Nieuwsbrief 21 juni 2018

Header-news

DRN NIEUWS

DRN verwelkomt EuroNed Techniek

Onlangs heeft de DRN EuroNed Techniek als nieuw lid mogen verwelkomen.EuroNed Techniek is een werkmaatschappij van de Amerikaanse Petram Group. Via internationale arbeidsbemiddeling voorziet het bedrijf in de tijdelijke behoefte aan technische vakmensen voor omvangrijke projecten in de bouw en bij industriële bedrijven.
EuroNed Techniek regisseert voor werkgevers in de technische sector hun behoefte aan de tijdelijke inzet van vakmensen. Of het nu gaat om een enkele vacature of om de inzet van grote volumes.
Het bedrijf vervult die behoefte door vraag en aanbod binnen Europa goed met elkaar te matchen. Ontzorgen en integrale dienstverlening, van werving, contractering tot huisvesting, zijn daarbij kernbegrippen.
EuroNed Techniek biedt vakmensen de kans op werk, scholing en ondersteuning. Het bedrijf werkt met goede vakmensen die hun waarde kennen in Europa en hier een goed inkomen kunnen verdienen.
Euroned Techniek wil een opleidingscentrum/academie openen in Roemenië en van hieruit werknemers naar Benelux plaatsen voor dienstverlening in de industriële sector.

Voor nadere informatie zie www.euroned.eu

Ambassade nieuws

Roemeense dagen op park De Hoge Veluwe

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Roemeense Unie, waarop Transylvanië weer met het toenmalige Koninkrijk Roemenië werd verbonden, is er in het weekend van 23 en 24 juni in het Park twee dagen lang een stukje Roemenië in Nederland.


Op beide dagen zijn er Roemeense topartiesten en op zondag 24 juni is het de universele dag van de Roemeense blouse. Vrouwen met een Roemeense blouse hebben op deze dag gratis toegang tot het Park.
Verder:
Markt
Met onder andere 25 traditionele ambachtslieden uit Roemenië, meer dan 30 kramen met eten, drinken en Roemeense volksvlijt.
Films
Diverse films en documentaires. Op zondag première: “Between Earth and Heaven on the Path of Souls” over de beroemde beeldhouwer Constantin Brâncuși.
Workshops
Roemeense bloemenworkshop door Anca Ungureanu en Ella Fodor.
Tentoonstellingen

  • Colours of Romania’ – fototentoonstelling met 30 topwerken van Sorin Onişor midden in de natuur
  • Bloemenshow van Anca Ungureanu en Ella Fodor, ‘Romanian traditions in the art of floral arrangements’
  • Fototentoonstelling van Ana Negru, ‘More than Bread’
  • Roemeense klederdrachttentoonstelling, ‘From Red to Black’

Muziek
Met Roemeense topartiesten, zie hieronder het programma voor beide dagen:

Zaterdag 23 juni
12.00 uur – Dana Alexe met Mihai Scarlat Ensemble
13.15 uur – Giani Lincan Ensemble
14.30 uur – Mariana Stanescu
15.45 uur – Ioana Marin
17.00 uur – Ensemble Rapsodia Valceana
Zondag 24 juni
12.00 uur – Giani Lincan Ensemble
13.15 uur – Mariana Stanescu
14.30 uur – Giani Lincan Ensemble
15.45 uur – Ioana Marin | play time
17.00 uur – Ensemble Rapsodia Valceana
Praktische informatie:Data: 23 en 24 juni 2018
Tijdstip: beide dagen van 12.00 tot 18.00 uur
Locatie: Centrumgebied
Prijs: Gratis (Excl. entree Park)

Agrarische sector

Roemeens Ministerie van Landbouw wil bureaucratie aanpakken

De staatssecretaris Alexandru Potor van het Roemeense Ministerie van Landbouw wil een drastische wijziging van de Europese regelgeving, want deze veroorzaken in vrijwel alle Europese lidstaten, dus ook in Roemenië, een volstrekt overbodige bureaucratie waardoor onnodige vertragingen bij de uitvoering ontstaan.Het ministerie van Landbouw loopt voorop bij de uitvoering van alle projecten. Er is echter een bureaucratisch deel tussen verschillende instellingen, zoals het ministerie van Milieu, in de adviezen en overeenkomsten. Er zijn bepaalde procedurele stappen met financiële uitgaven en personele middelen. Deze worden alleen gedaan wanneer het project in aanmerking komt en wordt gefinancierd.  Deze omweg(hokjesdenken) kan worden vermeden.
Een ander probleem heeft betrekking op openbare aanbestedingen, die  niet tot de portefeuille van het ministerie van Landbouw behoren en daardoor de uitvoering van projecten vertraagt. De begunstigde kan van deze openbare aanbestedingen profiteren, ook als het project zich niet in de eindfase bevindt. Voorts moeten nog twee andere ministeries hun zegje er over doen, zoals de toestemming moet worden verkregen van het ministerie van Volksgezondheid. De optimalisatie van de kapitaalstroom en de manier waarop de betalingen worden gedaan, zijn zaken van het ministerie van Financiën.
“Bureaucratie is belangrijk voor het algemene beheer van een openbaar systeem, maar we willen niet dat het een rem wordt en de projecten uitstellen. We slaagden erin om het geld dat aan de projectenkant naar Roemenië werd gebracht op 37% te brengen.Gelet op het Europese gemiddelde van 30%zitten we dus boven het Europese gemiddelde”, aldus Alexandru Potor.

Roemeense graanoogst steeg in 2017 tot recordhoogte

Roemenië registreerde in 2017 een recordoogst van granen van 27,1 miljoen ton, een stijging van 25 procent in vergelijking met 2016. De tarweproductie stijgt tot een recordhoogte van meer dan 10 miljoen ton volgens een rapport van het National Institute of Statistics (INS).
“Granen in 2017 waren: graanmaïs (46,3%), zachte tarwe (39,5%) en gerst (8,8%),” aldus het rapport.
Volgens het rapport steeg de geoogste productie van tarwe vorig jaar met 19 procent tot 10,03 miljoen ton (van 8,4 miljoen ton in 2016), maïs steeg met 33 procent tot 14,3 miljoen ton, terwijl gerst groeide met 5 procent tot 1,9 miljoen ton.
Vorig jaar was Roemenië de vijfde grootste tarweproducent in de 28 EU-lidstaten, met 6,6 procent van de totale tarweproductie in de EU, de tweede grootste maïsproducent (22 procent) en de grootste zonnebloemproducent (28,1 procent).


Roemenië werd de laatste jaren een grote exporteur van granen in het Zwarte Zeegebied, voornamelijk naar Egypte en het Midden-Oosten.
In 2016 exporteerde Roemenië ongeveer 7 miljoen ton tarwe en 3,4 miljoen ton maïs, volgens de laatste beschikbare gegevens.

