Roemenië zou de op twee na grootste producent van aardgas in Europa kunnen worden vanwege de offshoregasprojecten in de Zwarte Zee, volgens Francois-Regis Mouton, directeur van EU-aangelegenheden bij de internationale vereniging van olie- en gasproducenten (IOGP).
Hij voegde eraan toe dat de potentiële gasvoorraden in de Zwarte Zee meer dan 200 miljard kubieke meter bedragen. Deze middelen zullen leiden tot diversificatie van de gasvoorziening in Zuidoost-Europa.
“Hiervoor hebben we interconnecties, marktliberalisatie en een stabiel wettelijk kader nodig”, zei hij, volgens de lokale Agerpres.
Volgens een onderzoek van Deloitte zullen de investeringen in gas uit de Zwarte Zee extra begrotingsinkomsten van 26 miljard USD genereren en in 2040 ongeveer USD 40 miljard aan het BBP van Roemenië toevoegen.
Hongarije is officieel de eerste klant voor het Zwarte-Zeegas in Roemenië nadat de Hongaarse regering een overeenkomst met de Amerikaanse groep ExxonMobil voor gasleveringen vanaf 2022 had ondertekend. Deze leveringen zullen de helft van het jaarlijkse Hongaarse gasverbruik dekken, momenteel ongeveer 10 miljard kubieke meter.
Dit zou echter vereisen dat de Roemeense gastransporteur Transgaz, die eigendom is van de overheid, de tweede fase van de BRUA-gaspijpleiding voltooit, waardoor het gastransport van Roemenië naar Hongarije zou kunnen toenemen tot 4,4 miljard kubieke meter per jaar. De volledige capaciteit van de pijpleiding is tot 2037 gereserveerd door twee Hongaarse bedrijven.
Hongarije importeert momenteel 85% van zijn gas van de Russische groep Gazprom. ExxonMobil en de Roemeense groep OMV Petrom exploiteren de grootste offshore gasrand in de Zwarte Zee.