Nieuwsbrief 11 december 2018

Header-news

DRN NIEUWS

Gebundelde samenwerking, naast elkaar en consensus in 2019

‘You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards.’ Dit zei wijlen Steve Jobs tijdens een speech op de Universiteit van Stanford. Hij zegt hier iets fundamenteels om te begrijpen waarom we graag terugkijken. Ons brein probeert voortdurend een logische invulling te geven aan een gebeurtenis.

Maar dat lukt niet altijd. De wereld om ons heen begrijpen is een complexe aangelegenheid. Juist door terug te kijken gaan we de verbanden zien en begrijpen waarom iets gebeurt zoals het gebeurt.Het einde van het jaar nadert en je ontkomt er toch niet aan, ook jij zult de komende dagen terugblikken op het afgelopen jaar. Maar als het goed is weet je nu iets beter waarom je dit doet en weet je ook dat terugblikken alleen maar gaat helpen in de toekomst. Dus terugkijken om vooruit te gaan. Mits je natuurlijk durft te erkennen dat je fouten hebt gemaakt en dat die ervaringen kunnen helpen in 2019.
De kunstenares Corry Ammerlaan van Niekerk maakte de sculptuur “Gebundelde samenwerking” en gaf daaraan de betekenis dat “De samenwerking omhoog tillen door een bundeling van krachten; zo kunnen we met elkaar de hele wereld aan”. Het inspireert het Dutch Romanian Network in hun samenwerking met Roemenië om naast hun te gaan staan en niet belerend tegenover hun en onze “werkelijkheid” als zaligmakend te duiden. Dan zal er wederzijds begrip en vertrouwen ontstaan en zal er een klimaat ontstaan waar ruimte is voor een vruchtbare samenwerking.
Media schijnen te willen uitvergroten waar landen onderling in verschillen, maar vrijwel nooit wat landen verenigd.Daarentegen komt  het begrip consensus bereiken bij politici  niet in hun woordenboek voor. Het is dan ook niet vreemd als zij in geloofwaardigheid inboeten, want juist door te blijven hameren op verschillende perspectieven en verschillende benaderingen te hanteren zullen zij die werkelijkheid niet beter gaan begrijpen.

Rest ons u sfeervolle Kerstdagen en een gezond en succesvol en uitdagend 2019 toe te wensen!
Ofwel
Crăciun fericit, mult noroc mai departe şi un an mai bun!!

DRN Nieuwsbrief: 10 jaar actuele en betrouwbare informatie over Roemenië

Per 1 januari 2019 bestaat de DRN Nieuwsbrief 10 jaar en blijkt in een behoefte te voorzien gelet op de nog steeds groeiende database. Deze nieuwsbrief – uniek in zijn soort – neemt een strikt onafhankelijke positie  en doorbreekt de veelal onevenwichtige beeldvorming in de Nederlandse media over Roemenië. De nieuwsbrief zal steeds een bijdrage blijven leveren en door hun gebundelde samenwerking via de ondernemersorganisatie het Dutch Romanian Network consensus trachten te bereiken waarbij betrokkenheid met mens en maatschappij een belangrijke rol spelen. Het zal steeds een accent leggen op de bilaterale economische betrekkingen tussen Nederland en Roemenië vice versa en zal ontwikkelingen die deze betrekkingen verstoren kritisch benaderen. Cultuur en Toerisme zullen niet ongenoemd blijven omdat deze mede de beeldvorming beïnvloeden.
Primair is de nieuwsbrief bedoeld voor de leden van het Dutch Romanian Network en daar is de inhoud ook op gericht.
Deze voorliggende nieuwsbrief heeft een ander karakter omdat simpelweg in de maand december weinig nieuwsfeiten met een economisch karakter voorkomen.

DRN verwelkomt Mazars als nieuw lid

Mazars is een internationale, geïntegreerde en onafhankelijke organisatie. Zij zijn gespecialiseerd in audit, accountancy, fiscale dienstverlening en advies. Mazars is in 86 landen actief, waaronder Roemenië en Nederland. Wereldwijd werken 2000 professionals verspreid over 300 Mazare-vestigingen.
Vandaag de dag wordt er veel van u verwacht. U hoort van alle markten thuis te zijn, waardoor de focus niet altijd op de goede plek ligt. Dit maakt het lastig om de actuele ontwikkelingen en juiste inzichten in uw vakgebied bij te houden. Mazars University is het opleidings- en kennisinstituut voor uw ontwikkeling.

