Het ministerie van Financiën heeft vandaag aangekondigd dat het agentschap Standard & Poor’s op vrijdag 15 april van dit jaar de soevereine rating met betrekking tot de staatsschuld van Roemenië heeft herbevestigd tot BBB-/A-3 voor de lang- en kortlopende schulden in lokale valuta  evenals de stabiele vooruitzichten.

Standard&Poor’s
Standard & Poor’s is van mening dat de rating van Roemenië wordt ondersteund door het lidmaatschap van de Europese Unie en de solide toegang tot financiering op de internationale kapitaalmarkten. Ook worden de door het conflict in Oekraïne veroorzaakte risico’s beperkt door het vooruitzicht een aanzienlijk volume aan Europese fondsen te absorberen (Roemenië is een van de belangrijkste begunstigden van de structuurfondsen in het EU-meerjarenkader en de Recovery and Resilience Facility) en energie afhankelijkheid van ons land in vergelijking met het aardgas en de olie in Rusland.

Minister van Financiën Adrian Câciu schreef op zijn Facebook-pagina, in reactie op de aankondiging van Standard & Poor’s, dat het besluit van het agentschap om de soevereine rating van Roemenië te herbevestigen en stabiele vooruitzichten te handhaven een verder bewijs is dat het regeringsbeleid om de economie te financieren correct was.”Het feit dat Standard & Poor’s de soevereine rating van Roemenië herbevestigt en een stabiele vooruitzichten handhaaft, is een verder bewijs dat ons overheidsbeleid om de economie te financieren eerlijk is geweest.
Het is een buitengewoon belangrijk signaal dat de oplossingen van de huidige regering om de effecten van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne tegen te gaan, investeerders redenen geven om erop te vertrouwen dat de Roemeense economie deze gecompliceerde periode die heel Europa doormaakt, zal doorstaan.
Voor mij en mijn collega’s van het ministerie van Financiën betekent het signaal van Standard & Poor’s een bevestiging dat de inspanningen om nieuwe ondersteuningsprogramma’s voor Roemeense bedrijven te lanceren, worden gewaardeerd.
Daarom zullen we na de lancering van het programma “Steun voor Roemenië” blijven werken om het volledige financiële steunkader van lokale bedrijven zo snel mogelijk af te ronden. We financieren de economie om heel Roemenië te ondersteunen!”, aldus Câciu.

Het besluit van Standard & Poor’s komt een week na het besluit van het bureau Fitch, waarbij het de rating van Roemenië op “BBB minus” handhaafde met een negatief vooruitzicht, wat de laatste stap is in de categorie “investment-grade”.

Fitch
De Fitch-beoordeling die een week geleden werd gegeven, was gebaseerd op het EU-lidmaatschap van ons land en de toegang tot Europese kapitaalstromen die investeringen en macrostabiliteit ondersteunen, en het BBP per hoofd van de bevolking, indicatoren van bestuur en menselijke ontwikkeling, die boven die van andere landen liggen. “BBB”-classificatie.

“De Roemeense regering implementeert effectieve maatregelen om de effecten van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne tegen te gaan. Wij zijn niet de enigen die dit zeggen, zegt Standard & Poor’s, wat de rating van het land en de hoge mate van veiligheid voor investeerders bevestigt, en een stabiele vooruitzichten handhaaft “, onderstreepte Adrian Câciu in het communiqué gepubliceerd door het ministerie van Financiën.

Het Standard & Poor’s Agency beweert dat de registratie van een duurzame economische groei, gecumuleerd met de vermindering van het overheidstekort, zou kunnen leiden tot de consolidering van de productiecapaciteit van de Roemeense economie en bijgevolg tot een mogelijke actie om de soevereine rating van ons land te verbeteren .

Oxford Economics en de banken
In een notitie in maart schreef Oxford Economics dat Centraal- en Oost- Europese landen tot de landen behoren die het meest zijn blootgesteld aan de economische gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne, waarbij het bruto binnenlands product (bbp) van de regio naar verwachting met gemiddeld 1, procentpunt zal dalen. in 2022 en 0,5 in 2023.
Begin april zijn de Roemeense autoriteiten met de Europese Commissie in gesprek gegaan over een alomvattend steunpakket, geraamd op 3,5 miljard euro, waarvan het grootste deel gaat naar sociale maatregelen gericht op gezinnen met lage inkomens.

