Nieuwsbrief 15 september 2016

Header-news

DRN NIEUWS

DRN op Nationaal Export Event 2016

DRN op Nationaal Export Event 2016Het Nationaal Export Event 2016 op 2 november in De Woonindustrie in Nieuwegein is dé dag voor iedereen die internationaal zakendoet. Zoals ook in 2015 zal de DRN ook een presentatie c.q. workshop verzorgen. Investeren in internationaal succes staat hierbij centraal, zeker nu er sprake is van een verminderde toename van de export die sinds het begin van deze eeuw eigenlijk de belangrijkste groeimotor van de Nederlandse economie is.
Er wordt u een boeiend dagprogramma met tal van vooraanstaande sprekers. Daarnaast kunt u deelnemen aan interactieve workshops over actuele thema’s. Ook dit jaar kunt u weer adviesgesprekken aangaan met exportspecialisten van de Nederlandse Ambassades en met exportspecialisten van DHL, Fenedex, ING en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Eén van de hoogtepunten van de dag is de uitreiking van de Nationale Exportmanager Award.
Traditiegetrouw wordt de dag afgesloten met een groots opgezette netwerkborrel ‘Internationaal Ondernemen’. Dit is dé netwerkborrel van het jaar voor iedereen die aan internationale handel doet en (of) het Nederlands bedrijfsleven daarbij ondersteunt. Hier legt u nieuwe contacten of versterkt u de reeds bestaande banden met het internationale overheidsnetwerk, collega-ondernemers, handelsbevorderende organisaties, kennisinstellingen, banken en branchorganisaties. Voor aanmelding en het programma verwijzen wij u naar www.exportevent.nl

Ambassade nieuws

Overhandiging geloofsbrieven nieuwe ambassadeur aan de Koning

Zijne Majesteit de Koning heeft op woensdagochtend 24 augustus jl. op Paleis Noordeinde in Den Haag de overhandiging van de geloofsbrieven ontvangen van de ambassadeur van Roemenië, H.E. mevrouw Brânduşa Iona Predescu die in deze het Roemeense staatshoofd vertegenwoordigd.

Overhandiging geloofsbrieven nieuwe ambassadeur aan de Koning

De ambassadeur werd opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koning. De Koning stelt daartoe aan de ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Marechaussee in ceremonieel tenue.
Bij Paleis Noordeinde staan een erewacht en een militaire kapel opgesteld. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van het Commando Luchtstrijdkrachten. De muziek wordt verzorgd door de Kapel der Koninklijke Luchtmacht. Bij de ingang van het Paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met gevolg binnentreedt. Bij het vertrek van de ambassadeur krijgt deze opnieuw vier ereroffels.

Logistieke Sector

P&O Ferrymasters en Transmec Group openen nieuwe intermodale terminal in Oradea

Reeds eerder bestond de treinverbinding tussen het Belgische Zeebrugge en Curtici (district Arad) en thans is een nieuwe verbinding P&O Ferrymasters en Transmec Group openen nieuwe intermodale terminal in Oradea-1gerealiseerd tussen Piacenza (ten zuid oosten van Milaan) en Oradea. In Roemenië zijn P&O en Transmec een joint venture (50/50) aangegaan en handelend onder de naam van Intermodal Vest. De samenwerking levert een belangrijke nieuwe vrachtvervoer optie voor ondernemingen die op de markten in Zuid- en Oost-Europa actief zijn. P&O Ferrymasters en Transmec Group openen nieuwe intermodale terminal in Oradea-2Belangrijkste kenmerken omvatten een vaste terminal-to-terminal transittijd van 40 uur tot 80  wekelijkse slots, een eigen asset-vloot van 300 Huckepack trailers en meer dan 2.500 45-voet-containers. Samen hebben zij in Oradea een nieuwe terminal gereliseerd waardoor de Roemeense bestemming vanuit Zeebrugge eveneens Oradea wordt. Op 11 oktober a.s. vindt de officiële opening plaats en als men deze bij wilt wonen kan men contact leggen via mira.klinkenberg@pofm.com

