Nieuwsbrief 19 november 2015

Header-news

Grote belangstelling voor Romanian Business Day in De Kuip

romanianbusinessday-new

Nog steeds ontvangt het secretariaat dagelijks aanmeldingen voor de Romanian Business Day en daarmee vergroten de ondernemers zelf hun netwerkmogelijkheden en ook de kansen om tot zaken te komen. Ook maken DRN leden gebruik van de zich uitbreidende informatiemarkt om extra aandacht te vestigen op hun bedrijf. Omdat volgende week donderdag 26 november de Romanian Business Day in het Feijenoord stadion De Kuip wordt gehouden, is het aan te bevelen om u aan te melden voordat de inschrijving wordt gesloten.
De recente onvoorziene gebeurtenissen, dus het aantreden van een nieuwe regering(zie elders in deze nieuwsbrief) en de brand die vele slachtoffers heeft geeist, noodzaakten de DRN tot (kleine) aanpassingen in het programma, maar met veel kunst-en vliegwerk is het programma grotendeels in stand gebleven.

aanmedenRBD

DRN verwelkomt Associate Simmons & Simmons

DRN verwelkomt Associate Simmons&SimmonsDRN verwelkomt met plezier Associate Andrada Tiru als nieuw lid. Simmons&Simmons is een internationaal advocatenkantoor met haar hoofdzetel in Londen. Associate Andrada is gespecialiseerd in commerciële geschillen en arbitrage. Zij adviseert en vertegenwoordigt grote bedrijven in de inzake handelsgeschillen voor deDRN verwelkomt Associate SimmonsSimmons2 Nederlandse rechtbanken en arbitrage. Andrada legt een bijzondere nadruk op commerciële contracten (levering van goederen en diensten, distributie, agentschap, franchise, algemene voorwaarden) en over zaken inzake productaansprakelijkheid. Voor nadere informatie: www.simmons-simmons.com

Update: Tragedie ramp in Boekarest

Update Tragedie ramp in BoekarestDe ramp die op 30 oktober jl. plaatsvond in de nachtclub Colectiv in Boekarest maakt nog dagelijks slachtoffers. Op het moment van het schrijven van deze nieuwsbrief is het dodental opgelopen tot 56. In de ziekenhuizen in Roemenië en in het buitenland, waaronder Nederland(Beverwijk, Groningen en Rotterdam) zijn thans nog 62 slachtoffers in behandeling en 14 daarvan in een zeer kritieke toestand. Gevreesd moet worden dat het dodental nog zal oplopen. Er kunnen kleine verschillen(in aantallen) in de media worden genoemd afhankelijk van publicatiedatum.Veelal zijn het jonge mensen die het slachtoffer zijn geworden en het grote aantal maakt dat de groep nabestaanden steeds groter wordt. De solidariteit die vele landen, waaronder Nederland, hebben getoond door patiënten direct op te nemen, heeft in Roemenië grote indruk gemaakt. Op de Romanian Business Day wordt in aanwezigheid van de ambassadeur van Roemenië H.E.Ireny Comaroschi op passende wijze ons medeleven getoond. De ramp die daarna in Parijs heeft plaatsgevonden, heeft nog eens extra benadrukt dat wij ons moeten focussen op wat ons verbindt en niet wat ons scheidt van elkaar.

High Tech Sector

CSi Industries ontwikkelde robot voor voedingsindustrie

CSi Industries ontwikkelde robot voor voedingsindustrieCSi Industries uit Raamsdonkveer die al vele jaren een vestiging in Cluj Napoca heeft, ontwikkelde samen met de studenten en professoren een bijzondere robot voor de voedings- en verpakkingsindustrie die door grote bedrijven zoals Procter&Gamble, Unilever,Nestle, FrieslandCampina, Danone en Tetra Pack en Pepsico in bedrijf zijn genomen. CSi is reeds wereldleider in verpakkingsstemen en versterkt hiermee zijn positie. Het management zoals Kees Oosting en Jan de Bruijn zijn tevreden dat zij in 2004 gekozen hebben voor Roemenië. Van 460 werknemers van het bedrijf werken er 270 in Cluj Napoca. De Roemeense werknemers hebben zelfs hun Nederlandse collega’s in productiviteit overtroffen. Samenwerking door high tech of IT bedrijven met lokale universiteiten werpen hun vruchten af in Roemenië, zoals ook Netrom in Craiova voor deze eveneens succesvolle samenwerking heeft gekozen. Ook in andere sectoren is samenwerking met Roemeense partners succesvol gebleken.

