Nieuwsbrief 6 November 2020

Header-news

DRN NIEUWS

Romanian Business Week 24 t/m 27 november 2020

U heeft een paar dagen geleden van ons een uitnodiging ontvangen voor het deelnemen aan een of meerdere webinars met een groot aantal uiteenlopende onderwerpen die op u als ondernemer zijn afgestemd! Want niet wij, maar u staat centraal en u kunt daar ook uw zegje doen of een “brandende” vraag stellen. Programma is bekend, data en tijden ook, alsmede de deskundigen.  Vergeet u dan niet het aanmeldingsformulier in te vullen en wellicht ten overvloede: de deelname is kosteloos.
Wij hopen u te mogen verwelkomen!

  • Dus als u simpelweg even hier klikt kunt alles raadplegen.

DRN verwelkomt ALDA als nieuw lid

Alda is een wereldwijd opererende Nederlandse producer, conceptontwikkelaar en promotor van internationale dj- en eventconcepten.  ALDA staat voor de eerste twee initialen van de namen  van beide ondernemers; Allan en David. ALDA is opgericht in 2007 en is gevestigd in Amsterdam.
ALDA produceert internationale binnen- en buitenevenementen zoals festivals, stadionshows en wereldtours.
Door ALDA geproduceerde evenementen zijn onder meer Armin Only (Imagine, Mirage and Intense), I AM Hardwell , A State Of Trance , Electronic Family , A Day at the Park en AMF (Amsterdam Music Festival) (met ID&T , twee dagen in 2015 tijdens de AMF (Amsterdam Music Festival) , vijf dagen volgend jaar). Deze evenementen bieden jaarlijks plaats aan meer dan 100.000 fans over de hele wereld.

Op 25 november 2014 werd aangekondigd dat SFX Entertainment 50% van ALDA Holding BV heeft verworven. ALDA zal blijven opereren als een onafhankelijk bedrijf en zal zich internationaal blijven ontwikkelen.Sinds  2015 heeft ALDA zijn expansie in verschillende landen voortgezet. Eind 2015 maakte ALDA bekend een tweede locatie in Hong Kong te hebben geopend. Een jaar later opende ALDA Duitsland de deuren van zijn nieuwe kantoor in Hamburg. Hier ging het bedrijf een samenwerking aan met CTS Eventim , met plannen om de elektronische dansmuziekscene in Duitsland naar een hoger niveau te tillen. In 2017 resulteerde deze samenwerking in een gloednieuw evenement genaamd New Horizons.Direct na deze succesvolle samenwerking startte eind 2018 een nieuwe samenwerking met Insomniac (promotor) (onderdeel van Live Nation Entertainment ). Pasqualle Rotella (CEO) Insomniac (promotor) treedt op als organisator van evenementen in de Verenigde Staten. Door deze samenwerking wordt wereldwijde dekking gecreëerd voor ALDA en Insomniac, met steun van de partners en lokale promotors. Beide partijen zien de voordelen van de samenwerking, waardoor ze hun bereik wereldwijd hebben kunnen vergroten en hun groeiambities kunnen waarmaken.
In Roemenië staan een drietal evenementen op 4, 5 en 6 juni 2021 gepland in het Izvorpark(Parlementsgebouw) .

Financiële Sector

Sterke groei bij ING Tech Romania

Dit jaar heeft ING Tech, de IT-Divisie van de ING Groep heeft in Roemenië een enorme groei doorgemaakt. In 2015 opgestart met 100 medewerkers en jaarlijks zijn zij met 150 tot 200 medewerkers gegroeid en hebben inmiddels 1000 specialisten in dienst en werven nog steeds nieuwe medewerkers. ING Tech Romania is betrokken bij de ontwikkeling van de strategische gebieden van de ING-groep: kernbankieren, digitale kanalen, bankproducten en gegevensbeheer.
“Van 2015 tot vandaag hebben we onze positie als wereldwijde technologie hub verstevigd, zowel binnen de ING-groep als op de lokale markt. We richten ons op het ontwikkelen van end-to-end digitale diensten die kunnen worden aangepast en gebruikt in alle landen waar ING aanwezig is. Het verhogen van het aantal medewerkers tot 1000 is een belangrijke stap waarmee we een grotere bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van een wereldwijd digitaal platform binnen ING ”, zegt Marian Ion, CEO van ING Tech Romania.

Een nieuwe bedrijfstak die het bedrijf in Roemenië aan het ontwikkelen is, is die van diensten die zijn toegewijd aan de functies Compliance en Operationeel en IT-risicobeheer. Op het gebied van Core Banking, een van de meest actieve bedrijfsgebieden van dit jaar vanwege de noodzaak om zich aan te passen aan nieuwe economische omstandigheden (bijv00rbeeld. Uitstel van termijnen) en veranderend klantgedrag, werkt ING Tech samen met vestigingen in 7 Europese landen en sinds kort begon met het ontwikkelen van projecten die de aanwezigheid van ING in Azië (Filippijnen) ondersteunen. Ook dit jaar ontwikkelde het Core Banking-team, in samenwerking met ING Duitsland en Amazon, een impactproject waarmee ING Duitsland in aanmerking komende klanten 100% online leningen biedt, rechtstreeks via het Amazon-platform. Op het gebied van digitale platforms en kanalen hebben de teams zich het afgelopen jaar beziggehouden met de technische implementatie van het PSD2-initiatief op mondiaal niveau en de ontwikkeling van het segment van kleine en middelgrote ondernemingen voor ING-entiteiten in West-Europa. Het Data Management-gebied is in 3 jaar tijd gegroeid tot 250 specialisten, met complexe projecten van data-extractie, filtering en verbetering, automatisering van verwerkingsplatforms en ontwikkeling van analyse- en rapportagetools. De omzet van het bedrijf evolueerde van 8 miljoen euro in 2015 naar 53 miljoen euro in 2019. De ING draagt hiermee bij aan de digitalisering van Roemenië die in Europees verband niet hoog scoort.

