Nieuwsbrief 14 Oktober 2020

Header-news

DRN NIEUWS

Romanian Business Week Online – 24 t/m 27 november 2020

Dat onze gezondheid en die van anderen de absolute prioriteit heeft, vinden wij vanzelfsprekend, maar ook een zekere balans met onze economie vinden wij van belang, want welzijn is eveneens van invloed op onze gezondheid. Maar om Aristoteles te citeren die ons leert dat een deugd in het midden ligt tussen twee ondeugden. Ofwel de gulden middenweg te bewandelen dus de weg van het compromis.

Wij hebben besloten om onze altijd goed bezochte Romanian Business Day te verplaatsen naar het eerste kwartaal van 2021 en ons daarbij aan het regeringsadvies te houden.
Uiteraard blijven wij u via de DRN Nieuwsbrief op de hoogte houden van de economische ontwikkelingen, maar wij missen de dialoog met u en vandaar dat wij op bovengenoemde data diverse webinars organiseren over uiteenlopende economische thema’s, want de wereld stil laten staan, zal ons helaas niet lukken.
Echter nieuw is dat wij het samen doen met onze vaste partners de ING en de Netherlands Chamber  Commerce(NRCC) en daaraan is toegevoegd: Nederland In Business(NLIB).
Dus noteert u vast de data in uw agenda, want begin november ontvangt u het volledige programma per dag en het inschrijvingsformulier.
De webinars duren 1 tot 1,5 uur. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

DRN verwelkomt de nieuwe leden Brandware(Amsterdam) en Viaflor(Rijnsburg)

Brand Management Software richt zich op professioneel merk- en digitaal activabeheer en is van belang voor iedere marketingmanager, communicatie professional en brandmanager. Brandware biedt alles wat u nodig heeft om uw merkenrichtlijnen, media-assets en sjablonen vast te stellen die 24/7 online toegankelijk zijn voor u, uw collega’s en partners.  Brand management is er voor zorgen dat de gewenste merkrichtlijnen van je bedrijf op de juiste manier worden gedeeld. Het investeren in de ontwikkeling van een merk is van belang om het succesvol te maken, en daarom moet een brand manager het effectief kunnen beheren. Dat betekent snel leveren, controleren en beschermen van merk assets, waarbij toegang tot de branding elementen voor het hele bedrijf worden gegarandeerd om zo brand equity te waarborgen.Zij zijn al 11 jaar actief in de Roemeense steden Iasi, Boekarest en Craiova.

Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de ledenpagina van de DRN ofwel naar: www.brandware.nl

Viaflor B.V.

Viaflor B.V. is een bloemenexport groothandel opgezet door Kees Vianen in 2010. Hun primaire afzetmarkt is Ierland waar zij de marktleider zijn. Zij bieden een breed assortiment bloemen en planten die zij vanuit hun depot in Dublin fijnmazig distribueren. Vanuit hun ervaring als 3de generatie bloemengroothandel bieden zij dagverse kwaliteitsproducten tegen een scherpe prijs. Hun unieke bestelsysteem is ingesteld op optimale customer satisfaction. Zij beleveren detailhandel en de niche markt van evenementen en bruiloften.
Hun unieke concept zijn zij per 1 januari jl. gaan uitrollen in Roemenië. Vanuit hun eigen depot en met een lokale vertegenwoordiger proberen zij een marktaandeel te veroveren. Zij hebben een eigen depot met koelfaciliteiten. Een eigen lokaal distributienetwerk rondom Timisoara stelt hun in staat 24-7 aan de vraag van hun klant te voldoen. Gezien het succes is hun doelstelling om binnen een termijn van twee jaar een landelijk dekkend netwerk te hebben.
Verder onderzoeken zij of er eventueel de behoefte is om door derden ook hiervan gebruik te maken.