A4 Hydraulic voor de vierde maal onderscheiden door Roemeense KvK

Hydraulic voor de vierde maal onderscheiden door Roemeense KvKIn 1965 in Kampen heeft A4 Hydraulic de basis gelegd voor de productie van hydraulische cilinders. Sindsdien hebben zij veel ervaring op gedaan met het ontwerpen en produceren van standaard en custom-built hydraulische cilinders welke wereldwijd worden toegepast in de algemene machinebouw, afval- en recyclingtechniek, landbouwmachines, transportvoertuigen, grondverzetmachines, persen en maritieme toepassingen. In Roemenië fabriceert men onder de naam Mures Hidraulici en is men gevestigd in Livezeni(district Mures). Recent heeft de Roemeense Kamer van Koophandel hun voor de vierde maal de Award of Excellence uitgereikt in de sector machinebouw.

Agrarische sector

Rabofarm betrokken bij illegale grondaankopen in Roemenië?

Rabofarm betrokken bij illegale grondaankopen in Roemenie

In verschillende media zoals De Correspondent en Boerenbusiness wordt recent gewag gemaakt dat Rabofarm ongewild en onbedoeld bij illegale grondaankopen in Roemenië betrokken zou zijn. De NGO Transnational Insitute heeft over een en ander een rapport uitgebracht. Martin de Jong, sectordeskundige van de DRN, is daarover verbaasd, want weet uit eigen waarneming dat Rabofarm juist een partij is die zeer zorgvulRabofarm betrokken bij illegale grondaankopen in Roemenie-2dig opereert. In ieder geval is het Nationale Anti-Corruptie Directoraat(DNA) ingeschakeld en zijn al een rechter en een burgemeester in staat van beschuldiging gesteld en van hun functies ontheven. Ook is de anti-corruptie waakhond România Curată ingeschakeld. Want daarmee is het belang van Rabofarm en de benadeelde boeren gediend. Het onderstreept ook het belang om lid te zijn van een organisatie zoals het Dutch Romanian Network die onderling informatie uitwisselt over goede kansen, maar ook over de valkuilen.

Retailsector

Cijfers Eurostat: Roemenië hoogste groei in EU in de retailsector

Cijfers Eurostat Roemenie hoogste groei in EU in de retailsectorEen tussendtijds onderzoek geeft aan dat de Roemeense retailsector een duurzame hoge groei kent en zelfs de hoogste groei in de 28 EU lidstaten. Het meetmoment was over september jl. waarbij Roemenië een groei laat zien van 12% gevolgd door Ierland (+ 8 procent), Polen en het Verenigd Koninkrijk (beide + 6,3 procent), terwijl afnames werden waargenomen in Luxemburg (- 11,8 procent), Bulgarije (-2,5 procent) en Slovenië (- 0,4 procent)

Fiscale ontwikkelingen

Roemenie vormt interimregering met technocratenHet aftreden van Premier Ponta en in mindere mate de gehouden demonstraties in Boekarest, waren voor President Klaus Johannes van de christendemocratische PNL aanleiding om een nationale regering te vormen, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd.Vrijwel alle bewindslieden(wellicht met een paar uitzonderingen) zullen worden vervangen door “partijloze”technocraten. Derhalve een kort overzicht van de stand van zaken omdat deze vorming van een nieuwe regering nog in beweging is. Deze verandering kan wellicht de bakens in Roemenië verzetten en is daarom van belang om er kennis van te nemen.

