Nieuwsbrief 9 september 2015

header-nieuwsbrief-new

Nieuwe Nederlandse ambassadeur overhandigt geloofsbrieven

Nieuwe Nederlandse ambassadeur overhandigt geloofsbrievenDe nieuwe Nederlandse ambassadeur H.E.Stella Ronner Grubačić is ontvangen door de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu aan wie zij de kopie van haar geloofsbrieven overhandigde. In het kennismakingsgesprek kwam onder andere aan de orde het komende bezoek van Minister Bert Koenders die in het kader van de viering van 135 jaar diplomatieke betrekkingen het concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in relatie met het George Enescu Festival met zijn Roemeense counterpart zal bijwonen. Voorts kwam ter sprake het verbeteren van de politieke c.q. diplomatieke dialoog tussen beide landen. Refererend aan het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie met ingang van 1 januari 2016 werd met name aandacht gevraagd voor de toelatingsperikelen tot de Schengenzone(de starre Nederlandse houding heeft veel kwaad bloed gezet-Red.), illegale migratie en de gespannen situatie in buurlanden Oekraïne en Moldavië, aldus het persbericht van het ministerie. Het bestuur en de Raad van Advies van het Dutch Romanian Network wensen haar veel succes en wijsheid toe!

Sector Agri & Food

Handelsmissie Foodsector naar Roemenië in oktober

Van maandag 26 tot en met donderdag 29 oktober 2015 vindt een handelsmissie naar Roemenië plaats voor Nederlandse levensmiddelen. Dit omvat vers, verwerkt en bewerkt, inclusief agf, alle voedsel & dranken-sectoren en bloemen en planten.
Roemenië biedt concrete kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven voor onder andere ‘private labels’. De missie zal inzicht geven in de sterk opkomende levensmiddelenmarkt en directe contacten leggen tussen importeurs en inkopers (‘matchmaking’). Tijdens de missie zal tevens een bezoek worden gebraHandelsmissie Foodsector naar Roemenie in oktobercht aan de INDAGRA, de meest toonaangevende vakbeurs van Roemenië waar alle deelsectoren van de agri&foodsector aanwezig zijn. De Nederlandse Ambassade en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunen deze missie. Indien men op korte termijn reageert, is er (na overleg) nog een mogelijkheid voor een beperkt aantal inschrijvingen.
Roemenië (ca.20 miljoen inwoners, waarvan 65% woonachtig in stedelijke gebieden) heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot de meest veelbelovende levensmiddelenmarkt in de regio. Liefst 54% van de retail zijn moderne westerse supermarktketens die een stijgende  trend laten zien.De gemiddelde omzetstijging van deze markt bedroeg de laatste jaren 5%.Door de drastische verlaging van de BTW bedraagt de actuele omzetstijging thans 20%. De totale markt voor levensmiddelen wordt geschat op € 30 – 35 miljard.
Handelsmissie Foodsector naar Roemenie in oktober-2Voor deze missie wordt uitgegaan van maximaal 15 deelnemers uit de verschillende deelsectoren. De investering in deze missie bedragen € 1.800,- per persoon, exclusief btw en exclusief reis- en verblijfkosten. Voor beginnende Roemenië exporteurs stelt het RVO een voucher van € 1.500 beschikbaar; zie hiervoor www.rvo.nl/subsidies-regelingen/missievouchers-sib. waarmee u de kosten dus aanmerkelijk kunt verlagen.De organisatie is in handen van Phaff Export Marketing uit Dronten en deze zal een reisarrangement samenstellen, die is begroot op  € 600,- per persoon voor vlucht en hotel. Inschrijven kan door contact op te nemen met Phaff Export Marketing BV, Victor Phaff; pem@phaff.com, of 0321-387 933.

Start van Holland House of Horticulture Roemenië

Start van Holland House of Horticulture RoemenieOnlangs startte het Holland House of Horticulture Roemenië. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag tekenden de verantwoordelijken een Partners for International Business (PIB) samenwerkingsovereenkomst.
Start van Holland House of Horticulture Roemenie-2Met hulp van Europese fondsen zal Roemenië de komende jaren € 9,3 miljard investeren in de agrarische sector. Glastuinbouw is daarbij één van de prioriteiten. De laatste tien jaar investeerde Roemenië weinig in moderne kassen. Daarom zijn veel kassen verouderd en toe aan renovatie.
Het marktaandeel lokaal geproduceerde groenten en fruit is klein. Aan de andere kant is er een groeiende vraag naar groente en fruit vanuit de consument. Daarnaast zijn er Europese fondsen ter ondersteuning van de landbouw beschikbaar. Dit biedt kansen aan Nederlandse kassenbouwers.
Het cluster Holland House of Horticulture biedt een unieke combinatie van kennis en technologie, waarmee men een boegbeeld vormt voor de Nederlandse kassenbouwsector op de Roemeense markt. Holland House of Horticulture bestaat uit de volgende bedrijven:

  • Aweta (sorteer- en verpakkingssystemen)
  • Luiten Greenhouses (scherm installaties)
  • Metazet Formflex (teeltgoot- en logistieke systemen)
  • Van der Knaap Groep (organische bewortelings- en groeimedia)
  • PB Techniek B.V. (elektro- en watertechniek)
  • Van der Windt verpakkingen (verpakkingsmateriaal)
  • Verbakel Groep (ontwerp en realisatie van projecten, inclusief klimaatbeheersing)
  • Helfferich Consult (agribusiness development support) ondersteunt binnen het project het cluster.

Samen met de Nederlandse overheid zet het cluster de komende jaren in op het ontwikkelen van kennis van moderne Nederlandse kassenbouwtechnieken onder Roemeense telers, maar ook op overheidsniveau. Daarnaast helpt de Nederlandse ambassade mee met het wegnemen van administratieve barrières voor markttoegang en het promoten van de Nederlandse glastuinbouwsector in Roemenië.

Roemeense bloemenexport naar Nederland

In de Roemeense media trok het de aandacht dat een Roemeense kweker het aandurfde om bloemen en planten te gaan exporteren naar Nederland en via de Flower Stock Exchange in Amsterdam zijn afzetkanalen heeft gevonden. In het dorp Lehliu Gară gelegen aan de autoweg tussenRoemeense bloemenexport naar Nederland Boekarest en Constanta is de innovatieve kwekerij Fresh Flowers van Gheorghe Teodorescu(zie foto) gevestigd. In Roemenië geniet hij reeds bekendheid en is hij de grootste leverancier van door hem gekweekte tulpen. De bloem waarmee hij thans de Nederlandse markt opgaat is de pioenroos, een bloemensoort die hoge eisen stelt aan het opkweken en derhalve geen grote voorkeur heeft van kwekers. Echter Fresh Flowers kent een samenwerkingsverband met het Nederlandse Koers Beheer B.V. en bij het kweken wordt de Nederlandse technologie toegepast en Nederlands plantmateriaal gebruikt en wordt ook voldaan aan de EU Roemeense bloemenexport naar Nederland-2certificering.

Daarnaast is deze kweker ook gestart met de steviaplanten waarvan het extract wordt gemaakt voor onder andere diabetes. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuid-Amerika en thans wordt hij vooral uit Aziatische landen betrokken. Een reden voor deze kweker om dichter bij de Europese markt te blijven met alle voordelen van dien. Ook deze plant exporteert hij al gedurende een langere periode naar ons land.

Kortom, een goed voorbeeld van dat internationaal samenwerken tot een win-win situatie kan leiden. Zie ook www.freshflowers.ro

Eerste editie van wijnboek over Roemenië en Moldavië

In Mures heeft een jury bestaande uit acht internationale experts wijnen beoordeeld die in beide landen worden verbouwd. Deze jury bestond uit Marinela Vasilica Ardelean(Roemenië-zie foto), drie Masters of Wine – Caroline Gilby (Verenigd Koninkrijk), Rod Smith (Frankrijk) en Luiz Alberto (Brazilië) – en belangrijke wijnexperts zoals Paul Robert Blom (registervinoloog en vennoot Schermer Wijnkopers, Nederland), Helmuth Eerste editie van wijnboek over Roemenie en MoldavieKoecher (voorzitter van de Merano Wine Festival, Italië), Zoltan Szoverdfi-Szep (voorzitter van de RovinHUd, Roemenië), Cosmin Grozea (internationale wijnproever, Romana) en Mi Yeun Hong (journalist en internationale wijnproever, Korea). Het voorwerk werd gedaan door Marinela Vasilica Ardelean die in de periode april-augustus ongeveer honderd wijngaarden in Roemenië en de Republiek Moldavië bezocht en ongeveer drieduizend wijnen proefde. Van elke producent, selecteerde zij tussen nul en vijf labels voor jonge wijnen en maximaal vier labels voor wijnen die ouder zijn dan tien jaar. De overige juryleden werden ook in de gelegenheid gesteld om de nationale wijnen, dus die hun oorsprong vinden in beide landen, zoals Cramposie, Sarba, Busuioaca, Rara Neagra, Tamaioasa Romaneasca te proeven. De eerste editie van “The Wine Book of Romania” zal worden gelanceerd in maart 2016 ( tweetalige Roemeens-Engels versie) en zal een complete gids van wijnen van topkwaliteit uit Roemenië en de Republiek Moldavië vormen voor het brede publiek en voor specialisten en importeurs. Het boek zal worden toegezonden aan culturele instellingen, Roemeense ambassades evenals de belangrijkste internationale beurzen en festivals.

