De Roemeense Businessmen’s Association of Romania(AOAR)  zegt dat de loonsverhogingen in openbaar bestuur, gezondheid en onderwijs, zonder te voldoen aan de prestatiecriteria, niet hebben geleid tot een verbetering van de dienstverlening aan bedrijven en burgers.
AOAR heeft de aandacht gevestigd op het feit dat de beslissingen om de lonen te verhogen zonder de herziening van het relevante juridische kader, in veel gevallen tegenstrijdig (frequente wijzigingen of handhaving over onrealistische  voorwaarden) hun doel van openbaar belang niet zullen bereiken. AOAR keurt het gebrek aan politieke wil met betrekking tot de automatisering van openbare diensten met name af, in tegenstelling tot de verklaringen en toezeggingen, die herhaaldelijk door alle politieke besluitvormers zijn opgeëist. Het gevolg van een gebrek aan automatisering voor openbare en lokale diensten is een hogere druk voor het verhogen van het aantal werknemers (meer dan 15.000 nieuwe werknemers in de publieke sector, in 2017).De AOAR  constateert met spijt dat het bestuursprogramma met betrekking tot de verbetering van de relatie tussen overheid en bedrijfsleven en omgeving slechts een loze verkiezingsbelofte is. Alle beslissingen die door de opeenvolgende regeringen na 1 januari 2017 zijn genomen, hebben de bedrijven aan strenge controles onderworpen, waardoor het vertrouwen en de prestaties van de sociaal-economische omgeving zijn aangetast. Het gevaar van het negeren, door de politieke besluitvormers, van de fundamentele verzoeken van de zakelijke omgeving, heeft geleid tot een aanzienlijke verlaging van de investeringen, tot versterking van de spanningen op de arbeidsmarkt en tot de vertraging van de economische groei, “aldus de AOAR. Tevens betoogt de AOAR dat de aankondiging van verhoging van het minimumloon, vanaf 1 november, vóór 1 januari 2019, een populistisch, willekeurig besluit is dat gevolgen zal hebben voor de particuliere sector, met name de verwerkende industrie.
De President van de Roemeense Nationale Bank Mugur Isarescu waarschuwt dat loonsverhogingen moeten worden gekoppeld aan een productiviteitsstijging. Bovendien zullen loonstijgingen op basis van marktwerking worden bepaald en niet door politici. Om een ​​solide economie te hebben, is het belangrijk om een ​​perspectief te behouden om coherente politieke hervormingen door te voeren. Roemenië heeft stabiele economische convergentie nodig. Het is de enige manier om onze bestemming te bereiken, “zei Mugur Isărescu.