Nieuwsbrief juli 2021

Header-news

DRN NIEUWS

DRN en NRCC gaan strategisch partnerschap onderzoeken

Op maandag 12 juli jl. hebben de bestuursleden van beide gelijkgerichte organisaties in principe besloten om samen te werken met als doel om  hun leden een betere dienstverlening te kunnen bieden. De ondernemer staat derhalve centraal en werd dus gekozen voor een pragmatische aanpak. Er is daarom gekozen voor een pilotproject in de agrarische sector die zowel in Roemenië als in Nederland hun eigen dynamiek  kennen maar elkaar ook het nodige te bieden hebben. Beide organisaties  kennen een Task Force en deze zullen binnen een redelijke termijn contact met elkaar opnemen en zo mogelijk een actieplan opstellen, waarbij de dienstverlening aan hun leden centraal staat. Kortom, de daad bij het woord voegend. Overigens raden wij u aan om kennis te nemen van de recente NRCC White Paper 2021 via de link: https://www.nrcc.ro/uploads/advocacy/63496NRCC-WhitePaper%20A4-Web.pdf

Roemeens Corps Consulaire attendeert Nederlandse bedrijven op Roemeense werknemers

De Nederlandse honorair consuls die Roemenië in Nederland vertegenwoordigen – onder auspiciën van de Roemeense ambassade –  attenderen via hun drietalige website www.consulate-romania.nl op het bestaan van een uitgebreide (Roemeenstalige) brochure waarin de rechten en plichten van Roemeense burgers uitvoerig staan omschreven indien zij in Nederland verblijven. Voorts staat in drie talen omschreven hoe zij in bepaalde onvoorziene situaties hun vragen op digitale wijze kunnen voorleggen aan de consulaire afdeling van de ambassade. De brochure downloaden en overhandigen aan de Roemeense werknemer kan een hoop tijd en misverstanden besparen.
Wellicht ten overvloede: Roemeense nieuwkomers worden verwezen naar de uitgebreide Roemeenstalige gids “Nou in Olanda”.
Voor raadpleging van deze gids klik hier.

Logistieke Sector

Neele-Vat Logistics neemt Steder Group over

Logistiek dienstverlener Neele-Vat Logistics heeft overeenstemming bereikt over de overname van de Steder Group. Met deze overname verstevigt Neele-Vat haar positie als zeevracht expediteur in de Rotterdamse haven. Daarnaast komen er internationale vestigingen bij in Glasgow, Aberdeen, Houston en Dubai.
Beide bedrijven zijn lid van de DRN en reeds jarenlang actief in Roemenië(Oradea en Constanta).
De samenvoeging van deze twee Rotterdamse bedrijven betekent verdere internationale groei voor Neele-Vat. Door de toevoeging van 50 medewerkers in Schotland zijn er nu meer dan 100 medewerkers werkzaam in het Verenigd Koninkrijk. Dit verstevigt de schaalgrootte die nodig is om ook in het Europa van morgen concurrerend te kunnen blijven.
Steder Group, met 100 medewerkers, blijft voorlopig onder haar eigen naam binnen de Neele-Vat groep opereren. Het management blijft aan en de overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid.

Rinus Spijkers, CEO van Steder Group: “De overname door Neele-Vat biedt een mooie continuering voor klanten en personeel van de Steder Group. Met dezelfde klantgerichte, no nonsens cultuur, en nog meer slagkracht. Ik ben heel blij dat ik mijn klanten en collega’s zo een mooie toekomst kan bieden.” Steder Agencies & Chartering blijft op eigen benen en wordt niet verkocht.
Rene Bongers, commercieel directeur van Neele-Vat : “De activiteiten van Neele-Vat en Steder Group vullen elkaar goed aan. Wij kunnen onze klanten nu een nog bredere service bieden. En hebben met de nieuwe locaties een goede uitgangspositie om onze dienstverlening internationaal uit te breiden. Zodat wij invulling kunnen geven aan onze ambities om als familiebedrijf te groeien en concurrerend te blijven.”
Neele-Vat Logistics blijft na de overname een echt Rotterdams familiebedrijf met 1.000 medewerkers, 27 vestigingen in 10 landen, 255.000 m² warehouse en een omzet van 395 miljoen euro.

Roemeens vrachtvervoerders komen in opstand tegen belastingdienst ANAF.

Op vrijdag 18 juni jl. hebben zij met lage snelheid over de belangrijkste verkeersaders van het land gereden. Deze vorm van protest is gericht tegen wat zij de “intimidatie” van de belastingdienst noemen.
“Na jarenlang alleen te hebben gestaan ​​en de economische tegenspoed te hebben gedragen tijdens de pandemie, wordt de transportsector lastiggevallen door de belastingcontrolediensten, die hebben besloten om de dagvergoedingen van chauffeurs te herclassificeren als looninkomsten en ze te belasten met inkomstenbelasting. In de meeste gevallen worden deze over de afgelopen vijf jaar uitgevoerd, zodat de waarde van de resulterende belastingbesluiten enkele miljoenen euro’s bedraagt ​​voor bedrijven met wagenparken rond 100 vrachtwagens. Met andere woorden, we hebben het over enorme bedragen, waarvan in de meeste gevallen de gesanctioneerde bedrijven  het geld niet hebben om te betalen”, blijkt uit een communiqué van de werkgeversorganisaties in de sector.
Vrachtvervoerders maken zich ook zorgen over het voornemen van de huidige minister van Verkeer, Cătălin Drulă, om het vignet per kilometer in te voeren, volgens het principe “de vervuiler betaalt” , dat al jaren intensief wordt gepromoot door de Europese Commissie. Het wordt niet in praktijk wordt gebracht omdat daardoor in elk Europees land de tolheffingen exponentieel zouden stijgen voor vervoerders, aldus de verklaring. Volgens de vervoerders zouden deze stijgingen worden weerspiegeld in de prijzen van de producten in het schap. “Terwijl andere Oost-Europese staten op zoek zijn naar oplossingen om het concurrentievermogen van hun transportbedrijven op de communautaire markt te behouden, verminderd concurrentievermogen door protectionistische voorschriften die door West-Europeanen zijn opgelegd via het mobiliteitspakket, dat in februari 2022 in werking zal treden.
De internationale transportbedrijven dragen massaal bij aan de vermindering van het .handelstekort van Roemenië, dat in 2020 meer dan 16 miljard euro bedroeg, waardoor dit  economisch segment direct en indirect bijna 400.000 mensen in dienst heeft. Zij moeten worden geraadpleegd vóór de invoering van nieuwe regelgeving die gericht is op hun activiteit, zoals het betaamt bij een economische sector die meer dan 7% bijdraagt ​​​​aan het BBP van Roemenië “, aldus het communiqué van de organisaties APTE2002, Apulum Alba Iulia, ATM Bucovina, ARTRI, COTAR, FORT en UNTRR

KLG Europe Romania: Simplify, het zakelijke ecosysteem voor online winkels

Simplify, vorig jaar gelanceerd door KLG Europe Romania, heeft zich snel ontwikkeld. In maart 2021 groeide het bedrijf met 115 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, goed voor 10% van de omzet van KLG Europe Romania. Simplify kende een opwaartse trend na de eerste zes maanden, met een toename van 300 procent in bedrijfsvolumes en verwerkte meer dan 25.000 bestellingen per maand voor online winkels in de markten voor huis & decoratie, speelgoed en mode. Simplify biedt ondernemers een oplossing op basis van de integratie van technologie en operationele stromen om de interne processen van een webwinkel te automatiseren.
”De uitbreiding van ons klantenportfolio, evenals de groei die werd gegenereerd door de ontwikkeling van de klantenactiviteiten van Simplify, waren het resultaat van het inspelen op de huidige behoeften van e-commerceconsumenten. Met Simplify nemen we de volledige logistieke activiteit over, waardoor klanten de tijd krijgen die ze nodig hebben om zich te concentreren op acties die leiden tot bedrijfsopschaling, winstgroei en ontwikkeling van marketing- en communicatiestrategieën, zoals optimalisatie van de site en levering, waardoor het aantal afbeeldingen voor elk product, het uitbreiden van het assortiment artikelen en het toevoegen van nieuwe productcategorieën ”, zegt Cosmin Căpățâneanu, Digital Transformation Director. Online bedrijven profiteren van geïntegreerde diensten voor de hele supply chain via het Simplify-ecosysteem, inclusief elk type transport voor levering, productontvangst, opslag, verpakking en etikettering, evenals toegang tot de ontvangst van producten die door klanten worden geretourneerd.

