Nieuwsbrief 6 februari 2019

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt twee nieuwe leden

Het verheugt het bestuur om weer twee nieuwe leden te mogen verwelkomen die hun focus op Roemenië hebben gericht, te weten:

Linx IT Solutions uit Weesp is een Nederlandse software ontwikkelaar van cloud based oplossingen voor marketing communicatie en e-commerce.Sinds 2014 zijn zij in Tirgu Mures actief met een eigen onderneming, Resource-IT Development & Design SRL.

 Sinds 1 januari van dit jaar is een 2e onderneming actief, Retouch SRL welke diensten levert in de vorm van beeldbewerking voor e-commerce (voornamelijk webshops). Met roots in de pre-publishing-industrie is Linx sinds 1990 getransformeerd in een onafhankelijke softwareontwikkelaar. Het is een pionier in het automatiseren van marketinguitvoeringen. Tegenwoordig is Linx IT een toonaangevende ontwikkelaar van het Enterprise Digital Asset Management System (DAM), AssetFlow, de innovatieve oplossing voor het maken van artworkaanpassingen AdFlow en Phomas, de oplossing voor e-commerce fotobeheer.

Voor nadere informatie zie www.linx-itsolutions.nl


Genugten Agri B.V.uit Sint-Oedenrode is een bouwonderneming en projectontwikkelaar en gespecialiseerd in de agrisector en zij noemen zich derhalve Professionals in animal housing.

Zij zijn gespecialiseerd in de bouw en inrichting van moderne stallen in de varkens, rund en pluimveehouderij sector. Genuchten Agri is ook toeleverancier van aannemers en zelfbouwers en biedt een compleet pakket materialen en systemen aan. Het leveringsprogramma is voor varkens onderverdeeld in de categorieën onder het hoofdstuk systemen. Voor rund- en pluimvee worden deze systemen in de toekomst op hun website geplaatst. Tevens zijn zij een vraagbaak bij bedrijfsverbetering en -uitbreiding. Daarbij houden zij rekening met de zeer strenge overheidseisen om toch voor de ondernemers rendabele huisvesting te creëren met een zeer lange levensduur waarin efficiënt gewerkt kan worden.

Voor nadere informatie zie http://www.genugten-agri.nl/

Ambassade nieuws

Nederlandse diplomatieke wisseling van de wacht in Roemenië

De ministerraad heeft op voorstel van minister Blok van Buitenlandse Zaken ingestemd met nieuwe a mbassadeursbenoemingen. De  benoemingen gaan in tijdens de komende zomerperiode. De benoemingen zijn pas definitief als de gastlanden hun goedkeuring eraan hebben verleend.  Het blijft natuurlijk maatschappelijk gezien een vreemde regel als men goed functionerende personen op posten met een grote verantwoordelijkheid steeds na vier of vijf jaar wisselt. We kennen de redenen wel die ministerraden of ministeries van buitenlandse zaken hanteren, waarmee zij deze afwijkende regel rechtvaardigen, maar buiten de muren van de ministeries wordt er vaak hoofdschuddend op gereageerd.
Helaas gaat de komende zomer Stella Ronner-Grubačić ons verlaten en gaat zij de nieuwe uitdaging aan als ambassadeur in Griekenland. Zij blijft daarmee wel behouden voor de regio Zuid-Oost Europa, na haar vorige posten in Servië en Kroatië.
Vanzelfsprekend zullen we haar opvolger Roelof van Ees hartelijk ontvangen. Thans is hij verbonden als Chargé d’Affaires aan de Nederlandse ambassade in Dublin. Wij kunnen hem verzekeren dat Roemenië er heel anders uitziet als door Ierse schrijver Bram Stoker(geboren in Dublin) wordt beschreven in zijn wereldberoemde boek Dracula

Roemeens paspoort wijzigt in 2019

Er ligt een voorstel van het Roemeense Ministerie van Binnenlandse Zaken (MAI)  om wijzigingen in het ontwerp en de inhoud van de eenvoudige elektronische paspoorten.De wijzigingen worden uiteengezet in een  project dat door de regering is goedgekeurd en dat in de officiële monitor(Staatscourant) zal worden gepubliceerd.
De kleur van de omslag moet donkerrood worden om het document beter zichtbaar te maken. Het wapen van het land zal 3D-gegraveerd zijn en nieuwe vermeldingen worden vermeld op de tweede omslag van het paspoort.
Tegelijkertijd wil het ministerie de inhoud van het document wijzigen. De elektronische diplomatieke, werk- en eenvoudige paspoorten hebben identieke secties maar verschillende kleuren.
Vorig jaar besliste de regering om de geldigheidsperiode van eenvoudige elektronische paspoorten van vijf tot tien jaar te verdubbelen, voor mensen boven de 25 jaar.

