Nieuwsbrief 17 juli 2015

header-nieuwsbrief-new

DRN verwelkomt CamelWeb Creations

CamelWeb CreationsWederom mag de DRN een nieuw lid verwelkomen en dat is het IT bedrijf CamelWebcreations uit Hoogeveen met vestigingen in Eindhoven en in Sâcraiu de Mureş(Târgu Mureş). CamelWeb Creations is een technologie partner gericht op IT-oplossingen voor bedrijven met een uitgebreid assortiment van software ontwikkeling, onderhoud en resourcing diensten.Voor nadere informatie zie website: www.camelweb.com

Ambassadeurswisseling Nederlandse ambassade te Boekarest

Ambassadeurswisseling Nederlandse ambassade te BoekarestOp 3 juli jl. maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat met ingang van september a.s. mevrouw Stella Ronner-Grubačić tot nieuwe ambassadeur voor Roemenië en Moldavië is benoemd. Thans vervult zij de functie van directeur Communicatie op het ministerie.Daaraan voorafgaande was zij ambassadeur in Kroatië. Zij heeft de volgende functies in haar diplomatieke carriére vervuld, te weten: VN Ambassadeur Milenniumdoelen, hoofd West-Europa op ministerie, woordvoerder EU Voorzitterschap, woordvoerder minister, woordvoeder OVSE missie voormalig Joegoslavië en het prille begin van haar politieke carriére was het de functie van eerste secretaris(politiek en media) op de ambassade in Belgrado, waar zij in 2000 trouwde met Bratislav Grubačić.
Ambassadeur Matthijs van Bonzel vertrekt in september naar Madrid waar hij tot ambassadeur van Spanje is benoemd. Hun kinderen zullen vooralsnog in Roemenië blijven. Weliswaar arriveerde hij reeds in december 2011 in Boekarest, maar kon pas in mei 2012 zijn geloofsbrieven aanbieden aan de toenmalige president Basescu, waarbij op de achtergrond de Nederlandse houding ten opzichte van de Roemeense toetreding tot Schengen een rol speelde.

Sector Agri & Food

Roemeen adviseur Europese Commissie voedselzekerheid

Roemeen adviseur Europese Commissie voedselzekerheidVoorzitter Juncker van de Europese Commissie heeft Dacian Cioloş tot onbezoldigd adviseur benoemd waarbij de focus vooral zal liggen een groeiende wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering. Dacian Cioloş was minister van landbouw in het de regering Tariceanu en EU commissaris voor de landbouw, één van de zwaarste posten binnen de Europese Commissie, waar hij verantwoordelijk was voor de belangrijke hervorming van het Europese landbouwbeleid voor de periode 2014-2020.

Stijging omzet in voedingsmiddelenketen door verlaging BTW

Stijging omzet in voedingsmiddelenketen door verlaging BTWPer 1 juni jl. vond een drastische verlaging van het BTW tarief van 24% naar 9% plaats; het betekende een gemiddelde prijsverlaging van 11%.Direct na deze verlaging toonde de voedingsmiddelensector een omzetverhoging van 17%. Het verlaagde tarief wordt in brede zin toegepast en geldt voor de gehele keten van producent tot consument. Het zal tevens een positieve invloed hebben op het bestedingspatroon van de consumenten, omdat uitgaven voor voedsel de grootste uitgavenpost van het gezinsinkomen zijn. De foodretailsector zal er wel bij varen en Roemenië zal een outperformer in de regio worden.

Ruime kansen voor Nederlandse varkenssector in Roemenië

In verband met het recent werkbezoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders aan Roemenië(regio Arad) willen wij graag belanghebbenden attenderen op de ruime mogelijkheden die de Nederlandse varksenssector in Roemenië wordt geboden.
Algemene situatie varkenssector
Ruime kansen voor Nederlandse varkenssector in RoemenieVan oudsher is Roemenië een belangrijke producent van varkensvlees. Na de val van het communisme is de sector evenwel sterk ingekrompen, vooral door de ontmanteling van staatsbedrijven. Na een dramatische reductie van de varkensstapel in de jaren 90, is de situatie in eerste instantie gestabiliseerd. Maar de toetreding tot de EU leidde tot een volgende afslanking. En het aantal zeugen reduceerde van 1 miljoen in 1991 tot ruim 680.000 in 2004 en 400.000 in 2012. Dit impliceert dat het land van een vleesexporteur importeur werd. Zo was de import-exportbalans in het laatst beschikbare jaar 2012 138.000 ton in de min, hetgeen neerkomt op een zelfvoorzieningsgraad van ongeveer 30-40%.

