header-nieuwsbrief-new

Nieuwsbrief 26 mei 2015

Expert meeting Digitale en Industriële Revolutie – High Tech Campus – 28 mei a.s.

DRN Expertmeeting E Commerce en 3D op 28 meiDe laatste jaren vinden twee digitale ontwikkelingen in versneld tempo plaats, die een grote impact zullen hebben op het bedrijfsleven; E- business en 3D printing. En de gevolgen van deze ontwikkelingen beperken zich niet tot maar één sector. Ze gaan het hele bedrijfsleven in alle sectoren, in meer of mindere mate aan.

Daarom heeft de DRN, als ondernemersplatform, het initiatief genomen om een expert meeting te organiseren waar deze ontwikkelingen worden toegelicht. Voorafgaand aan deze meeting vindt in Roemenië een grote internationale conferentie over dit onderwerp plaats. Maar wij doen dat hier voor u in Nederland, mocht u verhinderd zijn naar Boekarest af te reizen.

E commerce en E business bieden grote kansen voor het bedrijfsleven. Maar E business stelt ook andere eisen aan de bedrijfsvoering en de organisatie. Businessmodellen verschuiven. Maar wat is daarop uw antwoord?

Om het in goed Nederlands te zeggen; Bent u al helemaal klaar voor de E-business revolutie? Heeft u uw online customer buyer journey op scherp staan? Wat zijn de touch points voor een klant in uw digitale onderneming? Is uw online branding strategie in lijn met uw off line communicatie? En is uw organisatie wel ingericht om de verschuiving naar online sales op te vangen?Tijdens de expert meeting op 28 mei zal een aantal digitale marketingdeskundigen deze digitale revolutie vanuit hun eigen invalshoek belichten. 
Er is volop gelegenheid tot vragen en eigen inbreng. Dus laat deze kans om met de experts in gesprek te gaan niet lopen.

DRN Expertmeeting E Commerce en 3D op 28 mei-2De tweede revolutie die tijdens deze expert meeting aan bod komt is 3D printen. De impact van 3D printen laat zich nog moeilijk voorspellen. Maar de ontwikkelingen voltrekken zich in zo’n hoog tempo dat we aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie staan. Tenminste als wij de hoogleraar Economics en Internetbusiness Willem Vermeend mogen geloven. De mogelijkheden lijken onbegrensd en zullen een grote impact hebben.

Outsourcing kan zich transformeren naar nearshoring of zelfs naar reshoring. Binnen de maakindustrie wordt al in beperkte mate op deze ontwikkeling geanticipeerd in de zin van: Think Globally, 3D Print Locally.

De logistieke sector realiseert zich al dat 3d printing een grote impact kan hebben op hun verdienmodellen. Maar geldt dat niet ook voor andere sectoren? De gevolgen zijn in dit kort bestek teveel om op te noemen, maar dat deze ontwikkeling economiën zal veranderen is wel met zekerheid vast te stellen. Ook hier hebben wij een deskundige aangetrokken die een tipje van de sluier zal oplichten.
In deze nieuwsbrief treft u het conceptprogramma voor deze expertmiddag aan. U kunt zich via de website online aanmelden. Wij adviseren u dat tijdig te doen in verband met de beschikbare ruimte.

AANMELDEN >>>

PROGRAMMA
(Wijzigingen voorbehouden)

Moderator: Natasja Hart

Expertmeeting Digitale & Industriële Revolutie

28 mei 2015
Conference Center The Strip
High Tech Campus 1
5656 AE Eindhoven

15.30 – 16.00 Ontvangst en registratie
16.00 – 16.10 Opening door Ambassadeur van Roemenië H.E.Ireny Comaroschi
16.10 – 16.45 Inleidingen en discussie over Digitale revolutie
E-business door:

Karin Jager (Global Marketing Director, Merck,Sharp & Dohme),
Carolijn Schoofs (Business Developer,Luchthaven Schiphol),
Geeske Breunissen en Nico Kruyswijk (Seniors Formule ontwikkeling ,ING)
16.45 – 17.00 Pauze
17.00 – 17.30 Aanbevelingen Digitale Revolutie(E business)
17.30 – 18.00 Additive Manufactoring(3D) door Daan Kersten (CEO, Additive Industries)
18.00 – 19.30 Netwerkborrel met muzikale omlijsting door de internationaal bekende vibrafonist Diximus Andrei Voica
AANMELDEN >>>

