Nieuwsbrief 7 maart 2016

Header-news

DRN NIEUWS

Voortgang Expert Meeting Agriculture

Voortgang Expert Meeting Agriculture

De voorbereidingen voor deze speciale netwerkwerkbijeenkomst is uiteraard reeds op gang gezet en deskundigen worden benaderd om daar hun kennis en ervaring met u te delen. Ook de financiële blik van de ING zal het belang van deze bijeenkomst versterken. Om de scoringskans voor de belangstellenden te verhogen, zal het karakter van deze bijeenkomst vraaggericht zijn maar tevens aansluiten bij de actuele situatie in de Nederlandse agrarische sector. Omdat de agrarische sector zeer breed is, zullen vooral de deelsectoren akker- en tuinbouw en veeteelt(zuivel) aan de orde komen. In de eerstvolgende nieuwsbrief zult u datum, programma, locatie en deelnameformulier aantreffen.

Officieel bezoek Roemeense premier aan Nederland

Op 9 maart a.s. zal premier Dacian Cioloş op uitnodiging van premier Mark Rutte een bezoek aan ons land brengen en tijdens het bezoek is er ook een gelegenheid om vertegenwoordigers van de Roemeense gemeenschap in Nederland en Nederlanders die bilaterale contacten met Roemenië onderhouden daarbij aanwezig zijn. Dat zullen platforms zijn Salon de Arte Carmen Sylva en het Dutch Romanian Network. Voor het aanvaarden van premierschap was de premier de EU Commissaris voor de landbouw.

Agrarische Sector

Prins Charles lobbyt voor beter bosbeheer in Roemenië

De Britse troonopvolger die jaarlijks zijn vakantie in Roemenië doorbrengt (in één van zijn huizenin Viscri en Zalanpatak ten noorden van Prins Charles lobbyt voor beter bosbeheer in RoemenieBrasov) heeft zich ook in strijd gemengd tegen de illegale ontbossing. Hij doet een beroep op de Roemeense autoriteiten en milieu organisaties om de laatste oerbossen van Europa te beschermen. Hij onderbouwt zijn beroep door erop te wijzen dat in de periode 2000 tot 2011 circa 181.000 hectaren bos zijn vernietigd meestal ten behoeve van commercieel gebruik. Bijna 50% daarvan betreft illegale ontbossingen. Ondanks beschermende maatregelen blijkt de handhaving daarvan nauwelijks plaats te vinden en worden 53 hectaren per dag ontbost!

Agraria – Internationale Vakbeurs Agrarische Sector van 21 t/m 24 april a.s

Agraria – Internationale Vakbeurs Agrarische Sector van 21 24 aprilVolgende maand wordt de vakbeurs georganiseerd in het plaatsje Jucu(nabij de stad Cluj) in het complex Tetarom Industrial Park. De beurs is gericht op de deelsectoren landbouw, voeding en veeteelt en de daarmee verwante toeleveringsbedrijven. Deze international trade fair is uitgegroeid tot het belangrijkste agrarische evenement in de regio Transsylvanië. Het heeft een sterke reputatie als een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor de boeren, professionals en beleidsmakers van de Roemeense agri-business opgebouwd, zowel nationaal als internationaal. De beurs is gelegen op 15 km afstand van de internationale luchthaven van Cluj; een (taxi) pendeldienst verzorgt het vervoer.Voor nadere informatie zoals programma,deelname of bezoek verwijzen wij u naar: https://www.agraria.info.ro/en/index.php?q=home

Roemeense biologische landbouw kent een sterke groei

Roemeense biologische landbouw kent een sterke groeiVolgens de voormalige Roemeense Minister van Landbouw Daniel Constantin zijn de biologisch gecultiveerde gebieden in Roemenië in de periode 2010 – 2015 gestegen met 33%. Echter het aandeel blijft laag want het is slechts 2,1% (290.000 m2) van de totale landbouwgrond. Het aantal exploitanten van biologische landbouw is toegenomen van 1000 tot 25.000 gedurende deze periode.
In de veesector heeft Roemenië zo’n 34.000 dieren die volgens een biologisch systeem zijn gefokt. Er zijn ook ongeveer 121.000 schapen en geiten en 58.000 kippen worden in dit gebied gehouden. Ongeveer 10% van de totale wijnhoeveelheid uit Roemenië is biologisch verbouwd.

