Gebruikers hebben via het navigatiesysteem en Bluetooth gemakkelijk toegang tot de multimedia op hun telefoon. Hiervoor is slechts een gratis app op de gekoppelde smartphone nodig. gebruikers kunnen bovendien via een knop op het stuurwiel gebruikmaken van SIRI**.
De jubileumuitvoeringen van de Dacia-modellen zijn voor het eerst te zien op de Autosalon van Genève, van 5 t/m 15 maart. Tijdens de AutoRAI in Amsterdam, van 17 t/m 26 april, zijn de jubileum modellen voor het eerst in Nederland te zien.

Water sector

Handelsmissie Water naar Moldavië

De handelsmissie vindt plaats op 4 t/m 6 maart a.s.
Handelsmissie Watersector naar MoldavieOp dit moment heeft 45% van de totale bevolking in Moldavië de beschikking over goed en schoon water. Slechts 17% van rurale gemeenschap en is verbonden met zowel het water en rioolsysteem. Ongeveer een derde van het nationale water distributienetwerk is in onbevredigende technische staat.De water en afvalwatersector is zwaar onderontwikkeld. Kansen voor Nederlandse bedrijven in deze sector liggen vooral in de verdere ontwikkeling van het distributienetwerk in bestaande en nog te ontwikkelen gebieden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven die rioolwaterzuiveringsinstallaties, innovatieve afvalwaterbehandeling en ontziltingssystemen en nieuwe wateropslagcapaciteit, alsook pompen, buizen en andere benodigdheden leveren. Kennisuitwisseling tussen Nederlandse en Moldavische opleidingen en overheden is ook een belangrijk punt van aandacht. Voor nadere informatie:cvanpruissen@dmbc.nl

Roemenie investeert 16 miljoen in upgrade havens aan de DonauHet Ministerie van Transport heeft het voornemen om de binnenhavens aan de Donau een opwaardering te geven. Het betreft de havens in Giurgiu(ten zuiden van Boekarest) en de havens Bechtet en Corabia(ten zuiden en zuidoosten van Craiova). Een en ander wordt uitgevoerd door de Donau Port Administration waarvan het ministerie voor 80% eigenaar is. De geschatte waarden van de waterbouwkundige werken zijn bekend als ook de looptijden van de projecten, maar zoals meer voorkomt bij dit ministerie is de aanvangsdatum niet genoemd. Ook is er geen informatie verstrekt over de aanbesteding. Wellicht dat het voorspoediger gaat verlopen als bij de haven van Constanta waar stapels rapporten over zijn verschenen, maar nauwelijks iets op structurele wijze aan de uitvoering van de plannen is gedaan.

Agrisector

Roemeense agrisector vanuit Europees perspectief

Roemeense agrisector vanuit Europees perspectiefOnlangs publiceerde Eurostat een reeks van recente feiten en cijfers over de Europese agrarische sector en over Roemenië in het bijzonder. In 2014 bereikte Roemenië qua totale landbouwproductie de achtste plaats in EU en in de regio Centraal- en Oost-Europa(na Polen) de tweede plaats. Een aantal zaken vallen daarbij op zoals de lage productiviteit en de onevenwichtigheid binnen de sector.
In relatie tot de totale grootte van de landbouwgrond van 13,3 miljoen hectare kent Roemenië slechts een opbrengst van € 1160 per hectare. Ter vergelijking: Denemarken € 14.800, Italië € 3770,Duitsland € 3050,Frankrijk € 2530, Spanje € 1734, Hongarije € 1660, Polen € 1560, Tsjechië € 1734.
De onevenwichtigheid binnen de Roemeense agrarische sector laat zien dat het in dit opzicht een land van uitersten is, want qua verbouw van gewassen, geldt een percentage van 73% en voor veeteelt 26% en 1% voor aanverwante activiteiten. In deze zin is het EU land Ierland te noemen, waar ook sprake is van onevenwichtigheid maar dan net andersom.Het lijkt ons dat er voor het Landbouwkundig Economisch Instituut van de Universiteit in Wageningen een uitgelezen kans om deze verhoudingen in balans te brengen ofwel een mogelijkheid tot export van de Nederlandse kenniseconomie.Ook zijn er mogelijkheden voor Nederlandse veeteelt sector.