banner-sponsoren

Hendrik Veder Group opent vestiging in Roemenië

Hendrik Veder Group Hendrik Veder Group-2Op 1 juli a.s.opent de Hendrik Veder Group zijn sales office in Boekarest en het zal onder leiding staan van de Area Sales Manager Sjaak Geurts. De Hendrik Veder Group is een Europese fabrikant en distributeur van staalkabels voor de offshore-, maritieme en andere sectoren. De
Hendrik Veder Group (sinds 1800) is een leidende speler in de Europese markt met een jaaromzet van ongeveer €60 miljoen. Het bedrijf heeft acht vestigingen in zes Europese landen en ongeveer 120 medewerkers, die gezamenlijk jaarlijks meer dan 21 duizend ton staalkabel verwerken. De groep is actief in staalkabels en aanverwante hijs- en sleepmaterialen voor off- en onshoretoepassingen. Het brede aanbod van producten en diensten van de ISO 9001-gecertificeerde organisatie is toegankelijk zowel voor eindgebruikers binnen de offshore- en maritieme sector, als voor de groothandel uit de bouw en industrie. Voor nadere informatie: www.hendrikvedergroup.com

Nieuwe landbouwraad in Roemenië

Nieuwe landbouwraad in RoemenieMet ingang van 1 september a.s. zal Emar Gemmeke de nieuwe landbouwraad zijn, waar hij dus Reinder Schaap opvolgt. De nieuwe landbouwraad heeft een veterinaire achtergrond en was van 2009 tot 2013 agrarische attaché in Beijing.De opkomende agrarische sector in Roemenië zal voor hem een grote uitdaging vormen waarbij een matchmaking van Roemeense en Nederlandse belangen kan worden bevorderd. Bij de Roemeense regering is het een speerpunt van beleid, wat aansluit bij het Nederlandse beleid van de topsectoren.

Energiesector

Roemenië gasleverancier van Oekraïne en Moldavië

Roemenie gasleverancier van Oekraine en MoldavieRoemenië heeft door zijn eigen energievoorziening ruimte om andere landen van gas te voorzien. De Roemeense regering kiest ervoor om aan de landen Oekraine en Moldavie te leveren zodat zij daardoor onafhankelijker van het Russisch gas zijn. Het transport naar Moldavie vindt al plaats en heeft een capaciteit van 1,5 miljard kubieke meter gas. Thans vinden de onderhandelingen plaats met het Oekrainse Ukrtransgaz voor de levering van twee miljard kubieke meter gas. Roemenie geeft daarmee het goede voorbeeld aan de andere EU lidstaten die pogingen doen om tot gemeenschappelijk energiebeleid te komen, maar weinig voortgang maken.
Om al op beperkte schaal tot een gezamenlijk energiebeleid te komen hebben vier landen in Centraal-Europa, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije, thans een overeenkomst getekend om tot de aanleg van een pijplijn te komen die de continuiteit van de energievoorziening te komen. Roemenië neemt daar de belangrijkste plaats in omdat het zelf over energiebronnen beschikt.
De annulering van het Europese Nabuccoproject en het Russische Southstreamproject dwingt Europese landen er toe om voor alternatieve aanvoer zorg te dragen, omdat Rusland als leverancier het als een politiek instrument hanteert.De commerciële exploitatie zal deze zomer reeds operationeel worden.

Luchtvaartsector

Airbus gaat helicopters bouwen in Roemenië

Airbus gaat helicopters bouwen in RoemenieAirbus Helicopters is een internationale helicopterfabrikant en leverancier van ondersteunende diensten. Het bedrijf is gevormd in 1992 uit de helicopterdivisies van het Franse Aérospatiale en het Duitse DaimlerChrysler Aerospace AG.Zij hebben onlangs de bouw gestart in Ghimbav(nabij Brasov). Daar zullen de helicopters Super Puma MK 1 worden geproduceerd.Al eerder was een gedeelte van dit bedrijf naar Roemenië gegaan en hebben 24 Puma helicopters voor de Royal Air Force gemoderniseerd. Roemenië werd gekozen omdat zij ervaring hebben op het speciale gebied van vliegtuigbouw en de loonkosten laag zijn. Deze uitbreiding zal zeker ook toeleveranciers uit andere Europese landen aantrekken.

Luchtvaartmaatschappij Tarom nog steeds in rode cijfers

Luchtvaartmaatschappij Tarom nog steeds in rode cijfersDe Roemeense Minister van Transport Ioan Rus is in onderhandeling met zijn collega om het staatsbedrijf Romaero over te nemen en daarmee de positie van Tarom te versterken en tot een kostenreductie te geraken. Romaero is gespecialiseerd in onderhoud van vliegtuigen en het vervaardigen van onderdelen. Tussen de regels door liet de Minister van Transport doorschemeren dat het niet uitgesloten is dat Tarom “in de etalage”wordt geplaatst en derhalve rijp is voor overname dan wel een intensievere samenwerking met een andere luchtvaartmaatschappij. Evenals de KLM is Tarom aangesloten bij het Skyteam.

