header-nieuwsbrief-new

Nieuwsbrief 2 februari 2015

DRN Nieuwsbrief beter afgestemd op lezers

DRN Nieuwsbrief beter afgestemd op lezersOndernemers krijgen meestal een overvloed aan vakbladen op hun bureau en het ontbreekt hun aan tijd om deze te lezen. Voor actueel nieuws over Roemenië is men meestal aangewezen op deze nieuwsbrief. Omdat echter de DRN geen sectoraal gerichte organisatie is, geven zij de voorkeur aan “koppen snellen”  en een thema aan te klikken dat hun belangstelling heeft. Om aan deze wens tegemoet te komen, heeft de redactie van de nieuwsbrief Alro Media verzocht om een daarop afgestemd format te ontwerpen dat thans op uw scherm staat. Suggesties en/of kopij voor deze nieuwsbrief kunnen worden gezonden aan: redactie@dutchromaniannetwork.nl

DRN heet Data Valley Group welkom

DRN heet Data Valley Group welkomNadat Gerard Kuijs CEO van Archicom zijn bedrijf heeft verkocht aan Dura Vermeer is hij een nieuwe uitdaging aangegaan door de oprichting van het bedrijf Data Valley Group B.V. te Eindhoven. Het unieke van dit datacenter is het beveilingsconcept. Een zeer actueel thema en vandaar dat ook al direct voor een internationale aanpak is gekozen. Het nieuwe datacenter is thans in opbouw. Voor nadere informatie: zie www.datavalleygroup.com

Watersector

Voorinformatie: Roemenië op Aquatech 2015 in Amsterdam

Roemenië op Aquatech 1-6 november 2015 RAI in AmsterdamTijdens de Amsterdam International Water Week(AIWW) zal de grote internationale beurs Aquatech in de RAI worden georganiseerd. Het groots opgezette evenement vindt plaats van 1 tot en met 6 november.
In samenwerking met het Netherlands Water Partnership(NWP) zal de Romanian Water Association(ARA) met een eigen paviljoen aanwezig zijn, waar belangstellende ondernemers een stand kunnen huren.Waar dus vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. Bij voldoende belangstelling worden ook mogelijkheden geschapen voor matchmaking en/of een netwerkbijeenkomst.Deze wensen kunt u kenbaar maken bij Rob Costongs van C&H Maastricht, email: ch-maastricht@dmm-ch.com.  Nadere informatie kunt u vinden op www.aquatechtrade.ro , https://internationalwaterweek.com en  www.ara.ro

Sector Infrastructuur

Havenbedrijf Constanta: Bestuurlijke patstelling

Havenbedrijf ConstantaOndanks de zich al jaren voortslepende bestuurlijk onmacht, worden er tal van plannen, zowel locaal als nationaal, gepresenteerd die niet tot besluitvorming dan wel implementatie leiden. Iedereen is er van overtuigd dat ontwikkeling van de diepzeehaven van Constanta van belang is voor de Roemeense economie, maar van een doortastend optreden is geen sprake. Onlangs er weer een (lokaal) Masterplan gepresenteerd dat maar liefst 600 miljoen kost. Bovendien wil men een kunstmatig eiland bouwen met ligplaatsen voor graanoverslag en containerschepen dat 250 miljoen moet gaan kosten, maar een financiële onderbouwing ontbreekt. Een van de belangrijkste oorzaken is de politieke instabiliteit, want men heeft liefst zeven ministers van transport gekend in een periode van drie jaar. Daarnaast kampt het havenbedrijf met een (te)Havenbedrijf Constanta-2 beperkt mandaat en is men in deze qua noodzakelijke  investeringen van goedkeuring van het Ministerie van Transport afhankelijk. Voorts heeft het havenbedrijf van Constanta weinig eigen middelen omdat bijna de volledige winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Door het inefficiënt functioneren van de douane gaat er lading verloren aan conccurrerende havens.
Men kan zich daarbij afvragen waarom men geen gebruikmaakt van de adviezen van het havenbedrijf in Rotterdam waarmee reeds in 2011 een
MoU(Memorandum of Understanding) werd ondertekend in aanwezigheid van de Roemeense en Nederlandse Ministers van Transport.