Mazars kondigt wereldwijde rebranding aan

Mazars heeft een lange weg afgelegd sinds Robert Mazars in 1945 zijn accountantskantoor oprichtte in Rouen, Frankrijk. Ze zijn vooral de afgelopen tien jaar in omvang verdubbeld en zijn uitgegroeid tot een internationale organisatie die aanwezig is in meer dan 90 landen en gebieden wereldwijd. De diversiteit van hun aanbod, klanten en talent bloeit terwijl ze groeien. De verwachtingen van de samenleving ten aanzien van het bedrijfsleven zijn ook geëvolueerd, wat nieuwe uitdagingen en kansen voor hun en hun klanten met zich meebrengt en hun ertoe aanzet te innoveren.
Uiteraard is hun merk meer dan alleen een logo. Hun nieuwe logo is een zelfverzekerd, ingetogen woordmerk dat vrij is van symbolen en slogan. Puur en tijdloos qua design, het is een unieke Mazars. De kleine letters vertegenwoordigen hun benaderbaarheid en de mix van hoeken en rondingen weerspiegelt de balans tussen mens en technologie in onze aanpak. Vermeldenswaard dat het onder leiding staat van Edwin Warmerdam een pionier in Roemenië. Bijzonder van Mazars in Roemenië is dat zij een zogenoemde Dutch Desk kennen wat niet verwonderlijk is met het grote aantal Nederlandse bedrijven(circa 5200) die in Roemenië gevestigd zijn.

Retail Sector

Roemeense vestiging van Used Products zoekt franchisenemers

De lokale dochteronderneming van de Nederlandse retailer Used Products, gespecialiseerd in de verkoop van nieuwe en gebruikte producten, rapporteerde een omzet van meer dan een half miljoen euro in de eerste negen maanden van 2020. Dit betekent een stijging van meer dan 100% ten opzichte van vorig jaar. dezelfde periode, toen het bedrijf 250.000 euro bereikte.
Tegen het einde van het jaar verwacht Alexandru Săsărman (34 jaar), de ondernemer uit Cluj die in 2018 samen met zijn vrouw Ramona (36 jaar) de eerste Used Products-franchise in Roemenië opende, een omzet van ongeveer 750.000 euro en een nettowinst van ruim 200.000 euro.
Momenteel heeft het in 1997 opgerichte Nederlandse bedrijf ongeveer 60 winkels in vijf landen: Nederland, België, Spanje, Roemenië en sinds kort ook Duitsland. In Roemenië wil het bedrijf uitbreiden en zoekt het partners voor grote steden: Boekarest, Timisoara, Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Oradea en Arad.
“We bevinden ons momenteel in verschillende stadia van discussie voor Boekarest, Sibiu en Timisoara en de voorwaarden voor acceptatie in de franchiseketen zijn flexibel, maar elke potentiële kandidaat moet een rigoureus selectieproces doorlopen”, legt Alexandru Săsărman uit.
De winkel met gebruikte producten aan de Aurel Vlaicu-straat, nr. 4, vlakbij Cinema Mărăști, in Cluj-Napoca, met gemiddeld 800-900 klanten per maand, werd in 2018 geopend na een investering van ongeveer 100.000 euro. Alexandru Săsărman zegt echter dat een Used Products-centrum kan worden geopend vanaf een investering van 40.000-50.000 euro.
“Het grootste deel van het aanvankelijke budget gaat naar de indeling van de ruimte en naar de eerste voorraad producten. Er zijn echter winkels van 50-60 m² in het netwerk, waar de initiële investering minder dan 50.000 euro bedroeg. Volgens het businessplan dat vóór de opening van de locatie in Cluj Napoca was opgesteld, werd geschat dat de afschrijving in ongeveer drie jaar zal plaatsvinden. In ons streven om een ​​mijlpaal te zijn in toekomstige Roemeense centra, hebben we meer geïnvesteerd dan aanvankelijk was ingeschat. Daarom zal de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend zijn ”, benadrukt hij.
Het bedrijf Used Products, opgericht in 1997 in Alkmaar, Nederland, breidt uit naar een franchisesysteem en verkoopt zowel nieuwe als gebruikte producten. De klanten van het bedrijf kunnen producten kopen en verkopen – van telefoons en laptops tot horloges, fietsen of games, zowel online als offline in netwerkwinkels.

Automotive Sector

Dacia Spring – De goedkoopste elektrische auto op de Europese markt

De Dacia Spring werd onlangs in Hongarije gepresenteerd. In Hongarije kost Dacia Spring het equivalent in forint van 17.800 euro, en de subsidies zijn 6.800 euro, dus de uiteindelijke prijs is 11.000 euro.

