Nieuwsbrief 12 juni 2015

header-nieuwsbrief-new

DRN Netwerkbijeenkomst op 24 juni a.s.in Venlo

DRN Netwerkbijeenkomst op 24 juni a.s.in VenloDe DRN organiseert een netwerkbijeenkomst waar de focus ligt op logistiek en infrastructuur in de ruimste zin van het woord. Deze bijeenkomst maakt deel uit van Roemeense missie Gateway Development die op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland als uitvoerende organisatie ons land bezoekt. Dus een direct contact met Roemeense vertegenwoordigers is een extra reden om aan deze bijeenkomst deel te nemen. De bijeenkomst vindt plaats in het prachtige stadhuis van Venlo en start om 16.00 uur. Uiteraard is daartoe ook de wethouder van economische Stephan Satijn uitgenodigd. Tevens zijn als participant uitgenodigd Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek (Vervoersacademie) en Nederland Distributieland. Gelet op de korte voorbereidingstijd verzoeken wij u zich zo snel mogelijk aan te melden via het online aanmeldingsformulier dat u vindt op de website www.dutchromaniannetwork.nl

Programma / Inschrijven >>>

DRN verwelkomt Credo Translations

CREDOTRANSLATIONSOnlangs heeft Credo Translations uit Castricum zich ingeschreven als lid van het Dutch Romanian Network. De eigenaresse Claudia Blankendaal-Sutac is naast tolk- en vertaalwerkzaamheden Nederlands/Roemeens vice versa in het zelfde kader beschikbaar voor het verlenen van secretariële diensten. Voor nadere informatie: claudiasutac@yahoo.com

Peiling importeursschap Roemeense cosmetica producent

Peiling importeursschap Roemeense cosmetica producentDe DRN heeft dit jaar als beleidsuitgangspunt gekozen om een zwaarder accent te leggen op Roemeense bedrijven die de Nederlandse markt willen betreden. In dit kader wil de DRN een peiling doen in het kader van een op te starten pilotproject bij belangstellende ondernemers. Het gaat om de de cosmeticaproducent Farmec die reeds internationaal opereert, maar in Nederland relatief onbekend is. Bij serieuze gegadigden is een importeurschap voor Nederland mogelijk. De Roemeense ambassade in Den Haag heeft toegezegd een en ander op een professionele wijze te willen begeleiden en te faciliteren. Farmec produceert onder de merknaam van Gerovital en het specifieke karakter van deze cosmetica dankt zijn bestaan aan de wereldberoemde wijlen geriatrist Prof.Dr.Ana Aslan die stoffen ontdekte die het verouderingsproces sterk afremmen. Zie ook website www.farmec.ro. Belangstellenden kunnen interesse kenbaar maken via info@dutchromaniannetwork.nl

Watersector

Nijhuis Industries en Bos+Witteveen in Roemeens mega afvalwaterzuiveringsproject

De Roemeense kunstmestfabriek Azomures(eigendom van het Zwitserse bedrijf Ameropa) heeft in 2014 afvalwaterzuiveringsproject gegund aan Nijhuis Industries uit Doetinchem en het ingenieursbureau Witteveen+Bos uit Deventer. Voor Nijhuis Industries die wereldwijd actief is, behoort dit project tot de vijf grootste ter wereld. Met dit project is een investering gemoeid van 12 miljoen euro. Nijhuis Water Technology heeft een traditie van 111 jaar, is een wereldwijde speler, heeft 240 medewerkers, is actief in 110 landen en heeft meer dan 2.400 projecten in de VS, China, Rusland, Groot-Brittannië, India, Oekraïne geïmplementeerd. Vanaf dit jaar zal Nijhuis Industries Holding ook aanwezig in het Midden-Oosten en Afrika.Nijhuis Industries-2 In het kader van deze aanbesteding vond onlangs een ontmoeting plaats van de leiding van Azomures in Doetinchem.
Voor beide partijen is het project van groot belang, want zoals bekend heeft Roemenië een groot tekort aan meststoffen en daarom verwacht Azomures een toename van 1,5 miljoen ton aan meststoffen. Voor Nijhuis Water Technology blijft naast onderhavig megaproject de Roemeense markt interessant omdat het een achterstand heeft op het terrein van afvalwaterzuivering. Het project toont aan dat Roemenië voor de Nederlandse watersector een belangrijk land is mede door het land ook beter met de absorptie van EU fondsen heeft leren omgaan.

Agrisector

Roemenië groeit uit tot Europese graanschuur

Roemenie groeit uit tot Europese graanschuurDe voorspoedige ontwikkelingen van de laatste jaren geven aan dat Roemenië zal uitgroeien tot de Europese graanschuur en een grote bijdrage levert aan de mondiale voedselzekerheid en in het verlengde daarvan ook van invloed zal zijn op de stabiliteit in de wereld. Immers de Arabische lente begon in 2009 met voedselrellen.
Volgens het Roemeense Nationale Instituut voor Statistiek(INS) exporteerde 5.059.000 ton tarwe in de periode 2013-2014 en dat is een stijging van 81% ten opzichte van de periode 2012-2013 toen de uitvoer 2.787.000 ton bedroeg. Hoewel de Europese Unie de belangrijkste afnemer is, zijn ook grote orders geplaatst door landen uit het Midden-Oosten, waarvan Egypte de grootste importeur is.

Duitse retailer Kaufland neemt bijzonder initiatief

Duitse retailer Kaufland neemt bijzonder initiatief Kaufland heeft in samenwerking met de private landbouworganisatie Agrostar het initiatief genomen om onder de merknaam “My County” voortaan Roemeense landbouwproducten aan te bieden\, zoals groenten, fruit, graanproducten en vlees. Het project is in de vorm gegoten van een geïntegreerde landbouwcoöperatie bestaande uit ca.320 agrarische bedrijven, waaronder een Duitse retailer Kaufland neemt bijzonder initiatief-2aantal bedrijven voor grondstoffen en veebedrijven. Ca.200 boeren bewerken een gebied van ca.60 hectare met groenten, ongeveer 30 hectaren met boomgaarden en 6000 hectare met granen. De verwachting is dat dit project 1000 nieuwe banen schept. Gelet op de recente geschiedenis (voor 1989) mag dit project zeker als revolutionair worden bestempeld.

Sector Luchtvaart

Overname van Tarom door Turkish Airlines?

Overname van Tarom door Turkish AirlinesVolgens de Turkse Consul Generaal zetelend in Constanta zijn er gesprekken gaande over een vergaande samenwerking met Turkish Airlines en het werd bevestigd door de general manager van Tarom Christian Heinzman. Hij gaf echter daarbij aan dat Tarom een staatsonderneming is en een eventuele overname een aangelegenheid is van het Ministerie van Transport waarvan een officiële reactie wordt verwacht. Turkish Airlines is in ieder geval een interessante partner en werd al viermaal tot beste luchtvaartmaatschappij van Europa uitgeroepen.

Update: Inmiddels heeft premier Ponta aangegeven dat de onderhandeliOvername van Tarom door Turkish Airlines-2ngen over de verkoop van Tarom plaatsvinden met een aantal maatschappijen waaronder Turkish Airlines. Hij gaf daarbij aan als de koper geen EU lidstaat zal zijn dat de Roemeense staat dan een meerderheidsbelang van 51% zal aanhouden , maar een koper uit een EU lidstaat een meerderheidsbelang kan verkrijgen.