Dit is het sombere deel van het verhaal; het positieve is het potentieel. Roemenië heeft een goede voerbasis, volop ruimte voor grote bedrijven, lage grond en bouwkosten, lage arbeidskosten en volop afzetmogelijkheden voor varkensmest. Verschillende financiële instellingen hebben de afgelopen jaren aangegeven te verwachten dat de varkenshouderij zich vanuit West-Europa zal gaan verplaatsen naar landen waar voer en ruimte voorhanden is.

Voersituatie
Roemenië beschikt over een groot areaal landbouwgrond. Zo is er voor akkerbouw ongeveer 8,3 miljoen hectare beschikbaar. Granen en oliehoudende gewassen beslaan ruwweg 62% van deze oppervlakte; het belangrijkste gewas is maïs met 2,6 miljoen hectare. Roemenië is daarmee qua oppervlakte de grootste in de EU. Roemenië exporteert het grootste deel van haar akkerbouwgewassen in bulk, waarbij de grote graanhandelaren een oligopolie in afzet en opslag bezitten. Dit betekent dat deze grondstoffen voor een zeer concurrerende prijs beschikbaar zijn voor de intensieve veehouderij.

Varkenshouderij
In 2010 nam Roemenië in de EU de negende plaats in met een varkensstapel van 5,5 miljoen dieren. 80% van de varkens worden gehouden op zeer kleine bedrijven, het zogenoemde backyard farming. 94% van de bedrijven heeft 1-3 varkens, 4,8% 4-10 en slechts 256 bedrijven meer dan 100 varkens. De 156 professionele bedrijven (meer dan 500 varkens) houden gezamenlijk meer dan 1 miljoen dieren. De grote bedrijven werken volgens het integratiesysteem, de kleintjes werken volgens een zeer extensieve aanpak.

Het grootste bedrijf in Roemenië is Smithfield in Timisoara (West- Roemenië); eind 2013 overgenomen door het Chinese bedrijf Shuanghui. Naast een wisseling van eigendom lijkt dit ook de weg voor export van varkensvlees naar China te openen. Een groep Deense varkensboeren is sinds 2010 actief in het oostelijk deel van Roemenië en beschikt daar momenteel over 4 bedrijven met in totaal 7000 zeugen.Varkenshouderij

Roemenië is niet alleen een importeur van varkensvlees maar ook van biggen. Op jaarbasis worden er ongeveer 725.000 stuks geïmporteerd waarvan ongeveer een derde vanuit Nederland. Deze grote biggenimport geeft aan dat er ruimte is voor het opzetten van een lokale biggenproductie.

Verwerking/slachten
De Roemeen is een varkensvleeseter; bij een totale vleesconsumptie van 60-65 kg per capita neemt varkensvlees de helft (30-32 kg) voor zijn rekening; pluimveevlees (15-20 kg) en rundvlees (6 kg) volgen op afstand. Er zijn in Roemenië volop slachterijen, die echter vaak maar 1-2 dagen in de week draaien. Slachtcapaciteit is vooralsnog dus niet de grootste belemmering

(Berichten Buitenland Special Varkenssector)