Voor deze prijs van 17.800 euro kost Spring ongeveer 2.000 euro minder dan de Skoda Citigo IV en ruim 3.000 euro minder dan de Renault Twingo ZE. De subsidies kunnen per land verschillen, echter een snelle berekening afgestemd op de Europese automarkt maakt duidelijk dat Dacia Spring het goedkoopste elektrische model op de EU-markt wordt, het verschil met de concurrentie zal 3-4.000 euro bedragen.

In de loop van 2021 zal deze voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Gezien het vlotte en hippe model zal de auto in de smaak vallen bij jongeren en vooral in de overvolle Randstad als de ideale stadsauto worden gezien. De auto heeft vier stoelen en vijf deuren, de lengte is 3,73 meter, 34 cm minder dan Sandero en 61 cm minder dan Duster. Het is geen auto om mee op vakantie te gaan, maar het is een stadsauto en een auto die geschikt zou kunnen zijn voor het delen van ritten. We hebben het over een klasse A-auto, het uiterlijk van een SUV maakt het model aantrekkelijker voor een jong publiek, vooral omdat stads-SUV’s de afgelopen jaren super goed zijn verkocht in Europa.

Agrarische Sector

Gewasproductie is een winstgevende activiteit in Roemenië.

Als we naar  oordelen naar de financiële resultaten van de bedrijven in deze landbouwsector kan deze conclusie worden getrokken. De totale omzet in deze agrarische deelsector  is echter lager dan de omzet van autofabrikant Dacia – het grootste bedrijf in Roemenië,  dat Romania-Insider.com, heeft vastgesteld na analyse van de geaggregeerde financiële resultaten voor 2019.

Er zijn meer dan 12.300 bedrijven in Roemenië met als hoofdactiviteit de productie van gewassen, die werk bieden aan bijna 52.000 mensen. Deze bedrijven genereerden in 2019 een totale omzet van ongeveer 4,8 miljard euro, volgens gegevens verzameld door Romania-Insider.com van de lokale portal TopFirme.com, die financiële gegevens van het ministerie van Financiën verzamelt. Ter vergelijking: autoproducent Dacia – het grootste bedrijf in Roemenië – had in 2019 een omzet van 5,2 miljard euro.
De gegevens tonen echter ook aan dat de productie van gewassen winstgevender is dan de autoproductie. De lokale bedrijven in de sector van de plantaardige productie rapporteerden een gezamenlijke winst van meer dan 650 miljoen euro in 2019, tegenover een nettowinst van 140 miljoen euro voor Dacia. De winstmarge in de productie van gewassen was dus 13,6%, vergeleken met slechts 2,7% in het geval van Dacia.

Een vergelijkbare winstmarge als die in de productie van gewassen is te vinden in de IT-sector – 13,64%. De bedrijven die software produceren en IT-adviesdiensten aanbieden in Roemenië (NACE-CAEN-codes 6201 en 6202), boekten in 2019 een totale winst van 765 miljoen euro bij een omzet van ongeveer 5,6 miljard euro.

Roemenië, de graanschuur van Europa? Volgens de statistieken niet
De totale winstmarge voor alle bedrijven in Roemenië bedroeg ongeveer 7,9% in 2019 (totale winst van 29 miljard euro voor een totale omzet van ongeveer 367 miljard euro).
De sector gewasproductie omvat verschillende sub-sectoren (NACE-CAEN-codes) op basis van het soort geproduceerde gewassen. Verreweg de grootste deelsector is de productie van granen, peulvruchten en oliehoudende zaden, die goed is voor ongeveer 90% van de totale omzet en de totale winst in deze sector. De drie grootste bedrijven in deze sector zijn Agro-Chirnoghi, eigendom van de Libanese investeerder El Khalil, Plantagro-Com, gecontroleerd door Roemeense investeerders, en Agricost, dat in 2018 werd overgenomen door investeerders uit Emirati. Agricost exploiteert de grootste graanboerderij in Roemenië, gelegen in Insula Mare a Brailei, een vruchtbaar eiland midden in de Donau. Agricost is ook een van de meest winstgevende bedrijven in deze sector,  met een nettowinst van EUR 20,8 mln bij een omzet van EUR 86,7 mln in 2019 (24% winstmarge).
Er zijn echter subsectoren waar de totale winstmarges nog hoger zijn. Lokale bedrijven die bessen en noten produceren, hebben bijvoorbeeld een totale winstmarge van 28,7%. De bedrijven in deze subsector zijn echter klein, aangezien bijna 1.000 bedrijven een omzet genereren van iets meer dan  40 miljoen euro. De productie van fruit van fruitbomen is nog kleiner, aangezien bedrijven met deze hoofdactiviteit een omzet genereren van minder dan 30 miljoen euro.
Een belangrijke opmerking: de geaggregeerde gegevens die hier worden gepresenteerd, zijn gebaseerd op de hoofdactiviteit die door lokale bedrijven is opgegeven (hoofd-NACE-CAEN-code), en weerspiegelen dus mogelijk niet volledig de omvang en de reële winstgevendheid van elke sector of sub-sector. Er kunnen bijvoorbeeld bedrijven zijn die andere belangrijke NACE-CAEN-codes hebben, maar het grootste deel van hun inkomsten halen uit de productie van gewassen, en hun resultaten worden hier niet weergegeven. Tegelijkertijd kunnen er bedrijven zijn die de productie van gewassen als hun belangrijkste -NACE-CAEN hebben, maar ook een aanzienlijk deel van hun bedrijf en winst maken uit andere activiteiten.