Herstel van de Roemeense tuinbouw verwacht

Met de val van het communisme in 1989 is ook de tuinbouw in Roemenië sterk in verval geraakt. Veel grote staatsbedrijven zijn opgehouden te bestaan of opgedeeld. Roemenië is van een exporterend land een importeur geworden. Het areaal aan door veelal Nederlandse bedrijven gebouwde kassen is mede door de gestegen energiekosten gekrompen van 3.500 ha naar 500 ha nu, waarvan 250 ha verwarmd. Daarnaast staat er ook 5000 ha aan plastic ‘kassen’.
SinHerstel van de Roemeense tuinbouw verwachtds 2000 zit er weer groei in de tuinbouw; tot 2008, toen kreeg Roemenië te maken met de wereldwijde crisis. Vanaf 2011 is er weer een economische groei van 2,5%.
Groenten en fruit worden dikwijls op zeer kleine bedrijven geteeld en dichtbij of op lokale markten afgezet. Veel van die handel is vanwege de nog hoge BTW (24%) ook zwart. Mede daardoor kunnen de supermarkten die sinds 2000 zich in de steden vestigen, onvoldoende aan goede en veilige groenten komen. Zij importeren nu ca. 60% van de groenten en fruit vanuit o.a. Turkije, Nederland en Italië. Echter de stedelingen vragen steeds meer eigen groenten en fruit.
Met telersgroepen worden programma’s opgezet om regelmatige toelevering te garanderen. Er is ook een steeds grotere roep om de BTW, net als bij brood, voor groenten en fruit te verlagen. De huidige regering heeft hieraan gehoor gegeven door een begrotingsvoorstel op te nemen om de BTW te verlagen naar 9%.Dit tezamen met de groeiende vraag naar AGF van eigen origine, brengt nieuwe groeikansen voor de Roemeense commerciële tuinbouw. Ongetwijfeld liggen hier ook kansen voor Nederlandse bedrijven, zoals een eerder gehouden handelsmissie al heeft uitgewezen.

Belastingvrijstelling voor Roemeense boeren of dode mus?

De Minister van Financiën Darius Valcov heeft aangegeven dat er volledige belastingvrijstelling van kracht is voor landbouwmachines, kassen, zaaibedden en silo’s. Maar omdat thans nog een landelijke wetgeving ontbreekt zijBelastingvrijstelling voor Roemeense boeren of dode musn de boeren aangewezen op de toestemming van de lokale autoriteiten.De minister gaf aan dat er sprake is van een overgangsregeling, maar gaf niet aan wanneer de wet van kracht zal worden. Of de boeren met deze halfslachtige regeling uit de voeten kunnen,moet worden afgewacht. Desondanks is het verstandig dat Nederlandse toeleveranciers anticiperen op onderhavige ontwikkeling. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de DRN Sector Deskundige Martin de Jong, email: m.j.dejong@agriworks.eu

