Nieuwsbrief september 2023

Internationale pers:
Roemenië is 
bezig met een inhaalslag ten opzichte van de rijkere buurlanden, geholpen door Europese fondsen

Dit jaar zal de Roemeense economie naar verwachting de stagnerende economieën van de buurlanden overtreffen, geholpen door Europese fondsen, een stabiele munt en buitenlandse investeringen, deels gestimuleerd door de verplaatsing van activiteiten uit Rusland en Oekraïne, meldt Reuters.

Het Internationale Monetaire Fonds verwacht dat de Roemeense economie dit jaar een vooruitgang van 3,1% zal boeken, en zelfs met een bescheidener schatting van de Europese Commissie met betrekking tot een vooruitgang van 1,8%, zou het land voorlopen op Polen, dat een stijging van 0,7% zou boeken. En 0,5%  van Hongarije, dat te maken zal krijgen met een economische vertraging en een versnelde inflatie.

De stijging van dit jaar volgt op een decennium waarin Roemenië, een van de armste landen van Europa, de kloof die het land scheidt van de buurlanden heeft verkleind en na Polen de grootste economie van Oost-Europa is geworden. Volgens de meest recente gegevens van Eurostat bedroeg het bbp per hoofd van de bevolking, uitgedrukt in standaard koopkrachtpariteit (PPP), in Roemenië in 2021 74% van het EU-gemiddelde, een stijging van 21 procentpunten vergeleken met 2010.

“Op voorwaarde dat alle anticorruptiemaatregelen waarin het plan met betrekking tot het herstel- en veerkrachtmechanisme voorziet, correct worden uitgevoerd, zou Roemenië een voorbeeld kunnen worden van goed bestuur in de regio”, aldus een Europese functionaris die anoniem wilde blijven.

S&P, dat net als andere ratingbureaus Roemenië de laagste rating in de investment grade-categorie geeft, in afwachting van de vermindering van het begrotingstekort, zei dat het verwacht dat Roemenië vooruitgang zal boeken met de hervormingen die zijn overeengekomen om Europese fondsen te verkrijgen.

De stabiliteit van de Roemeense leu is een andere positieve factor, vooral vergeleken met de Hongaarse forint, die vorig jaar verschillende historische dieptepunten bereikte. De hogere lonen aan de andere kant van de grens hebben sommige Hongaarse burgers er al toe gebracht een baan te aanvaarden in de geïndustrialiseerde gebieden van West-Roemenië.

“Dit is een geheel nieuwe ontwikkeling en ik zou de aandacht van iedereen in Hongarije willen vestigen op een verdere waardedaling van de forint of het uitblijven van een verhoging van het minimumloon”, zegt Sandor Baja, directeur voor Tsjechië, Hongarije en Roemenië bij wervingsbureau Randstad.

Uit een recente peiling van Reuters blijkt dat de meeste economen in 2023 opnieuw een aanzienlijke depreciatie van de Hongaarse forint verwachten, terwijl de wisselkoers van de Roemeense leu slechts licht zal dalen.

Decorontwerper Zoltan Dio, die in de buurt van Debrecen, de op één na grootste stad van Hongarije, woont, werkt al enkele jaren in Roemenië, waar hij een rekening in lei heeft waarmee hij zijn spaargeld kon beschermen tegen de schommelingen van de Hongaarse forint, die aanhouden verloor dit jaar 8% van de waarde ten opzichte van de Roemeense leu. “Als ik na veel onderhandelingen een baan zou kunnen vinden in Hongarije, zou ik zonder problemen ongeveer twee derde van wat ik in Roemenië verdien”, zegt Zoltan Dio.

Bedrijven die hun activiteiten tegen lage kosten van Rusland en Oekraïne naar buurlanden hebben verplaatst, hebben in de periode januari-oktober buitenlandse investeringen gedaan tot 9,39 miljard euro, het hoogste cijfer sinds de toetreding van Roemenië tot de EU.

Uit een onderzoek dat in 2022 werd uitgevoerd door het adviesbureau Ernst&Young blijkt dat meer dan de helft van de 101 geïnterviewde buitenlandse bedrijven van plan was hun activiteiten in Roemenië te starten of uit te breiden, vooral op het gebied van logistiek en toeleveringsketens, waarmee Roemenië op de vierde plaats staat in Europa met de intentie om te investeren.

“We zijn optimistisch dat de investeringen de komende jaren zullen blijven groeien, mede aangemoedigd door Europese fondsen”, zegt Alex Milcev, partner bij E&Y Roemenië.

Hoewel Roemenië geen enkel agentschap voor investeringsbevordering heeft, vertelden functionarissen van het ministerie van Ondernemerschap en Toerisme aan Reuters dat zij toezicht houden op vijf mogelijke verhuisprojecten vanuit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne met een geschatte waarde van 705 miljoen euro.

Eén van de bedrijven die besloot te verhuizen naar Roemenië is de Finse bandenfabrikant Nokian Tyres, die bekendmaakte 650 miljoen euro te gaan investeren in de bouw van een fabriek in Oradea, een regio in het noordwesten van Roemenië.

“Het was duidelijk dat Oradea de beste locatie is voor onze nieuwe fabriek”, zegt Päivi Antola, directeur investor relations bij Nokian Tyres. Päivi Antola verklaarde dat het Finse bedrijf meer dan 40 mogelijke locaties heeft geanalyseerd en vooral heeft gekeken naar de beschikbare arbeidskrachten, logistieke voordelen, hernieuwbare energiebronnen en toegang tot het spoorwegnet.

Er zijn echter nog steeds enkele obstakels voor de Roemeense economie, zoals het grote tekort op de lopende rekening, de vergrijzing van de bevolking en de bureaucratie die de ontwikkeling van de infrastructuur heeft belemmerd. Het terugdringen van het begrotingstekort zal vóór de verkiezingen van 2024 moeilijk zijn.

Tegen onze gewoonte in een lang verhaal, maar soms moet je even pauzeren vooral bij nieuwe investeringen. Nog veel belangrijker is om onderling ervaringen uit te wisselen en daarvoor biedt een netwerkorganisatie zoals de DRN een mogelijkheid. Dus de komende periode leggen wij het accent op u als ondernemer en staan activiteiten zoals een bedrijfsbezoek en ook de bekende netwerkactiviteit de Romanian Business Day op de rol. U hoort nog van ons!

Vooraankondiging:
Maritieme DRN Netwerkbijeenkomst in november 2023

Van een netwerkorganisatie mag je verwachten dat er netwerkbijeenkomsten worden georganiseerd en daaronder vallen ook bedrijfsbezoeken en die kunnen ook sectoraal zijn. Daarom is een contact gelegd met Damen Shipyards die een grote schare toeleveranciers kent en voor de Nederlandse maakindustrie van groot belang is.
Over de datum wordt u nog nader-tijdig geïnformeerd.
De jaarlijkse bekende Romanian Business Day die voor alle sectoren van belang is zal in begin van 2024 plaatsvinden.

Bedrijfsbezoek

Jaarlijks evenement

Sector Scheepvaart & Scheepsbouw

Nederlands Maritiem top trio ontvangt internationale faam!

Iedereen herinnert zich nog de scheepsramp van het containerschip Fremantle Highway” die ter hoogte van Ameland slagzee maakte en volgeladen met auto’s in brand vloog. Zelfs een milieuramp dreigde.



Het mag een wonder worden genoemd Multraship uit Terneuzen, met behulp van Smit Salvage(dochter van Boskalis) de uitdaging aanvaarden om van deze ernstige bedreiging een kans hebben gemaakt en deze ook hebben volbracht. Vervolgens is het schip naar de Botlek gebracht naar Damen Shiprepair Op 23 september jl. is de Fremantle Highway aangekomen in de Rotterdamse haven.. Daar wordt het gedeeltelijk ontmanteld om reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren.

Bij Damen worden ook opruimwerkzaamheden en inspecties uitgevoerd. Het bedrijf verwacht dat de werkzaamheden zo’n vier tot vijf maanden in beslag zullen nemen.Het is dus de finishing touch van de gehele operatie. Wat er daarna met het schip gebeurt, is nog onduidelijk.
Onze pet gaat af voor deze enorme prestatie.

Hopelijk zijn de Roemeense opdrachtgevers overtuigd dat Nederland zijn beste mensen op hun terrein ter beschikking hebben gesteld om hun andere maritieme wensen in te vullen!