Sector Infrastructuur

Mogelijke samenwerking havenbedrijven Roemenië en Zuid-Korea

Mogelijke samenwerking havenbedrijven Roemenie en Zuid-KoreaOnlangs ondertekenden Iulian Matache als Roemeense staatssecretaris van het Ministerie van Transport en Directeur Generaal Park Junk Won van het Koreaanse Ministerie van Oceanen en Visserij een Memorandum of Understanding met betrekking tot de havenbedrijven in Constanta en Busan(zie foto), de tweede stad in grootte in Zuid-Korea. Er mag een groot vraagteken worden geplaatst achter de waarde van een MoU omdat het een grote mate van vrijblijvendheid heeft. In dit kader kan worden verwezen naar de MoU van ongeveer gelijke strekking die reeds in 2011 tussen Constanta en Rotterdam werd ondertekend en waaraan geen enkel vervolg is gegeven. Men kan zich daarbij in alle redelijkheid de vraag stellen in hoeverre een en ander bij de Roemeense overheid serieus wordt genomen. Desalniettemin is het van belang deze ontwikkeling te blijven volgen zowel voor het Rotterdams Havenbedrijf alsmede voor de logistieke sector. Via de twee leden van haar Adviesraad in Zuid Korea blijft de DRN de ontwikkelingen volgen.

Lukoil Europe B.V.Nederland en Petrotel in Roemenie in de foutDe openbare aanklagers in Roemenië hebben de Nederlandse dochteronderneming Lukoil Europe B.V. Nederland en de Roemeense dochter Petrotel van de Russische oliemaatschappij Lukoil in staat van beschuldiging gesteld wegens belastingontduiking van 2 miljard euro, kapitaalvernietiging en het witwassen van geld. Er heeft inmiddels een beslaglegging op de activa plaatsgevonden zoals ook de tegoeden bij onder andere Nederlandse banken. Tot op heden wordt het voornoemde door Lukoil(uiteraard)tegengesproken.
Lukoil is geen zogenoemde “postbusfirma” maar heeft in Nederland talrijke tankstations, waarvan de meeste nog opereren onder de naam Avia en heeft 45% van de aandelen in Zeeland Refinery in Vlissingen en een opslag op de Maasvlakte. De geplande olieterminal van Lukoil in Rotterdam wordt door de Russen vooralsnog uitgesteld gelet op de geopolitieke verhoudingen. Lukoil Europe B.V.Nederland en Petrotel in Roemenie in de fout-2De gedroomde toekomst van de Rotterdamse haven als petrochemisch cluster (dus een haven waar veel ‘natte bulk’ zoals olie en chemie wordt overgeslagen) staat of valt bij een goede verstandhouding met Rusland, want onze haven zet zwaar in op ontvangst van olie uit de voormalige Sovjetrepubliek voor distributie naar de rest van Europa.
Update 16.7.2015(FD): De vestiging van een grote Russische olieterminal in de Rotterdamse Europoort gaat definitief niet
Lukoil Europe B.V.Nederland en Petrotel in Roemenie in de fout-3door. Investeringsmaatschappij Summa en het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) hebben een akkoord bereikt over vroegtijdige beëindiging van het in 2011 gesloten contract tussen beide partijen. Dit bevestigt een woordvoerder van HbR.Summa zou via zijn Nederlandse dochter Shtandart in Europoort een olieterminal gaan bouwen voor de opslag van 3 miljoen kubieke meter ruwe olie uit Rusland. Deze zou via Rotterdam geëxporteerd moeten worden naar andere delen in de wereld. Door deze zogeheten Oeralolie via Rotterdam te exporteren hoopten de Russen een betere exportpositie te krijgen. Voor HbR is de verbreking van het contract een streep door de rekening. De terminal zou jaarlijks €6 mln aan lease-inkomsten voor de grond opleveren. Daarnaast was de terminal goed voor circa €22 mln aan jaarlijkse havengelden. Aanleiding voor de annulering zijn de internationale geopolitieke relaties, dus de ruzie tussen Rusland en de EU

