Nieuwsbrief 19 oktober 2015

header-nieuwsbrief-new

DRN verwelkomt DN Agrar Group

Met genoegen heeft de DRN de DN Agrar Group uit Alba Iulia begroet. De uit het Drentse Koekange afkomstige melkveehouder Jan de Boer heeft in Roemenië talrijke moderne melkveebedrijven opgezet. Het kroonjuweel van deze bedrijven bevindt zich Garbova(ten zuiden van de weg tussen de Alba Iulia-Sebeş-Sibiu. Deze mega hypermoderne melkveehouderij is ook bezienswaardig voor niet melkveehouders. Jan de Boer is een ondernemer die over zijn grenzen heen durft te kijken en heeft dit DRN verwelkomt DN Agrar Groupjaar een prachtig hotel genaamd “Casa Buna” geopend die op een steenworp afstand van zijn melkveehouderij ligt. Een bezoek aan het grootste melkveebedrijf van Roemenië behoort tot de mogelijkheden, waar dagelijks meer dan 2000 koeien worden gemolken. Onder begeleiding krijgt u een rondleiding van circa 1 uur. Hotel Casa Buna heeft een prachtig uitzicht over de Karpaten, landbouwvelden en bergdorpjes. Paarden, koeien en schapen bepalen het karakter van deze streek. Het complex dat circa. 15 ha. groot is, telt 14 hotelkamers met receptie en  restaurant. Een eigen oprijlaan met parkeerterrein en overal gratis Wifi. Het biedt tevens gelegenheid voor het houden van conferenties of seminars.DRN verwelkomt DN Agrar Group2 Vanaf de inpandige uitkijktoren kijkt u kilometers ver en  heeft u zo een  schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Omdat het hotel midden in de natuur staat kunt u nog wilde dieren tegenkomen zoals hazen, fazanten, reeën, wilde zwijnen en misschien zelfs beren. In de nabije omgeving zijn tal van bezienswaardigheden zoals de prachtige oude stad Sibiu, waar in de omgeving een vorm van een Zuid-Nederlands dialect wordt gesproken. Een bezoek aan de zoutmijnen in Turda is een must. Voor meer informaties: www.pensiuneacasabuna.ro (hotel) www.dn-agrar.eu of www.agrarischadviesa2.nl (bedrijf). Contactgegevens vindt u op de website van de DRN.

DRN blijft Nederlands beleid inzake Schengen afwijzen

Het is bekend dat de economische bedrijvigheid verreweg de belangrijkste factor is waarop de bilaterale relaties tussen de twee landen steunen.
2-DRN blijft Nederlands beleid inzake Schengen afwijzenDe DRN heeft eerder al een statement gepubliceerd waar zij het Nederlandse beleid afkeurden en wisten zich daarbij gesteund door de VNO-NCW en Nederlands Roemeense Kamer van Koophandel in Boekarest. In feite heeft de Nederlandse regering contractbreuk gepleegd nadat Roemenië aan de voorwaarden voldeed hun niet tot de Schengenzone toe te laten en het te koppelen aan een andere overeenkomst het Coöperatie en Verificatie Mechanisme(CVM). Iedereen weet dat Roemenië gedurende de laatste jaren zich enorme inspanningen getroost om de corruptie te bestrijden die hun weerga in de Europese Unie niet kennen. Het laatste jaar is gebleken dat de voorwaarden van het CVM worden opgerekt en er sprake van een open einde is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de “gunfactor” in Roemenië ten opzichte van ons land het nulpunt nadert. Andere landen zoals Duitsland, Oostenrijk en China zitten op het vinkentouw om de positie van Nederland over te nemen. Het is een sluipend proces maar voor de ondernemers die regelmatig het Roemeense nieuws volgen of daar gevestigd zijn wel waarneembaar.
Weliswaar is Nederland nog de grootste investeerder in Roemenië, maar als handelspartner(import/export) staan we op een tiende plaats. Recent gaf premier Ponta aan dat hij niet verwacht dat Roemenië in 2016 zal toetreden omdat ons land dat blokkeert. Naar zijn zeggen zou er nog een ander land zijn waarvan hij de naam niet wilde noemen omdat President Johannis daar goede banden mee heeft en dan kan iedereen weten dat hiermee Duitsland bedoeld wordt en het derhalve de verwachting is dat zij waarschijnlijk voor toetreding zullen gaan stemmen, zoals Finland dat ook heeft aangegeven die de twee fases variant hebben aangegeven.
Ons land lijkt zichzelf hiermee in een geisoleerde positie te begeven en dat zal een boomerang effect kunnen veroorzaken.

