Nieuwsbrief 19 februari 2016

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt nieuwe leden

Recent heeft de DRN weer twee nieuwe leden mogen verwelkomen die beiden een relatie, direct en indirect, hebben met de energiesector. Deze sector is sterk groeiend in Roemenië en heeft de internationale belangstelling getrokken.
Het zijn:

Van Kleef Engineering die ondernemers adviseert in de maritieme en offshore sector met betrekking tot internationale en Van-Kleef-Engineering-homenationale verordeningen en regelgeving, toetsing aan de Europese regelgeving, casestudies zoals PFEER(preventie voor brand, ontploffing en rampenbestrijding). Tevens kunnen schade inspecties worden uitgevoerd.
Voor nadere informatie: www.vankleefengineering.com

DRN-Enforca-leden-pageDe Stichting Enforsa is gericht op het beschikbaar stellen van natuurlijke hulpbronnen zoals zonne- energie ten behoeve van humanitaire projecten. In Roemenië hoopt men dit jaar een zonne energiecentrale op te leveren in het dorpje Piatra bij het meer Taşaul ten noorden van Constanta.
Voor nader informatie: www.enforsa.org

DRN gaat samenwerken met Roemeense studentenvereniging

DRN gaat samenwerken met Roemeense studentenverenigingOnlangs heeft het DRN Bestuur besloten om een samenwerkingsverband aan te gaan met de League of Romanian Students Abroad(LSRS). Het is een organisatie die wereldwijd actief is en ook in Nederland. Vanuit de leden van DRN is er al langere tijd behoefte om contacten te leggen met de high potentials onder de studenten. In de praktijk zijn Nederlandse ondernemers in Roemenië al samenwerkingsverbanden met universiteiten aangegaan en voor Roemeense studenten aan Nederlandse universiteiten blijkt deze behoefte ook te bestaan, dus een betere afstemming met het bedrijfsleven. De DRN zal het vinden van mogelijkheden van internships,traineeships en graduation projects faciliteren. De komende maanden zal via learning by doing aan deze samenwerking nader invulling worden gegeven. Ook zullen universiteiten worden gevraagd zich pro actiever op te stellen ten opzichte de wensen van deze studenten en geen administratieve drempels op te werpen die de hierboven genoemde contacten belemmeren.Door de LSRS wordt een gids voor nieuwkomers samengesteld die hun juist op dit terrein wegwijs maken en uiteraard kunnen individuele bedrijven daarin participeren. Nederlandse bedrijven die in Roemenië zijn gevestigd, hebben hun belangstelling al aangegeven.Via de nieuwsbrief en de website van de DRN zult u over de voortgang worden geinformeerd.

Belangstelling of suggesties kunnen worden gezonden aan: info@dutchromaniannetwork.nl
Zie ook de algemene website van de LSRS: www.lsrs.ro/english

Vooraankondiging: Expertmeeting Agrarische Sector

Vooraankondiging Expertmeeting Agrarische SectorDe DRN en de ING hebben het voornemen om omstreeks eind maart/begin april op een daartoe passende locatie een expertmeeting voor de agrarische sector te organiseren. Het is een vervolg op de agrarische workshop van de laatste Romanian Business Day. Er is geen sector te noemen die zoveel deelsectoren kent en raakvlakken heeft met andere sectoren dan deze sector, dus wordt nog gesproken over een brede opzet dan wel deelsectoren waarbij de zuivelsector en akkerbouw en tuinbouw hoog scoren. Deskundigen van ING(agrarische specialisten) en de voormalige landbouwraad van Roemenië Reinder Schaap hebben hun medewerking reeds toegezegd.

In de komende weken zullen wij u over het programma, datum en locatie informeren. Afhankelijk van de wensen en de belangstelling van ondernemers uit andere sectoren zullen in het eerste halfjaar algemene netwerkenbijeenkomsten dan wel expertmeetings worden georganiseerd. Vanuit de bedrijven die actief zijn in de offshore sector zijn er signalen ontvangen om deze eens voor het voetlicht te brengen, al dan niet vergezeld van decision makers van Roemeense zijde .