Bedrijven die hun internationale activiteiten willen vergroten, kunnen daar steun voor krijgen in de vorm van Seed Money Projecten. In deze projecten staat het opbouwen van nieuwe internationale netwerken centraal. Ook de haalbaarheid van nieuwe internationale productieketens kunnen in een Seed Money Project verkend worden. Sinds kort is de oproep voor nieuwe projecten geopend. Bij de indiening van een projectvoorstel wordt de indiener gevraagd een kort filmpje maken waarin de aanvrager ingaat op het belang van het onderwerp van het project, het beoogde vervolg op het project en de samenstelling van het consortium. Sluitingsdatum 18 december a.s. Nadere informatie: info@tki-agrifood.nl

Energie Sector

Liberalen willen na verkiezingen Roemeense positie op energiemarkt versterken en offshore-wetgeving aanpassen

Bij veel geopolitieke situaties speelt het bezit van olie-en gasvelden een grote rol en soms kan het leiden tot ernstige conflicten.
Echter in Roemenië blijkt het een intern conflict te zijn, waarbij de onafhankelijkheid van Russisch gas op de achtergrond een rol speelt. De exploitatie wordt veelal in handen gegeven van olie-en gasmaatschappijen.

In het Roemeense deel van de Zwarte Zee zijn dat de maatschappijen Romgaz(staatseigendom voor 70%), OMV Petrom(Oostenrijks/Roemeens), Lukoil(Russische Federatie, geringe rol) en het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil). Romgaz is de grootste aardgas producent in Roemenië en een van de grootste producenten in Centraal- en Oost-Europa.
Conflict en oplossing
In 2018 besloot de socialistisch regering(PSD) in zekere mate tot nationalisatie door de exploitatiemaatschappijen beperkingen op te leggen zowel op fiscaal terrein als op exploitatie om het eens kort samen te vatten. Het direct gevolg hier van was dat ExxonMobil zijn grote veld genaamd Neptun Deep Project te koop aanbiedt.
Op dit moment zijn er gesprekken in vergevorderd stadium tussen Romgaz en Rompetrom om het deel van ExxonMobil over te nemen en tegelijkertijd wil men de gewraakte de controversiële wetgeving die eind 2018 werd aangenomen en die nieuwe regelgevende beperkingen oplegde aan gasproducenten, in te trekken. Daarmee wordt tevens de weg vrijgemaakt voor nieuwe investeerders.
Roemenië produceert ongeveer 90% van zijn jaarlijkse gasvraag van ongeveer 11 Bcm / jaar en de rest wordt geïmporteerd uit Rusland. Nieuwe productie uit de Zwarte Zee zou de noodzaak van invoer uit Rusland overbodig maken en zou Roemenië een exporteur van gas naar de bredere Zuidoost-Europese regio kunnen maken. Roemenië ontwikkelt een nieuwe exportroute – de BRUA-corridor – die Roemeens offshore-gas via Hongarije naar Slowakije en mogelijk naar de Baumgarten-gashub in Oostenrijk zou brengen.

Petrom is begonnen met de verkoop van activa in Kazachstan
Kazachstan is momenteel het enige gebied buiten Roemenië waar de Roemeense oliemaatschappij koolwaterstoffen onttrekt . In 2019 haalde Petrom 2 miljoen vaten olie-equivalent uit de velden in Kazachstan, terwijl de productie in Roemenië 53 miljoen bedroeg.

Bewezen reserves die door Petrom in het Aziatische land worden beheerd, zijn ongeveer 27 miljoen vaten olie-equivalent, aangezien dit in Roemenië 477 miljoen is. Ook relevant is dat Petrom in Kazachstan meer olie wint dan aardgas, dus een brandstof die minder milieuvriendelijk is en die onder druk komt te staan ​​door het nieuwe milieubeleid van de Europese Unie. 87% van het volume koolwaterstoffen dat uit het Aziatische land wordt gewonnen, is olie (in Roemenië slechts 45%, de rest is gas), en ook, in termen van bewezen reserves, is 91% olie, terwijl dat percentage in Roemenië 61% is. Petrom kwam Kazachstan binnen in 1998 en heeft exploratie- en productievergunningen voor vijf onshore blokken in het land. De exit uit Kazachstan houdt verband met de strategie van het Roemeense bedrijf, gecontroleerd door de Oostenrijkse OMV-groep, om zich te concentreren op het Zwarte Zeegebied, dat als strategisch gebied wordt beschouwd, respectievelijk grondbezit in Roemenië en offshore-projecten in Roemenië, Bulgarije en, meer recentelijk in Georgië waar zij onlangs de aanbesteding voor de verkenning en exploitatie van een perimeter wonnen.