Medische sector

Kansenseminar zakendoen in de Roemeense zorgsector

U bent actief in de zorgsector, geïnteresseerd in zakendoen in Roemenië en wilt meer weten over de kansen in dit land? Neem deel aan de kansenseminar zakendoen in de Roemeense zorgsector, op vrijdag 8 februari in Den Haag. Deze bijeenkomst richt zich op alle Nederlandse bedrijven in de zorg die interesse hebben om internationaal uit te breiden. Deelname staat ook open voor bedrijven die al internationaal zakendoen maar nog onbekend zijn met de kansen in Roemenië.
Kansen in de gezondheidssector
Roemenië is een van de grootste markten in Centraal-en Oost-Europa en kent een zeer snelgroeiende economie. Het land telt bijna 20 miljoen inwoners en heeft in vergelijking met andere EU lidstaten een relatief lage levensverwachting. Dit biedt kansen voor ondernemingen in de gezondheidssector. De lagere levensverwachting heeft verschillende oorzaken, waaronder de matige kwaliteit van de gezondheidszorg.
Marktstudie
In opdracht van RVO.nl heeft de Nederlandse ambassade in Roemenië kortgeleden een zorgsectorstudie uitgevoerd. Een marktstudie past in de sociaaleconomische ontwikkeling van Roemenië: de bevolking wordt steeds welvarender en de aandacht voor gezondheid neemt toe. Daarnaast zorgt een stijgende welvaart ook voor financiële ruimte om relatief dure medische zorg en hulpmiddelen aan te schaffen. Tijdens de bijeenkomst op 8 februari presenteren wij de bevindingen van deze marktstudie en de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. U ontvangt een exemplaar van het sectorrapport.
Kosten en deelname
Meld u aan vóór 7 februari. Deelname is gratis. Bij no-show brengen wij € 100 in rekening.
Tijdens dit evenement is de voertaal Engels.

Aanmelding:
https://www.rvo.nl/aanmeldformulier-kansenseminar-zakendoen-de-roemeense-zorgsector-8-februari-wssl

Programma kansenseminar Roemeense zorgsector

Tijd Onderdeel
14:00 – 14:30 Registration
14:30 – 14:45 Opening and Welcome statement
mr. Wijnand Marchal (Economic and Commercial Counsellor Embassy in Romania)
14:45 – 15:00 Doing business in Romania with RVO.nl
Governmental Instruments and Programs for International Expansion (Daniel Tserepnin)
15:00 – 15:15 Coffee break
15:15 – 16:15 Strengths and  Business Opportunities in the Romanian Health Sector
Regional Health Study (Eric J.C. Meijer – Export Market Research)
Doing Business in the Romanian Health sector (Alexandru Popescu – Philips)
16:15 – 16:45 Panel Discussion ‘Opportunities in the Romanian Health Sector’
Eric J.C. Meijer /  Alexandru Popescu / Wijnand Marchal
16:45 – 18:00 Wrap-up & networking drinks

Agrarische sector

Gids verschenen over subsidiemogelijkheden voor Roemeense fruitteelt

In het kader van het Nationale plan voor Plattelandsontwikkeling(PNDR) van het Roemeense ministerie van Landbouw(MARD) is een gids  verschenen die uitgebreid de subsidiemogelijkheden beschrijft voor de fruitteelt in Roemenië. Deze is niet alleen gericht(wel op de eerste plaats)de fruittelers, maar op de gehele keten. In deze gids is tevens een handleiding opgenomen om een aanvraag te doen voor de uiteenlopende subsidiemogelijkheden. Projectvoorstellen kunnen worden ingediend bij
het Agency for Rural Investment Finance (AFIR).

 

Het portal kan worden geraadpleegd(helaas alleen in de Roemeense taal) is de link
https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_sector_pomicol_sm_4_1a_exploatatii_pomicole.
Met name de fruitsector krijgt in Roemenië de aandacht, omdat dat men tot op heden is aangewezen op dure import. Belangstellenden kunnen ook contact opnemen met de DR Task Force Agri-Food-Agritech en dan met Fred Evers die als coördinator van de ondernemerscluster Holland Fruit House Romania de nodige ervaring en kennis heeft opgedaan.

Zie digitale aanvraag om informatie via de link: https://www.dutchromaniannetwork.nl/drn-task-force-agri-food-romania/

Roemeense landbouw heeft een groot tekort aan landbouwmachines

Volgens een recent rapport van het Ministerie van Landbouw is er een zodanig tekort aan landbouwmachines dat het de ontwikkeling van deze sector ernstig belemmert. Meer dan 73% van de tractoren en oogstmachines in de Roemeense  landbouw hebben de levensduur in ruime mate overschreden.De slechte staat van de technische uitrusting van landbouwmachines heeft een directe invloed op de prestaties van de producenten. Het machinepark van de combines en tractoren is verouderd omdat de boeren zich niet kunnen veroorloven om nieuwe apparatuur te kopen, de prijzen zijn hoog.Aanschaf van een maaidorser op de internationale markt kosten tussen de € 120.000 en € 350.000
Hoewel in de afgelopen jaren het machinepark is verbeterd en uitgebreid door het bestaan ​​van de openbare steunregelingen en medegefinancierd uit het ELFPO in het POP 2007-2013, blijft er de noodzaak van verdere steun voor investeringen in de toekomst. Het verstrekken van technologieën, machines en nieuwe machines is nog steeds een cruciale maatregel om de agrarische sector te hervormen. Aangezien het machinepark van de landbouw zwak en achterhaald is, kan het niet aan de behoeften en doelstellingen van de landbouw op de middellange en lange termijn  voldoen. Met of zonder steun van Europese fondsen wil het ministerie  van landbouw constructies entameren, zo mogelijk met de fabrikanten van de landbouwmachines of in samenspraak met op de landbouwfinanciering gerichte instellingen om toch de achterstand te kunnen inlopen. Het hier gegeven signaal kan voor creatieve fabrikanten van landbouwmachines kansen bieden.