Voor nadere informatie: www.mazars.ro ; contactpersoon: edwin.warmerdam@mazars.ro

Roemeense onderscheiding voor Ben Jager

Tijdens de druk bezochte National Day die deze keer in het teken stond van de viering van het 100 jarig bestaan van de hereniging van Transsylvanië met het toenmalige Koninkrijk Roemenië, ontving Ben Jager uit de handen van ambassadeur Brândușa Predescu de presidentiële onderscheiding National Order “Pentru Merit” met de rang van officer.

Kortweg heeft de honorair consul generaal zich sinds 1990 verdienstelijk gemaakt voor humanitaire hulpverlening via Operation Villages Roumains en promotie van de Roemeense cultuur en toerisme. Via het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteuning verleend bij politieke en economische transitie en de opbouw van een civil society en later het Roemeense lidmaatschap van de EU. De laatste 11 jaar heeft hij zijn focus gericht op de bilaterale economische relaties tussen Nederland en Roemenië.

Go-Bos Press wint Romanian Business Award 2018

Op de onlangs gehouden Romanian Business Day in het stadion De  Galgenwaard te Utrecht werd aan Jan Willem Bos de Romanian Business Award uitgereikt in het kader van cultureel ondernemerschap.Via zijn uitgeverij Go-Bos Press richt hij zich vooral op de Roemeense literatuur, maar heeft daar ook door hem zelf geschreven boeken aan toegevoegd. Wij denken daarbij aan het  gezaghebbend standaardwerk van de  woordenboeken Nederlands-Roemeens en Roemeens-Nederlands. Waaraan een specialistisch woordenboek is toegevoegd het Juridisch-Economisch woordenboek en uiteraard ook in beide talen. Een bijzondere uitgave is zijn eigen werk “Verdacht” dat zijn eigen Securitate dossier is   omdat hij in de periode voor 1989 een aantal jaren woonde en werkte in Boekarest. Jan Willem Bos is een Roemenië deskundige pur sang en is actief als vertaler van Roemeense literatuur in het Nederlands,beëdigd tolk-vertaler Roemeens,publicist, lexicograaf, schrijver, uitgever, reisleider, spreker, docent en redacteur.

Voor nadere informatie: http://janwillembos.nl of www.gobospress.biz of www.bibliografietoemenie.nl

Bouwsector

Albo Deuren uit Albergen investeert in fabriek Arad

Albo Deuren bouwt in Arad een compleet nieuwe fabriek van ruim 3000 m². Door de uitbreiding van deze productielocatie wordt de capaciteit in Roemenië vergroot met meer dan 25%. Binnenkort wordt het nieuwe machinepark geplaatst waarna de productie van binnen- en buitendeuren kan worden opgeschaald. Naast deze productiehal is onlangs ook de  expeditie ruimte vergroot met ruim 600 m². Inmiddels wordt gewerkt aan de nieuwe investeringsplannen in Roemenië o.a. aan een nieuwe spuiterij met de nieuwste spuittechnieken.
Albo Deuren is totaalleverancier van binnen- en buitendeuren en onderscheidt zich op de markt vanwege haar kwaliteit, grote voorraad en productiemogelijkheden van binnen- en buitendeuren voor zowel nieuwbouw als renovatie. Albo Deuren heeft productielocaties in Nederland, Duitsland en Roemenië. Albo Deuren bedient de professionele markt volledig en biedt tevens een breed servicepakket aan als ondersteuning. Van advies bij het ontwerp tot ondersteuning in de uitvoering en montage van de deuren.

