Nieuwsbrief 2 juli 2015

header-nieuwsbrief-new

DRN verwelkomt nieuwe leden

po-Ferrymasters315-130Onlangs is  P&O Ferrymasters(dochterondernememing van Dubai Ports World) als lid toegetreden tot de DRN. Zij werken in Roemenië samen met het Italiaanse Transmec en hebben een vestiging in Boekarest.
In 2014 zijn zij een railverbinding opgestart met drie treinen per week rijdend tussen de terminals van het Belgische Zeebrugge en het Roemeense Curtici(nabij Arad). Het vervoer per trein wordt uitgevoerd door van zogenoemde Huckepack trailers(opleggers die speciaal geconstrueerd zijn voor railvervoer)gebruik te maken. Het aansluitend vervoer over de weg voor de regio Zuid-Oost Europa wordt vanuit Curtici door Transmec uitgevoerd.
Voorts is het adviesbureau Regillus uit Venlo lid geworden en de eigenaar Ad Pollux richt zich vooral op adviseren en begeleiden im-en export en business development van groenten en frregillusuit(Freshadvice) inzake Roemenië en Polen.

Geslaagde G2G Missie – Gateway Development

Geslaagde G2G MissieHoewel de missie was opgezet van Government to Government was het programma van de Roemeense delegatie vooral op de praktijk gericht en sterk gefocust op het bedrijfsleven. Zoals de titel al aangeeft lag het accent sterk op logistiek en infrastructuur en alles wat daarmee samenhangt.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO) c.q.Netherlands Enterprise Agency betrok de DRN bij haar organisatie die zelf grotendeels het bezoek aan Venlo faciliteerden. De Roemeense delegatieleden waren zeer betrokken en belangstellend. Op Greenport werd onder andere een bezoek aan de Staay Food Group gebracht en daaruit bleek dat de Roemenen zichzelf erg competitief achten door vooral te focussen biologische fruitteelt, maar hun duidelijk werd gemaakt dat zij nog een lange weg te gaan hebben om concurrerend te kunnen zijn en hun eigen markt nog steeds veel meer vraagt als zij kunnen leveren.
Vervolgens bezocht men het bedrijf KLG Logistics(zie foto) waar vooral diep werd ingegaan op het aspect van de BTW afhandeling. De periode van de BTW verrekening is in Roemenië te lang in vergelijking met andere landen. Samen met een deskundige van KLG Logistics zal de vertegenwoordiger van het Roemeense General Customs Directorate gaan bezien in hoeverre hun regeling kan worden afgestemd op de regeling die in Nederland te doen gebruikelijk is. Ook bleek er tijdens de discussies dat er aan Roemeense zijde nog een cultuuromslag moet plaatsvinden, want in Roemenië heerst de Geslaagde G2G Missie-2(overheids)cultuur dat iedereen gewantrouwd moet worden, tenzij uit allerlei controles en documenten blijkt dat men bonafide is en in Nederland heeft men juist een tegenovergestelde benadering.
Het bezoek werd afgesloten met de DRN Netwerkbijeenkomst, waarbij de Gemeente Venlo als gastheer in de persoon van Stephan Satijn wethouder van economische zaken optrad en het stadhuis ter beschikking stelde.
Daar werd door Meijburg&Co(KPMG) een heldere toelichting gegeven op de fiscal aspecten waarmee logistieke(maar ook andere) bedrijven worden geconfronteerd(gebruik van zogenoemde artikel 23 licentie). Voorts werd de Fontys International Campus Venlo toegelicht, waarvoor nog steeds het aanbod voor Roemenië ligt om een dergelijke opleiding op te starten. Als kritische opmerking werd gemaakt dat de Roemeense overheid zich te afwachtend en traag heeft opgesteld, waardoor het nog niet tot stand is gekomen.
In het kader van deze missie werden tevens bezoeken gebracht aan onder andere de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Instrastructuur en Milieu, brancheorganisatie Binnenvaart Logistiek Nederland, Dinalog in Breda, Versteijnen Logistics in Tilburg en Port of Rotterdam International. Bij laatstgenoemde werd uiteraard de vastgelopen samenwerking tussen Constanta en Rotterdam aan de orde gesteld.

