Nieuwsbrief 11 december 2015

Header-news

Overgang van 2015 naar 2016: Van oranje naar groen!

In Nederland mag nog wel een tandje bij worden gezet, want de lijstjes die uit “Den Haag” komen, zijn nogal onvolledig en geven de indruk Overgang van 2015 naar 2016-1een halve waarheid te zijn die zijn toegesneden op persoonlijke politieke stellingnames.Wij wensen onze regering veel daadkracht en wijsheid toe bij het voorzitterschap van de EU in 2016! Vanuit deze Europese invalshoek bezien, durven we te stellen dat het waarschuwend oranje licht nog wel op z’n plaats is, maar de verwachting is dat het in de loop van 2016 op groen zal overspringen. Het is dus aan te bevelen op die trend te anticiperen en wij zullen dat met betrekking tussen Nederlandse en Roemeense economische relaties nauwgezet volgen en u daarop attenderen. Dus zonder glazen bol en uitgaan van de nuchtere feiten.


Overgang van 2015 naar 2016-2

Deze nieuwsbrief verschijnt dit jaar niet meer, maar in januari gaan we weer van start.
Wij maken van de gelegenheid gebruik om u namens het Bestuur en de Raad van Advies sfeervolle dagen en een daverende jaarwisseling toe te wensen en die wensen strekken zich natuurlijk uit tot de degenen die u dierbaar zijn.

Romanian Business Day stimulans voor ondernemen in Roemenië

Romanian Business Day stimulans voor ondernemen in RoemenieDe jaarlijks stijgende belangstelling voor dit bijzondere evenement overtrof ook dit jaar in de Rotterdamse Kuip alle verwachtingen door het grote aantal belangstellenden. Een sterk afwisselend programma waarin op Roemeeense wijze het nuttige met het aangename werd verenigd, maakte waar dat men altijd op zoek moet gaan naar wat mensen verenigd en niet wat hen scheidt en dat geldt ook voor het internationaal zakendoen.Een moment van solidariteit met de slachtoffers van de grote brand in Boekarest waarvan ook een aantal in Nederlandse ziekenhuizen zijn opgenomen werd op een ingetogen wijze herdacht.
Romanian Business Day stimulans voor ondernemen in Roemenie-2Met een feestelijke vlaggenparade voor het stadion werden sponsoren in het zonnetje gezet als blijk van waardering dat vooral zij het werk van de DRN mogelijk maken ten behoeve van collega ondernemers en waar met name de ING het event op belangrijke wijze heeft gedragen waardoor er sprake was van een co-productie van de DRN en de ING.
Op de ontvangst op de tribune beleefden de ondernemers op een aanschouwelijke wijze dat resultaten worden behaald door veel bloed, zweet en tranen, maar maakte de DRN voorzitter de ondernemers duidelijk dat wat zaken doen in Roemenië betreft alle lichten op groen staan. Dat bijeenkomsten als deze mede dienen om informatie uit te wisselen over de concrete kansen, maar ook om elkaar te behoeden voor valkuilen werd duidelijk gemaakt in workshop Cultuur van Zakendoen.

Romanian Business Day stimulans voor ondernemen in Roemenie-3De workshop over de agrarische sector kreeg bijzondere aandacht omdat juist in deze sector in Roemenië op vele deelsectoren tal van nieuwe mogelijkheden gaan ontstaan en waar Nederlandse aanbod van kennis en ervaring perfect op aansluit. Vanzelfsprekend kan een workshop met actuele informatie over fiscale en financiële niet ontbreken en werden door KPMG en ING uitstekend ingevuld.
Tijdens de informatiemarkt en het netwerkgedeelte kwamen vele nieuwe contacten tot stand, waarmee inhoud werd gegeven aan de DRN slogan It’s not who you know, it’s who knows you.
Het evenement legde tevens de basis voor de plannen voor 2016 want dat moet uiteraard aansluiten op de vraag van de ondernemers uit alle sectoren, waardoor het bezoek aan De Kuip nog meer rendement zal genereren. Een greep uit de nog vorm te geven nieuwe plannen zijn onder andere een expertmeeting op het terrein van de agrarische sector, aandacht voor begeleiding van startups in Roemenië, waarbij natuurlijk tal van andere sectoren die deels al on the right track zijn zoals IT, watermanagement, logistiek etcetera worden gevolgd en waar nodig knelpunten zullen worden aangepakt.