Marktverkenning Nederlandse export sierteelt naar Roemenië

De Roemeense markt van siergewassen biedt goede kansen door een constante en gestructureerde vraag. Dit zal de invoer maar ook de Marktverkenning Nederlandse export sierteelt naar Roemeniëlokale productie verder stimuleren.
Nederland is de grootste exporteur naar Roemenië voor bloembollen en vaste planten en staat in de top vijf voor bewortelde stekken en jonge planten (douanecategorieën 2014). In de marktverkenning van augustus 2015 is deze marktpositie geanalyseerd en zijn kansen en knelpunten benoemd.
De Roemeense markt van siergewassen biedt goede kansen door een constante en gestructureerde vraag. Dit zal de invoer maar ook de lokale productie verder stimuleren.

Lokale overheid grootste koper
De Roemeense nationale en lokale overheid is op dit moment de grootste koper van siergewassen, vooral voor geïntegreerde stedelijke ontwikkelingsprojecten. Nu de vastgoedsector herstelt van de economische crisis zullen waarschijnlijk ook private investeringen in groen groeien. De vastgoedsector en winkels maken veelal gebruik van minder soorten en kleinere volumes.
Diversificatie zal in de komende periode de importvraag blijven stimuleren. Het Europese Regionale ontwikkelingsprogramma biedt tot 2020 in Roemenië in totaal €9,47 miljard steun voor groene investeringen, onder andere in kwekerijen. Dat zal de lokale productie stimuleren en biedt kansen voor het opzetten of ontwikkelen van productiefaciliteiten.

Ontwikkeling groene gebieden
Hetzelfde programma biedt goede perspectieven voor landscaping-projecten. Van 2007 tot 2014 werd €179 miljoen van Europees gefinancierd budget uitgegeven aan projecten voor de ontwikkeling van groene gebieden. Voor de periode 2014-2020 is €324 miljoen budget gepland, waarvan het belangrijkste deel voor groene gebieden binnen geïntegreerde projecten voor duurzame stedelijke ontwikkeling en verbetering van luchtkwaliteit.
Voor meer informatie en het rapport kunt u contact opnemen met bkr-lnv@minbuza.nl.

Ondersteuningsprogrogramma landbouwapparatuur

Ondersteuningsprogrogramma landbouwapparatuurDe Minister van Financiën Anca Dragu deelde mee dat zij een programma opstelt waardoor de Roemeense boeren apparatuur zoals tractoren, vee- en afvaltransportvoertuigen kunnen aanschaffen. Indien men zich verenigt in een belangenorganisatie zal de staat garanties van 40% tot 60% verstrekken. De Roemeense landbouw heeft een hoger aandeel in het BBP dan in andere EU lidstaten en bedraagt 4,7%. Een andere problematiek die om een snelle oplossing vraagt , is de aanleg van irrigatiesystemen waarvoor ook ondersteunende maatregelen zullen worden getroffen.

Maritieme sector

Mogelijkheden terminal voor LNG in Roemenië onderzochtIn samenwerking met Tebodin en AV Transport Planning heeft Panteia de vraag en het aanbod van vloeibaar aardgas (LNG) in Roemenië geanalyseerd. Op basis van deze analyse is een haalbaarheidsstudie en een voorlopig technisch ontwerp uitgewerkt voor een terminal voor vloeibaar aardgas in de haven Constanta. Er is gekeken naar de verschillende leveringsopties van vloeibaar aardgas, en naar de kosten in vergelijking met traditionele brandstoffen.
Ook is de vraag naar vloeibaar aardgas van potentiële gebruikers geanalyseerd. Er is een schatting gemaakt van de toekomstige volumes. Het wegvervoer, het zeevervoer en de binnenvaart zijn tot in detail onderzocht. Ook andere gebruikers, zoals openbaar vervoer, huishoudens, industrie en gebruikers in Bulgarije en Servië zijn onderzocht. Tenslotte zijn financieringsscenario’s onderzocht en potentiële beleggers geïdentificeerd en beoordeeld.
Voor de locatie van de terminal zijn verschillende mogelijkheden onderzocht, net als de benodigde vergunningen en veiligheidsmaatregelen. Er is een voorlopig ontwerp gemaakt en mogelijke investeringen zijn berekend. De  terminal voor vloeibaar aardgas wordt beoordeeld op basis van een kosten-batenanalyse en een financiële analyse.
Dit project maakt deel uit van het ‘LNG Masterplan’ dat  erop gericht is om de samenwerking tussen overheden en belanghebbenden uit de sector te faciliteren. Het LNG-masterplan is een van de grootste innovatieprojecten van het Trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T)  programma. Het doel van dit programma is om de ontwikkeling  van  weg-, spoor-, lucht- en waternetwerken te financieren binnen de EU.
Mogelijkheden terminal voor LNG in Roemeni onderzocht-2Het gebruik van vloeibaar aardgas als een substituut voor op olie gebaseerde brandstoffen in schepen en vrachtwagens kan helpen bij het behalen van de emissiereductiedoelstellingen van de EU.
Het uiteindelijke doel van het LNG Masterplan is om een Europees regelgevend kader voor vloeibaar aardgas als brandstof te faciliteren. Voor nadere informatie:
r.de.leeuw.van.weenen@panteia.nl