Wapenindustrie

Roemeense wapenexport gestegen naar 180 miljoen

Roemeense wapenexport gestegen naar 180 miljoenRecent bleek dat de wapenexport over 2013 te zijn verdubbeld naar 180 miljoen en de opgaande lijn is in 2014 voortgezet. De kleine wapens van de fabrikant Cugir zijn vooral afgenomen door de VS en Duitsland. Deze zouden vooral bestemd zijn voor de jacht en niet voor het leger.
Nederland blijkt de belangrijkste afnemer(70 miljoen) te zijn door de aankoop van een schip bestemd voor kernafval, een schip voor logistieke ondersteuning en een fregat. De belangrijkste afnemers van wapens zijn verder de VS, Israël, VK en Marokko. De Amerikanen hebben tientallen machinegeweren en luchtafweergeschut, zo’n 10.000 revolvers en semi-automatische geweren, sport geweren, granaatwerpers, en vliegtuigaccessoires gekocht Tevens blijkt dat Afrika een goede afnemer te zijn, zij het dat daar een internationaal wapenembargo van kracht is, waarvoor speciale condities gelden. Andere importeurs van Roemeense wapens waren Frankrijk, Duitsland, Bangladesh, Egypte en India. Nieuwe klanten zijn Jordanië, Mozambique, Zambia, Griekenland en Moldavië.

Sector Natuurgeneesmiddelen

Roemeense bijenproducten in Nederland verkrijgbaar

Roemeense  bijenproducten in Nederland verkrijgbaar-2 Roemeense  bijenproducten in Nederland verkrijgbaarDe werking van bijenprocten wordt sterk bepaald door het land van herkomst want studies hebben onder andere uitgewezen dat het product Propolis dat een positieve uitwerking heeft op bepaalde kankersoorten in Brazilië niet werkt en in het aangrenzende Argentinië wel, dus regio en botanische herkomst spelen een rol. In Europa hebben de bijenproducten uit Roemenië een gunstige uitwerking. Hoewel er in Duitse univeristeiten tal van wetenschappelijke onderzoeken zijn en worden verricht, mag het (nog) geen medicijn worden genoemd. Een van de belangrijkste uitwerkingen is de versterking van immuniteit naast de algemene eigenschappen die aan honing en honingprodukten kunnen worden toegekend: antibacteriële werking, ontstekingsremmende werking, stimulatie van de weefselgroei, creëert een vochtige antibacterieel wondklimaat, verwijdert snel de wondgeur, bespoedigt de genezing door stimulatie van weefselregeneratie, voorkomt hypertrofische littekens en vermindert oedeem.
In Nederland zijn deze producten verkrijgbaar bij Eco Honing in Papendrecht die deze importeren uit Roemenië. Zie website: www.ecohoning.nl. Voor het specifieke product Propolis zie: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/2928-antibioticum-propolis-bijenbalsem.html

Sector grondstoffen

Gabriel Resources dreigt exploitatie Rosia Montana af te dwingen

Gabriel Resources dreigt exploitatie Rosia Montana af te dwingenDe Canadese Gabriel Resources dreigt met het Internationaal Hof van Arbitrage om de exploitatie van de goudmijn af te dwingen. De man achter deze onderneming is Frank Timis, een man met een strafblad als drugshandelaar.Omdat hij geen goede naam heeft, heeft hij zich teruggetrokken uit de directie van Gabriel Resources. De bezwaren die er tegen de exploitatie waren, onder andere het verboden gebruik van het zeer giftige cyanide, zijn niet opgelost. In 2000 is een ramp gebeurt in de goudmijn Baia Mare die op dezelfde wijze werkte en een groot gedeelte van de flora en fauna van de Donau heeft vernietigd.

