Nieuwsbrief 18 april 2016

Header-news

DRN NIEUWS

Veel belangstelling voor Expertmeeting Roemeense agrisector

Zoals eerder bekendgemaakt organiseert de DRN op 27 mei a.s. samen met de ING, Agricover en The Friesian een evenement dat speciaal gericht is op de veelomvattende agrarische sector.

Expertmeeting Roemeense agrisector

Inmiddels hebben wij ook de steun en support ontvangen van de Nederlandse ambassade in Boekarest bij monde van de Landbouwraad Emar Gemmeke die bij wijze met zijn voeten in de Roemeense modder staat en de ondernemers graag van dienst wil zij en daarnaast ook goede contacten onderhoudt met Roemeense Ministerie van Landbouw. Een ervaren “rot” als de voormalige Landbouwraad van Roemenië Reinder Schaap is in Beesd aanwezig die tevens voor alles aanspreekbaar is.

Expertmeeting Roemeense Agarische sector op 27 mei a.s.4

Deze belangrijke sector wordt wel eens vergeleken met een slapende economische reus die wakker is geschud en op tal van gebieden vinden activiteiten plaats. Juist in een dergelijk stadium is de participatie van de Nederlandse agrarische sector en alles wat daarmee samenhangt bijzonder interessant, want juist nu is er vraag naar de Nederlandse knowhow, ervaring en kennis zeer gewenst en dat is tevens bevorderlijk om tot zaken te komen. Dus attenderen wij u graag nogmaals op het programma en online deelnameformulier op de website www.dutchromaniannetwork.nl Met de landelijke locatie Heerlijkheid Mariënwaerdt hebben wij willen benadrukken dat wij zo dicht mogelijk bij de praktijk staan. Zie ook elders in deze nieuwsbrief de berichten over deze sector.

Fiscale roundtable KPMG Meijburg & Co en DRN

Nieuwe Roemeense wetgeving op het terrein van Transfer PricingOp donderdag 30 juni a.s. zullen Meijburg & Co en de DRN een roundtable organiseren over Fiscale Ontwikkelingen voor Nederlandse ondernemingen in het buitenland. Uiteraard komen daar ook veranderingen in de Roemeense fiscale wetgeving voor bedrijven aan de orde zoals bijvoorbeeld ten aanzien van Transfer Pricing.

KPMG Meijburg & Co  willen deze kennis graag delen met de ondernemers die reeds in Roemenië actief  en daar gevestigd zijn. De bijeenkomst zal kleinschalig worden gehouden omdat op die manier een betere kans wordt geboden aan de deelnemers om hun vragen te stellen en er goede feedback mag worden verwacht. Deze roundtable zal plaatsvinden in het kantoor van KPMG Meijburg&Co te Eindhoven op 30 juni a.s. De uitwerking van het  programma zal binnenkort  en online deelname formulier verschijnt een dezer dagen op de website www.dutchromaniannetwork.nl . Let wel in verband met de bewust kleinschalige opzet zal de deelname beperkt zijn. Afhankelijk van de inschrijvingen wordt dan bezien om op een andere datum deze sessie te herhalen.

Vooraankondiging: Studiereis Outsourcing naar Roemenië

Vooraankondiging-Studiereis Outsourcing naar RoemenieOutsourcing naar Roemenië heeft een groeiende belangstelling bij Nederlandse ondernemers en om die reden zijn  IT Outsourcing Netrom(Craiova/Breda) samen met MeetIn(Hilversum) en de DRN bezig om een programma voor een studiereis samen te stellen die voldoet aan de geuite wensen van ondernemers die daarvoor belangstelling hebben getoond. Aangezien vragen kwamen uit diverse sectoren van het bedrijfsleven zal het zich niet beperken tot de IT sector. Zodra het programma een definitief karakter heeft, zullen wij u daarover informeren. Indien u nu reeds behoefte heeft aan inhoudelijke informatie willen wij u verwijzen naar de Reisgids Outsourcing die zich onder andere richt op Business Process Outsourcing(BPO) en Information Technology Outsourcing(ITO). U kunt deze gids kosteloos downloaden via