Roemeense regering annuleerde opdracht aan het Franse Naval en kiest voor een nieuwe samenstelling van hun vloot
Omdat de gesprekken daarover nog gaande zijn beperken wij ons tot onderhavige berichtgeving. Wel wordt enerzijds de naam van Damen Shipyards weer genoemd en anderzijds gedogen de spanningen in de Zwarte Zee geen uitstel meer.

Visserij Sector (Factsheet Roemeense Visserij en Aquacultuur)

De marktomvang voor vis en zeevruchten in Roemenië zal tussen 2022 en 2027 met 191,03 miljoen dollar groeien; Groei gedreven door toenemend bewustzijn over de voordelen van de consumptie van zeevruchten

Volgens een recent marktonderzoek van het Amerikaanse Technavio blijkt dat de Roemeense markt voor visserij een sterke groei doormaakt. De vis- en zeevruchtenmarkt in Roemenië zal tussen 2022 en 2027 naar schatting een stapsgewijze groei van 191,03 miljoen dollar registreren, en tijdens de prognoseperiode versnellen tot een CAGR van 6,38%. De markt wordt gedreven door een toenemend bewustzijn over de voordelen van de consumptie van zeevruchten. De consumptie van vis- en zeevruchtenproducten neemt gestaag toe in Roemenië.


Essentiele voedingstoffen
Consumenten worden zich steeds meer bewust van de voordelen van de consumptie van vis en zeevruchten. Zeevruchtenproducten bevatten essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, hoogwaardige magere eiwitten, gezonde vetten, belangrijke vitamines en mineralen, waaronder selenium en vitamine D. Omega-3-vetzuren verlagen de triglyceridenspiegels in het bloed en vertragen de vorming van plaque. Op dezelfde manier helpt vitamine D het calcium- en fosforgehalte in het lichaam op peil te houden. Het helpt ook bij het opbouwen en behouden van sterke botten en voorkomt rachitis en osteomalacie. Het groeiende bewustzijn van dergelijke gezondheidsvoordelen leidt tot een toename van de consumptie

Roemeense situatie
Roemenië, gelegen in Zuidoost-Europa, heeft een kustlijn van 256 km lang, wat neerkomt op 5,3% van de totale kustlijn van de Zwarte Zee en 0,5% van de totale kustlijn van de 23 EU-kustlidstaten. Ongeveer 900.000 mensen, of 4,5% van de totale bevolking van Roemenië, wonen  in kustgebieden. Zeevissen is uitsluitend mogelijk in de Roemeense territoriale wateren van de Zwarte Zee. De sector heeft 757 vissers in dienst. De nationale vissersvloot is grotendeels kleinschalig, dat wil zeggen vaartuigen met een lengte van minder dan 12 meter. Roemenië had in 2017 155 geregistreerde schepen, waarvan de overgrote meerderheid (131) minder dan 12 meter was. Slechts 5 schepen zijn tussen de 18 en 29 meter. In 2017 waren de vangsten en aanlandingen op zee in totaal 9 553 ton als gevolg van de toegenomen vraag naar rapana, die in totaal 9 244 ton bedroeg. De vloot is gericht op kleine pelagische soorten, zoals de ansjovis ( Engraulis encrasicolus ) en de Europese sprot ( Sprattus sprattus ). Daarnaast vangt hij platvis (tarbot ( Psetta maxima )), wat haai / hondshaai.Door de zeeslak uit de totale vangst van de zee te halen, wordt in de maritieme sector zelfs slechts 309 ton andere zeevruchten gevangen.

Europese sprot en tarbot zijn onderworpen aan TAC’s (Total Allowable Catches).In 2019 bedroeg het quotum voor sprot 3 442 ton, terwijl het quotum voor tarbot 57 ton was, maar de vangsten waren veel lager, slechts 28 ton voor sprot en 43 ton voor tarbot.De visserijactiviteit is seizoensgebonden en is afhankelijk van de weersomstandigheden in de Zwarte Zee, waar er grote temperatuurverschillen zijn tussen winter en zomer, evenals harde wind.Alle aangelande vis wordt gebruikt voor menselijke consumptie. De belangrijkste havens die vissers gebruiken om vangsten aan te landen, zijn Mangalia, Olimp, Costineşti, Mamaia en Cape Midia.Visserij en aquacultuur zijn van bijzonder belang in afgelegen gebieden, waar ze de enige inkomstenbron vormen voor de lokale bevolking.

Binnenvisserij
De totale oppervlakte van de binnenwateren is meer dan 7 000 km², ongeveer 3% van de totale oppervlakte van het land.De Donau heeft een totale lengte van 1 074 km in Roemenië, wat overeenkomt met ongeveer 3 430 km² en een gemiddelde inhoud van ongeveer 2,23 miljoen m³ water.Daar bevindt zich de belangrijkste binnenvisserij.Andere gebieden die van belang zijn voor de binnenvisserij worden geschat op 500 000 ha stilstaand water, 66 000 km stromend water in de bergen, heuvels en vlakten.

De binnenvisserij is een fulltime bezigheid die voornamelijk wordt beoefend door traditionele vissers.In de meeste gevallen is het een zelfvoorzienende activiteit. Commerciële binnenvisserij vindt plaats in rivieren, vijvers en reservoirs, waaronder de rivier de Donau, de Donaudelta en het biosfeerreservaat van de Donau-delta.In 2017 waren ongeveer 2731 vissersboten en meer dan 4 103 vissers betrokken bij de binnenvisserij, met een totale geschatte vangst van 3 592 ton.Bijna alle (96%) schepen en vissers (97%) zijn geconcentreerd op de Donau en de overstromingsgebieden, de Delta en enkele van de voormalige lagunes.
Cyprinide soorten domineren de vangst. Goudvissen ( Carassius auratus ) en zoetwaterbrasems ( Abramis brama ) vertegenwoordigen respectievelijk 41% en 10% van het totaal. Van de rest is 13% pontic shad (Alosa pontica ), een lid van de haringfamilie.

Aquacultuur
Aquacultuur is overwegend zoet water en de landvoorraden van het land en de beschikbaarheid van binnenwateren bieden uitstekende omstandigheden voor het kweken van vis.De belangrijkste gekweekte vissoorten zijn leden van de cypriniden, vooral gewone karpers.Andere soorten zijn forel, snoekbaars en snoek.In totaal produceerde de aquacultuursector in 2017 12 209 ton. De groei van de aquacultuurproductie kan worden toegeschreven aan de uitgebreide productie van gewone karpers in de polycultuur, extensief of semi-intensief. In 2015 waren er in het land ongeveer 635 productiefaciliteiten. Bijna alle bedrijven produceerden zoetwatervis. Biologische karper is in 2016 op 29 boerderijen geproduceerd. De productie van nieuwe soorten, zoals steur, is nog steeds laag. Onlangs zijn uitgebreide viskwekerijen multifunctioneel geworden en bieden diensten zoals ecologisch toerisme, recreatievisserij en educatieve activiteiten met betrekking tot kennis over en bescherming van de aquatische biodiversiteit. Er is een trend om het huidige aanbod van aquacultuuractiviteiten te diversifiëren en uit te breiden.

Verwerking en handel
In 2016 waren er 31 geregistreerde visverwerkende bedrijven, die 1 343 mensen in dienst hadden.De verwerkende industrie had een productiewaarde van € 88,7 miljoen met een toegevoegde waarde van € 10,2 miljoen.In 2017 werd 20.170 ton geproduceerd, waarvan geconserveerde / bereide en diepgevroren hele zeevis de belangrijkste productsoorten waren. De inheemse soorten die gewoonlijk voor verwerking worden gebruikt, zijn karper, zilverkarper, grootkopkarper, brasem, meerval, baars, snoek en forel.De meest voorkomende geïmporteerde mariene soorten die voor verwerking worden gebruikt, zijn zalm, haring, sprot en makreel.Er is een grote verscheidenheid aan producten met toegevoegde waarde, zoals salades, gerookte vis en marinades, evenals primaire verwerkte vis (zonder kop, gestript of geportioneerd).

Roemenië importeert grote hoeveelheden visserij- en aquacultuurproducten. De invoer is sinds 2011 gestaag toegenomen en bereikte een waarde van € 286 miljoen en een volume van 110 000 ton in 2017. Meer dan vier vijfde van alle invoer komt uit andere EU-lidstaten met Nederland (13%), Polen (10% ), Italië (8%), Spanje (8%) en Duitsland (8%) zijn de belangrijkste leveranciers. Makreel, heek en haring zijn de belangrijkste importsoorten. De afgelopen jaren zijn zeebaars, zeebrasem, forel en zalm als belangrijke import naar voren gekomen.Van de niet-EU-landen is Turkije de belangrijkste bron van grondstoffen. De invoer daaruit was 9,9 miljoen euro waard en bedroeg 3 089 ton.