November:Focus op Roemenië

3-November Focus op RoemenieMeestal een drukke maand om in de december de “balans” te gaan opmaken over 2015 en aan de hand van uw bevindingen een eerste aanzet te doen voor 2016. En om uw activiteiten eens onder de loep te leggen of wellicht eens te gaan onderzoeken of het interessant is om activiteiten te gaan ontplooien in de sterk opkomende economische groei in Roemenië. Omdat uw tijd beperkt is, helpen wij u met een kort overzicht van de activiteiten die relatief “dicht bij huis” worden georganiseerd en u direct kunt zien of het in uw agenda past. Nadere informatie over de activiteiten vindt u op onze website.
4   November – National Export Event in Bussum
24 November – Feestelijke receptie National Day in Den Haag
26 November – Romanian Business Day in de Kuip in Rotterdam

DRN Enquete – Kans op gratis stedentrip naar Boekarest

4-DRN Enquete – Kans op gratis stedentrip naar BoekarestHet bestuur van het Dutch Romanian Network werkt aan een activiteitenplan voor het komende jaar. Hierbij willen wij graag de mening van haar leden en de lezers van de nieuwsbrief laten meewegen omdat wij platform zijn van ondernemers voor ondernemers. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld waarvan wij u vragen deze in te vullen. Dit kost u maximaal 10 minuten. Onder degenen die de enquête invullen, verloten wij een retour ticket naar Boekarest met Tarom, met daarbij een overnachting in het luxe Radisson Blu Hotel, ook in Boekarest. Het loont dus zeker de moeite om de enquête in te vullen. U vindt de enquête hier

Sector Transport & Logistiek

H.Z. Transport B.V. neemt de Greef Transport & Expeditie over

5-H.Z. Transport B.V. neemt de Greef Transport & Expeditie overLogistiek dienstverlener H.Z. Transport B.V.al jaren actief op de Centraal-Europese markt, zal ter uitbreiding van haar activiteiten  met ingang van 1 november aanstaande de Nederlandse vestiging De Greef Transport & Expeditie B.V. uit Veenendaal overnemen en de bijbehorende Roemeense vestiging Ro-Holland Trans SRL in Medias.
Het familiebedrijf H.Z. Transport B.V. is gespecialiseerd in koel- en vriestransporten en werd opgericht in 1983. Gedurende de afgelopen 32 jaar is de onderneming uitgegroeid tot een complete logistieke dienstverlener en is gespecialiseerd in het transport van sierteelt, AGF, foodproducten en cruisebevoorrading.De overname van de De Greef met zijn Roemeense vestiging in Medias is een strategische keuze, omdat  de de regio Zuid-Oost Europa nog in het dienstenpakket naar Centraal Europa ontbrak. De vestiging van de Greef in Nederland zal per bovengenoemde datum worden geïntegreerd in H.Z. Transport in De Lier. De Roemeense vestiging zal in de huidige vorm worden voortgezet, om zo de continuïteit en de service voor alle klanten te blijven waarborgen