Opmerkelijk was de aanwezigheid van Roemeense studenten studerend aan Nederlandse universiteiten en die zich hebben verenigd in de verenigingen Romanian Student Association in the Romanian Business Day stimulans voor ondernemen in Roemenie-4Netherlands(ROSAN) en de League of Romanian Students Abroad(LSRS) . In algemene zin worden zij wel aangeduid als Y generatie en deze high potentials/young professionals zijn na afronden van hun studie zeer gewild op de arbeidsmarkt. De DRN zal derhalve bezien in hoeverre er synergy kan uitgaan van samenwerking met deze Romanian Business Day stimulans voor ondernemen in Roemenie-6organisaties.
In het DRN tijdschrift Roemenië Magazine zal uitvoeriger op voornoemde ontwikkelingen worden ingegaan.
Voor bezoekers zijn de vele (ook persoonlijke) foto’s te downloaden op de website www.dutchromaniannetwork.nl

NetRom Software wint Romanian Business Award 2015

Op donderdag 26 november is de Romanian Business Award 2015 door de Roemeense ambassadeur in Nederland, mevrouw H.E. Ireny Comaroschi, uitgereikt in de Rotterdamse Kuip. Mede-aandeelhouder Hans Schipper nam de prijs in ontvangst omdat directeur Han in ’t Veld in het buitenland was(zie foto). NetRom Software wint Romanian Business Award 2015De prijs, ingesteld door het Dutch Romanian Network (DRN), jaarlijks toegekend op grond van uitzonderlijke prestaties in termen van groei en innovatie en vestigt extra aandacht op het aspect community investment: investeringen in onderwijs, openbare ruimte, re-integratie, armoedebestrijding of andere vormen van maatschappelijke ontwikkeling. Managing director Han in ’t Veld van NetRom Software, op werkbezoek in Silicon Valley, in een videoboodschap: “We zijn zeer vereerd, vooral omdat we voldoen aan het belangrijkste criterium voor deze prijs: community investment. Het Dutch Romanian Network ziet ondernemen als maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat geldt ook voor ons. Sinds de start in 1998 werken wij volgens één cruciaal principe: we bewaren de balans tussen de belangen van medewerkers, opdrachtgevers en de samenleving waarin we opereren. Dat is een dagelijkse uitdaging.

Agrarische sector

Nederlandse Roadshow horticulture Roemenie en Bulgarije

Van 31 januari t/m 4 februari 2016 organiseert Greenport Venlo in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Boekarest. Centraal bij deze roadshow staan vorming van greenports, opzet tuinbouwketens, producentenorganisaties, groenten en fruit sector en de daarmee verwante marketing en logistiek. Er zullen werkbezoeken plaatsvinden aan tuinbouwcentra in Tecuci, Iasi en Boekarest. Nederlandse Roadshow horticulture Roemenie en Bulgarije-1In Bulgarije zal een tuinbouwcentrum nabij de plaats Ruse(gelegen aan de Donau) worden bezocht. Nederlandse Roadshow horticulture Roemenie en Bulgarije-2Voorts zullen er matchmaking bijeenkomsten worden georganiseerd wat de mogelijkheid biedt om tot zaken te komen dan wel nieuwe contacten te leggen, alsmede seminars waar bedrijfspresentaties plaatsvinden. Zoals in de DRN Nieuwsbrief van 3 november jl.is weergegeven, is in Roemenië het Nationale Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 in werking gesteld waardoor Roemenië bij de EU directe toegang krijgt tot 10,6 miljard euro aan directe betalingen, en dus de komende jaren een sterke groei mag worden verwacht. Voor belangstellenden die aan deze Roadshow willen deelnemen en/of het programma willen ontvangen verwijzen wij naar Anda Popescu van de Nederlandse Ambassade tel.+40 21 208 6051 Email: BKR-LNV@minbuza.nl of Florentina van de Business Development Group tel.+40 21 317 9870 Email: florentina.nanu@bdgind.ro