De Roemeense exportniveaus fluctueerden de afgelopen jaren.In 2017 exporteerde Roemenië 24 428 ton (inclusief 17 822 ton vismeel) aan visserij- en aquacultuurproducten ter waarde van € 40 miljoen.De belangrijkste exportmarkt was de EU (92%), waar Frankrijk, Italië, Bulgarije en Griekenland de belangrijkste bestemmingen waren.Moldavië was de grootste niet-EU-bestemming en ontving de helft van alle niet-EU-uitvoer. Zalm was de grootste goederengroep die naar Moldavië werd geëxporteerd. Roemenië is dus een netto vis importerend land.

Dayseaday – Oceanis
Is een Nederlandse importeur en leverancier van diepvriesproducten voor de horeca en detailhandel in Roemenië
DayseaDay zijn al langer actief in voormalige Oostbloklanden zoals Oekraïne, Rusland, Hongarije, Tsjechië en Polen. Sinds 2012 is het bedrijf Oceanis Seafood Europa SRL (OSE) uit Roemenië een dochteronderneming van Dayseaday. Waarbij de Russchische Federatie tijdelijk buiten beschouwing moet worden gelaten.

Binnen veertien jaar tijd is Oceanis Seafood Europa een grote speler geworden. Met een ruim assortiment van honderdzestig producten, goede kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit, flexibiliteit en concurrerende prijzen staan zij uitstekend bekend in Roemenië en omringende landen.

De vis wordt aangevoerd per containerschip via de havenstad Constanta en per vrachtwagen vanuit Urk en andere delen van Europa. Oceanis Seafood importeert daarnaast vis uit Turkije en Bulgarije.
Hun opslagcapaciteit bedraagt duizend pallets.

Vanuit een coldstore bedient manager Bogdan Manoliu met zijn enthousiaste team dagelijks de groothandel en foodservice in heel Roemenië. Zij leveren bovendien direct en indirect aan sterrenhotels zoals Marriott, Sheraton en Novotel. Het bedrijf is een betrouwbare samenwerkingspartner.
Voor nadere informatie: www.dayseaday.com en www.technavio.com

Investering van 2 miljoen euro in een viskwekerij aan de Transalpina.
Op Oașa, het grootste stuwmeer op Sebeș, zal de Pastravul Șara Ta Coöperatie dit jaar een investering van ongeveer 2 miljoen euro, Europees geld, voltooien in een kwekerij die jaarlijks 620 ton regenboogforel zal produceren. Het grootste deel van de goederen zal vanaf de tweede helft van het jaar aankomen in de winkels van de Carrefour-retailer, die samenwerkt met meer dan 25 Roemeense visleveranciers.

Pastrăvul dinn Țara Ta , een vereniging opgericht in 2020. In de boerderij van 6.430 vierkante meter, toegankelijk via de binnenplaats van het Oaşa-klooster, zal volgens het presentatiememorandum uiteindelijk 620 ton regenboogforel per jaar worden geproduceerd in 32 vijvers. Om te beginnen zal de verwachte jaarlijkse productie ongeveer 345 ton regenboogforel bedragen.

De waarde van de garnalenmarkt in Roemenië heeft de 25 miljoen euro bereikt. In de periode 2020-2022 is de omvang van de import verdubbeld
De Roemeense garnalenconsumptie is sinds het begin van de pandemie gestaag gegroeid, waarbij marktspelers een stijging van 20% melden in de eerste helft van 2023 vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Distributeur en verwerker van vis en zeevruchten Alfredo Seafood schat de garnalenmarkt op 25 miljoen euro.

Uit consumptiegegevens blijkt dat Roemenen garnalen waarderen, die goed zijn voor meer dan 50% van de totale lokale vismarkt, die gestaag is gegroeid als gevolg van de pandemie schat de waarde van de garnalenmarkt in Roemenië op zo’n 25 miljoen euro. Het segment in de eerste helft van 2023 met 20% gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het jaar ervoor. De toenemende vraag naar garnalen wordt ook weerspiegeld in het volume en de waarde van de import, die tussen 2020 en 2022 verdubbelde, volgens de analyse van vertegenwoordigers van Alfredo Seafood, gebaseerd op gegevens van het National Institute of Statistics.De garnalenconsumptie blijft echter op een bescheiden niveau. Het jaarlijkse gemiddelde van de vis- en zeevruchtenconsumptie in Roemenië bedraagt ​​8-9 kilogram per hoofd van de bevolking, waarvan garnalen slechts 3% vertegenwoordigen. De garnalenconsumptie in Roemenië evolueert voortdurend, te beginnen in 2020. Door de pandemie zijn Roemenen voorzichtiger geworden met wat ze eten en meer geïnteresseerd in het aannemen van een gezonde levensstijl. En volgens voedingsdeskundigen zijn garnalen een van de meest waardevolle voedingsmiddelen

“De voedingsvoordelen maken garnalen tot een superfood. Ze bevatten optimale hoeveelheden vitamine B12 en foliumzuur, met een anti-anemisch effect, ijzer, en in slechts 100 gram bevatten ze 20 gram eiwit en 50% van de dagelijkse seleniumbehoefte van het lichaam. Als het om eiwitbronnen gaat, zijn garnalen net zo waardevol als vlees en vis. Maar qua mineralen zijn ze duidelijk superieur, omdat ze het beste uit de zee halen: jodium is essentieel voor het versnellen van de stofwisseling en een optimale schildklierfunctie, en zink verhoogt de immuniteit. Bovendien hebben garnalen een lage calorie-inname, dus ze maken je niet dik, en na het ei zijn ze het voedsel met het hoogste niveau van goede cholesterol, LDL: 200 milligram, per 100 gram product, dat wil zeggen 70 % van de aanbevolen dagelijkse dosis, legt Mihaela Bilic, specialist in voeding en stofwisselingsziekten, uit.

Release marktstudie: sierplanten en snijbloemen in Roemenië

Het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Boekarest gaf opdracht voor een update van een in 2019 gepresenteerde marktstudie over de sector sierplanten en snijbloemen. Het onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van vergelijkende gegevens uit 2020 en 2021, benadrukt interessante kansen binnen de Roemeense markt voor sierplanten en snijbloemen.

Volgens de samenvatting blijft de lokale productie in deze sector momenteel opmerkelijk bescheiden en is deze voornamelijk geconcentreerd in geselecteerde regio’s in het hele land. Hoewel de Roemeense exportcijfers relatief beperkt blijven, is er de afgelopen jaren sprake van een consistent opwaarts traject in de import van snijbloemen en sierplanten. Deze trend duidt op een escalerende vraag naar deze botanische variëteiten, een vraag waaraan de inheemse productie maar moeilijk kan voldoen. Een hoofdleverancier van bijzonder belang is de blijvende dominantie van Nederland als belangrijkste leverancier van sierplanten en snijbloemen aan Roemenië. Alleen al in het jaar 2021 bereikte de import uit Nederland de hoogste marktwaarde in Roemenië, rond de 40 miljoen euro. Volgens het rapport blijven entiteiten uit de publieke sector, net als in 2015, de belangrijkste consumenten van sierflora.