Logistieke sector

Goedkoope benzine- en dieselbrandstof in Roemenië

Bestaande Nederlandse logistieke bedrijven in Roemenië zal het waarschijnlijk al bekend zijn dat men op de website https://www.peco-online.ro/ dagelijks de brandstofprijzen kan raadplegen van veel plaatsen in het land en het derhalve tot belangrijke besparingen kan leiden. De site houdt rekening met de eenheidsprijzen OMV Petrom, Rompetrol, Socar, ART, FuelOne, MaximCoLtd, MCMPetrol, Ozana, PartenerSocar, Pollux, SMO en SpielmannOil. Op vrijdag 25 januari jl. was de laagste prijs per liter benzine in Petrom-tankstation in Câmpulung, Arges, en was 4,90 lei. Tegelijkertijd was de laagste prijs per liter diesel te vinden op een Petrom-station in Constanta: 5.28 lei.Vijf Roemeense Lei is € 1,05.In de huidige periode staat Roemenië op de vierde plaats in de Europese Unie van de landen met de goedkoopste benzine, dus na Bulgarije, Cyprus en Hongarije. In het geval van diesel staat Roemenië op de zesde plaats van de EU-lidstaten na Bulgarije, Hongarije, Litouwen, Luxemburg en Spanje.

DRN leden logistieke sector waarschuwen voor Brexitchaos

Vrijwel alle Nederlandse logistieke bedrijven in Roemenië zijn actief in meerdere landen en derhalve werden zij onlangs door het Financieel Dagblad geinterviewd, waaronder CEO Kees Kuijken CEO van KLG Europe die tevens Vice-   President van het Dutch Romanian Network is. De andere DRN leden zijn Neele-VAT Logistics en Seacon Logistics.


Uit vrees voor een chaotische brexit leggen Britse bedrijven noodvoorraden aan op het Europese vasteland, waaronder in Nederland. Omgekeerd doen Nederlandse fabrikanten hetzelfde in het Verenigd Koninkrijk, zo blijkt uit een rondgang langs opslag- en transportbedrijven. De vraag naar opslagruimte is zowel aan Britse als Europese zijde flink gestegen. Bedrijven willen de zekerheid dat ze in de weken na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie per 29 maart hun klanten kunnen blijven beleveren. ‘Het is een soort veiligheidsvoorraad’, zegt bestuursvoorzitter Kees Kuijken van logistiek dienstverlener KLG Europe uit Venlo. ‘Vooral in het midden- en kleinbedrijf is die beweging te zien.
‘Brancheorganisatie Evofenedex herkent het beeld. ‘Wij ontvangen nadrukkelijk signalen van deze voorraadbewegingen. Onzekerheid speelt hierin een grote rol’, aldus een woordvoerder. In Nederland kennen opslagloodsen een hoge bezettingsgraad, niet alleen door de naderende brexit maar ook door de hoogconjunctuur.
Dat wordt bevestigd door Peter van der Meijden, directeur verkoop en marketing bij Seacon, een logistiek bedrijf gespecialiseerd in Groot-Brittannië. ‘Bedrijven bereiden zich hiermee voor op het slechtste scenario’, zegt hij, doelend op de mogelijkheid dat een vertrekovereenkomst tussen Londen en de EU uitblijft. Het gaat volgens Van der Meijden om een breed scala aan producten, van grondstoffen tot producten voor persoonlijke verzorging.Enkele van zijn Britse klanten hebben definitief besloten de stap naar het vasteland te maken, waaronder een bedrijf dat materiaal voor stellingen en steigers produceert. ‘Het gaat om een driejarig contract voor opslag van voorraden voor het Europese continent.’
Belemmering
Multinationals doen volgens Kuijken in mindere mate mee aan deze voorraadbewegingen, omdat ze niet zo flexibel zijn als ondernemingen in het mkb. ‘Als multinationals geen vestiging in bijvoorbeeld Nederland hebben, dan zijn de voorraden in Nederland juridisch gezien niet hun eigendom’, geeft Kuijken als verklaring. Voor mkb-bedrijven is het volgens Van der Meijden gemakkelijker om zich in een ander land te vestigen. ‘Of ze regelen het met hun klanten of distributeur.’
In het Verenigd Koninkrijk is er volgens Kuijken en Van der Meijden momenteel nauwelijks nog ruimte beschikbaar in de opslag. Dat komt mede doordat Britse bedrijven aan het hamsteren zijn geslagen.
In Nederland is de bezettingsgraad eveneens hoog, waarbij ook het gunstige economische tij een rol speelt. ‘Wij zitten tegen ons maximum aan’, zegt ceo Cuno Vat van het Rotterdamse bedrijf Neele-Vat Logistics. Hij signaleert een volumestijging van rond de 10% door de brexit. ‘Britse bedrijven leggen een veiligheidsvoorraad aan van circa een maand.’
Beste moet nog komen
Raymond Riemen, ceo van het Rotterdamse Broekman Logistics, merkt dat ook steeds meer Japanse en Amerikaanse producenten die nu het Verenigd Koninkrijk als uitvalsbasis hebben, nadenken over het aanleggen van voorraden in Nederland.
Riemen zegt met meerdere partijen in gesprek te zijn. ‘Zeker als de huurtermijn van een opslagloods in Groot-Brittannië verloopt, kijken deze ondernemingen naar alternatieven’, zegt Riemen. Het gaat vooral om bedrijven die machines en machineonderdelen fabriceren.
Van der Meijden van Seacon uit Venlo herkent dit. ‘Een Amerikaans bedrijf dat optische kabels produceert, heeft bij ons aangeklopt voor een langjarige voorraadlocatie. Dat bedrijf wil het Verenigd Koninkrijk overslaan.’
Kuijken denkt dat de grote voorraadverschuivingen nog moeten komen als multinationals besluiten om voorraden te verleggen van het Verenigd Koninkrijk naar Europa. ‘Dat is voor Nederland van nog groter belang dan de tijdelijke veiligheidsvoorraden van mkb-bedrijven.’