Textielsector

Roemeense kledingexport in 2016 overtreft zichzelf

Vanouds is de Roemeense kledingexport van betekenis en over de eerste vier maanden van 2016 bereikte men uitstekend resultaat van maar liefst  bijna € 9Roemeense kledingexport in 2016 overtreft zichzelf52 miljoen. Om precies te zijn bedroeg de Roemeense kleding export over de eerste vier maanden van dit jaar een bedrag 951.700.000 EUR dat met 7,3% hoger is dan in dezelfde periode van het vorig jaar, volgens gegevens vrijgegeven door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Hier staat tegenover dat tijdens de genoemde periode de  import  420.700.000 EUR bedroeg dat met 22,9% hoger was dan in de eerste vier maanden van 2015. Men focust zich vooral op het midden en hoger segment en kledinglijnen zoals onder andere Hugo Boss.

Sector Infrastructuur(havenbedrijven)

Roemeense Competition Council pakt situatie in Constanta aan

De Roemeense Competition Council is het equivalent van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) die ontstaan is door een fusie(2013) van de Consumentenautoriteit, de OPTA en de Mededingingsautoriteit. De Competition Council heeft eindelijk de reeds meer dan Roemeense Competition Council pakt situatie in Constanta aan-1een decennium bestaande misstand aangepakt en een totaal van 22.317.212 RON (EUR 4.959.380) aan boetes uitgedeeld aan zeven bedrijven op het terrein van loodsen en sleepdiensten. De grootste boete werd uitgedeeld aan het Havenbedrijf van Constanta (Administratia Porturilor Maritime SA Constanta – CNAPM) van RON 11.922.385 (EUR 2.649.419) voor misbruik van hun dominante positie op de markt van maritieme loodsdiensten. Andere gesanctioneerde bedrijven zijn Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Maritime Towing Company Coremar SA, Logistic Remo Services SRL. Voornoemde bedrijven hebben samen met het havenbedrijf  Roemeense Competition Council pakt situatie in Constanta aan-2 ontoelaatbare mededingingsbeperkende daden (kartels en misbruik van een machtspositie) in het leven geroepen die de concurrentie in de havens van Constanta, Midia en Mangalia die hebben geleid tot het blokkeren van de toetreding tot de markt van andere operatoren en dus geëlimineerd. Het resultaat hiervan was dat de aantrekkelijkheid voor potentiële investeerders werd geminimaliseerd. De DRN(en het voormalige EGP) heeft al jaren op diverse niveau’s deze kwestie aangekaart en verheugt zich erop dat er eindelijk sprake van een doorbraak lijkt te zijn omdat er ook een Nederlands belang c.q. bedrijf (en DRN lid) mee is gediend.

Op de door de Europese Commissie georganiseerde Dialogen met de Burger bijgewoond door EU Commisaris voor Economische en Monetaire Zaken en de Euro Jyrki Katainen deed premier Dacian Ciolos een opmerkelijke uitspraak. Hij gaf aan dat bij zijn bezoek aan Nederland  dat er geen relatie bestond tussen de afwijzing van de Schengentoetreding en de vastgelopen plannen voor samenwerking tussen de Havenbedrijven van Rotterdam en Constanta ondanks dat beide bedrijven staatsbedrijven zijn.

Geen relatie tussen Schengen en samenwerking Constanta en Rotterdam

Hij erkende dat de afgelopen jaren er weinig vooruitgang was geboekt om de prestaties van de haven van Constanta te verbeteren en ook nog andere drempels moeten worden genomen die tot op heden de voortuitgang frustreerden. Hij gaf aan dat het doorvoeren van de gewenste verbeteringen nog wel een aantal jaren in beslag zullen nemen alvorens men een volwaardige partner voor samenwerking is, althans als je daarbij alle hulp van je toekomstige partner afslaat. Hij liet in het midden wie dan deze partner zou zijn. Het Havenbedrijf Rotterdam wil graag een Oost-West as ontwikkelen, die de Nederlandse economie jaarlijks zo’n twee miljard euro zou kunnen opleveren.