Voor nadere informatie: https://viaflor.com/

Ambassade Nieuws

Honorair Consul ontvangt presidentiële onderscheiding

  Aan de honorair consul van Roemenië in Nederland Andrea Teunissen-Oprea woonachtig in Rotterdam is de onderscheiding per decreet van President Klaus Johannis toegekend en genaamd “National Order of Romania “Faithful Service” in the rank of Knight. Door het aanhouden Covid-19 virus kan de ceremoniële uitreiking door de Roemeense ambassadeur H.E. Brândușa Predescu vooralsnog niet plaatsvinden. Wij kennen haar inspanningen om de Nederlanders te informeren over de Roemeense kunst en cultuur via de Carmen Sylva Foundation dat een podium biedt voor Roemeense kunst, cultuur en wetenschap in Nederland, waartoe ook culturele uitwisseling behoort.
Ongenoemd mogen zeker niet haar humanitaire activiteiten blijven via de Stichting Speranta die -heel kort geformuleerd – zijn gericht op ondersteuning van projecten voor kansarme kinderen en jongeren met een beperking in Roemenië.
Dus namens het bestuur van de DRN en je collegae van het Roemeense Corps Consulaire in Nederland van harte gelukgewenst want je verdient het!

Luchtvaart Sector

Blue Air focust op goede Roemeense binnenlandse verbindingen

Hoewel de Roemeense lowcost carrier Blue Air sinds begin september een dagelijkse vlucht tussen Schiphol en Henri Coanda Airport(Boekarest) v.v. is opgestart heeft men thans het aantal vluchten binnen Roemenië sterk uitgebreid. Het is een uitkomst voor Nederlandse passagiers die andere steden in het land willen bezoeken, want deze waren tot nu in belangrijke mate aangewezen op vluchten vanuit Duitsland en België. Voor een bescheiden bedrag kan men thans een aansluitende vlucht nemen naar de Roemeense steden Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Baia Mare, Oradea en Bacau.
De prijzen voor vluchten op binnenlandse vluchten van Blue Air beginnen bij 9,99 euro per segment en de vluchttijd is 55 minuten.
Blue Air exploiteert de volgende binnenlandse routes in Roemenië:

• Boekarest – Timisoara: 12 vluchten / week VERHOOGDE FREQUENTIE
• Boekarest – Cluj Napoca: 9 vluchten / week VERHOOGDE FREQUENTIE
• Boekarest – Iași: 6 vluchten / week VERHOOGDE FREQUENTIE
• Boekarest – Baia Mare:4 vluchten / week
• Boekarest – Oradea: 4 vluchten / week
• Bacau – Boekarest Otopeni 4 vluchten / week
• Bacau – Cluj Napoca 3 vluchten / week
Voor nadere informatie zoals tarieven, boeking en timetable verwijzen wij u naar hun website: https://www.flyblueair.com/en/gb/contact/

Transfer Airport Henri Coanda naar centrum Boekarest verbeterd

De spoorverbinding tussen Henri Coanda International Airport(Otopeni) en Gara du Nord in Boekarest heeft op zondag 14 september jl. zijn eerste testrit vlekkeloos volbracht. En direct vanaf Gara du Nord sluit het Metronetwerk daarop aan. Het is bijna 20 km van het treinstation naar de luchthaven en de snelste treinen doen er 21 minuten over.

De treinterminal sluit direct aan op de luchthaventerminal. Kortom, een plezierige en snelle verbinding met de stad zeker bij slechte weersomstandigheden en vermijdt het drukke verkeer naar en van het stadscentrum.

Echter deze lijn kent niet overal een dubbelspoor wat de reis verlengt of frequentie verlaagt. Men heeft daarvoor wel een aantal oplossingen, maar wilden het project daardoor niet laten vertragen. Het vervoer per taxi zal derhalve vooralsnog een concurrent blijven.

De volgende bouwers hebben aan categorieën gewerkt: Arcada (civiele bouw / viaduct), Wiebe (spoorwegbovenbouw) en Alstom (seingevings- en telecommunicatie-installaties). De spoorverbinding is van de staatsonderneming CFR en het rijdend materieel van de particuliere onderneming Transferoviar
In de loop van de maand december zal deze spoorverbinding in gebruik worden genomen.
Foto’s:CFR

