In de campagne “Samen planten” of wel “Plantăm împreună” wordt een boom geplant voor elke bestelling van meer dan 250 lei ca.€ 51.
In de eerste 4 maanden sinds de start van de campagne werd het gestelde doel voor meer dan 75% bereikt, met een aantal van meer dan 6.000 geregistreerde bestellingen.
“We zijn blij met de positieve reacties die we van consumenten hebben ontvangen en we verzekeren hen dat we nog maar aan het begin staan ​​van een reeks programma’s die zich richten op duurzaamheid en acties om de sociale verantwoordelijkheid te vergroten. Innovatie, verantwoordelijkheid voor de planeet en de samenleving maken deel uit van het Philips DNA, en wanneer deze elementen samenwerken, verschijnen de beste resultaten!” aldus Daciana Tulpan, leider van de afdeling persoonlijke verzorging van Philips.

Het programma  wordt uitgevoerd door Philips Romania , samen met de Viitor Plus Association, loopt tot 30 september 2022 en Philips verwacht een bijdrage te leveren aan de bebossing van een gebied van ruim 1,5 hectare, in het zuiden van Roemenië, met ongeveer 8.000 bomen.
De bomen zullen worden geplant in de gemeente Apele Vii, in het distrct Dolj, op gronden die momenteel die zich in een proces van woestijnvorming bevinden. Het land is eigendom van de gemeente en het bos zal worden aangelegd ten behoeve van de gemeenschap om lokale klimaatregulering te ondersteunen, vervuiling te verminderen en de weerbaarheid tegen extreme weersomstandigheden te vergroten. Volgens pedologiespecialisten(bodemkundigen) verandert jaarlijks  meer dan 1000 hectare vruchtbare grond in het zuiden van het land in zand door de negatieve antropogene impact(zoals ontbossing, verbranding van fossiele brandstoffen en door grootschalige landbouw is de concentratie van enkele stoffen in de atmosfeer sterk veranderd, waaronder broeikasgassen. Herbebossing van land is een natuurlijke en duurzame maatregel om woestijnvorming en erosie tegen te gaan, aangezien bomen het vermogen hebben om bodemdegradatie om te keren en daardoor zanderige, onvruchtbare grond om te zetten in gezonde, biodiverse bodem. De aanplant vindt plaats in het najaar van dit jaar, tijdens de periode van vegetatieve rust. In de jaren na de aanplant worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd voor een periode van 3 tot 7 jaar, totdat het bos het volwassen stadium bereikt.

“We kunnen stellen dat een boom gemiddeld 22 kilogram 1CO2/jaar opneemt en 100 kilogram stof/jaar filtert. Zo zullen de meer dan 6.000 bomen die het resultaat zijn van de eerste maanden van de campagne meer dan 134 ton CO2 per jaar absorberen en meer dan 612 ton stof per jaar filteren”, zegt Teia Ciulacu, oprichter en voorzitter van de Viitor Plus Association.

Het initiatief van Philips is zeer lovenswaardig en wellicht een voorbeeld voor anderen zeker in een tijdspanne waarin nog steeds illegale ontbossing plaatsvindt.
De Roemeense staat kan zeker een bijdrage leveren omdat irrigatie mogelijk is want aan de zuidelijke grens van de verwoestijning is het stroomgebied van de Donau. Blijft dat uit dan zal Zuid-Roemenië worden opgeslokt door een  woestijn. Zie ook elders in deze nieuwsbrief het artikel van De Friese akkerbouwer Minne Lettiinga, CEO en aandeelhouder van de Frizon Group