Luchtvaart Sector

TAROM annuleert verschillende binnenlandse en internationale vluchten

Met een beroep op de huidige gecompliceerde context zal de nationale luchtvaartmaatschappij Tarom een reeks wijzigingen doorvoeren in het huidige vluchtschema. Zo worden tussen 7 november en 30 november 2020 vluchten van en naar Londen opgeschort, evenals vluchten naar Brussel op 2, 9 en 16 november 2020. Tarom annuleert de vluchten naar München op 11, 18 en 25 november 2020, maar ook die in Amsterdam op 13, 20, 27 november en 4 december 2020. De vluchten van en naar Oradea worden geannuleerd op 3, 5, 10, 12, 17, 19, 24, 25 november en 1, 3, 8, 10, 15 december 2020, evenals de vluchten naar Suceava op 4 en 6 november 2020.

Blue Air introduceert 13 nieuwe routes

Vanaf maart 2021 zal Blue Air directe vluchten uitvoeren naar 13 bestemmingen in Europa vanaf Avram Iancu International Airport in Cluj Napoca, inclusief twee dagelijkse binnenlandse vluchten naar Boekarest. De nieuwe bestemmingen die vanuit Cluj worden uitgevoerd zijn: Amsterdam, Barcelona, ​​Brussel, Dublin, Hamburg, Keulen, Larnaca, Londen, Madrid, Milaan, Parijs, Rome en Stuttgart.
Tegelijkertijd verstevigt Blue Air zijn leidende positie in Moldavië door de activiteiten in Bacău opnieuw op te starten na drie maanden van opschorting van diensten als gevolg van de reconstructiewerkzaamheden aan de landingsbaan, en door de introductie van 7 nieuwe routes en slimme verbindingen vanuit de basis in Bacau. Een week geleden keurde de regering het besluit goed om de staatsgarantie te verlenen met betrekking tot de lening van 300 miljoen lei van EximBank voor de goedkope luchtvaartmaatschappij Blue Air . Blue Air is qua aantal vervoerde passagiers de grootste Roemeense luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf exploiteert Boeing 737-vliegtuigen In de 15 jaar dat Blue Air actief is, heeft het meer dan 30 miljoen passagiers vervoerd en meer dan 340 miljoen kilometer gevlogen

Politieke ontwikkelingen

Nederlandse bedrijven buiten Roemeense werknemers uit

Recent kwam aan het licht dat de scheepswerf Veka in Lemmer tevens gevestigd in Werkendam(Gemeente Altena)  door de rechter beboet werd voor onderbetaling van Roemeense “uitzendkrachten” en veroordeelde het bedrijf tot het betalen van een boete van € 50.000 omdat het de  Nederlandse arbeidsvoorwaarden had omzeild.

Veka maakte gebruik van een zogenoemde postbus-bv die via reeks uitzendbureaus zoals onder andere DSW Maritiem Roemenen voor weinig geld liet werken. Overuren werden niet uitbetaald en een groot deel van hun loon bestond uit een netto vergoeding waarover geen belasting werd afgedragen. Normaliter zou deze boete natuurlijk aan de werknemers worden uitbetaald, Echter onderhavig bedrag werd aan de vakbond FNV toegewezen als een vorm van een onkostenvergoeding. Dus het einde van het verhaal is dat de Roemeense werknemers met lege handen staan, terwijl het om miljoenen achterstallig loon gaat. De rechter baseerde zijn oordeel op het feit dat in deze zaak de Roemeense werknemers c.q. uitzendkrachten niet direct aan Veka verbonden waren. Het roept tevens de (morele) vraag op dat de vakbond bekend met de Nederlandse arbeidswet aan deze zaak is begonnen met de wetenschap dat het niet tot een resultaat zal leiden, maar daar toch € 50.000 voor op strijkt. De uitzendbureaus zoals genoemd, werden door Peter Versluis(CEO Veka) als onderaannemers bestempeld. Half oktober 2020 deed de kantonrechter in Leeuwarden uitspraak en stelde de vakbond deels in het gelijk:  DSW Maritiem was nauwelijks te kwalificeren als onderaannemer, de Roemenen waren daarmee feitelijk  uitzendkrachten die conform cao betaald hadden moeten worden en Veka had er op moeten toezien dat dit ook gebeurde.
Zeker zijn er ook tal van malafide uitzendbureaus  die via allerlei buitenlandse constructies hun handen vuil hebben gemaakt, maar gebleken is dat veel bedrijven er indirect of direct daarbij betrokken zijn. Een gevolg is ook dat men de markt voor bonafide bedrijven kapot maakt.  Om nog maar te  zwijgen van de slechte huisvesting die in deze Corona periode tot besmettingen heeft geleid. Ook in andere sectoren komen deze wantoestanden voor zoals eerder bij de vleesverwerkende industrie Van Rooi Meat B.V. en Vion,
In ieder geval had Wouter Koolmees(Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) onlangs het eindrapport(eerste aanbevelingen) van Emile Roemer van  het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten ontvangen. Hij was door Minister Koolmees  begin mei aangesteld als leider van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Er werken ruim 500.000 mensen uit andere EU-landen in Nederland, veelal uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Zij worden vooral ingezet in de land- en tuinbouw, distributiecentra, fabrieken en slachterijen.
Het mag ook worden gezegd dat door het doortastend optreden van de Roemeense ambassadeur in Nederland H.E. Brândușa Ioana Predescu die als hoogste vertegenwoordiger van haar staatshoofd en regering deze aangelegenheid bij de Nederlandse regering heeft aangekaart. En naar aanleiding van de Vion affaire de aandacht van de Nederlandse regering op deze wantoestanden heeft gevestigd en dat is haar gelukt.