Sector Toerisme

Studie: Roemenië, toeristisch attractief voor nieuwe generaties

Roemenië is een favoriete bestemming voor reizigers die authentieke ervaringen willen opdoen en vooral voor degenen die behoren tot de nieuwe generatie (Y generatie) en voor wie het gebrek aan infrastructuur geen obstakel is, maar eerder een attractie vormt volgens de studie “Global Hospitality Insights: Top thoughts for 2015” uitgevoerd door Ernst & Young.Toeristen uit Milennialls generatie (Y generatie, die degenen die zijn geboreStudie Roemenie, toeristisch attractief voor nieuwe generatiesn tussen 1981-2000) zijn degenen die weinig ervaringen met een verblijf in een hotel hebben en nietdezelfde voorkeur als hun ouders hebben, maar wel zeer kostenbewust zijn. Ze zijn ook veel meer gericht op nieuwe ervaringen op te doen. Roemenië kan zijn vanuit dit perspectief een aantrekkelijke bestemming zijn voor toeristen die op zoek zijn naar authentieke ervaringen van diverse traditionele gemeenschappen. Voor deze toeristen geïsoleerde bestemmingen een attractie.
Deze toeristen zijn ook het meest verbonden met bronnen van digitale informatie. Daarom zullen de aanbieders van toeristische diensten zich hier steeds meer op moeten gaan inrichten.
Als bijvoorbeeld iemand wil logeren bij een familie in een bergdorp en het aantrekkelijk vindt om de zelfgemaakte gerechten te proeven of te slapen in het hooi is het handig om te weten hoe de online applicaties zijn, en gebruik te kunnen van Facebook en dergelijke.
“Less is more” is de aanpak die wordt gevraagd door de Y-generatie Aangezien deze vorm van toerisme toeneemt in de meeste markten oveStudie Roemenie, toeristisch attractief voor nieuwe generaties-2r de hele wereld zal het aanbod daarop moeten worden afgestemd.
Om aan deze veranderende eisen te kunnen voldoen, zullen de hoteliers moeten komen met innovatieve alternatieve aanbiedingen die het traditionele aanbod aanvullen. Dergelijke deals zijn voor het eerst verscheen in Europa en Azië, maar zijn inmiddels uitgebreid naar de VS en andere markten.
De impact van de horeca op de mondiale economie groeit. Wereldwijd toerisme en reizen industrie vandaag biedt 266 miljoen banen en draagt ​​met 9,5 procent tot het mondiale BBP.
In Roemenië had het toerisme in 2013 een totale bijdrage van RON 33,1 miljard (EUR 9,9 miljard) aan het Roemeneense bbp wat neerkomt op 5,1 procent van het bbp volgens de cijfers van World Tourism Council (WTTC). In 2014 steeg het tot 5,4 procent aan het BBP. Op basis van extrapolatie verwacht men een gemiddelde groei van 3,8 procent per jaar tot 2024 ofwel tot RON 50,8 miljard.
Met een geschatte groei van 3,9 procent in 2015 zal reis- en toerisme-industrie een van de belangrijkste motoren van de groei op lokaal, regionaal en mondiaal niveau te worden.
Zowel zakenreizen en de leisure-markt zijn gestaag verbeterd in de afgelopen jaren na de wereldwijde vertraging die volgde op de financiële crack-up van 2008-2009
Voor de Nederlandse reisindustrie liggen er enorme kansen in Roemenië en vooral in deze fase kan men zich daardoor van anderen onderscheiden.

Toeristische informatie op website DRN

Toeristische informatie op website DRNAan de reeds bestaande Youtube presentaties is onlangs een mooie film toegevoegd over het district Gorj dat op de grens van de regio’s Oltenia en Transsylvanië ligt. Hoewel het district nog niet door toeristen is ontdekt, biedt landschap en cultuur (denk aan de wereldberoemde beeldhouwer Brancusi) alles voor de toerist om een aangename vakantie door te brengen.De film op de DRN website toont de veelzijdigheid van Gorj.

 

romanian-you-tube

Fiscale ontwikkelingen

Meyburg & Co presenteert Pro Memorie 2015

promemorieOndernemers, managers en administrateurs worden elk jaar weer geconfronteerd met nieuwe tarieven, premies, uitvoeringsmaatregelen en wetten. In de jaarlijkse Pro Memorie is deze informatie op een overzichtelijke wijze voor u samengevat.Daarnaast zijn enkele veelgebruikte, variabele gegevens opgenomen, zoals de rentetarieven van de ECB, de wettelijke rente, de belasting- en invorderingsrente en valutakoersen.Pro Memorie is een handig naslagwerk voor de administratievoering van bedrijven, iMeyburg Co presenteert Pro Memorie 2015-2nstellingen en ondernemers. De hoeveelheid en gedetailleerdheid van deze informatie is zodanig dat deze handzame en overzichtelijke samenvatting een onmisbaar hulpmiddel is. U kunt de online versie Pro Memorie 2015 raadplegen op website www.meijburg.nl of www.dutchromaniannetwork.nl (ook voor tablet en smartphone).

