Nieuwsbrief 12 januari 2018

Header-news

DRN NIEUWS

DRN wenst u een gezond en succesvol 2018 toe!

Zoals ieder jaar wordt door ons even teruggekeken naar 2017 maar de focus ligt op wat voor ons ligt. In deze nieuwsbrief is derhalve minder nieuws van het bedrijfsleven, waarvan de afgelopen vakantieperiode de oorzaak is. Dus even opladen en dan weer aan de slag. Zoals een bekende Nederlandse ondernemer in de vorige nieuwsbrief aangaf “En er was maar één conclusie mogelijk: we gaan gewoon door. Met vooroordelen bestrijden en met ondernemen”. Economisch gezien staat het licht op groen, hoewel de fiscale hervormingen voor menige ondernemer een horde zal zijn die hij moet nemen. Er wordt nogal eens vergeten dat Roemenië een land is dat van heel ver moest komen en dat gaat met vallen en opstaan. De ondernemers weten dat je niet tegenover de Roemenen moet staan, maar er naast . Dus beoordelen in plaats van veroordelen en dan boek je resultaten en iedere ondernemer is per definitie resultaatgericht. De nieuwsbrief is er om de kansen te duiden en ontwikkelingen aan te geven waar een ondernemer op kan anticiperen. De DRN is als organisatie erop gericht om de ondernemer te ondersteunen om zijn doelstellingen waar te maken.

Water sector

Nieuwe kansen voor bedrijven actief in de drink- en afvalwaterbehandeling

De Roemeense Europese Commissaris Corina Cretu heeft een bedrag van € 86,6 miljoen beschikbaar gesteld voor aansluiting op drinkwaternetwerk in het district Alba. De middelen worden beschikbaar gesteld door het Europese Cohesiefonds.Volgens de EU commissaris mag nergens in de EU aansluiting op schoon drinkwater een overbodige luxe zijn. Het betekent tegelijkertijd ook de aanleg van een afvalwatersysteem. Het betreft 23 gemeentes in onderhavig district en men verwacht dat het project ultimo 2021 voltooid kan zijn.

Agrarische sector

Kansen voor de Nederlandse fruitsector

Roemenie is van oudsher een fruitproducerend land. De meeste van de ongeveer 150.000 ha aan fruitbomen zijn echter oud en slecht onderhouden. Door de groeiende vraag is er behoefte aan vernieuwing van de boomgaarden.Daarom heeft Roemenie een subprogramma voor de fruitsector opgenomen in het Rurale Ontwikkelingsprogramma voor 2014 tot 2020. Dit programma wijst € 282 miljoen toe aan de Roemeense fruitketen tot 2020. De fruitproductie kent een lange traditie in Roemenie, onder andere door het gunstige klimaat. Verval van de boomgaarden zette echter in na de val van Ceaucescu in 1989. Toen werd veel collectief land teruggegeven aan de voormalige eigenaren waardoor veel kleine bedrijven met weinig financiele armslag ontstonden. Op dit moment bestaat ruim 80% van de ongeveer hectare fruitboomgaard uit appels en pruimen. De beschikbaarheid van fondsen voor investeringen(€ 282 miljoen) levert interessante kansen op voor Nederlandse bedrijven. Nederland heeft een goede reputatie in Roemenie op het gebied van de tuinbouw, zowel voor groenten als bloemen en fruit.

Hierdoor kunnen Nederlandse leveranciers van materieel en technologie een rol spelen in de ontwikkeling van de Roemeense fruitsector. Een groep van bedrijven heeft reeds een consortium gevormd onder de naam Holland Fruit House(Romania) en is al zeer actief op de Roemeense markt mede dank zij het Nederlandse programma Partners in International Business(PIB). De DRN Task Force Agri & Food ondersteunt het consortium omdat de coordinator van het consortium deel uitmaakt van de Task Force.