Agri Sector

Landbouwramp in Roemenië door droogte

Mede door de specifieke Roemeense klimatologische omstandigheden(landklimaat) en het ontbreken van een drainage- infrastructuur is er een grote schade aangericht. Bijna een kwart van het landbouwareaal zijnde 2.2 miljoen hectare is aangetast(totale landbouwareaal is  . Vele ministers van landbouw van hebben de akkerbouwers gecompenseerd, echter een afdoende aanleg van een afdoende drainage-infrastructuur is er decennialang niet van gekomen.
“Het is niet productief voor ons om elk jaar een compensatie van het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MADR) te betalen, en als boeren toch verliezen. Deze vergoedingen dekken geen enkel verlies. Het zou het beste zijn om fors te investeren in irrigatiesystemen ”, aldus  Minister Oros. Volgens gegevens van MADR heeft het ministerie tot nu toe 200 miljoen euro uitgegeven aan schadevergoeding. “Als ik nog eens 200 miljoen zou geven, zou het 400 miljoen zijn. Hoeveel tienduizenden hectares zouden we hebben geïrrigeerd als we dit geld in het irrigatiesysteem hadden geïnvesteerd? In de periode 2017-2019 werd gemiddeld 170 miljoen lei geïnvesteerd in irrigatie ”, aldus de minister. Op de lange termijn is deze oplossing om degenen die door de droogte zijn getroffen te compenseren, niet levensvatbaar.
Roemenië zal 2,5 miljard euro van de 33 miljard euro die verwacht wordt van de herstelfaciliteit van de EU gebruiken om zijn volledige irrigatie-infrastructuur te herstellen, maakte minister van landbouw Adrian Oros bekend.
Je mag je ook afvragen waarom geen Nederlandse bedrijven op het terrein van irrigatie- en drainagewerken op deze reeds lang bestaande behoefte zijn ingesprongen. Zeker nu er extra middelen beschikbaar komen.

Greenpeace: Europa exporteert tonnen aan illegaal landbouwgif, Nederland voorop

Nederland is een van de grootste Europese exporteurs van illegaal landbouwgif, zegt Greenpeace op basis van onderzoek door de eigen wetenschappelijke afdeling Unearthed en de Zwitserse ngo Public Eye.

Een Indiase boer besproeit zijn gewas met pesticide, nabij het dorp Kathunangal.Beeld EPA

Maar Den Haag spreekt die conclusie tegen. Nederland kaart in Europees overleg juist een exportverbod op in Europa verboden gewasbeschermingsmiddelen aan. In 2018 ging 81.615 ton aan hier illegale pesticiden vanuit Europa de wereld over, concludeert Greenpeace uit het onderzoek. Met ruim achtduizend ton geëxporteerd landbouwgif behoort Nederland tot de top vijf van Europa, zeggen Unearthed en Public Eye. Maar dat klopt niet helemaal, maakte het ministerie van infrastructuur en waterstaat de onderzoekers duidelijk.
Weliswaar transporteerde Dow AgroSciences in 2018 eenmalig ruim  vijfduizend ton 1,3-dichloorpropeen vanuit Nederland naar het moederbedrijf in de Verenigde Staten. Dat is een stof die sinds 2007 in Europa is verboden omdat hij mogelijk kankerverwekkend is. Maar de exporten van een ander bedrijf, Arysta LifeScience, vonden volgens het ministerie vanuit Italiaanse havens plaats en moeten dus niet worden gezien als afkomstig uit Nederland. Het bedrijf heeft in Nederland alleen een administratief kantoor.
Arysta LifeScience exporteerde onkruidverdelgers met de verboden chemicaliën fenitrothion en dichlobenil en insecticiden op propargietbasis naar 22 landen waaronder Brazilië, India, Thailand en Kazachstan. Ook propargiet is kankerverwekkend en sinds 2011 in Europa verboden.
Hoofdonderzoeker Doug Parr van Greenpeace noemt het een schandaal  dat Europa de export toestaat van giftige stoffen die het in de eigen landen heeft verboden. “Het feit dat we vervolgens voedsel importeren uit veel van de landen waaraan we deze giftige pesticiden verkopen, maakt deze praktijk des te absurder. De Europese Unie moet een einde maken  aan deze hypocrisie en de maas in de wet voorgoed dichten door de productie en export van alle verboden pesticiden te verbieden.”
Nederland dringt daar in Brussel ook op aan, zegt een woordvoerder van het ministerie. Eenzijdig zo’n verbod instellen heeft weinig zin, omdat de export dan vanuit een ander land gewoon door kan gaan.
Redactie: Slap excuus van Nederlandse zijde, want anderen iets verwijten waaraan jezelf ook deelneemt, is niet geloofwaardig en bovendien is het verboden. Het zou interessant om eens een onderzoek in te stellen hoe de import- en exportverhoudingen op dit terrein liggen tussen Nederland en Roemenië, want Roemenië was tot zijn toetreding nagenoeg vrij van pesticiden.