 : https://www.outsourcing-destinations.org/romania-outsourcing-guide-2/

Nieuws van Ambassade en Ministerie Buitenlandse Zaken

Wisseling van ambassadeurs

Wisseling van ambassadeursUit ambtelijke overwegingen is het internationaal te doen gebruikelijk dat ambassadeurs maximaal ca.4 jaar hun land elders vertegenwoordigen. Afhankelijk van herplaatsingsmogelijkheden vervullen zij nadien een functie op hun Ministerie van Buitenlandse Zaken of worden herbenoemd tot ambassadeur van een ander land. Hoewel er iets te zeggen valt voor deze ambtelijke afwegingen, kan men zich ook afvragen of er ook andere overwegingen kunnen zijn om een ambassadeur langer op een post te houden. Of wordt er met de wens van vox populi geen rekening gehouden?
Helaas is aan de periode van de Roemeense ambassadeur H.E. Ireny Comaroschi een einde gekomen en zal zij ultimo juni terugkeren naar Boekarest. Sedert 2012 heeft zij de belangen van haar land vertegenwoordigt op een wijze die overal het nodige respect heeft afgedwongen. Zij staat bekend als een (vak)vrouw met een enorme drive en passie die iedereen voor zich wist te winnen. Zij was zeker geen afstandelijke diplomate en iedereen die haar van nabij leerde kennen ervaarde haar sterke persoonlijke betrokkenheid. Kortom, een topvrouw! En niet alleen een topvrouw, maar ook topdiplomate, want van 1994 tot 199Wisseling van ambassadeurs-29 was zij reeds in Nederland als chargé d’affaires en vertegenwoordigde haar land daarna als ambassadeur in Polen en Hongarije voordat zij naar Nederland terug kwam. Behoudens de ambassadeur zijn ook vier leden van haar staf aan het einde van hun periode gekomen en zullen ook vertrekken: Marius Borănescu(chargé d’affaires), Stefan Porojan(minister counsellor), Mihaela Rutjens(counsellor) en Ileana Popescu(Second secretary).
Als opvolgster van de ambassadeur is benoemd H.E.mevrouw Brânduşa Ioana Predescu.Zij is gehuwd, twee kinderen, geboren op 23 mei 1967 te Boekarest. Spreekt goed Engels, Duits, Frans en Nederlands. Academische achtergrond: taal-en letterkunde. Werkt sedert 1990 voor Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ervaring op buitenlandse posten: chargé d’affaires in Berlijn en consul generaal in München. Bekleedde diverse functies zoals bij Raad van Europa en OVSE met sterke focus op mensenrechten. Tevens was zij EU coördinator voor Donauregio. Als ambassadeur is Nederland haar 1e post. Uiteraard wensen wij haar veel succes toe met haar nieuwe uitdaging en zullen haar graag verwelkomen.

Meer aandacht voor economische diplomatie

Meer aandacht voor economische diplomatieBij de onlangs benoemde 19 ambassadeurs, waaronder de nieuwe ambassadeur voor Nederland, waarschuwde de Minister van Buitenlandse Zaken Lazar Comanescu dat er meer aandacht moet komen voor de economische diplomatie. Hij voegde eraan toe dat hij niet zal schuwen om ingrijpende maatregelen te nemen, als ambassadeurs niet aan de verwachtingen voldoen.
Echter hij liet na om aan te geven welke steun het ministerie zal geven aan de buitenlandse ambassades die vaak met een beperkt budget en krappe personele bezetting aan deze verwachtingen moeten voldoen. Daarnaast gaf vrijwel tegelijkertijd zijn collega Costin Borc de Minister van Economische Zaken aan dat slechts 15% van de export wordt uitgevoerd door Roemeense bedrijven en dat de overige export, dus 85%, wordt uitgevoerd  door dochterondernemingen van buitenlandse bedrijven. Het lijkt ons dan wat makkelijk en kort door de bocht om het bevorderen van de export alleen bij de buitenlandse posten neer te leggen, want dan wordt oorzaak en gevolg met elkaar verward. Meer middelen reserveren voor cultuur en toerisme lijken ons aanbevelenswaardig, want dat kan de naamsbekendheid en imago van een land bevorderen. Overigens verheugen we ons met de toegenomen belangstelling voor de economische diplomatie en hopen dat dromen worden omgezet in daden.