Volgens het laatste eMAG Marketplace-onderzoek, partner Simplify, zijn er nog steeds aanzienlijke groeimogelijkheden voor digitale transacties: de Roemeense Vereniging van Online Winkels (ARMO) schatte een stijging van 30% in 2020, een geschatte waarde van 6 miljard euro voor online detailhandel, met online transacties zijn goed voor ongeveer 10% van alle detailhandel. In termen van bestelde producten is de vraag naar laptops sinds april 2020 bijna verdubbeld en hebben Roemenen drie keer meer stofzuigers en vijf keer meer tablets besteld dan het jaar ervoor. De afgelopen maanden is de interesse in mobiele telefoons met ruim 35% toegenomen.Momenteel is er een grote vraag naar meubels en decoraties, evenals een aanzienlijke toename in het modesegment.
”De evolutie van de Roemeense e-commercemarkt heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van onze zakelijke prioriteiten. Ze concentreerden zich op digitalisering, waardoor de Simplify-klant snel toegang kon krijgen tot informatie, zowel zakelijke informatie als software-infrastructuur die de integratie mogelijk maakt van de vele applicaties die e-commercebedrijven vaak gebruiken, zoals online handelsplatforms, marktplaatsplatforms of koeriersapplicaties.
De meest recente investeringen zijn gedaan in de IT-sector, voor de apps die het ecosysteem ondersteunen: de Warehouse Management System (WMS)-applicatie en het Simplify-portaal, en we zullen blijven investeren in deze applicaties en, geleidelijk, in de automatiseringssector om processen te stroomlijnen. Tegen het einde van het jaar zullen we de initiële investering van EUR 1,5 miljoen in het eerste jaar van activiteit hebben overschreden, en in vijf jaar zullen we EUR 5 miljoen hebben bereikt, die allemaal afkomstig zullen zijn van KLG Europe-fondsen. ” voegt Cosmin Căpățâneanu, directeur digitale transformatie toe.

Een van de belangrijkste voordelen voor klanten is de Simplify-portal, waarmee u realtime informatie kunt bekijken, zoals de status van al het leveringstransport (of het nu over de weg, over zee of door de lucht is) of de status van bestellingen  die klanten zullen bereiken die online bestelden. Ook kan men via dit portaal de status van voorraden en te leveren pakketten inzien. Bovendien is informatie zoals data-analyse, retourlogistiek, documentbeheer en meer gemakkelijk toegankelijk dankzij procesautomatisering via API of directe ERP-software-integratie met het Simplify-ecosysteem. Met andere woorden, net zoals de eindgebruiker profiteert van het AWB Tracking- systeem voor het monitoren van een pakket dat hij ontvangt, hebben Simplify-klanten eenvoudig toegang tot alle informatie in de supply chain.

Europese Green Deal versus Mobility Package?

Als je de EU Commissaris Frans Timmermans op zijn gebruikelijke dwingende toon hoort spreken over het feit dat de decarbonisatie enorme investeringen vergt, roept die vanzelfsprekendheid weerstanden op. Het leverde inmiddels al een spervuur van kritische vragen op van minstens zes andere commissarissen. Of de EU Commissaris van Transport, de Roemeense Adina Valean het klakkeloos zal overnemen, valt ook sterk te betwijfelen want zij heeft haar handen al vol aan het omstreden het mobiliteitspakket van de Europese Commissie dat een verzameling is van drie initiatieven op het gebied van het bestuur van het commerciële wegvervoer in de Europese Unie. Het is de grootste wijziging van de EU-regels voor het wegvervoer, die veel aspecten van de activiteiten van de industrie bestrijkt.
Bijzonder gevoelig ligt ook het plan om het wegtransport en de gebouwde omgeving voortaan te laten betalen voor hun CO₂-uitstoot. Dit betekent dat de doorsnee burger wordt opgezadeld met hogere prijzen aan de pomp en voor de verwarming van zijn woning.

Roemenië gaat voor gecomprimeerd aardgas voor wegvervoer

Om de decarbonisatie doelstelling van het Europees Groen Pact voor Europa om koolstofneutraal te bereiken, zijn enorme investeringen nodig, ook in het wegvervoer. Transport is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot en voor het langeafstandstransport over de weg zijn elektromotoren nog geen haalbare oplossing. Voertuigen die rijden op gecomprimeerd aardgas of vloeibaar aardgas (CNG/LNG) zijn daarom volgens wegvervoerders de beste optie.


Roemenië heeft echter slechts 3 bevoorradingsstations voor gecomprimeerd aardgas en staat in dit opzicht onderaan de Europese ranglijst, volgens de gegevens van de European Association for Gas and Bio-gas Vehicles. Ter vergelijking: Bulgarije heeft 116 laadstations voor gecomprimeerd aardgas, Duitsland 850 en Italië bijna 1.300.
Om de doelstellingen van de Green Deal te helpen realiseren, moet de wegtransportsector in 2050 zijn CO2-voetafdruk met 90% verminderen.
Roemeense vervoerders zijn van mening dat gas op dit moment een haalbare oplossing is, aangezien Roemenië de op één na grootste aardgasvoorraad in de Europese Unie heeft, maar ook omdat elektrische voertuigen momenteel geen goede economische oplossing zijn voor langeafstandsvervoer.

Duitsland heeft een ontwikkeld netwerk van CNG-tankstations van 850 eenheden. De Duitse staat geeft vervoerders ook een subsidie ​​voor de aankoop van voertuigen op gecomprimeerd aardgas tot 40% van de aankoopwaarde.

Gecomprimeerd aardgas is niet alleen minder vervuilend, maar heeft ook een hoger economisch rendement. Zo zijn bij 100 km de kosten voor voertuigen op aardgas 35% lager dan die met dieselmotoren en 52% lager dan die met benzinemotoren, volgens gegevens van de European Association of Gas Vehicles and Bio-gas.

Roemenië beschikt momenteel echter niet over de nodige infrastructuur voor voertuigen op gas. Met slechts 3 tankstations voor gecomprimeerd aardgas staat het op een van de laatste plekken in de Europese Unie.

Transport is een van de grootste deelnemers aan de Roemeense dienstenexport. Uit gegevens van de Nationale Bank van Roemenië blijkt dat de transportdiensten in de eerste drie maanden van 2021 een handelsoverschot van meer dan 1 miljard euro optekenden. De export van dergelijke diensten bedroeg 1,8 miljard euro, terwijl de import 750 miljoen euro bedroeg.

De Covid-19-crisis zorgde voor een daling van de omzet van Roemeense wegvervoerders met 13% in 2020, vergeleken met 2019, en de activiteiten van internationale wegvervoerders in Roemenië daalden met 17%. Tegelijkertijd daalde de markt voor binnenlands personenvervoer over de weg met 20% en daalde de verkoop van internationaal personenvervoer in 2020 met 55% ten opzichte van 2019.

Waterstof is nog geen alternatief.
Scania heeft tot nu toe behoorlijk geïnvesteerd in waterstoftechnologie en er rijden zelfs al zware waterstofvoertuigen rond bij klanten. In een  opvallend persbericht schrijft het bedrijf nu echter dat deze tests het bedrijf het inzicht hebben gegeven dat waterstof als duurzame brandstof voor het wegvervoer over lange afstanden helemaal niet zo voor de hand ligt. ‘Het gebruik van waterstof voor dergelijke toepassingen zal voorlopig beperkt zijn, aangezien er drie keer zoveel hernieuwbare elektriciteit nodig is om een waterstoftruck van stroom te voorzien in vergelijking met een batterij-elektrische vrachtwagen. Er gaat namelijk veel energie verloren bij de productie en distributie en de omzetting naar elektriciteit. Kortom, de Roemeense keuze lijkt vooralsnog vanuit de economische invalshoek bezien het beste alternatief.