Sector transport en infrastructuur

Roemeens Ministerie van Transport lijkt een duiventil

Onlangs is de zevende(binnen een periode van 4 jaar) minister van transport Ioan Rus ontslagen omdat hij zich op grove wijze had uitgelaten overRoemeens  Ministerie van Transport lijkt een duiventil Roemenen en hun families die in het buitenland werkzaam zijn. Als minister was het geen hoogvlieger omdat hij zich alleen richtte op de aanleg van snelwegen en daarbij alle andere logistieke en infrastructurele zaken verwaarloosde. De vele wisselingen van de wacht veroorzaken een inconsistentie van beleid op één van de belangrijkste ministeries op economisch terrein. Premier Ponta heeft aan president Johannis de benoemingvan de PSD senator Mihai Fifor voorgesteld(zie foto).

Oostenrijkse belangstelling voor haven van Constanta

Oostenrijkse belangstelling voor haven van ConstantaBestuurlijke vertegenwoordigers van overslag(binnen)haven Wenen alsmede een aantal grote Oostenrijkse bedrijven zoals de staalproducent Voestalpine hebben onlangs gesprekken gevoerd met Valeriu Nicolae Ionescu general manager of National Company Maritime Ports Administration Constanta(Havenbedrijf Constanta) over de aanvoermogelijkheden via Constanta vanuit Azië en het Midden-Oosten. Men was geintereseerd in de terminal voor stukgoederen en vervoersmogelijkheden inzake de automotive sector. Omdat Voestalpine ook belangen heeft in de olie- en gassector werd het vervoer van erts en kolen van Constanta naar de Oostenrijkse stad Lienz tegen het licht gehouden, waarbij sprake is van een jaarlijkse vraag van 10 miljoen ton.
Het huidige totale vervoer tussen Oostenrijk en Constanta is 2,4 miljoen ton.

IT Sector

Jonge ingenieur bouwt eerste Roemeense 3D-printer

Jonge ingenieur bouwt eerste Roemeense 3D-printerDe jeugdige software specialist Calin Brandabur heeft op het recente IT event Techsylvana in Cluj Napoca de eerste prototype Roemeense 3D- printer gepresenteerd die volledig is gebouwd op basis van Roemeense specificaties en onderdelen. Bijzonder is dat deze printer een vijfmaal hogere snelheid heeft dan vergelijkbare printers die op de markt zijn. De printer kan objecten van ca.20 cm hoogte produren binnen 4 à 5 uur; de snelheid van soortgelijke printers hebben daar 8 uur voor nodig. De toepassingen voor deze printer worden vooralsnog nog gericht op de medische sector, maar blijven daartoe niet beperkt.