Roemeense agrarische sector in Europees perspectief

Uit een rapport van Eurostat uit 2018 over “Boerderijen en landbouwgrond in de Europese Unie” blijkt dat Roemenië in 2016 met 12,5 miljoen hectare op de zevende plaats stond in de EU qua oppervlakte cultuurgrond. Dit vertegenwoordigde 7,21% van het totale landbouwareaal in de EU dat jaar (de statistieken zijn inclusief het VK).
Ondertussen vertegenwoordigde de standaardproductie van de boerderijen in Roemenië (ongeveer 12,1 miljard euro in 2016) 3,32% van het EU-totaal. De standaardopbrengst per hectare in Roemenië was 968 euro, de vijfde laagste in de EU, zo berekende Romania-Insider.com op basis van gegevens van Eurostat. Alleen Bulgarije en de Baltische staten hadden in 2016 lagere standaardopbrengsten per hectare cultuurgrond. Dit geeft aan dat de landbouw in Roemenië een van de minst efficiënte in de EU is.
Ter vergelijking: Polen gebruikt voor de landbouw een gebied dat slechts 15% hoger is dan Roemenië, maar had een standaardproductie die meer dan het dubbele was in vergelijking met dat van Roemenië. De opbrengst per hectare in Polen bedroeg in 2016 1.736 euro. Italië, dat ongeveer hetzelfde landbouwareaal heeft als Roemenië, produceert meer dan vier keer meer, met een gemiddelde opbrengst van 4.100 euro per hectare.
Nederland heeft de meest efficiënte landbouw in de EU, met een standaardopbrengst per hectare van 12.853 euro, 13 keer hoger dan die van Roemenië. De Nederlandse landbouw produceert dus twee keer meer dan de Roemeense en gebruikt zeven keer minder land.
Deze cijfers laten natuurlijk slechts een globaal beeld zien. Opbrengsten variëren sterk, afhankelijk van waar het land voor wordt gebruikt. Akkerland dat wordt gebruikt voor intensieve landbouw heeft aanzienlijk hogere opbrengsten dan groene weiden.
Een van de verklaringen voor de lage opbrengsten van Roemenië, die voortvloeit uit hetzelfde Eurostat-rapport, is echter dat de lokale landbouw voornamelijk een zelfvoorzienende landbouw is, gebaseerd op een groot aantal kleine boerderijen. Roemenië heeft verreweg het hoogste aantal landbouwbedrijven in de EU – meer dan 3,42 miljoen in 2016, of een derde van alle landbouwbedrijven in de EU. De meeste van deze boerderijen (meer dan 2,4 miljoen) bewerken minder dan twee hectare land en zijn zeer inefficiënt.


Dit is wat lokale statistieken zeggen:
Lokale statistieken vervolledigen het beeld van de inefficiënte landbouw in Roemenië. De sector gebruikt bijna 60% van het landoppervlak van het land en meer dan 22% van de bezette bevolking in Roemenië (1,97 miljoen mensen op 8,67 miljoen in 2017). De bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp) van het land varieerde echter tussen 4,1% en 4,3% in de afgelopen vijf jaar (2015 tot 2019). De bijdrage van de sector aan de bbp-groei was in dezelfde periode ook vrij onbeduidend.
Volgens het Roemeense Nationaal Instituut voor Statistiek (INS) bedroeg de landbouwproductie van Roemenië in 2019 90 miljard RON (18,8 miljard EURO), 3,8% lager dan in 2018 (tegen vergelijkbare prijzen). De plantaardige productie vertegenwoordigde 70% van de totale en de dierlijke productie 28%, terwijl de diensten ongeveer 2% vertegenwoordigden.
Wat de internationale handel met voedsel en landbouwproducten betreft, had Roemenië in 2019 een tekort van meer dan 1 miljard euro op dit hoofdstuk. De export bedroeg bijna 6 miljard euro, waarvan twee derde afkomstig was van granen en oliehoudende zaden. Ondertussen bedroeg de invoer meer dan 7 miljard euro, met de grootste waarde voor groenten en fruit en vlees. Zo exporteerde Roemenië in 2019 groenten en fruit met een waarde van 222 miljoen euro, terwijl de invoer bijna 1,55 miljard euro bedroeg.
De vleesinvoer was EURo 677 miljoen hoger dan de uitvoer. Tegelijkertijd had Roemenië een overschot van EURO 253 miljoen door de export van levende dieren. Hieruit blijkt een tendens om grondstoffen te exporteren en producten met een hogere toegevoegde waarde te importeren.