Automotive sector

Automotive blijft zich in Roemenië uitbreiden

Het Amerikaanse autotechnologiebedrijf Visteon, gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van elektronische componenten, heeft 5.000 m² verhuurd in het Isho-kantoorgebouw in Timisoara, in het westen van Roemenië, waar het een nieuw ontwikkelingscentrum zal openen.
Het centrum zal Visteon helpen zijn activiteiten te vergroten met klanten zoals BMW, Mercedes, Porsche, PSA en Jaguar Land Rover.
Visteon zal 400 professionals die gespecialiseerd zijn in software, technologie en auto’s huren voor zijn Timisoara-centrum. Ze zullen zich richten op de ontwikkeling van geavanceerde softwareproducten – inclusief digitale clusters, informatie- en entertainmentschermen – en zullen de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor autonome en geautomatiseerde besturingssystemen ondersteunen.

Dacia timmert aan de weg met Duster en Sandero

Dacia weet met zijn vernieuwingen steeds weer de publieke aandacht te trekken.
Op 30 januari jl.heeft men de Duster geintroduceerd met een nieuwe versie van de benzinemotor, nader geduid met 1.3 TCe en verkrijgbaar in de vermogensopties 130pk en 150pk.
De nieuwe turbolader met directe injectie integreert een deeltjesfilter (GPF) dat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van verontreinigende stoffen.Als resultaat van de samenwerking tussen de Renault Nissan Mitsubishi en Daimler, werd deze motor voor het eerst gepresenteerd op het Duster-gamma in oktober 2018 op het autosalon van Parijs.
Met een aluminium cilinderblok en een innovatieve technologie voor oppervlaktebehandeling van cilinder 1,3 TCE motor levert superieure prestaties in termen van vermogen en koppel, waardoor meer comfort in bediening ontstaat. Dacia Duster 1.3 TCe: kost tussen de 15.250 Euro en 17.500 Euro met BTW en kan een snelheid van 200 km bereiken.
Voorts kondigt Dacia aan dat zij een electrische auto op de markt zullen brengen die qua prijsstelling een revolutie zullen betekenen op de thans nog hooggeprijsde electrische auto’s. Het zal voor voor het kleinere type Sandero worden toegepast die nu reeds gunstig geprijsd is. Het is een ideale stadsauto voor degenen die dit type alleen voor sociale of huishoudelijke doeleinden gebruiken.

Scheepsbouw sector

Franse Naval vertraagt tender uitslag corvettenorder

Het Franse Naval beweert in het Franse tijdschrift La Tribune dat de Naval Group de tender heeft gewonnen, ondanks dat de uitslag van de tender nog niet bekend is gemaakt.
Voorts is bij het Hof van Constanta een aanklacht ingediend door Constanta Shipyard, waarmee het Franse Naval in 2018 een samenwerking is aangegaan toen men vernam wat de voorwaarden van de tender waren en deze samenwerkingsvorm kreeg de Santierul Naval Constanta S.A.

Hierbij de aantekening dat de Constanta Yard in particuliere handen is van Gheorghe Bosânceanu die in Roemenië een reputatie heeft waarachter vraagtekens worden gezet.Voorts hebben alle gegadigden, zoals het Italiaanse Fincantieri en het Nederlandse Damen Shipyards Galati samen met het Franse Naval de procedure doorlopen. Na het sluiten van de tender begon het Franse Naval zich plotseling danig te roeren en schuwden daarbij niet om hun eigen interpretatie aan de voorwaarden te geven, hoewel er nog niets met betrekking tot gunning bekend was gemaakt. En deze uitslag van de tender is wederom verschoven naar 20 februari a.s. omdat de Minister van Defensie Gabriel Les de uitspraak van het Hof van Constanta wil afwachten en daarbij wel aangaf dat hem geen procedurele of administratieve fouten bekend zijn.
De Franse Naval Group heeft zich al meerdere malen een slechte verliezer getoond toen de Roemeense regering de voorkeur aangaf om in plaats van de Franse Airbus helicopters aan te schaffen voor de Amerikaanse Bell helicopters van US Lockheed Martin’s Skikorsky te kiezen en eerder deed zich met betrekking van de aanschaf van helicopters door Polen zich ook een dergelijk voorval voor.
Hoewel er niet direct sprake van een relatie met het voorgaande hoeft te zijn, trad de toenmalige Minister van Defensie Mihai Fifor(dus na sluiting van de tender) zonder duidelijke reden af en is de huidige Minister Gabriel Les hem opgevolgd.

Culturele sector

Go Bos Press ontvangt Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2019

Jan Willem Bos, eigenaar van de kleine uitgeverij Go Bos Press die onlangs werd onderscheiden met de Romanian Business Award, ontvangt op 7 maart a.s. de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs. De onderscheiding is de belangrijkste prijs voor vertalers in Nederland en wordt al sinds 1955 uitgereikt. De prijs van € 35.000 gaat naar een vertaler die vertaalt naar het Nederlands. Eens in de vijf jaar gaat hij ook naar een vertaler  die uit het Nederlands vertaalt. De prijs werd ingesteld ter nagedachtenis aan dichter en vertaler Martinus Nijhoff, die ook bestuurslid was bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Door zijn vertalingen uit het Roemeens naar het Nederlands onder meer van werken van Mircea Cărtărescu heeft hij de aandacht getrokken.
Geïnteresseerden die de prijsuitreiking in Amsterdam willen bijwonen kunnen dit kenbaar maken bij: Mirella van der Velden,tel.020-5206130, m.vandervelden@cultuurfonds.nl

Sector Toerisme

Roemenië behoort al jarenlang tot toeristische hekkesluiters van EU

Roemenië, een land dat bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid, heeft al vele jaren gefaald om een ​​ toeristische bestemming te worden om verschillende redenen, zoals slechte transport- en hotelinfrastructuur in veel delen van het land, slechte dienstverlening en vooral het ontbreken van een samenhangende promotiestrategie in het buitenland.
Roemenië was in 2018 voor de vijfde keer op rij in de Europese Unie (EU), gemeten aan het aantal overnachtingen een hekkesluiter, als het om het aantal buitenlandse toeristen gaat.