Raymond Janssen zet de  toon met ambitieus programmaDe bekende Limburgse dirigent laat in het tweede halfjaar een staaltje zien van cultureel ondernemerschap(waarvoor hij reeds een Roemeense onderscheiding ontving) dat zijn weerga niet kent in ons land. Samen met het New Romanian Symphony Orchestra & Choir en befaamde solisten brengt hij op de mooiste locaties in Nederland, waaronder het concertgebouw in Amsterdam een zeer gevarieerd programma dat voor de Nederlandse theaters, kerken en concertzalen uniek genoemd mag worden. Zijn ondernemerschap, naast zijn reeds bekende kwaliteiten als dirigent, blijkt vooral uit zijn organisatietalent om zelf de locaties te bespreken, maar ook de veel omvattende logistiek te regelen. Dat hij alles zonder subsidie en/of sponsoren voor eigen rekening en risico heeft opgezet, maakt hem zeker tot een ondernemer. Een korte greep uit het najaarsprogramma:

Strings – Sonority of life
Raymond Janssen zet de  toon met ambitieus programma-2
Samen met de musici van het String Orchestra & Solists uit de stad Lviv(Lemstedt) maakt hij een tournee van 23 t/m 28 september en doet daarbij Groningen, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Amsterdam en Utrecht aan waarbij de focus ligt op licht klassieke muziek. De Zwaan uit Carnaval Les Animaux, de Meditation van Massenet en het thema uit Schindlers List zijn slecht enkele van bekende werken die u tijdens dit gevarieerde en licht klassieke programma met uiteenlopende en verrassende stijlen gaat beluisteren.

 

Kumka – A Journey of Rithm
Raymond Janssen zet de  toon met ambitieus programma-3
Een wervelend concert met een jong percussie(slagwerk) ensemble dat alle facetten van ritme zal laten horen. Zowel meeslepend als verfijnd. The Transylvanian Percussion Ensemble zal u op een verrassende wijze laten kennis maken met de ongekende mogelijkheden van de diverse instrumenten die zij bespelen en Solomon Brezoi in zijn act van “The Got of the Drums”. Zij hebben slechts vijf optredens in de periode van 19 t/m 25 oktober in Rotterdam, Den Haag, Hoogeveen, Veghel en Den Bosch

Opera Palette – De mooiste operakoren uit het repetoire
Opera Palette
De mooiste Opera koren uitgevoerd door The New Romanian Symphony Orchestra & Choir. Met 125 uitvoerenden, groot koor en orkest, kunt u uw favoriete opera koren beluisteren naast enkele Ouvertures. Verdi,s Slavenkoor uit Nabucco, Gerusalem uit I Lombardi en “Gloria all’ Egitto” uit Aïda zijn slecht enkele van de te beluisteren werken. Ook Mascagni, Boïto en Bellini staan op het programma dat u op sfeervolle locaties met uitstekende akoestiek zal weten te vervoeren. Hiervoor staan drie optredens gepland op 4,11 en 12 november in Eindhoven, Utrecht en Arnhem.

Carmina Burana en The Lord of the Rings
Raymond Janssen zet de  toon met ambitieus programma-5
In dezelfde periode als voornoemd voert hij twee geheel verschillende muzikale hoogtepunten uit, beide in de schitterende ambiance van het Concertgebouw in Amsterdam. Het muzikale genie Carl Orff is vooral bekend om zijn befaamde Carmina Burana, een uniek werk uit de muziekhistorie. Want wie kent niet ‘O Fortuna’, een onvergetelijk stuk dat al in vele films, commercials en als basis voor moderne hits werd gebruikt? Deze wordt uitgevoerd op 8 en 10 november.
Op 9 november wordt het grote symfoniespektakel Lord of the Rings rechtstreeks uit Midden-Aarde uitgevoerd, dus de originele soundtrack van de wereldsensatie.

Kerstconcertenreeks
Raymond Janssen zet de  toon met ambitieus programma-6
Het muzikale jaar wordt dan afgesloten met de reeks sfeervolle Kerstconcerten waarmee Raymond Janssen al zeven jaren volle zalen trekt en een eigen en prominente plaats op de Nederlandse concertagenda heeft veroverd. Deze concerten zullen over het land verspreid plaatsvinden in sfeervolle ambiances in de periode van 14 t/m 23 december.

Voor nadere bijzonderheden over alle optredens zie : www.cadenza-productions.nl