header-nieuwsbrief-new

Nieuwsbrief 28 april 2015

Expert meeting Digitale en Industriële Revolutie – High Tech Campus – 28 mei a.s.

DRN Expertmeeting E Commerce en 3D op 28 meiDe laatste jaren vinden twee digitale ontwikkelingen in versneld tempo plaats, die een grote impact zullen hebben op het bedrijfsleven; E- business en 3D printing. En de gevolgen van deze ontwikkelingen beperken zich niet tot maar één sector. Ze gaan het hele bedrijfsleven in alle sectoren, in meer of mindere mate aan.

Daarom heeft de DRN, als ondernemersplatform, het initiatief genomen om een expert meeting te organiseren waar deze ontwikkelingen worden toegelicht. Voorafgaand aan deze meeting vindt in Roemenië een grote internationale conferentie over dit onderwerp plaats. Maar wij doen dat hier voor u in Nederland, mocht u verhinderd zijn naar Boekarest af te reizen.

E commerce en E business bieden grote kansen voor het bedrijfsleven. Maar E business stelt ook andere eisen aan de bedrijfsvoering en de organisatie. Businessmodellen verschuiven. Maar wat is daarop uw antwoord?

Om het in goed Nederlands te zeggen; Bent u al helemaal klaar voor de E-business revolutie? Heeft u uw online customer buyer journey op scherp staan? Wat zijn de touch points voor een klant in uw digitale onderneming? Is uw online branding strategie in lijn met uw off line communicatie? En is uw organisatie wel ingericht om de verschuiving naar online sales op te vangen?Tijdens de expert meeting op 28 mei zal een aantal digitale marketingdeskundigen deze digitale revolutie vanuit hun eigen invalshoek belichten. 
Er is volop gelegenheid tot vragen en eigen inbreng. Dus laat deze kans om met de experts in gesprek te gaan niet lopen.

DRN Expertmeeting E Commerce en 3D op 28 mei-2De tweede revolutie die tijdens deze expert meeting aan bod komt is 3D printen. De impact van 3D printen laat zich nog moeilijk voorspellen. Maar de ontwikkelingen voltrekken zich in zo’n hoog tempo dat we aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie staan. Tenminste als wij de hoogleraar Economics en Internetbusiness Willem Vermeend mogen geloven. De mogelijkheden lijken onbegrensd en zullen een grote impact hebben.

Outsourcing kan zich transformeren naar nearshoring of zelfs naar reshoring. Binnen de maakindustrie wordt al in beperkte mate op deze ontwikkeling geanticipeerd in de zin van: Think Globally, 3D Print Locally.

De logistieke sector realiseert zich al dat 3d printing een grote impact kan hebben op hun verdienmodellen. Maar geldt dat niet ook voor andere sectoren? De gevolgen zijn in dit kort bestek teveel om op te noemen, maar dat deze ontwikkeling economiën zal veranderen is wel met zekerheid vast te stellen. Ook hier hebben wij een deskundige aangetrokken die een tipje van de sluier zal oplichten.
In deze nieuwsbrief treft u het conceptprogramma voor deze expertmiddag aan. U kunt zich via de website online aanmelden. Wij adviseren u dat tijdig te doen in verband met de beschikbare ruimte.

AANMELDEN >>>

PROGRAMMA
(Wijzigingen voorbehouden)

Moderator: Natasja Hart

Expertmeeting Digitale & Industriële Revolutie

28 mei 2015
Conference Center The Strip
High Tech Campus 1
5656 AE Eindhoven

15.30 – 16.00 Ontvangst en registratie
16.00 – 16.10 Opening door Ambassadeur van Roemenië H.E.Ireny Comaroschi
16.10 – 16.45 Inleidingen en discussie over Digitale revolutie
E-business door:

Karin Jager (Global Marketing Director, Merck,Sharp & Dohme),
Carolijn Schoofs (Business Developer,Luchthaven Schiphol),
Geeske Breunissen en Nico Kruyswijk (Seniors Formule ontwikkeling ,ING)
16.45 – 17.00 Pauze
17.00 – 17.30 Aanbevelingen Digitale Revolutie(E business)
17.30 – 18.00 Additive Manufactoring(3D) door Daan Kersten (CEO, Additive Industries)
18.00 – 19.30 Netwerkborrel met muzikale omlijsting door de internationaal bekende vibrafonist Diximus Andrei Voica
AANMELDEN >>>

banner-sponsoren

Boekarest Europese hoofdstad E Commerce op 7 en 8 mei a.s.