  • Als nieuwe premier heeft de president Dacian Cioloş benoemd die eerder Minister van Landbouw was in de liberale regering van Calin Popescu Tariceanu 2004-2008 en daarna door laatstgenoemde is voorgedragen voor de post van EU Commissaris van Landbouw, waarbij Dacian Cioloş zich aansloot bij de Europese Christendemocraten EPP; waartoe ook de partij PNL van president Klaus Johannis behoort.
  • De huidige president van de Senaat van de liberale partij ALDE Calin PopescuTariceanu maakte de kritische opmerking dat conform de Grondwet de te benoemen regering van de president zal zijn en niet van de burgers van Roemenië.
  • De huidige christendemocratische regeringspartij PNL die al bijna een jaar vraagt om vervroegde verkiezingen zwijgt nu daarover en verklaart zich direct voorstander van de nieuwe opzet. Iedereen mag uit het voorgaande zijn/haar eigen conclusies trekken.
  • Aangezien alleen de regering wordt vervangen, kan deze niet regeren zonder steun van het parlement, waar dus de krachtsverhoudingen ongewijzigd blijven.De vraag is dus hoe een niet gekozen technocratische regering zich zal verhouden tot een gekozen democratisch parlement is allerminst duidelijk. Dus in hoeverre hierdoor een politieke instabiliteit zal ontstaan, zal de komende periode moeten uitwijzen. De eerste testcase zal de begroting voor 2016 zijn en voorts de organisatie van de verkiezingen in 2016. De lokale en regionale verkiezingen vinden in juni 2016 plaats en de parlementaire verkiezingen in december 2016.
  • De Hongaarse minderheidspartij UDMR schaart zich ook bij voorbaat achter het voorstel van de president, want ook zij zijn aangesloten bij de christendemocratische EPP.

Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief maken de socialistische partij PSD en de liberale partij ALDE een voorbehoud en willen een keuze maken op basis van het programma van de nieuw te vormen regering.

Premier Ciolos presenteert kandidaten voor nieuwe regering

Premier Ciolos presenteert kandidaten voor nieuwe regeringOp zondag jl. heeft de nieuwe premier zijn voorstel gepresenteerd voor de nieuwe regering. Procedureel zullen deze worden gehoord door de daartoe bevoegde parlementaire commissies en na instemming van een motie zullen we worden voorgedragen aan de president voor de beediging. Opvallend is dat er veel personen tussen zitten die tot op heden een functie vervulden bij de Europese Unie en het aantal vrouwelijke kandidaat ministers. Voor de Nederlanders is er een bekende en wel Mihnea Motoc die hier de rol van ambassadeur heeft vervuld(1999-2001) en thans genomineerd is voor minister van defensie. De aanvankelijk voorgedragen minister van volksgezondheid Andrei Baciu werd 4 uur na het verschijnen van de lijst al weer geschrapt,zoals een dag later de beoogde minister van justitie Cristina Guseth. Het lijkt erop dat de kandidaat bewindslieden onvoldoende gecreend zijn en zo een valse start veroorzaken.