Agrarische sector

Situatie in vleessector deels verbeterd

Volgens Radu Timis van de vleesverwerkende industrie Cris-Tim Group zou – ondanks de drastische verlaging van de BTW – nog steeds belastingontduiking plaatsvinden en hij schat dat percentage tussen de 25 en 35%. Vleeshandelaren en/of veehouders kunnen nog steeds niet de verleiding weerstaan om een deel op de zwarte markt af te zetten. Deze publieke uitspraak zal ongetwijfeld aanleiding vormen voor nader onderzoek.

Situatie in vleessector deels verbeterd

De prijs van varkensvlees is dit jaar met 54% gestegen nadat de vleesprijzen een scherpe daling hebben gekend, dus is er min of meer een inhaaleffect ontstaan doordat landen zoals Spanje, Duitsland en Denemarken de focus qua vleesexport hebben verlegd naar Azië en niet zonder succes want deze export is gegroeid met 20%. Het heeft tot gevolg dat het overschot op de markt is verdwenen, aldus Ioan Ladosi, President of the Pork Producers Association in Romania (APCPR). Overigens de producenten en met name de fokkers van varkens geven echter aan dat zij wel gedeeld hebben in het verlies, maar niet in de behaalde winst. Of het voor hun mede een aanleiding is om het vlees af te zetten op de zwarte markt is niet duidelijk, maar lijkt voor de hand liggend.

Werkzaam voor het bedrijf Bra-Der heeft David Kleiss zich onlangs aangemeld als lid van het Dutch Romanian Network. Want bij het opstarten en managen van een bedrijf in een nieuw land kan het handig zijn om een aanspreekpunt te hebben. Inmiddels is hij in Nederland een BN’er geworden door zijn deelname aan het succesvolle TV programma boer zoekt vrouw.

Een Brabantse boer in Roemenië

Een paar journalisten die volslagen onbekend zijn met de agrarische sector noemden hem zuur een nepboer omdat hij geen eigenaar van het bedrijf is. Typisch voorbeeld van de maaiveldcultuur dat verwijst naar het verschijnsel dat alles wat boven het gemiddelde uitsteekt kort moet worden gehouden. Men bedoelt hiermee dat mensen worden afgestraft voor of geremd in het ontplooien van talenten omdat ze meer talent hebben dan gemiddeld. En dat geldt evenzeer voor het succesvolle TV programma dat zichzelf hiermee heeft vernieuwd.
Zijn enthousiaste presentatie van de wijze waarop hij het bedrijf nieuw leven in wil blazen werkt aanstekelijk en getuigt ook van ondernemingslust, dus wat de DRN betreft is hij een echte agrarische ondernemer, wat overigens alle moderne boeren in feite zijn. Afkomstig uit het Brabantse Dinteloord voelde hij zich direct aangetrokken tot het land en zijn inwoners. Wellicht komt het doordat de Bourgondische Brabander zich verbonden voelt met de Latijnse volksaard van de Roemenen die beide het savoir-vivre uitstralen. Zie ook het filmpje op de DRN website op de pagina Leden onder de bedrijfsnaam Bra-Der.

Milieusector

Focus op illegale houtkap van de laatste oerbossen van Europa

Al decennia probeert de illegale houtkap te verminderen en tegen te gaan, maar tot op heden worden er slechts beperkte resultaten geboekt. Om die reden heeft de regering het tot een probleem van nationale veiligheid benoemd en zullen er tal van maatregelen in werking worden gesteld om deze problematiek aan te pakken. Het brede pakket aan maatregelen zal binnenkort door de regering worden gepresenteerd.