Voor nadere informatie verwijzen wij u naar: Fred Evers(coordinator), email info@eversinternational.eu, mobiel +31 6549 56148

Agrokansen in Roemenië en Bulgarije

Op 9 februari a.s. organiseert Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) een seminar in samenwerking met de Nederlandse ambassades in Boekarest en Sofia en met het consultant De Boer op Advies in Den Haag dat zich met name richt op starters die belangstelling hebben voor wat die beide landen hun kunnen bieden. Dus in de ruimste zin van het woord, dus investeringskansen in de akkerbouw of het bodembeheer/nutriëntengebruik in Roemenië of de Bulgaarse varkenssector.

Het Institute of Agricultural Economics of the Romanian Academy en het Bulgaarse marktonderzoeksbureau InteliAgro hebben recent 2 rapporten geschreven die de sector en de recente veranderingen goed in beeld brengen. De rapporten zijn geschreven in opdracht van het landbouwteam van Roemenië en Bulgarije. Na uw aanmelding voor het seminar ontvangt u deze rapporten 1 week van tevoren, om u voor te bereiden op het seminar. Voor nadere informatie, aanmelding en programma verwijzen wij u naar: https://www.rvo.nl/actueel/evenementen/seminar-agrokansen-roemeni%C3%AB-en-bulgarije

Sector scheepsbouw

Damen Shipyards Galati krijgt opdracht voor Marine Aggregate Dredger

Recent heeft Damen Shipyards Galati deze belangrijke opdracht van het Britse bedrijf Cemex UK Marine Ltd ontvangen om het schip te bouwen. Het in Roemenië te bouwen schip is ontworpen om zand en grind van de zeebodem te halen tot een diepte van 55 meter, dus ook in de uitdagende omstandigheden in de Noordzee.

Met een specifieke sluispassage die de totale lengte van het schip tot 103,5 meter beperkt, worden nog steeds een draagvermogen van bijna 7000 ton en een snelheid bij een geladen diepgang van ongeveer 12 knopen bereikt. “We zijn vereerd om met CEMEX samen te werken aan dit innovatieve project. Bij Damen zijn we altijd bereid om een ​​uitdaging aan te gaan en dit schip, dat een aantal nooit eerder toegepaste functies bevat, is daar een goed voorbeeld van. We hebben er vertrouwen in dat de MAD alle benodigde eigenschappen heeft om de geaggregeerde baggervloot actueel en toekomstbestendig te maken. We kijken ernaar uit om eind 2019 de eerste MAD in actie te zien “, zegt regiodirecteur van Damen, Frank de Lange.
Roemeense Damen Shipyards Galati is de grootste van de 32 scheepswerven van Damen Shipyards Group. Damen Galati heeft een zeer gediversifieerde portefeuille, waaronder ankerbehandelaars, kustwachtschepen, patrouilleschepen / marineschepen, platformbevoorradingsschepen en logistieke ondersteuningsvaartuigen, RoRo-schepen, veerboten, baggerschepen en binnenvaartschepen.

Sector Toerisme

Huffington Post:Is Roemenië het mooiste land van Europa?

De Huffington Post is een veel gelezen liberale Amerikaanse nieuws- en opinie website en blog die de retorische vraag stelde of Roemenië het mooiste land van Europa is en zichzelf het antwoord gaf: It Just Might Be! En het vervolgens als volgt motiveerde:
“Betoverende pleinen uit de middeleeuwen, glooiende heuvels zover het oog reikt, kastelen gehuld in het mysterie van graaf Dracula, steile uitzichten op de bergen en een ogenschijnlijk oneindige reeks forten en kerken.


En vergeet de Transfăgărăşan niet – en volgens “Top Gear”misschien wel de meest spectaculaire weg ter wereld. ‘Transfăgărăşan’ (zie foto) slingert door het Fagarasgebergte in een schokkende reeks haarspeldbochten en scherpe afdalingen waar je witte knokkels van krijgt. Het 56-mijl pad klimt naar een hoogte van 6.699 voet(ca.2041 meter), langs prachtige uitzichten op Vidaru en Balea (gletsjer) meren en watervallen. De natuurlijke schoonheid en culturele diversiteit van Roemenië zal u verrassen. Grenzend aan de Zwarte Zee gelegen in Zuidoost-Europa alsook het land van de Donau en de Karpaten, ” zo werd bericht door Patti Morrow van de Huffington Post.
Voorts beschreef het artikel de steden en bezienswaardigheden in Boekarest, Sibiu, Saschiz, Sighisoara, Sibiel, Brasov, Biertan, Rupea, Bran Castle, Cristain, Rosnov, Peles Castle en ga zo maar door.