Voor nadere informatie zie: www.albodeuren.nl

Sector scheepsbouw

Vreemde gang van zaken bij toewijzing corvettenorder

Zoals eerder gepubliceerd sloot de tender voor de bouw van 4 corvettes en de renovatie van twee fregatten op 26 oktober jl. Vrijwel direct daarna trad de Roemeense Minister van Defensie Mihai Fifor af zonder opgaaf van reden. Alom werd verwacht dat de toewijzing van de order op 7 november jl.zou plaatsvinden, maar een en ander werd uitgesteld tot 15 november jl. De opvolger van Mihai Fifor is Gabriel Les en deze ventileerde op 7 december jl. dat het annuleren van voornoemde order niet uitgesloten was wegens een gebrek aan financiële middelen. Laatstgenoemde heeft thans de definitieve (definitief is in Roemenie een relatief begrip) op 12 januari a.s. gesteld. Tegelijkertijd gaf hij aan dat door de tussentijdse aanschaf van Patriots de grenzen van het defensiebudget zijn bereikt. Het geruchtencircuit vooral gevoedt door het Franse Naval draait op volle toeren en voelt zich daarbij gesterkt door de vreemde uitspraken van de minister. De DRN zal het kritisch blijven volgen en vooral ten aanzien van het zich houden aan de algemene voorwaarden en condities die de Roemeense regering zelf heeft vastgesteld. Fairplay dus.

Sector Logistiek & Transport

TBT Logistic International nieuwe sponsor op Dacia Logan STCC

Per direct is de naam van TBT Logistic International uit Venlo aanwezig op de spectaculaire Dacia Logan STCC van de Roemeense coureur Costi Stratnic. Costi strijdt in 2019 om het Roemeens Heuvelklimkampioenschap en was de afgelopen twee jaar de GT-Kampioen in die discipline van de autosport. Het logo van de Nederlandse transporteur Te Baerts Logistic International BV Holland krijgt een prominente plaats op de unieke bolide. De trucks met de tekst ‘Te Baerts Bloementransport Holland’ zijn dagelijks onderweg naar Centraal- en Oost-Europa en met name naar Roemenië.Het 43-jarige Costi startte zijn racecarrière in 2011 in een Clio Cup-versie. Hij pakte onmiddellijk de titel van ‘best rookie’ en ging het jaar daarop ook rallyrijden in een Dacia Logan. Aangezien hij vlakbij de Dacia-fabriek is geboren heeft hij een zwak voor dit merk. Eind 2016 kreeg hij de kans om de Logan STCC over te nemen van Mattias Andersson.

Onder de vlag van Yacco Racing Romania werd de Logan STCC ingeschreven voor het Roemeens Heuvelklimkampioenschap (Campionatul National  De Viteza Coasta). Het team onder leiding van Zoranca Panici beleefde veel plezier aan de bijzondere aanwinst. Sowieso is de Logan STCC een pure aandachttrekker in de paddock en tijdens de races om het CNVC. Maar ook de prestaties van de aimabele Costi konden met hoofdletters worden geschreven.
Costi verraste het team en de concurrentie, door in het debuutjaar direct de GT-titel te winnen. Dit seizoen was de tegenstand nog groter, met o.a. Mitsubishi Lancer Evo, Porsche 911 GT3, Ferrari 458 en formule-wagens van de merken Radical, Tatuus en Osella.
In een deelnemersveld met ruim 80 auto’s werd de Logan STCC een vaste podiumbezoeker. Costi reed met startnummer 5 voor het algemeen klassement en in de GT-klasse. Het seizoen 2018 omvatte 8 races. Met tweemaal een tweede plaats en liefst zes overwinningen behaalde Costi 197 punten en daarmee met grote overmacht de GT-titel voor tweewielaangedreven auto’s. In het algemeen klassement dat wordt gedomineerd door de vierwielaangedreven Mitsubishi Lancer EVO, behaalde Costi een keurige derde plaats.
In 2019 kan de kampioen rekenen op de steun van TBT Logistic International dat zijn hoofdkantoor heeft in Venlo en dagelijks koeltransporten verzorgt  door geheel Europa. Te Baerts Logistic International BV Holland is specialist in dagelijks vervoer van bloemen, planten en ander koeltransport naar Centraal- en Oost-Europa. Het gerenommeerde transportbedrijf heeft ook een vestiging in het Roemeense Brasov. Zo hebben twee toppers uit transport en sport elkaar gevonden in het kampioenschap, waarvan de eerste race in april 2019 zal worden verreden. Zie ook www.tbtlogistic.ro/nl

Agrarische Sector

Roemenië op achtste plaats inzake landbouwproductie in de EU

De agrarische productie van Roemenië bedroeg in 2017 17,5 miljard EUR, namelijk 4% van de totale landbouwoutput in de Europese Unie (EU), aldus Eurostat.Roemenië staat daarmee op de 8e plaats van Europa’s grootste landbouw output.
Roemenië noteerde ook de derde hoogste stijging van de landbouwoutput in de EU vorig jaar, namelijk 13,2%, na Estland (18,2%) en Ierland (13,6%).