Focus op illegale houtkap van de laatste oerbossen van Europa

Ook zal gebruik worden gemaakt van het Sumal systeem c.q. programma waarbij de de oorsprong en bestemming van het gekapt hout kan worden gevolgd. In afwachting van de wetsvoorstellen is een noodverordering in werking gesteld, waardoor reeds nu kan worden opgetreden. Voor de burgers zullen er anonieme meldpunten komen waar zij misbruik kunnen melden.
Onlangs zijn er door Greenpeace talrijke activisten afkomstig uit 14 landen de oerbossen in het Faragasgebergte in kaart gebracht. Uit deze analyse blijkt dat in de valleien van Cumpanita en Cumpana 985 hectares zijn vernietigd in de afgelopen tien jaar. Het cijfer vertegenwoordigt 38,3% van het totaal 2575 hectare oerbossen in dit gebied. Greenpace verzoekt om een mortuarium c.q. status quo in te stellen tot dat alle bossen en wouden zijn geinventariseerd.

Financiële sector

De ING Bank in Roemenië verwacht groei marktaandeel in 2016

De ING Bank in Roemenie verwacht groei marktaandeel in 2016De ING Romania verwacht dit jaar een marktaandeel van 10% te bereiken als gevolg van investeringen in technologie en digitale vernieuwingen, aldus Aris Bogdaneris hoofd Challengers & Growth Markets binnen ING Groep. De bank baseert zich ook op de economische groei van 6% in Roemenië die over 2016 wordt verwacht. In de eerste helft van dit jaar, steeg het marktaandeel van de kredietverlening van 5,4% tot 7,1%. Voor het marktaandeel van de deposito’s steeg het marktaandeel naar 7,4% ten opzichte van 6,5% in 2015.
In overnames op korte termijn is de bank niet geinteresseerd en men geeft de voorkeur aan investeren in de digitale sector boven het nastreven van territoriale expansie, aldus Michal Szczurek CEO ING Romania.
ING Romania boekte een nettowinst van EUR 62,4 miljoen in de eerste helft van het jaar; een stijging van 79% ten opzichte van vorig jaar.

Sector toerisme

Nederlandse en lokale investeerders ontwikkelen eerste groene vakantieoord in de bergen in Roemenië

De initiatiefnemer en investeerder van het project Valley 21 Gérard Doedeé heeft samen met een groep architecten die opereren onder de naam Building the Future het project van de grond getild. Op 10 september jl. werd de eerste Eco woning geopend (zie afbeelding).Het is gesitueerd in de bergen bij het dorp Vama Buzăului(district Brasov) provincie aan de voet van het Ciucaş gebergte.
De Italiaanse architecten architecten Luca Fornaroli en Giulia Valentini die tot de groep behoren,ontwierpen de huizen en lieten zich inspireren door de traditionele huizen van het Village Museum in Boekarest, alsmede door de schaapskooien die men in het gebied aantroffen.

Nederlandse en lokale investeerders ontwikkelen eerste groene vakantieoord in de bergen in Roemenie

Het totale projectomvat 68 moderne eco-woningen en zal een investering van ongeveer 15 miljoen euro vergen. De 68 woningen worden gebouwd op 68 hectare grond. Zij zullen zonnepanelen voor elektriciteit en verwarming en een open haard hebben. Zij zullen ook groene daken en hun water uit natuurlijke bronnen in het gebied verkrijgen. De huizen zullen, afhankelijk van gekozen grootte varierend van 97-118 m² een verkoopprijs hebben tussen de EUR 167.500 en EUR 285.000. Ze kunnen direct worden verkocht aan klanten, maar ook gehuurd worden door toeristen. Het gehele project zal zijn voltooid in 2020. Het gaat om een ​​publiek-privaat partnerschap met de gemeente Vama Buzăului. De investeerders brachten het geld in en de gemeente stelde de grond beschikbaar. Voor potentiële investeerders en/of kopers kunt u contact opnemen met Gérard Doedeé,email gerard.doedee@building-the-future.net, tel.0031 628876656