Sector Scheepsbouw en installatie

Diamanten, Damen en Alewijnse

Damen en Alewijnse leveren nieuwste en grootste offshore diamantmijnbouwschip op voor de komende zomerperiode. Alewijnse heeft een mijlpaal bereikt bij de elektrische installatie aan boord van het nieuwste en grootste offshore diamantmijnbouwschip ter wereld (AMV3). Met het inschakelen van de walstroom geeft Alewijnse het startsein voor de inbedrijfsstellingsfase van de complete elektrische installatie aan boord van het nieuwe schip voor De Beers Marine Namibia (Pty) Ltd. Alewijnse werkt voor dit project opnieuw samen met Damen Shipyards Group, ditmaal op de Roemeense werf Damen Shipyard Mangalia, het vlaggenschip van de werven van de Damen Group voor de bouw van vooral grote en complexe schepen en offshore constructies.


Het Additional Mining Vessel (AMV) 3 is een buitengewoon complex schip. Bij de bouw zijn bedrijven uit zowel de mijnbouw als de maritieme industrie betrokken. Het is het zevende schip uit de vloot van eigenaar De Beers Marine Namibia (Pty) Ltd. en wordt het meest geavanceerde schip van dit type dat ooit is gebouwd.
Het nieuwe schip zal vanaf 2022 worden ingezet voor het winnen van diamanten voor de kust van Namibië. Daarmee zal het jaarlijkse productieniveau van de rederij aanzienlijk stijgen, naar verwachting tot 35%. De oplevering van het schip is gepland voor de zomer van 2021.

Van der Leun onderscheiden met het predicaat Koninklijk

Royal Van der Leun is een allround system integrator die wereldwijd opereert. Van der Leun engineert en installeert vernieuwende, geïntegreerde elektrische systeemoplossingen voor de maritieme industrie, bouw, bagger en offshore.
Dankzij efficiënt materiaalgebruik, doordachte installatie en een sterk servicenetwerk kunnen klanten waar dan ook ter wereld blind op onze systemen vertrouwen. In Roemenië is men in stad Galati gevestigd, omdat Damen Shipyards ook tot hun klanten behoort.
Tijdens de ceremonie in aanwezigheid van de commissaris van de Koning Jaap Smit  en de burgermeester van Sliedrecht Jan de Vries werd door de CEO Martin den Breejen het nieuwe logo onthuld. Het Dutch Romanian Network wenst het ruim 100-jarig familiebedrijf een Koninklijke toekomst toe.

Sector Infrastructuur

Is de Memorandum of Understanding(2011) tussen Rotterdam en Constanta nog actueel?

De cijfers van de Haven van Constanta spreken voor zich. Zonder een strategisch partnerschap zullen ze het niet redden.
Zeehavenvervoer daalde in eerste kwartaal Het zeehavenvervoer daalde in de eerste drie maanden van het lopende jaar met 3,1% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020, waarbij het volume geloste goederen met 0,5% toenam, terwijl het volume geladen goederen met 6,3% daalde, volgens de gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.
De daling met 3,1% van het totale volume wordt veroorzaakt door de dalingen geregistreerd door het binnenlands vervoer met 21,4% en door het transitovervoer met 14,4%; de internationale binnenvaart steeg met 22,0%,

De goederen die werden geladen en gelost in de havens waar zeeschepen worden geëxploiteerd, bedroegen in totaal 11,79 miljoen ton en de containervaart bedroeg 153.000 TEU (gelijk aan twintig voet) in het eerste kwartaal van 2021. In dezelfde periode 7,253 miljoen ton goederen en 80 TEU en 3,65 miljard ton-kilometer (respectievelijk tonkilometer: maateenheid voor het vervoer van één ton goederen op een schip op een afstand van één kilometer) en 67.000 TEU – kilometer. In het eerste kwartaal van 2021, vergeleken met het eerste kwartaal van 2020, is de activiteit in havens die de exploitatie van zeeschepen mogelijk maken voor de meeste havens afgenomen. De havens waar de meeste goederen werden geregistreerd tijdens de onderzochte periode zijn: Constanța, met een aandeel van in totaal 94,7%, en Galați, met 4,0%.

In het eerste kwartaal van 2021 werd voornamelijk het type vaste bulklading vervoerd, met een aandeel van 57,3% in het totaal aan geladen en geloste goederen. Dezelfde soort lading werd gedomineerd door vrachtladingen (74,2%), voor de lossingen werd het grootste aandeel geregistreerd door de soort vloeibare bulklading (41,6%). In het eerste kwartaal van 2021 werden de grootste hoeveelheden geladen en geloste goederen geregistreerd met betrekking tot de volgende partners: Rusland (2.586 miljoen ton) en Turkije (2 miljoen ton). Van de lidstaten van de Europese Unie werden de grootste hoeveelheden vervoerde goederen geregistreerd in partnerschap met Spanje (643.000 ton) en Griekenland (389.000 ton).

Op het niveau van het eerste kwartaal van 2021 werden grotere volumes van het type goederen geladen – volgens de NST 2007-classificatie: landbouw-, jacht- en bosbouwproducten; vis en andere visserijproducten – 64,3%. Wat de geloste goederen betreft, was het grootste aandeel in handen van het type goederen kolen en bruinkool, ruwe olie en aardgas – met 39,8%. In de haven van Constanța waren de belangrijkste hoeveelheden goederen die in het eerste kwartaal van 2021 werden geladen van het type vaste bulklading (75,3%), voor het lossen van het overheersende type vloeibare bulklading – in verhouding van 43,6%. Met betrekking tot het type goederen NST 2007, werden in de haven van Constanța voornamelijk landbouwproducten, jacht en bosbouw geladen; vis en andere visserijproducten – in verhouding van 65,6%, voor de geloste goederen het aandeel in steenkool en bruinkool, ruwe olie en aardgas (41,0%).

In de Europese context presenteert de door de Europese Commissie – Eurostat – gepubliceerde statistische gegevens op het niveau van het eerste kwartaal van 2020 staat Roemenië op de vijftiende plaats in het totale volume van goederen geladen en gelost in de belangrijkste havens, onder de 22 lidstaten Staten van de Europese Unie. , rapporteert gegevens over zeehavenvervoer. Volgens gegevens waren in het eerste kwartaal van vorig jaar, van het totale volume van geladen en geloste goederen in de belangrijkste Europese havens, vier lidstaten, namelijk Nederland, Spanje, Italië en België, goed voor 53,3% van het totale volume van laden en lossen van zeehaventransport.

ING en NN introduceren (Romanian)Health Protect Verzekering

ING Bank maakte onlangs bekend dat het in samenwerking met NN Romania de ING Health Protect-verzekering heeft gelanceerd, een product dat zowel beschikbaar is in het ING Office-netwerk als in de Home’Bank-bankapplicatie.
ING Health Protect dekt het risico van een operatie als gevolg van een ongeval of ziekte en biedt 24/7 telefonische ondersteuning. Deze dienst wordt verleend door gespecialiseerde artsen die de gezondheidstoestand van de verzekerde kunnen vaststellen aan de hand van de telefonische informatie, de urgentie kunnen inschatten en medische adviezen en/of begeleiding kunnen geven aan medische diensten wanneer ze dat nodig hebben, aldus de bank in een verklaring.

“Het afgelopen jaar heeft ons laten zien hoe kwetsbaar gezondheid kan zijn en hoe belangrijk het is om op een vangnet te kunnen vertrouwen. ING Health Protect biedt een oplossing voor financiële zekerheid bij ernstige gezondheidsproblemen, die een gezin volledig kunnen ontwrichten. Zoals we gewend zijn geraakt aan onze klanten, brengen we een ander relevant product naar de ING Home’Bank-applicatie, vooral in de huidige context, altijd en overal beschikbaar “, onderstreepte Roxana Petria (foto), Tribe Lead Customer Engagement, ING Bank Roemenië.

“Onze missie is om zoveel mogelijk Roemenen te helpen om voor hun gezondheid te zorgen en vooral om hun financiële zorgen bij medische problemen te minimaliseren. Door deze ziektekostenverzekering speciaal voor ING-klanten te lanceren, richten we ons op een extra segment van klanten en dragen we samen bij aan het verminderen van het financiële beschermingstekort in Roemenië “, voegt Cătălin Elisei, algemeen directeur van NN Asigurări SA, toe.