Al met al is de landbouwoutput in de EU in 2017 met 6,2% gestegen tot 432,6 miljard euro. Frankrijk had de hoogste totale landbouwoutput van de lidstaten, EUR 72,6 mrd of 17% van het EU-totaal, in 2017. Het werd gevolgd door Duitsland (EUR 56,2bln, of 13%), Italië (EUR 55,1 mrd, of 13%) , Spanje (EUR 50,6 mrd, of 12%), het Verenigd Koninkrijk (EUR 31,8 mrd, of 7%), Nederland (EUR 28,9 mrd of 7%), Polen (EUR 24,9 mrd, of 6%) en Roemenië ( EUR 17,5 mrd, of 4%).

World Wide Fund Romania waarschuwt voor slecht bosbeheer

Het World Wide Fund(WWF) heeft een ernstige waarschuwing laten horen dat Roemenië thans op ieder moment bossen kan verliezen van circa een half miljoen hectare. Door een verkeerde Roemeense definiering van bossen worden deze niet bewaakt, beschermd of geregenereerd.
Het rapport van het National Forestry Inventory (IFN), geeft aan dat Roemenië 7.000.000 hectare bos heeft, plus ongeveer 800.000 hectare met bomen die niet tot bossen worden gerekend. Het National Statistics Institute (INS) informeert dat het nationale bosbouwfonds ongeveer 6.500.000 hectare heeft.

Als gevolg van de interpretatieverschillen worden ongeveer 500.000 hectare niet als bossen beschouwd, omdat het wettelijke kader zegt dat de bossen groter zijn dan 0,25 hectare en bomen hebben met een minimumhoogte van 5 meter.
WWF Roemenië zegt dat deze stukken bossen vaak het slachtoffer zijn van ongecontroleerde bezuinigingen, gedeeltelijk of totaal, met het oog op landbouwactiviteiten en illegale ontbossing.
Als we de op haar website gepubliceerde release bestuderen met betrekking tot de implementatie van het Nationale Plan voor Regionale Ontwikkeling 2014-2020, ontdekken we dat tot nu toe geen enkel herbebossingsproject is voltooid. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het Roemeense Staatsbosbeheer Romsilva weinig tot niets doet om deze negatieve ontwikkeling te keren en ook een laakbare commerciële exploitatie een rol speelt.

Energiesector

Russische Federatie blijft gasmarkt beheersen

Zoals bekend heeft Roemenië zelf voldoende gasvelden en is daarmee onafhankelijk van het Russische gas. Bovendien legt het de zogenoemde gas pijpleiding BRUA aan(Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk) aan. Weliswaar ligt Hongarije in zekere mate dwars omdat de Orbanregering op goede voet wil blijven met de Russische Federatie. De aanvankelijk door de Russische pijpleiding geplande pijpleiding Southstream die via de Zwarte Zee via Bulgarije de landen Bulgarije, Servië,Hongarije, Slovenië en Oostenrijk van gas zou voorzien, werd onder druk van de EU geannuleerd om een te grote afhankelijkheid van het Russisch gas te voorkomen. Echter thans bouwen de zogenoemde Turkstream pijpleiding die via Turkije, Griekenland en Bulgarije alsnog Europese landen van gas gaat voorzien. Minstens de helft van de nieuwe doorvoer Russisch gas zal via deze pijpleiding de Europese markten te bereiken via Turkije,aldus president Erdogan.
De situatie in Noord-Europa is niet veel anders want Gazprom biedt een derde van de behoeften aan aardgas in Europa. De Russische groep levert Europa aardgas via drie belangrijke routes: Oekraïense pijpleidingen, de Yamal-Europa-route, via Wit-Rusland en Polen, en de Nord Stream-gaspijpleiding die Rusland en Duitsland via de Oostzee met elkaar verbindt. Zij het dat de VS (duur) gas aan Polen wil leveren en er contacten zijn met Noorwegen om een alternatief te bezien. Kortom de illusie dat men onafhankelijk van het Russisch gas zal zijn is als een zeepbel uit elkaar gespat.

