Geschiedenis, tradities, mensen en meer, want het is een trots volk. Roemenen zijn misschien niet gelukkig met sommige dingen die in hun land gebeuren, maar er zijn veel andere dingen waardoor ze zich trots voelen om bij dit land te horen. In dit bericht concentreren we ons op het goede: de dingen waar de Roemenen het meest trots op zijn.

De geschiedenis
De meeste Roemenen praten met passie over hun geschiedenis en presenteren zich trots als de afstammelingen van de Daciërs en de Romeinen. Ze zeggen vaak dat de Roemeense natie de grootsheid en kracht van haar voorouders heeft behouden. Maar er zijn ook andere historische figuren waar de Roemenen trots op zijn. Waarschijnlijk is de eerste op de lijst Vlad de Spietser (Vlad Tepes in het Roemeens) – de legendarische prins van Walachije die de Roemenen nog steeds zien als een nationale held. Uit een enquête uit 2016 bleek bijvoorbeeld dat de Roemenen hem zelfs voor president zouden stemmen. Vanwege zijn wrede en gewelddadige methoden om de vijanden te straffen (inclusief hen te laten spietsen op palen) en de dieven, wordt Vlad Tepes vaak genoemd als een symbool van de strijd tegen corruptie, de strijd voor gerechtigheid. Hij vormde voor de schrijver Bram Stoker om zijn boek te schrijven van Dracula. Andere bekenden uit de Roemeense geschiedenis waren Stephen de Grote – de prins van Moldavië tussen 1457 en 1504, Mircea de Oude – prins van Walachije tussen 1386 en 1418, en Michael de Dappere – prins van Walachije, prins van Moldavië en de facto heerser van Transsylvanië, wonnen ook in cruciale veldslagen van de tijd, het pad van de natie voor altijd  veranderend. Ze bleven allemaal in de geschiedenis als echte patriotten en dappere heersers. Zo vertegenwoordigen ze voor de meeste Roemenen tegenwoordig het beeld van groot en eerlijk leiderschap. Roemenen zijn ook trots als ze praten over prins Alexandru Ioan Cuza – de eerste leider van de Roemeense vorstendommen, en de koningen van het land – koning Carol I, koning Ferdinand I, koning Carol II en koning Mihai I.

Cultuur en geschiedenis Waar is Roemenië beroemd om? Mensen, plaatsen en meer
De gebruiken & tradities en het authentieke dorpsleven Roemenen zijn erg verbonden met hun wortels en tradities. De meeste religieuze of privé-evenementen in het leven van Roemenen hebben hun eigen tradities en  gebruiken, en de Roemenen zijn er trots op. Twee van de belangrijkste religieuze feestdagen in Roemenië zijn Pasen en Kerstmis, en beide brengen grote aantallen gelovigen naar de kerk. En voor beide zijn tot op de dag van vandaag veel tradities bewaard gebleven. Met Pasen bijvoorbeeld, schilderen de Roemenen eieren en genieten dan samen van het spelletje “eieren tikken”, en ze brengen het “heilige licht” terug naar hun huizen vanaf de middernachtmis die de opstanding van Christus viert. Voor Kerstmis hebben ze unieke kerstliederen en traditionele dansen, en, meestal op het platteland, houden sommigen nog steeds de traditie van het slachten van varkens. Varkensvlees is het speciale vlees voor de kerstvakantie in Roemenië, terwijl lamsvlees nooit mist van het paasmenu. Roemenen zijn ook trots op hun authentieke plattelandsleven, met zijn tradities, eenvoudig leven, hard werken en respect voor het land. Ze worden allemaal nog steeds beschouwd als enkele van de belangrijkste waarden van de Roemeense natie.

Bourgondische levensstijl

Misschien heeft er een vermenging plaatsgevonden in de 12e eeuw toen de Saksen destijds woonachtig in wat toen de Zuidelijke Nederlanden werd  genoemd zich in Transsylvanië vestigden dat hun levensstijlen zich aan elkaar aanpasten en nog veel eerder in Romeinse tijd hun  een Latijnse  mentaliteit werd toegedicht, wat hun onderscheidde van de hun omringende Slavische landen.
Daarom zul je waarschijnlijk niet veel Roemenen vinden die niet trots praten over het lokale eten en drinken: hoe lekker zijn al deze gerechten en hoe graag ze weer wat sarmale, mici of cozonac willen eten. Eten is een belangrijk onderdeel van het leven van de Roemenen en de traditionele gerechten staan ​​bovenaan de lijst: ze houden ervan om lokaal voedsel te eten en te delen met anderen. Degenen die bijvoorbeeld  bij een Roemeens huis zijn uitgenodigd, mogen verwachten dat ze worden verwelkomd met traditionele drankjes zoals tuica, palinca of lokale wijn, en vervolgens een echt culinair feest met meerdere gangen. De meest populaire lokale gerechten zijn sarmale (een mengsel van rijst en gehakt gerold in koolbladeren, meestal geserveerd met polenta), mici of mititei  (korte worstjes die nooit ontbreken op barbecues) of gerookt varkensvlees (voornamelijk ciolan afumat) met varza calita ( gestoomde kool – die ook wordt geserveerd met worst, eend of varkensribbetjes) of fasole (bonen – die wordt omgezet in een hoofdgerecht wanneer geserveerd met worst). Onder de desserts staat het zoete brood cozonac meestal bovenaan de lijst, maar de Roemenen houden ook van papanasi (een gebakken deeg gevuld met cottage of zachte kaas en bedekt met zure room en jam) of galuste cu prune (pruimenbolletjes).