Watersector

Kansen voor Nederlandse watersector in Roemenië

Kansen voor Nederlandse watersector in RoemenieDe European Bank for Research and Development(EBRD) heeft als cofinanciering 72,9 miljoen euro toegekend aan het Roemeense nutsbedrijf S.C.Secom S.A. in Dobreta-Turnu Severin gelegen aan de Donau in Zuidwest Roemenië. Het project is vooral gericht op uitbreiding en modernisering van drink- en afvalwaterbehandeling, zoals de bouw van 13 nieuwe drinkwaterpompstations, 10 nieuwe reservoirs en 27 pompstations voor afvalwater.Voorts meer dan 200 kilometer aan water- en rioleringswerken met ca.15.000 nieuwe aansluitingen en herstel van ca.30.000 bestaande aansluitingen. Kortom, een megaproject dat zeker ook kansen biedt voor de Nederlandse watersector. Zie ook: www.secom-mehedinti.ro

Sector logistiek & transport

Transportbedrijf TB Europe B.V.failliet verklaard

Transportbedrijf TB Europe B.V.failliet verklaardHet bedrijf gevestigd in Udenhout is op 24 november jl.failliet verklaard. De oorzaak van het faillissement is nog niet bekend gemaakt zoals ook niet de mogelijkheid van een eventuele doorstart. TB Europe haalde in december 2014 in 48 uur via een crowdfinance campagne bij Collin Crowdfund nog € 150.000 op. H​et transportbedrijf dat met vestigingen in Nederland, Spanje en Roemenië in heel Europa actief is, zou met de opgehaalde financiering de logistieke dienstverlening rond transporten en samenwerking binnen Europa verder intensiveren.Eveneens een grote investering in 2014 was de aanschaf van maar liefst 25 nieuwe Volvo’s. De 25 nieuwe Volvo trucks waren allemaal uitgerust met diverse technische functionaliteiten. In Roemenië was het bedrijf bekend onder de naam Q-Doz en was gevestigd in Sibiu.

Energiesector

Tien Europese regeringen bestrijden North Stream II pijpleiding

Tien Europese regeringen bestrijden Nord Stream II pijpleidingTien Europese regeringen: Roemenië, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Griekenland,Lithouwen, Polen en Slowakije zijn tegen de uitbreiding van de levering van Russische gas aan West-Europa. Het is volkomen in strijd met de belangen van de EU lidstaten die immers een energie onafhankelijkheid van Russisch gas voorstaan. Omdat meerdere malen gebleken is dat Rusland de gasleveranties als politiek wapen inzet, is het gevaar van instabiliteit aanwezig wat vooral Oekraine zal treffen. Roemenië probeert de energieafhankelijkheid van Rusland al enigszins in te tomen door aan de Oekraine gas te leveren, zoals ook aan Moldavië. Men verzoekt het bij de volgende EU top op de agenda te plaatsen. Bij de pijpleiding North Stream I maakte de Gasunie deel van het consortium uit en bij North Stream II is het Shell. Aangezien de Nederlandse Gasunie een staatsbedrijf is, behoeft deze gang van zaken een nadere toelichting en kan tijdens het Nederlands EU vootzitterschap op de agenda worden geplaatst.