Fiscale aanpassingen in de Roemeense begroting verwacht

In aanloop tot de begrotingsbesprekingen en de parlementaire goedkeuring heeft de Roemeense minister van financiën Darius Valcov al een aantal voorgenomen maatregelen vrijgegeven.Deze hebben uiteraard ook een nieuwswaarde voor de Nederlandse investeerders. Met ingang van 1 januari 2019 wil men de vlaktaks van 16% verlagen naar 14%. Met ingang van 2016 zal het algemene BTW tarief van 24% dalen naar 20%.Eveneens zal iFiscale aanpassingen in de Roemeense begroting verwachtn 2016 zal de BTW voor vlees,groenten, vis en vruchten worden teruggebracht naar 9%. Uiteraard zullen deze verlagingen hebben op het beschikbare budget. Deze denkt men te kunnen bekostigen uit de gunstige effecten van de economische groei zoals bijvoorbeeld groeiende werkgelegenheid, maar ook door de inperking van de grijze economie wat nu al tot verhoging van de belastingsinkomsten heeft geleid. Daarnaast zal de belasting op arbeid worden verminderd: voor de werknemer van 10,5% naar 7,5% en voor de werkgever van 15,8% naar 13,5%. Voor het MKB wordt de omzetbelasting op 3% gebracht. De huizenbezitters zullen op bepaalde voorwaarden met hogere belastingen worden geconfronteerd.
De voorgenomen maatregelen ontlokte chief-economist van Roemeense Nationale Bank(BNR) aan de waarschuwing voor de Roemeense burgers: “If you want to live like Germans, you can not work like Greeks!” waarbij hij refereerde aan het voornemen om in 2019 toe te treden tot de Eurozone. De president van Fiscal Council Ion Dumitru benadrukte in dit verband dat de Roemeense overheid de prioriteit aan arbeid moet geven en niet aan consumptie, waarbij hij de staatsman en voormalige premier Tariceanu citeerde die al eerder waarschuwde om te investeren en niet te consumeren en daarbij refereerde aan de voorlopige cijfers van 2014 die een daling van investeringen lieten zien van 6%. De begrotingsbesprekingen vinden op 18 t/m 25 maart plaats.

Economische ontwikkelingen

Roemenië – Hoogste economische groei in Centraal-en Oost-Europa

Door het Centrum voor Europees Economisch Onderzoek(ZEW) in Roemenie – Hoogste economische groei in Centraal-en Oost-EuropaMannheim wordt voor Roemenië de hoogste economische groei verwacht voor het eerste halfjaar van 2015. Voor de regio Centraal- en Oost-Europa heeft het ZEW de landen Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië en Turkije als uitgangspunt genomen.Volgens de economische index zijn de scores: Roemenië 57,2%, Polen 55,2%,Oostenrijk en Slowakije ieder met 50%, Tsjechië 48,2%, Turkije en Kroatië ieder met 40,6% en als hekkesluiter Hongarije met 28,5%.