Flora en fauna

Roemenen zijn ook trots op de natuurlijke schoonheid en de rijke fauna van hun land. De meesten zouden hoogstwaarschijnlijk de Donaudelta aanbevelen – wereldwijd beroemd als een van de grootste en best bewaarde delta’s van Europa en een hotspot voor biodiversiteit, en de Karpaten – een van de wildste gebieden van Roemenië en de thuisbasis van enkele van de laatst overgebleven oerbossen in Europa. Het aanbod van Roemenië voor natuurliefhebbers is behoorlijk gevarieerd: van bergmeren, watervallen en mysterieuze grotten tot tientallen nationale en natuurparken, hoge bergtoppen, de rivier de Donau en de Zwarte Zee.

Bovendien zijn hier tal van wilde dieren te zien, midden in hun natuurlijke habitat. In de hoger gelegen gebieden kunnen reizigers grote roofdieren spotten zoals de bruine beer, de wolf en de lynx, maar ook bizons en de prachtige vossen, herten en gemzen.
De Donaudelta is ook een “paradijs” voor een verscheidenheid aan vogels en wilde dieren. Toeristen kunnen hier grote witte pelikanen en zwanen, adelaars, haviken en meeuwen zien, evenals de prachtige wilde paarden in Letea Forest, wilde katten of otters.

Door mensen gemaakt
De verbazingwekkende door mensen gemaakte bezienswaardigheden van het land Roemenië zijn ook beroemd zoals het gigantische parlementspaleis  in Boekarest of het Bran-kasteel in Brasov (algemeen bekend als Dracula’s Castle). En al deze herkenningspunten zorgen er ook voor dat de Roemenen trots zijn. Deze lijst is vrij lang en gevarieerd, met tal van door mensen gemaakte toeristische attracties om te bezoeken,Zo zijn er de kastelen, zoals het Peles-kasteel in Sinaia of het Corvin-kasteel in Hunedoara, de beroemde kerken in de regio’s Moldavië en Maramures, of  de vele citadellen en forten(weerkerken). Bovendien zouden Roemenen ook  de beroemde wegen Transfagarasan en Transalpina, het Casino in Constanta of het Caraiman Cross bovenop het Bucegi-geberge en de unieke Merry Cemetery(ook wel het Vrolijke Kerkhof genoemd) in Sapanta aanbevelen.

Al deze plaatsen wachten op toeristen met fascinerende verhalen en boeiende ervaringen. 


Bekende Roemenen van vroeger en nu

De getalenteerde mensen die Roemenië wereldwijd beroemd hebben  gemaakt Roemenen zijn ook trots op alle getalenteerde en hardwerkende mensen die Roemenië op veel gebieden op de wereldkaart hebben gezet, van sport en wetenschappelijke uitvindingen tot cultuur en kunst. Veel Roemenen zullen Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci, Ion Tiriac, Ilie Nastase of Simona Halep waarschijnlijk ter sprake brengen als ze het hebben over sport. Ze hebben allemaal, en vele anderen, hard gewerkt en hun weg naar de top van de wereldsport gespeeld, waardoor  het hele land erg trots is (lees hier meer over hen). Er zijn ook veel Roemeense uitvinders en ontdekkers die belangrijke veranderingen in de wereld hebben gebracht, zoals Henri Coanda, Aurel Vlaicu en Traian Vuia (ze hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld als pioniers in aerodynamica en  luchtvaart), Petrache Poenaru (de man die ’s werelds eerste uitvinder vulpen), en de beroemde Roemeense bioloog en geriaatrist Ana Aslan. In de culturele en kunstsector zijn namen als Constantin Brancusi, George Enescu, Mircea Eliade, Eugene Ionesco, Angela Gheorghiu, Gheorghe Zamfir of Adrian Ghenie bekend over de hele wereld.