Klanten hebben de beschikking over drie pakketten waaruit ze kunnen kiezen – Health Protect 12, 35 en 50, met maandelijkse kosten tussen 12 en 50 lei/maand en een maximaal verzekerd bedrag van 15.000 lei per jaar. De voorwaarden om toegang te krijgen tot ING Health Protect zijn het aanhouden of openen van een zichtrekening bij ING Bank en de leeftijd tussen 18 en 59 jaar. Health Protect 35 en 50 vereisen aanvullende gezondheidsvoorschriften.

De verzekering wordt afgesloten op basis van een verklaring van de cliënt waarin algemene gegevens over zijn gezondheid worden gegeven, zonder dat daarvoor medische documenten nodig zijn. Alle documenten die nodig zijn om de verzekering af te sluiten, worden digitaal ondertekend, rechtstreeks in ING Home’Bank. De betaling van de eerste maand gebeurt elke maand automatisch, rechtstreeks van de ING-zichtrekening, op de 3de van elke maand of de volgende werkdag.

NN Group, eigenaar van NN Pensii in Roemenië, onderhandelt over de aankoop van een deel van MetLife’s Europese levensverzekeringsactiva

De grootste Nederlandse verzekeringsmaatschappij, NN Group, die in Roemenië de administratie verzorgt van het belangrijkste pensioenfonds in Roemenië, vanaf Pijler II, NN Pensii, met 2 miljoen bijdragers is in gesprek om een ​​deel van de Europese activa over te nemen van de levensverzekeraar Amerikaanse Metlife verzekeringen bedrijf MetLife voor ongeveer $ 740 miljoen. Volgens Bloomberg zou binnenkort een overeenkomst kunnen worden bereikt voor eenheden in Griekenland en Polen, maar geen definitieve beslissing, aangezien andere bieders kunnen verschijnen. Vertegenwoordigers van MetLife en NN Group weigerden commentaar te geven. Twee jaar geleden onderhandelde de Italiaanse verzekeringsgroep Assicurazioni Generali SpA over de aankoop van de meeste Europese activa van de Amerikaanse rivaal MetLife, maar de onderhandelingen werden geblokkeerd vanwege prijsverschillen. MetLife, gevestigd in New York, verkoopt zijn activa om   zijn wereldwijde activiteiten te stroomlijnen. De activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika rapporteerden een gecorrigeerde winst van $ 327 miljoen in 2020, een stijging van $ 282 miljoen in 2019.

IT&C Sector

Situatie in Roemeense IT&C Sector

In Roemenië zijn IT&C-specialisten de best betaalde werknemers.Volgens het National Institute of Statistics (INS) bedroeg het gemiddelde nettosalaris in informatie- en communicatietechnologie in mei 2021 6699 lei.
Onder de specialisten in deze sector werden de hoogste nettosalarissen ontvangen door degenen op het gebied van informatietechnologiediensten en informatiediensten: gemiddeld 8192 lei.
Ter vergelijking: het gemiddelde nettoloon in de totale nationale economie was in mei 2021 3492 lei. De laagste nettolonen worden ontvangen door werknemers in hotels en restaurants (HoReCa): 1850 lei, gemiddeld in mei, aldus INS.


In 2020 droeg de IT&C-sector 6,8% bij aan de vorming van het bruto binnenlands product van Roemenië en een stijging van 0,6% aan de economische groei. Samen met de bouw was IT&C de motor van de Roemeense economie en verzachtte de economische neergang van het land. In 2020 had Roemenië een daling van het bbp van 3,9% ten opzichte van vorig jaar als geheel.
Constructies droegen 6,6% bij aan de vorming van het bruto binnenlands product van Roemenië.
De grootste bijdrage aan de vorming van het bbp werd geleverd door de industrie: 19,7%, maar deze sector kende in 2020 een daling van 2% ten opzichte van 2019 en droeg daarmee bij aan de economische teruggang in 2020.

Roemenië staat onderaan de ranglijst van de Europese Unie wat betreft het aandeel van informatie- en communicatietechnologie (IT&C)-specialisten in het totale personeelsbestand in het land, volgens de meest recente beschikbare gegevens, die vrijdag zijn gepubliceerd door het Europees Bureau voor de Statistiek, Eurostat .
In 2020 vormden IT&C-specialisten slechts 2,4% van de totale beroepsbevolking in Roemenië, ons land staat wat dit betreft op de voorlaatste plaats van de 27 EU-lidstaten.
Alleen Griekenland had een lager aandeel IT’ers: 2%. Bij de Bulgaarse buren was het aandeel IT&C-specialisten in het totale personeelsbestand 3,2% en in Hongarije bijna 4%.

Agrisector

Roemeense boeren leren stilaan de les van “associatie”

Als men in Roemenië met de oudere generatie boeren spreekt van de veelal kleinere onrendabele percelen( en dat is een substantieel aantal) over samenwerking bijvoorbeeld op coöperatieve basis stokt ieder gesprek en ontstaat er wantrouwen. Rationele argumenten die voor samenwerking  pleiten worden weggewuifd. Het heeft nog steeds een negatieve invloed op het functioneren van een goed kadaster en ruilverkaveling blijkt in veel gevallen onbespreekbaar te zijn. Daarom is het verstandig naast de boeren te gaan staan en niet er tegenover.
Want een klein deel van de recente geschiedenis leert ons dat de “systematisering” van de dictator Ceaușescu  van het platteland hield kortweg een dorpensloop in, en zelfstandige boeren werden gedwongen om in staatsboerderijen(Kolchoz, naar modellering van Stalin) te werken en ook vele terecht kwamen in betonnen blokkendozen zonder voorzieningen in de steden . Dus het gebruik van het woord coöperatie klonk als vloeken in de kerk. Daarom gebruikt men tegenwoordig liever het woord associatie. Echter nu dertig jaren verder en de tijden en omstandigheden veranderen. De huidige generatie boeren worden aangestuurd door  grote handelaren  die strikte regels opleggen, grote hoeveelheden goederen eisen en weinig speelruimte laten voor kleine producenten, maar ook aangetrokken door Europees geld dat bestemd is voor coöperaties, beginnen Roemeense boeren opnieuw zaken te doen via “coöperatieve” verenigingen. Alleen al vorig jaar, een totaal atypisch jaar voor elk bedrijf, werden 166 landbouwcoöperaties opgericht tot 1.621, het dubbele van 2014, bijvoorbeeld, volgens informatie van het ONRC(handelsegister).  Thans hebben de eerste vijf grootste landbouwcoöperaties in Roemenië in 2020 samen voor het eerst de drempel van een half miljard lei gepasseerd, na een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.Deze  landbouwcoöperaties zijn de AAYLEX-groep, Integrated Agricultural Cooperative My Country , Agroprod Crasna Agricultural Cooperative, Banat Agro Vest Agricultural Cooperative en Argeș Biosud Agricultural Cooperative

Voor wie van de recente geschiedenis van de Roemeense agrisector wil kennis nemen, verwijzen wij naar het artikel van wijlen ambassadeur Coen Stork: https://www.donaustroom.eu/hoe-de-harten-uit-roemeense-steden-zijn-gerukt/

Koolstof kredieten en regeneratieve landbouw

Het zijn twee activiteiten die zich nog in pioniersfase bevinden, maar als we de recente signalen juist interpreteren zouden deze processen wel eens versneld kunnen worden. Zeker omdat zowel in Nederland als in Roemenië een stijgende belangstelling is waargenomen.
Een beknopte definiëring lijkt ons wenselijk.

Koolstofkrediet
De Collins English Dictionary definieert een koolstofkrediet als ” een certificaat dat aantoont dat een overheid of bedrijf heeft betaald om een ​​bepaalde hoeveelheid koolstofdioxide uit het milieu te verwijderen “. De  Environment Protection Authority van Victoria definieert een koolstofkrediet als een “ algemene term om een ​​waarde toe te kennen aan een vermindering of compensatie van de uitstoot van broeikasgassen.. gewoonlijk gelijk aan één ton koolstofdioxide-equivalent (CO2-e). ”

Het investeringswoordenboek van Investopedia Inc definieert een koolstofkrediet als een ” vergunning waarmee de houder één ton koolstofdioxide kan uitstoten “..die ” op de internationale markt kan worden verhandeld tegen hun huidige marktprijs “.