Culturele Sector

GERSHWIN GALA – Porgy&Bess-Rhapsody in Blue-American in Paris

In november brengt Cadenza op diverse podia het Gershwin Gala, waarbij u wordt meegevoerd door de vertolking van o.a. de ontroerende Porgy & Bess Suite en de prachtige symphonische jazz van de Rhapsody in Blue. Tijdens dit gala zullen als solisten optreden de beroemde GERSHWIN GALA - Porgy-Bess-Rhapsody in Blue-American in Paris-2Amerikaanse sopraan Janice Dixon, die al vele mooie vertolkingen op haar naam heeft staan evenals bariton Derrick Lawrence, die met zijn stem in de rol van Porgy niet te evenaren is.
De uit de Oekraïne afkomstige jonge internationaal bekende pianovirtuoos Antonii Baryshevskyi , die nu al vele prijzen met concoursen heeft gewonnen, brengt op de vleugel de klanken van de Rhapsody in Blue ten gehore. GERSHWIN GALA - Porgy-Bess-Rhapsody in Blue-American in Paris-3Dit geheel wordt uitgevoerd door The New Romanian Symphony Orchestra & Choir onder leiding van dirigent Raymond Janssen, die reeds 10 jaren succesvolle tournees met talentvolle Roemeense musici in ons land organiseert.  De tournee vindt plaats van 13 tot en met 19 november in Amsterdam(concertgebouw), Rotterdam (De Doelen), Apeldoorn (De Grote Kerk), Arnhem(Eusebiuskerk) en Groningen(Martini-Plaza). Voor nadere informatie en ticketreservering: zie www.cadenza-productions.nl

GERSHWIN GALA - Porgy-Bess-Rhapsody in Blue-American in Paris

Voor bedrijven die een bijzondere avond voor hun klanten willen organiseren is 16 november nog beschikbaar.

Meesterwerken uit Roemenië in ‘s-Hertogenbosch

Hoewel de goed bezochte expositie nog tot 9 oktober a.s. kan worden bezocht, raden wij u aan om daar de datum zondag 25 september voor te reserveren. Want van 14.00 tot 16.30 verzorgt Salon de Arte Carmen Sylva een bijzondere rondleiding. In Sibiu, Roemenië verzamelde Baron Samuel von Brukenthal een prachtige collectie Hollandse en Vlaamse meesterwerken zoals Van Eyck, Memling, Brueghel en Jordaens. Deze schilderijen vormen een mooi beeld van de kunsthistorisch zo rijke periode voor, tijdens en na het leven van Jheronimus Bosch. Maar wat was nu het favoriete werk van Baron von Brukenthal?

Meesterwerken uit Roemenie in s-Hertogenbosch
Antwoord op de vraag en nog veel meer over deze prachtige unieke werken die zich al meer dan 200 jaar in Sibiu bevinden – de meeste niet eerder in het buitenland te zien geweest en zeker niet in Nederland – hoort u tijdens de rondleiding. Tevens wordt er een lezing gehouden door de bekende publicist Jan Willem Bos die u vertelt over de  Middeleeuwse kunst in Roemenië. Immers Roemenië heeft een rijke culturele erfenis uit de Middeleeuwen overgehouden die steeds meer in de belangstelling staat. In deze presentatie wordt een overzicht geboden van de ontwikkelingen binnen diverse vormen van kunst uit die periode zoals: schilderkunst (fresco’s en iconen), religieuze en civiele architectuur en kunstvoorwerpen. Met bijzondere aandacht voor de betoverende en inmiddels wereldberoemde beschilderde kloosters in Bucovina die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan en de Saksische terugkomst in Transsylvanië.  Aanmelden: Salon de Arte Carmen Sylva, info@carmensylva.nl

