header-nieuwsbrief-new

Nieuwsbrief 9 april 2015

DRN Expertmeeting E Commerce en 3D op 28 mei a.s.

Iedereen kent de ontwikkelingen van twee belangrijke electronische ontwikkelingen zoals E commerce en/of E business en het 3D printen.DRN Expertmeeting E Commerce en 3D op 28 mei-2
DRN Expertmeeting E Commerce en 3D op 28 meiBeide ontwikkelingen hebben vrijwel voor iedere bedrijfssector grote gevolgen en zal het komend decenium ingrijpende invloed hebben op economieën, verdienmodellen van bedrijven, maar ook voor het onderwijs.
E commerce tekent zich al af en daarop anticiperen is wenselijk. Het 3D printen heeft inmiddels ook al een grote vlucht genomen, maar is zo mogelijk nog ingrijpender, maar bevindt zich nog deels in een experimentele fase.
De DRN heeft daarom contacten met experts gelegd en hoopt u nader te kunnen informeren op voornoemde datum en als passende locatie is het Conference Center op High Tech Campus in Eindhoven gekozen(optioneel).
Aanleiding om deze expertmeeting te organiseren waren geluiden van ondernemers die zich afvragen hoe zij op deze ontwikkelingen kunnen anticiperen.
Onderhavig bericht is als voorinformatie bedoeld voor de aantekening in uw agenda. Zodra het programma gereed is zullen wij u daarover informeren en de inschrijving openstellen.

Personalia ING en RVO

Personalia ING en RVODe huidige voorzitter van de DRN Ruud van Dusschoten is per 1 januari 2015 benoemd tot directeur Private Banking & Beleggen ING Nederland. De afgelopen 8 jaar heeft Ruud van Dusschoten leiding gegeven aan de uitbouw en professionalisering van de dienstverlening aan het groot- en middelgroot bedrijf en instellingen in Nederland. Van Dusschoten was directeur Business Banking van 2007 tot 2012. In 2014 heeft Ruud van Dusschoten samen met Karien van Gennip de dienstverlening aan familiebedrijven vormgegeven, in een samenwerking tussen Grootbedrijf & Instellingen en ING Private Banking.
Na een inwerkperiode zal Vanessa Koets binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO of Netherlands Enterprise Agency) het aanspreekpunt voor Roemenië zijn. Haar contactgegevens zijn: vanessa.koets@rvo.nl tel.+31 88 602 1038

Logistieke sector

KLG Logistics verwacht in Roemenië 10% groei in 2015

KLG Logistics verwacht in RoemenieKLG Logistics,één van de toonaangevende Europese logistieke bedrijven heeft ambitieuze plannen voor de Roemeense markt. Voor 2015 gaat men uit van 10% omzetgroei en consolideert daarmee zijn positie op de Roemeense logistieke markt. Zoals eerder gepubliceerd heeft KLG in Roemenië een nieuw magazijn en crossdockterminal geopend dat zijn vruchten zal afwerpen. Volgens Dragos Geletu, managing director van KLG Romania schat hij de te behalen brutowinst op 1,3 miljoen euro in 2015. Bij zijn groeivoorspellingen voor 2015 houdt hij rekening met zowel de stijgende trend van outsourcing markt, die niet tot de kernactiviteiten behoort en de mogelijke negatieve gevolgen van de internationale context, zoals de Russische crisis.

Agrarische sector

Haven van Constanta wordt grootste graan hub van Europa

Haven van Constanta wordt grootste graan hub van EuropaOnlangs kocht één van de grootste Amerikaanse graanbedrijven Archer-Daniel-Midland twee terminals in de haven van Constanta voor 90 miljoen euro.Men bezat reeds aandelen in de Roemeense bedrijven die voorheen de bezitters van de terminal waren. Beide terminals, respectievelijk derde en vierde in grootte van de haven, verwerken 500 ton graan.
Doordat ook reeds toonaangevende bedrijven zoals het Duitse AIS Europe en de andere Amerikaanse bedrijven CHS en Gargill ook reeds voor Constanta hebben gekozen, wordt volgens de analisten van Bloomberg Constanta als tweede graanknoopunt ter wereld gezien.

De Roemeense directeur James Hysop van de Europese Bank Wederopbouw en Ontwikkeling(EBRD) constateert dat ook omliggende landen zoals Bulgarije, Hongarije en Servië die een toenemende graanexport kennen, voor Constanta kiezen.Een belemmering voor de groei van de haven van Constanta is de beperkte bevaarbaarheid van de Donau(achterland functie), aldus Peter Beerents, CEO van het Nederlands-Roemeense bedrijf Cibus Farmland Club.

Roemenie agrarische grootmacht in EU(akkerbouw)

Roemenie agrarische grootmacht in EUAan de hand van de onlangs zeer gedetailleerde cijfers van Nationaal Instituut voor Statistiek over 2014 blijkt dat Roemenië op het gebied van akkerbouw boven aan ranglijst van Europese landen te staan. Qua productie van tarwe staat men op de 5e plaats achter Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje. Met betrekking tot de maisproductie neemt men de 2e plaats in na Frankrijk en wat de zonnebloemenzaden aangaat staat men op de 1e plaats.Desondanks moet hierbij worden aangetekend dat men de op één na laagste plaats inneemt inzake de opbrengst per hectare. Roemenië leunt sterk (circa 70%) op akkerbouwproducten. Indien men akkerbouw en veeteelt samenvoegt dan is in Nederland in 2014 voor bijna €1600 per hoofd van de bevolking aan landbouwproducten geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarvan was 48% afkomstig uit akker- en tuinbouw (groenten, fruit, granen en planten) en 42% uit veeteelt (vlees en melk). De overige 10% bestond uit dienstverlening in de landbouw. Bij samenvoeging van akkerbouw en veeteelt komt Roemenië op € 777,-  per hoofd van de bevolking. De onevenwichtige samenstelling en de lage productie per hectare biedt voor de Nederlandse agrarische sector derhalve mogelijkheden.

Ondanks dat cultuur en economie traditioneel beleidsmatig gescheiden werelden zijn, is het de dirigent Raymond Janssen gelukt om tussen deze twee werelden een brug te slaan. Cadenza slaat brug tussen gescheiden beleidswereldenHij heeft het aangedurfd om bij een jubileum van een Roemeens wegenbouwbedrijf een koppeling te leggen tussen de activiteiten van het bedrijf en de uitvoering van (licht) klassieke muziek.

Het bleek een grandioos succes te zijn, waarbij het wegenbouwbedrijf zich op een bijzondere manier onderscheidde van zijn concurrenten en het experiment grote aandacht genereerde, vooral door zijn onconventionele opzet. Het is zeker de moeite waard om het korte Youtubefilmpje te bekijken op zijn website https://www.cadenza-productions.nl/cadenza-slaat-brug-tussen-gescheiden-beleidswerelden/ . Het succes is niet onopgemerkt gebleven, want de Opelvestiging in Oostenrijk heeft inmiddels ook een dergelijke op hun branche afgestemd concert laten uitvoeren in Wenen, waarbij het succes zich herhaalde. Gelet op de inventiviteit van deze culturele ondernemer is hem in 2013 de Romanian Business Award toegekend en is hem door Roemeense ambassadeur de Award of Excellence uitgereikt.

Minister Koenders bezocht Roemenië