Er zijn twee soorten credits: Vrijwillige emissiereductie (VER): Een CO2-compensatie die op de vrij verkrijgbare of vrijwillige markt wordt ingewisseld voor credits. Gecertificeerde emissiereductie (CER): Emissie-eenheden (of credits) gecreëerd via een regelgevend kader met als doel de emissies van een project te compenseren.

Regeneratieve landbouw
Een werkbare wetenschappelijke definitie van regeneratieve landbouw is ‘een vorm van landbouw is waarin bodembescherming centraal staat om zo bij te dragen aan verschillende ecosysteemdiensten’.


Ecosysteemdiensten zijn diensten die de natuur ons levert, zoals de productie van voedsel of de levering van schoon water. Maar ook een hoge biodiversiteit en een groene omgeving vallen hieronder. Veel van deze diensten zijn voor ons van groot belang in het licht van de klimaatcrisis. Denk aan het opslaan van koolstof in de bodem of het reguleren van water: diensten die we de komende jaren steeds harder nodig gaan hebben. In hoeverre de natuur deze diensten kan bieden is afhankelijk van bodemkwaliteit. Als die verbetert, kan het land op lange  termijn blijven produceren, terwijl het ook bijdraagt aan regulering van het klimaat en ondersteuning van natuurlijke kringlopen.
Regeneratieve landbouw doet dus meer dan alleen reststromen benutten of schade aan ecosystemen of biodiversiteit voorkomen, maar erkent dat een gezonde bodem het uitgangspunt is van een duurzame van landbouw en werkt actief om deze te verbeteren. Het duurzaam leveren van ecosysteemdiensten en het actief verbeteren van de bodem staan centraal in deze definitie, zodat regeneratieve landbouw bijdraagt aan zowel het milieu als aan sociale en economische doelen van landbouw.
De huidige landbouw in Nederland is niet toekomstbestendig. De landbouwsector is nu gericht op maximale voedselproductie, maar zorgt helaas ook voor een hoge CO2 uitstoot, een afname in biodiversiteit en verlies van reststromen. Ook zijn problemen zoals extreme droogte de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden, en deze zullen door de klimaatcrisis alleen maar toenemen.

Er zijn tal van Roemeense en Nederlandse initiatieven op onderhavige activiteiten, maar teveel om in dit kort bestek weer te geven. Dus wij raden u aan om met een specialist van de DRN Task Force Food & Agri op te nemen of met hun Roemeense counterpart van de NRCC.
Zie de link: https://www.dutchromaniannetwork.nl/drn-task-force-agri-food-romania/

7e Roemeense product beschermd onder het EU-handelsmerksysteem

De Europese Commissie (EC) keurde eind april de registratie goed van het Roemeense product “Cascaval de Saveni” (Saveni belegen kaas) in het register van producten die profiteren van een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Saveni-kaas is een gerijpte kaas die wordt geproduceerd in de Botosani-regio (noordoostelijk deel van het land). Het product onderscheidt zich door zijn lange rijpingstijd (60 dagen), waardoor het een homogene consistentie en een meer uitgesproken kleur kan krijgen. Deze nieuwe aanduiding voegt zich bij de 1450 producten die al op Europees niveau zijn beschermd en waarvan de lijst beschikbaar is in de database met namen en registraties (DOOR). Roemenië had eerder zes producten geregistreerd op Europese kwaliteitssystemen, waarvan vijf beschermde geografische aanduidingen (BGA): Topoloveni pruimenjam, Sibiu salami, Novac gerookte vis uit Tara Barsei, gerookte Donau-makreel en Plescoi-worst. Het product Telemea de Ibanesti (witte kaas) is geregistreerd op het kwaliteitssysteem Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).

Mijnbouw Sector

Malafide Canadese goudzoekers proberen om Roemenië weer een rad voor de ogen te draaien

Het maatschappelijk middenveld in Roemenië bereidt zich voor op een ander Rosia Montana-scenario in Rovina. Mining Watch Romania en Save Rosia Montana Campaign veroordelen de Roemeense regering voor het verlenen van de exploitatievergunning voor koper en goud bij de Rovina-afzetting. De strategie om van het Apuseni-gebergte een enorm open mijnbouwproject te maken, raketten met de titel toegekend aan Carpathian Gold. De regering van Ponta maakt de weg vrij voor nieuwe mijnbouwprojecten met verwoestende gevolgen voor het milieu, en negeert de tienduizenden mensen die in het najaar van 2013 de straat op gingen tegen de cyanidemijnbouw in Rosia Montana. Volgens de voormalige directeur van het Geologisch Instituut van Roemenië, Ştefan Marincea, zou de ontwikkeling van projecten in het gebied “het genereren van niet minder dan 2.900 hectare mijnbouwafval” met zich meebrengen. “We hebben het Rovina-project gevolgd en eventuele plannen om het te ontwikkelen zullen nauwlettend worden gevolgd. Beleggers dienen zich ervan bewust te zijn dat het Rovina-project hetzelfde onderzoek zou ondergaan als de Certej- en Rosia Montana-projecten. Roemenen zijn niet bereid om corrupte regeringen toe te staan ​​de Karpaten te vernietigen”, verklaarde Roxana Pencea van Mining Watch Romania. Dit mijnbouwproject stelt de exploitatie voor van 120 ton goud en 100.000 ton koper in enorme open groeven. Rovina zou zo de grootste mijnbouwactiviteit in Roemenië kunnen worden, de omvang van de twee open mijnen – respectievelijk 500 en 600 m diameter en diepte tussen 300 en 400 m – groter dan zelfs het Rosia Montana-project. Het hele gebied is momenteel bedekt met landbouwgrond, weilanden en bossen, alle projectdoelstellingen zijn gelegen in onbewoonde gebieden, maar in de directe nabijheid van de dorpen Rovina en Merisor die behoren tot de gemeenten Criscior en Bucureşci. In een rechte lijn is Rovina slechts 20 kilometer verwijderd van Rosia Montană en slechts 7 km verwijderd van Brad, een stad met 13.900 inwoners. De procedures die door het Nationaal Agentschap voor Minerale Hulpbronnen (NAMR) worden toegepast om minerale afzettingen te beheren en te verkopen, zijn geheim, en de contracten waarmee de Roemeense staat de minerale hulpbronnen ophaalt, worden nog steeds als vertrouwelijke informatie beschouwd. Het Nationaal Agentschap voor Minerale Hulpbronnen, dat de titels heeft uitgegeven, is rechtstreeks ondergeschikt aan