De inspanningen van Roemenië om groene ruimten in het hele landschap te verbeteren en te behouden zijn sinds 2007 voortgezet. Het bereiken van optimale groene ruimte per hoofd van de bevolking in veel stedelijke centra blijft echter onzeker. Dit wordt onderstreept door de opname van specifieke financieringsmaatregelen voor groene infrastructuur in elk Regionaal Ontwikkelingsplan voor de periode 2021-2027. De ruimte voor vooruitgang is aanzienlijk. Uitdagingen die zich voordoen bij het implementeren van baanbrekende projecten binnen deze sector, zoals soms suboptimale apparatuur, training en expertise, bieden tegelijkertijd mogelijkheden voor betrokkenheid op verschillende niveaus. Mogelijkheden omvatten de uitwisseling van apparatuur, educatieve initiatieven en adviesdiensten.
Financiering voor groene projecten Bovendien is een scala aan financieringsmogelijkheden voor groene projecten toegankelijk voor het MKB, NGO’s, de onderzoeks- en ontwikkelingssector, maar ook voor industriële en agrarische entiteiten. Deze financieringsmogelijkheden bestrijken een spectrum dat varieert van alomvattende projectimplementatie tot initiatieven die het publieke bewustzijn vergroten Nederland heeft zijn positie als pionier op de markt al verstevigd en heeft het leeuwendeel van de import van sier- en snijbloemen in handen. Opvallend is de gevestigde reputatie op het gebied van innovatie binnen de sector. Tegen de achtergrond van een evoluerende culturele instelling die stedelijke groene ruimten steeds meer waardeert en met het gevarieerde scala aan financieringsvooruitzichten, gekoppeld aan eerdere triomfantelijke samenwerkingsverbanden waarbij buitenlandse partners betrokken zijn, komt Roemenië naar voren als een verleidelijke en vruchtbare voedingsbodem voor het uitbreiden van Nederlandse ondernemingen. De onderliggende ambitie van dit rapport is om degenen die geïnteresseerd zijn in het versterken van hun aanwezigheid in Roemenië een impuls te geven en hen te positioneren in de voorhoede van een nieuw tijdperk van groei binnen de sierteeltsector.
Bent u als Nederlandse ondernemer/bedrijf geïnteresseerd in de sier- of snijbloemensector in Roemenië en kan dit onderzoek u wellicht nuttige informatie opleveren? Neem contact met ons op via bkr-lnv@minbuza.nl om een exemplaar te ontvangen.

Logistiek en Transport & Elektrificatie

KLG Installeert fotovoltaïsche panelen in Roemenie

Het logistieke bedrijf KLG Europe Logistics heeft 888 fotovoltaïsche panelen laten installeren in het magazijn in Bolintin Deal, district Giurgiu, die ongeveer 40% van de jaarlijks verbruikte energie zullen dekken

Renovatio Solar, een bedrijf uit de Renovatio-groep, een van de belangrijkste spelers op het gebied van zonne-energie en groene technologie in Roemenië, heeft onlangs een fotovoltaïsch project van 400 kWp voltooid voor het logistiek- en transportbedrijf KLG Europe Logistics Roemenië.

“Het project omvatte de installatie, zoals gezegd van een aantal van 888 fotovoltaïsche panelen, met een vermogen van 400 kWp, die een jaarlijkse hoeveel isheid elektriciteit kunnen opwekken die geschat wordt op 500 MWh.  Daar is ook het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd”, aldus Horatiu Regneală, CEO van Renovatio Solar.

KLG Europe Roemenië biedt weg-, zee- en luchtvervoersdiensten, opslag, diensten met toegevoegde waarde, e-fulfilment en koeriersdiensten voor omvangrijke producten.

“Onlangs hebben we ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in digitalisering en duurzame initiatieven, waarbij we bedenken dat op beide gebieden de voordelen die het bedrijf zal boeken duidelijk zijn: meer onafhankelijkheid bij het uitvoeren van operationele processen en aanzienlijke kostenbesparingen. Wat de investeringen in fotovoltaïsche panelen betreft, deze dekken ongeveer 40% van de jaarlijkse energieconsumptie en komen overeen met de aanplant van 1.600 bomen”, aldus Răzvan Marinescu, Managing Director van KLG Europe Logistics Roemenië.

Elektrificatie van de economie: Op welke terreinen kan een verschuiving plaatsvinden naar het elektriciteitsverbruik en wat zijn de uitdagingen?

De elektrificatie van het transport en de transitie naar verwarmingsoplossingen die elektriciteit gebruiken, in beide gevallen door het gebruik van groene energie, vertegenwoordigen de hoofdrichtingen op weg naar de elektrificatie van economieën en daarmee de transitie van fossiele brandstoffen naar emissievrije consumptie. In de laatste aflevering van de serie Energie van A tot Z, de redactionele campagne van ZF ondersteund door PPC (PUBLIC POWER CORPORATION), zien we hoe lang de weg die Roemenië in deze richting heeft te gaan.

ZF-berekeningen op basis van gegevens van Eurostat laten zien dat in 2021 slechts 25% van het eindenergieverbruik van de EU door elektriciteit werd geleverd. Ook hier doen de Scandinavische staten het goed in dit opzicht, waarbij Noorwegen een percentage van ruim 51% van de elektrificatie van zijn economie kent, terwijl Roemenië een percentage van slechts 16% heeft. Dit lage percentage in het geval van Roemenië vertegenwoordigt feitelijk de weg die het land nog moet gaan op het pad van het koolstofvrij maken door de transitie van sommige bedrijfstakken van het gebied van het verbruik van fossiele brandstoffen naar dat van elektriciteit uit groene bronnen.

“Elektrificatie houdt in dat technologieën of processen die fossiele brandstoffen gebruiken, zoals verbrandingsmotoren of gasboilers, worden vervangen door gelijkwaardige technologieën die worden aangedreven door elektriciteit, zoals elektrische auto’s of warmtepompen. Deze alternatieven zijn doorgaans efficiënter en hebben impact op het emissiegebied in de context waarin de gebruikte energie wordt geproduceerd uit bronnen zonder CO2-uitstoot”, staat op de website van het IEA (International Energy Agency).

De grootste uitdagingen, ook voor Roemenië, zullen het transport- en het verwarmingssegment zijn.
Bronnen: Ziarul Financiar, Eurostat

De Nederlanders van Photon Energy hebben twee fotovoltaïsche centrales in Făget en Săhăteni op het elektriciteitsnet aangesloten, met een gecombineerde productiecapaciteit van 10,3 MWp. Het bedrijf verwacht dat de twee eenheden in 2024 een omzet van ruim 2 miljoen euro zullen genereren

Photon Energy Engineering Roemenië, de Roemeense tak van de Nederlandse Photon Energy-groep, die zich toelegt op technologische, inkoop- en bouwdiensten (EPC), heeft twee fotovoltaïsche (PV) centrales in de buurt van Făget (district Timiş) en Săhăteni (district Timiş) voltooid en op het elektriciteitsnet aangesloten. Timiş district) Buzau), met een gecombineerde productiecapaciteit van 10,3 MWp.

De units, volledig eigendom van Photon Energy Group, beslaan respectievelijk 4,8 en 10 hectare braakliggend terrein en zijn uitgerust met in totaal 18.300 zonnepanelen.

De bedrijfsfunctionarissen schatten dat de totale jaarlijkse productie van de energiecentrales ongeveer 4,7 GWh, respectievelijk 10,9 GWh, zal bedragen. De zonnepanelen zullen schone energie leveren aan de netwerken beheerd door E-Distribuţie Banat (Făget) en Distribuţie Energie Electrică Roemenië (Săhăteni)

“De geproduceerde elektriciteit zal op commerciële basis op de energiemarkt worden verkocht, zonder enige overheidssteun en zonder een stroomafnameovereenkomst met een energiedistributeur”, zeggen vertegenwoordigers van Photon Energy.

Het bedrijf verwacht dat de centrales in 2024 een omzet van ongeveer € 2,25 miljoen zullen genereren op basis van de huidige termijnprijzen voor basislastelektriciteit in Roemenië.

“Na de ingebruikname van onze eerste zes energiecentrales in Roemenië begin dit jaar, vertegenwoordigt de ingebruikname van de installaties in Făget en Săhăteni een nieuwe belangrijke fase voor Photon Energy op de Roemeense markt voor hernieuwbare energie, waar we een extra capaciteit hebben van ongeveer 20 MWp op vijf verschillende locaties in een vergevorderd stadium van de bouw”, zegt Georg Hotar, CEO van Photon Energy Group.

De IPP-portfolio (Independent Power Producer) van het bedrijf omvat nu 96 zonne-energiecentrales met een gecombineerde opwekkingscapaciteit van 123,4 MWp.

Momenteel wordt een totaal vermogen van ruim 100 MWp als schone elektriciteit rechtstreeks op de energiemarkt verkocht.

Het bedrijf ontwikkelt momenteel zonne-PV-projecten op utiliteitsschaal met een gecombineerde capaciteit van ruim 1,2 GWp MWp in Australië en de kernmarkten in Centraal- en Oost-Europa, waaronder 223 MWp in Roemenië, waarbij een totale capaciteit van 20,1 MWp zich in een vergevorderd bouwstadium bevindt.