Bouwsector

Roemenië heeft hoogste stijging van bouwsector in EU

Roemenie heeft hoogste stijging van bouwsector in EUVolgens een recent onderzoek van Eurostat het Europese Instituut voor Statistiek wordt in Roemenië een stijging van 3,5% in de bouwsector waargenomen. In juni 2015 daalde de bouwactiviteiten in de Europese Unie met 1,1%. Van de lidstaten waarvan actuele gegevens bekend zijn is het beeld van de dalers Duitsland(minus 4,5%) Polen(minus 4,2%), Zweden(minus 2,7%) en Frankrijk(minus 2,5%). Tot de grootste stijgers behoorden Roemenië(3,5%), Bulgarije(2,6%) en Groot Brittannië(2,5%).

Automotive sector

Dacia breidt productaanbod verder uit met transmissie

Dacia breidt productaanbod verder uit met transmissieDacia breidt het productaanbod uit met de gloednieuwe Easy-R transmissie en de Duster Édition 2016. Dacia’s eerste automatisch schakelende vijfversnellingsbak en de extra stijlvolle Duster met nieuwe voorzieningen en designfeatures zijn voor het eerst te zien op de autoshow van Frankfurt (IAA), die van 17 tot en met 27 september wordt gehouden. De nieuwe Easy-R transmissie is wordt in Nederland begin 2016 leverbaar op de Dacia Logan MCV, Sandero en Sandero Stepway. Deze gerobotiseerde vijfversnellingsbak is in eerste instantie verkrijgbaar in combinatie met de TCe 90 benzinemotor met Stop & Start. Easy-R biedt het comfort van een conventionele automaat met de efficiency van een handgeschakelde versnellingsbak. De transmissie is in de basis hetzelfde als een handgeschakelde variant, alleen worden het koppelen en schakelen verzorgd door computergestuurde, elektromechanische systemen. In de ‘Drive’-stand kiest de elektronica continu de meest efficiënte versnelling. Ook het moment van schakelen wordt nauwkeurig gekozen voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik. De Dacia Sandero en Logan MCV TCe 90 met Easy-R transmissie verbruiken dan ook exact hetzelfde als de versies met handgeschakelde versnellingsbak, namelijk 4,9 l/100 km met een bijbehorende CO2-uitstoot van 109 g/km. De Sandero Stepway stoot 115 g/km CO2 uit (volgens NEDC). Voor extra comfort en gemak tijdens filerijden en manoeuvreren biedt de Drive-modus ook een kruipstand. De Easy-R transmissie kan ook handmatig bediend worden door de pookknop naar voren (–) of naar achter (+) te tikken. Deze stand komt vooral goed tot z’n recht in gladde omstandigheden en als de bestuurder het maximale motorvermogen wil benutten. Dankzij de toepassing van elektromechanische techniek in plaats van hydraulische is het schakelgedrag zeer verfijnd.

Onlangs is na onderzoek vastgesteld dat de olie-en gas reserves in de Zwarte Zee overeenkomen met de reserves in de Noordzee. Daarbij wordt aangetekend dat de reserves minder verkend zijn en worden gebruikt.Energiereserves Zwarte Zee op Europese agenda

Carlyle Group Buys Sterling’s Romania Black Sea Oil Drilling Licenses – March 2015
Drilling Started in Black Sea EXXONMOBIL / OMV PETROM – October 2014
Drilling Platform EXXONMOBIL / OMV PETROM – March 2014
Gas Discovery EXXONMOBIL / OMV PETROM – February 2012
Gas Fueled Power Plant PETROM EXPANDING – April 2012

Qua energiezekerheid is het derhalve een Europese aangelegenheid geworden. Deze reserves zijn in ruime mate toereikend om de energiebehoefte van geheel Zuid-Oost Europa te dekken. De Russische annexatie van de Krim betekent echter een potentiële kwetsbaarheid ook voor het Roemeense deel van de Zwarte Zee(zie kaart). Het Internationale Strafhof in Den Haag heeft weliswaar de verdeling tussen Roemenië en Oekraine op een door beide landen aanvaardbare manier geregeld en vastgesteld, maar de praktische invulling van het besluit werpt nog drempels op.