Alleen veel kleinere landen, zoals Luxemburg en de Baltische staten scoren lager. Bovendien waren buitenlandse toeristen goed voor slechts 19% van de overnachtingen in Roemeense hotels en pensions vorig jaar, het laagste aandeel in de EU, volgens gegevens van het Europees Bureau voor statistiek Eurostat.
Buitenlandse toeristen brachten in 2017 5,3 miljoen overnachtingen door in toeristische accommodaties in Roemenië, een stijging met slechts 1,3% in vergelijking met 2017. Alleen Luxemburg (2,5 miljoen overnachtingen), Litouwen (3,7 mln), Letland (3,8 mln) en Estland (4,2 mln) hadden lagere aantallen, maar al deze landen zijn veel kleiner dan Roemenië, dus als men daarop een correctie aanbrengt scoort het land het laagst van de EU lidstaten.
In de regio ligt Roemenië ver achter Hongarije, dat 15,3 miljoen overnachtingen van buitenlandse toeristen registreerde, Polen – 17,7 miljoen en Bulgarije – 17,8 miljoen, terwijl Tsjechië op dit gebied een regionale leider is met 26,8 miljoen overnachtingen van buitenlandse toeristen, Eurostat-gegevens tonen.
De Europese landen die erin slaagden het grootste aantal buitenlandse toeristen te behalen in 2018 waren Spanje, met meer dan 300 miljoen overnachtingen, Italië – 214 miljoen, Frankrijk – 141 miljoen, VK – 133,5 miljoen en Griekenland – 91,5 miljoen. Andere belangrijke toeristenbestemmingen in de EU waren Oostenrijk – 88,7 miljoen overnachtingen door buitenlandse toeristen, Duitsland – 86,7 miljoen en Kroatië – 83 miljoen. Dus we zouden willen zeggen, denkend aan de eerste regel van het Roemeeens volkslied: Deșteaptă-te, române! Ofwel Ontwaak, Roemeen!

Fiscale ontwikkelingen

Meijburg&Co (KPMG) presenteert Pro Memorie 2019

Ook dit jaar heeft Meijburg&Co weer het handige en veel geraadpleegde naslagwerk Pro Memorie uitgegeven. De Pro Memorie is een handig naslagwerk voor de administratievoering van bedrijven, instellingen en ondernemers. De hoeveelheid en gedetailleerdheid van de informatie maken deze handzame en overzichtelijke samenvatting daarbij tot een belangrijk hulpmiddel.
Nieuwe tarieven, premies, uitvoeringsmaatregelen en wetten zijn op een overzichtelijke wijze voor u samengevat. Daarnaast zijn enkele veelgebruikte variabele gegevens opgenomen, zoals de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB), de wettelijke rente, de belasting- en invorderingsrente en valutakoersen.

U kunt deze raadplegen op de website www.dutchromaniannetwork.nl of de link gebruiken van Meijburg&Co: https://meijburg.nl/uploads/files/publications/2019/01/Meijburg%20Pro%20Memorie%202019.pdf

Roemeense begroting nog niet gereed-Belastingwijzingen verwacht

Later als te doen gebruikelijk is de begroting nog steeds niet vastgeteld en om deze reden verwachten wij in deze periode nog nieuwe belastingaanpassingen. Het was tevens voor de DRN om expertmeeting over onderhavig thema te verschuiven naar een later tijdstip.
De voorzitter van de Kamer van Fiscale Consulenten(RCFC) Dan Manolescu geeft aan dat het grootste probleem in Roemenië  niet het belastingniveau is, maar de veranderingen die overnight worden doorgevoerd en de onvoorspelbaarheid van het hele systeem.
“Het grootste probleem voor het budget is wanneer het wordt ontwikkeld. Om het begrotingsproject voor het volgende jaar af te ronden, maken de autoriteiten wijzigingen in het belastingstelsel, verhogen ze de belastingen of creëren ze nieuwe. In de tweede fase, bij de uitvoering van de begroting, is het voor autoriteiten gemakkelijker om de bestemming van een deel van het geld te wijzigen om onder de tekortlimieten te blijven. De tweede fase is flexibeler, maar de projectfase is moeilijker. Daarom verwachten we de komende weken een aantal nieuwe veranderingen omdat we het budget voor 2019 nog niet gereed hebben, “zei Manolescu.
Hij voegde eraan toe dat deze situatie zich de afgelopen 10 jaar steeds heeft voorgedaan – het is niet iets nieuws.

Belangrijke belastingaangelegenheden voor 2019:
• Europese richtlijnen ATAD (Anti Tax Avoidance ofwel  belastingontwijkingsrichtlijn) en SDs(Supplementary Declarations) – een van de strategische prioriteiten van het Roemeense voorzitterschap van  de Raad van de Europese Unie
“We hebben de meest recente wijzigingen in de Roemeense belastingwetgeving beschreven, maar ook met welke praktische problemen rekening moet worden gehouden door belastingbetalers aan het einde van het fiscale jaar 2018. We hebben ook gesproken over internationale belastingontwikkelingen, zoals de Europese richtlijnen en de ATAD. landen, die waarschijnlijk deel zullen uitmaken van de strategische prioriteiten van het mandaat van Roemenië aan de EU-Raad “, zegt Andra Casu, partner van de indirecte belastingen, EY Romania.