De Roemeense economie groeide in 2021 met 5,9%, volgens herziene voorlopige gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek, na een krimp met 3,7% in 2020. In het vierde kwartaal van 2021 groeide de economie met 2,4%, met een industriële productiegroei van 5% in 2021, met een stijging van de invoer van 13,7% en 11,1% van de uitvoer. Daarentegen registreerde de landbouwsector een jaarlijkse daling van 13,5%.

Eind maart verlaagde de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) haar prognose voor de economische groei van Roemenië van 4,4% naar 2,8% voor 2022, een forse daling, mede door grensoverschrijdende gevechten in het noorden.

In 2023 zal het BBP van Roemenië naar verwachting met 4,2% groeien

Maar andere voorspellingen zijn minder rooskleurig. De Wereldbank schat dat de Roemeense economie in 2022 met slechts 1,9% zal groeien. Vervolgens schrijft Fitch Ratings in een in april bijgewerkte nota dat de Roemeense bbp-groei zal vertragen tot 2,1% in 2022, volgens de kredietrating van BBB- met een negatieve vooruitzichten.

De oorlog in Oekraïne – de belangrijkste effecten

Volgens Valentin Tataru, hoofdeconoom bij ING Bank Roemenië, is de negatieve impact van het conflict tussen Oekraïne en Rusland op de handelsbalans van Roemenië marginaal vanwege de zwakke directe handelsbetrekkingen van Roemenië met Rusland en Oekraïne, die ongeveer 3% van het totale volume bedragen. van de handel van het land, vergeleken met 70% van de handel met de EU.

In plaats daarvan suggereert de heer Tataru dat het grootste deel van de impact van de oorlog op de Roemeense economie een vertrouwenseffect zal zijn. “Dit is omdat zowel consumenten als bedrijven de behoefte voelen om huidige uitgaven en investeringen uit te stellen of opnieuw te prioriteren”, zei hij. “Een ander belangrijk indirect effect is de stijging van de wereldwijde energie- en grondstoffenprijzen. Hoewel Roemenië het minst afhankelijke land in de EU is van Russisch gas, heeft het geen controle over de bewegingen van deze prijzen op de wereldmarkt.”

Volgens de heer Tataru heeft ING Bank haar bbp-prognose voor 2022 voor Roemenië verlaagd van 3,2% naar 2,3%, waarbij de inflatie in 2022 naar verwachting met 9,3% zal stijgen, met opwaartse risico’s. Dit zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de Roemeense overheidsbegroting.

“De overheidsbegroting was gebaseerd op een economische groei van meer dan 4% van het BBP”, zegt Daniel Dăianu, voorzitter van de Roemeense Fiscale Raad.
“Ik denk dat we blij mogen zijn als we het j aar afsluiten met iets tussen de 2% en 3%. De verstoringen van de toeleveringsketen zullen voortduren en zullen worden verergerd door de oorlog en de crisis op de grondstoffenmarkten.”

In 2020 bereikte het Roemeense tekort 9,2% van het bbp, deels als gevolg van de impact van de pandemie. En het aandeel van de schuld in het bbp steeg van 35,3% eind 2019 naar 50,6% eind februari, een zorgwekkende trend.

Fitch schrijft ook dat, in zijn basisscenario, de staatsschuldquote van Roemenië zal stijgen tot 55,2% in 2023, waarbij de dynamiek van de overheidsschuld kwetsbaar blijft voor mogelijke veranderingen in het marktsentiment. Het ratingbureau wees ook op de hardnekkige macro-onevenwichtigheden, waaronder het grote externe tekort, dat de reactie van Roemenië qua volatiliteit zou kunnen beperken, en voegde eraan toe dat het een begrotingstekort verwacht van 7,1% in 2022 en 5,8% van het bbp in 2023, wat een van de grootste is tekorten tussen landen met een BBB-rating.

De heer Dăianu zegt echter: “Ik blijf geloven dat Roemenië wordt onderschat. Het is waar dat het een zeer groot begrotingstekort heeft en dat de missie om dit in drie [of] vier jaar te verminderen zeer ambitieus is, maar er is ook het potentieel om de belastinginkomsten aanzienlijk te verhogen.”