Hoewel Roemenië inderdaad een groot landbouwpotentieel heeft, worden zijn landbronnen onderbenut of inefficiënt gebruikt, aangezien ze de binnenlandse consumptie niet eens volledig dekken. Het gebrek aan samenhangend beleid in deze sector, dat niet alleen de primaire productie stimuleert, maar ook de ontwikkeling van de verwerkende industrie, is een van de problemen die werden gesignaleerd door lokale boeren en specialisten. Hoewel de lokale landbouw de afgelopen 15 jaar heeft geprofiteerd van EU-fondsen, ligt deze nog steeds ver onder het EU-gemiddelde en is Roemenië nog lang niet een agrarische grootmacht in Europa. Echter, juist deze constatering vormt een uitdaging en biedt kan sen en mogelijkheden voor ondernemers!

Het ministerie van Landbouw geeft in 2020 10 miljoen lei aan technologische middelbare scholen met een landbouwprofiel

Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling(MADR) is bezig met het ondertekenen van financieringscontracten voor specifieke investeringen en het verstrekken van materiële uitgaven voor een aantal van 56 technologische middelbare scholen met een overwegend  agrarisch profiel .
Door de maatregelen in de financieringscontracten uit te voeren, streeft MADR naar “de ontwikkeling van het Roemeense middelbare landbouwonderwijs, gericht op het bereiken van de doelstelling van verjonging en professionalisering van de beroepsbevolking in de  landbouw”. De financiële ondersteuning, voorzien in het financieringscontract, wordt verleend op basis van een jaarlijks investeringsprogramma dat specifiek is voor de educatieve activiteit op het gebied van  landbouw. Volgens het ministerie van Landbouw is het specifieke investeringsprogramma voor 2020 ontwikkeld in overeenstemming met de behoeften van elke landbouwschool en goedgekeurd door MADR, en wordt financiering verstrekt uit de staatsbegroting naar lokale begrotingen, via de begroting van de instelling. De totale waarde van de financiering voor 2020 bedraagt ​​10 miljoen  lei.
Zie ook Agricultural Education Partnership Nederland- Roemenië. (DRN Nieuwsbrief van 10 september 2020)
Bron euractiv.ro

Is in Roemenië de Wet van Murphy van toepassing?

Net als veel landen wordt Roemenië geplaagd door het levensbedreigend Coronavirus. Echter op  2oktober jl. deelde National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority (ANSVSA) mee dat er maar liefst 525 uitbraken van Afrikaanse Varkens Pest(AVP) zijn vastgesteld zowel bij varkens als wilde zwijnen. De meeste werden als zodanig geregistreerd in het district Teleorman en een aantal van circa 100 verdeeld over de districten Arges, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Tulcea en Vâlcea.

En alsof dat nog niet genoeg is er de hoogpathogene waarschuwing voor vogelgriep in Europa. In Rusland zijn er uitbraken van trekvogels De  Europese Autoriteit voor voedselveiligheid ( EFSA ) waarschuwt de EU lidstaten voor het gevaar van verspreiding van het hoogpathogene vogelgriepvirus in heel Europa, vooral in het noorden en oosten. Het virus werd aangetroffen bij trekvogels uit Rusland en Kazachstan.Een regio die bekend staat om zijn herfsttrekroute voor watervogels op weg naar Europa. De Europese Commissie dringt er bij de lidstaten, vooral die in Noord- en Oost-Europa, op aan om aanvullende bioveiligheidsmaatregelen te nemen ter voorbereiding op mogelijke uitbraken van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI “Op basis van ervaringen uit het verleden zijn we van mening dat Noord- en Oost-Europa waarschijnlijk het meest kwetsbaar zijn voor nieuwe uitbraken. Toen HPAI werd gedetecteerd in hetzelfde gebied van Rusland in de zomers van 2005 en 2016, volgden epidemieën in Noord- en Oost-Europa. “Als het model dit jaar wordt herhaald, zal HPAI in de herfst of winter dezelfde delen van Europa bereiken. Het is ook mogelijk om verder te verspreiden naar landen in Zuid- en West-Europa”, waarschuwt de Commissie.
“Het risico van overdracht van vogelgriepvirussen op het grote publiek in Europa blijft zeer laag. Om het risico van overdracht op mensen te minimaliseren, wordt mensen echter aangeraden dode vogels niet aan te raken zonder de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen”, voegde EFSA toe. Met name pluimveebedrijven dienen extra te worden gecontroleerd.