EC landenrapport over macro-economische onevenwichtigheden

EC landenrapport over macro-economische onevenwichtigheden

Klik op de afbeelding voor groter formaat

De Roemeense regering plaatst terecht vraagtekens bij het feit dat de EU een ondersteunende Macro-Economische Imbalans Procedure(MIP) op wil starten voor Roemenië en Portugal, omdat iedere EU lidstaat een zekere imbalans kent. Met andere woorden de analyse die deze MIP onderbouwt, kent een een te smalle basis ofwel het macro-economische model dat men hanteert mag in alle redelijkheid incompleet worden genoemd.
Indien men de analyses van de EC volgt behoort Roemenië niet tot de landen waar er sprake is van een ernstige imbalans en behoort men tot de categorie landen zoals België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland.Daarbij kan men refereren aan het maximale begrotingstekort van 3% volgens de EU richtlijnen en dat voor Roemenië thans 1,8% is. Als het gaat over de hoogte van de staatsschuld die maximaal 60% mag zijn, doet Roemenië het nog beter dan de hierboven genoemde landen, want de hoogte van de Roemeense staatsschuld is ca.40% en in Nederland is dat ruim 70%. Net als ieder land heeft ook Roemenië macro-economische evenwichtigheden die men net als de andere EU lidstaten tracht te verbeteren en daar zijn ook al resultaten mee bereikt. Het rapport vermeldt ook positieve zaken zoals de verbetering van de arbeidsproductiviteit die een aantal jaren geleden tot een van de laagste in de EU behoorden en vooral ook de stabiliteit van de financiële sector wat weinig EU lidstaten van zichzelf kunnen zeggen.
Verder worden er een aantal zaken in het rapport genoemd waarin Roemenië zeker niet onder het gemiddelde van de EU scoort zoals bijvoorbeeld transparantie bij toewijzing publieke middelen, mogelijke risico’s bij gunning overheidsopdrachten, toegang tot financiering, etcetera.
Het instabiele fiscale beleid beperkt de investeringen en de exportpositie, maar ook hier geldt dat het herkenbaar is voor meerdere EU lidstaten.Desalniettemin scoort het land inzake de investeringen hoger(24% van BBP) dan het Europees gemiddelde(19%).
Hoewel de economische groei in Roemenië zonder overdrijving florissant genoemd mag worden, moet er wel meer aandacht komen voor verbetering van het concurrentievermogen en de daaruit voortvloeiende verbetering van de exportpositie. Kort gezegd: Roemenië erkent dat er macro-economische onevenwichtigheden zijn, maar dat de relatie van de staatschuld en begrotingstekort met andere macro-economische grootheden onderbelicht is gebleven en het rapport ook in zekere mate onevenwichtig kan worden genoemd.

Culturele sector

Culturele band tussen Nederland en Roemenië op Roemeense TV

Culturele band tussen Nederland en Roemenie op Roemeense TV-2Culturele band tussen Nederland en Roemenie op Roemeense TVOf het begrip cultuur u nu aanspreekt of niet, de reportage die de Roemeense TV uit Timisoara en heeft uitgezonden zal iedereen aanspreken! De reportage volgt de Kerstconcerten van het New Romanian Chamber Orchestra uit Timisoara onder leiding van de dirigent Raymond Janssen. Het bijzondere van deze reportage is dat zij Nederlanders interviewen op bijzondere plaatsen zoals in de rondvaartboot in Amsterdam, ergens op het strand, bloemen- en kaasverkopers op de markt, etcetera. Kortom een beeld wat wij zo graag in het buitenland willen uitdragen. Tegelijkertijd zijn er fragmenten te horen Lente vieringen te zien van het Kerstconcert en licht Raymond Janssen tijdens generale repetities toe waarom hij juist zo onder de indruk is gekomen van hoge niveau van de Roemeense musici, koor en solisten. Iedere keer weer een ander beeld omdat alle plaatsen waar men heeft opgetreden in beeld worden gebracht. Kortom een prachtige impressie van de concerten in Amsterdam-
Alkmaar, Oudenbosch en Apeldoorn en tevens reacties van het publiek hoe zij deze bijzondere concertenreeks hebben beleefd. Ook de de soms bijzondere redenen waarom zij deze Kerstconcerten bezoeken. De reactie van deze nieuwsbrief beveelt u deze film aan en daarvoor kunt de volgende link gebruiken: https://www.cadenza-productions.nl/reportage-van-de-kerstconcerten-2014-door-roemeense-tv/