Economische ontwikkelingen

Stedelijk concurrentievermogen van Boekarest gedaald

In het Global Urban Competitiveness Report 2017-2018, gezamenlijk uitgegeven door de Nationale Academie voor Economische Strategie (NAES), Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen (CASS) en de VN-Habitat staat aangegeven dat Boekarest 16 posities is gezakt en nu op de 188ste plaats staat.
“Stedelijk concurrentievermogen is nauw verbonden met economische en sociale ontwikkeling. Steden met een betere infrastructuur genereren een grotere stedelijke productiviteit “, legt Andreea Paul uit, oprichter van INACO, een netwerk en denktank van lokale managers, consultants en economische experts. “Toenemende stedelijke productiviteit genereert op zijn beurt hogere inkomens voor alle segmenten van de samenleving: burgers, lokale autoriteiten en de overheid. Meer concurrerende steden trekken ook talent en kapitaal aan, huren vakmensen in, creëren een ‘positieve cyclus’ van welvaart voor iedereen, betoogt Paul.
De City Competitiveness Index weerspiegelt stedelijke welvaart, armoede en voordelen van stedelijke bewoners, gerangschikt op een wereldwijde schaal en over meer dan 1000 steden. Het verlies van concurrentievermogen van steden is een van de belangrijkste en meest uitdagende actuele problemen, waarschuwt INACO.
De economische concurrentiekrachtindex van Boekarest is net iets meer dan de helft (0,51) van de New York-score (1,00), de stad die bovenaan de ranglijst van dit jaar staat.
“De wereld van vandaag ondergaat fundamentele veranderingen, waarbij stedelijke agglomeraties de belangrijkste platforms voor menselijke activiteiten en de belangrijkste motoren van ontwikkeling zijn.” Technologische innovatie drijft de toekomst van mondiale steden en het stedelijk systeem. Boekarest kan deze wereldwijde trends niet negeren en heeft de plicht tegenover zijn inwoners om zich te heroriënteren op een concurrentiebevorderend lokaal ontwikkelingsbeleid, “legt Paul uit.
In de ranglijst van de meest concurrerende steden ter wereld staat New York, Los Angeles, Singapore, Londen, San Francisco, Shenzhen, Tokio, San Jose, München en Dallas bovenaan. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam staan respectievelijk op 90, 117 en 128 en zijn op Europese schaal zogenaamde middenmoters.

Officiële economische prognose voor 2018

De Nationale Prognose Commissie(CNP)- het Roemeense equivalent voor het Centraal Plan Bureau(CPB) –  heeft een optimistische kijk op de economie van het land voor 2018.
Volgens de laatste prognose van CNP zal het bruto binnenlands product  (bbp) van Roemenië dit jaar met 5,5% stijgen tot 907,9 miljard RON (ongeveer 199 miljard EUR). Het BBP per hoofd van de bevolking komt daarmee op 46.617 RON (10.245 EUR).
De totale consumptie zal dit jaar met 5,8% stijgen, waarbij de gezinsconsumptie met 6,2% stijgt. De gemiddelde inflatie op jaarbasis zal op 3,1% uitkomen.
De prognosecommissie verwacht ook dat de gemiddelde EUR / RON-wisselkoers dit jaar daalt, tot RON 4,55 per EURO. In 2017 bedroeg de gemiddelde wisselkoers RON 4.5681 per EURO.
Het gemiddelde aantal werknemers in de Roemeense economie zou in 2018 met 4,2% moeten stijgen, tot 5,14 miljoen mensen, terwijl het aantal werklozen zou moeten dalen tot 351.000 voor een werkloosheidspercentage van 3,9%. Het gemiddelde nettoloon zal naar verwachting met 11% stijgen tot RON 2.614 (EUR 574).