Energiesector

Roemenië behoort tot top drie qua energie onafhankelijkheid

Roemenie behoort tot top drie qua energie onafhankelijkheidVolgens de meest recente gegevens van Eurostat was de energie afhankelijkheid in de gehele Europese Unie ultimo 2014 53,4% hetgeen betekent dat de EU van de verbruikte energie meer dan de helft moest importeren.
Roemenië is slechts voor 17% aangewezen op import dat alleen wordt overtroffen door Estland met 8,9% en Denemarken met 12,8%. Andere landen die onder het Europees gemiddelde blijven zijn Polen(28,6%), Tsjechië (30,4%), Zweden (32%), Nederland (33,8%) Bulgarije(34,5%), Verenigd Koninkrijk (45,5%) en Frankrijk (46,1%).
Aan de andere kant van de schaal blijkt de top van sterk energie afhankelijke landen te worden gevormd door Malta(97,7%), Luxemburg(96,6%), Cyprus (93,4%), Ierland 85,3%), België (80,1%) en Lithouwen(77,9%). Gevolgd door Italië (75,9%), Spanje (72,9%) en Duitsland (61,4%). Gelet op het feit dat het energiebeleid van grote politieke en economische betekenis is in Europa verkeert Roemenië in gunstige uitgangspositie.

Onderzoeksfase naar Roemeense gasvooraden succesvol afgerond

Onderzoeksfase naar Roemeense gasvooraden succesvol afgerondDe consessiehouders ExxonMobil en OMV-Petrom hebben de fase van proefboringen op het Roemeens continentaal plat succesvol afgerond, waar na tot de daadwerkelijke exploitatie kan worden overgegaan. In de toegewezen concessie Neptun Block hebben sinds 2014 proefboringen plaatsgevonden en is ook de grootte van de aardgasvelden vastgesteld. Het veld ligt 170 km uit de kust en heeft een oppervlakte van 9900 km2. Omdat de diepte sterk varieert van 50 tot 1700 mtr is gebruik gemaakt van de Transocean Deepwater Champion een speciaal geconstrueerd vaartuig dat boringen op grote diepten kan uitvoeren. De consessiehouders nemen ieder voor 50% deel. Deze ontdekking is in potentie de grootste gasvondst ooit voor OMV Petrom en voor deze ontdekking waren zij al de grootste olie- en gasproducent in Zuidoost-Europa. Het is de enige ruwe olieproducent in Roemenië, en is goed voor ongeveer de helft van de Roemeense gasproductie. Het houdt opsporingsvergunningen voor 15 onshore en offshore-twee blokken, en exploiteert 255 commerciële olie- en gasvelden in het land.
Roemenië is een van de oudste hydro carbon producerende landen in de wereld met de eerste productie opgenomen in 1858. Op een gegeven moment was het de grootste aardolieproducent in Centraal en Oost-Europa.

De Roemeense premier Dacian Ciolos is zeer ontstemd over de matige ontwikkelingen van het havenbedrijf in Constanta en eist van de Roemeense minister van transport Dan Costescu dat hij op korte termijn een deugdelijke analyse aanlevert van de situatie. Weliswaar maakt het havenbedrijf winst, maar dat is een ondergeschikte factor. Hij geeft aan dat het havenbedrijf een belangrijke rol betekent voor de Roemeense economie en die wordt niet waargemaakt en wijst op de achterblijvende investeringen.Zorgen over ontwikkelingen havenbedrijf in Constanta