Lente viering Mărțișor en Internationale Vrouwendag

In Roemenië woLente viering-2rdt elk jaar op 1 maart de lente ingeluid met de zogenaamde Mărțișor viering. De naam Mărțișor is afgeleid van het woord Martie, wat in het Roemeens maart betekent. Mărțișor is een oude Roemeense viering waarbij vrouwen symbolisch een “Mărțișor” ontvangen. Deze Mărțișor is de naam voor het bekende rood met witte strikje met vaak een bedeltje of speldje eraan. Er werd geloofd dat diegene die deze rood met witte strik dragen het komende jaar gezond en sterk zouden zijn. Het is ook een symbool voor het afscheid van de winter en de lente die die voor de deur staat. De kleur rood staat voor vuur, warmte en leven en wit staat voor de winter, onschuld, sneeuw en ijs.Nu, de laatste jareLente viering-3n staat het symbool van de Mărțișor voor liefde, vriendschap, waardering en respect. Vaak dragen vrouwen de zogenaamde talisman vlak bij hun hart tot het einde van de maand maart. Aan het einde van maart wordt de Mărțișor in een boom gehangen met de gedachte erachter dat er een wens uit zal komen. De Roemeense ambassade viert deze dag op 6 maart a.s. in combinatie met de Internationale Vrouwendag die officieel op 8 maart valt.

Politieke ontwikkelingen

Republiek Moldova heeft eindelijk een nieuwe regering

Republiek Moldova heeft eindelijk een nieuwe regeringAl op 30 november 2014 zijn de verkiezingen gehouden, maar men slaagde er niet in om een nieuwe regering te vormen vooral omdat de drie liberale en pro-Europese partijen het onderling niet eens konden worden. Omdat binnen drie maanden na de verkiezingen een regering gevormd moet zijn, heeft President Timofti een nieuwe premier benoemd in de persoon van Chiril Gaburci.De politieke onervaren nieuwe premier heeft geen brandschoon verleden en was betrokken bij een witwasaffaire van het bedrijf Moldcell en voor het afsluiten van het mobiele signaal in de buurt van het parlementsgebouw en de presidentiële redidentie tijdens de gebeurtenissen op 7 april 2009, toen de communistische regering geweld toepaste om de anti-communistische protesten te onderdrukken. Hierdoor wordt door de Roemeense regering enige terughoudendheid betracht en mede door de deelname van de communistische partij in de regering.Thans is uiteindelijk een coalitie gevormd met de liberale partijen PLDM en PD en de communistische partij PCRM die de nieuwe regering vormen. De regering blijft een pro-Europese koers volgen en bevestigt de gesloten associatie overeenkomst met de EU. De bevolking van het land bestaat uit ca.78% etnische Roemenen en 14% Oekrainers en Russen.

Grondige aanpak van corruptie en mensensmokkel verdient alle lof

Grondige aanpak van corruptie en mensensmokkel verdient alle lofZonder aanzien des persoons wordt de Roemeense stofkam gehaald door mensen die zich ten koste van de Roemeense belastingbetalers hebben verrijkt en na de veroordeling ook zonder pardon achter de tralies belanden. Ook in Brussel is het niet onopgemerkt gebleven en dwingt het respect af. Thans is Monica Iacob Ridzi de voormalige minister van Jeugd en Sport tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld die zonder aanbesteding een bedrag van € 600.000 heeft overgeboekt naar twee bedrijven die haar welgevallig waren.Tegen deze uitspraak van het Hooggerechtshof is geen beroep mogelijk.
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de huidige premier Victor Ponta betrokken is bij malversaties is thans een onderzoek opgestart naar het bedrijf Exfin SRL dat eigendom is van zijn moeder en zuster. Daarnaast is de zwager van de premier Iulian Hertanu in het verdachtenbankje belandt wegens verduistering en belastingontduiking bij projecten die gefinancierd zijn uit EU fondsen.
Voorts is een onderzoek opgestart bij het Ministerie van Transport waarvan aanwijzigingen zijn dat ambtenaren corruperende handelingen hebben verricht ten gunste van het bedrijf Regiotrans, waarbij ook het staatsbedrijf National Railway Company (CFR) betrokken lijkt te zijn.
Een activiteit van een geheel andere orde van het Directoraat voor het onderzoeken van georganiseerde misdaad en terrorisme (DIICOT) is dat zij een criminele organisatie hebben ontmanteld en opgerold, die zich bezig hield met mensensmokkel vanuit Syrië en Irak die via de route Turkije, Bulgarije, Roemenië en Hongarije naar West-Europese landen werden gebracht. De criminele groep bestond uit Roemenen, Bulgaren, Syriërs en Irakezen.De Roemeense speciale brigade “Vlad Tepes” verleende ondersteuning bij het oprollen van de organisatie.

