De markt blijft groeien en Roemenië wordt een belangrijk punt op de kaart van internationaal transport

DSV Road, het op twee na grootste vrachtvervoerbedrijf in Roemenië en Europa, schat dat de markt voor vrachtvervoer in Roemenië in 2023 zal blijven groeien, maar niet op het niveau van vorig jaar, Roemenië wordt een belangrijk punt op de kaart van internationaal transport , en transportdiensten die bedrijven helpen hun kosten te verlagen, zullen het hele jaar door het meest gewild zijn, dit zijn de belangrijkste voorspellingen van de transportmarkt in 2023 volgens een analyse van het bedrijf.

“De evolutie van de markt in Roemenië hangt nauw samen met de situatie op macroniveau, met wat er gebeurt op de andere markten, de regionale context. We volgen altijd de externe factoren en als we naar het jaar 2023 kijken, verwachten we vooral een consolidatie van de belangrijke vooruitgang die we vorig jaar, na de pandemieperiode, hebben behaald. Hoewel de effecten van de inflatie voelbaar zijn, zien we het groeipotentieel van transportdiensten, met name groupage en intermodale diensten, en de hervestiging van sommige transportroutes, na de oorlog, zal voor nieuwe stijgingen zorgen”, aldus Sergiu Iordache, Managing Director DSV Weg.

De transportmarkt blijft groeien
Volgens de prognoses van DSV Road zal de transportmarkt in Roemenië dit jaar blijven groeien, maar zal het niveau van 2022 niet overschrijden. Om preciezer te zijn, in 2023 zal het groeitempo van deze industrie vertragen als gevolg van een lager verbruik, als gevolg van inflatie groei.
In feite is de transportsector in Roemenië een van de meest stabiele takken van de economie, met een continue groei, zelfs in tijden van crisis.
In deze context schat DSV Road een groei van 10% van zijn activiteiten, wat zal leiden tot een consolidatie van de versnelde opmars vanaf 2022, toen het een omzet van 70 miljoen euro boekte, 40% hoger dan het voorgaande jaar.

Roemenië wordt steeds belangrijker op de internationale transportkaart
Roemenië wordt een steeds interessantere bestemming op de internationale kaart van het goederenvervoer, dat naar verwachting ook in 2023 zal groeien, hoewel de evolutie lager zal zijn dan die van vorig jaar, toen de activiteit sterk terugkeerde na de pandemie.
Vanuit het oogpunt van het goederenvervoer heeft Roemenië om verschillende redenen aan belang gewonnen op internationaal niveau, waaronder de oorlog in Oekraïne, die een deel van het verkeer naar ons land verplaatste, de infrastructuurprojecten voor de ontwikkeling van snelwegen en spoorwegen en de projecten die met Europees geld zijn gemaakt en die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van bedrijven in Roemenië. 

Groupagevervoer blijft de meest gebruikte vorm van transport
Groupagevervoer, waarbij een enkele vrachtwagen kan worden geladen met de goederen van meerdere bedrijven, blijft op marktniveau het meest gevraagde transportmiddel, vooral voor import, maar in toenemende mate ook voor export vanwege de voordelen. Onder deze is er de mogelijkheid om elk gewicht tussen 10 kg en 2.500 kg te vervoeren zonder de verplichting om een ​​volle vrachtwagen te laden, waardoor de kosten voor bedrijven tot 80% worden geoptimaliseerd, en de snelheid van transport naar verschillende ontvangers.


De groei van groupagevervoer wordt in toenemende mate ondersteund door de ontwikkeling van e-commerce en online diensten en het minimaliseren van voorraden.
Binnen DSV Road is het groupagevervoer de meest gevraagde dienst, goed voor 60% van de omzet van het bedrijf. In 2022 is de vraag naar groupage binnen het transportbedrijf met 40% gestegen.

Intermodaal transport groeit snel
Intermodaal transport, dat de combinatie is van twee vervoerwijzen (bijv. spoor en weg), wordt steeds belangrijker op de Roemeense transportmarkt vanwege lagere kosten en positieve effecten op het milieu, een steeds belangrijker punt van zorg voor bedrijven.Bij DSV Road staat intermodaal transport op de tweede plaats op de lijst van de meest gevraagde diensten, waarbij een stijging van de vraag naar dit type transport wordt geschat op minimaal 20% in 2023.

Groene transportoplossingen winnen aan snelheid in Roemenië
Aansluiting bij EU-normen en Europese richtlijnen heeft geleid tot een toename van de interesse van bedrijven om de hoeveelheid CO2 te verminderen en daarmee Groene Transportoplossingen te implementeren.
Hoewel het in Roemenië nog in de kinderschoenen staat, wint het duurzaamheidsgedeelte steeds meer terrein, vooral in de context waar de ESG-strategie een essentieel onderdeel is geworden van de bedrijfsstrategie van de bedrijven.
Zo heeft DSV Road de CO2 Reporting Tool-oplossing ontwikkeld, een systeem voor het monitoren van de impact van de CO2-voetafdruk op het milieu als gevolg van het gebruik van brandstof in het goederenvervoer over de weg, wat leidt tot een vermindering van de reële tijd de hoeveelheid CO2-uitstoot per partij vervoerde goederen en standaard per vrachtwagen.
Ook heeft de DSV Group, waar DSV Road deel van uitmaakt, onlangs zijn meest ambitieuze duurzaamheidsprogramma gelanceerd om zijn CO2-voetafdruk te verkleinen. de komende vijf jaar.
Door dit speciale programma doet DSV Road uit Roemenië mee aan de race van initiatieven om het milieu te beschermen, waardoor de groei van de divisie Groen Transport wordt versneld met nieuwe projecten om de hoeveelheid koolstofemissies te verminderen.
“We hechten steeds meer belang aan groene diensten en door onze technologie te gebruiken om de hoeveelheid koolstofemissies die in de lucht wordt verwijderd te monitoren, kunnen bedrijven de impact op het milieu zien. Het is ook in lijn met de missie van DSV Road om de CO2-uitstoot tegen 2030 tot 40% te verminderen”, legt Sergiu Iordache, Managing Director DSV Road, uit.

Exportactiviteit, steeds intenser
Een andere belangrijke trend is de toename van de activiteit op het gebied van export, waarbij de vooruitgang zowel in traditionele exportcategorieën als in nieuwe wordt geregistreerd. De diversificatie van de lokale economie groeide meer en meer, en Roemenië klom op de internationale hitlijsten die het niveau van complexiteit van de wereldeconomieën analyseren, als het 19e meest complexe en geavanceerde land van de 133 landen ter wereld, na een voorsprong van 20 plaatsen in slechts een paar jaar, volgens een analyse van Harvard University.

Digitalisering is steeds zichtbaarder in de transportsector
Last but not least zal de logistieke en transportmarkt in Roemenië een voortdurende transformatie doormaken, in een context waarin digitalisering de manier waarop operaties en diensten in deze sector worden gezien, opnieuw definieert. Oplossingen zoals het direct naar de klant volgen van vracht, zoals de ETA-app van DSV Road, zullen vooral nuttig zijn, aangezien de huidige omgeving het probleem van toenemende wachttijden aan de grens zal blijven zien.
DSV Road verwacht dat de trends in de sector van dit jaar zullen leiden tot een positieve dynamiek en de positie van de Roemeense markt, een van de belangrijkste markten in de regio, zullen versterken.
Bron: DSV Road