de regering, waarbij de voorzitter van deze instelling wordt benoemd door een politiek besluit van de premier. In dit geval heeft NAMR de exploitatietitel voor Rovina ook toegekend aan een particuliere exploitant, in een totaal gebrek aan transparantie. Op de datum van dit persbericht heeft het Agentschap op zijn website geen informatie over de nieuwe vergunning gepubliceerd en deze is ook niet terug te vinden op de lijst met openbare aankondigingen. NAMR gedraagt ​​zich in feite als een staat binnen een staat, ondanks het feit dat minerale hulpbronnen volgens de Grondwet exclusief onderworpen zijn aan openbaar bezit. Het is buitengewoon ernstig dat de lokale bevolking volledig wordt genegeerd in de fase van uitgifte en toekenning van de mijnbouwtitels. De meeste mensen die direct door het mijnbouwproject worden geraakt, kennen niet eens de basisinformatie over het project; de meesten van hen begrijpen niet eens wat een open kuil van zo’n omvang betekent. “NAMR moet optreden als beheerder en niet als eigenaar van de deposito’s. Afgezien van de vermoedens van corruptie en het ongeoorloofd nastreven van persoonlijke belangen (aangetoond in de gevallen van Rosia Montana en Certej), kan een kritische vraag worden gesteld: als alles legaal is en wordt ondernomen voor het algemeen belang, waarom is dan alles geheim?”, aldus het commentaar. Tudor Brădăţan namens het Mining Watch Romania-netwerk. Carpathian Gold (CPN:TSX), een Canadese mijnbouwjunior, is van plan een goedkope open-pit koper- en goudmijn te openen. Het depot in Rovina is eigendom van Carpathian Gold via het bedrijf Samax Romania Limited (gevestigd op de Maagdeneilanden), dat op zijn beurt de eigenaar is van Samax România, een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (SRL) geregistreerd in Baia Mare, Roemenië. Volgens een bedrijfsaankondiging van juli 2011 heeft Barrick Gold (ABX:TSX), het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, 9% van de aandelen van Carpathian Gold gekocht tegen een bedrag van 20 miljoen dollar. In de huidige context van corruptieverdenkingen, duidelijke incompetentie in het verdedigen van de nationale belangen en totaal gebrek aan transparantie, is de activiteit van NAMR niet geschikt voor een  standaardwaarde van een Europese natie. Daarom komt de toekenning van nieuwe mijnbouwtitels op een moment dat beslissingen niet worden genomen door de getroffen gemeenschappen en wanneer de autoriteiten onvoldoende capaciteit hebben om mijnvoorstellen kritisch te beoordelen.  De krachtige en extreem gepolitiseerde uitvoering van nieuwe mijnbouwprojecten, goedgekeurd op een niet-transparante manier en aan de grens van de wettigheid, in een zeer snel tempo, suggereert alleen het voornemen van de industrie en de regering om projecten op te leggen met veel risicofactoren, die niet overgenomen door de Roemeense samenleving.
Voor meer informatie:
Roxana Pencea, mobiel: 0723024300, e-mail: contact@miningwatch.ro/mwatch.
Door een DRN bestuurslid is eigen onderzoek – ook ter plaatse – gedaan en heeft ook vastgesteld dat de Canadese goudzoekers, die zich iedere keer onder een andere naam manifesteren, maar dat zij vrijwel allen afkomstig zijn van Toronto. Voorts worden Roemeense stromannen ingehuurd via complexe constructies. Bovendien past men de open-pit-mijnbouw toe die de regio Apuseni(gebergte) voor ca.100 jaar of langer zal vernietigen. Daarnaast wordt voor de winning cyanide toegepast wat conform de Europese wetgeving ten strengste verboden is.
Voor meer informatie zie: https://miningwatch.ro/en/
Overigens wordt Mining Watch ondersteunt door Unesco Romania, Greenpace, Funky Citizens, Friends  of Rosia Montana, Declic Community en Evolution die President Klaus Johannis hebben verzocht om een duidelijk standpunt van de regering te bewerkstelligen voor de komende Unesco Heritage bijeenkomst.

Energiesector

Windturbines – Investeerders kunnen geen turbines installeren omdat het onbekend is wie oppervlakken moeten worden afgestaan

Investeerders kunnen geen offshore windturbines installeren in Roemenië, omdat het nog niet precies bekend is welke instelling land of land in de Zwarte Zee moet leasen voor dit soort activiteiten, aldus Niculae Havrileţ, directeur en expert bij het Ministerie van Energie.
“Roemenië heeft een groot potentieel voor offshore windinstallaties, we hebben het over duizenden MW. De Wereldbank biedt ons de steun om te betalen voor een extern adviesbureau om een ​​speciale wet te hebben, zoals die bestaat in andere landen, zoals Groot-Brittannië, Denemarken, Polen “, zei de ministeriële ambtenaar.


Volgens hem analyseert het secretariaat-generaal van de regering momenteel welke instelling zich zal bezighouden met de concessie van maritieme gebieden voor dit soort activiteiten.
“We vinden dat we precies moeten weten wie het land of het zeeoppervlak huurt. In Roemenië hebben we geen instelling om de activiteit van concessie van de zeebodem voor deze activiteiten te beheren. We weten het niet, omdat het secretariaat-generaal van de regering op zijn beurt een adviescontract heeft gesloten om vast te stellen hoe dit gebied onder het zeeoppervlak moet worden beheerd. Wanneer SGG deze actie voltooit, zullen we waarschijnlijk zien, de instelling die het betreffende gebied zal beheren, zal worden gedefinieerd “, legde Havrileţ uit.Hij wijst erop dat de interesse van investeerders groot is, gezien het windpotentieel dat daar aanwezig is. Maar om Kafka te parafraseren”De weg van het juist kastje naar de juiste muur kan soms een lange afstand zijn.

Financiële sector

Banken met Roemeens kapitaal presteerden in het pandemiejaar 2020 beter dan die met buitenlands kapitaal. Het aandeel buitenlanders neemt af

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het aandeel instellingen met Roemeens kapitaal toegenomen in het totale bankenlandschap. Het aandeel kredietinstellingen met binnenlands kapitaal steeg van 33,2 procent in december 2019 naar 38,1 procent in 2020, een herhaling van de statistieken van 2019 tot 2018, blijkt uit het laatste jaarverslag van de NBR. Het aandeel banken met buitenlands kapitaal, inclusief dochterondernemingen van buitenlandse banken in Roemenië, daalde tot 59,9%. Banken met Roemeens kapitaal hebben grotendeels marktaandeel gewonnen, van de buitenlandse zijn er slechts twee toegenomen.

Van de banken met binnenlands meerderheidskapitaal werden de grootste stijgingen op het gebied van marktaandeel in termen van activa geregistreerd door Banca Transilvania, CEC Bank en Eximbank, die ook op de ranglijst van systeembanken kwamen. Vermeldenswaard is dat Banca Românească ook een stijging van het marktaandeel optekende, aangezien de fusie met Eximbank nog niet is afgerond.

Het aandeel van kredietinstellingen met overwegend buitenlands kapitaal in het totale kapitaal van het bankwezen (exclusief bijkantoren van buitenlandse kredietinstellingen) is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald van 65,2 procent op 31 december 2019 naar 59,9 procent op 31 december 2020.

Behalve een aanhoudende stijging van de Raiffeisen Bank en de ING Bank, met ongeveer een half procentpunt van het marktaandeel van beide, rapporteerden alleen Credit Bank en Vista Bank ook een stijging van het marktaandeel. De rest van de banken met buitenlands kapitaal, zelfs de dochterondernemingen van de buitenlandse banken in Roemenië rapporteerden verliezen of hoogstens het behoud van het marktaandeel van het voorgaande jaar.

Banknaam: Marktaandeel 2018 Marktaandeel 2019 Marktaandeel 2020
Banca Transilvania 16,48% 17,72% 18,46%
BHG 15,05% 14,43% 14,20%
BRD 11,99% 11,28% 11,01%
ING 8,51% 9,01% 9,55%
Raiffeisenbank 8,88% 8,66% 9,16%
Unicredit Bank 9,21% 8,51% 8,11%
CEC Bank 6,50% 6,64% 7,37%
AlphaBank 3,76% 3,60% 3,20%
OTP-bank 2,45% 2,68% 2,65%
Eximbank 1,6% 1,57% 2,11%
Citibank 1,78% 2,06% 1,98%
Garanti Bank 2,27% 2,19% 1,91%

Wat de concentratie van bankactiviteiten betreft, was er een stijging van 1,2 procentpunt in het segment van kredietinstellingen met een marktaandeel van meer dan 5 procent (van 76,7 procent op 31 december 2019 naar 77,9 procent op 31 december 2020), terwijl de aandelen van kredietinstellingen met een marktaandeel tussen 1 procent en 5 procent en die met een marktaandeel van minder dan 1 procent elk licht gedaald (met 0 procent). , 7 procentpunt, van 17,4 procent naar 16,7 procent, respectievelijk met 0,5 procentpunten, van 5,9 procent op 31 december 2019 naar 5,4 procent op 31 december 2020), volgens het NBR Jaarverslag
Het territoriale netwerk van kredietinstellingen bleef in 2020 krimpen, met 191 vestigingen en bankfilialen die werden gesloten, terwijl het aantal werknemers in het systeem met 456 mensen afnam.
Per 31 december 2020 bedroeg de netto balansactiva van het Roemeense banksysteem 560 034 miljard lei, een stijging met 13,1 procent vergeleken met 31 december 2019. Het totale aantal kredietinstellingen die actief zijn in Roemenië bleef onveranderd in vergelijking met 2019, de daling, bepaald door de fusie tussen Leumi Bank SA en First Bank SA, wordt gecompenseerd door de opening van het bijkantoor van Bank of China (Central and Eastern Europe) Limited.
In de totale economie van het Roemeense bankwezen rapporteerden slechts acht kredietinstellingen in 2020 een stijging van het marktaandeel ten opzichte van 2019.