Onroerend goed sector

Volgens het recente onderzoek van de Confederation of the European Bicycle Industry(CONEBI) staat Roemenië met een productie van 820.000 fietsen in 2014 op de zesde plaats. De totale Roemenië een van de grootste fietsproducenten in de EUproductie in EU is 11.930.000 en is stijgende met 5% ten opzichte van 2013. Italië produceerde het grootste aantal fietsen vorig jaar – 2.720.000, gevolgd door Duitsland – 2.130.000, Polen – 991.000, Bulgarije – 950.000, Nederland – 850.000, en Roemenië – 820.000. Als het gaat om fietsonderdelen en accessoires, had de totale markt van de EU een waarde van 1,66 miljard euro in 2014. Roemenië kwam in deze zin op de derde plaats met 220 miljoen euro, na Italië met 491 miljoen euro en Duitsland met 286 miljoen euro. Uit het rapport blijkt ook dat 20.230.000 rijwielen in de EU werden verkocht in 2014, 2,3% meer dan in 2013. Het grootste deel van de fietsen werden in Duitsland verkocht (4,1 miljoen), gevolgd door Groot-Brittannië (3.630.000) en Frankrijk (2.970.000). Ter vergelijking werden slechts 370.000 fietsen in Roemenië verkocht.
Als het gaat om de gemiddelde prijs van een fiets dan is Nederland het duurst met € 844, gevolgd door Duitsland € 528, Zweden € 458, Spanje € 451, en Oostenrijk, Denemarken en Luxemburg € 450. Roemenië heeft één van de laagste gemiddelde prijzen met € 125.
In termen van werkgelegenheid in de fietsenindustrie inclusief accesoires staat Roemenië op de zevende plaats met 1600 werknemers. In de EU zijn totaal 27.670 werknemers werkzaam in deze industrie waarbij Duitsland de lijst aanvoert met 3800 medewerkers.
Als de kwaliteit van de fietsen vergelijkbaar is, kan het grote prijsverschil tussen Nederland en Roemenië tot nadenken stemmen!

Nederland stelt steeds minder voor als handelsland, zegt het CBS. Het aandeel van ons land in de totale wereldeconomie is in de afgelopen 35 jaar bijna gehalveerd.
In 1980 was Nederland nog goed voor 1,3 procent van de handel, afgemeten aan het bruto binnenlands product. Vorig jaar liep dit aandeel terug tot 0,7 procent. Dat komt vooral door de sterke groei van China en de andere opkomende landen, zegt het Centraal Bureau voor Statistiek. Macht Nederland in de wereldeconomie gehalveerdHet aandeel van ’s werelds tweede machtigste economie groeide afgelopen 35 jaar enorm: van 2,4 naar 16,6 procent. Ter vergelijking: in 1980 was de economie van het Aziatische land in omvang nog vergelijkbaar met die van Frankrijk nu. Tegenwoordig is deze ruim 22 keer groter dan Nederland.
Ook het relatieve belang van de 37 meest ontwikkelde economieën samen is sterk afgenomen. In 1980 was hun gezamenlijke aandeel nog 64 procent. Sinds 2008 is het ‘westerse blok’ het grootste deel kwijt: vorig jaar dook het zelfs onder de 43 procent.
Het aandeel van de landen die tot de Europese Unie behoren halveerde in diezelfde periode bijna van 30 tot 17 procent. Amerika deed het iets beter; hun economische belang daalde van 1980 tot 2014 van ruim 22 tot zo’n 16 procent.
China is niet het enige land in Azië dat een sterke groei heeft doorgemaakt. Het aandeel van alle Aziatische opkomende economieën samen groeide van 9 naar 30 procent. Daarbij is het belang van Japan en Zuid-Korea niet eens meegenomen.
Er zijn veel misvattingen over Nederland als handelsland. Zo blijkt ons land niet in de top 10 van exporterende landen in de wereld te staan, maar op de 16de plek. Verrassend is dat niet alleen grote bedrijven exporteren, maar ook veel ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf, zochten RTL Z-verslaggever Hella Hueck en Robert Went van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uit.
(Bron:RTL Z)