Automotive Sector

Duitse auto-industrie overweegt aanmaak batterijen in Roemenië op te starten

In Berlijn vinden thans gesprekken plaats tussen investeerders en de Roemeense overheid voor een of meerdere productielocaties op te starten voor batterijen in elektrische auto’s.

Zoals bekend is de Roemeense bodem rijk aan grondstoffen en ertsen die i n Europa relatief zelden voorkomen, maar zelf niet over voldoende financiële middelen beschikken om tot een rendabele exploitatie over te gaan.
Roemenië dat strategische grote reserves heeft van cadmium en lithium, twee metalen die in deze industrie worden gebruikt. Ook kan het gevolg zijn dat een deel van de auto industrie zich naar Roemenië verplaatst. Het land heeft de voorkeur boven landen elders in de wereld omdat het land een EU lidstaat is en daarom een zekere politieke stabiliteit waarborgt.  Daarnaast kent het land al een groeiende automotiv industrie en gericht op een meer groene en milieuvriendelijke toekomst heeft het sterke troeven in handen en dat geldt uiteraard ook voor de toeleveringsindustrie. Het verdient zeker de aanbeveling voor Nederlandse bedrijven uit deze sector de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Zo heeft de Roemeense producent van autoaccu’s Rombat Bistrita, gecontroleerd door de Zuid-Afrikaanse groep Metair, 12 miljoen euro geïnvesteerd in een productielijn voor li-ioncellen met een capaciteit van 1 miljoen stuks per jaar.
Wie de slag om de batterij wint, wint de slag om de elektrische auto. De accu is het duurste onderdeel van de auto. Bovendien wil de consument een auto die snel op te laden is, een hoge actieradius heeft en een accu heeft die lang meegaat. Ondertussen bouwt Tesla een megafabriek bij Berlijn, in de achtertuin van de Duitse auto-giganten dus. Ook het nog geen tien jaar oude Chinese CATL is in Duitsland neergestreken om dichter bij de Europese markt te zitten. In Thüringen bouwt de grootse batterijfabrikant ter wereld – omzet zo’n €5,6 mrd – een fabriek om aan BMW en Volvo te leveren.
Bronnen: Ziarul Financiar en FD

Politieke ontwikkelingen

Politieke ontwikkelingen rondom lokale en regionale verkiezingen

Op 27 september jl. vonden de lokale en regionale verkiezingen plaats, waarbij de socialistische partij PSD en de liberale partij PNL de hoofdrol speelden en deze werden gewonnen door de liberalen.
In Roemenië heeft de rol van burgermeester van de hoofdstad Boekarest een invloedrijke functie die de rol van andere burgemeesters overstijgt.

De zittende burgemeester Gabriela Firea(PSD) moest het veld ruimen voor de onpartijdige Nicușor Dan, die overigens ondersteund werd door alliantie van twee liberale partijen PNL en USR PLUS. Andere nieuwe benoemingen in Roemeense steden die de aandacht trokken waren twee burgemeesters met een niet Roemeense nationaliteit, dus in Timisoara Dominic Fritz(Duits) en in Boekarest-Sector 1 Clothilde Armand(Frans).

Uiteraard is deze overwinning van de liberalen een veelbelovende opmaat voor de nationale verkiezingen die op 6 december plaatsvinden.
Echter men moet in ogenschouw nemen dat de huidige liberale interim-regering beperkte bevoegdheden heeft en de socialistische PSD in het parlement(NL: Tweede en Eerste Kamer) een meerderheid hebben samen met een paar satellietpartijen. Weliswaar is de President van liberale huize(PNL), maar het zal allerminst een gelopen race zijn. Wij wensen onze Roemeense vrienden, ongeacht hun politieke achtergrond , veel wijsheid toe, want politieke instabiliteit kent alleen verliezers en als u gezamenlijk het Covid-19 virus weet te bestrijden zijn allen winnaars!