Het Havenbedrijf van Rotterdam dat al in 2011 een Memorandum of Understandig met het havenbedrijf van Constanta voor strategische samenwerking ondertekende, zal dat als muziek in de oren klinken. Hoewel het te verwachten valt dat men eerst zal afwachten hoe een en ander zich concreet ontwikkelt. Ook andere Nederlandse bedrijven die reeds jaren wachten op verbetering van de situatie zullen met verhoogde aandacht een en ander volgen.
Belemmeringen van lokale belanghebbenden zijn inmiddels grotendeels verdwenen, maar aangezien het ministerie van transport de afgelopen jaren op een duiventil leek wat de ministeriële verantwoordelijkheid aangaat, zal het ministerie drastisch moeten worden gereorganiseerd en is het wegsturen van ministers geen oplossing. Ook andere belangrijke zaken stagneren zoals de aanleg van autosnelwegen en de versterking van de nationale luchtvaartmaatschappij Tarom. Omdat er ook Nederlandse belangen op het spel staan, zal de DRN de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Sector horticulture

De voorzitter van Roemeense Boeren Organisatie(LAPAR) Laurentiu Baciu heeft het Roemeense Ministerie van Landbouw gevraagd om de Wet op Verkoop Landbouwgronden te herzien. Roemenië was in de periode tussen 2004 en 2007 het eerste land in EU dat overging tot een volledige liberalisering van landbouwgronden inclusief bossen. Dus niet alleen aan rechtspersonen maar ook aan particulieren. Een en ander is letterlijk conform het toetredingsverdrag tot de EU uitgevoerd. Het hypocriete van deze Europese eis was dat de bestaande EU landen, vooral Nederland, Frankrijk en Oostenrijk zich niet conformeerden aan deze regelgeving. Inmiddels hebben Polen, Hongarije en Slowakije ook afstand genomen van deze regelgeving.

Roemeense boeren willen beperking op verkoop landbouwgrond
Roemenië wordt thans overspoeld door speculanten die de goedkope landbouwgronden en masse aankopen. De meeste kopers komen uit Italië, Duitsland en de Arabische landen. Italië heeft een slechte naam opgebouwd omdat zij de aankopen doen om puur speculatieve redenen en goede landbouwgronden jarenlang braak laten liggen. De meeste gronden zijn aangekocht in de districten(judeţ) Timis, Vaslui en Arad. Recent kocht nog het Amerikaanse investeringsfonds Southern Harvest(onderdeel van Anholt Services) 2700 hectare, waardoor zij thans 8700 hectare landbouwgrond bezitten.
Weliswaar is in beperkte mate reparatiewetgeving door gevoerd door bijvoorbeeld een belasting te heffen van 6% op braakliggende gronden en alleen aankopen door rechtspersonen toe te staan, maar deze makkelijk te omzeilen maatregelen sorteren nauwelijks effect. De prijzen van goede landbouwgrond in Roemenië varieren van 2000 tot 18.000 per hectare(ter vergelijking in Nederland is de gemiddelde prijs € 52.000). Het land bezit 9 miljoen hectaren landbouwgrond .
De boeren verwijten het Ministerie van Landbouw een te passieve houding en een korte termijnvisie die hun en de boeren zal opbreken. In kader van de Europese regelgeving hoeft Roemenië niet Roomser te zijn als de Paus, want door met twee maten te meten is er een ongelijk level playing field ontstaan. Anderzijds zal het voor Nederlandse agrariërs en aanverwante bedrijven die vestiging in Roemenië overwegen dan wel willen uitbreiden een periode zijn waar zij hun plannen nog tegen gunstige condities kunnen realiseren.

Bestuur Roemeens staatsbosbeheer ontslagen

Bestuur Roemeens staatsbosbeheer ontslagenHet volledig bestuur van Romsilva(het Roemeense equivalent van het Nederlandse staatsbosbeheer) is ontslagen. In het verleden hebben zij een dubieuze rol gespeeld bij de illegale ontbossing. Thans is daaraan toegevoegd dat zij als staatsbedrijf een monopoliepositie hebben ingenomen op de houtmarkt en de reguliere markt ondermijnden met hun tariefstelling.Het is een goede zaak dat het jarenlange wanbeheer van de Roemeense bossen wordt aangepakt.