De Minister van Transport Dan Costescu kondigde aan als alles volgens plan verloopt dat dan de belangrijkste nationale verbinding de snelweg Transylvania in 2020 voltooid zal zijn. Belanghebbenden zoals bijvoorbeeld de logistieke sector zullen zijn mededeling met enige scepsis lezen, want onderhavig ministerie heeft vele ministers gekend die allen werden gehinderd door tegenvallers. Dus eerst zien dan geloven.

Autosnelweg Transylvania wordt voltooid in 2020

De snelweg die een lengte heeft van 415 km loopt van Boekarest naar de Hongaarse grensplaats Bors.De weg heeft 2,2 miljard euro gekost. Vooral op verzoek van het bedrijfsleven wordt ook gestart met de snelweg tussen Pitesti en Sibiu die naar verwachting in 2021 gereed zal zijn. Het ontbreken van een goede wegenstructuur was vaak voor grote bedrijven een beletsel om in Roemenië te investeren dan wel hun activiteiten uit te breiden.

Automotive sector

Mercedes Benz overweegt nieuwe produktie uitbreiding

Mercedes Benz overweegt nieuwe produktie uitbreidingMercedes Benz heeft reeds een Roemeense vestiging van versnellingsbakken in Roemenië, maar overweegt thans om een volledige productie van de auto daar onder te brengen. Volgens Dieter Zetsche, voorzitter van raad van bestuur van Daimler AG is het een rationele beslissing op basis van opleidingsniveau, de beschikbaarheid van arbeidskrachten, logistiek, en infrastructuur, waardoor het gemakkelijk is om zaken te doen in dat land en de afstand tot leveranciers en klanten te verkleinen.
De laatste vijf jaren maakt de automotive sector in Roemenië een enorme groei door, waardoor ook veel toeleveranciers zich daar vestigen.

IT Sector

Roemenië scoort slecht op gebied van digitale economie

Op de Digital Economy and Society Index van de Europese Unie (DESI) voor 2016 neemt Roemenië de laagste plaats in. Roemenië waar de laatste jaren sprake is van een inhaalproces. Breedbandnetwerken zijn van een goede kwaliteit, maar het gebrek aan digitale vaardigheden bij de gebruikers is nog een belemmering. Het gebruik van internet stijgt vooral door het gebruik van sociale netwerken. Roemeense bedrijven onderkennen nog niet voldoende de mogelijkheden van sociale media, online zaken doen en cloud gerelateerde applicaties, aldus de Europese Commissie.

Roemenie scoort slecht op gebied van digitale economie

Interactie tussen overheid en burgers is weliswaar toegenomen, maar behoort nog steeds tot de laagste van EU.
Connectiviteit is een criterium waarop men het minst slecht presteert, maar dan moet er wel een betere dekking komen van de vaste breedbandnetwerken; Roemenië scoort 89% van de huishoudens, terwijl het Europees gemiddelde op 97% staat. De prijs schijnt een belemmering te zijn voor een abonnement, want dat is in Roemenië 2,7% van het bruto inkomen en dat is meer dan het dubbele van het Europees gemiddelde van 1,3%.
Kortheidshalve laten we de andere criteria buiten beschouwing en is het advies van de EC dat een prioriteit moet worden gegeven aan verbetering van de digitale kennis en vaardigheden wat zal leiden tot het creëren van digitale banen, waardoor tevens de digitale economie wordt gestimuleerd. Conclusie is dat Roemenië op dit terrein nog een lange weg te gaan heeft. Zonder digitalisering en de daarmee verhoogde efficiëntie en productiviteit,zullen de Roemeense bedrijven moeite hebben om een goede plaats te veroveren in de mondiale digitale economie.
Voor de index worden meer dan 30 indicatoren samengevoegd, waaronder indicatoren voor connectiviteit, digitale vaardigheden en het gebruik van ICT door bedrijven en het gebruik van online diensten door consumenten

Financiële sector

ING Roemenië boekt omzetstijging van 22% in 2015

ING Roemenie boekt omzetstijging van 22 in 2015De totale omzet steeg tot RON 1.022.000.000(RON 100.000 = € 22.452). De kosten stegen met 9% als gevolg van de toegenomen activiteiten, investeringen in de ontwikkeling van de IT structuur, kosten regelgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers. Volgens Michael Szczurek, de huidige CEO van ING Romania is het de grootste prestatie geleverd door de toegenomen kredietgroei zowel van bedrijven als particulieren.