Diximus Andrei Voica speelt in kasteel Vaeshartelt Maastricht

Diximus Andrei Voica speelt in kasteel Vaeshartelt MaastrichtDe internationaal bekende Roemeense vibrafonist geeft een eenmalig concert op 16 oktober a.s.in Kasteel Vaeshartelt in Maastricht. In samenwerking met Cadenza European Art Productions zal Andrei in de inspirerende ambiance van Kasteel Vaeshartelt zijn nieuwste compositie “Inner Peace” laten horen. Hij voert u mee op de verfijnde klanken van de vibrafoon te midden van de natuur naar innerlijke vrede in een harmonieuze sfeer.
Andrei Voica startte zijn pianostudie op 7jarige leeftijd in zijn geboortestad Sighisoara in Roemenië. Hij raakte geïmponeerd door de rijke klankkleur van de vibrafoon en vertrok op 12jarige leeftijd naar het conservatorium in Cluj. Naast de klassieke opleiding kwam hij in aanraking met jazz en wist al snel de aandacht op zich te vestigen vanwege zijn improvisatietalent. Hij behaalde tal van eerste prijzen tijdens nationale en internationale muziekconcoursen. Andrei heeft inmiddels al meerdere composities voor diverse bezettingen op zijn naam staan. In november 2015 was de première van zijn compositie, uitgevoerd met The New Romanian Symphony Orchestra & Choir in het Concertgebouw in Amsterdam, dat een groot succes werd. Voor reservering: Telefonisch via Ticketservice Limburg 043-3233299

Economische ontwikkelingen

Bedrijfsleven in Roemenië komt met eigen verkiezingsprogramma

Bij monBedrijfsleven in Roemenie komt met eigen verkiezingsprogrammade van Florin Jianu, voorzitter van de Raad voor het Midden- en Kleinbedrijf (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania CNIPMMR)werd aangekondigd dat in de loop van september een eigen programma zal worden gepresenteerd waarin de wensen van het  MKB staan aangegeven. Hiermee willen zij alle politieke partijen overtuigen van het gewenste beleid voor de MKB sector. Een paar zaken zijn al uitgelekt, zoals verbetering van het belastingstelsel, scholing voor laag opgeleide arbeidskrachten, nieuw ministerie voor het bedrijfsleven en de sector toerisme, snellere doorlooptijd bij startups en per startup € 25.000 beschikbaar stellen. Het loont de moeite om kennis te nemen van het uitgewerkte programma.
Men streeft na om het land met het meest aantrekkelijke ondernemingsklimaat in de regio te worden. Mondiaal heeft men de ambitie om tot de top 20 te behoren van de meest aantrekkelijke landen om zaken te doen. Thans staat Roemenië op de 37ste plaats van het Doing Business Report van de Wereldbank en 42ste op Entrepreneurship Index van het GEDI Instituut in Washington.

Roemenië is booming!

Roemenië is booming

De laatste jaren laat de economische groei een gestage groei zien en volgens de recente cijfers van Eurostat over het eerste halfjaar van 2016 heeft het zelfs de hoogste groei (5.9%) in de Europese Unie ofwel van het Bruto Binnenlands Product(BBP). Het overtrof zelfs de positieve verwachtingen van Bloomberg, Goldman Sachs en de econoom van de Raiffeisenbank Romania. De binnenlandse vraag is de belangrijkste motor van de groei, ondersteund door een positieve fiscale impuls evenals accommoderende financiële voorwaarden, zoals belastingverlagingen en -loonstijgingen in de publieke sector. In navolging van Steven van Groningen CEO Raiffeisenbank Romania waarschuwde de president van de Roemeense Nationale Bank Mugur Isarescu de Roemeense regering met betrekking tot hun wetsvoorstel inzake de zogenoemde given-in-payment wet (zie DRN Nieuwsbrief van 30 augustus jl.) die een negatieve invloed zal hebben op de kredietverlening en dientengevolge de groei kan vertragen.
Volgens Bloomberg is de Roemeense munt de op twee na beste performer ten opzichte van de euro in 2016 tussen de valuta’s in CEE – gebied.
De economische cijfers in Nederland steken schril af ten opzichte van de Roemeense resultaten met een magere groei van 1,8%. Deze groei Roemenië is booming-2is voornamelijk te danken aan de binnenlandse consumptie en de lage inflatie en daarom verwacht de econoom van de Rabobank Hans Stegeman dat voornoemd cijfer voor geheel 2016 van toepassing zal zijn. Zowel het Centraal Plan Bureau(CPB) en de Rabobank verwachten echter in 2017 een lichte afname van de groei. In de nieuwe ramingen is echter nog een hoop onzeker. Zo blijft het vooralsnog afwachten wat het kabinet op Prinsjesdag gaat bekendmaken. Volgend jaar zijn er ook weer Tweede Kamer verkiezingen. „De kans op tegenvallers is groter dan die op meevallers”, aldus Stegeman. Ook wijst hij op de verminderde toename van de export die sinds het begin van deze eeuw eigenlijk de belangrijkste groeimotor van de Nederlandse economie was.