Gaat het fenomeen fotovoltaïsche energie uit de hand lopen?
ANRE (Romanian Energy Regulatory Authority) stelt voor om de capaciteit die een prosument kan installeren te beperken.
Voor een juiste definitie: Prosumenten zijn consumenten die zelf (een deel van) hun energie opwekken via zonnepanelen, WKK- installaties, windmolens, etc.. Ze zijn zowel producent als consument.

​Prosumenten zijn begonnen meer fotovoltaïsche panelen te installeren dan ze verbruiken, met het idee om van de verkoop van de overtollige energie een bedrijf te maken. Maar dit zorgt voor problemen met onevenwichtigheden in het hele netwerk, zegt de president van ANRE, die voorstelt een limiet te stellen aan de capaciteit die mensen op daken kunnen installeren.

De rol van prosumenten is om ons energie-efficiënt te maken, om onze rekening te verlagen in een periode van hoge energie- en gasprijzen, en niet om er geld aan te verdienen, zei George Niculescu, de president van ANRE, tijdens de lanceringsconferentie van de Good Code practices. in de duurzame energiesector.

“Ik heb de rol van prosumenten als maatstaf voor energie-efficiëntie aangemoedigd en blijf erin geloven. Ik ben nog steeds van mening dat we, om onze energierekeningen te verlagen, ons moeten wenden tot fotovoltaïsche panelen op de daken van huizen, net als huishoudelijke consumenten. Ik geloof echter niet in het over dimensioneren van de productiefaciliteiten om dit overschot aan energie dat ze produceren buitensporig te gelde te maken”, zegt Niculescu.

Hij stelde dat er situaties zijn waarin een verbruiker, hoewel hij een technische goedkeuring heeft om slechts voor 5 kW aan te sluiten, 20 kW installeert omdat het dak het toelaat, maar op deze manier het distributienetwerk uit balans brengt.

“We komen in een situatie terecht waarin de tiende buurman op straat geen verbinding meer kan maken en als zij wel verbinding maken, krijgen we problemen met de laagspanningsdistributie. Daarom moet er, denk ik, een drempel komen voor deze capaciteiten, een percentage van wat je verbruikt. We willen dit proces niet ontmoedigen, maar we willen dat het een maatstaf is voor de energie-efficiëntie, en niet het monetiseren van een situatie”, benadrukte de voorzitter van ANRE.

Onlangs verklaarde Gabriel Andronache, de vice-president van ANRE, dat fotovoltaïsche panelen momenteel zo snel worden geïnstalleerd dat we volgend jaar een geïnstalleerd vermogen van 2.000 MW zouden kunnen hebben, bijna evenveel als drie kernreactoren uit Cernavodă.

Agri & Food Sector

De winstmarges van de leiders in de voedingsindustrie

In de zuivelsector “worstelen” Danone en Lactalis onder de 2-3%, in de vleesindustrie gaat Agricola richting 10% en (Bakkerij Brood) Vel Pitar bereikt 12%. In termen van waarde steeg de markt voor vers vlees gemiddeld met ruim 15%, de zuivelmarkt met ruim 20%, de oliënmarkt met ruim 35% en de koekjesmarkt met ruim 20%.
De grootste winstmarge onder de grootste spelers in de belangrijkste deelsectoren van de voedingsmiddelen- en drankenindustrie werd in 2022 opgetekend door olieproducent Expur in het jaar waarin plantaardige olie een recordprijs bereikte. Zo behaalde Expur een nettowinstmarge van 18%, zo blijkt uit berekeningen van ZF op basis van gegevens van het Ministerie van Financiën. Een andere belangrijke speler op dit gebied, Prutul, doet het qua winstmarge niet slechter, met een stijging van ruim 10%. Bovendien draaide Bunge, qua omzet de grootste speler op de markt, winst.

Aan de andere kant wordt de top van de meest winstgevende bedrijven-leider in de sector gecompleteerd door de producent van bakkerijproducten Vel Pitar (11,9%) en de bottelaar van frisdranken Coca-Cola HBC (12,3%). Traditioneel zat er ook een brouwer in de top, maar de laatste jaren waren  moeilijk voor de markt in een context waarin de consumptie stagneerde en vervolgens daalde.

Financiële en Economische ontwikkelingen

Fitch herbevestigt de staatsrating van Roemenië en handhaaft stabiele vooruitzichten voor de economie

Volgens het agentschap zal de Roemeense economie in 2023 een stijging van 2,9% en in 2024 van 3,2% laten zien. Illustratief beeld.

Op 8 september 2023 bevestigde het ratingbureau Fitch de rating van de Roemeense staatsschuld op BBB-/F3 voor de lange en korte termijn schulden in vreemde valuta, evenals de stabiele vooruitzichten van het land, meldt het ministerie van Financiën in een persbericht.

Het besluit om de staatsrating te herbevestigen en de stabiele vooruitzichten te handhaven wordt, naar de mening van het agentschap, ondersteund door de lidmaatschapsstatus van de Europese Unie en de kapitaalstromen uit de Europese Unie die de investeringen en de macro- economische stabiliteit van het land ondersteunen, evenals door de  positieve evolutie van het BBP per hoofd van de bevolking en de indicatoren voor bestuur en menselijke ontwikkeling, die zich volgens de beoordeling van het agentschap op een hoger niveau bevinden dan landen in dezelfde beoordelingsgroep (BBB), aldus de verklaring.


‘De aankondiging van Fitch is een erkenning van onze voortdurende inspanningen om het begrotingstekort onder controle te houden, het ondernemingsklimaat te ondersteunen en duurzame economische groei te bevorderen. Het vertrouwen van de ratingbureaus biedt ons een solide kader om door te gaan met het ontwikkelen en implementeren van verantwoord begrotingsbeleid en infrastructuurprojecten die de groei op lange termijn ondersteunen. De prioriteiten van het ministerie van Financiën blijven de implementatie van de maatregelen die de begrotingsconsolidatie garanderen en de maatregelen die nodig zijn om een ​​duurzame economische groei van Roemenië te garanderen. We zijn vastbesloten om op het pad van de hervormingen te blijven en onze rating en economische vooruitzichten in de toekomst te blijven verbeteren”, aldus minister van Financiën Marcel Boloș.

In de uitgevoerde evaluatie noemt Fitch zowel de economische veerkracht die Roemenië de afgelopen periode (2022 en de eerste helft van 2023) heeft laten zien, als de politieke stabiliteit die ons land sinds eind 2021 kent. Tegelijkertijd benadrukt het agentschap de schuldenstabiele publieke sector van Roemenië, evenals de neerwaartse trend van de inflatie in ons land.

Volgens het agentschap zal de Roemeense economie in 2023 een groei van 2,9% en in 2024 van 3,2% laten zien, gegeven het feit dat ons land zal profiteren van belangrijke Europese fondsen uit zowel het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 als uit het Herstel- en Ontwikkelingsfonds. Resilience Mechanism (PNRR), zegt het ministerie van Financiën.

De belangrijkste factoren die individueel of collectief kunnen leiden tot een verbetering van de rating van een land of van de vooruitzichten zijn de voortdurende vermindering van het begrotingstekort, wat ook een stevige daling van de staatsschuld, uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product, op de middellange termijn zou ondersteunen. Evenals de structurele verbetering van de positie op de lopende rekening door het terugdringen van de buitenlandse schulden en de externe financieringsrisico’s.

Aan de andere kant zullen de aanhoudende grote begrotingstekorten die zouden leiden tot een opwaarts traject van het aandeel van de overheidsschuld in het bbp op de middellange termijn, evenals de aanzienlijke verslechtering van de externe liquiditeitsreserves, als gevolg van het aanhouden van grote tekorten op de lopende rekening en de vermindering van de inkomsten uit buitenlands kapitaal worden genoemd als factoren die zouden kunnen leiden tot een verslechtering van de rating van het land, aldus het persbericht.

Het rendement op het kapitaal van banken (ROE) in Roemenië volgens de ROE-indicator (rendement op kapitaal)

Het rendement steeg in 2023 naar een record van de afgelopen 15 jaar, tot ruim 21%. Roemeense banken zijn de meest winstgevende in de EU, met een rendement op eigen vermogen dat dubbel zo hoog is als het EU-gemiddelde. Maar als we op sectoraal niveau analyseren, lag de winstgevendheid van de banken in Roemenië onder de gemiddelde winstgevendheid van andere sectoren

De banken stegen in maart 2023 naar een record van 21,3%, zodat het eind juni boven de 21% (21,1%) bleef.  De top De vijf landen met de hoogste ROE-niveaus bij banken in 2022 zijn onder meer Roemenië (19,3%), Slovenië (17,2%), Griekenland (15,3%), Tsjechië (14,2%) en Bulgarije (13,1%), volgens gegevens van de Europese Bankautoriteit.