Sector delfstoffen

Zoutafzetting groot genoeg om Europa 100 jaar van zout te voorzien

Zoutafzetting groot genoeg om Europa 100 jaar van zout te voorzienIn het district Buzau zijn immens grote zoutafzettingen aanwezig, maar het ontbreekt de regionale en lokale overheid aan financiële middelen om Lopătari – Mânzăleşti deze te exploiteren. Men is dus op zoek naar investeerders. Onderzoek door de archeoloog Marius Constantinescu geeft aan dat door tektonische bewegingen de zoutlaag langzaam omhoog wordt gedrukt. Er is een logisch verband met het aangrenzende district Vrancea waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Nabij de plaats Lopătari – Mânzăleşti komt het aan de oppervlakte en daar bevindt zich ook de grootste zoutgrot ter wereld. De archeoloog schat dat de laag een doorsnee heeft van 1800 meter.

Sector wetenschap

Baanbrekende ontwikkeling kankerbestrijding en ruimtevaart

Baanbrekende ontwikkeling kankerbestrijding en ruimtevaartDoor de installatie (deze zomer)bijzondere laser die in het dorpje Magurele(aan de zuidkant van Boekarest) wordt geinstalleerd zal het Roemeense Instituut voor Nucleaire Physica in staat worden gesteld om baanbrekende onderzoeken te doen, zoals voor de behandeling van kanker indien een chirurgische ingreep geen optie is. Een geheel andere toepassing het simuleren van kosmische straling dat gericht is op de ruimtevaart naar Mars, waarbij onder andere de effecten op het materiaal worden getest, zoals ook bij de ruimtestations.
De Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) is eigenlijk gemaakt uit twee componenten: de eerste bestaat uit twee high-power lasers – beide takken van 10 petawatts elke (waar 10 petawatts vertegenwoordigen 10% van de macht van de zon) en de tweede is een gammastraling generator die uniek in de wereld is.
Naast het European Commission’s Joint Research Centre (JRC) neemt ook het Franse staatsbedrijf Thales deel in onderhavig onderzoek.

Culturele sector

Meesterwerken uit Roemenië naar ’s-Hertogenbosch

Meesterwerken uit Roemenie naar s-Hertogenbosch

In de media is breed uitgemeten dat dit jaar het 500ste sterfjaar van de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch herdacht, ofwel zoals zijn werkelijke naam luidde Jheronimus van Aken die leefde van 1450 tot 9 augustus 1516. Dus geboren, getogen en gestorven in ’s-Hertogenbosch.
Het is bijna vanzelfsprekend dat het Noordbrabants museum daarbij een centrale rol vervult en naast een unieke verzameling van de werken van Jheronimus Bosch een viertal uiteenlopende exposities organiseert die geïnspireerd zijn op de nalatenschap van Jheronimus Meesterwerken uit Roemenie naar s-Hertogenbosch-2Bosch, als onderdeel van Bosch Grand Tour.Eén van deze exposities is genoemd Meesterwerken uit Roemenië die beschikbaar zijn gesteld door het Brukenthal Museum uit Sibiu. Het zijn ongeveer vijftig werken van onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Marinus van Reymerswaele, Jacob Jordaens, David Teniers, Jan van Goyen, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge. Samen met Jheronimus Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. De meeste werken zijn niet eerder in Nederland tentoongesteld, dus het is daarom al een bezoek waard. Deze expositie vindt plaats van 18 juni tot en met 18 oktober a.s.