Automotive sector

Ford Romania investeert € 200 miljoen in nieuw model

Naast deze stevige investering in productlokatie van Ford in Craiova impliccert het ook de uitbreiding van 1500 nieuwe arbeidsplaatsen. Het  “nieuwe”model is in feite een drastische facelift van de bestaande Ford Eco Sport met de 1.0 EcoBoost motor.
“Investeren in de toekomst van Craiova is een teken van het vertrouwen van Ford in de toezeggingen van de Roemeense regering om belangrijke infrastructuurverbeteringen en verbeteringen aan de logistieke structuur aan te brengen, die absoluut noodzakelijk zijn voor het behoud van het wereldwijde concurrentievermogen van de productie-activiteiten van Ford Craiova. Elke vertraging zou de inspanningen die Ford en zijn leveranciers doen om het groeiende volume aan voertuigen en onderdelen te dragen aanzienlijk beperken “, luidt het persbericht van het bedrijf.
De huidige EcoSport-SUV, geproduceerd in Craiova sinds de lancering in 2017, wordt op Europees niveau verkocht. In de afgelopen tien jaar heeft Ford ook het Ford Transit Connect-bedrijfsvoertuig en het B-Max-model geproduceerd in Craiova.
De al jaren sterk groeiende Roemeense automotive sector heeft ook(en nog steeds) veel toeleveranciers aangetrokken, waaronder ook uit Nederland.
Ford geeft de nieuwe versie een vanafprijs van € 22.500. De volgende stap in het gamma is weer de bekende 125 pk sterke 1.0, uitgevoerd als Trend Ultimate met een vanaf prijs van € 23.700. Op termijn voegt Ford ook de 1.5 TDCi-dieselversies aan de prijslijst van de EcoSport toe. De directie van Ford herinnerde de Roemeense regering aan de toezegging dat er een snelweg gebouwd zou worden van Pitesti naar Craiova en een modernisering van de railverbindingen voor de trajecten Craiova-Timisoara en Craiova-Calafat. Zowel Ford als de nationale autoproducent Dacia wachten ook op de realisatie snelweg Pitesti-Sibiu, die hen zou verbinden met West-Europa.

Japanse Nidec Group opent grootste elektrische motorfabriek

De Japanse groep startte haar activiteiten in Roemenië in 2016 toen ze de ANA Imep-elektromotorfabriek van lokale investeerder George Copos overnam.
“Een reden om hier een productiecapaciteit te openen, is dat we Roemenië als een goed bedrijfsklimaat beschouwen. De tweede was het vinden van de juiste ruimte om ons bedrijf te ontwikkelen “, zegt Valter Taranzano, CEO van Nidec Global Appliance Division, geciteerd door de lokale Agerpres.
De groep investeerde enkele tientallen miljoenen euro in Stefanesti(district Arges, nabij Pitesti), waar het 500 werknemers heeft en in twee jaar tijd meer dan 1.000 mensen wil bereiken. De vertegenwoordigers van de groep zeggen echter dat ze moeite hebben om gekwalificeerd personeel te vinden, daarom automatiseerden ze delen van het productieproces.
Nidec-oprichter Shigenobu Nagamori zei dat de Roemeense regering ook overheidssteun zou moeten verlenen aan kleinere investeringen die een capaciteit laten zien om winst te genereren en solvabel genoeg om het terug te betalen aan de staat. Dus een dergelijke facilteit niet te beperken tot zeer grote investeerders. Hij voegde eraan toe dat het gebrek aan staatssteun zijn groep kan noodzaken om expansiemogelijkheden elders in Zuid-Oost Europa te zoeken.
Nidec Corporation heeft met een jaaromzet van USD 14 miljard, is ook eigenaar van de Nidec ASI Ro industriële oplossingenleverancier en twee divisies die het in 2016 van de Amerikaanse groep Emerson heeft overgenomen, namelijk Leroy-Somer en Control Tehniques.

Water sector

Ernstige situatie afvalwaterzuivering in Roemenië

In bijna 400 stedelijke gebieden in Roemenië blijkt de afvalwaterzuivering niet aan de minimale EU regels te voldoen. Het mag dan ook niet verwonderlijk worden genoemd dat de Europese Commissie Roemenië een aanmaningsbrief heeft gezonden wegens niet-naleving van de EU-regels voor de behandeling van stedelijk afvalwater in grote stedelijke gebieden.
Een totaal van 189 grote agglomeraties in het land voldoen nog steeds  niet aan de verplichtingen voor stedelijke afvalwaterverzameling krachtens EU-wetgeving, terwijl 198 grote agglomeraties niet voldoen aan de verwerkingsverplichtingen, volgens de gegevens die de Roemeense autoriteiten aan de EU hebben verstrekt.
Na de toetreding van Roemenië tot de EU(2007) hadden grote agglomeraties vóór eind 2013 moeten zorgen voor adequate inzameling van stedelijk afvalwater en tegen van eind 2015 zou een en ander gerealiseerd moeten zijn..
Als Roemenië niet binnen twee maanden reageert, kunnen de zaken worden verwezen naar het Hof van Justitie van de EU.
Krachtens het EU-recht zijn steden verplicht om de nodige infrastructuur aan te leggen om hun stedelijk afvalwater te verzamelen en te behandelen. Dit is nodig omdat onbehandeld afvalwater de gezondheid van de mens in gevaar kan brengen en meren, rivieren, de bodem en kust- en grondwater verontreinigt.
Ook stuurde EC  Roemenië voor de rechter wegens slechte luchtkwaliteit in Boekarest.
De DRN denkt dat hier goede kansen liggen voor de Nederlandse watersector en zal dat zelf gaan promoten via een op te richten Task Force, waarop de Nederlandse overheid al dan niet kan inspringen(topsectorenbeleid), maar als instellingen of de overheid zich niet pro actief opstellen, zal de DRN zich direct wenden tot de gespecialiseerde bedrijven die het tenslotte moeten uitvoeren.

De activiteiten van H.Essers in Roemenië groeien snel. Alleen al op de site in Oradea komen er de volgende maanden duizenden vierkante meters kantoor- en opslagruimte bij. Momenteel bouwen ze er een productieplant van 6.000 m² en 2000 m² kantoorruimte. Zij krijgen er 7.000 m² parking bij voor hun trailers en vrachtwagens. H.Essers Roemenië, dat ondertussen 932 medewerkers, 316 trucks, 43.000 vierkante meter warehouse in Boekarest en 46.000 vierkante meter warehouse in Oradea  telt.


Seveso
Tot vijf jaar geleden bestonden er geen Seveso*-warehouses, waardoor bedrijven gedwongen waren om hun high-riskproducten in gewone loodsen op te slaan. Door net wél op die vraag in te spelen, komt H.Essers tegemoet aan de vraag, vooral uit de landbouw en chemische industrie. Ondertussen beschikken ze over verschillende high-Seveso-sites in Roemenië. *De naam Seveso is geen afkorting maar komt van het gelijknamige Noord-Italiaanse stadje Seveso. Daar vond in 1976 een chemische ramp plaats. De ramp gaf aanleiding tot het uitwerken van een Europese richtlijn die als de Seveso-richtlijn bekendstaat.

Sector Infrastructuur

Bulgarije en Oekraïne willen autosnelweg over Roemeens grondgebied

Oekraïne en Bulgarije willen een nieuwe weg bouwen tussen Odessa en Varna door de Roemeense oostelijke provincie Dobrudja, met de betrokkenheid van Roemeense partners, zei de president van Oekraïne Petro Poroshenko in een persbericht, na een ontmoeting met de Bulgaarse premier Boyko Borissov.
Deze weg zou dan lopen van het Bulgaarse Varna via de Roemeense plaatsen Negru Voda en Tulcea via de Oekraïense plaatsen Reni en Bolhrad naar Odessa. Via een omweg wil de heren Porosshenko en Borissov dan ook aanspraak maken op Europese middelen Het lijkt ons een nogal vrijblijvend gesprek omdat de Roemeense regering nog niet bij de plannen is betrokken. Voorts is het algemeen bekend dat de Roemeense regering zich veel moeite getroost om de achterstand op snelwegen in te lopen en daarmee een goede aansluiting op de Europese corridors mogelijk te maken, kortom de Roemeense prioriteiten wijzen in een andere richting.

