Vlak voor verschijnen van deze nieuwsbrief ontvingen wij het bericht dat de Roemeense regering in een ernstige crisis is geraakt. De huidige regering staat uit een coalitie bestaande de socialistische partij PSD met  als partijleider en tevens premier Viorica Dăncilă en de liberale partij ALDE met als partijleider Calin Popescu Tariceanu en tevens voorzitter van de senaat en qualitate qua Vice-President van Roemenië. Laatstgenoemde partij heeft zijn medewerking opgezegd en verlaat de regering. Ondanks dat er in de Roemeense Grondwet bepalingen staan opgenomen hoe gehandeld moet worden in dergelijke situaties zijn nog diverse scenario’s mogelijk, waarbij de  President Klaus Johannis ook een rol speelt.

Laatstgenoemde hoopt in november herkozen te worden.
Over de diverse scenario’s die nog mogelijk zijn, wordt gespeculeerd maar daar kan pas een zinnig woord over worden gesproken als de kruitdampen zijn opgetrokken.

Wij houden ons als DRN verre van partijpolitiek, maar hechten er wel waarde aan dat er binnen een redelijke termijn duidelijkheid komt, want een land moet geregeerd worden. Uiteraard spelen allerlei zaken zoals fiscale maatregelen, de nog vast te stellen c.q. te corrigeren rijksbegroting en kwaliteit van wetgeving een belangrijke rol. En wij houden vast aan de stelling “never waste a good crisis” want een crisis levert niet alleen bedreigingen op, maar vaak ook kansen.