Boekarest Europese hoofdstad E Commerce op 7 en 8 meiOp voornoemde data zal in de Roemeense hoodstad in het Crown Plaza hotel een internationale conferentie plaatsvinden over E Commerce. Hiermee loopt men vooruit op de DRN Expertmeeting op dit terrein die op 28 mei a.s.op de High Tech Campus in Eindhoven wordt georganiseerd. De participanten in Boekarest komen uit Groot-Brittannië, Duitsland, Polen, Rusland, Tsjechië en Nederland. Aan de orde komen de trends en randvoorwaarden van E commerce zoals business modellen, financiering oplossingen, kostenefficiëntie en optimalisatie. Belangstellenden voor digitale marketing kunnen zich inschrijven of nadere informatie inzien op: www.bucharest.tecomm.ro

DRN verwelkomt Romtour als nieuw lid

DRN verwelkomt Romtour als nieuw lidMet plezier verwelkomt de DRN de reisorganisatie en reisbureau Romtour uit Druten als nieuw lid. Vooral ook omdat de toerischtische sector als volwaardige economische sector wordt gezien. Het bijkomende effect is dat het imago van Roemenië op deze wordt vergroot en vakantiegangers die “eens iets ander willen” voor een betaalbare prijs van dienst kan zijn. We raden u zeker aan om het goed verzorgde programma voor 2015 aan te vragen en er zelf kennis van te nemen. Romtour is het enige Nederlandse reisbureau dat zich op Roemenië heeft gespecialiseerd.   Voor nadere informatie: www.romtour.nl

Inauguratie honorair Consul Kees Kuijken

Kees-KuijkenOp 5 juni a.s. om 14.00 uur zal in het stadhuis van Venlo de ceremoniële inauguratie van Kees Kuijken plaatsvinden. Kees Kuijken die in het dagelijkse leven CEO van KLG Logistics is gevraagd om deze eervolle benoeming te aanvaarden wegens zijn bijzondere verdiensten voor Roemenië. Naast het feit dat hij vice president is van de ondernemersorganisatie Dutch Romanian Network, hebben social investments zijn aandacht. Zijn jurisdictie zijn de provincies Limburg, Gelderland en Groningen, waar hij verantwoordelijk is voor de bescherming van de rechten en belangen van de Republiek Roemenië en haar onderdanen op het territorium van het consulaat en promotie van Roemenië op het gebied van economie, cultuur, wetenschap en toerisme.

Agrarische sector

Oprichting Holland Dairy House Roemenië

Oprichting Holland Dairy House RoemenieOp 27 maart 2015 is het cluster Holland Dairy House Roemenië van start gegaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag werd een Partners for International Business (PIB) samenwerkingsovereenkomst getekend.Met hulp van Europese fondsen zal Roemenië de komende jaren € 9,3 miljard investeren in de agrarische sector. Melkveehouderij is daarbij een van de prioriteiten.De Roemeense melkveehouderij kan potentieel een lage kostprijs realiseren doordat grond, arbeid en voer goedkoop zijn en ruim voorhanden. Daarbij is er sprake van een tekort aan dierlijke mest. Onderzoek laat zien dat het land op zijn minst in staat moet zijn het verkregen, en inmiddels afgeschafte, EU-quotum van 2,5 miljoen ton vol te melken. Momenteel produceert Roemenië maar ongeveer 1 miljoen ton per jaar.Door betere scholing, training en voorlichting van Roemeense boeren, betere stalinrichting en voeding moet het lukken de melkproductie kwantitatief en kwalitatief op te krikken.

Het cluster van bedrijven dat de samenwerkingsovereenkomst ondertekende bestaat uit Lely Group, Firma Schaap, Calfotel, Cowhouse, Barenbrug, JOZ, Mueller, Nuscience, Trioliet en CRV. Deze bedrijven zijn actief in de melkveehouderijsector: van gras tot koe en van melkrobot tot stalinrichting. Ook kennisinstellingen Cownexxion en Aeres zijn onderdeel van het cluster.
Oprichting Holland Dairy House Roemenie-2aHet PIB-programma Holland Dairy House bestaat uit het gezamenlijk bewerken van de Roemeense markt om de Nederlandse melkveehouderijsector daar duurzaam te positioneren. Dit gebeurt onder andere door het overdragen van kennis over het Nederlandse melkveehouderijmodel aan Roemeense boerderijmanagers, maar ook door het intensief samenwerken met Roemeense beleidsmakers. Verder vinden onder de noemer van dit programma een aantal strategische beursdeelnames plaats.

Roemenië is grootste graanexporteur naar VS

Ondanks dat de VS de grootste graanproducent ter wereld is, moet daarbij worden aangetekend dat het voor 80% genetisch is gemodificeerd. In de Roemenie is grootste graanexporteur naar VSVS is daardoor een sterke vraag ontstaan naar bioproducten. Roemenië is daardoor de grootste maisexporteur voor de VS geworden, gevolgd door Turkije, Nederland en Canada. De bioproducten markt groeit met 10% per jaar in de VS,wat drie maal sneller is dan de totale food omzetstijging.