Sector vliegtuigbouw

Airbus wil Roemenië dwingen tot gedwongen winkelnering

De Frans-Duitse vliegtuigenfabriek die al heel wat schandalen kent (smeergeldaffaire in Zuid-Afrika, wapensystemen voor nucleaire oorlogsvoering en wapenleverantie’s aan niet-Navolanden) dreigt haar fabriek in het Roemeense Ghrimbav (nabij Brasov) te sluiten indien de Roemeense regering besluit een order van 45 aanvalshelicopters onder te brengen bij de Amerikaanse helicopterproducent Bell. Tijdens het afgelopen jaar heeft Boekarest nauwe banden opgebouwd met de Amerikaanse helikopterproducent Bell, die een order bestrijkt voor 45  aanvalshelikopters (24 AH-1Z Viper) – voorheen niet de prioriteit van  Roemenië – en tactisch transport (21 UH-1Y Venom).
Als het contract wordt ondertekend, worden deze apparaten geassembleerd door IAR Ghimbav, de historische partner van Airbus Helicopters. Uiteraard is de opstelling van Airbus ten zeerste af te keuren, maar anderzijds lijkt de Roemeense Minister van Defensie Mihai Fifor wederom onhandig te opereren bij overheidsopdrachten, want als de Roemeense overheid meent rücksichtslos te kunnen opereren zonder acht te slaan op de bestaande bedrijven die reeds productielocaties in Roemenië hebben, zal de toch al niet fraaie exportpositie verslechteren en zullen hoogwaardige bedrijven hun positie in Roemenië gaan afbouwen.

Ministerie van Defensie wil onbemande vliegtuigen aanschaffen

Als we naar de Roemeense begroting kijken dan is blijkbaar erg veel geld voor defensie gereserveerd, want de ene aankoop is nog niet gedaan of de andere staat al weer op stapel. Thans wordt de aanschaf van onbemande drone’s of UAV’s overwogen die niet noodzakelijkerwijs een defensief karakter hoeven te hebben. Een belangrijke toepassing van de UAV is voor militaire doeleinden door speciale eenheden. Op een hoogte van 300 meter zijn ze vanaf de grond al onzichtbaar met het blote oog en nagenoeg onhoorbaar. Uitgerust met een ARGUS-IS-camera is er een HD-livestream van 55 vierkante kilometer, waarmee via “pattern-of-life data” personen afzonderlijk gevolgd kunnen worden. Observatie betreft vaak waarneming ter verkenning, waaronder militaire verkenning met een Unmanned Reconnaissance Aerial Vehicle (URAV), de RQ-4A Global Hawk en de MQ-4C Triton kunnen op 18000 meter hoogte een persoon bij bewolkt weer volgen.
Uitgerust met nachtzichtapparatuur zoals een infraroodcamera met zender voor het live doorstralen van de beelden, zijn deze helikopters ook ’s nachts goed inzetbaar voor onopvallende surveillance van een gebied, met als belangrijk voordeel de veiligheid (afwezigheid) van menselijke bemanning. Sommige modellen zijn ontwikkeld om er uit te zien als een vogel zoals de Prioria Robotics Maveric met een cardanische ophanging voor de camera en de Black Hornet Nano. Belangrijk voordeel van deze machines is hun geringe afmeting.
In Nederland heeft het 107 Aerial Systems Battery onderdeel van het Joint VISTAR-commando van het ministerie van Defensie 75 Ravens en 12 ScanEagles. In 2016 worden deze aangevuld met vier MQ-9 Reapers die voorzien kunnen worden van verschillende soorten wapens waaronder de AGM-114 Hellfire of een lasergeleide bom (LGB). De MIVD heeft het verbod op het maken van foto’s en video’s vanuit de lucht per 1 juni 2013 ingetrokken.In Nederland kunnen alle civiele autoriteiten zoals hoofdofficieren van Justitie, de 25 directeuren van de Veiligheidsregio’s en burgemeesters zonder rechterlijke toetsing militaire drones inzetten. Voor zakelijk en particulier gebruik gelden in Nederland andere regels.

Chemische sector

Akzo Nobel neemt verffabrikant Fabryo over

De Nederlandse multinational Akzo Nobel gevestigd in Roemenië heeft de Roemeense  verffabrikant Fabryo overgenomen, die overigens eigendom van het Zweedse investeringsfonds Oresa Ventures is.Fabryo’s activiteiten genereerden vorig jaar EUR 45 miljoen omzet en omvatten professionele en consumentensegmenten met merken als Savana, APLA en InnenWeiss. De transactie omvat twee fabrieken en zes distributiecentra voor decoratieve verven, kleefstoffen en mortieren, waaronder een van de grootste productiefaciliteiten in de regio.
“Deze overname geeft AkzoNobel de leidende positie in een snelgroeiende markt. Fabryo maakte een recordstijging in omzet en winstgevendheid. We voegen graag topmerken zoals Savana, APLA en InnenWeiss toe aan onze portfolio “, zegt Thierry Vanlancker, CEO van AkzoNobel.
De Nederlandse groep in Roemenië opererend onder de naam van Akzo Nobel Coatings, had een omzet van RON 43 miljoen in 2016, een nettowinst van RON 5,2 miljoen.

Sector kledingindustrie

Roemeense kledingindustrie moet bakens verzetten

Een onderzoek van MKOR Consulting laat zien dat circa 90% van de kleding en schoenen die Roemenen kopen, worden geïmporteerd. Ongeveer komt 91% van de modeverkoop in Roemenië van import op een markt die dit jaar wordt geschat op EUR 2,38 miljard.Daarentegen  exporteren ze bijna alles dat ze nationaal produceren, namelijk 94%, terwijl mode-importen 91% van het verbruik van de Roemenen dekken. We schatten dat de mode-export dit jaar EUR 3,63 miljard zal bereiken, terwijl de invoer EUR 2,17 miljard zal bereiken, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar.Deze merkwaardige verhouding lijkt ons een vervolgonderzoek te rechtvaardigen.
Verder gaf het onderzoek aan dat kleding ongeveer 77% van de mode-aankopen van de Roemenen vertegenwoordigt, waarbij H & M, Zara en Decathlon deze markt domineren. Er zijn bijna 19.000 modewinkels in Roemenië, waarvan een kwart buitenlands is. Buitenlandse retailers nemen 64% van de totale omzet voor hun rekening, Ongeveer 85% van de Roemenen koopt kleding en schoenen in een  winkelcentrum, 54% koopt online en 28% koopt in speciaalzaken. Het online segment zal dit jaar naar verwachting met 20% stijgen tot EUR 258 ​​miljoen. De belangrijkste spelers in dit segment zijn H & M, Fashion Days, Zara en eMAG.

Energie sector

Roemenië wordt derde grootste producent in Europa van aardgas

Roemenië zou de op twee na grootste producent van aardgas in Europa kunnen worden vanwege de offshoregasprojecten in de Zwarte Zee, volgens Francois-Regis Mouton, directeur van EU-aangelegenheden bij de internationale vereniging van olie- en gasproducenten (IOGP).
Hij voegde eraan toe dat de potentiële gasvoorraden in de Zwarte Zee meer dan 200 miljard kubieke meter bedragen. Deze middelen zullen leiden tot diversificatie van de gasvoorziening in Zuidoost-Europa.
“Hiervoor hebben we interconnecties, marktliberalisatie en een stabiel wettelijk kader nodig”, zei hij, volgens de lokale Agerpres.
Volgens een onderzoek van Deloitte zullen de investeringen in gas uit de Zwarte Zee extra begrotingsinkomsten van 26 miljard USD genereren en in 2040 ongeveer USD 40 miljard aan het BBP van Roemenië toevoegen.
Hongarije is officieel de eerste klant voor het Zwarte-Zeegas in Roemenië nadat de Hongaarse regering een overeenkomst met de Amerikaanse groep ExxonMobil voor gasleveringen vanaf 2022 had ondertekend. Deze leveringen zullen de helft van het jaarlijkse Hongaarse gasverbruik dekken, momenteel ongeveer 10 miljard kubieke meter.
Dit zou echter vereisen dat de Roemeense gastransporteur Transgaz, die eigendom is van de overheid, de tweede fase van de BRUA-gaspijpleiding voltooit, waardoor het gastransport van Roemenië naar Hongarije zou kunnen toenemen tot 4,4 miljard kubieke meter per jaar. De volledige capaciteit van de pijpleiding is tot 2037 gereserveerd door twee Hongaarse bedrijven.
Hongarije importeert momenteel 85% van zijn gas van de Russische groep Gazprom. ExxonMobil en de Roemeense groep OMV Petrom exploiteren de grootste offshore gasrand in de Zwarte Zee.

