Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Roemeense economie dit jaar met 3,1% zal groeien, ondersteund door financiering door de Europese Unie, valutastabiliteit en buitenlandse investeringen, waardoor de economie stagnerende buurlanden als Polen en Hongarije kan overtreffen. De groei van Roemenië is gebaseerd op financiering door de Europese Unie, valutastabiliteit en buitenlandse investeringen, gedeeltelijk gedreven door reshoring vanuit

Rusland en Oekraïne. Volgens Reuters heeft het land stilletjes zijn concurrenten ingesloten om na Polen de op één na grootste economie van Oost-Europa te worden. Het BBP per hoofd van de bevolking, uitgedrukt als koopkracht, bedroeg in 2021 74% van het EU-gemiddelde, een stijging van 21% sinds 2010. In 1990 bedroeg het BBP per hoofd van de bevolking van Roemenië 5.277,5 dollar, terwijl het in 2021 35.869,6 dollar bedroeg. volgens de Wereldbank. Ondanks de geschiedenis van corruptie en politieke instabiliteit in Roemenië, worden de vooruitzichten ondersteund door het EU-lidmaatschap en de goede betrekkingen met Brussel, aldus Reuters in zijn rapport. Roemenië heeft al meer dan 6 miljard euro aan subsidies en goedkope leningen van de EU opgenomen en streeft naar 10 miljard euro per jaar. Tot 2027 is ongeveer 90 miljard euro aan EU-financiering beschikbaar. Een paar maanden eerder hief de Europese Commissie een mechanisme op dat toezicht houdt op het Roemeense rechtssysteem. Ondertussen zijn de buurlanden Hongarije en Polen verwikkeld in een strijd met de EU om financiering. De stabiliteit van de leu (RON) is een andere factor, vooral in vergelijking met de Hongaarse forint, die vorig jaar meerdere diepterecords bereikte. Hogere salarissen over de grens hebben er al toe geleid dat sommige Hongaren banen hebben aangenomen in het geïndustrialiseerde westen van Roemenië. De forint verloor vorig jaar 8% ten opzichte van de leu. Uit een onderzoek van Ernst&Young uit 2022 bleek dat meer dan de helft van de 101 buitenlandse bedrijven van plan was om activiteiten in Roemenië op te zetten of uit te breiden, voornamelijk op het gebied van toeleveringsketens en logistiek, waarmee het op de vierde plaats in Europa staat qua intentie om te investeren. Reshoring vanuit Rusland en Oekraïne hielp de directe buitenlandse investeringen in Roemenië te verhogen tot 9,39 miljard euro in januari-oktober 2022, het hoogste cijfer in 10 maanden sinds Roemenië toetrad tot de EU. Hoewel er nog steeds economische hindernissen en regionale verschillen bestaan, en terwijl Roemenië bij een stemming in december uit het Schengengebied werd gehouden, lijkt de Roemeense economie in volle gang te zijn.

Waar is de recessie?
Het IMF is van gedachten veranderd en wordt optimistischer. De beurzen beginnen het jaar met een knal


De eerste maand van 2023 eindigde onverwacht goed voor economieën en financiële markten, vooral gezien de sombere schattingen van eind vorig jaar, toen het woord ‘recessie’ bijna nooit ontbrak in de schattingen van economen. Zo sloten de aandelenmarkten januari af met stijgingen op het spel, terwijl ambtenaren van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verrasten door hun wereldwijde vooruitzichten plotseling te verbeteren en zelfs aan te kondigen dat de recessie door de meeste landen zal worden vermeden.


“De wereld in de markt is voorzichtig tot optimistisch. Ik verwacht dit jaar geen recessie in Roemenië. Als we rekening houden met de huidige economische en geopolitieke situatie, zou 2023 een rustig jaar moeten worden op de beurzen en financiële markten. Een nieuw sterk offensief van de Russen in Oekraïne, of erger nog, het uitbreken van een gewapend conflict tussen China en Taiwan zijn de elementen die deze berekeningen zouden kunnen omverwerpen”, aldus Dragoș Mesaroș, handelsdirecteur van makelaardij Goldring.
Eind januari bracht een onverwachte verrassing voor beleggers van het IMF, dat plotseling zijn vooruitzichten positief bijstelde.
“We zijn ver verwijderd van enige indicator die wijst op een wereldwijde recessie” , zei de hoofdeconoom van het IMF, Pierre-Olivier Gourinchas, hoewel onlangs Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het IMF, schatte dat een herstel van de wereldeconomie zou kunnen vinden pas plaats in 2024.
Het IMF kondigde aan dat na een opmars van 3,4% in 2022, de wereldeconomie in 2023 met 2,9% zou groeien, vergeleken met een groei van 2,7% die in oktober werd voorspeld, toen het fonds waarschuwde voor een recessie .
Opkomend en ontwikkelend Europa, inclusief Roemenië, zou een stijging van 1,5% in 2023 en 2,6% registreren in vergelijking met de prognose van oktober, die een stijging van 0,6% in dit jaar en 2,5% volgend jaar aangaf.
De aandelenmarkten zijn al begonnen aan de herstelrace na de verliezen van vorig jaar. In Boekarest werd in één maand tijd bijna de helft van de verliezen weggevaagd met de spons
De meeste kapitaalmarkten begonnen het jaar 2023 goed, waarbij de Beurs van Boekarest erin slaagde januari af te sluiten met een totale stijging van 4,2% (BET-index), nadat de markt voor het hele jaar 2021 10,7% had verloren.
” Ik verwacht dat we dit jaar een totale stijging van 5-10% zullen zien op de BET-index, exclusief dividenden. Als we deze bij elkaar optellen, zien we waarschijnlijk een totaalrendement van maximaal 17%. Op dit moment zijn er veel bedrijven die het waard zijn om te kopen op de Roemeense beurs, vooral als we kijken naar de energiesector, maar ook naar de banken, die ondanks de stijgende rente in 2022 geen erg goede ontwikkelingen op de beurs lieten zien “, zegt Dragoș Mesaroș.

Onder de aandelen van grote bedrijven op de BVB was de beste evolutie in januari de effecten van Erste Bank (de eigenaar van BCR), met een stijging van 15,5% en Medlife, met een stijging van 13,7%. Ook de Beurs van Boekarest (+13,3%), Petrom (+10%) en Sphera Group (eigenaar van de franchises KFC, Taco Bell en Pizza Hut) kenden opmerkelijke ontwikkelingen met een stijging van 9,6%.
In de Centraal-Europese regio stegen de beurzen van Polen en Hongarije in januari met respectievelijk 6,1% en 3,1%, na een daling met respectievelijk 20,9% en 12,9% in 2022.
In West-Europa presteerde de Duitse DAX-index het beste, met een stijging van 8,2% in de afgelopen maand, terwijl in het VK de FTSE 100-index 3,9% won.
De VS vormden geen uitzondering op de golf van optimisme op de aandelenmarkten, waardoor de S&P 500-index in januari met 4,6% steeg.