Sector Toerisme

National Geographic: Sibiu op lijst van “cool cities” in 2019

In het actuele tijdschrift van National Geographic worden 19 must see bestemmingen besproken en daarin wordt ook de Roemeense stad Sibiu genoemd. Nadat Sibiu in 2007 de Culturele hoofdstad van Europa werd, is de stad en zijn directe omgeving in 2019 de Europese Regio van de Gastronomie. Dus een uitgelezen kans om de gevarieerde gerechten van Transylvania te proeven, aldus National Geographic.

Hoewel Sibiu op zich al een bezoek waard is, want het is een prachtig bewaard gebleven 800 jaar oude ommuurde stad en vol met kronkelende straatjes, pleinen en grote kerken, evenals het prachtige Brukenthal National Museum dat stamt uit 1817 en waar veel beroemde Nederlandse en Vlaamse schilders te bewonderen zijn.
Dat in combinatie met een jaarprogramma met voedselfestivals en -evenementen, markten en gespecialiseerde rondleidingen gericht op de diversiteit aan gerechten uit heel Transsylvanië maakt het extra aantrekkelijk om de stad te bezoeken. Maar Sibiu is niet alleen een prachtige stad, maar ook zijn  omgeving met 18 dorpen die Marginimea Sibiului worden genoemd in een bergachtige omgeving, zoals Paltinis(35 km ten zuiden van Sibiu), dat als wintersportgebied bekend is geworden. Dus ook wij vinden Sibiu en omgeving een echte aanrader!

Culturele sector

Beleef het ultieme kerstgevoel tijdens ‘A Christmas Carol Concert’

Het is inmiddels een traditie geworden. In de aanloop naar de feestdagen genieten jaarlijks tienduizenden mensen van de befaamde kerstconcerten. Een groot symfonisch orkest en een koor – samen meer dan 100 musici – vertolken onder leiding van dirigent Raymond Janssen de grootste kerstklassiekers aller tijden.

Onder meer Avé Maria, The Little Drummer Boy en Hallelujah brengen het publiek in vervoering. Dit jaar krijgt de voorstelling als titel ‘A Christmas Carol Concert’ mee en is spectaculairder dan ooit. Niet alleen de muziek is adembenemend. Dat geldt ook voor de speciale effecten die aan de concerten worden toegevoegd. Laat u betoveren door de magie van kerst en geniet samen met uw familie van ‘A Christmas Carol Concert’.
Lichteffecten, sneeuwvlokken en een overvloed aan uitbundige kerstdecoratie zorgen voor een optimale beleving. Tijdens de concerten in Den Haag en Groningen is de Nederlandse musicalster Bert Simhoffer uw gastheer. Hij is bekend van rollen in onder meer The Christmas Show in de Ziggo Dome, Mary Poppins en Aspects of Love. Op charmante wijze en deels zingend presenteert hij dit jaar ‘A Christmas Carol Concert’.Natuurlijk blijft een hoofdrol weggelegd voor de muziek en die is ook dit keer weer van uitzonderlijke klasse. Het meermaals bekroonde symfonische orkest bestaat uit louter top musici en staat onder leiding van de gerenommeerde Nederlandse dirigent Raymond Janssen. Hij is geen vreemde in de wereld van klassieke muziek en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om originele en kwalitatief hoogstaande concerten.
Janssen slaagt er telkens weer in om complete orkesten en koren in spectaculaire bezetting naar Nederland, Duitsland, Italië en België te halen. Janssen maakt jaarlijks furore met de kerstconcerten, had veel succes met onder meer de Carmina Burana en is bekend van begenadigde uitvoeringen van de Matthäus Passion. Dit jaar schitterde hij tevens met een groots Opera Gala in het Concertgebouw. Tijdens dit operagala ontving hij uit handen van de Roemeense Ambassadeur Brandusa Predescu de Presidentiële Order Cultural Merit in de rang van Grootofficier voor zijn promotie van de Roemeense cultuur.
Voor ‘A Christmas Carol Concert’ heeft hij een beroep gedaan op The International Symphony Orchestra en The New Romanian Symphonic Choir. Alles is uit de kast getrokken om het publiek een onvergetelijke ervaring te bezorgen die alle voorgaande edities van de kerstconcerten overtreft. Na een jaar van intensieve voorbereidingen heeft dat geresulteerd in een programma vol verrassende uitvoeringen van onder meer ‘Carol to the King’, ‘Lonely Sheppard’, ‘O Holy Night’, ‘Bell Song’ en het swingende ‘I Will Follow Him’. De kerstconcerten zijn dit jaar te zien in onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, het World Forum Theater in Den Haag , Martini Plaza in Groningen, Basiliek in Oudenbosch en de Grote Kerk in Apeldoorn. De tournee is op 9 december van start gegaan en het laatste concert vindt plaats op 17 december.