Scheepsbouwsector

Tegenstrijdige berichtgeving Ministerie van Defensie

Het mag niet verwonderlijk heten dat de enorm grote aankopen en aanbestedingen inmiddels het plafond van het beschikbare budget hebben bereikt en derhalve Romtechnica(uitvoerend lichaam van het Ministerie van Defensie) het opknappen van de fregatten Koning Ferdinand en Koningin Mary hebben geblokkeerd. Tegelijkertijd wordt door het Ministerie aangegeven dat men dit project wil ontgrendelen door het op te nemen  in het breder programma van de aanbesteding van de bouw van vier corvetten. Het komt echter verwarrend over, omdat de inschrijving(tender) voor deze corvetten al gesloten is en waarschijnlijk in het najaar wordt bepaald aan welke scheepsbouwer(zoals Damen Shipyards) het wordt gegund. Gelet op de hele gang van zaken rondom de overname van de scheepswerf in Magalia en de ingetrokken gunning die aanvankelijk aan Damen Shipyards was toegekend,lijkt het ons wenselijk dat het Ministerie van Defensie opening van zaken geeft.

Financiële sector

Wisseling van de wacht bij ING Romania

Na 4 jaar bij ING Bank Romania wordt Ronald Oort benoemd tot Chief Risk Officer (CRO) bij ING Spanje, waar hij op 1 augustus 2018 aan de slag gaat. Ronald wordt opgevolgd door Thomas Bernert, momenteel Co-directeur van de Schatkist van de Groep. Serge Offers zal ook worden aangesteld als Financieel Directeur (CFO) van ING Bank Romania, te beginnen met 1 juli 2018 en de overname van Sven Foos.
In de vier jaar die hij in ING Roemenië doorbracht, was Ronald Oort verantwoordelijk voor alle risicofuncties binnen de bank (kredietrisico bij Retail Banking en Wholesale Banking, Market en Non-Financial Risk) en was hij lid van het Directiecomité. Tijdens zijn ambtstermijn heeft hij veranderingen doorgevoerd in de risicobeheerorganisatie om het werk van de afdeling te stroomlijnen en om een ​​sterke en duurzame groei van ING Roemenië te ondersteunen. Open communicatie en samenwerking tussen Risk, Financial, Business en Business Partners waren de sleutel tot succes in de afgelopen jaren.
De nieuwe CRO, Thomas Bernert, begon zijn carrière in Duitsland, waar hij in 2002 tot het ING-team toetrad. Hij vervulde functies in de financiële, risk- en treasury-afdelingen in Europa en Noord-Amerika. In 2016 werd hij de Capital Management Director van de ING Groep, die in 2017 werd samengevoegd tot Treasury Director. Thomas Bernert zal op 1 augustus 2018 in Roemenië aantreden.
De nieuwe CFO, Serge Offers, heeft een 12-jarige ervaring met ING en een solide expertise op het gebied van financiën en regelgeving. Hij begon zijn loopbaan bij ING in 2006 als Trainee Finance in Nederland. In 2008 trad hij toe tot het team van de Group Finance Bank en werd hij sinds 2014 benoemd door de Head of Regulatory Reporting van de ING Groep.

Sector toerisme

Ministerie van Toerisme erkent fout inzake promotie van Roemenië

Al meer dan een decennium is het slecht gesteld met de toeristische promotie van Roemenië in het buitenland. Ook initiatieven van het  Nederlandse   Operation Villages Roumains en het Dutch Romanian Network konden de muur van ambtelijke ongeïnteresseerdheid niet doorbreken. Overal in de wereld is men doordrongen van het feit dat toerisme  mondiale economische groeisector is, maar ook van belang is  om de bekendheid van het land te bewerkstelligen en dat heeft ook een   uitstralingen naar verwante economische sectoren en zelfs kan meer bekendheid met het land ook bij politieke beslissingen een rol spelen. Circa 1,5 jaar geleden werd een onderzoek gestart naar het functioneren of liever desfunctioneren van de Roemeense toeristenburea’s in het  buitenland, althans die er nog over waren. Vrijwel het gehele budget bleek bestemd te zijn voor huisvesting en personele kosten zonder dat er resultaten werden geboekt. De “oplossing” van het probleem was om ze dan maar te sluiten en het personeel te ontslaan en er niets voor in de plaats te stellen.
Het pleit voor de huidige minister van toerisme Bogdan Trif dat hij deze gemaakte fout erkent en deze nog voor het einde van dit jaar wil herstellen. Behoudens een lang verhaal over een toeristisch aanspreekpunt in China weet deze minister niet meer te vertellen dat er over alles nog besluitengenomen moeten worden. Vooralsnog geven wij hem het voordeel van de twijfel en wensen hem veel wijsheid toe. Want hoe dan ook Roemenië verdient beter, want het is een schitterend land met zoveel mogelijkheden dat vrijwel iedere toerist er iets van zijn/haar gading vindt.

Economische ontwikkelingen

Concurrentievermogen in de Europese Unie in 2018

Roemenië  is een plaats hoger gekomen op de wereldwijde ranglijst van concurrentievermogen en staat nu op positie 49, volgens Zwitserse berekeningen van het Internationaal Instituut voor Managementontwikkeling. Weliswaar kent Roemenië de hoogste economische groei in de EU, maar hun exportpositie(dus concurrentievermogen) is zwak te noemen.

De top vijf van meest concurrerende economieën in de wereld blijft hetzelfde als in het voorgaande jaar, maar hun volgorde is licht aan het veranderen. De Verenigde Staten staan ​​op de eerste plaats (vanaf de vierde plaats), gevolgd door Hongkong, Singapore, Nederland en Zwitserland. Hong Kong is een plaats gezakt en Singapore behoudt zijn derde positie. Merk op dat de Amerikaanse rebound te danken is aan de sterke economische prestaties en infrastructuur. Hong Kong heeft een enigszins andere aanpak, gericht op het vergroten van de efficiëntie van overheid en bedrijfsleven.
Het Internationaal Instituut voor Managementontwikkeling (IMD) publiceert deze jaarlijkse ranglijst sinds 1989. 258 indicatoren zijn ontleend aan nationale en Europese statistieken, die worden gewogen met opvattingen die worden uitgedrukt in enquêtes percepties van zaken als corruptie, milieu en kwaliteit van leven .
Nederland staat op de vierde plaats en de Zwitsers staan ​​5e lager, voornamelijk als gevolg van de vertraging van de export en, in mindere mate, de verplaatsing van R & D-centra.
De andere top 10-landen worden “in beslag genomen” door de Scandinavische landen: Denemarken, Noorwegen en Zweden bevinden zich respectievelijk op de 6e, 8e en 9e plaats. Deze landen presteren sterk in de algehele productiviteit van de particuliere sector en in haar managementpraktijken. Verenigde Arabische Emiraten en Canada sluiten de top van de lijst.
Andere goed presterende economieën zijn Oostenrijk (18e plaats) en China (13e positie), die zeven plaatsen, respectievelijk vijf posities beklommen. Professor Arturo Bris, directeur van het IMD World Competitiveness Centre, zegt dat in Oostenrijk “economische groei, overheidsschuldreductie en groei van de bedrijfsproductiviteit” zijn opmars toeliet, terwijl voor China investeringen in infrastructuur en verbetering van het wettelijk kader mogelijk waren en regelgeving heeft zijn prestaties verhoogd. ”