• Roemenië zal actie moeten ondernemen tegen het gesplitste btw-betalingsmechanisme, anders kan de EU de inbreukprocedure worden voortgezet.
“2018 heeft geen grote wijzigingen in de btw-wetgeving teweeggebracht. Misschien wel het belangrijkste was de invoering van een verlaagd tarief van 5 procent voor restaurantservices. 2019 is echter een grotere uitdaging voor Roemenië, aangezien de Europese Commissie in november  2018 een officiële kennisgeving aan ons land heeft gestuurd over het  mechanisme voor de btw-opsplitsing, en zegt dat dit niet langer moet worden toegepast, waarmee de eerste stap naar een inbreukprocedure wordt gezet. Daarom zal Roemenië in 2019 in deze zaak actie moeten ondernemen, anders kan de inbreukprocedure worden voortgezet “, zegt Ioana Iorgulescu, Partner van de indirecte belastingen, EY Romania.
Bovendien zullen in 2019 (tegen het einde van het jaar) de zogenaamde “quick-fixes” – snelle oplossingen die eind 2018 op EU-niveau zijn goedgekeurd, ook in Roemenië ten uitvoer moeten worden gelegd. Deze hebben betrekking op intracommunautaire handel in goederen en zijn gericht op vermindering van BTW-fraude.

• Nog een uitdagend jaar voor zowel werkgevers als werknemers
“Veranderingen in het fiscale veld voor de bouwsector hebben veel vragen opgeroepen over hoe ze moeten worden geïmplementeerd. Zullen deze veranderingen de op dit gebied aan de orde gestelde problemen met betrekking tot arbeidstekorten en belastingontduiking aanpakken? De versoepeling van de voorwaarden voor het verkrijgen van werkvergunningen voor buitenlandse burgers zou kunnen helpen om het probleem van het tekort aan arbeidskrachten gedeeltelijk  op te lossen. In andere gebieden zou een dergelijke oplossing kunnen komen in de context van de zorg van werkgevers om flexibele en aantrekkelijke prikkels en personeelsbeleid te creëren, “zegt Stela Andrei, directeur inkomstenbelasting en sociale bijdragen EY Roemenië.. Wijzigingen in de pensioenpijler II vormen een uitdaging voor zowel de belastingbetalers als een mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden over te dragen naar de eerste pensioenpijler en de fondsen die deze particuliere pensioenen beheren die zullen worden beïnvloed door de nieuwe wettelijke vereisten.
Als gevolg van de uitwisseling van informatie tussen de Roemeense autoriteiten en tussen de staten worden verschillende controles verwacht met betrekking tot de belasting van salaris en persoonlijk inkomen, fiscale woonplaats en werknemersmobiliteit voor zowel buitenlanders die naar Roemenië komen als voor Roemenen die naar het buitenland gaan.

• Risicobeheer wordt een prioriteit op het gebied van verrekenprijzen
“In het kader van de toename van het aantal controles door de Roemeense belastingautoriteiten op het gebied van verrekenprijzen en  gezien hun complexiteit, is risicobeheer op dit gebied een prioriteit voor Roemeense belastingbetalers”, zegt Gabriela Bancescu, senior manager, Transfer Prijzen EY Roemenië.
Goede prijzen en documentatie van intragroepsprijstarieven, evenals het beheer van belastingcontroles en de regeling van mogelijke prijsgeschillen zijn dus cruciale punten voor elke multinationale onderneming.

Sociaal Economische ontwikkelingen

Werkende jongeren in Roemenië zijn de armste in de EU

“Het hoogste percentage werkende jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar met een risico op armoede, was in Roemenië (28,2 procent), gevolgd door Luxemburg (20 procent), Denemarken (19,1 procent), Spanje (19 procent) en Estland ( 18,4 procent). Daarentegen hadden drie landen percentages lager dan 5 procent: Tsjechië (1,5 procent), Slowakije (3,8 procent) en Finland (4,2 procent), “volgens Eurostat.
Het armoederisico voor alle werkenden in de EU was in 2017 9,4 procent.


Individuen worden als armoederisico aangemerkt als hun equivalent besteedbaar inkomen lager is dan 60 procent van het mediaan equivalent besteedbare inkomen nadat sociale overdrachten in aanmerking zijn genomen. Er bij moet worden aangetekend dat het aantal jongeren in voornoemde groep die in de risicogroep in de afgelopen jaren licht is gedaald, sinds een piek in 2015 (33,5 procent) tot 31,2 procent in 2016 en 28,2 procent in 2017.
Een recente BR-analyse toonde aan dat de Roemeense gepensioneerden veel minder arm zijn dan de kinderen of de beroepsbevolking, aangezien slechts één op de zes gepensioneerden het risico loopt in armoede te vervallen.
In 2017 werd 16,1 procent van de Roemeense gepensioneerden geacht een armoederisico te lopen, iets boven het EU-gemiddelde van 14,2 procent.
Het aandeel van de Roemeense gepensioneerden met een risico op armoede is zelfs lager dan het aandeel dat wordt waargenomen in veel meer ontwikkelde landen zoals het Verenigd Koninkrijk (19,1 procent in 2017), Duitsland (17,5 procent) of Zweden (16,2 procent).
Het aandeel van gepensioneerden met een armoederisico is de afgelopen jaren echter gestaag toegenomen, van 10,1 procent in 2011 tot 15,8 procent in 2015, 15,9 procent in 2016 en 16,1 procent in 2017.
Het aandeel van gepensioneerden met een risico op armoede is echter veel lager dan dat van de algemene bevolking die zich in dezelfde situatie bevindt.