Doing Business 2018: Roemenië moet een tandje bijzetten

Ter aanvulling op de Economische Prognose van de Roemeense Nationale Prognose Commissie die zich op 2018 richt, heeft de Wereldbank haar onderzoek gericht op de behaalde resulaten in 2017.
Roemenië staat op de 45ste plaats in de Doing Business 2018-ranglijst van de Wereldbank (WB), met een totaalscore van 72,87 punten, precies onder de Republiek Moldavië (44e positie).
Hoewel de algemene score van Roemenië dit jaar 0,17 punten hoger ligt dan vorig jaar, verloor het land negen posities in deze jaarlijkse ranglijst die op basis van een reeks criteria de economieën van 190 landen analyseert.
Volgens het rapport van de Wereldbank dat onlangs is gepubliceerd, heeft Roemenië vooruitgang geboekt op het gebied van belastingontvangsten, waar het de 42e plaats ter wereld bekleedt, acht posities hoger dan vorig jaar.
De belangrijkste daling was de indicator met betrekking tot “de uitgifte van bouwvergunningen”, waarbij het 55 posities verloor en 150e staat, vergeleken met 95, vorig jaar.
Bij de indicator over de oprichting van een bedrijf verloor Roemenië twee posities en noteerde het 64e in vergelijking met het 62e, vorig jaar. De gemiddelde tijd voor het opzetten van een bedrijf is 12 dagen, vergelijkbaar met 2016.
Roemenië verloor 13 posities bij de indicator over “het verkrijgen van een lening”, waar het de 20e plaats behaalde, vergeleken met de 7e positie in 2016, en daalde ook 13 posities door de indicator “toegang verkrijgen tot het elektriciteitsnet”, rangnummer 147, vergeleken met de 134e positie vorig jaar.
Roemenië scoort hoger dan landen zoals Italië, 46e positie, Hongarije, 48e positie, Bulgarije – 50e positie, België – 52e maar lager dan de landen Estland, positie 12, Litouwen – 16, Letland – 19, Polen – 27, Tsjechië – 30, Kazachstan – 36, Slovenië – 37, Slowakije – 39, Servië – 43, Republiek Moldavië – 44. Overigens staat Nederland op de 32ste plaats.
Van de 190 landen die door de Wereldbank zijn ondervraagd in het rapport “Doing Business 2018”, worden de hoogste posities ingenomen door Nieuw-Zeeland (86,55 punten), gevolgd door Singapore, Denemarken, Zuid-Korea, Hongkong, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Op de laagste posities in de ranglijst staan ​​Venezuela (30,87 punten), Eritrea (22,87 punten) en Somalië (19,98 punten).
De Wereldbank wijst erop dat vorig jaar een recordaantal van 119 economieën 264 hervormingen heeft doorgevoerd om het proces van vestiging van een onderneming te vergemakkelijken, banen te creëren en investeringen aan te trekken.
Het rapport van de internationale financiële instelling analyseert 190 economieën op basis van 11 criteria, zoals de oprichting van een bedrijf, het proces van het verkrijgen van een lening, de toegang tot het elektriciteitsnet,grensoverschrijdende transacties, etcetera. Het lijvige rapport (222 pagina’s) is te raadplegen op http://www.doingbusiness.org

Op een paar uitzonderingen na zijn per 1 januari 2018 een aantal belangrijke fiscale veranderingen van kracht geworden voor werknemers die in Roemenië werken. Kort gezegd, gaan de werknemers de sociale lasten en gezondheidsbijdragen betalen, maar daar staat tegenover dat het minimumloon wordt verhoogd en de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Als we de eerste reactie van ondernemers horen, dan heeft de Roemeense belastingdienst bij de invoering nogal wat steken laten vallen en dreigen er onnodige financiële problemen te ontstaan die blijkbaar in het voortraject niet gesignaleerd zijn.
Tevens zullen ondanks de beloften van de regering sommige nettolonen dalen, en andere zullen slechts met een paar lei stijgen. Vanaf 1 januari 2018 zijn de verplichte bijdragen voor de werknemers de pensioenbijdrage (25%) en gezondheidsbijdrage(10%). Voor de afdracht blijft echter de werkgever verantwoordelijk.
Zo hebben veel Roemeense bedrijven aangekondigd dat ze het nettoloon van hun werknemers niet zullen laten dalen, dus zullen ze het brutoloon verhogen of andere juridische vormen vinden om dit te garanderen, zoals het geven van bonussen.
De wijziging in de arbeidscontracten(31 maart a.s.) blijkt voor de werkgevers nogal wat vragen op te roepen en de overheid kan zich niet beperken tot een formulering die geen rekening houdt met de praktijk.