Rusland en Turkije klimmen respectievelijk naar een plek van 45 en 46.
In de rij van de ranglijst komen we landen tegen die de afgelopen jaren economisch en politiek lijden hebben geleden. Dit zijn Mongolië (62), Venezuela (63), Oekraïne (59) en Brazilië (60), behalve Kroatië (61). Het verbeteren van de positie van Brazilië is de eerste positieve ontwikkeling in 2010, gebaseerd op het bbp-overschot van het land en de stijgende werkloosheid.
Arturo Bris merkt op dat “de landen die bovenaan de ranglijst staan ​​beter presteren dan de gemiddelde prestaties van alle factoren waarmee rekening wordt gehouden in het concurrentievermogen, maar hun mix varieert.” Een economie kan bijvoorbeeld zijn concurrentiestrategie rond een bepaald aspect opbouwen, zoals infrastructuur, anderen kunnen het concurrentievermogen aanpakken door middel van overheidsefficiëntie. ”
In Centraal-en Oost-Europa zijn er ook gemengde resultaten, hoewel de meeste economieën verbeteringen in het concurrentievermogen ervaren: Litouwen (32), Polen (34), Slovenië (37), Hongarije (47), Bulgarije (48) en Roemenië (49). Het is waar dat uit deze groep landen Polen, Slovenië en Hongarije het meest hebben gepresteerd: respectievelijk vier, zes en vijf posities. De vooruitgang van Polen komt na een gezonde bbp-groei, een toename van de export van diensten en een verbetering van het beheer van de overheidsschuld. Hongarije verhoogt zijn concurrentievermogen, deels als gevolg van de verlaging van de vennootschapsbelasting, Slovenië als gevolg van een opmerkelijke verandering in de binnenlandse economie en het feit dat het geen begrotingstekort heeft maar een overschot. De teruglopende economieën van de regio zijn Tsjechië (29), Estland (31) en Slowakije (55). Letland (40) behoudt dezelfde positie.
De economieën in West-Europa hebben een ander patroon, met maar heel weinig landen die op de ranglijst verschijnen.Ierland (12) en Luxemburg (11e) verlaten de top 10 van plaatsen met respectievelijk zes en drie plaatsen.Duitsland (15), Finland (16), het Verenigd Koninkrijk (20), IJsland (24), België (26) en Spanje (36) zijn gevallen.De groei in Portugal is te danken aan de verbeterde economische activiteit, gekoppeld aan een positieve verschuiving in percepties van institutionele efficiëntie, inclusief meer transparantie van de overheid.Griekenland blijft op dezelfde plaats (57e).

GfK: Snelst toegenomen koopkracht van EU in Roemenië

Het GfK(Gesellschaft für Konsumforschung-Grootste marktonderzoekinstituut in EU) stelde vast dat de koopkracht van de Roemenen noteerde de snelste groei in de Europese Unie (EU) in 2017 kende, namelijk 7,8%.
Echter ter relativering moet worden opgemerkt dat de nominale koopkracht in Roemenië zich op een van de laagste niveaus in de EU van EUR 4.556 bevindt, drie keer lager dan het EU-gemiddelde van EUR 16.436.
De gemiddelde koopkracht in de EU steeg vorig jaar met 1,9%.
De koopkracht gemeten door GfK vertegenwoordigt het netto beschikbare inkomen van de bevolking, inclusief welvaart.
De hogere koopkracht van de Roemenen bepaalde ook de hogere detailhandelsverkopen. Roemenië was de tweede in Europa voor de toename van de detailhandelsomzet met een groeipercentage van 9,3%, alleen overtroffen door de Tsjechische Republiek (+ 9,8%). GfK verwacht dat de omzet in de detailhandel dit jaar in Roemenië snel zal blijven groeien, met een nominale stijging van 7,5%.
De markt voor consumptiegoederen steeg in het eerste kwartaal met 13% in Roemenië.

Roemenië heeft hoogste inflatie van de EU

Volgens de laatste meting in mei 2018 kent Roemenië de hoogste inflatie in de EU, te weten 4,6% op jaarbasis. Roemenië wordt op deze ranglijst gevolgd door Estland (3,1%) en Hongarije (2,9%). Bulgarije noteerde een inflatie van 2,3%. De gemiddelde inflatie in de EU bedroeg 2%.

Volgens het National Institute of Statistics steeg de prijs van non-foodproducten in mei 2018 met 7,75%, gevolgd door voedsel met 3,93% en met diensten met 2,72%. Vanuit het oogpunt van de voedselproductie steeg de prijs van aardappelen het sterkst in mei in vergelijking met april, respectievelijk met 11,36%. Aanzienlijke stijgingen zijn opgetekend in andere groenten en ingeblikte groenten, van 7,13%, vers fruit, 3,92%. Er zijn ook prijsdalingen geweest, bijvoorbeeld 7,22% eieren, citrusvruchten en 5,20% meridionaal fruit. en suiker met 1,2%. De stijgende inflatie heeft uiteraard een negatieve invloed op de kosten van het levensonderhoud en de sterk op consumptie gerichte economische groei geeft aan dat de regering en de Nationale Bank alle zeilen moeten bijzetten om oververhitting van de economie te voorkomen.

Fiscale ontwikkelingen

Nieuwe BTW regels in EU

Onderstaand artikel geschreven door Vlad Boeriu, indirecte partner, Deloitte Roemenië waarin hij aangeeft dat het een drastische systeemverandering is wat hij met voorbeelden aangeeft alsmede de potentiële impact voor bedrijven. Uiteraard vanuit Roemeens perspectief bezien, maar zeker ook geldend voor andere lidstaten.

De BTW op het intracommunautaire goederenverkeer zal daadwerkelijk worden betaald vanaf 1 juli 2022. Naast de bestrijding van BTW-fraude en de vereenvoudiging van de administratieve verplichtingen, zal verandering van het BTW-stelsel de lokale en intracommunautaire aankopen op gelijke voet brengen. Op dit moment is het vanuit het oogpunt van contant geld gunstiger om goederen uit de EU dan uit Roemenië te kopen. Dit concurrentienadeel is sinds 1993 een essentieel punt van het communautair BTW-stelsel sinds het wegnemen van de douanebarrières in de EU (en sinds 2007 voor Roemenië), terwijl het tegelijkertijd een uitnodiging tot fraude is.

