Bouwland is in Roemenië duurder geworden dan vorig jaar en duurder dan in andere EU-landen, zoals Bulgarije, Hongarije of zelfs Frankrijk. Omgekeerd is een hectare bouwland in Roemenië bijna tien keer goedkoper dan in Nederland, een land waar deze hulpbron uiterst beperkt is. De gemiddelde prijs van een hectare bouwland in de Europese Unie in 2021 varieert tussen 3.661 euro in Kroatië en 47.290 euro in Luxemburg, volgens gegevens die recent door Eurostat zijn gepubliceerd. Maar Eurostat wijst erop dat dit verschil waarschijnlijk nog groter zal zijn, omdat voor 2021 niet voor alle lidstaten gegevens beschikbaar zijn en in 2020 de gemiddelde prijs van een hectare bouwland in Nederland 71.225 euro was.


In het geval van Roemenië bedroeg de gemiddelde prijs van een hectare bouwland vorig jaar 7.601 euro, tegen 7.163 euro in 2020.
Ter vergelijking: de gemiddelde prijs van een hectare bouwland in 2021 was 6.096 euro in Bulgarije, 5.940 euro in Frankrijk en 5.187 euro in Hongarije.
Andere lidstaten waar de gemiddelde prijs van een hectare bouwland lager is dan in Roemenië zijn: Litouwen, Estland, Letland, Slowakije en Kroatië.Op regionaal niveau werd volgens de beschikbare gegevens de hoogste prijs voor een hectare bouwland opgetekend in de regio van de Canarische Eilanden in Spanje (met een gemiddelde van 120.477 euro per hectare), en de laagste prijzen in de regio Ovre Norrland van Zweden (met een gemiddelde van 1.882 euro per hectare).

In het geval van Roemenië zijn de hoogste prijzen voor bouwland in de regio Boekarest-Ilfov (10.707 euro voor één hectare) en de laagste in de regio Noordwest (6.206 euro voor één hectare). In beide gevallen zijn de prijzen lager dan in 2020.Eurostat wijst erop dat in de meeste regio’s van de Europese Unie bouwland duurder is dan grasland. Uitzonderingen zijn de Spaanse regio’s Asturië en Madrid, evenals de regio Sostines in Litouwen, waar een hectare weiland duurder is dan een hectare bouwland.
De gemiddelde prijs van een hectare weiland varieerde in 2021 tussen minimaal 1.423 euro in Bulgarije en maximaal 41.930 euro in Luxemburg, maar in Nederland lag die volgens de gegevens van 2020 op 59.065 euro. Volgens Eurostat hangt de prijs van bouwland af van verschillende factoren, zoals nationale wetgeving, klimaat, nabijheid van vervoersnetwerken, bodemkwaliteit, irrigatiesystemen en marktwerking in verband met vraag en aanbod.

DRN Advies: Wij beschikken over voldoende ledendeskundigen die nieuwe leden graag wegwijs willen maken indien zij een vestiging in Roemenië overwegen. Een berichtje naar info@dutchromaniannetwork.nl zal u wijzer maken!