Via de link kunt u de plaatsen van de concerten raadplegen en een reservering maken: https://www.tec-entertainment.com/a-christmas-carol-concert/waar-en-wanneer/

André Rieu treedt op in Cluj-Napoca in 2019

Evenals de andere bekende Limburgse dirigent Raymond Janssen heeft ook André Rieu de weg gevonden naar het Roemeense concertpubliek na eerder een succesvol optreden in Boekarest. Met zijn Johann Strauss Orkest zal hij op 5 april 2019 optreden in het stadion BT Arena in Cluj Napoca, waar ook veel Nederlandse bedrijven gevestigd zijn.

Tickets voor het concert van volgend jaar in Cluj zijn vanaf donderdag 29 november om 10:00 uur te koop. Fans kunnen online tickets kopen bij Eventim.ro en Andrerieu.com, of bij Orange-, Vodafone- en Germanos-winkels, Carturesti en Humanitas-boekwinkels, Carrefour-supermarkten, OMV-tankstations of bij het ticketkantoor in Iulius Mall. Prijzen beginnen bij RON 200 (EUR 43).

Europese ontwikkelingen

Brede steun voor toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen

Het Comité van burgerlijke vrijheden ondersteunt de snelle toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. EP-leden in de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement (LIBE) hebben onlangs de EU-lidstaten aangespoord om snel de toetreding van Roemenië en Bulgarije akkoord met het Schengengebied, volgens een verklaring op de website van het Europees Parlement.

Het oorspronkelijke idee van een toetreding in twee fasen werd door de leden van de Commissie verworpen, door te kiezen voor één rechtshandeling waardoor de twee landen snel volwaardige leden konden worden.Het tweestappenplan omvatte de opschorting van controles aan de binnen- en buitengrenzen en later op het land.”LIBE bevestigt opnieuw dat Roemenië en Bulgarije volwaardige leden van het Schengengebied moeten worden en het idee van gedeeltelijke toetreding afwijzen,” zei het Bulgaarse parlementslid Sergei Stanishev.” De twee fase’s benadering schept een gevaarlijk precedent, die geen wettelijke grondslag heeft “, voegde hij eraan toe.Volgens de leden van de Commissie heeft uitstel van de toetreding van Roemenië en Bulgarije negatieve gevolgen, zowel op het niveau van de twee landen als op het niveau van de Europese Unie.Het ontwerp werd door LIBE goedgekeurd met 36 stemmen voor, 4 tegen en 1 onthouding. De definitieve beslissing zal in december worden genomen. De voorzitter van de Europese Commissie Claude Juncker heeft zich ook voor de toetreding uitgesproken. Het definitieve besluit over de toetreding van de twee landen tot het Schengengebied moet met eenparigheid van stemmen door de EU-Raad van Ministers worden genomen. Met name Nederland heeft zichzelf een slechte naam bezorgd door vast te houden aan de koppeling met het Cooperatie- en Verificatie Mechanisme wat de Nederlandse invloed in beide landen heeft geminimaliseerd en waarvan vooral het Nederlandse bedrijfsleven schade heeft ondervonden, zoals ook wordt bevestigd door het VNO-NCW en het Dutch Romanian Network.