Roemenië stijgt zes plaatsen in Bloomberg’s 2019 Innovation Index

In de 2019 editie van Bloomberg’s Innovation Index heeft Zuid-Korea zijn eerste plaats behouden en is  Duitsland een zeer goede tweede ranglijst vanwege de productie en onderzoekintensiteit.Nederland staat inmiddels op de 15e plaats.
De jaarlijkse ranglijst analyseert tientallen criteria aan de hand van zeven statistieken: R & D-uitgaven, productiemogelijkheden, productiviteit, tertiaire efficiëntie, onderzoeksconcentratie, patentactiviteit en concentratie van hightech overheidsbedrijven.
Roemenië staat dit jaar op de 29e plaats, zes punten boven de index van 2018 – onder Luxemburg, Rusland, Maleisië en de Tsjechische Republiek, maar vóór Spanje, Slovenië, Hongarije, Turkije of Portugal.
De Verenigde Staten schoven naar de achtste plaats nadat ze voor het eerst in 2018 uit de top tien waren.
Zweden, de nummer twee in 2018, zakte dit jaar naar de zevende plaats, terwijl patentactiviteiten de scores van China en Israël versterkten.
De opkomst van Duitsland wordt als voorlopig beschouwd aangezien het land nog steeds kampt met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en een veranderend immigratiebeleid.
Het Verenigd Koninkrijk daalde een plek naar de 18e en moet voor de eerste keer China laten voorgaan.

Politieke ontwikkelingen

Europese intellectuelen en regeringshoofden waarschuwen tegen opkomend populisme

Al geruime tijd spreken de meeste regeringshoofden van de Europese lidstaten hun zorgen uit over een het groeiende populisme en duiden op financiering door instellingen van landen buiten de Europese Unie zoals bijvoorbeeld de Russische Federatie die via een Russische bank de partij Rassemblement National(voorheen Front National) van Marine Le Pen financiert en de PVV van Wilders die financieel wordt ondersteund door de rechts-conservatieve David Horowitz Freedom Center (DHFC) uit Californië. In het breder verband van de fractie Europa van Naties en Vrijheid werken zij ook samen met Lega Nord, het Vlaams Belang, Alternative für Deutschland en de Oostenrijkse FPÖ.
Onlangs hebben zich 30 vooraanstaande intellectuelen bestaande uit Nobelprijswinnaars, historici en laureaten een waarschuwend manifest uitgebracht dat waarschuwt voor de groeiende invloed van het Kremlin die de Europese samenwerking wil destabiliseren en vanuit een geheel andere invalshoek met andere middelen draagt ook de Trump administratie bij om de Europese samenwerking te verzwakken.Het zijn vooral populisten die de erfenis van Erasmus, Dante, Goethe of Comenius minachten en het zal ontaarden in een golf van xenofobie en nationalisme “, schrijven de 30 intellectuelen. Het zal tevens een terugslag impliceren van de Europese welvaart.
De ondertekenaars van het manifest zijn:
Vassilis Alexakis, Svetlana Alexievitch, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Agnes Heller, Elfriede Jelinek, Ismail Kadare, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Lyudmila Oelitskaja, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leila Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik en Adam Zagajewski.
De Nederlandse ondertekenenaar is Rob Riemen(1962) en is schrijver en oprichter-directeur van het Nexus Instituut in Amsterdam. In 2010  publiceerde Rob Riemen De eeuwige terugkeer van het fascisme, waarin hij betoogt dat de opkomst van de PVV van Geert Wilders c.s. (en  later ook het Forum voor Democratie van Baudet)begrepen moet worden als “het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massamedia die liever de buikspreker van dan een kritische spiegel voor het volk zijn”.Zijn pamflet zwengelde destijds in het hele land felle debatten aan leverde hem zowel veel bijval als kritiek op.

VS: Roemenië is belangrijkste steunpunt tegen Russische Federatie

De inmiddels gepensioneerde luitenant-generaal Ben Hodges die tot voor kort het commando voerde over de US Army Europe(USAREUR) geeft aan Roemenië het belangrijkste steunpunt van de EU is in verband met de Russische agressie in het gebied rondom en in de Zwarte Zee.
Hij noemde onder andere het tegengaan van deze Russische agressie in Oekraïne waarbij hij inschatte dat de Russische Federatie niet zal stoppen voordat het de Zee van Azov volledig bezit en daarbij de zeer belangrijke Oekraïense zeehaven van Mariupol.