Op 25 mei 2018 publiceerde de Europese Commissie het voorstel met de technische details van de wijziging van het btw-stelsel dat het in 2017 had aangekondigd. De nieuwe regels zouden op 1 juli 2022 in werking treden, wat betekent dat Roemenië de wijzigingen in de richtlijn zal moeten omzetten BTW in de nationale wetgeving tot 30 juni 2022.
De 46 bladzijden nieuwe wetgevingsbepalingen bevatten wijzigingen die het definitieve btw-stelsel voor goederen vertegenwoordigen, maar ook updates die het concept “Unie” weerspiegelen (in plaats van “de Gemeenschap”).
In wezen zullen intracommunautaire leveringen van goederen tussen bedrijven niet langer worden vrijgesteld van btw. In plaats daarvan factureert de provider de btw-klant naar zijn land. Met andere woorden, een Oostenrijks bedrijf dat bijvoorbeeld goederen intra-unie verkoopt aan een Roemeens bedrijf, zal de Roemeense btw factureren en het via Oostenrijk aan Roemenië betalen.
De genoemde doelstellingen van deze wijziging zijn de vermindering van btw-fraude in de EU, met name carrouselfraude, en de vermindering van de administratieve formaliteiten voor het intracommunautaire handelsverkeer. In de effectstudie schat de Commissie dat grensoverschrijdende BTW-fraude zal worden verminderd met € 41 miljard per jaar en administratieve kosten voor bedrijven met € 938 miljoen per jaar.
De belangrijkste elementen van het voorstel
Het uitgangspunt bij de hervorming van het btw-stelsel waarop de Commissie zich heeft gericht, is het beginsel van bestemming, met name waar goederen worden verbruikt.
De belangrijkste elementen van het Impact-voorstel voor bedrijven zijn gericht op:
Hoe de goederen worden belast. In het huidige btw-stelsel zijn  intracommunautaire transacties onderverdeeld in twee btw-gerelateerde transacties: de verkoop is vrijgesteld van BTW in de lidstaat van vertrek en de verkrijging wordt belast in de lidstaat van bestemming. Het is belangrijk op te merken dat belastingheffing scriptisch is (verlegging) zolang de goederen worden gebruikt om belastbare transacties uit te voeren.
Uit de nieuwe bepalingen verdwijnt het concept van intracommunautaire tragedie en wordt het concept van intra-union tracing geïntroduceerd. Deze term verwijst naar een levering van goederen door een belastingplichtige aan een belastingplichtige of een niet-belastingplichtige rechtspersoon via welke de goederen worden verzonden of vervoerd door of namens de leverancier of persoon die de goederen in de EU verwerft.

Bijvoorbeeld:

Een Oostenrijks bedrijf dat btw betaalt in Oostenrijk, levert goederen van Oostenrijk naar Roemenië aan een bedrijf dat voor btw-doeleinden is geregistreerd in Roemenië.
Momenteel:
– De leverancier verricht een intracommunautaire levering van goederen met vrijstelling van BTW in Oostenrijk, de plaats van levering is de plaats waar de goederen zich bevinden wanneer de overbrenging begint;
– De ontvanger van de leveringen uit Roemenië doet een intracommunautaire verwerving in Roemenië, waarvoor de verleggingsregeling (zonder contante impact) voor btw zal worden geregistreerd.
Het huidige btw-stelsel staat aankopen van goederen toe zonder de daadwerkelijke btw-betaling.
In de toekomst:
– De leverancier levert een leveringsplaats binnen de Unie af waar de goederen zich bevinden op het moment dat de zending eindigt;
– De aanbieder int zonder btw-registratie in Roemenië btw van Roemenië en geeft de begunstigde een factuur met de Roemeense btw. De leverancier betaalt btw aan Roemenië via het one-stop-shop-systeem dat wordt beheerd door Oostenrijk (zijn thuisland).
– De ontvanger trekt de BTW af die door de Oostenrijkse leverancier is gefactureerd via de Roemeense btw-aangifte.
– Er zal een btw-afwikkelingssysteem tussen staten zijn.
– De enige uitzondering is wanneer de ontvanger van de levering in Roemenië een beëdigde belastingplichtige is. Het kan nog steeds btw registreren via de verleggingsregeling (zonder de daadwerkelijke btw-betaling).
Gecertificeerde belastingplichtige. In haar voorstel van oktober 2017 heeft de Commissie het concept van een “Certified Taxable Person (CTP)” geïntroduceerd. Een in de EU gevestigde onderneming die zich bezighoudt met grensoverschrijdende handel kan de nationale belastingautoriteiten vragen om een ​​CTP te worden, wat aantoont dat aan bepaalde vooraf gedefinieerde criteria is voldaan. De lidstaten zullen de status van CTP wederzijds erkennen. In het voorstel nu heeft de Commissie de CTP-bepalingen van 2017 overgenomen, waarbij wordt bevestigd dat buiten de EU gevestigde ondernemingen belastingplichtigen vrijstellen (bijv. Banken en vrijgestelde verzekeringsmaatschappijen, enz.) En niet-belastingplichtige rechtspersonen de CTP-status niet kunnen verkrijgen. Ook kan een geautoriseerde marktdeelnemer vanuit een douaneperspectief automatisch CTP worden.
Eén online portal / one-stop-shop (OSS). Er wordt een online systeem ingevoerd voor het declareren, betalen en aftrekken van btw voor alle B2B-transacties in verschillende lidstaten.
OSS staat de aangifte van goederen en btw-transacties toe, maar ook de aftrekbare btw is aftrekbaar via een enkel portaal dat wordt beheerd door de lidstaat van herkomst. Voor bedrijven buiten de EU wordt dit portaal beheerd door de lidstaat waar een tussenpersoon wordt aangewezen om van deze regeling gebruik te maken.
Op het eerste gezicht zullen belastingplichtigen die dit stelsel toepassen, in verschillende lidstaten niet langer over btw-registratie en BTW-rapportageverplichtingen beschikken. De btw-aangifte is beperkt tot (i) OSS voor intracommunautaire transacties met belastbare goederen en (ii) btw-aangifte in de lidstaat waar deze voor de rest van de transacties is gevestigd.
OSS staat aftrek van in het buitenland gemaakte btw toe. De aftrek is echter beperkt tot btw in lidstaten waar de handelaar belast (in een bepaalde periode) belastbare transacties uitvoert die in de OSS zijn aangegeven. Anders moet de handelaar traditionele methoden gebruiken om btw uit het buitenland te verhalen.
Interessanter is dat we begrijpen dat de OSS de teruggave van btw in de lidstaat van verblijf met btw in andere lidstaten zal toestaan. Zo zal een Roemeens bedrijf dat momenteel voornamelijk intracommunautaire leveringen van goederen verricht en meestal de terug te vorderen btw heeft, het geld sneller (driemaandelijks / maandelijks) terug kunnen krijgen door het te vergelijken met de btw die het moet betalen in de lidstaat waar het wordt geleverd.
BTW OSS zal driemaandelijks moeten worden gestort. Bij wijze van uitzondering moeten handelaren met een intracommunautaire omzet van meer dan € 2.500.000 deze maandelijkse aangifte indienen.
Intra-union-operaties met goederen die in de OSS moeten worden gedeclareerd, worden niet langer in de lijst vermeld. Een beperkte reeks informatie over stromen van goederen binnen de Unie moet echter nog steeds worden gerapporteerd in de OSS, afhankelijk van de lidstaat van bestemming.
Belangrijk is dat de resuméverklaring wordt bijgehouden voor diensten.
De potentiële impact van de nieuwe regels
Het voorstel van de Commissie gaat zeker over de toekomstige koers van het EU-btw-stelsel. De Commissie maakt een duidelijke keuze voor de effectieve toepassing van de btw voor grensoverschrijdende transacties en voor de centralisatie van de BTW-aangifte en betaling in de lidstaat van verblijf.
Hoewel de Commissie dit niet als zodanig heeft aangegeven, zijn wij van mening dat het belangrijkste voordeel van het nieuwe btw-stelsel is om intracommunautaire transacties gelijk te schakelen met lokale transacties.
We begrijpen de betekenis van de gecertificeerde belastingplichtige niet volledig. Het brengt een extra niveau van complexiteit met zich mee voor de intra-union handel (en schaamt zich zo). De voordelen zullen voornamelijk voor grote groepen zijn; wij verwachten dat alleen deze kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de gecertificeerde belastingplichtige (die gedetailleerde interne controles, een gezonde financiële situatie of de beschikbaarheid van garanties met zich meebrengt). Grote groepen worden over het algemeen minder getroffen door btw-voorfinanciering. Het moet nog worden opgespoord, omdat we niet over de exacte voorwaarden beschikken om een ​​gecertificeerde belastingplichtige te worden.
Het valt nog te bezien of het btw-stelsel in de EU is voorbereid op deze drastische verandering.Voor marktdeelnemers laten deze technische voorstellen een gedetailleerd effectonderzoek toe naar commerciële en financiële stromen, maar ook naar interne beheersprocessen en -systemen.