Bouw sector

Roemeense bouwsector heeft goede start in 2015

Roemeense bouwsector heeft goede start in 2015De bouwactiviteiten in Roemenië stegen in de eerste twee maanden van dit jaar met bijna 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2014.
De groei was te danken aan het volume van de nieuwbouw, die steeg met 20,2%. Het totale volume van de bouw steeg gemiddeld met 14,8%. Nieuwbouw steeg met 20,2% terwijl het onderhoud en de huidige reparatiewerkzaamheden steeg met 8,3%. De bouw van niet-residentiële gebouwen steeg met 31,2%, terwijl het voor woningbouw steeg met 12,3%. Weersinvloeden en het aantal gewerkte dagen zijn op deze cijfers gecorrigeerd.

Chinezen investeren in Roemeense woningbouw

Chinezen investeren in Roemeense woningbouwDe Chinese investering in de woningbouwsector is nieuw en men ziet deze investering dan ook als een pilotproject. Het Chinese bedrijf Shandong Ningjian Construction Group investeert 40 miljoen in een vrij luxe appartementencomplex in de Roemeense strad Craiova. De koopprijzen zijn marktconform en is gebaseerd op 400 euro per vierkante meter(exclusief BTW). Het vrij omvangrijke complex bestaat uit 23 flats, bestaande uit 1819 studio’s, een- en tweepersoons appartementen en penthouses. Bij het complex behoren tevens een crèche,parkeergarage, zwembad en winkelpanden. De burgemeester Lia Olguta Vasilescu reageert verheugd op deze economische impuls voor haar stad, want het betekent een belangrijke verbetering van de lokale werkgelegenheid en ook kansen voor de lokale bouwmarkten. Het contract werd getekend in het bijzijn van de Chinese ambassadeur en premier Ponta. Wellicht een aanleiding voor de Nederlandse bouwsector om eens over de grens te gaan kijken?

Op instigatie van de Speaker van de Roemeense senaat Calin Popescu Tariceanu onderzoekt de Roemeense regering het al dan niet wijzigen of opheffen van de parlementaire onschendbaarheid c.q.immuniteit. Daarop vooruit lopend heeft hij reeds een wijziging voorgesteld en die inmiddels is aangenomen. Het betekent dat een meerderheid van de aanwezige parlementsleden voldoende is om een beslissing te nemen met betrekking tot het opheffen van de onschendbaarheid van parlementsleden en senatoren.

Roemeense regering onderzoekt parlementaire immuniteit

 

 

 

 

 

 

 

Het moedwillig afwezig zijn om de stemming te frustreren is thans uitgesloten. Het hoofd van het Directoraat Corruptiebestrijding Laura Kovesi stelt voor om de parlementaire onschendbaarheid volledig op te heffen, maar plaatst zich daardoor buiten de (Europese) realiteit. Immers Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens aanvaardt in principe de noodzaak van parlementaire immuniteit voor de democratische rechtsstaat. Voorts is er vrijwel in alle lidstaten een vorm van parlementaire onschendbaarheid c.q. immuniteit die historisch gezien niet zomaar uit de lucht is komen vallen.Eenduidigheid is in Europees verband niet aanwezig. Een koppeling met het CVM zoals Kovesi suggereert, lijkt hem dan ook niet gerechtvaardigd omdat er geen sprake is van een Europese standaard. Daarnaast wil hij de scheiding van de machten(trias politica) als basis voor de rechtstaat waarborgen. Immers is het belangrijk dat de macht binnen een land niet in één hand is. Anders bestaat de kans dat de overheid haar macht gaat misbruiken. Refererend aan de studie “Voldoet de regeling van de parlementaire immuniteit aan onze moderne maatschappij?” van Mr.Nina Kesar(1 juli 2013 Universiteit te Leiden) dienen regeringen van andere Europese lidstaten zich van commentaar op de Roemeense situatie te onthouden, omdat het in alle lidstaten in allerlei modellen voorkomt. Immuniteit is in algemene zin in wezen een beperking op de uitoefening van de handhavende en rechtsprekende rechtsmacht binnen het territoir van de staat en vormt een uitzondering op het uitgangspunt dat een staat volledige rechtsmacht heeft binnen zijn territoir. Binnen het kader van het internationaal recht hebben veel staten een eigen invulling gegeven aan de staatsimmunieit waarbij de staatsinrichting ook een rol speelt. In dit licht bezien wil Tariceanu ook de relatie met het Constitutionele Hof bezien.In Roemenië mogen parlementariërs voorwerp zijn van strafrechterlijk onderzoek en strafrechterlijk vervolgd worden voor handelingen die niet gerelateerd zijn aan de uitoefening van de functie. Parlementariërs mogen echter zonder toestemming van de betreffende Kamer zonder dat ze zijn gehoord niet gefouilleerd, aangehouden of gearresteerd worden.