We herhalen nog maar eens de boodschap die vorig jaar in verschillende vakbladen is verschenen om het simpele feit dat Nederland hier kansen laat liggen en onze concurrenten dus de ruimte geven.
Nederland is in Europa een belangrijke leverancier van fruitteelt-uitgangsmateriaal. In Roemenië neemt Nederland als leverancier (na Italië) tot nu toe respectievelijk de tweede en derde plaats in (waarde en hoeveelheid) en ons land kan bogen op een goede reputatie. Italië is relatief actief op de markt en organiseerde al in 2013, samen met de landbouwuniversiteit in Fruitteelt in Roemenie nog steeds in de liftBoekarest, een seminar ter versterking van zijn positie.
Fruitproductie in Roemenië vindt plaats in vele delen van het land, maar vooral in de hoger gelegen delen: de zuidhellingen van de Karpaten die zich als driekwart cirkel door het land slingeren. De omstandigheden, die veelal sterk afwijken van die in Nederland, leiden onder andere tot een boomgroei die tot wel twee keer groter is dan die in Nederland. De praktijk zal uitwijzen dat lokale productie nooit voldoende zal zijn en import onvermijdelijk is.  Lokale productie levert goedkoper en beter aangepast plantmateriaal op. En als Nederland in staat is in dit segment een positie op te bouwen, dan geeft dat meteen een zeer goed startpunt voor export uit Nederland. Daarnaast is voor lokale productie geïmporteerd basismateriaal (onderstammen c.q. entogen) nodig. Nederland produceert maar een kleine 8 miljoen boompjes per jaar, dus ook vanuit dat oogpunt is lokale productie onvermijdelijk.
Een moderne (super)intensieve teelt behoeft niet alleen goed plantmateriaal maar ook irrigatie, hagelnetten, mechanisatie enzovoort. Het vigerend stimuleringsprogramma voorziet ook in ondersteuning van deze investeringen. De totaalsubsidie kan in het gunstigste geval (denk een achterstandsgebied, jonge/ kleinere boer) oplopen tot 90% van de in aanmerking komende investering. Fruitteelt in Roemenie nog steeds in de lift-2
De versterking van de keten is geen onderdeel van het fruitprogramma, maar krijgt wel ondersteuning vanuit het algemene deel. De afgelopen jaren is er al enige ontwikkeling geweest (met name koelhuizen), maar dit traject heeft verdere aandacht nodig. Het oprichten en versterken van producentenorganisaties kan daarin een belangrijke rol spelen. Vanuit Nederland heeft de Dutch Produce Association (DPA-Sectorvereniging afzetorganisaties voor groenten, fruit en paddestoelen in Nederland ) interesse getoond om Roemenië te helpen. Voor Nederland biedt toelevering in sorteren, verpakken, koelen, kassenbouw en dergelijke ook interessante perspectieven, maar ook hier zit de (Italiaanse) concurrentie op het vinkentouw.(Bronnen: AGF en Berichten Buitenland)

ZKH Prins Nicolas van Roemenie bezocht In het kader van de viering van 135 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Roemenië bezocht Prins Nicolas van Roemenië ons land en tijdens een feestelijke receptie op de ambassade maakte hij op informele wijze kennis met de aanwezigen.
De thans 35 jarige prins is de troonopvolger indien de monarchie in Roemenië zou worden hersteld. Hij is door zijn grootvader, de thans nog levende populaire niet-regerende Roemeense koning
Michaël I van Roemenië tot opvolger benoemd, omdat hij zelf vijf dochters heeft gekregen en de in Roemenië nog van kracht zijnde Salische wet waardoor vrouwelijke opvolging is uitgesloten. Het huwelijk van zijn oudste dochter bleef kinderloos en derhalve is Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills potentiële troonopvolger geworden, als zoon van de tweede dochter Elena.
Bij een deel van de Roemeense bevolking leeft de wens om de monarchie te herstellen en meer politieke stabiliteit het resultaat zou ZKH Prins Nicolas van Roemenie bezocht-wapenkunnen zijn. De wens komt ook voort uit het feit dat Roemenië thans een semi presidentiële republiek is waar president en premier beide actief participeren in het dagelijkse bestuur. In Roemenië heeft dit al decennialang geleid tot conflicterende situaties waar een verlammende werking van uitgaat. De EU Commisie van Venetië heeft al meerdere malen geadviseerd om verhouding president en premier te herijken.Deze Europese Commissie voor Democratie door Recht, Commissie van Venetië genoemd, is een adviesorgaan van de
Raad van Europa gericht op het uitdragen van de geest van het constitutioneel recht van de Europese Unie en om advies te bieden op dit domein aan elke staat die zijn wetten en politieke instellingen wil hervormen.
Terugkeer van de monarchie wordt thans in Roemenië niet realistisch geacht, maar mag op termijn niet uitgesloten worden.