Roemenië Voorzitter van de Europese Raad in 2019

Met ingang van 1 januari a.s. zal Roemenië voor een periode van 6 maanden de rol van voorzitter van de Raad van Ministers(in negen formaties) vervullen. Dat zijn de organen waar de echte besluiten moeten worden genomen. Deze Europese Raad mag niet worden verward met de Raad van Europa. De permanente voorzitter van de Europese Raad is Donald Tusk.

Het voorzitterschap speelt een voortrekkersrol bij de werkzaamheden van de Raad inzake EU-wetgeving en zorgt daarbij voor de continuïteit van de EU-agenda, ordelijke wetgevingsprocessen en samenwerking tussen de lidstaten. Daarom moet het voorzitterschap optreden als een eerlijke en neutrale bemiddelaar. Het voorzitterschap leidt de zittingen van de verschillende Raadsformaties (uitgezonderd de Raad Buitenlandse Zaken) en de vergaderingen van de voorbereidende Raadsinstanties, waaronder vaste comités (zoals het Comité van permanente vertegenwoordigers: het Coreper) en werk‑groepen en comités die zeer specifieke onderwerpen behandelen. Het voorzitterschap vertegenwoordigt de Raad in zijn betrekkingen met de andere EU‑instellingen, in het bijzonder met de Commissie en het Europees Parlement. Het moet overeenstemming over wetgevingsdossiers trachten te bereiken via trialogen, informele onderhandelingen en vergaderingen van het bemiddelingscomité.
Tijdens het Roemeense voorzitterschap vinden twee belangrijke Europese events plaats en dat is op de eerste plaats de Brexitdatum van 29 maart a.s. Een gebeurtenis van grote betekenis en invloed zal hebben op de EU. Een andere belangrijke gebeurtenis zullen de Europese verkiezingen zijn die van 23 tot en met 26 mei a.s.plaatsvinden en daarbij zal het Roemeense voorzitterschap van invloed zijn vooral in organisatorische zin zoals de Europese topberaadslagingen regelen.

Het logo van het Roemeense EU voorzitterschap is ontworpen door  Ioan Nicolae Dobrinescu, een 14 jarige leerling van een middelbare school in Boekarest. Zijn motivering voor de creatie van een Dacische wolf is: “Ik deed het met heel mijn hart. Voor mij moet de Europese Unie zeker zijn van zichzelf, sterk. Ja, zoals een wolf. Een wolf – zoals we leerden in de geschiedenisles – maakt deel uit van alle Europese culturen. We hebben ook op school geleerd dat Roemenië de grootste wolvenpopulatie van Europa herbergt. Ik ben blij dat we de natuur beschermen. Ik denk dat we Europa dat moeten vertellen, “benadrukte hij.

Dat dus in 2019 de wereldwijde focus op Roemenië is gericht, behoeft geen nadere uitleg. Het land zal in ieder geval meer bekendheid krijgen en  dat lijkt ons geen overbodige luxe. Vooral politici zullen zich gedwongen voelen om zich meer kennis eigen te maken van het land en zijn geschiedenis en cultuur.Zij kunnen niet meer volstaan met een dossier van krantenknipsels, waarin teveel opinie’s zijn opgenomen en te weinig feitelijke informatie. De tot op heden verschenen EU rapportages zijn nogal onevenwichtig opgesteld .Overigens zal het bedrijfsleven de toon aangeven want in het algemeen gesteld zijn de economische relaties richtinggevend. Dus een zekere alertheid bij het Nederlands bedrijfsleven zal de DRN graag ondersteunen.

Wat doet de EU voor mij – Een interactieve presentatie

“EP-verkiezingen van volgend jaar zijn waarschijnlijk de belangrijkste in de geschiedenis van de EU”, aldus vertegenwoordigers van het Europees Parlement in een discussie met Roemeense journalisten in Brussel. De belangrijkste zorgen van de Europese parlementsverkiezingen zijn gerelateerd aan een lage opkomst vooral onder jongeren. Negatieve beeldvorming over de EU waarbij vooral Brexit het negatieve sentiment versterkt.