Economische ontwikkelingen

ING presenteert macro-economische perspectieven voor 2015

ingDe chief economist Vlad Muscalu van de ING Romania presenteerde op 22 januari jl. de vooruitzichten voor 2015 voor de Roemeense economie met als ondertitels Een rooskleurig vooruitzicht en BBP Een plezierige achtbaan. Dergelijke prikkelende opmerkingen van een econoom maken natuurlijk nieuwsgierig en zijn presentatie, vooral de feiten en de cijfers, kunt u vinden op website www.dutchromaniannetwork.nl bij de pagina Publicaties

Ontwikkeling MKB in Roemenië zorgelijk

Ontwikkeling MKBDoor de Roemeense stichting Post-Privatisering is aandacht gevraagd voor de situatie van het Roemeense Midden-en Kleinbedrijf. Qua toegevoegde waarde neemt het de weinig eervolle 17e plaats in de EU in. Volgens onderzoek blijkt dat het aantal MKB vestigingen per 1000 inwoners 21,3% is, terwijl het gemiddelde in de EU 42,7% is. De kritieke toestand werd vooral veroorzaakt door de Europese economische crisis. Weliswaar geven de indicatoren voor 2014 en 2015 een hogere groei dan het Europees gemiddelde aan, maar een inhaalslag om tot een aanvaardbaar niveau te komen zal een langere periode in beslag nemen. Grote concencentraties MKB bedrijven zijn er in Boekarest, Cluj Napoca en Bihor.

Politieke ontwikkelingen

Roemenië voorzitter van OVSE(OSCE)

Roemenie voorzitter van OVSEDe Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is een organisatie die de samenwerking tussen haar vijfenvijftig lidstaten op militair, economisch en humanitair gebied wil bevorderen. Internationaal wordt de organisatie aangeduid als OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe). Van deze belangrijke en invloedrijke organisatie die tevens een relatie heeft met de Raad van Europ en de NAVO is Roemenië gevraagd om voor 2015 het voorzitterschap te vervullen. Vanuit de geopolitieke situatie bezien(Oost Oekraïne en het frozen conflict in Transnistrië) zal dat een extra uitdaging betekenen. De OVSE richt zich met name op de bestrijding van terrorisme, grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit en de illegale migratie in OVSE-ruimte, verhoogde cyberveiligheid, de bestrijding van mensenhandel en drugs, grensbeveiliging in OVSE-staten in het kader van transnationale dreigingen, hervorming van de veiligheidssector en het verdiepen van de samenwerking tussen de instanties voor rechtshandhaving.
Hiermee hebben de lidstaten van de OVSE zijn de Verenigde Staten van Amerika , Canada , de 47 leden van de Raad van Europa , Vaticaanstad , Wit-Rusland , Mongolië  en de vijf voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië  (Kazachstan , Oezbekistan , Turkmenistan , Tadzjikistan  en Kirgizië) hun vertrouwen uitgesproken in Roemenië dat zij in staat zijn deze rol te kunnen vervullen.