Fusie tussen ALDE en PRO Romania

Op donderdag 8 oktober jl. besloten de partijleiders Calin Popescu Tariceanu(ALDE) en Victor Ponta(PRO Romcnia) te fuseren.
Beiden zijn ervaren Roemeense politici en zijn ook beiden premier geweest. Beiden hebben in het verleden afscheid genomen van de partij waarvan ze lid waren, respectievelijk de PNL en PSD. Laatstgenoemde partijen volgden een te conservatieve koers waarmee zij zich niet konden verenigen. Om die reden heeft de nieuwe partij de naam gekregen van   PRO-România Social-Liberalâ.
ALDE is voor bewaking van de liberale principes en Pro Romania voor een samenhangend sociaal beleid.

De (eerste) lijstvorming is gebaseerd op de resultaten van de lokale en regionale verkiezingen jl. en dat impliceert voor PRO Romania 60% en voor ALDE 40%.

“Liberalism and socialism are both a part of the truth and they cannot claim the whole truth; left and right are outmoded views. Not the state and not the market should be the ‘leitmotif’, but the citizens of Romania. More important than the political ideology is the political reliability to create a wider support by the Romanian citizens and the foreign investors”.          

Beide partijen behaalden bij de recente verkiezingen geen goede resultaten en om te voorkomen dat zij onder de kiesdrempel van 5% terecht zouden komen is dit fusiebesluit mede tot stand gekomen.
(Redactie: Nederland zou ook eens moeten overwegen om een kiesdrempel in te voeren, waardoor het land beter bestuurbaar wordt. Op Malta en Frankrijk na kennen alle EU lidstaten een kiesdrempel).

Geopolitiek van de Zwarte Zee voor West-Europeanen

Het schort in West-Europese landen, dus ook in Nederland ernstig aan geopolitieke kennis van de landen grenzend aan de Zwarte Zee en het is  dan ook niet verwonderlijk dat de meeste westerse politici en journalisten een beeldvorming hebben gecreëerd die op gespannen voet staat met de werkelijkheid.
Weliswaar kennen we de Zwarte Zee maar beseffen nauwelijks strategisch perspectief voor Europa, en beperken we ons tot incidenten  Deze strategische besluiteloosheid is de verklaring voor alle conflicten, bevroren of niet, expliciet of stilzwijgend, en alle politieke en geopolitieke spanningen die nu in deze ruimte plaatsvinden en die endemisch worden.

Het verhaal van de Zwarte Zee gaat verder. Deze tekst is de eerste encyclopedie die expliciet gewijd is aan de geopolitiek van de Zwarte Zee, geschreven voor een westers publiek, een academisch onderzoek dat een beroep doet op de brede academische gemeenschap, promovendi, professoren en onderzoekers, en op elke lezer die geïnteresseerd is in geopolitiek, geschiedenis, internationale betrekkingen, economie, sociologie, geschiedenis en aardrijkskunde. Het geeft een antwoord op de vraag “waarom” die helaas te weinig wordt gesteld. Zeker zijn er meer boeken geschreven over de Zwarte Zee zoals van de Schot Neil Ascheron, maar is qua opzet niet vergelijkbaar met deze in oktober van dit jaar verschenen encyclopedie van Dan Dungaciu, die directeur is van het “Ion IC Brătianu” Instituut voor Politieke Wetenschappen en Internationale Betrekkingen van de Roemeense Academie en voorzitter van de Black Sea University Foundation. Hij is ook hoogleraar aan de Faculteit Sociologie en Maatschappelijk Werk van de Universiteit van Boekarest. Volgens Dan Dungaciu biedt het document dankzij de genereuze samenvatting (154 encyclopedie-items) fundamentele informatie en multilaterale perspectieven op het gebied van geopolitiek belang, met betrekking tot het beheer van politieke, diplomatieke, militaire en economische inspanningen van de staten in de Zwarte Zee. contact- en impactgebied (Rusland, de Europese Unie, de NAVO, het Balkan-schiereiland en Turkije) bij het verzachten van de gevolgen van conflicten, specifiek voor de “ontwrichtende foyer” van Eurazië.
Het is samengesteld door een team van het Instituut voor Politieke Wetenschap en Internationale Betrekkingen van de Roemeense Academie “Ion IC Bratianu”, gecoördineerd door professor Dan Dungaciu en is uitgegeven door de Britse uitgeverij Cambridge Scholars Publishing.
Het ISBN(nummer is) ISBN-10 : 1-5275-5703-03 en de prijs bedraagt ca.€ 85
Voor Nederlandstalige boeken die specifiek over Roemenie gaan, verwijzen wij u naar http://www.bibliografieroemenie.nl/