Vanaf 1 januari 2018 daalt de inkomstenbelasting van 16% naar 10%.Dit zijn de volgende inkomstencategorieën:

  • onafhankelijke activiteiten;
  • lonen en salarissen;
  • de verwijdering van het gebruik van de goederen;
  • investeringen;
  • pensioenen;
  • landbouw, bosbouw en visteelt;
  • prijzen;
  • andere bronnen.

Ondanks de overdracht van bijdragen en de verlaging van de CAS- en CASS-niveaus, evenals de daling van de inkomstenbelasting, worden sommige werknemers door deze nieuwe belastingregeling echter bijzonder benadeeld.  Hiervoor heeft de overheid een aparte regeling opgezet. Het gaat om IT-medewerkers en mensen met een handicap die geen inkomstenbelasting betalen en derhalve kan er geen compensatie worden betaald, wat als gevolg zou hebben dat het inkomen van deze werknemerscategorieën met ongeveer 6% zou zijn gedaald

Het minimum loon wordt vanaf 1 januari 2018 verhoogd van 1.450 lei per maand tot 1.900 lei per maand. Uitgaande van  een volledige arbeidsduur van gemiddeld 166 uur. Dit bedrag is exclusief bonussen en andere toevoegingen.De stijging is 31,03% ten opzichte van 2017 en wordt beïnvloed door de overdracht van bijdragen van de werkgever aan de werknemer, wat 22,75% vertegenwoordigt.
Voor een volledige werktijd van gemiddeld 166 uur per maand in 2018, bedraagt ​​het gemiddelde bruto uurloon dus 11,40 lei per uur.
Ondanks deze aanzienlijke bruto toename in bruto, zal het netto loon met minder dan 100 lei groeien. Op dit moment ontvangt een werknemer die wordt betaald met het bruto minimumloon van 1.450 lei netto 1.065 lei. Na de toename tot 1.900 lei bruto, zal het nettoloon slechts 1.162 lei zijn.  Dus Een verhoging van 450 lei in het brutosalaris zal dus feitelijk leiden tot een nettotoename van circa 97 lei. Deze beperkte groei van het nettoloon wordt veroorzaakt doordat werknemers hogere sociale bijdragen moeten betalen.

Met nadruk willen wij aangeven dat voornoemde gegevens slechts globaal de nieuwe situatie weergeven en het derhalve van belang is om hierover uw boekhouder of accountant te raadplegen. Zoals bij iedere belangrijke belastingshervorming zullen in de aanloopfase overgangsregelingen en/of correcties ontstaan.

Het gesplitste BTW betalingssysteem per 1 januari jl.van kracht

Hoewel de betreffende wet al meerdere malen via amendementen is aangepast heeft de Roemeense president op 27 december jl. zijn goedkeuring daar aan gegeven. Doordat er diverse wijzigigingen zijn aangebracht zoals onder andere drempels en categoriën belastingplichtigen is het aan te bevelen dat ondernemers zich daarover laten informeren. In dit kader heeft PWC Romania een nieuwe app ontwikkelt die bedrijven helpt om hun leveranciers te controleren op de toepassing van het gesplitste BTW systeem en daarmee boetes te voorkomen. De app heeft de naam gekregen van ANAFcheck. Een handmatige controle zou een aanzienlijke administratieve belasting veroorzaken en mogelijk extra middelen en tijd vereisen, “aldus Daniel Anghel, Partner, Indirect Tax en Lead Team Leader, PwC Roemenië.