Optredens Andre Rieu in Boekarest

Binnenkort zal André Rieu zijn concerten houden in Roemenië.
Aanvankelijk zou het om één optreden gaan, maar de belangstelling bleek zo overweldigend te zijn dat het tot 6 concerten is uitgebreid en wel op 6,7,11,12,13 en 14 juni a.s. Het zijn openluchtconcerten die op een bijzondere locatie plaatsvinden en wel op het Piata Constitutiei in Boekarest met op de achtergrond het grootste parlementsgebouw ter wereld.

Ambassadeurs gaan over de schreefIn Roemenië is grote beroering ontstaan over de actie van een viertal diplomaten, te weten: Matthijs van Bonzel(Nederland), Dean Thompson(Verenigde Staten), Paul Brummell(Groot Brittannië) Achim Troster(Duitsland). Deze hadden een onderhoud gevraagd met de voorzitters van de senaat(Calin Popescu Tariceanu) en het parlement (Valeriu Zgoinea), waarbij tevens de co-voorzitters Alina Gorghiu en Vasile Blaga van de grootste oppositiepartij PNL aanwezig waren. In dit onderhoud hebben zij zich direct bemoeid met de wetgeving van Roemenië, hoewel ze dat krampachtig trachten te verbergen door “het zich zorgen maken” te noemen. Men acteerde echter op gedane wetsvoorstellen en amendementen in het parlement. Hiermee werd volgens de vertegenwoordigers van de Roemeense senaat en parlement de ongeschreven gedragscode van diplomaten met voeten getreden.Indirect hebben hun opmerkingen ook een negatieve invloed op de scheiding van machten(trias politica) door aan te geven dat het parlement zich nog niet voldoende bewust was van de aanpak van corruptie en de daarbij behorende wetgeving. Terwijl in heel Europa juist waardering wordt uitgesproken voor de doortastende aanpak waarbij zonder aanzien des persoons of politieke achtergrond (potentiële) verdachten in voorlopige hechtenis worden genomen dan wel huisarrest krijgen opgelegd. Waarbij men zich soms kan afvragen of het soms niet al te drastisch is, gegeven het feit dat een rechter zich nog niet heeft uitgesproken. Duidelijk werd dat deze actie de over het algemeen goede bilaterale diplomatieke betrekkingen van de betreffende landen niet heeft gediend.

President Roemeense Senaat Tariceanu bezoekt Nederland-2 President Roemeense Senaat Tariceanu bezoekt NederlandCalin Popescu Tariceanu woonde de 16e bijeenkomst van de Europese Senaten die op 21 en 22 mei jl.in Den Haag werden gehouden. De Roemeense delegatie die voorts bestond uit de senatoren Ioan Chelaru(PSD – Vice President van de Senaat) en Daniel Barbu(PRL-Voormalig Minister van Cultuur) hadden bilaterale ontmoetingen met de Nederlandse voorzitter van de Eerste Kamer Ankie-Broekers-Knol, Christine Defraigne president Belgische Senaat, Jean-Claude Gaudin vice voorzitter van de Franse Senaat en de Italiaanse senaatsvoorzitter Pietro Grasso. Onderwerp van gesprek waren de actuele politieke en economische ontwikkelingen in Roemenië, toetreding tot de Schengenzone, het Cooperatie en Verificatie Mechanisme(CVM), de rechtsstaat en de Europese strijd tegen corruptie. Tariceanu attendeerde op de belangrijke bijdrage die Roemenië via Frontex levert aan de bewaking van buitengrenzen; de belangrijkste voorwaarde van de Schengenovereenkomst. Hij bekritiseerde het CVM in de zin dat de voorwaarden thans bewegende doelen zijn geworden en wederom de regels tijdens het spel worden veranderd waardoor het zo langzamerhand een ongeloofwaardig instrument is geworden en aan kracht zal inboeten.
Het algemene thema voor alle deelnemende landen handelde vooral over een mogelijke modernisering van de senaat en de werking van de verschillende parlementaire stelsels.
De Association of European Senats is opgericht in 2000 en deelnemers zijn thans de senaatvoorzitters uit 14 Europese landen (Oostenrijk, België, Bosnië-Herzegovina, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Zwitserland, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Roemenië , de Russische Federatie, Slovenië en Spanje en de Adviesraad van Luxemburg als waarnemer.
Voorts had hij een informeel onderhoud met een DRN vertegenwoordiging waarbij de economische relaties tussen Nederland en Roemenië aan de orde kwamen en zijn suggesties uitgewisseld om knelpunten op te lossen.