Politieke ontwikkelingen(Europa en emigratie)

Eurobarometer 2018: recordsteun voor EU

Van de EU-burgers is 67% van mening dat hun land heeft geprofiteerd van het lidmaatschap van de EU, het hoogste percentage sinds 1983 en een stijging met 3 procentpunten sinds de herfst.
Twee derde van de EU-burgers vindt dat hun land van het EU-lidmaatschap heeft geprofiteerd en 60% van de Europeanen beschouwt het EU-lidmaatschap als een goede zaak volgens de laatste Eurobarometer die woensdag 23 mei werd gepubliceerd. België en Nederland scoren met respectievelijk 67% en 79% hoger dan het gemiddelde op de vraag of het EU-lidmaatschap een goede zaak is voor hun land.

De Eurobarometer werd precies een jaar voor de EU-verkiezingen van 2019 gepubliceerd. “De volgende Europese verkiezingen zullen ongetwijfeld een strijd worden, niet alleen tussen de traditionele partijen van rechts, links en het midden, maar tussen degenen die geloven in de voordelen van voortdurende samenwerking en integratie op EU-niveau en degenen die ongedaan zouden maken wat er de afgelopen 70 jaar is bereikt,” zei EP-Voorzitter Tajani bij de bekendmaking van de gegevens. “Het is van essentieel belang dat we de burgers blijven tonen dat de EU op veel manieren bijdraagt ​​aan hun welzijn en bescherming,” benadrukte hij.
De studie laat ook zien dat de helft van de Europeanen geïnteresseerd is in EU-verkiezingen en bijna een derde de datum weet van de verkiezingen volgend jaar (23-26 mei).
Verder wordt het ‘Spitzenkandidaten’-proces, waarbij de Europese politieke partijen hun kandidaat voor Commissievoorzitter naar voor schuiven, als een positieve stap gezien: 63% geeft aan dat dit meer transparantie creëert maar bijna driekwart van de burgers wil dat dit proces gepaard gaat met een echt debat over Europese kwesties en de toekomst van de EU.
Terrorismebestrijding (49%), jeugdwerkloosheid (48%), immigratie (45%) en economie en groei (42%) worden als hoofdprioriteiten voor de verkiezingscampagne genoemd.
De meeste Roemenen geloven dat het EU-lidmaatschap van het land een goede zaak is, volgens de laatste Eurobarometer die een jaar voor de Europese verkiezingen is uitgebracht.
Een deel van 59 procent van de Roemeense respondenten beoordeelde het lidmaatschap van het land als ‘een goede zaak’, 11 procent meer dan vorig jaar. Het meest tevreden met het EU-lidmaatschap van hun land zijn de Ieren, (81 procent), de Nederlandse en de Duitse respondenten (79 procent). Aan de andere kant van de schaal ziet slechts 34 procent van de Oostenrijkers het EU-lidmaatschap van hun land als een goede zaak.
Bij elk aspect van het EU-lidmaatschap denkt 71 procent van de Roemenen dat het land heeft geprofiteerd van het lidmaatschap van de EU. Het aandeel is 10 procent hoger dan vorig jaar. Respondenten in Ierland (91 procent) en Litouwen (90 procent) zijn het meest dankbaar voor de voordelen van het EU-lidmaatschap van hun land, terwijl respondenten in het VK (53 procent) het meest tevreden zijn met de voordelen van het EU-lidmaatschap van hun land.
Meer dan twee derde van de respondenten (67 procent) is ervan overtuigd dat hun land baat heeft bij lidmaatschap van de EU, de hoogste score ooit gemeten sinds 1983. Ook voor het eerst is een meerderheid van de respondenten (48 procent) van mening dat hun stem telt in de EU.
De Eurobarometer laat ook zien dat een meerderheid van de respondenten tevreden blijft over de manier waarop democratie werkt in hun land (55 procent) en in de EU (46 procent). Terwijl respondenten uit sommige landen meer tevreden zijn met de werking van de democratie in de EU dan in hun eigen land, vertonen burgers uit verschillende grotere lidstaten een aanzienlijk lagere tevredenheid over de manier waarop democratie op EU-niveau werkt.

Circa 21% van Roemeense jongeren willen de komende twee jaren emigreren

Ongeveer 95% van de Roemenen die in stedelijke gebieden wonen kent ten minste één persoon die tijdelijk of permanent naar een ander land is verhuisd, bleek uit een onderzoek van iSense Solutions. Bovendien is 21% van plan om ook in de komende twee jaar te emigreren.
De meeste Roemenen (63%) hebben vrienden in het buitenland, 54% heeft kennissen die in een ander land wonen, 53% heeft familie in het buitenland, 30% – collega’s op het werk, en 13% – kinderen die in een ander land wonen. De belangrijkste landen waar de Roemenen vrienden, kennissen of familieleden hebben, zijn het Verenigd Koninkrijk (59%), Italië (55%), Duitsland (47%), Spanje (46%) en Frankrijk of de Verenigde Staten (30%).
De studie onthulde ook dat de meeste mensen die denken aan emigreren jonge mensen zijn. 37% van de Roemenen tussen 18 en 23 jaar en 27% van de ouderen tussen 24 en 38 (versus 21% van het totaal) zijn voornemens zich in de komende 24 maanden tijdelijk of permanent in het buitenland te vestigen.
Van degenen die willen emigreren, zei 52% dat ze nog geen plannen hebben, 42% heeft al een baan gevonden in een ander land en 12% zal verhuizen om hun studie in het buitenland voort te zetten. De meesten van hen willen emigreren naar het VK (34%), Duitsland (15%), Frankrijk (14%), Italië (14%) en de VS (13%), en een groot deel, namelijk 48%, is van plan om te vertrekken in minder dan 12 maanden. De rest van 52% zei dat ze dit in de komende 13 tot 24 maanden zouden doen.
Het goede nieuws is echter dat slechts 4% van degenen die van plan zijn te emigreren zei dat ze niet van plan zijn om terug te keren naar Roemenië. Echter uit de praktijk is gebleken dat bijvoorbeeld studenten die studeren aan buitenlandse universiteiten waaronder Nederland na het afstuderen niet terugkeren naar hun land.De meeste (47%) zijn nog steeds onbeslist, terwijl 42% in minder dan 5 jaar naar Roemenië wil terugkeren.
De belangrijkste redenen waarom Roemenen willen emigreren, zijn de wens om meer geld te verdienen (37%) en het politieke klimaat in Roemenië (37%), op de voet gevolgd door het economische klimaat (36%) en het medische systeem (32%). iSense Solutions voerde de enquête online uit op een steekproef van 500 respondenten uit stedelijke gebieden.
Volgens gegevens van de sociale monitor van de Friedrich Ebert Foundation hebben bijna 2,58 miljoen Roemenen, die bijna 12% van de totale bevolking van het land vertegenwoordigen, meer dan een jaar in het buitenland gewoond.

Bijzondere berichten

Simona Halep wint Grand Slam titel Roland Garros

De Roemeense tennisspeelster Simona Halep die de beste speelster ter wereld is volgens de WTA ranking heeft recent haar eerste Grand Slam titel weten te behalen op Roland Garos.