Roemenië is booming-4

Politieke ontwikkelingen

Toelating Schengen gebaseerd op achterhaalde politiek

Tijdens de jaarlijkse conferentie van het Roemeense corps diplomatique gaf premier Dacian Cioloş aan dat de discutabele weigering om Roemenië toe te laten tot het Schengengebied haaks staat op de gewijzigde  omstandigheden met betrekking tot de buitengrenzen van Europa.De dagelijkse praktijk is dat grensoverschrijdende samenwerking een harde noodzaak is en dat de EU er niet adequaat op kan reageren omdat reacties op communautair niveau omslachtig blijven.

Toelating Schengen gebaseerd op achterhaalde politiek

Deze problematiek wordt met name gevoeld door de landen van het Schengengebied. De weigering van sommige landen om de Schengenzone uit te breiden, waaronder vooral Nederland, is gebaseerd op volkomen politiek achterhaalde situaties die haaks staan op de hedendaagse realiteit.
De Minister van Buitenlandse Zaken Lazăr Comănescu onderstreepte de woorden van de premier door aan te geven dat de Roemeense toetreding het Schengengebied zal versterken. De eveneens aanwezige President van de Senaat (en uit dien hoofde Vice President van Roemenië) Călin Popescu-Tăriceanu benadrukte dat Roemenië door het onthouden van de toelating tot Schengen nog steeds geen evenredige vertegenwoordiging heeft in de EU lichamen die hun als volwaardige lidstaat toekomen. Vermeldenswaard is dat het Nederlandse bedrijfsleven in deze vertegenwoordigd door het Dutch Romanian Network en de VNO-NCW van meet af aan hun steun hebben toegezegd van de Roemeense toetreding tot het Schengengebied en daartoe statements hebben afgegeven, maar door de Nederlandse politici werden genegeerd.

Het blijft tobben met de technocratische regering

In 20Het blijft tobben met de technocratische regering16 is de helft van de ministers ontslagen en nu vlak voor de verkiezingen (11 december) moest de Minister van Binnenlandse Zaken Petre Toba aftreden omdat onder zijn ministeriële verantwoording bij de dienst DIPI (Intelligence and Internal Protection) onregelmatige zaken zijn gebeurd en hij het onderzoek van Anti Corruptie Directoraat frusteerde. Voorts heeft de Association of Magistrates in Romania (AMR) het aftreden geeist van de Minister van Justitie Raluca Pruna. Zonder details te noemen kan uit het persbericht worden opgemaakt dat de magistraten van mening zijn dat zij onvoldoende de scheiding der machten (trias politica) in acht heeft genomen, waardoor er tussen het Ministerie van Justitie en de rechtelijke macht onoverbrugbare verschillen zijn ontstaan. Deze minister is pas 10 maanden geleden aangetreden. Tevens is de staatssecretaris van Financiën Gabriel Biris afgetreden wegens een onoverbrugbaar conflict met zijn minister over een wetswijziging of noodveroderdening met betrekking tot de afdracht van sociale premies door werknemers en werkgevers.

Eerste opiniepeiling in aanloop tot de verkiezingen op 11 december a.s.