Op weg naar de Roemeense nationale verkiezingen op 6 december 2020

De opiniepeiling van het marktonderzoekbureau IMAS uitgevoerd op 30 oktober jl. geeft de volgende stand van zaken weer:

PNL 32,6%(liberaal)
PSD 21,7% (sociaal democratisch)
USR-PLUS 20,4% (neigt naar liberaal)
Pro România Social Liberal 11.4% (sociaal liberaal)
UDMR   5,1%   (One issue partij van Hongaren)
PMP 4,8%   (afscheiding van PNL)
Kiesdrempel is 5%.
  • Om een meerderheid in het parlement te krijgen is een coalitie tussen PNL en USR-PLUS het meest voor de hand liggend. President Klaus Johannis is van de PNL, maar officieel neutraal.

Verkiezingen bij de Roemeense buren: Republiek Moldova

De Republiek Moldova is door zijn geschiedenis nauw verwant met  Roemenië en de geopolitieke situatie vraagt meer aandacht dan het nu krijgt. Zeker als men naar het zogenoemde “frozen conflict” kijkt van het aangrenzende Transnistrië waar het 14e leger van de Russische Federatie gestationeerd is en via de neo-communistische partij en president Igor Dodon in de Republiek Moldova hun invloed proberen uit te breiden.
Op dit moment laat de eerste ronde van de verkiezingsuitslag een voorsprong zien van 36,15% voor de Westers en Europees georiënteerde Maia Sandu en 32,62% voor de zittende neo-communistische president Dodon. Omdat geen van de kandidaten 50% + 1 van de stemmen heeft verzameld, staan ​​Maia Sandu en Igor Dodon tegenover elkaar in de tweede ronde, die op 15 november a.s. wordt georganiseerd. Uitslagen van beide verkiezingen in Roemenië en Moldova hebben in zekere mate een invloed op de toekomstige relatie tussen beide landen.

Sector Volksgezondheid

Ontwikkelingen Covid-19 virus

De ontwikkelingen rondom het Covid-19 virus volgen elkaar snel op, dus wij moeten ons beperken een maandelijkse update. inzake Roemenië.

Volgens onderstaande kaart van het ECDC bevindt meer dan de helft van de EU-landen zich in de rode zone van epidemierisico. Zeventien landen, waaronder Roemenië, van de in totaal 27 EU-lidstaten, evenals het Verenigd Koninkrijk, zijn in rood gemarkeerd op de nieuwe Europese epidemierisicokaart voor COVID-19 die donderdag 15 oktober jl. is gepubliceerd door het European Centre for Disease Prevention and Control ( ECDC)

Op deze kaart die recent in Luxemburg werd gepubliceerd ontving de belofte voor een betere harmonisatie van reisaanbevelingen, zijn slechts drie landen in de EU of de Europese Economische Ruimte (Noorwegen, Finland en Griekenland) grotendeels groen gemarkeerd, terwijl vijf landen (Italië, Cyprus, Estland, Litouwen en Letland) zijn voornamelijk oranje gemarkeerd.
Vijf landen (Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en IJsland) werden echter niet geëvalueerd op deze kleurgecodeerde kaart vanwege ‘gebrek aan testgegevens’ om een ​​niet nader gespecificeerde reden. Het ECDC heeft nog geen commentaar op deze afwezigheid kunnen geven.
Volgens de aanbevelingen kunnen reizigers die uit een oranje en rood (of grijs) gebied komen, bij aankomst aan beperkende maatregelen worden onderworpen, in tegenstelling tot reizigers die uit een groen gebied komen.
In totaal staan ​​16 EU-landen, waaronder Frankrijk, Spanje, Polen en Roemenië, evenals het Verenigd Koninkrijk in rood op deze kaart die de Europese epidemiologische situatie weergeeft.De kaart, gedetailleerd tot op regionaal niveau, beoogt risicogebieden te definiëren.
Het combineert drie criteria voor het classificeren van landen: het percentage nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen, het aantal tests per 100.000 inwoners dat de afgelopen week is uitgevoerd en het percentage positieve tests (indien hoger of lager dan 4%).
De wekelijkse actualisering kan men raadplegen op https://www.ecdc.europa.eu
Om als groen te worden aangemerkt, moet een regio de afgelopen twee weken minder dan 25 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners hebben en een positief percentage van minder dan 4%. Een gebied wordt rood gemarkeerd als het aantal nieuwe gevallen binnen twee weken meer dan 50 per 100.000 inwoners bedraagt ​​en het percentage positieve gevallen meer dan 4% bedraagt ​​of als het criterium voor nieuwe gevallen meer dan 150 bedraagt.De oranje categorie groepeert twee categorieën: regio’s met minder dan 50 gevallen per 100.000 inwoners, maar een positief testpercentage van meer dan 4%, of regio’s met tussen de 25 en 150 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, maar een positief testpercentage minder dan 4%.