Fiscale ontwikkelingen

Roemeense belastingdienst gaat over naar naming and shaming

Roemeense belastingdienst gaat over naar naming and shamingDe Roemeense belastingdienst(ANAF) start een ongekende campagne tegen belastingontduiking, zowel tegen particulieren als tegen bedrijven en instellingen. Op haar website zal de ANAF alle personen publiceren die achterstallig zijn met het betalen van belasting.Ook de afdracht van sociale premies en premies voor de gezondheidszorg zullen worden genoemd. De eerste lijst verschijnt in april en zal de situatie weergeven van achterstallige belastingen aan het eind van maart 2016.

Politieke ontwikkelingen

Roemeense senaat bekritiseert procedure EU(CVM) rapportage

Roemeense senaat bekritiseert procedure EU(CVM) rapportageBij monde van de president van de Roemeense senaat Calin Popescu Tariceanu en de minister van justitie wordt de gang van zaken rondom de CVM rapportage(voortgang aanpak corruptie en justitiële hervormingen bekritiseerd) en dan vooral gericht op het nalaten van de daarvoor geijkte procedures te volgen. In voorgaande jaren en met name in de periode dat hij zelf premier was, was het de goede gewoonte dat de Europese Commissie het concept rapport aan de Roemeense regering toezond zodat er een vorm van hoor en wederhoor plaatsvond, alvorens de rapportage een definitief karakter kreeg. Uit eigen waarneming(redactie nieuwsbrief) werd al eerder vastgesteld dat het thans verschenen rapport van een zeer matige kwaliteit was en een beeld werd geschetst dat op gespannen voet staat met de realiteit.De senaat eist dan ook een nader onderzoek naar de gevolgde procudures waarvoor de Roemeense Commissie voor Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is.

Bijzondere berichten

App NL-RO Trade wordt vervangen

App NL-RO Trade wordt vervangenNadat eerst de digitale nieuwsbrief van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Roemenië door voornoemde App werd vervangen, wil men thans deze informatie op een hoger niveau brengen.Samen met 12 andere landen is thans de nieuwe App NL Trade Mate ontwikkeld en bevat relevante informatie voor internationaal georiënteerde ondernemers die ondersteunend is bij het bepalen van hun strategie. De nieuwe app kent veel tweaks en verbeterde functionaliteiten, live streams en updates van sociale media. Tevens is er een mogelijkheid om uw eigen bedrijf toe te voegen aan de bedrijvengids. Toevoeging van opslagmogelijkheden en de optie om meerdere landen te kunnen volgen. De bestaande app zal per 1 april a.s.vervallen. Voor meer informatie over deze nieuwe app, kunt u terecht op https://nltrademate.nl/. NL Trademate is nu beschikbaar (gratis) in Google Play en App Store.

Een must: Robert Kaplan’s nieuwe boek over Roemenië

Een must Robert Kaplans nieuwe boek over RoemenieDe naam van deze een de meest invloedrijke Amerikaanse journalisten van deze tijd behoeft nauwelijks een toelichting. Vrijwel alle van zijn 16 boeken zijn ook vertaald in het Nederlands, zoals bijvoorbeeld het boek Moesson over de ontwikkelingen rondom de Indische Oceaan en de toekomstige wereldmachten. Velen denken dat de schrijver zich vooral richt op geopolitieke situaties, maar dat is een misverstand, want in vrijwel al zijn boeken geeft hij zijn visie op de economische ontwikkelingen in een bepaalde regio en zijn visie’s op de huidige situatie en nabije toekomst kan iedereen waarnemen.Zijn boeken spelen vaak een rol bij investeringskeuzes van bedrijven.

Uniek is dat hij zich thans op een land richt en het tevens ook plaatst in een Europees perspectief. Dus wij kunnen u het onlangs verschenen boek over Roemenië In de schaduw van Europa zeker van harte aanbevelen.Het is thans in de Engelstalige versie beschikbaar en daarna volgt direct een Roemeenstalige versie. Echter de ervaring heeft geleerd dat zijn boek binnen afzienbare tijd in vele talen waaronder het Nederlands zal verschijnen.