Eerste opiniepeiling in aanloop tot de verkiezingen op 11 december a.s.Deze eerste opiniepeiling uitgevoerd door opiniepeiler Avangarde geeft als  uitslag aan: Socialisten(PSD) – 41%, gevolgd door de Christendemocraten(PNL) – 30% en de Liberalen(ALDE) – 7%, PMP – 6%, UDMR 5% en USR – 5%. Hieruit volgt dat verhoudingen sinds de uitslagen van de locale en regionale verkiezingen op 6 juni jl. nauwelijks zijn veranderd.
Als men de ranking van het vertrouwen in de politieke vertegenwoordigers volgt, krijgt men de volgende uitslagen: Gabriela Firea(PSD) – 42%, gevolgd door Victor Ponta(PSD) – 41%, Calin Popescu Tariceanu(ALDE) – 40%, Klaus Johannis(PNL) – 38%, Dacian Ciolos(Onafhankelijk)) – 37%, Liviu Dragnea(PSD) – 34%, Traian Basescu(PMP) – 28%, Vasile Blaga(PNL) – 22% en Alina Gorghiu(PNL) – 20%.

Demografische ontwikkelingen

Roemenië start met terugkeerprogramma diaspora

Gelet op de demografische ontwikkelingen en de al jarenlang plaatsvindende brain drain stelt de Roemeense regering alles in het werk om het tij te keren. Roemenie start met terugkeerprogramma diasporaDe Ministeries voor Buitenlandse Zaken en Europese Fondsen om via het Europese Human Capital Operational Programme (POCU) een daarvan afgeleid Diaspora Start-Up het ondernemersschap te stimuleren voor de ondernemers onder de Roemeense Diaspora Start-Up en voor degenen die pas zijn teruggekeerd. De ondernemers kunnen over een subsidie ​​van maximaal 40.000 euro in twee tranches beschikken plus een 10.000 euro subsidie ​​voor de verplaatsing naar Eerste opiniepeiling in aanloop tot de verkiezingen op 11 december a.s.2Roemenië.
Het sluit in zekere mate qua beleidsdoelstelling ook aan bij de studentenorganisatie League of Romanian Students Abroad (LSRS; Romanian: Liga Studenţilor Români din Străinătate) die nadat zij hun academische studie in Nederland hebben afgerond het voornemen om via Nederlandse bedrijven die in Roemenië zijn gevestigd terug te keren naar hun land. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt want zij hebben een hoge toegevoegde waarde voor het Nederlandse bedrijven omdat zij hier zijn opgeleid en internationale(Nederlandse) ervaring hebben opgedaan. Het is een belangrijke reden waarom de DRN deze studentorganisatie heeft geadopteerd en ondersteunt.

Van urbanisatie naar ruralisatie

Sinds het laatste decenium is er in Roemenië sprake van een toenemend vertrek vanuit de steden naar het platteland. Ieder jaar is er sprake van toenemende stijging van 27% van ruralisatie ten opzichte van urbanisatie.

Van urbanisatie naar ruralisatie

Volgens het Roemeense bureau van Statistiek vertrokken in 2015 circa 107.000 van de stad naar het platteland terwijl er 78.000 de omgekeerde beweging volgden. Weliswaar zijn dat thans nog relatief bescheiden bewegingen, maar het geeft wel een stijgende trend aan. Eind negentiger jaren vertrokken veel mensen van het platteland naar het buitenland wat een logisch gevolg was van de verborgen werkeloosheid onder de bevolking van het platteland. Daarentegen is er sprake van ondernemers die de steden verlaten om daar een bedrijf op te starten dan wel te gaan wonen. Ook is er een sterke groep ouderen die naar het platteland vertrekken omdat de kosten van levensonderhoud daar beduidend lager zijn. Deze demografische beweging is thans nog bescheiden en heeft nog geringe economische impact op korte termijn, maar op den duur zal het zeker niet zonder (economische) gevolgen blijven. Men ziet thans al in de dorpen dat de lokale infrastructuur wordt verbeterd, maar ook zaken zoals de drinkwatervoorziening, afvalwaterbehandeling, impulsen aan het regionaal toerisme, en dergelijke. Het terugkeerbeleid van de Roemeense overheid zal het proces versterken maar ook omdat de economische focus is gericht op de agrarische sector, aldus professor Monica Roman, Ph.D., met de Statistiek en Econometrie afdeling van de Universiteit van Boekarest of Economic Studies.