Stijgende rente en inflatie

In april verhoogde de centrale bank van Roemenië, de Nationale Bank van Roemenië (BNR), haar benchmarkrente met 50 basispunten (bps) tot 3% – de vijfde opeenvolgende renteverhoging. Het is onwaarschijnlijk dat dit de laatste verhogingen in 2022 zijn.

“Wij zijn van mening dat een verslechterende inflatievooruitzichten betekent dat de rente dit jaar tot meer dan 5% zal stijgen”, schreef Liam Peach, een econoom bij Capital Economics, kort na de aankondiging in een notitie aan klanten. de NBR.

Volgens de NBR steeg de inflatie op jaarbasis van 7,80% in november naar 8,19% in december 2021. Sindsdien is de inflatie gestaag gestegen. De consumentenprijzen in Roemenië stegen in maart met 10,2% en de voedselprijzen met 11,2%. De laatste keer dat Roemenië een inflatie met dubbele cijfers rapporteerde, was in 2004.

“We maken ons zorgen over de inflatie”, zegt Ionut Dumitru, hoofdeconoom bij Raiffeisen Bank Romania, een van de grootste banken van het land. “Voedselprijzen stijgen, maar dit is een trend die over de hele wereld geldt. Dit is het nieuwe ‘spel’ dat de komende jaren in zwang is: hogere energieprijzen, hogere voedselprijzen en vrij hoge inflatie. De centrale bank heeft de rente al verhoogd en zal deze blijven verhogen.”

Inmiddels heeft de regering een plafond opgelegd aan de elektriciteits- en gasprijzen voor huishoudens en een aantal bedrijven, een plafond dat in ieder geval loopt tot april 2023. Dat kan omdat veel van de Roemeense energieleveranciers nog steeds bedrijven zijn.

Het gemiddelde nettoloon van Roemenië steeg in januari 2022 / januari 2021 met 8,9% tot 748 euro per maand, en de reële lonen (gecorrigeerd voor inflatie) stegen met 0,5%.

Enkele positieve dingen om op te merken

In september keurde Roemenië het herstel- en veerkrachtplan goed, zodat het de komende vijf jaar 14,2 miljard euro aan subsidies en 14,9 miljard euro aan leningen zal ontvangen, die samen goed zijn voor 13,7% van het Roemeense bbp in 2020. Meer dan de helft van het geld wordt toegewezen aan “groene transitie”-initiatieven, waaronder investeringen in spoorweginfrastructuur en laadstations voor elektrische voertuigen.

Volgens schattingen van de overheid zullen NextGenerationEU-fondsen (NGEU) tussen 2021 en 2026 naar verwachting met 3,4% – 5,4% bijdragen aan de reële bbp-groei.

“NGEU is onze kans om er sterker uit te komen en onze economie opnieuw vorm te geven”, zegt Sergiu Manea, uitvoerend directeur van Banca Comerciala Romana (BCR). “Roemenië heeft investeringen nodig in grote moderniseringsprojecten en PNRR kan worden gebruikt om de Roemeense economie op alle niveaus te transformeren.”

Ook via andere kanalen komt geld Roemenië binnen. Tegen 2027 zal het land naar verwachting meer dan € 80 miljard aan financiering ontvangen van verschillende EU-initiatieven, volgens schattingen van Fitch, het equivalent van 37% van het jaarlijkse BBP.

“EU-fondsen die aan Roemenië zijn toegewezen – 80 miljard euro over een periode van 5-8 jaar – bieden het land de kans om zijn infrastructuur- en energiesector op een duurzame manier te ontwikkelen”, zegt Mihaela Bitu, uitvoerend directeur van ING Bank Roemenië, dat de huidige geopolitieke context ook een golf van verhuizingen (nearshoring) zou kunnen veroorzaken, waardoor Roemenië kan profiteren van grotere buitenlandse investeringen.

Volgens een peiling van de Europese Commissie is het vertrouwen in de Roemeense economie in april voor de derde maand op rij gestegen, ondanks de oorlog in Oekraïne. De evolutie vindt plaats te midden van de expansie van de industrie en diensten, terwijl het signaal van de detailhandel en de bouw afneemt. De indicator voor het economisch sentiment (ESI) steeg met 1,6 punten tot 104,3 punten in april, de derde opeenvolgende maand van expansie, aangezien maart en april werden gekenmerkt door de internationale oorlog.