Investeringsfonds voor Roemeense diaspora

Investeringsfonds voor Roemeense diasporaHet Roemeense Ministerie van Economische Zaken werkt thans aan de opzet van investeringsfonds voor in het buitenland verblijvende Roemenen die terug willen keren naar Roemenië en een bedrijf willen opzetten. Voor elke geïnvesteerde RON(ca.€ 0,22) ontvangt tevens een RON van de Roemeense staat. Deze bedragen kunnen oplopen tot 50.000 RON(ca.€ 11.171,84) en zijn niet terug vorderbaar. Onduidelijk is nog of het relatief lage bedrag de limiet is. Bedragen kunnen ook worden aangewend voor stages van in het buitenland studerende Roemenen op de ambassades en consulaten.

Roemeense studenten openden in 2015 meeste bedrijven

Roemeense studenten openden in 2015 meeste bedrijvenVolgens het Roemeense Handelsregister blijken de studenten de ondernemers van het land te zijn. In Cluj Napoca waren er maar liefst 1690 startups door studenten, waarbij de zeer actieve universiteit een belangrijke rol speelde en nog speelt. De stad heeft de naam gekregen van het Europese Silicon Valley te zijn door het grote aantal IT bedrijven. De studenten uit Boekarest komen op de tweede plaats met 1482 startups, gevolgd door Maramures(933) en Iasi(927). Het zeer proactieve beleid van de Roemeense regering en de lokale universiteiten werpt zijn vruchten af. Ook krijgen de studenten fiscale vrijstellingen bij het oprichten van een bedrijf en ontvangen zij een (bescheiden) subsidie(zie separaat bericht). Uiteraard zijn er de voorwaarden aan verbonden en komen alleen derdejaars studenten in aanmerking, mogen zij niet ouder dan 30 jaar zijn en studeren aan een erkende instelling en dient het microbedrijf minimaal drie medewerkers te hebben.

Kamer van Koophandel Nederland wijzigt (internationaal) beleid

Kamer van Koophandel Nederland wijzigt (internationaal) beleid In de afgelopen jaren is de Kamer van Koophandel door grote veranderingen gegaan, waarbij men zich bezonnen heeft op alle taken van de Kamer – de rol en aanpak in de bevordering van internationale handel werd opnieuw gedefinieerd. Tegelijkertijd veranderden alle andere spelers in het nationale veld: De Ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken, de EVD, Agentschap NL, de NVO, etcetera. En ook Corps Consulaire Nederland(CCN) die de buitenlandse consuls in Nederland vertegenwoordigd, heeft met een nieuw zelfbewustzijn de ondersteuning van de ontwikkeling van het Kamer van Koophandel Nederland wijzigt (internationaal) beleid-kvkHonorair Consulschap ter hand genomen. Al eerder namen de honorair consuls kennis van de veranderingen in de internationale verslaggeving en het financieren van handel in sanctiegebieden .Daarna aangevuld met werksessies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken , waarbij gesproken werd over de uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden van de honorair consuls, naar gelang hun land van lastgeving, maar ook over het nieuwe buitenlandse economische beleid van Nederland en de institutionele vormgeving daarvan. Het logisch vervolg was dat de Kamer van Koophandel Nederland het meest voorkomende internationale(eeuwenoude) fenomeen, dus de honorair consul direct bij hun beleid wil betrekken. In dit kader bezien heeft het ondernemersplatform Dutch Romanian Network(DRN) een voortrekkersrol vervuld, want onder hun bestuursleden bevinden zich twee honorair consuls.Deze hebben de mogelijkheid om deuren te openen in de landen die zij vertegenwoordigen die normaliter gesloten blijven. Dus een unique selling point voor de DRN.