In dit opzicht heeft het Europees Parlement een interactieve applicatie die samengebracht gelanceerd, in alle talen, grote projecten met EU-gelden in alle regio’s, maar ook strategische beslissingen die het leven van alledag Europese burger beïnvloed, en het elimineren van roamingtarieven of maatregelen ter verbetering van de milieubescherming.
Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat vooral de onwetendheid een oorzaak van de lage opkomst is.Volkomen onterecht dichten nationale politici uit een persoonlijke profileringsdrang of nationalistische motieven zich een rol toe die vele malen groter lijkt dan de leden van het Europese parlement. Het leidt vaak tot een verkeerde beeldvorming en daarom heeft de EU een interactieve website https://www.what-europe-does-for-me.eu/en/ opgestart waar iedereen per land en zelfs per provincie of regio zelf kan raadplegen wat de EU voor je doet. Voorlopig nog in de Engelse taal maar voortdurend worden er talen aan toegevoegd. Kort overzichten met feitelijke gegevens en to-the-point, dus makkelijk leesbaar. Hierdoor wordt je minder afhankelijk van de persoonlijke opinie van een journalist of door een politiek ingekleurd verhaal. Tip: Voor het gedeelte “In mijn regio” kunt u een kaart selecteren waarin u gemakkelijker kunt navigeren en projecten in uw regio sneller kunt vinden door de bladwijzer te selecteren (in de linkerbovenhoek).
Wij kunnen je deze site van harte aanbevelen!

Bijzondere berichten

Historisch aandenken : Pecunia non olet!

De Nationale Bank van Roemenië (BNR) heeft verschillende munten uitgegeven ter gelegenheid van de 100-jarige verjaardag van de Roemeense Unie van 1918. Het zijn een gouden munt, een zilveren munt en een koperen verzamelaarsmunt voor numismatische doeleinden, samen met een koperen herdenkingsmunt als betaalmiddel.

De gouden munt heeft de nominale waarde “500 Lei”, de zilveren munt heeft de nominale waarde “10 Lei” en de koperen verzamelaarsmunt en de koperen circulatiemunt heeft de nominale waarde “50 Bani”. De voorzijde van de munten toont de Grote Unie in Alba Iulia, op 1 december 1918, naast andere elementen. Op de achterkant van alle munten zijn de portretten van Ştefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băseşti, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş en Iuliu Hossu, prominente persoonlijkheden die hebben bijgedragen aan het bereiken van de Grote Unie.
De oplage is van 200 gouden munten, 200 zilveren munten, 5.000 koperen verzamelaarsmunten met een nominale waarde van 50 bani en 1 miljoen koperen circulatiemunten met een nominale waarde van 50 bani.
De gouden munt verkoopt voor RON 7.615 (EUR 1.634), de zilveren munt voor RON 330 (EUR 71) en de koperen collectormunt voor RON 10 (iets meer dan EUR 2). Alle prijzen zijn exclusief btw.
De verzamelaarsmunten van goud, zilver en koper worden voor numismatische doeleinden in omloop gebracht via de regionale afdelingen van de Nationale Bank van Roemenië in Boekarest, Cluj-Napoca, Iaşi en Timişoara.
De koperen herdenkingscirculatiemunten zullen via de regionale kantoren van de Nationale Bank van Roemenië in Boekarest, Cluj-Napoca, Iaşi en Timişoara in omloop worden gebracht bij het verrichten van contante betalingen aan kredietinstellingen of aan de Schatkist. Gelet op de geringe oplage mag worden verwacht dat deze snel zijn uitverkocht en daardoor in waarde zullen stijgen.

Uitgifte nieuwe bankbiljetten en munten in Roemenië 

De centrale bank van Roemenië(BNR) heeft aangekondigd dat het bankbiljetten en munten met het nieuwe wapenschild van Roemenië in omloop zal brengen.

Op de nieuwe bankbiljetten staat “1 ianuarie 2018” op de voorzijde. Alle andere grafische elementen van de bankbiljetten en munten hebben het nieuwe wapenschild.De kenmerken en de beveiligingskenmerken zullen dezelfde zijn als die van bankbiljetten en munten die momenteel in omloop zijn, aldus de BNR.
De nieuwe bankbiljetten en munten zullen geleidelijk in circulatie worden gebracht, afhankelijk van de werkelijke behoeften van de geldcirculatie. Ze zullen circuleren naast degenen die momenteel in omloop zijn.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.