Sociaal Economische ontwikkelingen

Buitenlandse directe investeringen in Roemenië gestegen

De buitenlandse directe investeringen stegen in de eerste vijf maanden van 2021 met 320% (1,674 miljard euro) vergeleken met dezelfde periode in 2020.
De directe investeringen van niet-ingezetenen in Roemenië bedroegen 2,432 miljard euro, een stijging van 1,674 miljard euro ten opzichte van 758 miljoen euro in januari-mei 2020, volgens gegevens van de Nationale Bank van Roemenië die woensdag 14 juli jl. zijn vrijgegeven.

De beleggingen in aandelen (inclusief de geschatte netto herbelegde winst) bedroegen een nettowaarde van 2,340 miljard euro, en intragroepsleningen boekten een nettowaarde van 92 miljoen euro.
Uit gegevens uit het handelsregister blijkt dat het aantal nieuw opgerichte buitenlandse kapitaalvennootschappen in Roemenië in de eerste vijf maanden van 2021 met 45% is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2020 tot 2.100 eenheden.
De 2.100 nieuwe bedrijven hadden een geplaatst aandelenkapitaal van in totaal 21,595 miljoen dollar, bijna negen keer hoger dan dat van de bedrijven die in januari-mei 2020 waren geregistreerd, van 2,43 miljoen dollar, volgens het National Office of the Registry Trade (ONRC).
Eind mei 2021 waren er in Roemenië 233.076 bedrijven met een buitenlandse participatie in het aandelenkapitaal. De waarde van het geplaatste kapitaal bedroeg 64,035 miljard dollar.

Het grootste aantal bedrijven met buitenlandse deelname was bij investeerders uit Italië, respectievelijk 49.978 (geplaatst kapitaal van 3.896 miljard dollar), maar de hoogste waarde van het aandelenkapitaal behoort toe aan Nederlandse bedrijven, respectievelijk 12.564 miljard dollar, in 5.578 bedrijven.

Prijzen producten, volume en koopkracht in EU en Roemenië

Roemenië heeft de laagste prijzen in de Europese Unie voor consumentenproducten

Roemenië heeft de laagste prijzen in de Europese Unie voor consumentendiensten en -producten, blijkt uit de laatst beschikbare gegevens voor 2020, die dinsdag door het Europees Bureau voor de Statistiek Eurostat zijn gepubliceerd .Volgens Europese statistieken is het algemene prijsniveau in Roemenië 55% van het gemiddelde van de Europese Unie. Met andere woorden, onze prijzen liggen 45% onder het EU-gemiddelde .Bulgarije heeft iets hogere prijzen (56% van het EU-gemiddelde) en Polen zelfs nog hoger (58%).

Roemenen hebben meer koopkracht dan Grieken, Hongaren en Bulgaren, blijkt uit de laatste schattingen van de werkelijke individuele consumptie, die recent door Eurostat zijn gepubliceerd.

Volgens de geciteerde bron had Roemenië in 2020 een effectief jaarlijks verbruik per hoofd van de bevolking tegen koopkrachtpariteit (KKS) van 79% van het EU-gemiddelde. Met andere woorden, Roemenen hebben een gemiddelde koopkracht van 21% onder het gemiddelde van de Europese Unie.

In de EU-ranglijst van de jaarlijkse consumptie van KKS per hoofd van de bevolking is Roemenië (79%) gelijk aan Estland en meer dan 6 landen: Bulgarije (61), Kroatië (67), Hongarije (69), Letland (72), Slowakije (73) en Griekenland (78).

De hoogste koopkracht, uitgedrukt door deze indicator van de werkelijke individuele consumptie, heeft de inwoners van Luxemburg – 131% van het EU-gemiddelde of, met andere woorden, 31% boven het EU-gemiddelde. Duitsland (123) en Denemarken (121) volgen in de top.
Werkelijke individuele consumptie (AIC) verwijst naar goederen en diensten die daadwerkelijk door huishoudens worden geconsumeerd. Het omvat consumptiegoederen en -diensten die rechtstreeks door huishoudens worden gekocht, evenals diensten die door non-profit- en overheidsinstellingen voor individuele consumptie worden geleverd (bijvoorbeeld gezondheids- en onderwijsdiensten).

Geo-Politieke ontwikkelingen

Fluwelen revolutie in Republiek Moldova(Moldavië)

Nadat de pro-Europese Partij voor Actie en Solidariteit, PAS, de parlementsverkiezingen in Moldavië ruimschoots heeft gewonnen, heeft president Sandu de kans om met de wetgevende macht samen te werken aan het nastreven van een hervormingsgezinde agenda.
Pro-Europese partijen behaalden zondag een overtuigende overwinning bij de verkiezingen in Moldavië nadat 99,60 procent van de uitgebrachte stemmen was geteld.


Volgens deze resultaten kwam de pro-Europese Actie- en Solidariteitspartij, PAS, tot voor kort geleid door de oprichtster president Maia Sandu, als eerste met 52,60 procent van de stemmen en 63 zetels van de 101 zetels, een comfortabele meerderheid.
Het pro-Russische blok van communisten en socialisten, BeCS, bleef ver achter met 27,32 procent van de stemmen, met 32 ​​zetels, en de Ilan Shor-partij won 5,77 procent en zes zetels.

Iets meer dan 1.477.574 Moldavische burgers stemden zondag uit 3,28 miljoen mensen die in het register waren ingeschreven. De participatiegraad was 48,41 procent, met een aanzienlijke deelname van de diaspora van 212.145 Moldaviërs die in het buitenland wonen, voornamelijk in West-Europa. Ruim 86 procent van de uitgebrachte stemmen in de diaspora ging naar PAS.

Het belangrijkste resultaat van de verkiezingen is dat president Sandu nu de kans heeft om haar hervormingsgezinde agenda uit te voeren naast een parlementaire meerderheid en een toekomstige regering. Het eerste doelwit is de hervorming van de rechterlijke macht en de strijd tegen een endemisch corrupt systeem in Moldavië.

Merkel ziet strategische argumenten voor toetreding van Balkanstaten tot EU

Kanselier Angela Merkel zei onlangs dat ze de zes Westelijke Balkanlanden om strategische redenen ziet als toekomstige leden van de Europese Unie.”Het is in het eigen belang van de Europese Unie om het proces hier vooruit te helpen”, zei Merkel tegen verslaggevers na een virtuele conferentie over de Westelijke Balkan, waarbij hij zinspeelde op de invloed van Rusland en China in de regio, maar zonder ze bij naam te noemen.Ze zei dat een sterkere regionale samenwerking die sinds 2014 werd gepromoot, al eerste successen had geboekt, zoals een roamingovereenkomst die net van kracht was geworden.De conferentie werd bijgewoond door de regeringsleiders van Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kosovo, evenals door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.Von der Leyen zei: “Onze eerste prioriteit is om de uitbreidingsagenda in de hele regio te versnellen en onze partners in de Westelijke Balkan te ondersteunen bij hun werk om de noodzakelijke hervormingen door te voeren om vooruitgang te boeken op hun Europese weg.”In de videoconferentie had de Franse president Emmanuel Macron “heel duidelijk” zijn steun uitgesproken voor het vooruitzicht dat de zes staten tot de EU toetreden, benadrukte Merkel.

Corruptiewaakhond(Greco): Nederlandse regering laks in aanscherpen integriteitregels

Nederland doet nog steeds te weinig aan het bevorderen van integriteit en het tegengaan van corruptie bij topambtenaren en politici. Dat constateert Greco, de corruptiewaakhond van de Raad van Europa, in het dinsdag 6  juli jl. verschenen rapport. De Raad van Europa maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar is na de Tweede Wereldoorlog opgericht door Europese landen om de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten te bevorderen. De organisatie heeft groot moreel gezag, maar kan geen sancties opleggen. In GRECO werken 48 Europese landen en de Verenigde Staten samen.