In het eerste semester (H1) van dit jaar had het Roemeense banksysteem een ​​ROE-indicator (rendement op kapitaal) van ruim 21%, wat het historische maximum van de afgelopen 15 jaar markeert, sinds de NBR dergelijke gegevens publiceert. Het ROE bij de banken steeg in maart 2023 naar een record van 21,3%, zodat het eind juni boven de 21% (21,1%) bleef.

Na 2009, als gevolg van de internationale financiële crisis, daalde het niveau van de ROE ook in Roemenië, en bereikte in een aantal jaren zelfs het negatieve niveau.

De hoge rentetarieven en de stijging van de kredietverlening brachten de winst van het banksysteem in S1/2023 op bijna 7 miljard lei, een nieuw record, dat met ruim 40% steeg vergeleken met S1/2022. In het hele jaar 2022 maakten de banken een historische winst van 10,2 miljard lei.

Op het niveau van de Europese Unie (EU) hebben Roemeense banken de afgelopen jaren de top van de winstgevendheid aangevoerd, met in 2022 het hoogste rendement op de bankkapitaal ROE, van ruim 19%, meer dan het dubbele van het EU-gemiddelde van 8%, volgens de gegevens Europese Bankautoriteit (EBA).

De gevolgen van inflatie in Roemenië

Een derde van de Roemenen spaart minder. Investeringen in financiële producten en materiële goederen, geschrapt van de prioriteitenlijst.Als gevolg van de prijsstijgingen spaart 29% van de Roemenen minder of helemaal niet meer, en een kwart van hen verklaart dat ze de manier waarop ze geld opzij zetten of beleggen hebben veranderd, blijkt uit een recent onderzoek van Ipsos voor de ING Bank.

Valentin Tataru, hoofdeconoom van de ING BankFoto: ING Bank

Deze cijfers worden ook bevestigd door de interne beoordelingen van ING, uitgevoerd tussen januari en juni 2023, waaruit blijkt dat 39% van degenen die een relatie aangaan met het Banometer-programma van ING geen spaarfonds heeft of helemaal niet spaart.

Aan de andere kant is beleggen in financiële producten en materiële goederen voor veel Roemenen geen prioriteit: 58% van de ondervraagden zegt zeer zelden of helemaal niet te beleggen in aandelen/obligaties/beleggingsfondsen, maar ook in onroerend goed of kostbaarheden.

‘De impact van de stijgende inflatie op het consumptiegedrag is complex en manifesteert zich doorgaans met een zekere traagheid. Het duurt dus meestal een aantal goede kwartalen voordat consumenten de verandering in hun beschikbare inkomen echt opmerken en hun consumptie gaan aanpassen”, legt Valentin Tătaru, hoofdeconoom bij ING Bank Roemenië, uit.

Op zijn beurt wordt de consumptie ook sterk beïnvloed door stijgende rentetarieven die enerzijds het sparen stimuleren en anderzijds de rente op leningen verhogen, wat ook een aanpassing van het consumptiegedrag tot gevolg heeft, aldus de hoofdeconoom.

“Voor zover deze situatie langer aanhoudt, kunnen er zelfs quasi-permanente veranderingen in het consumptie- en spaargedrag optreden. Dus wanneer de inflatie en de rentetarieven beginnen te dalen, kunnen consumenten hun voorzichtige gedrag voor langere tijd verlengen na periodes van hoge inflatie, en zal het een relatief lange periode van consistente reële loonstijgingen vergen om terug te keren naar het consumptiegedrag van vóór de inflatie.” concludeert Valentin Tătaru.

Roemenen geven minder uit aan kleding, restaurants en reizen om de prijsstijging te dekken

Ruim 70% van de Roemenen geeft een groter deel van hun inkomen uit aan voedsel/dagelijkse boodschappen en energie dan vijf jaar geleden, en ruim 65% verwacht dat over vijf jaar nog steeds te doen, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos.

Om de inflatie het hoofd te bieden zegt 50% te hebben bezuinigd op kleding en restaurants/bars, terwijl 48% een kleiner budget uittrekt voor reizen.

Uit de evaluatie van de Banometer blijkt dat de onmogelijkheid om dezelfde levensstijl te behouden als gevolg van de inflatie ook emotioneel een impact heeft. Als gevolg hiervan is er een groeiend gevoel van frustratie, maar ook een aanzienlijke toename van de consumptie, vooral voor mensen met hogere inkomens.

Volgens de aangehaalde studie kan 48% van de Roemenen het zich niet langer veroorloven om te sparen vanwege de inflatie, en zet slechts 11% meer geld opzij om een ​​duurdere toekomst tegemoet te treden, wat al blijkt uit de talrijke prijsstijgingen.

Wat vindt Mihaela Bîtu, CEO van ING Bank, van de huidige tijd: We moeten voorzichtig zijn

De economie vertraagt, wat ook voelbaar is in de bankensector, maar er zal dit jaar geen sprake zijn van een recessie, aldus Mihaela Bîtu, hoofd van ING Bank. Wel blijft de bank, zegt zij, de nodige voorzichtigheid betrachten en voortdurend alert op zowel lokale als internationale ontwikkelingen. Tegen de achtergrond van inflatie en hoge rentetarieven matigde de kredietvraag. Mihaela Bîtu spreekt in een interview over de huidige uitdagingen, maar ook over de rijping en financiële verantwoordelijkheid van de Roemenen en het financiële systeem als geheel, en beweert dat “er veel lessen zijn getrokken uit het verleden”, wat ons helpt ons sneller aan te passen aan de nieuwe reeks economische omstandigheden die worden gekenmerkt door een vertraging van het bbp, hoge inflatie, hoge rentetarieven en kredietmatiging.

 Over het algemeen zien we een veerkracht van de economische activiteit, maar ook een voortzetting van de algemene trends. Waarschijnlijk liggen de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van de industriële productie, die al jaren een krimpende trend vertoont, al presteren niet alle bedrijfstakken ondermaats. Dan is de landbouw uiteraard een relatief volatiele sector, zeker in deze periode. De bouw, de vastgoedsector en aanverwante economische sectoren worden tot op zekere hoogte beïnvloed door de huidige context, maar de toegang tot Europese fondsen en de daarmee samenhangende publieke investeringen vlakken de vertragingstrends enigszins af. Aan de andere kant maakt de dienstensector een goede periode door, vooral op IT-gebied”, zo ziet Mihaela Bîtu, CEO van ING Bank, het huidige economische beeld van Roemenië.

Ze is van mening dat “er veel lessen zijn getrokken uit het verleden”, waardoor we ons sneller kunnen aanpassen aan de nieuwe economische omstandigheden die worden gekenmerkt door een vertragend bbp, hoge inflatie, hoge rentetarieven en kredietmatiging. Voor Roemenië verwacht ING een vertraging van de groei van het bruto binnenlands product van 4,7% in 2022 naar ongeveer 2,5% in 2023, waarschijnlijk een van de hoogste economische groeicijfers in Europa dit jaar. ‘Over het algemeen lijkt het erop dat we getuige zijn van een lichte herbalancering van het economische groeimodel, van consumptie naar investeringen, een fenomeen dat alleen op de middellange termijn kan worden volgehouden door een efficiënte absorptie van Europese fondsen.

Gerke Witteveen is de nieuwe CEO van NN Pensii, het grootste particuliere pensioenfonds in Roemenië

Gerke Witteveen is per 9 oktober 2023 de nieuwe CEO van NN Pensii. Gerke vervangt Andreea Pipernea, die de afgelopen zes jaar leidinggaf aan NN Pensii en die volgens het bedrijf nieuwe professionele en ondernemerskansen buiten NN zal nastreven.

NN is de beheerder die het verplichte particuliere pensioenfonds (Pijler II) beheert met de meeste bijdragers in Roemenië en bereikt een aantal van ruim 2 miljoen Roemenen.

Gerke Witteveen heeft bijna 20 jaar ervaring op financieel gebied. De afgelopen zeven jaar bekleedde hij de rol van CFO van NN Asigurări de Viață en is sinds 2020 lid van de raad van bestuur van NN Asigurări. Tegelijkertijd bekleedde hij de rol van vice-president van de National Union of Insurance en herverzekeringsmaatschappijen van Roemenië (UNSAR) van 2017 tot nu en is bestuurslid van de Roemeens-Nederlandse Kamer van Koophandel (NRCC).