Twee Nederlandse DJ’s wegens drugsbezit opgepakt in Iasi

Twee Nederlandse dj’s werden recent betrapt met verboden stoffen op Iasi International Airport. De twee dj’s, die deelnamen aan het Afterhills-festival, dat tegenwoordig in Iasi wordt gehouden, werden naar de afdeling Directoraat voor onderzoek van georganiseerde criminaliteit en terrorisme (DIICOT) gebracht, meldt hotnews.ro.
“Twee Nederlandse burgers zijn vandaag bij DIICOT Iasi gebracht, nadat ze stoffen hadden gevonden die verband houden met drugsgebruik. De twee burgers zullen worden gehoord en de nodige maatregelen zullen worden genomen, “zei DIICOT Iasi, Catalin Prisecaru.
Volgens bronnen brachten de twee Nederlanders de nacht van donderdag tot vrijdag door op het Afterhills-festival en probeerden ze vrijdagmiddag een vliegtuig te nemen naar Boekarest, met de bedoeling een vlucht naar Nederland te boeken.
De stoffen zijn voor testen naar het laboratorium gestuurd, de producten kunnen ecstasy en cannabis zijn. Afhankelijk van de resultaten van de tests, kunnen de openbare aanklagers een voorstel voor een voorlopige hechtenis indienen voor drugsgebruik en drugshandel.

Roemenië: In Europa het meest over het hoofd gezien als vakantiebestemming

In de bekende Britse bladen zoals The Telegraph, Guardian, Spectator en Times troffen we onderstaand artikel van de journalist Stephen McGrath die als ondertitel gebruikte:
Van adembenemende natuur tot goede wijn en over de ondergewaardeerde lekkernijen van Roemenië

De beste natuurvakanties van Europa
Roemenië is een van, zo niet het meest over het hoofd gezien van de Europese vakantiebestemmingen. Een korte blik van het oppervlak van het land onthult dat het een land is dat alles heeft. Van ongerepte wildernis tot eeuwenoude kastelen, van pittoreske skipistes tot rustige zandstranden, van een groeiende wijn- en ambachtelijke bierscène tot steden die net zo levendig zijn als hun westerse tegenhangers. Inderdaad, grote delen van Roemenië moderniseren, maar de kenmerkende landelijke volkscultuur blijft en er zijn veel inheemse gerechten die het proberen waard zijn. Als het Roemeense Ministerie van Toerisme zijn taak beter zou vervullen, zou het land misschien hoger op de to-do-lijst staan ​​van menig reiziger. In de tussentijd zijn hier de plaatsen om te proberen …

 

Sibiu – een charmante stad boordevol cultuur
De stedelijke identiteit van Roemenië is niet alleen een zee van grijze cultuurloze communistische blokkades. Ze bestaan ​​natuurlijk, en in hoge aantallen, maar er zijn veel steden en dorpen – met name in de centra – die over grote delen van indrukwekkende historische architectuur beschikken. In Sibiu, een kleine stad in het westen van Roemenië, de kenmerkende architectuur van de Transsylvaanse Saksen – etnische Duitsers, Nederlanders en Vlamingen die in de 12e eeuw door de Hongaarse koning Géza II werden uitgenodigd om het gebied te beschermen tegen oosterse indringers en om de economie te helpen ontwikkelen – kan worden waargenomen op z’n best.
Een bezoek aan Sibiu, een belangrijke Saksische stad na de Grote Oorlog, is een must voor de cultuurhongerige reiziger. Het was Culturele Hoofdstad van Europa in 2007, het jaar dat Roemenië lid werd van de EU, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Trendy coffeeshops en kleine bistro’s liggen verscholen in stille, smalle straatjes aan de rand van de 15e-eeuwse pleinen. Hier vinden tal van niche-evenementen plaats. Het Brukenthal-paleis, een prachtig barok gebouw met indrukwekkende kunstcollecties van verschillende Europese schilders, daterend uit de 15e tot 18e eeuw, mag niet worden gemist.

Gura Portiţei – een idyllische ontsnapping
De Zwarte Zee grenst aan 170 mijl van de oostkust van Roemenië, maar Gura Portiţei, een klein afgelegen eiland aan de rand van de Donaudelta –  een uitgestrekte biosfeer waar de rivier de zee ontmoet nadat ze door de helft van Europa slingeren – biedt een wereld verwijderd van de drukte van het stadsleven. Er zijn afgelegen zandstranden en u kunt een duik nemen in de zonovergoten zee. Kamers zijn betaalbaar en in het algemeen voldoende. Het is een plek om te bezoeken voor een prachtig uitzicht op de natuurlijke omgeving, heerlijke verse vis (ga voor de karper, als je voorbij de Roemeense spelling kunt komen: ‘crap’) en boottochten, die regelmatig worden uitgevoerd en leuk zijn.

 

Sarmale bereiden
Groot op het varken – en geweldige wijnen Zoals de meeste Oost-Europese keukens, gaat Roemenië groot op het  varken. Sarmale, gehakt (varkensvlees en rundvlees) en rijst gewikkeld in koolbladeren, gestoofd in een smakelijke tomatensaus en bedekt met dikke zure room, is vullend en meerachtig. Er zijn ook tal van niet-varkensvlees delicatessen om te proberen. Visgerechten in de buurt van de Zwarte Zee, met name de gefrituurde ansjovis geserveerd met polenta en mujdei (een saus gemaakt van rauwe knoflook gemengd met zure room, olie of water), zijn ook uw aandacht waard.
Nadat je hebt gegeten, probeer dan een dubbele shot van ţuica, een soort van zelfgemaakte pruimenbrandewijn die een beetje op grappa lijkt. Roemenië heeft ook een groeiende wijnmarkt, met de inheemse Fetească Neagră en Negru de Drăgăşani druiven als de sterren van de show. Avincis en Ştirbey-wijnen zijn erg mooi en er zijn genoeg supermarktwijnen rond de £ 3-4 die goed zullen dalen.

Skiën in Şuior, een land dat tijd vergat
Er zijn veel plaatsen om te skiën in Roemenië, maar Şuior aan de voet van het Gutâi-gebergte in Maramureş, in het noorden van Roemenië, is een  van de beste, omgeven door landschappen die lijken te zijn opgesloten in de tijd. Şuior biedt meerdere hellingen die ideaal zijn voor beginners en mensen zonder ambities om naar de Olympische Spelen te gaan. Het mooie aan Şuior is dat je het plattelandslandschap van kleine boeren in Maramureş kunt verkennen en een manier van leven die lang van het grootste deel van Europa is verdwenen, waaronder 100 oude houten orthodoxe kerken, waarvan acht UNESCO-werelderfgoederen. Er is ook een ‘vrolijke begraafplaats’ in Săpânţa om te bezoeken; de levens van de overledene worden afgebeeld op de grafstenen in cartooneske tekeningen, vaak karikaturaal hun leven of de manier waarop ze stierven. Er zijn veel plaatsen om te verblijven en u zult er moeite voor doen om er een te vinden die u meer dan £ 50 per nacht kost.

Een blik op de Karpaten
Ga naar de bergen
Met de grootste hoeveelheid oerbossen in Europa, de thuisbasis van beren, wolven, lynxen en wilde katten, om nog maar te zwijgen van de vonkende Karpaten – het is redelijk om te zeggen dat de natuur misschien het grootste geschenk van Roemenië is. Dus voor wandelaars en fietsers is het alsof je een natuurlijk paradijs binnenstapt, een wildernis die geen speciale overlevingstechnieken vereist en die gemakkelijk bereikbaar via vluchten met Wizz Air, KLM en Tarom(red). Niet verrassend, ecotoerisme is een groeiende sector in Roemenië. Een bijzonder leuke, actieve en toch ontspannen manier om het natuurlijke Roemenië te zien, is met reisorganisatie Romtour uit Druten(red.)

Disclaimer

De nieuwsbrief van het Dutch Romanian Network wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor een mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan het Dutch Romanian Network geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de nieuwsbrief rechten worden ontleend. De artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur weer.