Duister Europa van Robert Kaplan in Nederlands vertaald

Duister Europa van Robert Kaplan in Nederlands vertaaldIn onze vorige nieuwsbrief attendeerden wij u reeds op dit boek als zeer lezenswaard en thans blijkt er al een Nederlandse editie verkrijgbaar.De Karpaten: de politieke hotzone van Europa ‘Wat Kaplans werk zo bijzonder maakt, is dat hij er telkens in slaagt om vanuit zijn observaties ter plaatse de geschiedenis van een regio of zelfs een heel continent tot leven te brengen en in een nieuw perspectief te plaatsen, aldus de Volkskrant. In Duister Europa reist Robert Kaplan door Roemenië, Moldavië, Oekraïne, Bulgarije en Hongarije. Het zijn de nieuwe hotzones van de Europese veiligheidspolitiek. De Karpaten vormen een natuurlijk barrière tussen Centraal-Europa en het nabije Oosten. Na de Koude Oorlog werd het gebied opgenomen in het NAVO-bondgenootschap en leek de rust voorgoed gewaarborgd. Maar anno 2016 blijkt deze regio opnieuw een geopolitieke hotzone te zijn geworden. Terwijl de NAVO desintegreert en men druk is met de bestrijding van het islamitisch extremisme in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, voert Poetin de druk op dit gebied steeds verder op. Kaplan bewees met zijn eerdere boeken Balkanschimmen en Moesson dat hij als geen ander kan voorspellen welke regio’s de komende jaren volop in het nieuws staan. Een uitvoerige boekbespreking door Jan Willem Bos zal in het volgende nummer van het(onovertroffen!!) Roemenië Magazine worden gepubliceerd.

Dacië en de Daciërs – 20 maart a.s. te Rotterdam

Dacie en de Daciers – 20 maart a.s. te RotterdamOp een stuk Europa dat voor een groot deel samenvalt met het grondgebied van het hedendaagse Roemenië, woonde in de laatste eeuwen voor Christus het volk van de Daciërs. Het koninkrijk Dacië werd in twee oorlogen aan het begin van de tweede eeuw voor Christus veroverd door de Romeinen.  De Dacische oorlogen zijn beeldend verteld op de Zuil van Trajanus, die na de overwinning van de keizer in Rome werd opgericht. En het Forum van Trajanus werd opgesierd met standbeelden van Daciërs.

Deze beelden en vele anderen verspreid over diverse musea en plaatsen in de wereld, naast Rome ook in Napels, Florence, Parijs, Londen, Madrid, Berlijn, Jerusalem, Copenhagen, ook in de VS stellen nog altijd de historici voor raadsels. Een bijzonder onderwerp dat heden ten dagen zeer in de belangstelling staat.
Een boeiend onderwerp dat wordt uiteengezet door Jan Willem Bos en het event is georganiseerd door Salon de Arte Carmen Sylva, het podium voor Roemeense kunst, cultuur en wetenschap in Nederland. Voor meer informatie zie: www.carmensylva.nl

Bijzondere berichten

Koning Mihai draagt plichten over aan Kroonprinses Margareta

Bij de voormalige Koning Mihai (94) die nog steeds een grote populariteit in Roemenië geniet is kanker geconstateerd die weliswaar behandelbaar is, maar naar het zich laat aanzien niet tot genezing zal lijden. Hij heeft derhalve besloten zich terug te trekken uit het openbare leven en zijn rechten en plichten over te dragen aan Kroonprinses Margareta. Koning Mihai was de soevereine vorst van Roemenië van 20 juli 1927 tot 8 juni 1930 en opnieuw van 6 september 1940 tot 30 december 1947. De communistische partij dwongen hem tot aftreden en hebben hem verbannen. De thans nog levende voormalige president Iliescu heeft hem lange tijd het recht ontzegd om terug te keren.

Roemeens Orthodoxe kerk wil Europese mensenrechten beperken

Roemeens Orthodoxe kerk wil Europese mensenrechten beperkenDe Roemeens Orthodoxe kerk wil via een referendum een grondwetswijziging doorvoeren, waardoor een huwelijk met partners van hetzelfde geslacht onmogelijk wordt gemaakt. Een en ander geschiedt op intiatief van het hoofd c.q.metropolitan van deze kerk.Vooral in het district Iasi zijn priesters actief in het verzamelen van handtekeningen. De jongere generatie weigerde, maar vooral ouderen ondertekenden het verzoek.Circa 23 NGO’s onder leiding van Mihai Gheorghiu waarvan de doelstellingen allerminst duidelijk zijn hebben zich verenigd in een coalitie voor de familie en ondersteunen het verzoek. Het is te hopen dat de Roemeense regering niet meewerkt aan het terugdraaien van de klok, want het zal het aanzien van het land ernstig schaden.Immers het pas in 2000 schrappen van het fameuze artikel 200 in het Roemeense Wetboek van Strafrecht waarin homoseksualiteit strafbaar werd gesteld, ligt nog vers in het geheugen.