De volgende fase zal waarschijnlijk land- en zee-operaties zijn die uiteindelijk misschien zelfs Mariupol uitschakelen en de Oekraïense kustlijn blijven volgen en de Krim weer laten aansluiten op Rusland langs de Zee van Azov,” vertelde Hodges aan Military Times. De bouw van nieuwe militaire faciliteiten en de oprichting van nieuwe veiligheidsinstellingen suggereren dat Rusland streeft naar een militaire aanwezigheid in de twee regio’s voor de lange termijn, aldus de gepensioneerde Amerikaanse generaal. Inmiddels is ook gebleken dat er raketinstallaties zijn gebouwd Krasnodar met zogenoemde   Iskander c.q.S400 verplaatsbare ballistische raketsystemen die een bereik hebben van circa 500 km en deze kunnen zowel onconventionele als kernkoppen dragen.
Hij gaf verder aan dat Roemenië tot de vier landen behoort die wel aan de 2% norm voldoen voor de defensie uitgaven en de overige drie landen zijn Griekenland, Estland en het Verenigd Koninkrijk. Een rijk land als Nederland geeft slechts 1,3 procent van het nationaal inkomen uit aan defensie. Roemenië kan maar op weinig steun rekenen van de NAVO bondgenoten, want Turkije is zo geconcentreerd in het oosten(Koerden) dat het geen grote aanwezigheid heeft in de Zwarte Zee. Bovendien bij maritieme steun van NATO bondgenoten wordt men gehinderd door het Verdrag van Montreux dat bepaalt dat alleen de kuststaten van de Zwarte Zee daar een permanente maritieme aanwezigheid kunnen hebben. Andere landen, zoals de VS, kunnen elk maximaal 21 dagen oorlogsschepen in de regio doorbrengen, waarbij de grootte van het schip beperkt is tot een bepaald tonnage, wat in feite betekent dat er geen vliegdekschepen kunnen worden toegelaten. Als de EU landen zoveel waarde hechten aan de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie dan rechtvaardigd dat meer aandacht voor de geopolitieke situatie waarin Roemenië zich tegen wil en dank bevindt. In het zelfde kader wil Roemenië 4 corvettes laten bouwen en een renovatie van twee fregatten laten uitvoeren en waarmee de huidige regering nogal vreemd mee omgaat.

Rusische federatie pakt door in energiesector

Rusland breidt zijn invloed in Servië uit: leidt miljarden naar het grootste bedrijf en brengt het land in een nieuwe fase van Turk Stream-pijpleiding.


De Russische Federatie zal via Turkije, Bulgarije, Servië, Hongarije en Slowakije zijn weg naar de Europese markt vinden. Het impliceert dat men deze wijze de BRUA pijplijn(Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Oostenrijk) die reeds in aanleg is de pas wil afsnijden. Het roept vragen op als het om EU lidstaten gaat, want onder Europese druk heeft Bulgarije de Rusische Southstream afgeblazen en participeert nu wel in de Turkstream pijpleiding en samen met Hongarije participeren deze pijpleidingen ook in BRUA pijpleiding. De EU heeft in het verleden al een blunder opgelopen met de geannuleerde Nabucco pijpleiding dus men zou nu toch een meer alerte houding mogen verwachten, zeker omdat de BRUA pijpleiding met Europese fondsen wordt gefinancierd.

Juncker ondersteunt de Roemeense toetreding tot Schengenzone

Jean Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, uitte op vrijdag 11 januari jl. zijn hoop dat Roemenië tegen het einde van het mandaat(medio 2019) van de Europese Commissie lid van de Schengenruimte zal worden.
“Ik zie geen redenen waarom bepaalde regeringen hardnekkig weigeren,” verklaarde hij(hij doelde daarbij op Nederland-Red.)
“We houden contact met de meest ongevoelige personen en proberen hen ervan te overtuigen” ja “te zeggen voor de toetreding van Roemenië tot het Schengengebied. (…) Ik wil mijn mandaat beëindigen door van Roemenië een lid van de Schengenruimte te maken en een einde te maken aan het mechanisme voor samenwerking en verificatie(CVM), “voegde hij eraan toe.
Hij herinnerde er ook aan dat hij zich in 2014 bij het Europees Parlement heeft geëngageerd om een ​​einde te maken aan het mechanisme voor samenwerking en verificatie (CVM) en dat hij trouw blijft aan deze belofte, “op voorwaarde dat alle inspanningen in Roemenië en in Europa worden gedaan om dingen te doen. in goede omstandigheden worden uitgevoerd”

Bijzonder bericht

Voorinformatie: Handelsmissie Roemenië en Bulgarije

Op 16 tot en met 19 april a.s. willen de VNO-NCW en NL in Business een handelsmissie naar genoemde landen organiseren. Omdat de koppeling van beide landen ongebruikelijk is, kan ook een keuze voor één van deze landen worden gemaakt.
Voor de kennis, ervaring en het netwerk heeft men de hulp van het Dutch Romanian Network ingeroepen.

Het programma is nog niet vastgesteld en de doelgroepen ook niet, maar het zal in ieder geval gericht zijn op IT en Nearshoring en de Agrisector.
De dienstverleningsector is ook genoemd, maar deze zal nog nader worden gedefinieerd en is mede afhankelijk van de potentiële belangstellenden voor deze missie.
Indien u in principe belangstelling heeft voor deze handelsmissie zal op 14 februari a.s. een zogenoemde Kick Off bijeenkomst worden gehouden, waar u nader wordt geinformeerd.

 

Het programma van de Kick Off bijeenkomst is:
Voorlopig programma

Datum: donderdag 14 februari 2019 van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Locatie: De Malietoren, Den Haag
Moderator: Peter de Ruiter, oud-managing partner tax en legal, PwC Roemenië en Zuidoost-Europa

Tijdstip Spreker
14:00- 14:30 Inloop & registratie
14:30- 14:35 Opening en introductie Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW)
14:35- 14:45 Korte introductie door de ambassadeurs:
– Bulgarije: H.E. Rumen Alexandrov,
– Roemenië: H.E. Brandusa Predescu,
14:45-14:55 Landenpitch Bulgarije en Roemenië door de Nederlandse Ambassades
14:25-15:25 Rondetafelgesprekken met ondernemers gevestigd in Bulgarije & Roemenië
15:25-15:35 Informatie en Q&A over reis, programma en logistiek door Peter de Ruiter
15:35-16:35 Netwerkborrel & start inschrijving voor de reis

 

U kunt zich hier aanmelden voor bovengenoemde bijeenkomst.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.