Sinds hij bij NN kwam, heeft Gerke Witteveen het financiële domein van het bedrijf versterkt en bijgedragen aan de digitale transformatie van NN als onderdeel van de strategie om de digitale verzekeraar van de toekomst te worden. In de loop van de tijd is hij betrokken geweest bij verschillende projecten, waarvan de meest opvallende de implementatie van de standaard voor financiële verslaggeving IFRS17 was.

“Bovendien zal ik in de rol van CEO van NN Pensii doorgaan met de ontwikkeling van de operationele uitmuntendheid van het bedrijf en de consolidatie van de investeringsstrategie waarmee we via Pijler II meer dan 2 miljoen Roemenen ondersteunen bij het sparen voor hun pensioen. De komende jaren zal de aandacht gericht zijn op duurzaam beleggingsbeleid dat aansluit bij de ESG-normen: Environmental, Social, Governance. Een belangrijke prioriteit zal ook het versnellen van de digitalisering zijn om deelnemers een eenvoudige en snelle ervaring te bieden in de interactie met hun verplichte particuliere pensioen”, aldus Gerke Witteveen.

Bron foto: NN Pensii

Overhandiging geloofsbrieven Nederlandse ambassadeur

Recent H.E. Willemijn van Haaften overhandigde haar geloofsbrieven aan president Klaus Iohannis, die haar accrediteerde als ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Roemenië.

Sector Onderwijs

Tien studenten brachten de zomer bij Philips door met het leren over de modernste medische apparatuur

Tijdens de zomer ging een groep van tien studenten van de Faculteit Medische Technologie van de Polytechnische Universiteit van Boekarest op studiereis naar Philips.

Het doel was om de essentiële kennis te verwerven die nodig is om de volgende generatie ingenieurs te worden die een rol zullen spelen in de inspanningen om het gezondheidszorgsysteem in Roemenië te moderniseren.

In mei van dit jaar heeft Philips Roemenië een samenwerking gesloten met de Faculteit Medische Technologie van de Polytechnische Universiteit  in Boekarest, om studenten te ondersteunen die in de medische wereld gaan werken. Zo leerden tien derdejaars studenten tijdens de zomer wat medische technologie betekent, de digitalisering van medische systemen en de voortdurende aandacht voor innovatie; dit zijn de belangrijkste elementen die de basis vormen van de opleiding van zorgprofessionals.

Het doel van het programma was om studenten de kans te bieden de juiste rollen voor hen als afgestudeerden te identificeren, te begrijpen hoe een medisch technologiebedrijf werkt, deel te nemen aan workshops om nieuwe professionele vaardigheden te ontdekken, hun vak in de praktijk te leren en hun theoretische kennis toe te passen.

“Ingenieurs die gespecialiseerd zijn op dit gebied spelen een cruciale rol in de transformatie van het gezondheidszorgsysteem in Roemenië naar een systeem dat zo modern, zo digitaal mogelijk is en zoveel mogelijk op de patiënt is gericht. De tien studenten die de zomer bij Philips doorbrachten, kregen de kans om zij aan zij te werken met ons technische team, namen deel aan workshops en leersessies en waren getuige van de installatie van apparatuur in ziekenhuizen in verschillende delen van het land. Het feit dat deze jonge mensen de kans kregen om te zien wat de toekomst betekent in de medische industrie is een belangrijke stap in de vorming van de volgende generatie ingenieurs, verankerd in een toekomst die niet zo ver weg is als we denken. Dit is een moderne, duurzame toekomst waarin de behoeften van de patiënt voorop staan!

Op basis van de overeenkomst heeft Philips Roemenië zich ertoe verbonden studenten te ondersteunen bij het voorbereiden van hen op het gebruik van de modernste medische apparatuur, hun theoretische kennis in de praktijk te brengen en interesse en nieuwsgierigheid voor medische innovatie te cultiveren ten behoeve van van de patiënt. Volgens de studenten was deze interactie voor hen zeer betekenisvol.

“Na deelname aan de workshops en activiteiten georganiseerd door Philips kan ik zeggen dat ik een stevige basis heb gevormd van waaruit ik later mijn stageperiode kan gaan verdiepen. Activiteiten speelden een uiterst belangrijke rol in het hele leerproces. Werk in het veld is onmisbaar, want alleen op deze manier kunnen we daadwerkelijk het hoofd bieden aan verschillende onvoorziene situaties en de aanpak observeren die ingenieurs in dergelijke gevallen hanteren. De Philips-ervaring was onverwacht. Iedereen was betrokken en wilde graag bijdragen aan ons leerproces” , zegt Maria Dumitrașcu, derdejaars studente aan de Faculteit Medische Technologie van de Politehnca Universiteit van Boekarest, met als hoofdvak “Biomaterialen en medische hulpmiddelen”.

“Philips-workshops en -activiteiten werden de ruggengraat van mijn ontwikkeling. Ze waren niet alleen een aanvulling op de theoretische kennis, maar een echte brug naar het diepgaande begrip en de concrete toepassing van de bestudeerde concepten. Het feit dat ik de kans kreeg om in multidisciplinaire teams te werken, oplossingen te ontwikkelen voor echte problemen en verschillende gebieden te verkennen, zoals Field Service, Clinical Application en US Commercial, had een onschatbare impact bij het vormgeven van mijn professionele visie. Tijdens mijn tijd bij Philips was een aspect dat mij bijzonder fascineerde de oprechte en diepgaande interactie met mentoren, zoals Mihail Stoica, die niet alleen kennis deelden, maar mij ook het gevoel gaven dat theorie en praktijk op een concrete en betekenisvolle manier samenkomen., zegt Mădălina Pană, derdejaars studente aan de Faculteit Medische Technologie van de Politehnca Universiteit van Boekarest, met als hoofdvak “Biomaterialen en medische hulpmiddelen”.

“Ik moet toegeven dat ik van harde feedback hou, zodat de persoon die erom vraagt ​​zich kan verbeteren en in de beste vorm kan komen, maar voor mij waren de Philips-workshops en -activiteiten boven verwachting! Theorie en praktijk vloeiden harmonieuzer dan ooit samen, en elke coördinator toonde interesse en bereidheid om binnen de toegewezen tijd zoveel mogelijk met ons te delen. Ik heb het gevoel dat ik een lange weg heb afgelegd, ik heb het gevoel dat ik ben geëvolueerd en dat ik een grote stap voorwaarts ben in de richting van het betreden van de arbeidsmarkt op dit gebied”, legt Bade Ozgul uit, derdejaars student aan de Faculteit Medische Technologie van de Politehnca Universiteit van Boekarest, specialisatie “Biomaterialen en medische hulpmiddelen”.

Het succes van deze samenwerking tussen de faculteit Medische Technologie van de Polytechnische Universiteit van Boekarest is des te belangrijker omdat uit de gegevens verzameld in de verschillende literaties van de Philips Future Health Index-enquête blijkt dat jonge artsen te maken krijgen met discrepanties in termen van afstemming op de mondiale gezondheidszorg normen. Bovendien beschouwt een aanzienlijke meerderheid van de opkomende artsen in Roemenië de digitalisering van het gezondheidszorgsysteem als een cruciaal middel om de resultaten voor patiënten te verbeteren. Dienovereenkomstig draagt ​​Philips bij aan de academische omgeving door stagemogelijkheden binnen de organisatie te bieden, waardoor een snel en natuurlijk leerproces voor het gebruik en onderhoud van medische technologie wordt bevorderd.

Over Koninklijke Philips

Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is toonaangevend op het gebied van medische technologie met als doel de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren door middel van medische innovatie. Patiëntgerichte innovatie maakt gebruik van geavanceerde technologieën en klinische kennis om gepersonaliseerde gezondheidszorgoplossingen voor consumenten en professionele gezondheidszorgoplossingen voor zorgverleners en hun patiënten te leveren, in het ziekenhuis en thuis. Het bedrijf, gevestigd in Nederland, is toonaangevend op het gebied van medische beeldvorming, echografie, diagnostiek, monitoring en medische informatica, evenals persoonlijke verzorging. Philips genereerde in 2022 een omzet van €17,8 miljard en heeft ongeveer 74.000 mensen in dienst met verkoop en diensten in meer dan 100 landen.