  • Vice-premier, Minister of Economy, Commerce and Trade: Costin Grigore Borc. He graduated the Bucharest Polytechnic, vast experience in management, is general manager of CRH, the former Lafarge. He had been adviser-coordinator to PM Radu Vasile during 1998-1999, former personal secretary of PNTCD leader Corneliu Coposu.
  • Vice-premier, Minister for Public Administration, Regional Development: Vasile Dancu, 54. Professor of Sociology with the Babes-Bolyai University in Cluj, former PSD member, former Senator, member of the writers’ guild.
  • Minister for Foreign Affairs: Lazar Comanescu, 66. Currently Presidential adviser, former Minister of Foreign Affairs, former head of Romania’s mission to the EU, former head of Romania’s office to NATO, former Ambassador to Berlin.
  • Minister of Agriculture and Rural Development: Achim Irimescu. He had been secretary of state before, knows well the area, and currently is minister-counsellor with Romania’s mission to the EU.
  • Minister of Defence: Mihnea Ion Motoc, 49. Currently, Romania’s Ambassador to the UK, former head of Romania’s mission to the EU, former Romania’s representative to the UN, former Ambassador to the Netherlands.
  • Minister of Public Finances: Anca Dana Dragu Paliu. Currently, economic analyst with the European Commission. She worked 10 years with the IMF regional office in Romania. She knows the Ministry of Finance, she had worked also with the Romanian National Bank (BNR).
  • Minister of Energy, SMEs and Business Environment: Victor Vlad Grigorescu, 39. Currently member in the Board of Electrica SA. Former experience with the Romanian mission to the European Commission.
  • Minister of Justice: Mihai Selegean, aged 42, is a graduate of the Faculty of Law, University of Bucharest. During 2000-2001 he attended the Central European University in Budapest, Business Law Programme. Selegean was director of the National Institute of Magistracy during 2004-2008.
  • Minister of Transportation: Marian Costescu. Executive Manager with the Romanian Railways (CFR), experience in the transportation field.
  • Minister of Health: Patriciu Achimaş-Cadariu is 39 years old and has been leading the Oncology Institute in Cluj-Napoca for three years.
  • Minister of Environment, Waters and Forests: Cristiana Pasca Palmen. Currently works with the European Commission, studies completed abroad.
  • Minister of Labour, Social Protection and Elderly: Claudia Ana Moarcas. 25 years experience in the field.
  • Minister for Informational Society: Marius Raul Bostan;
  • Minister for European Funds: Aura Carmen Raducu. She had worked with the REGIO department of the European Commission, currently expert with the EBRD.
  • Minister of Sports and Youth: Elisabeta Lipa, 51. Multiple Olympic and World champion in rowing. She won 5 gold medals, two silver and one bronze at six Olympic Games.
  • Minister of Culture: Vlad Alexandrescu. Currently, professor with the Bucharest University, former Ambassador to Luxembourg.
  • Minister for Parliament liaison: Ciprian Bucur. Delegate Minister for Romanians abroad: Dan Stoenescu;
  • Delegate Minister for Public Consultations and Social Dialogue: Violeta Alexandru;
  • Minister of Interior: Petre Toba; long experience in his field of activity.
  • Minister of Education and Scientific Research: Adrian Curaj, 57. Rich experience in management of education, he had worded as consultant with the World Bank, UNESCO, the European Commission.
  • Head of the Chancellery of the Prime Minister: Ioan Dragos Tudorache.(the short presentations belong to Premier-designate Dacian Ciolos, completed with several information by the Romania Journal editorial staff)

Bijzondere uitslag politieke opiniepeiling

Bijzondere uitslag politieke opiniepeilingHet bekende instituut CSCI heeft tussen de brand op 30 oktober en het aftreden van premier Ponta op 4 november een peiling gehouden onder een representatief van de Roemeense bevolking. De vraag was in welke politicus men het meeste vertrouwen stelde. Daaruit bleek dat de top drie bestonden uit president Klaus Johannis, premier Victor Ponta en president van de senaat Calin Popescu Tariceanu. Bijna de helft van de Roemenen (49%) hebben vertrouwen in president Klaus Johannis,terwijl (inmiddels)oud-premier Victor Ponta een score kende van 39% en de voorzitter van de Roemeense senaat Calin Popescu Tariceanu vertrouwen van 35% heeft. President Johannis bleek ten opzichte van een eerdere meeting te zijn teruggelopen met 3% terwijl de peilingen aangaven dat het vertrouwen in premier Ponta met 3% was gestegen. Ponta scoorde vooral hoger door de goede economische resulaten. Tariceanu blijkt in deze zin als meest stabiele factor te worden gezien.

EU-lidstaten in Centraal- en Oost-Europa willen maatregelen tegen Russische agressie

EU-lidstaten in Centraal- en Oost-Europa willen maatregelen tegen Russchische agressieOp initiatief van Roemenië zijn de regeringsleiders van de landen Bulgarije,Estland, Hongarije, Letland, Litouwen,Polen, Slowakije en Tsjechië(parlementsvoorzitter) bijeengekomen in Boekarest. Zij bepleiten dat de NAVO aanvullende maatregelen tegen de aanhoudende agressieve houding van Rusland. Zij keuren de houding van West-Europese landen af die onder aanvoering Duitsland een en ander lowprofile willen houden. Veel van de West-Europese lidstaten nemen soms een badinerende houding aan ten opzichte van voornoemde landen en zien het als een ver-van-mijn-bed-show en onderschatten de ernst van de situatie. De situatie in Oost-Oekraine is blijkbaar snel vergeten. Men wil hiermee benadrukken dat de gebeurtenissen van de laatste tijd juist een beroep doen op een onderlinge Europese solidariteit.