Agrarische Sector

FrieslandCampina ziet weer licht aan einde van de tunnel

FrieslandCampina ziet weer licht aan einde van de tunnelNa een aantal moeilijke jaren, waarbij FrieslandCampina haar fabriek in Carei(district Satu Mare) moest sluiten, zijn er weer positieve geluiden waar te nemen. Ondanks dat de winstcijfers nog niet het gewenste niveau hebben bereikt, zijn de financiële resultaten verbeterd, aldus de algemeen directuer Cornel Caramizaru. Het topmerk Napolact liet weer 10% groei zien en maakt ongeveer 60% van de verkoop uit. De groei komt vooral voort uit de drastische BTW verlaging in 2015 van 24% naar 9% dat een enorme boost heeft gegeven aan de food en agrisector. Met de lancering van de nieuwe lijn biologische zuivelproducten zijn de eerste succesen al geboekt en de verwachting is dat deze markt op termijn zal verdriedubbelen. FrieslandCampina staat in Roemenië na de Franse concerns Lactalis en Danone op de derde plaats.

Handelstekort agri-food sector in 2015

Handelstekort agri-food sector in 2015Nadat er in de jaren 2013 en 2014 sprake was van een handelsoverschot is er in 2015 weer een handelstekort ontstaan en naar verwachting zal dit tekort in 2016 oplopen. De importen komen voor 81% uit de EU landen. Op de landbouwbeurs Agraria in Cluj hamerde president Klaus Johannis om de te grote afhankelijkheid van (dure) importen te verminderen en zich meer te concentreren op de binnenlandse productie. De overheid zal daartoe facilliterende middelen beschikbaar stellen. De invoer van varkensvlees is extreem hoog en Roemenië is de grootste importeur in de EU.

Eurostat laat over de maand februari 2016 de positie zien van de Europese lidstaten en daarin scoort Roemenië met 1,9% een hoge groei. Alleen Luxemburg en Portugal scoren hoger. Hoewel Nederland zijn cijfers over de maand februari nog niet heeft aangeleverd, laat de detailhandelindex over de voorgaande 5 maanden een schamel gemiddeld resultaat van 0,5% zien.

Roemenie kent grote stijging retailsector binnen de EU

Als men de maand februari 2016 met januari 2016 vergelijkt dan laat de Eurozone een volumestijging zien van 0,2% en van alle 28 lidstaten was dat een daling van 0,1%. Dus als men deze trends beziet, ook over een langere periode, dan is er nog allerminst reden voor overdreven optimisme. Het kan echter nuttig zijn om naar de individuele landen te kijken en dan springt Roemenië er in positieve zin uit.Dat lijkt ons toch een reden om de horizon eens te verbreden en de mogelijkheden in Roemenie te bezien en vooral naar de sectoren te kijken die deze groei hebben bewerkstelligd.

Nederland als handelspartner mist kansen

Nederland mag dan al jarenlang qua geinvesteerd kapitaal de grootste investeerder in Roemenië zijn, maar dat cijfer moet enigszins worden gerelativeerd omdat veel grote multinationals om fiscale redenen slechts statutair in Nederland gevestigd zijn en worden daarin meegeteld. Als handelspartner laat Nederland nog veel kansen liggen want volgens het INS(Roemeens Bureau van Statistiek) zijn wij een middenmotor. Dus de lijstjes waarmee Nederlandse politici graag willen benadrukken dat wij zo’n vooraanstaande handelsrelatie zijn, mogen we met een korreltje zout nemen. De recente overzichten tonen aan dat wij als handelsnatie in de economische “tijger”van Centraal- en Oost Europa kansen laten liggen.