CVM rapport van Europese Commissie positief over Roemenië

schengen

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

CVM rapport van Europese Commissie positiefHet rapport complimenteert bij monde van commissaris Frans Timmermans  de vooruitgang die in Roemenië is bereikt met betrekking tot de justititiële hervormingen en de aanpak van “corruptie”. Door het containerbegrip “corruptie” te blijven bezigen, is de commissie soms vaag in zijn berichtgeving. Uiteraard zijn er nog aandachtspunten genoemd die verbetering behoeven, zoals onder andere de ongewenste immuniteit van parlementsleden en de naleving en handhaving van de wetgeving in het onderwijs en gezondheidszorg.Opmerkelijk is dat een recente enquete onder de Roemeense burgers aangaf dat zij positief staan ten opzichte van het Europees toezicht via het Coöperatie- en Verificatie Mechanisme(CVM) waardoor het vertrouwen in een goed functionerende overheid toeneemt. Zeker nu het afgelopen jaar is gebleken dat “de stoep van boven af wordt schoongeveegd” en tal van voormalige ministers en parlementsleden achter de tralies zijn beland.
De Europese Commissie laat de koppeling tussen de Schengenovereenkomst en het CVM ongenoemd. Juist dat is terecht een frustratie van de Roemenen. Het zijn twee aparte overeenkomsten die later aan elkaar werden gekoppeld, wat de EC en de landen die de koppeling steunen zoals met name Nederland ongeloofwaardig heeft gemaakt. Nederlandse diplomaten en politici proberen zich in allerlei bochten te wringen om het wijzigen van de regels tijdens het spel uit te leggen. Het is alom bekend dat Roemenië reeds jarenlang voldoet aan de voorwaarden zoals onder andere het bewaken van de buitengrenzen van Europa en dat zou in het huidig tijdsbestek waardering moeten verdienen, want andere bestaande Schengenlanden blijken daartoe niet in staat te zijn.

Tariceanu wijst staatsteun bij valutarisico af

Tariceanu wijst staatsteun bij valutarisico afDe president van de Roemeense senaat en leider van de liberale regeringspartij PLR wijst staatssteun bij opgetreden verliezen ten gevolge  van de opwaardering van de Zwitserse Frank af. Hij geeft aan dat het aangaan van koersrisico’s een ondernemersrisico is dat niet kan worden afgewend op de Roemeense belastingsbetalers. Hij adviseert de bedrijven leningen aan te gaan in Roemeense leu, waardoor men valutarisico’s inperkt dan wel voorkomt. De president van de Roemeense Nationale Bank Mugur Isarescu onderschrijft de uitspraak van Tariceanu.

BIJZONDERE BERICHTEN

Nederlands-Roemeens team naar halve finale Australian Open

De Roemeense tennisser Horia Tecau en de Nederlander Jean-Julien Rojer hebben zich gekwalificeerd voor de herendubbel halve finale van de Australian Open. Het Nederlands-Roemeense team versloeg het Nederlands-Roemeens team  naar halve finale Australian OpenRoemeens-Britse duo Florin Mergea / Dominic Inglot 6-4, 7-6 (3). Eerder hadden laatstgenoemde zich verrassend gekwalificeerd voor de kwartfinales door het elimineren van de Amerikanen Bon en Mike Bryan, de beste herendubbel tennissers in de wereld.In de halve finale zal het teaml Tecau/Rojer team de ontmoeten Italiaanse tennissers Simone Bolelli en Fabio Fognin ontmoeten. Bij het samenstellen van deze nieuwsbrief is de uitslag daarvan nog niet bekend.
Voor de kwalificatie in de halve finales van het toernooi, hebben Tecau en Rojer een prijs van meer dan EUR 100.000 reeds veilig gesteld.

Nieuwe service voor Roemenen in Nederland

Het Roemeense Ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft met ingang van 5 januari jl. een nieuw steunpunt(Contact and Support Center) in werking gesteld. Het is bemenst met een team dat permanent bereikbaar is. Een nadere omschrijving van deze nieuwe dienstverlening kan men vinden op de website van de Roemeense ambassade in Den Haag: https://haga.mae.ro . Zaken die niet door het nieuwe steunpunt kunnen worden opgelost, zullen worden doorverwezen naar de (beroeps)consul van de Roemeense ambassade Ana Vadan. Haar contactgegevens zijn tel.+31 (0) 70 3541580, email: contact@informatiiconsulare.ro. Voor noodoproepen: +31 (0) 6 22823300. Binnenkort zal de uitgebreide informatie eveneens worden opgenomen op de website www.consulate-romania.nl

Het Roemeense Ministerie voor Buitenlandse Zaken