De invoer van voedingsmiddelen groeide met een veel sneller tempo dan de uitvoer, wat in de eerste helft van 2017 een tekort op voedselhandel leidde tot meer dan 1 miljard euro.
Roemenië heeft in de eerste helft van dit jaar (H1) voedsel geïmporteerd voor bijna 3,5 miljard euro, een stijging van 17% op jaarbasis.
Ter vergelijking steeg de voedseluitvoer van het land met 4,5% in deze periode tot 2,4 miljard EUR, meldt het lokale Agerpres-nieuwsagentschap.
Het handelstekort met agro-voedingsmiddelen overschreed dus 1 miljard euro in de eerste zes maanden van dit jaar, een stijging van 60,4% op jaarbasis, volgens de gegevens van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van Roemenië.
Het handelstekort van Roemenië met agro-voedingsmiddelen bedroeg vorig jaar EUR 557,4 miljoen, zes keer hoger dan in 2015, toen het 89,2 miljoen EUR bedroeg.
De belangrijkste importlanden in 2016 waren Hongarije, Duitsland, Polen, Bulgarije, Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Turkije en Brazilië.
Aan de top van de ingevoerde producten liggen varkensvlees, bakkerijproducten, chocolade, dierlijk voedsel, kaas, tabak, suiker.
Natuurlijk liggen hier kansen voor de Nederlandse voedselproducenten, maar vanuit Roemeense perspectief gezien, kan men beter de focus richten op Nederlandse bedrijven en activiteiten die het land ondersteunen om minder afhankelijk te worden van de dure import en derhalve het handelstekort te verminderen. De drie (PIB)clusters Holland House of Dairy, Fruit en Horticulture maken zich in dit opzicht zeer verdienstelijk en het is bovendien een mes dat aan twee kanten snijdt! Zij worden daarbij ondersteund door de DRN Task Force Agri & Food Romania.t.