Bijzondere berichten

Roemeens-Nederlands duo wint ABN-AMRO Tennis Tournament

Roemeens-Nederlands duo wint ABN-AMRO Tennis TournamentHet succesvolle Roemeens-Nederlands duo bestaande uit Horia Tecau en Jean-Julien Rojer hebben met hun dubbelwedstrijd op 15 februari jl. het ABN AMRO Tennis Tournament in Rotterdam gewonnen. Eerder waren zij beiden de finalisten in de Sydney Open en bereikten zij de halve finale van het Australia Open in Melbourne. In de Rotterdamse finale versloegen Tecau en Royer het Brits-Australische duo Jamie Murray en John Peers.Door hun succesvolle optredens hebben Tecau en Royer de tweede plaats in de ATP Doubles Team Rankings bereikt.

Zakenpartnerscan van RVO voor starters

Voor Nederlandse bedrijven die zich internationaal willen oriënteren, biedt de Rijksdienst voor Internationaal Ondernemen(RVO) een zogenoemde zakenpartnerscan aan. Een zakenpartnerscan is een overzicht van Zakenpartnerscan van RVO voor startersmogelijke zakenpartners met hun contactgegevens in uw doelmarkt. Deze zakenpartners worden door de RVO persoonlijk benaderd met uw propositie en hun reacties worden aan u gepresenteerd. De kosten die aan deze scan verbonden zijn, bedragen € 500. Voor nadere informatie zie de link:

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/01/Brochure%20Zakenpartnerscan_jan15.pdf

Het Europees uitwisselingsprogramma voor Ondernemers(Erasmus)

Het Europees uitwisselingsprogramma voor OndernemersHoewel het programma reeds jarenlang succesvol opereert, is de bekendheid van het programma een factor die aandacht behoeft.Het programma richt zich met name op jonge startende ondernemers die ook internationaal hun vleugels willen uitslaan.
Erasmus voor jonge ondernemers helpt Europese aspirant-ondernemers de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om in Europa een klein bedrijf te beginnen en/of met succes te runnen. Nieuwe ondernemers vergaren en wisselen kennis en zakelijke ideeën uit met een ervaren ondernemer, met wie ze voor een periode van 1 tot 6 maanden verblijven en samenwerken. Het verblijf wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie.
Als nieuwe ondernemer profiteert u van on-the-job training in een kleine of middelgrote onderneming elders in een van de samenwerkende landen. Dit vergemakkelijkt de succesvolle start van uw bedrijf of versterkt uw nieuwe onderneming. Ook kunt u profiteren van toegang tot nieuwe markten, internationale samenwerking en de potentiële mogelijkheden voor samenwerking met zakenpartners in het buitenland.
Als ontvangende ondernemer kunt u profiteren van nieuwe ideeën van een gemotiveerde nieuwe ondernemer over uw bedrijf. Mogelijk kan hij of zij u aanvullen met gespecialiseerde vaardigheden of kennis op een gebied dat u niet beheerst. De meeste ontvangende ondernemers hebben zulke goede ervaringen dat ze besluiten om later andere nieuwe ondernemers te ontvangen.
Het is werkelijk een win-win samenwerking waarbij u beiden ook nieuwe Europese markten en zakenpartners en verschillende manieren van zakendoen kunt ontdekken. Voor informatie: www.erasmus-entrepreneurs.eu