Sector gezondheidszorg

Vreemde gang van zaken bij Roemeens staatsbosbeheer  Romsilva, het Roemeense equivalent van het Nederlandse Staatsbosbeheer blijkt in de eerste zeven maanden van dit jaar circa 6,3 miljoen strekkende meter hout te hebben verkocht waarvoor zij bijna 217 miljoen euro ontvingen. Het valt moeilijk te rijmen dat een staatsbedrijf die verantwoordelijk is voor het behoud van de bossen dergelijke transacties kan doen en er valse conccurentie ontstaat ten opzichte van andere houthandelaren. Nog vreemder wordt het als zij als staatsinstelling verantwoordelijk zijn voor het behoud van de bossen en waar de laatse decennia al veel verloren is gegaan door illegale ontbossing. Kortom, men heeft wat uit te leggen!Vreemde gang van zaken bij Roemeens staatsbosbeheer-2

Inmiddels zijn er een lawine van klachten door de Roemeense overheid ontvangen, zoals onder andere van het World Wide Fund for Nature. Inmiddels is per noodverordening een wet per 30 juni jl.in werking getreden die onder meer de aanstelling van zogenoemde Forest Guards regelt met vergaande bevoegdheden en die ressorteren onder de politieke verantwoordelijkheid van het Ministerie van Milieu. Hiermee wordt dus Romsilva onder curatele geplaatst en de komende periode zal uitwijzen of daardoor een halt wordt toegeroepen aan de illegale ontbossing. Onderstaande inventarisatie toont aan hoe erg het in een aantal gebieden is gesteld met de kaalslag. Deze kaalslag die al decennia plaatsvindt heeft op tal van plaatsen zichtbare bodemerosie veroorzaakt en is ook de aanwijsbare oorzaak van overstromingen waar men in bepaalde gebieden regelmatig wordt geconfronteerd.

Vreemde gang van zaken bij Roemeens staatsbosbeheer-3

Culturele sector

NAVO opent kantoor in Republiek Moldavië

In tegenstelling tot de landen van de Visegrádgroep dus Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije heeft de Roemeense regering onmiddellijk solidariteit met opname van vluchtelingen betoont, maar plaatst ook vraagtekens bij de EU quota regeling. De intentie van EU is te komen tot een eerlijke verdeling van de vluchtelingen over de EU lidstaten. De aantallen per land zouden zijn gebaseerd op het gemiddeld inkomen(40%),aantal inwoners(40%), werkeloosheid(10%) en reeds aanwezige vluchtelingen. Roemenië realiseert zich de urgentie van de problematiek en heeft de daad bij het woord gevoegd en onmiddellijk zes centra aangewezen die nu in gereedheid worden gebracht:

Roemenie neemt vluchtelingen op conform EU verdeelsleutel

Boekarest, Giurgiu, Galati,Somcuta Mare, Radauti en Timisoara. In november wil de EU reeds 1785 vluchtelingen(met aftrek van de reeds aanwezige vluchtelingen) naar Roemenië overbrengen. Per vluchteling stelt de EU € 6000 beschikbaar aan het land dat een professionele opvang kan waarborgen. Het siert Roemenië dat zij solidair zijn en vluchtelingen opnemen ondanks dat zij geen deel uitmaken van de Schengenzone, waar sommige lidstaten en met name Nederland minder solidair hebben gehandeld ten opzichte van Roemenië. Er zijn ook signalen ontvangen die noodzakelijk maken dat goed wordt gecontroleerd dat vluchtelingen ook recht hebben op een vluchtelingenstatus. Het eerste signaal kwam van de Executive  Director van Frontex de Fransman Fabrice Leggeri die er op attendeerde dat in Turkije wordt gehandeld in vervalste Syrische paspoorten en worden gekocht door mensen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten die beantwoorden aan het profiel van economische migrant. Een tweede geluid dat de persoonlijke waarneming betrof van de interimvoorzitter van de regeringspartij PSD Liviu Dragnea. Deze had het Keletistation in Boedapest incognito bezocht. Daarbij viel hem op dat een groot aantal vluchtelingen jonge mannen waren in goed georganiseerde groepen en als er camera’s in de buurt waren hun gezichten bedekten. Ten tijde van het schrijven van deze nieuwsbrief is de discussie binnen de EU lidstaten nog gaande, dus is een zeker voorbehoud van toepassing want de internationale media geven tegengestelde berichten wat tot uiteenlopende speculaties leidt.