Nederland als handelspartner mist kansen-export

Nederland als handelspartner mist kansen-import

Ontwikkelingen Roemeense arbeidsmarkt

Roemenie heeft op één na laagste arbeidskosten per uur in EU

Het is natuurlijk al jarenlang bekend dat Roemenië lage loonkosten kent en dat om die reden veel bedrijven hun productie verplaatsen naar dit land. Ondanks dat er in Roemenië de inkomens stijgen, waardoor de binnenlandse consumptie is toegenomen, heeft Eurostat vastgesteld dat Roemenië in deze zin nog steeds een aantrekkelijk land is voor arbeidsintensieve bedrijven.

Roemenie heeft op een na laagste arbeidskosten per uur in EU

De loonkosten bestaan uit salarissen en de sociale bijdragen van de werkgevers

Roemenië heeft een van de laagste werkloosheidscijfers in de EU

Met een werkloosheidspercentage van slechts 6,5%, Roemenië markeert een van de laagste tarieven van de mensen op zoek naar een baan in de lidstaten van de Europese Unie, volgens gegevens gepubliceerd door Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. De gemiddelde werkloosheid in de EU-lidstaten was 8,9% in februari. De hoogste werkloosheid waren in februari in Spanje (20,4%), Kroatië (15,1%), Cyprus (12,3%) en Portugal (12,3%), terwijl de landen met de lage werkloosheid waren Duitsland (4,3%) en Tsjechië (4,5%). Nederland kent hetzelfde percentage als Roemenië.Overigens wordt bij deze cijfers wel een vraagteken geplaatst ten aanzien van de criteria, omdat er discrepanties zijn tussen het aantal inwoners, beroepsbevolking en het aantal werkelozen.

Roemenie heeft een van de laagste werkloosheidscijfers in de EU

Politieke ontwikkelingen

Verkiezingen werpen schaduw vooruit

Dit jaar is het verkiezingsjaar van Roemenië, dus de koeien met gouden horens worden weer van stal gehaald en het journaille kijkt er weer naar uit om het traditionele modder gooien te verslaan. Op 5 juni a.s. worden de lokale en regionale verkiezingen gehouden, waarbij vooral de focus zal liggen op de hoofdstad Boekarest die nu al slachtoffers kent, want de christendemocratische kandidaten Cristian Busoi en Ludovic Orban zijn al gesneuveld toen hun dossier werd doorgelicht.

Verkiezingen werpen schaduw vooruit

En bij de zittende burgemeesters van de deelsectoren 1(Andrei Chiliman),2(Neculai Ontanu),4(Cristian Piedone)5(Marian Vanghelie) alsmede de algemene burgemeester Sorin Oprescu is sprake van een waar slagveld, want deze staan alle onder toezicht van het Directoraat Anti-Corruptie Bestrijding. En dat geldt ook voor “lokale”baronnen ofwel de burgemeesters van Constanta(Mazare), Craiova(Vasilescu),Iasi(Nichita). Bacau(Stavarache) en Brasov(Scricaru).’t Ruimt wel lekker op.

Eind november zullen de nationale verkiezingen worden gehouden en het lijkt erop dat een interim regering van technocraten niet zal worden herhaald.
Misschien geeft het recente onderzoek waar gemeten werd welke publieke persoon het meeste vertrouwen van de bevolking geniet een trend aan. De top 5 werd ingenomen door president Klaus Johannes met 51,2%(november 2015 59,8%), Mugur Isarescu, president van de Nationale Bank met 36,1%(november 2015 40,4%), premier Dacian Ciolos 30,4%(november 2015 32,6%), George Maior ambassadeur VS 27,3% en de voormalige premier Victor Ponta 23,3%(november 2015 20,2%). Als men van de huidige situatie uit mag gaan, zijn de eerste vier geen kandidaten voor de nationale verkiezingen en dan zou de top 5 er anders uitzien, zoals het bijgaande overzicht aangeeft en dat zou het politieke landschap danig veranderen. Enfin, het is maar een peiling.