Europese ontwikkelingen

Maatregelen om het verblijf, het werk en de reizen van Europeanen naar het buitenland te vergemakkelijken

De Europese Commissie heeft een reeks maatregelen voorgesteld om het verblijf, het werk en de reizen van Europeanen naar het buitenland te vergemakkelijken. De Europese Commissie heeft op woensdag 6 september een pakket maatregelen voorgesteld voor de verdere digitalisering van de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels in Europa.

Zo zal het voor Europese burgers gemakkelijker zijn om in het buitenland te wonen, werken en reizen, zal het voor bedrijven gemakkelijker zijn om in andere EU-landen actief te zijn en voor nationale overheden om hun socialezekerheidsstelsels over de grenzen heen te coördineren.

De belangrijkste voorgestelde maatregelen:

  • de uitvoering op nationaal niveau van de elektronische uitwisseling van informatie over de sociale zekerheid (EESSI ) te bespoedigen , zodat deze tegen eind 2024 in heel Europa volledig operationeel zal zijn. EESSI digitaliseert de uitwisselingen tussen de nationale socialezekerheidsinstellingen, om papieren procedures, die veel tijd vergen en omslachtig zijn, achterwege te laten.
  • volledig onlineprocedures aan te bieden voor een intensievere coördinatie van de socialezekerheidsstelsels, het reizen en werken in het buitenland van burgers verder te vergemakkelijken en hun snelle toegang tot in aanmerking komende uitkeringen te garanderen. Lidstaten kunnen vertrouwen op de Verordening inzake  het enige digitale portaal RO••• , die voorziet in de volledige online verstrekking van belangrijke administratieve procedures aan burgers en bedrijven tot uiterlijk 12 december 2023.
  • volledig betrokken te zijn bij de proefactiviteiten met betrekking tot het Europees socialezekerheidspaspoort ( ESSPASS ), waarin manieren worden onderzocht om de uitgifte en verificatie van de socialezekerheidsrechten van burgers op grensoverschrijdend niveau te vereenvoudigen.
  • te werken aan de introductie van EU-portemonnees voor digitale identiteit ( EUDI RO••• ), waarmee EU-burgers digitale versies kunnen bewaren van documenten waaruit het recht op uitkeringen blijkt, zoals de Europese ziekteverzekeringskaart  (CEASS) , waardoor de onmiddellijke verificatie van deze documenten door socialezekerheidsinstellingen, arbeidsinspecties en medische dienstverleners.

De Commissie zal de EU-lidstaten ondersteunen bij de uitvoering van deze acties door technische bijstand te verlenen en EU-fondsen beschikbaar te stellen.

Oostenrijk dreigt ook een Europees probleem te worden

Op dit moment bereidt Italië een procedure voor bij het Europese Hof van Tegen Oostenrijk vanwege beperkingen die zijn opgelegd aan Italiaanse vrachtwagens in de Brennerpas. De aankondiging werd deze week gedaan door de Italiaanse vicepremier en minister van Transport, Matteo Salvini, de leider van de rechtse Liga-partij – volgens rapporten van het Italiaanse persbureau ANSA.


Voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen spreekt zich uit over het verwelkomen van migranten, maar doet niets om een ​​einde te maken aan de Oostenrijkse blokkade van Italiaanse vrachtwagens in de Brennerpas, zei Salvini, die het hoofd van de EC ervan beschuldigde dat hij de start van de actie niet had ondertekend. Inbreukprocedure tegen Wenen.

‘Op dit moment vertrouwen we op de gerechtigheid van het Europese Hof. Je kunt niet namens Italië pontificeren en de opvang en integratie (van migranten) op Lampedusa eisen, terwijl je de grens bij de Brennerpas blokkeert. Deze regering zal een einde maken aan deze schande”, zei Salvini woensdag tijdens het vragenuur in de Kamer van Afgevaardigden.

In de Brenner-zaak “besloten de regering, na vier jaar inactiviteit van de kant van de Europese Commissie, de procedure te activeren waarin het EU-Verdrag voorziet, om bij het Europese Hof van Justitie een zaak aanhangig te maken tegen een andere (lid)staat wegens schending van de regels van het EU-Verdrag. EU-recht. Dit is een krachtig maar noodzakelijk gebaar. De kantoren van mijn ministerie en het Chigi Palace (regering) bereiden het dossier voor”, legde de minister uit, ondanks het feit dat “deze activiteit doorgaans onder de verantwoordelijkheid van de Commissie valt”.

“We worden geconfronteerd met een daad van geweld en politieke arrogantie van de kant van een regering van een EU-lidstaat, waar we een einde aan moeten maken”, zei Salvini. “De beperkingen zijn op papier door Oostenrijk ingevoerd om milieuredenen, maar het milieu heeft hier niets mee te maken. Het is gewoon oneerlijke Oostenrijkse concurrentie tegen aannemers en vervoerders uit Italië, Duitsland en het hele Europese continent.”

De Europese Commissie heeft tot nu toe geen melding ontvangen van een klacht van Italië tegen Oostenrijk over de eenzijdige verkeersbeperkingen van Wenen op de Brennerpas, zei een woordvoerder van de EC een dag later.

“Dit is een probleem waar we al heel lang samen met de lidstaten aan werken. We hebben ontmoetingen geïnitieerd en georganiseerd met de transportministers van Duitsland, Oostenrijk en Italië”, herinnerde de woordvoerder zich, en benadrukte dat “het vooral van deze drie landen afhangt om een ​​oplossing te vinden”.

In oktober zal vicepremier en minister Matteo Salvini naar de Brennerpas afreizen om de situatie te controleren, vooral na de aankondiging van Wenen over de versterking van de grenscontroles.

“Italië kan niet worden gestraft door andere Europese partners: zonder een terugkeer naar een voorwaarde van loyale samenwerking is Salvini bereid een verscherping van de controles voor Oostenrijkse voertuigen voor te stellen”, aldus bronnen van het Italiaanse Ministerie van Transport.

Roemenië verandert houding ten opzichte van Oostenrijk

Na talrijke diplomatieke pogingen van Roemeense zijde om met Oostenrijk tot een vergelijk te komen blijft Oostenrijk misbruik maken van het vetorecht door niet Schengen gerelateerde bezwaren in te dienen.
Feitelijk chanteert Oostenrijk hiermee de gehele Europese Unie.
Omdat er geen beweging van Oostenrijkse zijde waar wordt genomen maakt Roemenië een noodgreep om de impasse te doorbreken.
Hoewel Oostenrijk geen lid is van de NAVO, is het verankerd in het Bondgenootschap via het “Partnerschap voor Vrede” en door de NAVO geleide operaties die zijn gemandateerd door de VN-Veiligheidsraad.
Oostenrijkse pers: Roemenië blokkeert de toegang van Oostenrijk tot de NAVO, als wraak voor het veto op Schengen.

De Roemeense premier Marcel Ciolacu heeft onlangs de druk op Oostenrijk opgevoerd en geëist dat het land tegen december  toestemming zou geven voor de toetreding van Roemenië tot het Schengengebied. Als Oostenrijk zich hiertegen verzet, zal hij op een van de twee bijeenkomsten van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in de EU tegen deze beslissing in beroep gaan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU)

Een andere belangrijke kwestie is dat het door OMV gecontroleerde oliebedrijf, dat samen met Romgaz zo’n 4 miljard euro gaat investeren in de ontwikkeling van het veld en de infrastructuur die in 2027 het eerste gas naar het land zal brengen, heeft s verzoek om één enkel verzoek te wijzigen of te verduidelijken. avan de offshore-wet, volgens bronnen die dicht bij de situatie staan.

Volgens onze bronnen zou premier Ciolacu gisteren tijdens de bijeenkomst met de OMV-delegatie hebben gezegd dat hij de zorgen van de oliemaatschappij begrijpt en dat hij de angst van de vertegenwoordigers van de onderneming niet zou hebben betwist, maar hij zei dat hij op dit moment zal er geen wijziging worden aangebracht in de offshore-wetgeving, althans niet in de context waarin Oostenrijk nog steeds tegen de toetreding tot Schengen is.

“We zullen het Neptun Deep-project blijven steunen en verder gaan op basis van de huidige vorm van de offshore-wetgeving, net zoals Roemenië zijn argumenten met betrekking tot de toetreding tot het Schengengebied zal blijven steunen, ook voor de Europese rechtbanken, als Oostenrijk dat niet doet haar standpunt te veranderen”, aldus Marcel Ciolacu.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.