Politieke ontwikkelingen

Roemeense politicus van het jaar 2017

Het blad DC News heeft onder zijn lezers een onderzoek uitgevoerd voor de populairste politicus van het jaar.DC News geeft aan dat het niet representatief voor de gehele bevolking is en derhalve als indicatief gezien moet worden.

In algemene zin geldt dat op het Roemeense platteland meestal andere keuzes worden gemaakt dan in de grote steden. De uitslag mag in ieder geval verrassend worden genoemd.
Het onderzoek wees uit dat Calin Popescu Tariceanu tot politicus van het jaar werd genoemd met 33,68% van de uitgebrachte stemmen.

Roemeense Minister Europese Zaken brengt officieel bezoek aan Nederland

Op maandag 8 januari jl. was de Roemeense Minister zonder portefeuille voor Europese Zaken Victor Negrescu op bezoek bij de Nederlandse  Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.
In de context van het Roemeense EU voorzitterschap dat op 1 januari 2019 zal ingaan, bespraken zij  de actuele agenda van de Europese Unie zoals onder andere het meerjarig financieel kader, de toekomst van de EU en het gemeenschappelijk defensiebeleid.
“Nederland is een belangrijke economische partner voor Roemenië en deze goede relaties moeten ook op politiek niveau bestaan” aldus Victor Negrescu. Een belangrijk onderwerp op de agenda was de Roemeense toetreding tot Schengen. De Roemeense minister gaf daarbij aan dat zijn land reeds jarenlang aan alle voorwaarden voldoet en het hoog tijd is dat we duidelijk zijn en onze partners vragen om de Europese verordeningen te respecteren die onze toetreding tot dit mechanisme goedkeuren. Hij  betoogde dat “De toetreding van Roemenië is een recht.De boodschap van de Europese Commissie en die van verschillende Europese partnerlanden is duidelijk: Roemenië moet worden toegelaten tot Schengen, want er is geen reden meer om te wachten. Roemenië heeft al deelgenomen aan alle technische mechanismen in Schengen.” Aldus geciteerd uit een persbericht van het Roemeense Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Premier Tudose in gesprek met demonstranten

Onlangs heeft de Roemeense premier een delegatie uitgenodigd van de 43 NGO’s  die regelmatig protestdemonstraties organiseren en aangeven dat zij een deel van het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigen.Ondanks dat het een karakter had van een opstart van een dialoog legden de NGO vertegenwoordigers direct een pakket van eisen op tafel, terwijl de de gewraakte punten zich deels nog in de pre-parlementaire fase bevinden.De premier beloofde dat hij de organisaties zou informeren over de resulaten van de besprekingen met de Commissie van Venetië(Raad van Europa) die thans als extern en neutraal orgaan is ingeschakeld, waaraan ook de Europese Commissie zich heeft gecommitteerd.
Van de 43 organisaties waren vertegenwoordigd: Corupţia Ucide, de Groep voor Sociale Dialoog (GDS), #activAG Piteşti, Civil Action Galaţi, Nationale Alliantie van Studentenorganisaties (ANOSR), Roemeens centrum voor Europese Politiek (CRPE), Jeugdraad in România, Civil Arad Association, ProFest Burgerorganisatie, Clean-up Galaţi, Diaspora Frankrijk verenigd met România, Evolution in Institution, Geeks for Democracy, #Insist Civic Group, Iniţiativa Timişoara (federaţie a 10 ONG-uri), Oradea Civică, Rădăuţiul Civic, Rezist Birmingham WMW, Rezist Dublin , Rezist în Bacău, #Rezist Ligurië, #Rezist Milano, Rezist München, Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezistam en in Parijs, Rezist Zürich, # REZISTENŢA, România As We Want It- Milaan, România Vie, Red Montana-New York, Şafeta Steagului UE, Valea Jiului Society.