Corona Incidentie Roemeense districten en regio’s
Volgens het rapport van 1 november jl. van de Strategic Communication Group (GCS) gelden voor de rood aangegeven een incidentie van meer dan 4 per duizend inwoners(gemiddelden en soms district overschrijdend). De gele districten  kennen een incidentie van meer dan 2 per duizend inwoners. De districten met een lage incidentie van besmettingsgevallen per duizend inwoners in de afgelopen twee weken hebben de kleur groen.
In de epidemiologie verstaat men onder de incidentie van een aandoening in een specifieke populatie het relatieve aantal nieuwe gevallen van die aandoening per tijdseenheid. Meestal wordt de incidentie opgegeven als het aantal nieuwe gevallen per duizend personen per nader vast te stellen periode, thans 14 dagen.

GCS meldt 5.324 gevallen van nieuwe SARS-CoV-2-infecties in Roemenië; dodental bereikt 7,067
Een aantal van 5.324 nieuwe gevallen van infecties met SARS-CoV-2 is geregistreerd, vergeleken met het vorige rapport, na 21.423 tests op nationaal niveau, informeerde de Strategic Communication Group (GCS) zondag 1 november jl.
Dit zijn gevallen die niet eerder een positieve test hebben gehad, zegt GCS.
Op zondag 1 november jl. werden in Roemenië in totaal 246.586 gevallen bevestigd van mensen die besmet waren met het nieuwe coronavirus.In totaal werden 175.975 mensen genezen verklaard.

Volgens GCS zijn tot op heden 3.264.304 tests op nationaal niveau verwerkt. Hiervan zijn er 21.423 verricht in de afgelopen 24 uur, 12.014 op basis van casusdefinitie en medisch protocol, en 9.409 op verzoek.Sinds de laatste informatie die door GCS is verstrekt, zijn de resultaten gerapporteerd van 254 tests die vóór de afgelopen 24 uur zijn verwerkt en vóór 30 oktober zijn ingediend.In totaal werden 971 mensen opnieuw getest en positief bevestigd met COVID-19.
Een aantal van 11.236 mensen met COVID-19 werden opgenomen in het ziekenhuis in gespecialiseerde gezondheidsafdelingen, waarvan 917 op de intensive care, het grootste aantal tot nu toe.
In Roemenië bevinden 28.762 mensen die bevestigd zijn door de nieuwe coronavirusinfectie thuis in zelfisolatie en 11.253 in institutioneel isolement. Ook zijn 53.050 mensen thuis in quarantaine en 15 in geïnstitutionaliseerde quarantaine, blijkt uit GCS.
Nog eens 103 mensen (64 mannen en 39 vrouwen) die besmet waren met het nieuwe coronavirus, stierven, het totale aantal sterfgevallen in Roemenië bedroeg 6.867.Volgens GCS waren 100 van de geregistreerde sterfgevallen het gevolg van patiënten met comorbiditeit en hadden 3 overleden patiënten geen comorbiditeit.
Boekarest – 555 en de provincies Cluj – 344, Timis – 268, Sibiu – 257 en Bihor – 257 zijn de gebieden met de meest recent bevestigde gevallen van coronavirus in vergelijking met het vorige rapport.Het aantal Roemenen in het buitenland dat met het nieuwe coronavirus werd bevestigd, bleef op 6.852 en het aantal doden bleef op 126.De meeste gevallen van SARS-CoV-2-infectie zijn tot dusverre geregistreerd in Boekarest – 36.296 en in de provincies Iasi – 10.992, Prahova – 9.765, Brasov – 9.757, Cluj – 9.677, Suceava – 9.483, Timis – 9.473 en Bacau – 8.401 .

Op zoek naar hotels om Roemenen in quarantaine te houden
De nieuwe burgemeester van Boekarest Nicusor Dan zoekt naar hotelruimte voor Roemenen die afkomstig zijn uit staten waar beperkingen zijn opgelegd en voor wie derhalve de quarantaineplicht geldt

De besluiten van het Gemeentelijk Comité voor Noodsituaties in Boekarest, aangekondigd door de prefect Traian Berbeceanu en de burgemeester Nicușor Dan zijn:

Prefect Traian Berbeceanu:

  • Besloten is de maatregelen te handhaven. Het is niet passend om nieuwe beperkende maatregelen in te voeren
  • De maatregelen blijven van kracht tot 16 november
  • Openbare instellingen volgden het schema van roterend werken, in ploegen, niet, dus er was congestie op de metro
  • Vanaf morgen werken de prefectuurfunctionarissen in twee ploegen
  • Na 22.00 uur ontmoeten veel jongeren elkaar en vinden er echte feesten plaats in de parken
  • We vroegen dat in zeer korte tijd het kantoor van elke sectorburgemeester een marktsituatie zou presenteren, met een zeer goed uitgewerkt plan, met circuits
  • Met betrekking tot scholen – de enige natuurlijke beslissing was om de activiteiten online voort te zetten

Nicusor Dan:

  • Dezelfde beperkingen blijven bestaan.
  • De burgemeesters van de sector verplichtten alle ondergeschikte instellingen om het werkrooster uit te stellen
  • Tot donderdag hebben de burgemeesters van de sector een deadline om de plannen voor de markten te communiceren, voor toegang met circuits
  • We zullen plannen hebben die gerespecteerd zullen worden, via de lokale politie handhaven.
  • We zullen de hotels identificeren die met ons willen samenwerken voor quarantaine. Het is mogelijk dat er een golf van Roemenen komt uit landen waar beperkingen zijn opgelegd en we moeten een plek hebben om ze in quarantaine te houden.
  • Sommige straten in quarantaine plaatsen? Het is een mogelijke beslissing die we uiteindelijk zullen nemen als we informatie hebben van het ministerie van Volksgezondheid over zeer hoge incidenten in een bepaald gebied.
  • Prefect: Laten we niet naar zo’n scenario kijken, maar naar de maatregelen die van kracht zijn en niet nadenken over de quarantaine van sommige gebieden of straten, aspecten waarover we niet kunnen beslissen. Dergelijke maatregelen worden genomen in overleg met de DSP’s. Het is niet nodig om over een dergelijke situatie te praten, ik wil dat de mensen in Boekarest het begrijpen
  • De maatregelen die we hebben genomen, moeten strikt worden nageleefd en in die richting kanaliseren we onze inspanningen.
  • De incidentie in de hoofdstad bedroeg 3,91. Het groeit constant

De pandemie verandert de medische prioriteiten van Roemenen

  • In september werden via het grootste digitale medische platform meer dan 10.000 afspraken geregistreerd voor klassieke consulten en telegeneeskunde (online) bij artsen in Roemenië. Het cijfer is een record en bevestigt een significante verandering in het gedrag van Roemenen
  • Meer dan 7.000 artsen en medisch specialisten uit Roemenië hebben partnerschappen getekend waarmee ze afspraken en consultaties accepteren via het digitale platform
  • Het Docbook-platform is de grootste applicatie in Roemenië die de interactie tussen patiënten en artsen in 51 specialismen in meer dan 600 medische klinieken mogelijk maakt.

Docbook, het eerste en grootste digitale platform voor medische afspraken en consulten in Roemenië, kondigt een substantiële toename aan van het aantal afspraken door Roemenen. In het kader van de gezondheidscrisis die we doormaken, blijkt uit statistieken dat steeds meer Roemenen hun mobiele telefoon, computer of tablet hebben gebruikt om een ​​afspraak te maken met een arts, voor medische tests en onderzoeken, of zelfs om geraadpleegd te worden door telegeneeskundespecialisten. . Vergeleken met 2019 laten de Docbook-statistieken een significante verandering in gebruikersgedrag zien en een sterke toename van het aantal online afspraken. De specialismen die de grootste stijging van de patiënteninteresse registreren, zijn: cardiologie (+ 12%), gynaecologie (+ 19%), neurologie (+ 15%). De meest spectaculaire stijging, met 76%, wordt opgetekend bij de afspraken voor psychologische consulten.

Alleen al in september werden maar liefst 10.000 afspraken geregistreerd via het digitale platform, waarbij het totaal aantal gemaakte afspraken in de eerste 9 maanden van 2020 ruim 67.000 bedraagt. Als gevolg van de groeiende interesse van Roemenen in technologie en geneeskunde, schatten vertegenwoordigers van Docbook dat tegen het einde van het jaar ongeveer 100.000 online afspraken zullen worden gemaakt.

Een andere steeds populairdere moderne oplossing is telegeneeskunde. In plaats van de klassieke medische consulten, waarbij de patiënt doorgaans naar een kliniek in de buurt van het huis gaat, met toegang tot een beperkt aantal artsen, nemen steeds meer Roemenen hun toevlucht tot video-consulten die hen toegang geven vanuit huis, in alle veiligheid en zonder ga naar elke dokter, waar hij ook is. De meest populaire en gewilde medische video-consulten zijn die van huisartsen, dermatologen en intern geneeskundigen.

“Om de toegang tot hoogwaardige en betaalbare medische diensten verder te vergemakkelijken, omvatten ontwikkelingsplannen de introductie in oktober van de mogelijkheid om met bankkaart in termijnen en zonder rente te betalen voor alle medische diensten en pakketten. Het digitale medische platform Docbook evolueert voortdurend, en een van de faciliteiten waar Roemenen om hebben gevraagd, was de lancering van gezondheidspakketten met diensten en voordelen. We genieten het vertrouwen van onze gebruikers en blijven innoveren in dit segment. De veiligheid van patiënten en medisch personeel, het vergroten van de toegankelijkheid van medische diensten zijn de belangrijkste argumenten die ons motiveren om nieuwe functionaliteiten in hun voordeel te introduceren ”, aldus Cristian Barbu (foto) , oprichter en Co-CEO van Docbook.

In vergelijking met traditionele afspraken, waarbij patiënten naar het kantoor van de dokter moeten of meerdere keren naar de kliniek moeten bellen totdat ze een bevestiging van een afspraak krijgen, bieden digitale platforms veel snellere, veiligere en eenvoudigere opties.

“We verwachten een versnelde groei van het aantal Roemenen dat gebruik gaat maken van de diensten van het digitale medische platform, zeker in de context waarin technologie een steeds belangrijkere rol speelt in ons leven. Het grote voordeel van Docbook is dat we continu investeren in het verzekeren van een onvergetelijke ervaring voor klanten, niet alleen via een eenvoudige en intuïtieve klantreis in het digitale platform, maar ook met een eigen gespecialiseerd callcenter dat assistentie en technische ondersteuning biedt. Zo wordt een online afspraak op het platform gemiddeld in minder dan 2 minuten gemaakt, terwijl een telefoontje in het callcenter in minder dan 20 seconden wordt beantwoord ”, aldus Bogdan Rosu, Co-CEO van Docbook.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.