Zo zijn er geen duidelijke regels over hoe om te gaan met lobbyisten, ligt er geen uitgewerkte gedragscode voor hoe te handelen bij belangenconflicten, wordt niet actief gewerkt aan het verhogen van het bewustzijn van integriteitsproblemen, is de scheiding tussen zakelijke en privébelangen niet altijd duidelijk en zijn er geen heldere regels voor de overstap van topambtenaren en politici naar de private sector.
Dat alles stelde Greco tweeënhalf jaar geleden al vast, waarna de regering werd gevraagd binnen achttien maanden maatregelen te nemen. Die maatregelen blijven uit, zo blijkt uit de nieuwe evaluatie. ‘We betreuren het dat geen enkele tastbare vordering is gemaakt op een van onze aanbevelingen’, stelt Greco.

Handleiding’
Het ‘Blauwe Boek’, de handleiding voor bewindspersonen, vindt Greco tekortschieten als leidraad voor gedrag. Greco wil ook dat hoge overheidsfunctionarissen hun belangen en bezittingen regelmatig openbaar maken, zoals in Roemenië al decennialang gebeurt.
Nederland wordt vaker op de vingers getikt als het om de integriteit van overheid en politiek gaat. In mei constateerde de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) dat Nederland achterloopt in regelgeving over de omgang van de overheid met lobbyisten.
Eerder bleek uit onderzoek van de Open State Foundation dat bewindspersonen hun publieke agenda slordig bijhouden, zodat contacten met lobbyisten schimmig kunnen blijven. Een verbod voor oud-bewindspersonen om (lobby)contact te onderhouden met hun voormalige ministerie is onlangs om nog niet opgehelderde redenen buiten werking verklaard.

Politie
Greco is overigens niet op alle vlakken ontevreden over Nederland. Een deel van het onderzoek richtte zich op politie en marechaussee. Daar zijn de afgelopen jaren verbeteringen doorgevoerd op het gebied van regelgeving, training en bewustmaking. De zuinige conclusie voor die beroepsgroepen: ‘Enige voortgang is gemaakt.’

Schengen: Roemenië en Bulgarije krijgen toegang tot het Visuminformatiesysteem

In aanloop tot de toetreding tot de Schengenzone  zullen vanaf juli van dit jaar Roemenië en Bulgarije toegang hebben tot het Visuminformatiesysteem, maar alleen om te lezen, volgens een besluit van de Europese Commissie, nadat beide landen met succes een reeks technische tests hebben voltooid die nodig zijn voor verbinding met het systeem. Volledige toegang wordt mogelijk zodra de twee landen volledig zijn geïntegreerd in het Schengengebied.
Het visuminformatiesysteem is de database die grenswachten aan de buitengrenzen van de EU verbindt met de consulaten van de lidstaten over de hele wereld. Alleen-lezen toegang betekent dat deze lidstaten toegang hebben tot informatie die al in het systeem aanwezig is, maar geen nieuwe informatie kunnen invoeren, legt de EU-executive uit in een persbericht.


Toegang tot het visuminformatiesysteem betekent dat Roemenië en Bulgarije een visumgeschiedenis van een aanvrager kunnen zien, wat het voor hen gemakkelijker maakt om visumaanvragen te verwerken. Hierdoor kunnen Bulgaarse en Roemeense grenswachters ook de geldigheid en authenticiteit van door andere lidstaten afgegeven Schengenvisa controleren in vergelijking met gegevens die zijn opgeslagen in het Visuminformatiesysteem, wat fraude helpt te voorkomen en zware misdaad en terrorisme te bestrijden, waardoor de veiligheid in de EU wordt verbeterd.

De Commissie herhaalde haar oproep aan de Raad om de nodige maatregelen te nemen opdat Roemenië en Bulgarije deel gaan uitmaken van het gebied zonder controles aan de binnengrenzen in het kader van de strategie voor een sterker en veerkrachtiger Schengengebied, die in juni van dit jaar is gepresenteerd.

Sector Volksgezondheid

Updates Covid-19 Coronavirus

In onderstaand overzicht recente overzichten van de Roemeense situatie in cijfers. Een toelichting is overbodig; de cijfers spreken voor zich.


Nederland kleurt ROOD en dat zal op veel terreinen in binnen- en buitenland beperkingen opleggen. Volledig gevaccineerden gaan vrijuit, hoewel sommige landen daarnaast ook een test verlangen.

Er gelden per 18 juli 2021 inreisbeperkingen om naar Roemenië te reizen. Vanaf 18 juli 2021 00:00 uur geldt er een quarantaineverplichting van 14 dagen als u vanuit Nederland naar Roemenië reist.

Voor de situaties waarin de reizigers uit Nederland zonder quarantaineverplichting het land in kunnen kunt u vinden op:
Nederlands: https://www.nederlandwereldwijd.nl/…/reizen/reisadvies
Roemeens  :https://stirioficiale.ro/…/hotararea-nr-43-din-01-07…

Het ministerie waarschuwt reizigers dat landen nog altijd aanvullende inreisbeperkingen kunnen hebben, ook als Nederland een positief reisadvies geeft voor dat land. Dus raadpleeg tijdig voor vertrek de betreffende pagina’s!!

Vanaf 1 april 2021 de eerste geautoriseerde COVID-19-testfaciliteit in Roemenië, gevestigd op de internationale luchthaven Henri Coandă, Otopeni.
Op de luchthaven Cluj Napoca is geen testcenter aanwezig; in de stad zijn de volgende 4 testcenters: Syblab, MedExpert, Medsan en Synevo

COVID-triageformulier vereist bij binnenkomst in Roemenië
Bij binnenkomst in Roemenië moeten alle personen een COVID-triageformulier invullen, dat vervolgens moet worden ingeleverd bij een DSP-vertegenwoordiger(Autoriteit Roemeense volksgezondheid) op de luchthaven of aan de grens, kondigen de autoriteiten aan. Zie hieronder de in te vullen VERKLARING De eerste stap is het invullen van het telefoonnummer, waarna u een sms ontvangt met een unieke validatiecode om het formulier in te vullen. De informatie die moet worden ingevuld op het triageformulier dat nodig is om Roemenië binnen te komen, is: naam, achternaam, CNP, geboortedatum, land waar de persoon vandaan komt. Het triageformulier is in feite een verklaring waarmee de persoon in kwestie te weten komt of hij in een isoleercel of in quarantaine moet blijven, en in dat geval moet hij het adres vermelden waar hij gedurende deze periode zal verblijven Degenen die zijn ingeënt tegen Covid-19 mogen niet in quarantaine worden geplaatst als ze vanuit gele of rode gebieden naar Roemenië komen, maar – in tegenstelling tot de gele lijst – worden degenen die uit rode landen komen niet vrijgesteld van quarantaine als ze een negatieve PCR-test vertonen. Wie uit de groene zone komt, heeft geen documenten meer nodig.

Pfizer / BioNTech zal toestemming vragen voor een derde dosis COVID-vaccin

De Pfizer / BioNTech-alliantie is van plan om “in de komende weken” autorisatie aan te vragen voor een derde dosis van zijn vaccin tegen COVID-19, vooral in de Verenigde Staten en Europa, zeiden de bedrijven in een verklaring(Inmiddels is in de VS al een goedkeuring verstrekt)

Deze boosterdosis is bedoeld om mensen die al met de eerste twee doses zijn gevaccineerd, een betere immuunbescherming te bieden , .
“Pfizer en BioNTech hebben bemoedigende resultaten gevonden in lopende tests voor een derde dosis van het huidige vaccin”, aldus de bedrijven, die “van plan zijn deze gegevens in de komende weken door te geven aan de FDA, EMA en andere regelgevers”. de Amerikaanse en Europese Geneesmiddelenbureaus.
“Voorlopige gegevens van de studie tonen aan dat een boosterdosis die 6 maanden na de tweede dosis wordt gegeven een consistent tolerantieprofiel heeft, waardoor hoge niveaus van neutraliserende antilichamen” tegen het virus, waaronder Beta in Zuid-Afrika, worden veroorzaakt.
Deze niveaus zijn “vijf tot tien keer hoger” dan die na de eerste twee doses.
De resultaten van deze studie zullen worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, aldus Pfizer / BioNTech.
De twee bedrijven wezen er ook op dat hun vaccin in het laboratorium goede resultaten gaf tegen de Delta-variant en dat een derde dosis daarom de immuniteit tegen deze variant zou kunnen verhogen. Er zijn tests gaande om “deze hypothese te bevestigen”, aldus de twee bedrijven.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.