Bijzondere berichten

Romania Great Union Centennial 1918-2018

  Dit jaar viert Roemenië het 100 jarig bestaan van de hereniging van Transsylvanië met het toenmalige Koninkrijk Roemenië. Het document werd op 1 december 1918 getekend in Alba Iulia na afloop van de Eerste Wereldoorlog. Later bekrachtigd door het Verdrag van Trianon dat op 4 juni 1920 werd gesloten tussen de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog en de overgebleven rompstaat Hongarije. Het verdrag is genoemd naar het in Versailles gelegen paleis Grand Trianon, waar de ondertekening plaatsvond. Eveneens vond de aansluiting van Moldavië aan Roemenië in dat jaar (8 april 1918) plaats wat  op 28 oktober 1920 in Parijs door de westerse mogendheden (maar niet door bolsjewistisch Rusland) werd onderschreven. Als gevolg van het Molotov-Ribbentroppact in 1940 gesloten tussen Duitsland en Rusland verloor Roemenië het Noordelijk deel van Boekovina(deel van het toenmalige vorstendom Moldavië)aan Oekraïne. Het oostelijk deel van Moldavië  bleef tot het uiteenvallen van de Sovjet Unie daarvan deel uitmaken en  daarna werd Moldavië een onafhankelijke republiek. Op 27 augustus 1991 werd in het centrum van Chisinau de onafhankelijkheid verklaard. Het Roemeens werd uitgeroepen tot de officiële landstaal en het Cyrillisch werd vervangen door het Latijnse schrift. Kort gezegd, het România Mare (Groot Roemenië) heeft slechts tijdens het interbellum bestaan. In Roemenië en de Republiek Moldova bestaat weliswaar de wens tot hereniging, maar er wordt geen actief beleid gevoerd om het te bewerkstelligen. De Bulgaarse aanspraken op het Noordelijk deel van Dobrudja(Zwarte Zee kust) spelen bij de grenscorrecties geen rol van betekenis, althans niet in de zin van de hereniging.
Het thans gekozen logo voor het eeuwfeest is gebaseerd op de hora, een typisch Roemeense cirkel (ronde) dans. De twee verenigde cirkels symboliseren het oneindige. De cirkels zijn opgebouwd uit afzonderlijke stippen die groeien en zich ontwikkelen. De resulterende oneindige hora is een levend symbool, wat duidt op een gedeelde continuïteit, weerstand en groei, “legt het ministerie van Cultuur uit.

Roemeense regering wil gevolgen braindrain beperken

Al een decenniumlang ziet Roemenië met lede ogen aan dat veelbelovende studenten en pas afgestudeerden naar het buitenland vertrekken en voert thans een actief terugkeerbeleid.

Onlangs werd het negende Gala LSRS georganiseerd voor de Liga van Roemeense studenten in het buitenland (LSRS, Roemeens: Liga Studenţilor Români din Străinătate). Tijdens het gala werden awards in diverse categoriën(veelal geografisch bepaald)uitgereikt aan studenten die de beste academische resultaten behaalden in het afgelopen universiteitsjaar aan universiteiten in het hele land en in het buitenland.

De erevoorzitter van LSRS Sebastian Burduja merkte onder andere in zijn toespraak op dat wanneer de grootste droom van een jongere in een land is om te vertrekken, hebben we een probleem. Als er zo veel het land verlaten, en volgens de enquêtes meer dan de helft van de Roemeense afgestudeerden in het buitenland niet langer overweegt terug te keren naar Roemenië, hebben we een groot probleem. Iets minder dan een kwart denkt nooit meer terug te komen. (…) Ik vertel je dit omdat ik ervan overtuigd ben dat het je iets kan schelen en dat je iets kunt doen om dat te veranderen, want dat is waarom je allemaal in deze zaal bent, elk jaar. Roemenië kan op zijn minst een paar dingen als eerste ter wereld worden genoemd. (…) Als je een Roemeense student in het buitenland bent of een afgestudeerde en je denkt erover terug naar huis te komen, doe dat dan alsjeblieft. Verwacht geen rode loper, we kunnen je vertellen dat we uit eigen ervaring niet veel open deuren verwachten.(…) Doe het omdat ons thuis is.

Onder de aanwezigen op het Gala waren Roemeense studenten van gerenommeerde universiteiten zoals Harvard, Stanford, Oxford, NYU, Imperial College London of Columbia en Nederlandse universiteiten.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.