Sector Volksgezondheid

Meest recente situatie Roemeense Covid-19(9 oktober 2020)

Recent overzicht
Onderstaand treft u de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot het corona-virus. U dient er rekening mee te houden dat er tussen het samenstellen van deze nieuwsbrief en de verzending meestal circa 5 dagen verschil zijn. Wij verstrekken geen uitgebreide cijferreeksen maar korte samenvattingen om het leesbaar en overzichtelijk te houden. Onderstaand treft u de Roemeense kerncijfers opgemaakt per 9 oktober jl. waarbij wij willen aangeven dat er nog steeds sprake is van een sterke opwaartse trend.

Nieuwe maatregelen Roemeense regering
Vanaf 7 oktober 2020 zullen personen die vanuit het Koninkrijk der Nederlanden in Roemenië aankomen, aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • In isolatie gaan voor een periode van 14 dagen. De maatregel kan na 10 dagen worden opgeheven als de persoon op de 8e dag van quarantaine een SARS-CoV-2-test uitvoert, het resultaat negatief is en u geen specifieke symptomen vertoont.
  • Als de verblijfsperiode op het Roemeense grondgebied minder dan 3 dagen (72 uur) bedraagt, hoeven de burgers niet in isolatie te blijven als ze een negatieve test voor SARSCoV-2 kunnen voorleggen, die niet langer dan 48 uur eerder is uitgevoerd voor binnenkomst op het nationale(Roemeens) grondgebied.

Testen

Testen op Schiphol(Amsterdam) is vooralsnog niet meer mogelijk. Voor KLM klanten zijn er wel mogelijkheden en daarvoor verwijzen wij u naar de website https://klmhealthservices.com of naar https://klmhealthservices.com/en/journey-preparation/coronatest/#1591365722001-23ffc341-8f1b . Is voor degenen die geen symptomen vertonen en die zich 145 EUR kunnen veroorloven per test. De resultaten worden binnen 24-32 uur uitgegeven. Voor meer informatie hierover kunnen Roemeense burgers rechtstreeks contact opnemen met het bedrijf.
Normaliter dient u contact op te nemen met de GGD voor een test en dat kan als volgt:
U kunt op 2 manieren een afspraak maken om u op COVID-19 te laten testen: online of telefonisch.
• Online: ga naar coronatest.nl. U heeft uw beveiligde DigiD-inloggegevens nodig om toegang te krijgen tot de site.
• Telefoon: bel 0800-1202. Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur Let op: heb je geen DigiD, of wil je een afspraak maken voor een kind, dan moet je het gratis bellen naar nummer 0800 1202 (of +31850659063 als u belt vanaf een buitenlandse telefoon) om een ​​afspraak te maken.

Wat betreft de tests in Roemenië: er zijn geen laboratoria op de Roemeense luchthavens(Henri Coanda, Boekarest) . In Roemenië worden de tests uitgevoerd door openbare en particuliere ziekenhuizen of laboratoria (bijvoorbeeld ziekenhuizen: Regina Maria, Medlife, Sanador of laboratoria: Synevo, Clinica Sante, Centrul Provita enzovoort.). De tijdlijn voor het behalen van de resultaten is afhankelijk van de capaciteit van de faciliteit. Meestal is er een wachtlijst voor deze tests, vooral in de grote steden, en om een ​​afspraak te krijgen, moeten de burgers op de website van deze ziekenhuizen en klinieken gaan en een reservering maken.

Ellebooggroet wordt niet langer aanbevolen door de WHO

Ellebooggroet tussen mensen wordt niet langer aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het bericht komt zelfs van het hoofd van de instelling die zegt dat deze vorm van begroeting moet worden vermeden, omdat het niet goed is om op minder dan een meter van een andere persoon te naderen.In plaats daarvan raadt hij aan om op een andere wijze contact op te nemen met de mensen die we ontmoeten.Het gebaar van de aangeraakte ellebogen, in plaats van de handdruk of knuffels, werd snel overgenomen door voetballers, politici, staatshoofden en gewone mensen vanwege de COVID-19-pandemie.

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.