Jan de Rijk wil De Rooy Logistics overnemen

6-Jan de Rijk wil De Rooy Logistics overnemenJan de Rijk met een vestiging in de Roemeense Brasov maakte onlangs bekend dat het internationale transportbedrijf voornemens is om De Rooy Logistics uit Geldrop over te nemen. “De overname van De Rooy Logistics is nog niet rond,” meldt CEO Sebastiaan Scholte van Jan de Rijk .De toezichthouder ACM moet nog instemmen met de overname. We bewandelen hiermee de officiële weg en komen pas later, als de overname definitief is, met een officieel persbericht.” Op de vraag of er nog meer overnames in het verschiet zitten, antwoord Scholte: “Het lijkt er op dat we in een soort van overnamegolf zitten, maar dat is niet waar. Jan de Rijk is momenteel een van de grootste wegtransporteurs van Nederland en wordt door de overnames alleen maar groter. De Rooy Logistics is vooral gespecialiseerd in het transport, opslag en distributie van auto-onderdelen. Toezichthouder ACM moet nog instemmen met de overname.

IT Sector

ING organiseert in Roemenië internationale hackathon

7-ING organiseert in Roemenië internationale hackathonOp 20 en 21 november a.s. organiseert de ING een internationale 24 uren hackaton in Boekarest. Het is evenement dat bedoeld is voor IT specialisten en studenten met als doel om de beste innovatieve diensten en toepassingen te ontdekken. De ING heeft het aantal deelnemers gemaximaliseerd op 300 en inschrijven kan tot 28 oktober a.s. Als hoofdprijs stelt de ING een reis naar Silicon Valley beschikbaar. Voor programma en inschrijving: https://24hcoding.com/

12-KLG Europe nieuwe hoofdsponsor Roda JC KerkradeKLG Europe is onlangs de nieuwe hoofdsponsor van Roda JC Kerkrade. Onder de naam ‘KLG’ zal het bedrijf dit seizoen een prominente plaats innemen op de voorkant van het Roda JC Kerkrade shirt.

Zowel KLG Europe als Kerkrade onderhouden onafhankelijk van elkaar een relatie met Roemenië. CEO Kees Kuijken is onder andere Vice president van het Dutch Romanian Network en in de bibliotheek van Abdij Rolduc zijn documenten aanwezig dat zich 800 jaar geleden Limburgers, Brabanders en Vlamingen zich hebben gevestigd in Transsylvanië en in het dialect rondom de stad Sibiu het nog herkenbaar is, alsmede te herleiden is aan plaatsnamen. Het is natuurlijk toeval, maar toch!

Sector Cultuur

Spectaculaire Journey of Rhytm

Kumka Cadenza2

Een wervelend concert met het jong Transylvanian Percussion Ensemble Kumka dat alle facetten van ritme zal laten horen. Zowel meeslepend als verfijnd.

Een muzikale reis met latijns-Amerikaanse muziek, Jazz en Folkmusic uit zowel Roemenië, Brazilië als de Verenigde Staten.

De Jazz zangeres Daniela Tulai Depner zingt begeleid door de diverse percussie instrumenten ook in The Romanian Rhapsody. Een muzikale collage vol ritme en melancholie.

The Transylvanian Percussion Ensemble Kumka zal u ook op een verrassende wijze laten kennis maken met de ongekende mogelijkheden van de diverse instrumenten die zij bespelen. Tevens zal Solomon Brezoi fascineren in zijn boeiende act met “The God of the Drums”.

De vibrafoon en marimbaspeler Andreï Voica die reeds vorig jaar in Nederland zijn successen wist te behalen in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam zal in dit ensemble opnieuw fascineren en ook een eigen compositie ten gehore brengen.

Een publiek dat graag iets bijzonders wil horen, zal tijdens deze concerten voor jong en oud, als een boeiende avond beleven.

Let op ! Er zijn slechts 5 voorstellingen in Nederland. De mogelijkheid voor een bedrijf om er een Meet&Greet bijeenkomst aan te koppelen is aanwezig, mits men tijdig reageert. De concerten vinden plaats van 19 t/m 25 oktober in respektievelijk Rotterdam, ’s-Gravenhage, Hoogeveen, Veghel en ’s-Hertogenbosch. Voor nadere informatie en bestelling van tickets: www.cadenza-productions.nl

Zie ook Facebook: https://www.facebook.com/cadenzaeuropeanart